Na de Business Bootcamp – de juiste mindset

Hallo Business Bootcamp-deelnemer!

Hoe gaat het met je? En met je business? Zie je al verschil, zo’n dikke twee weken na de Business Bootcamp?

Om je te helpen in de energie van de Business Bootcamp te blijven, wil ik je graag nog eens kort, bondig en snel door het materiaal van de Business Bootcamp heen loodsen. Zodat je deze kennis behoudt en het niet ongemerkt wegebt.

Daar gaat ie dan:

In de Business Bootcamp heb ik je het MG-SPI systeem (My God, Such a Powerful Idea!) aangereikt.

Vandaag nemen we nog eens een kijkje naar de M, die staat voor mindset.

En dan hebben we het natuurlijk over een ondersteunende mindset, een mindset die je als ondernemer nodig hebt om successvol te zijn. Met overtuigingen zoals:

 • Everything Is Energy – dat gold voor de training, maar dat geldt uiteraard ook voor je business en andere aspecten van je leven. Hoe meer energie je investeert, hoe meer energie het je oplevert.
 • Denk groots, buiten de kaders – weet je nog, het MLR spel, waarbij we zo veel mogelijk zinnen maakten met woorden die begonnen met M, L en R?
  De les: denk niet alleen maar binnen de kaders van wat je al weet, zoek mogelijkheden en oplossingen buiten de gebaande paden!
 • Get in line, stay in line – blijf gefocust, haak niet af, laat je niet afleiden door zaken die je niet naar je doelen leiden.
  Wanneer je afhaakt, kun je niet na verloop van tijd weer zomaar verder gaan waar je was gebleven, maar ben je weer helemaal terug bij af… onderaan de berg.
 • Succes ligt altijd buiten je comfortzone – Hup! Uit die comfortzone…! En hoe weet je dat je uit je comfortzone bent? Precies, dat voelt oncomfortabel.  Van nu af aan heb je dus reden om oncomfortabele situaties op te zoeken in plaats van ze te vermijden. Want daar ligt je succes!

Komt het weer boven? Goed!

Voor nu laat ik het hier bij voor wat betreft MG-SPI.

En dan is de beurt nu aan jou… 

 • Wat waren jouw belangrijkste inzichten over jouw mindset?
 • Welke acties ga je doen (of heb je al gedaan…) om je mindset te verbeteren?

Deel jouw antwoorden op deze vragen hieronder in het commentaarveld.
Dit houdt je scherp en biedt je de gelegenheid om om hulp of steun te vragen, wanneer je die nodig hebt. Schroom niet!

Binnenkort gaan we verder met de G van Goals.

Dan tot slot nog iets anders… ons vriendschapsprogramma

Ken jij ondernemers in je omgeving die jij de benefits van de Business Bootcamp ook gunt?
Mensen die je de ervaring van de Business Bootcamp van harte toewenst, voor zichzelf en voor hun business?
Stuur ze naar de laatste Business Bootcamp van 2012 – in oktober – en win zelf waardevolle prijzen!

Gebruik hiervoor de vriendenlink die je elke dinsdag in onze e-mail aan jou aantreft. Stuur deze link naar jouw contacten en laat je contacten zich aanmelden via deze link. Dan kunnen wij bijhouden wie er via jou zijn aangemeld en kunnen we jou je prijs geven.

Wat die waardevolle prijzen zijn en hoe ons vriendschapsprogramma precies werkt, lees je hier

Kortom:

 • Blijf bezig met jouw ondernemers mindset en plaats jouw inzichten en acties in het commentaarveld hieronder.
 • Stuur jouw vriendenlink naar je contacten om zich aan te melden voor de Business Bootcamp.

Op jouw succes!

Nisandeh

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
29 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wilko van der Ploeg
9 years ago

@Thea: Als je wekelijk gelooft, dat je zojuist geschreven hebt, moet je hard aan je zelfwaardering gaan werken! Serieus!
Dus jij denkt, dat jij geen enkele invloed hebt, hoe de mensen jouw cursus beleven? Dat hun tevredenheid alleen het gevolg is van hun eigen harde werken? Dus zonder jou waren ze even tevreden geweest? Onzin natuurlijk… hoe hard mensen ook zelf moeten werken om succes te hebben, jij schept met je cursus een kader waarbinnen ze dit kunnen doen. Dus jij mag best om referenties vragen aan je tevreden klanten! Als je vindt, dat het ALLEEN het resultaat zou zijn van hun eigen harde werken, en jij er niets mee te maken hebt, had je sowieso geen geld voor je training mogen vragen vind ik… je biedt dan immers geen enkele meerwaarde!

