10 grootste fouten in bloggen

10579 views | 747 reacties |
shares


Als je mijn werk volgt, dan heb je ongetwijfeld gehoord of gelezen dat ik herhaaldelijk zeg dat bloggen de meest waardevolle GRATIS marketing strategie is voor een kleine business.

Een blog doet al het harde werk voor je met betrekking tot positionering, promotie en de branding van je business.

Zonder een blog… moet je veel harder werken voor minder resultaat.

Eén van de eerste dingen die ik Business Bootcamp studenten vraag te doen is te STARTEN met een blog.

Als je de Business Bootcamp nog niet hebt gedaan – en je weet niet hoe een blog één van jouw belangrijkste marketingstrategieën kan worden, stop dan NU met lezen en klik hier om je aan te melden voor de Business Bootcamp!

Als je een blog heb (of je bent van plan er morgen mee te beginnen): er zijn 10 fouten die de MEESTE bloggers maken, die je te allen tijde wilt vermijden.

Sommige van deze fouten worden gemaakt als gevolg van onwetendheid.

Anderen als gevolg van ‘algemeen geaccepteerde kennis’, wat eigenlijk ‘algemeen geaccepteerde stommiteit’ is.

Doe jezelf een plezier.

Claim 10 minuten van jouw kostbare tijd, zorg dat je papier en pen bij je hebt en een kop thee of koffie, zet je telefoon uit en bekijk deze korte video die is opgenomen in de ‘Business Blogging Master Class’.

Serieus! Deze informatie wil je niet missen.

Als jouw blog niet genoeg bezoekers krijgt, of niet genoeg comments, of jouw blog converteert niet goed genoeg, dan maak jij één of meer van deze 10 grootste fouten in bloggen:


.
Was het waardevol?

Aan welke van deze fouten maak jij je schuldig?

 1. Er een …. van maken
 2. Te … schrijven
 3. Te … schrijven
 4. In… schrijven
 5. Hopen op … bezoekers
 6. Niet toestaan dat…
 7. Geen… aanmoedigen
 8. Conversatie niet…
 9. Niet …
 10. Niet… zijn (de hoofdzonde)

Nu… als jij klaar bent om een brullende motor toe te voegen aan jouw marketing, en als jij klaar bent om jouw blog naar een nieuw niveau te tillen, dan heb ik groot nieuws voor je.

In februari 2013 geef ik de eendaagse Business Blogging Master Class, waarin ik je laat zien hoe wij ons blog tot het enorme succes hebben gemaakt dat het is, en hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw blog hetzelfde doet voor jouw business.

Je leert hier onder andere:

 • Waarom je moet bloggen voor jouw business
 • De 10 grootste fouten in bloggen om te vermijden (daar heb je nu een voorproefje van gezien)
 • Inhoud voor jouw blog – waarover schrijven, hoe te schrijven, standaard artikelformaat en meer…
 • Hoe je enorme hoeveelheden lezers naar jouw blog krijgt
 • Hoe je lezers comments laat geven (en hoe deze te modereren)
 • Hoe je jouw blog integreert in je totale marketingplan
 • Praktisch: hoe je binnen 24 uur start voor minder dan 50 euro
 • Blogging implementatieplan & schema
 • En veel meer…

Dit is één van de beste Master Classes die ik ooit heb ontwikkeld, en na deze dag weet je precies hoe je kunt profiteren van deze krachtige, effectieve en gratis tool.

Als jij serieus van plan bent om jouw marketing naar turbosnelheid te brengen, mis deze dag dan niet.

En… als jij een simpele vraag in het commentaarveld hieronder beantwoord, geef ik jou een geweldige deal…

Het enige dat je hoeft te doen is me te vertellen in het commentaarveld hieronder wat de 2 of 3 belangrijkste dingen zijn die jij graag wilt leren over bloggen.

Zodra we jou comment ontvangen, sturen we jou de link met de complete informatie over de Business Blogging Master Class en de speciale ‘Thank You’ deal.

Op jouw succes, Nisandeh

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier links te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Download nu gratis video cursus: Social Media for Business

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

747 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bianca de Wit
9 years ago

Ik heb vorig jaar het seminar Blogging van Open Circles Academy gevolgd en daar erg veel waarde uitgehaald. Alle tips en trucs zijn super handig en goed toe te passen.

Dus als je even kan, zeker gaan de 13de!