Thea van Dijk
9 years ago

@Wilko Ai, dit komt binnen. Ik dacht dat het ondertussen wel goed zat met mijn zelfwaardering. Hier is nog werk aan de winkel. Het klopt dat ik de voorwaarden schep en de gereedschappen geef om resultaten te kunnen behalen met persoonlijke begeleiding om optimaal te kunnen presteren.

Thea van Dijk
9 years ago

Mijn belangrijkst inzicht is dat als iets niet werkt, ik iets nog niet weet.

Wat ik gedaan heb is mijn aantekeningen elke dag door genomen. En ook mijn vorige aantekeningen nog eens doorgenomen. Het leuke hiervan is de groei van mezelt te zien.

Het verhaal van de yellow cab driver is iets wat mij nog steeds bezig houdt. Hoe kan ik mijn dienst net zo opmerkelijk maken als deze cab-driver? Ondanks twee weken vakantie, ben ik nog niet verder met dit item.

Else van der Sloot
9 years ago

Ook al ben ik mijn eigen baas, het blijft lastig om met de rest van de Mindset beizg te blijven.

Everything is Energy,
Ja inderdaad! Maar ik merk dat de energie tijdens de business Bootcamp opgedaan nu “op” is. Ik heb er wel enorm veel aan gehad. Gelukkig heb ik nog ladingen over! Dus als ik het even niet meer zie zitten, blader ik weer even door mijn aantekeningen, of kijk naar het attente dvd-tje wat Nisandeh voor ons allemaal heeft laten maken.

Denk groot, buiten de kaders:
Lijkt makkelijker dan het is. Maar dat heeft ook met de Comfortzone te maken. Instinctief wil je daarbinnen blijven, maar dan gebeurt er niets! Dus is het belangrijk de natuurlijke nieuwsgierigheid om te zetten in met je neus verder kijken dan die lang is. En, DUS kom je buiten je kaders , en DUS buiten je comfortzone. Heel eng af en toe, maar meer nog spannend op een leuke manier!

Get in line, stay in Line:
Dat is voor mij erg moeilijk. Ook omdat ik van nature graag van de hak op de tak spring. Om goed te blijven Focussen is het voor mij belangrijk werkstructuren aan te brengen, en me daar ook aan te houden. Bijvoorbeeld regelmatig (wekelijks) met je buddy dingen nalopen (dat is nu lastig, want veel mensen zijn op vakantie, en mijn buddy nu ook) Je eigen activeitenplan op een vast punt in de week nalopen, en hopelijk weer wat kunnen wegstrepen… Wel onderscheid maken tussen urgent, routine en langere termijn. Deze lijst raakt dus nooit op. Ik bewaar wel de oudere lijsten om af en toe te kunnen contstateren dat er toch al veel gerealiseerd is. Dat alleen werkt al stimulerend. Verder moet ik het op mijn pad blijven nog flink oefenen.

Succes ligt altijd buiten je comfortzone:
gelukkig niet altijd, maar vaak wel. De kleine succesjes boek je vaak al tijdens je werk, al of niet voor je opdrachtgever(s) en die houden je toch wat makkelijker op de been. Maar
het vasthouden aan je focus maakt het buiten je comfortzone treden wel gemakkelijker merk ik. Je “programmeert” jezelf op die manier, en dan wordt het ewen logisch gevolg van je focus.

Kortom, we blijven leren! en héél fijn dat we deze reminder hebben ontvangen!
Nisandeh en medewerkers, hartelijk dank!

Daniëla Postma
9 years ago

Dag Else,
Wat een mooi verhaal! Dank dat je dat hebt willen delen. Het blijft inspirerend om te lezen hoe anderen hiermee aan de slag gaan.
Ben het met je eens dat succes niet altijd buiten je comfortzone ligt, want ook te maken heeft met het (goed) inzetten van je sterke eigenschappen. Maar: om succesvol te blijven, ook op langere termijn, is het wel goed om je horizon te blijven verbreden. En dat lukt vaak alleen door je in onbekende (en dus soms ook wat griezelige) situaties te begeven.