Groet,
Bianca

Manuela van Prooijen
9 years ago
Reply to  Bianca de Wit

Hoi Bianca

Ik ga over anderhalve week dit Blogging Seminar volgen en kan niet wachten om wat ik daar ga leren in de praktijk te brengen. Want dat ik iets verkeerd doe ik wel duidelijk 😉

Groet,
Manuela

Ben Daenen
9 years ago
Reply to  Bianca de Wit

Ik ben ook erg benieuwd naar de 13e. Mooi dat je er veel va opgestoken hebt vorig jaar en …. hoe gaat het nu dan met het bloggen?

Marlies Gerritsen
9 years ago
Reply to  Bianca de Wit

Leuk om te horen dat het jou zo veel practische tips heeft opgeleverd. Ben erg benieuwd!

José Neefjes
José Neefjes
9 years ago

Wat ik wil leren betreffende bloggen is allereerst; hoe start ik een blog, Verder hoe bepaal ik mijn doelgroep en hoe zorg ik dat mijn blog zichtbaar is.

Tjikke Bos-Janssen
9 years ago

Ik wil graag alles leren over bloggen!
Vooral:
o Hoe ik lezers aanmoedig om te reageren
o Hoe reacties/conversatie te modereren: checken, controleren, nakijken, toezicht houden
En uiteraard ook:
o Hoe ik lezers naar mijn blog krijg
o Waarom ik moet bloggen voor mijn onderneming
o Waarover te schrijven, hoe te schrijven, hoe veel en hoe vaak te schrijven
o Hoe ik mijn blog integreer in mijn marketingplan
En veel meer …..

Ineke Hutse
9 years ago

Ik ben op 1 dec 2012 gestart met een webshop en werk momenteel heel hard aan de marketing, aanwezigheid op social media enz… Ik denk ook aan een blog, maar vraag me ook af wat mijn lezers kan boeien, hoe ik interactie kan teweegbrengen, wat je nu precies op je website schrijft en wat in je blog.

Bovendien vraag ik me af wat de beste frequentie is. Wanneer gaat het storen en wanneer niet? Eigenlijk ben je dan per week voldoende zoet met het bijwerken van je website, je facebookpagina, je LinkedIn boodschappen, Twitter, bloggen en wat nog meer..?

Vooraleer ik er mee begin, wil ik uitmaken of ik voldoende thema’s of stof heb om over te praten.

Jolanda van den Arend
9 years ago

Mijn grootste fout met bloggen, is dat ik niet consequent ben! Ik merk dat ik moeite heb om te schrijven. Ik kreeg vroeger vaak het commentaar dat ik te uitgebreid schreef, dat heb ik aangepast en wat denk je……….ik hoor nu dat ik te beknopt schrijf en dat het wel wat uitgebreider mag! Trauma……….hier wil ik nog wel iets mee doen! Ik weet dat dit ook de reden is waarom ik bloggen uitstel.

Anja Leinders
9 years ago

1… check!
2… check!
3… check!
4… check!
5… check!
6… check!
7… check!
8… check!
9… check!
10… en daar ga ik wellicht de mist in…

Hoewel ik
– sinds een half jaar iedere week op een vast tijdstip blog voor de Pure PowerVrouwen
– de statistiekcijfers tonen dat ik zeer hoog scoor in lees- en click percentages
– ik aan iedere blog een CTA koppel
… ben ik nog niet helemaal tevreden over het aantal reacties die gegeven worden.

Dus ik wil heel graag weten hoe ik het engagement van de lezers kan verhogen, zodat er nog meer reacties gegeven worden en zij op elkaar gaan reageren in plaats van alleen maar op mijn bericht. Zo komen ze tot het niveau dat ze elkaar gaan helpen en ondersteunen; dat is immers wat ik wil bekomen.

Wilko van der Ploeg
9 years ago
Reply to  Anja Leinders

@Anja: Gefeliciteerd! 9 out of 10… een geweldige score :D…

En ik denk dat ik nu ook mijn vraag gevonden heb :D… dank je hiervoor (ik was al bang dat ik ‘alles al zou weten, alles al zou doen… da’s niet leuk, want dan is er geen ruimte meer voor verbetering).

Ik sluit mij helemaal aan bij Anja haar vraag: Hoe krijg je het voor elkaar dat je mensen niet op de blogpost (op mij) laat reageren, maar op de comments -op elkaar…

Belangrijk punt vandaag: Weer iets ontdekt wat ik niet weet! Ik kan weer leren 😀

Anja Leinders
9 years ago

Fijn om te horen dat ik dit voor je heb kunnen betekenen Wilko!

Suzan Jong
9 years ago

@Wilko, ik sluit me aan bij jou comment :). Ik zou ook graag willen leren hoe ik mensen op elkaar laat reageren. Misschien gewoon vragen in de blogpost…?

Verder wil ik leren om vooruit te werken. En dan gaat het niet zozeer om het vooruitwerken op zich, maar op het maken van een groter (communicatie/marketing) plan achter de blogposts. Dan is mijn valkuil van ‘te onregelmatig schrijven’ ook opgelost :). Verder gaat het goed en ben ik best trots op m’n blog!

Suzan Jong
9 years ago
Reply to  Suzan Jong

Nog iets wat ik graag wil leren, is hoe ik het blog er LAYOUT-technisch beter uit laat zien. Plaatjes toevoegen, share buttons in een betere layout en ook belangrijke tekst met een gele achtergrondkleur. In de mails lukt dat wel, maar in het blog nog niet.

Wilko van der Ploeg
9 years ago
Reply to  Suzan Jong

@Suzan: Bedankt voor je vragen… dit soort ‘technische zaken’ zijn typisch dingen die ik weer goed in mijn blog kan gaan beantwoorden… dus weer een paar nieuwe blogonderwerpen…

@Alle anderen: Zie je hoe makkelijk het is om onderwerpen voor een blog te bedenken? Lees gewoon de vragen die mensen stellen op een blog of forum binnen jouw vakgebied en beantwoord die… Als het in een forum is kun je nog een stap verder gaan… nadat je die vraag in je blogpost hebt beantwoord, geef dan een link naar jouw antwoord als reply in het forum 😉 Heb je ook gelijk verkeer van geïnteresseerde mensen te pakken…

Marion Klaver
Marion Klaver
9 years ago

Ik heb de 10 grootste fouten op video gehoord en wat ik wil leren is natuurlijk om een goede blog te maken, maar weet dat dit ook oefening vergt, maar mijn grootste probleem is dat ik niet snap hoe ik mijn blog op internet zet, wat moet ik doen om de blog te plaatsen en wat is het om lezers te hebben, waar komen die vandaan als je geen eigen website hebt? Ik ben nog lang niet thuis op internet, dus heeft het zin voor mij, want de helft snap ik niet, en heb wel een facebook, maar moet ik daar dan mijn blog op zetten? Tot nu toe kost alles geld als ik ergens wat probeer, en daar heb ik geen zin meer in. Ik wil nu zelf geld gaan verdienen.

Saskia Frankena
9 years ago
Reply to  Marion Klaver

Hi Marion,

Allereerst, je hebt een website nodig. Of een gratis account bij blogger of wordpress.com. Maar eerlijk gezegd met 3 tientjes per jaar kun je al aan de slag gaan. Als je de Easy WordPress Website-handleiding download zoals al honderden mensen voor jou heb jij in 1 middag je website met een blog staan. Op je eigen domein.

Je lezers verzamel je dan met een opt-in van bijvoorbeeld Mail Chimp. Die is gratis. En biedt ze dan gelijk iets aan van waarde., zodat ze terug blijven en willen komen. Mijn waarde is WordPress kennis, jij hebt vast een andere waarde te bieden waarmee jij mensen verder kunt helpen.

Gert de Windt
Gert de Windt
9 years ago

Ik denk dat je het allemaal toch wel iets te simpel voorstelt… ik heb ook jouw eboek gedownload, maar waar jij -en veel andere techneuten- niet bij stilstaan, is dat veel mensen dit gewoon niet kunnen lezen. Ik als ik jouw of willekeurig wel boek lees over WordPress installeren, dat ik in een totaal andere wereld beland ben.

Ik heb inmiddels een afspraak gemaakt met een hier welbekende wordpress professional en denk dat dit voor mensen als mij beter is dan proberen zelf wat aan te modderen.

Miranda van den Bulk
9 years ago

Naar aanleiding van de Business Bootcamp van Nisandeh zijn ook wij een blog gestart. Het blog van Dingerdis Customer Care draait nu bijna een jaar en ik ben er trots op dat we de ingezette weg wekelijks hebben kunnen volhouden. Het is niet altijd eenvoudig in verband met andere werkzaamheden, je bent er lang mee bezig en je legt de lat voor jezelf steeds hoger. Maar ….. het is vooral leuk en het gaat je steeds gemakkelijker af.