Gonny de Wit
9 years ago

Hi Else,
Losse acties /hak op de tak is heel herkenbaar voor mij.

Nu heb ik alle inzichten in een Word tabel gezet en erachter welke acties – doelmatig en effectief zijn en ga aan de slag met degene die ik het langst heb laten liggen. Dit om uit mijn comfortzone te zetten.
Daarna heb ik prioriteiten erachter gezet en zo heb ik een dagprogramma.

Dingen die ik niet weet – zoek ik eerst een expert / tutorial op Youtube, omdat ik sneller visueel leer dan vanuit een boek.

Marjolein Kamstra
9 years ago

*TIP*
Voor ik op vakantie ga deel ik graag nog even een leuke tip die te maken met Everything is Energy.

Iedereen heeft wel van die dagen dat het niet wil lukken om te beginnen. Slecht geslapen, kinderen ‘s nachts wakker, te warm in huis…hoe dan ook…hoe krijg je jezelf aan de gang?

Op de Business Bootcamp speelde muziek een grote rol om onze energie erin te houden, dus:

Elke ochtend voor ik begin zet ik “I gotta Feeling” van de Black Eyed Peas op (op YouTube) en dans en spring ik en voel ik weer de energie van de Business Bootcamp. Een soort Pavlov effect. Het is heerlijk om daarna aan de gang te gaan!

Het werkt! Probeer maar eens!!
groet, Marjolein

Gonny de Wit
9 years ago

Goede tip,
Ga ik ook toepassen in mijn dagelijks routine.
Dank je

Thea van Dijk
9 years ago

Geweldige tip. Ik voel de positieve energie gelijk weer stromen.

Lisette Doesburg
9 years ago

Hoi Marjolein,

Wat een leuke tip! Dank je wel!
Werkt al achter de laptop…
Fijne vankantie

Lisette

Lisette Doesburg
9 years ago

Het groot denken heeft me zeker geholpen plannen te ontwikkelen die wel binnen bereik lagen maar waar ik nog niet op was gekomen.
Het in line blijven is vandaag wel een opgave. Daarbij is geduld oefenen de hoofdzaak. Met zoveel ideeën in mijn hoofd word ik ongeduldig als ze nog niet gelijk uitgevoerd kunnen worden.
Mensen op vakantie. Technische zaken i.v.m. social media die ik niet alleen voor elkaar krijg.
De gedachte “zo wordt het niets” is zaak om aan te pakken. Er is een gezegde als je haast hebt loop dan een blokje om. … even pauze nemen in mijn hoofd en ondertussen andere zaken op orde brengen zo dat ik straks alle ruimte heb wanneer er hulp beschikbaar is.
De comfortzone wordt opgerekt. Grootse plannen kenbaar maken geeft een ongemakkelijk gevoel. Diep down weet ik dat ze realistisch zijn dus daar houd ik mijn focus 
We hebben de kans gegrepen door een Business Bootcamp te volgen en in die trein zitten we! Wie weet sta ik even stil bij een perron maar uitstappen nee daar denk ik niet aan. En ik weet zeker dat de trein zijn tijdschema aanhoudt.
Wat fijn zo’n mogelijkheid om erbij gehouden te worden via dit blog. Mijn mindset is er flink van opgeknapt. Dank jullie wel allemaal !
Lisette

Gonny de Wit
9 years ago

Hi Lisette,
Ik heb verschillende Social Media E-books (Facebook/LinkedIn) die je misschien kunnen helpen. Laat het aub weten.

Ga naar bedrijfstwitter.nl helemaal gratis – super praktisch en meteen implementeerbaar. Je kunt je inschrijven op het e-mailsysteem. Je krijgt automatisch alle filmpjes en interessante blogs over Twitter.

Waar ik juist weer hulp nodig heb is het opzetten van het e-mailsysteem/marketingsysteem CRM, wie heeft er tips hoe je een EXCEL systeem opzet of nog beter een kopie ?