Op een gegeven moment hebben wij onze lezers gevraagd wat ze ervan vonden en toen ontvingen wij opmerkingen dat men de frequentie van wekelijks hoog vond. Je kunt hiervan denken wat je wilt, want wat is nu wekelijks een aantal minuten bijblijven op je vakgebied, maar de opmerking hebben wij toch serieus opgepakt.

Vanaf 2013 bloggen wij eens in de 2 weken. We zijn blij dat onze blogs steeds meer comments opleveren en steeds beter worden doorgezet op social media. Maar natuurlijk willen we blijven verbeteren.

Waar ook ik benieuwd naar ben is hoe je nog meer kracht uit je blogs kunt halen, bij een nog groter publiek. En wanneer bereik je dat lezers onderling op elkaars commentaar gaan reageren.

Als je blogs analyseert dan zie je dat een bepaalde groep mensen frequent commentaar geeft op de blogs. Dit zijn ook de enthousiaste mensen die op elkaars commentaar reageren met tips en adviezen. Mensen die een bepaalde expertise willen opbouwen en serieus met hun business bezig zijn. In het geval van het blog van Nisandeh, de zelfstandige die een bedrijf wil opbouwen.

Onze bloglezers bestaan voor een groot deel uit cursisten, maar dit zijn geen zelfstandigen. Het zijn medewerkers uit mkb-bedrijven, die onze blogs wel waarderen maar die niet zo snel overgaan tot het geven van een comment. Hoe trekken we deze mensen over de streep om actief deel te nemen?

Manuela van Prooijen
9 years ago

Een echt groot knelpunt van mijn blog is het gebrek aan reacties. En hoe blij was ik toen ik vandeweek EINDELIJK reacties kreeg op mijn laatste blog. Het verschil: ik stelde een vraag aan het einde….

Arjen Lemstra
9 years ago

Hallo Nisandeh,

Ben eind vorig jaar gestart met een blog, waarbij ik schrijf over netwerken, beurzen, social media en alles waar ik me over verwonder of verbaas.

Onze Social Media is redelijk onder controle. Het blog moet wel meer bekendheid krijgen. Ons doel is, om als snelstgroeiende beursorganisator, ook de rol van expert op het gebied van het creëren van nieuwe leads te worden.

Hulp is dus gewenst hierbij.

Meta Groot Antink
9 years ago

Ik ben ruim 15 jaar journalist en tekstschrijver, dus het schrijven zelf is voor mij geen probleem. Wat ik het moeilijkste vind, is om over mijn innerlijke drempel heen te stappen. Waardevol, ik snap het helemaal, en als ik bij een klant zit of een onderwerp research weet ik precies wat de lezer moet terugvinden in de tekst. Ik hoop van Nisandeh nog meer vertrouwen te krijgen dat ik ook informatie kan bieden die op dat willekeurige moment, en dan ook nog in herhaling, bij die willekeurige nieuwsbrieflezer interessant is. En voor al die handige tips van de strategie eromheen put ik enorm veel inspiratie uit al jullie commentaren!

Monicque van Rossum
9 years ago

Ik heb erg veel zin in de Blogging Master Class van morgen! Ik kom samen met 2 vriendinnen waarmee ik ook de Business Bootcamp heb gevolgd.

Mijn website heeft een blog. Ik blog ook. Maaaar niet regelmatig, te weinig woorden naar mijn idee. Ik val ook steeds terug op plaatsen van foto’s. Maar zou zo graag meer teksten willen plaatsen.

Ik hoop hier morgen meer over te leren!
We hebben er in ieder geval veel zin in!

Ben Daenen
9 years ago

Kom er nu langzamerhand ook achter dat het schrijven van de inhoud mij ook wat hoofdbrekens geeft momenteel.

Ik ben via Word wat aan het oefenen op inhoudelijk wat leuke stukken tekst over bepaalde onderwerpen, maar bemerk dat ik soms vastloop op de inhoud.

Hoop daar volgende week ook iets van mee te krijgen.

gr
Ben

Mick Laarman
9 years ago

Mijn “beer-op-de-weg” is de look van mijn blog (Aj wat zegt dat over mij?) dus ik blijf nog steeds hangen in het ontwerp. En aangezien ik daar (nog) weinig handig mee ben, komt die eerste post er ook maar niet te staan. Terwijl ik wel stik van de ideeën.
Hoe hebben jullie dat opgelost? gewoon begonnen met schrijven en later uitgevonden hoe je e.e.a. aankleedt?