Martijn Baltes
9 years ago

Hi Lisette,

Herkenbaar! Vooral het ongeduld. Toch moet ik bij opletten dat ik niet alleen maar veel losse acties uitvoer. Het gaat om ‘implementatie’ en het hebben van een systeem. Dat vraagt toch weer wat meer tijd en zorgt ook weer voor extra ongeduld bij mij.

Welke technische problemen heb je overigens met social media? Misschien kan ik je helpen of weet ik iemand die dat kan.

Succes!

Groet,
Martijn.

Gonny de Wit
9 years ago
Reply to  Martijn Baltes

Hi Martijn,
Losse acties is heel herkenbaar – vaak vertelde ik mijzelf dat het enthousiasme was.
Nu heb ik alle inzichten in een tabel gezet en erachter welke acties – doelmatig en effectief zijn en ga aan de slag met degene die ik het langst heb laten liggen. Dit om uit mijn comfortzone te zetten.

Wie heeft ook een WordPress Website – want ik zoek naar goede plugins ?

Wilko van der Ploeg
9 years ago
Reply to  Gonny de Wit

@Gonny: ‘Wie heeft ook een WordPress website, want ik zoek nog goede plugins’… Plugins zoek je met een bepaald doel, om een bepaalde functie aan je website toe te voegen… dus als je een goede plugin voor een bepaalde functie zoekt, kan ik je wel wat tips geven, maar zonder te weten wat jij zoekt is het natuurlijk wel heel moeilijk.

Op mijn eigen website heb ik in ieder geval een blogpost geschreven met een aantal plugins die nooit mogen ontbreken…

Ryan de Kom
9 years ago

De belangrijkste inzichten over mijn mindset waren:
1. Stay in line, vooral bij tegenslag.
2. Als je nog niet succesvol bent komt het omdat je iets niet weet.
3. De angst voor NEE is slechts een illusie.
4. Vraag je af hoe iets wel kan.
5. Succes ligt buiten je comfortzone.

Acties die ik heb gedaan:
1. Mijn werkwijze gedeeltelijk aangepast voor een potentiële klant
2. Bij de onbekende buurman aangebeld die mij 3 jaar geleden had uitgenodigd. Liep langer met het idee, maar vond het toch spannend omdat het zo lang geleden was.
3. Dagelijks energie geven aan anderen. Helpen anderen succesvol te maken.

Wat ik nog wil doen:
1. Meer oncomfortabele situaties opzoeken.
2. Nog meer focus.
3. Oefenen in nog grootser denken.

Gonny de Wit
9 years ago
Reply to  Ryan de Kom

Hi Ryan,
Jouw acties zijn natuurlijk ok. Wat ik mij wel afvraag zijn ze concreet genoeg, meetbaar – dan kun je je gemakkelijker zelf een compliment geven – en dus stay in line.

Irma Glasbergen
9 years ago

Mijn weken aansluitend op de Business Bootcamp waren vakantieweken met man en kind. Het viel me daardoor niet mee de inspiratie en energie te kanaliseren zonder de mindset van de Business Bootcamp te verliezen. Nu ‘mag’ ik weer aan de gang met alle vragen en inzichten.
Belangrijkste is focus en weer echt ‘in line’ blijven!

Martijn Baltes
9 years ago

Net het 10e filmpje van de serie Get The Deal gekeken. Gaat over het nabellen van offertes nadat een deal verloren hebt:

1. Bel na 6 weken en vraag of ze nog steeds gelukkig zijn met de ander. In 50% van de gevallen niet, zo blijkt! En bied dan aan om het op te lossen…… for FREE……. pfff dat vraagt zeker om een andere mindset. Dus niet alleen de focus op de eerste deal, maar vooral op de lange termijn relatie…. (hoe zat het ook alweer met mijn producttrechter om de klant door te kunnen laten groeien 🙂 )

2. Blijven bellen totdat je een deal hebt (mogelijk voor iets anders) of totdat ze schreeuwen dat je ze niet meer mag bellen. Hoezo uit je comfortzone!!!

Thanks Nisandeh, again.

Gonny de Wit
9 years ago

Een van mijn inzichten was werken aan mijzelf, mijzelf serieus nemen, want eigenlijk heb ik twee bedrijven namelijk het huishouden en het zakelijk bedrijf.