Lisette Platjouw
9 years ago
Reply to  Mick Laarman

Ik zou zeggen, huur een vormgever in die jou hiermee kan verder helpen. Ieder zijn expertise. En als de vormgeving/aankleding jou al weerhoudt om uberhaupt te gaan bloggen, zou ik daar gewoon geld aan uitgeven, net als dat je aan ander PR materiaal wellicht geld uit geeft. Een niet goed verzorgde blog/site is in mijn ogen één van de meest slechte visitekaartjes die je kunt hebben. Een goed en evenwichtig ontwerp maakt dat het blog professioneel oogt en uitstraalt wat jij als ondernemer wilt uitstralen.

Annette van der Maarel
Reply to  Mick Laarman

Hai Mick,

Een goede tip van Nisandeh: probeer ‘t, speel ermee, doe ‘t! Maar dan zonder het aan iemand te laten zien. Als je tevreden bent, ga je er mee naar buiten en laat je het de hele wereld zien!

Of zit er wat anders achter? Dat is voor mij als counsellor een interessant aspect: heb je een innerlijk obstakel, een hobbel waar je éérst overheen moet? Dat kan zijn dat je perfectionistisch bent bv….? Als je daar mee aan de slag gaat, maak je van het bloggen meteen ‘selfhulp cursus persoonlijke ontwikkeling’ 🙂

Grts, Annette

Tjitske de Boer
9 years ago

Ja, dat is waarschijnlijk mijn makke, mijn perfectionisme. Nu heb ik de eerste blog geschreven, maar hik ik net zo hard tegen de volgende aan. Er zijn nl. behalve positieve reacties ook negatieve reacties gekomen. En dat is dan weer lastig om mee te dealen, vind ik.

Wilko van der Ploeg
9 years ago

@Tjitske: Als ik op je naam klik krijg ik wel je website te zien, maar op je website lees ik niets over je blog. Als je die link hier zou delen, zou je wellicht ook terugkoppeling van mensen hier kunnen krijgen.

Coen Tuerlings
9 years ago
Reply to  Mick Laarman

@Mick Laarman

Een tijdje geleden lag in het tijdschriften-schap een Genius Guide special over WordPress. Voor nog geen 10 euro heb ik een volledige uitleg hoe en wat WordPress, inclusief cd met extra templates voor de ‘look’ van mijn blog en vele onmisbare plugins met extra mogelijkheden.

Ik heb er 10 nabesteld voor mijn collega’s via shop.fnl.nl/webdesign/webdesign-specials/wordpress-genius-guide.html

Dat was nog eens ‘real value to give’ 😉

Ben Daenen
9 years ago
Reply to  Coen Tuerlings

Hallo Coen.

Ik heb deze WordPress gids ook aangeschaft toen ik hem tegenkwam in de schap bij de supermarkt. Ik heb hem toen even doorgebladerd en toen weer aan de kant gelegd.
Na jouw berichtje heb ik hem weer even opgezocht en wederom ingekeken en ik denk dat ik er, nu ik er de laatste week mee bezig ben, met het oefenen te bloggen, teksten schrijven en plaatsen in WordPress zeker informatie eruit kan halen.

Bedankt dus voor de tip, het herinnerde mij er weer aan dat ik al veel kennis verstopt onder mij had.

gr
Ben Daenen

Anne Buiskool
9 years ago
Reply to  Mick Laarman

Hai Mick

Ik ben anderhalve maand geleden echt begonnen. Mij heeft het geholpen om net als bij de tips over een website, de opmaak zo simpel mogelijk te houden. Terwijl ik aan het schrijven was, bleek dat ik mijn tekst zo op kon delen in 3 blogs. Sindsdien heb ik een word document waar ik 10 blogs vooruit werk. Die blogs maak ik af de week voor er weer een uit komt. Als ik ruimte heb voeg ik er een foto aan toe, maar zoals je kunt zien (klik op mijn naam) reageren er mensen op mijn blog zonder de toeters en bellen die ik er aan toe zou kunnen voegen. Ook heeft het al klanten opgeleverd…ja ja dag topvrouw liefs Anne

Sjonny van der Tuin
9 years ago
Reply to  Anne Buiskool

@Anne

Bedankt voor de tip om de blog in word voor te bereiden en dan een aantal blog onderwerpen vooruit, zodat je voorraad hebt.
Je hebt dan de keuze om afhankelijk van je reacties op de vorige blog een nieuw gepast onderwerp aan te snijden.

Ik was al aan het zoeken om een blog te maken en deze dan op een datum en tijdstip te plaatsen.

Dat is bij deze opgelost.

Bedankt.

Ben Daenen
9 years ago
Reply to  Anne Buiskool

Hallo Anne,

Dat is een goede tip vooruit werken in word. Ik ga deze zeker meenemen!

Gr. Ben

Arnoud Kas
9 years ago
Reply to  Mick Laarman

Mooi eerste onderwerp zou kunnen zijn

Ik ben nog niet zeker van mijn ontwerp. Wat vinden jullie ervan?

Vraag je doelgroep om feedback in je eerste blog

succes
Arnoud

Jitte Huitema
9 years ago
Reply to  Arnoud Kas

Grappig Arnoud, dat je dit zo stelt. Ik schrijf al een paar jaar columns in onze dorpskrant (op papier, geen blog) en de allereerste had precies deze strekking. Het vreemde is dat die columns redelijk vanzelf gaan – én ik krijg ook nog leuke reacties, over allerlei onderwerpen, maar dat een blog over mijn vakgebied zo’n drempel is.

Wilko van der Ploeg
9 years ago
Reply to  Jitte Huitema

@Jitte: Ik kan mij er best wat bij voorstellen hoor. Een column in de krant is redelijk ‘vrijblijvend’… in die zin… het heeft -tenzij je beroepscolumnist bent- geen directe relatie met je broodwinning. Een blogpost echter wel!

Eigenlijk geef je zelf aan: Ik heb geen enkel excuus om niet te bloggen, behalve de beperkingen die ik mijzelf opleg. Ik kan schrijven, ik heb er lol in, ik ben gewend te schrijven volgens het stramien van deadlines en mijn schrijfsels worden ook nog eens gewaardeerd door een groot publiek. TOCH WIL IK NIET!

Ik wed, dat minimaal 80% van alle mensen die dit lezen en nog niet bloggen zouden wensen, dat ze al over jouw kwaliteiten beschikken (of waarschijnlijker, dat ze al de erkenning hebben gehad, dat ze er over beschikken).

In het begin van WordXPression vond ik iedere blogpost best ‘eng’… Stel dat je lezers boos worden… stel dat je krediet bij lezers verspeelt. Dat voel je mogelijk vrij direct in je portemonee. Inmiddels heb ik gemerkt, dat dit allemaal best meevalt. Mijn lijst en mijn opdrachtportefeuille blijft groeien, mensen reageren overwegend positief en vriendelijk en ik heb zelf enorme lol in het bloggen…

Hoe eng was je eerste column? Was je bang om voortaan als dorpsidioot uitgelachten te worden, of was je heel zelfverzekerd, dat iedereen jouw eerste column geweldig zou vinden? Waarschijnlijk zat het er ergens tussen in. Je zult toen ook best enige ongerustheid en angst gevoeld hebben. Toch deed je het en kon je het. Maar er is maar 1 manier om hier achter te komen: DOEN.

Ik zie morgen vol vertrouwen je eerste blogpost tegemoet!

Marlies Gerritsen
9 years ago

Ik heb eerst mijn comment onderaan gezet en ben toen pas gaan lezen. Ik was bang dat ik me anders weer zou bedenken ofzo. Dus best prettig om te lezen dat ik niet de enige ben die het doodeng vindt.

Zullen “ze” het lezen? En wat zullen “ze” ervan vinden? Maar in de eerste 24 uur heeft volgens mij niemand het gelezen, en dat maakt het eigenlijk nog enger.
Stiekem had ik toch gehoopt dat men op mij en mijn blog zou zitten te wachten. Je weet wel , zo’n succesverhaal dat bij de volgende bootcamp zou worden voorgelezen.

–>Marlies blogt over technieken uit het creatief cenken in de psychologie en haar eerset blog was binnen no time trending topic en na haar derde blog zat ze bij DWDD (Zal je zien dat ik dat ook niet durf ;-(

Jitte Huitema
9 years ago
Reply to  Mick Laarman

Hi Mick,

Misschien moeten we elkaar de komende 2 weken heel hard aanmoedigen. Jouw tekst zou de mijne kunnen zijn. Ook ik loop over van de ideeën. Mijn doel is volgende week vrijdag de eerste live te hebben. Belachelijk dat een half A4tje zo’n drempel kan zijn, maar het gaat ons lukken!