Voor het zakelijke bedrijf heb ik het boek/tekst aangeschaft Ontdek je Sterke punten en heb daarover mijn eerste blog geschreven (out of my comfortzone), die op mijn website staat. Ben benieuwd jullie reactie te lezen.

Voor het huishouden schakel ik ook man en kinderen in om zakelijke klussen te doen – die zij sneller kunnen. Gestart met het delegeren van ramenwassen buiten en afspraken maken met huisgenoten over huishoudklussen.

Lisette Doesburg
9 years ago
Reply to  Gonny de Wit

Hallo Gonny,

Dank je wel voor je e-books ondersteuning!!!
Ik heb geprobeerd je blog te lezen op je site. Maar dat lukte me niet. Ik neem aan dat ik rechts moet klikken bij blog…of heb ik het verkeerd gezien.

Groet Lisette

Martijn Baltes
9 years ago

Get in line, stay in line. Dat is een belangrijke voor mij. De metafoor van het pretpark is verhelderend: Ik ga toch vaak op zoek naar een betere ‘attractie’. Maar dan moet je dus weer achteraan sluiten. En als je dat vaak doet, heb je de hele dag in de rij gestaan, daar een hoop energie mee verspilt en in geen enkele attractie gezeten. Of alleen de stomme waar geen rij stond…

Om te zorgen dat je doorzet is de ‘waarom’ vraag een hele belangrijke. Waarom doe je het? Welke bijdrage wil je leveren aan deze wereld? Als je van daar uit werk, geeft dat enorm veel overtuiging en kracht.

Lisette Doesburg
9 years ago

Hallo Thea,

Ik heb even naar je site gekeken..
Wat mij is bijgebleven van het Taxi verhaal is wat deze driver voor doel had. Hij wilde mensen de beste rit ever bezorgen.
Ook wat Nisandeh heeft gezegd mensen willen resutaten horen is mij bijgebleven. Het helpt me teksten aan te passen. Niet dat het al zichtbaar is op onze site maar daar wordt wel hard aan gewerkt achter de schermen 🙂
Wat hoor jij van je klanten terug? Daar ligt zeer waarschijnlijk jouw kwaliteit waar jij je in onderscheidt!!!
Succes!

Lisette

Thea van Dijk
9 years ago

@Lisette wat je zegt heb ik nog niet bij stilgestaan. Mensen voelen zich altijd geweldig als ze cursus bij mij hebben gehad. Dit heb ik nooit gedurfd om in mijn pr te gebruiken. Ik heb namelijk geen invloed hierop, het is een gevolg van hun eigen harde werken.
Misschien toch gaan doen.

Mijn teksten van mijn website veranderen ook telkens. Soms levert dat meer bezoekers op, soms minder. Bij het laatste is er iets niet goed in de nieuwe formulering.

Coen Tuerlings
9 years ago

My greatest insight on getting the right mindset is – Learn From The Expert. – And just get out my comfort zone and go to meet them.

Ask for explanation on what I don”t know, let them teach me. Than try it out to experience what it can do for me.. Don’t, be afraid that I might look “stupid” Just learn from the Expert….

Most people are willing to help and feel good about helping too. Let them become my “helpful” friends and let them grow into a prosperous network!

Gonny de Wit
9 years ago
Reply to  Coen Tuerlings

Hi Coen,
Learn from an expert is obvious. That is why we came to the Business Bootcamp. More difficult is to recognize who is an expert in what I need.

What kind of expertise are you looking for?

Ryan de Kom
9 years ago

Hi Gonny,

Zie nu pas je comments. Wel leuk om mijn reactie terug te lezen. Je opmerking is terecht. Mijn akties kunnen hier veel concreter worden omschreven.

Gr,

Ryan

Marijke van der Pluijm

Mijn belangrijkste inzicht voor de mindset:

Je moet net zo graag succesvol willen zijn als dat je wilt blijven ademen.

Ik probeer zoveel mogelijk te netwerken en uit mijn comfortzone te komen. Voor mij was de eerste stap iemand opbellen in plaats van een mail sturen.

Resultaat: mijn eerste twee klanten. Deze heb ik te danken aan de Business Bootcamp.

Ten tijde van de Business Bootcamp was ik nog maar net bij de KVK ingeschreven. Dus was voor mij mijn doel om de eerste klanten te krijgen en dat is gelukt.