Met plezier mail of bel ik van de week even. Met 2 motto’s: gedeelde smart…, en een hart onder de riem.

Succes,
Jitte

Jaap Nauta
Jaap Nauta
9 years ago

Dank voor deze inzichten. Het maken van een blog kost me iedere keer best veel tijd maar dat komt omdat ik het te perfect wil doen. Daar ga ik dus aan werken. Tnx Nisandeh!

Giovanni Adriaan
Giovanni Adriaan
9 years ago

Ik zou graag met mijn Blogs betekenend willen zijn voor mensen als een toegevoede waarde waar men van kan leren en van elkaar kunnen leren door een goed gesprek en andere comments stimuleren. Daarin wil ik zelf leren niet hele verhalen te plaatsen maar kort en krachtig tot de essentie te komen.

Renny Wiegerink
9 years ago

I will start blogging this spring: how do I get readers to start with? A newsletter to my (former) clients? Other ideas? My target audience consists of three groups who want different things. How to handle this in a blog: one major subject and a short note for the other groups and alternate every two weeks? Or divide the attention proportionally in every blog? Find common interests?
It helps already to write it down!

Annemarie Lutters
9 years ago

@wilko

Inmiddels heb ik besloten om op mijn nieuwe website van mijn kinderkookschool aparte blogs te maken: 1 voor de kinderen, 1 voor de ouders en 1 voor de franchisenemers.

Na een paar probeer blogs gemaakt te hebben waarvan ik achteraf besefte dat er niet genoeg waarde en inhoud in zat, heb ik het volgende blogbericht geschreven:

(De blog is bedoeld voor de ouders van de kinderen die koken.)

Met plezier gezond eten tip 1:

Je wilt als ouder graag dat je kind gezond eet. Maar… dwingen helpt niet!
Toch kun je als ouder veel bijdragen aan een gezond eetpatroon van je kind.
Liefst begin je daarmee bij de eerste hapjes. Maar ook als je kind een stuk groter is, kun je zijn of haar eetgedrag nog in de goede richting ombuigen.

‘Met plezier gezond eten’ tip nummer 1:

Dwing nooit maar stimuleer wel.

Leg je kind uit dat als je een voedingsmiddel vaker proeft, je het vanzelf gaat waarderen.
Dit is wetenschappelijk bewezen! Dus vraag je kind om altijd minstens één hapje te proeven. Meer hoeft niet.
Voorbeeld: Mijn middelste dochter hield, in tegenstelling tot haar zusjes, op 8-jarige leeftijd niet zo van paprika. De rest van de familie hield al wel erg van gebakken en daarna zacht gestoofde paprika’s. Ik heb haar gevraagd om elke keer als we het aten een stukje te proeven. Met als gevolg dat ze, na een keer of vijf proeven, met haar zusjes vecht om het laatste restje zoet gestoofde paprika uit de pan!

Wilko en anderen, wat vinden jullie hiervan? Is dit zo een goed blog bericht? Ik sta open voor alle tips. (Ik heb trouwens nog een heel stel van zulk soort tips al in een documentje staan.)

Wilko van der Ploeg
9 years ago

@Annemarie: Allereerst vind ik zelf het bericht vrij kort : 176 woorden (jawel, ik heb ze geteld) Nu bestaat er geen regel voor hoe lang een blogbericht moet zijn, maar in het kader van zoekmachineoptimalisatie is het een richtlijn om in ieder geval minimaal 300 woorden en liefst 500-700 woorden te gebruiken. Maar er zijn mensen -waaronder ook mensen waarvoor ik veel waardering heb- die niet in zoekmachineoptimalisatie geloven, dus in dat geval telt het aantal woorden niet mee.

Bied je waarde? Dit bericht had ik 7 jaar geleden willen lezen! Dat had me heel wat problemen aan tafel bespaard. Ja. Je biedt waarde!

Je schrijfstijl ligt mij persoonlijk wat minder, maar dat is een punt waar je je niets van aan moet trekken. Ten eerste ben ik iemand die vaak te veel woorden gebruikt (ik moet mij soms in vreemde bochten wringen om het artikel binnen de perken te houden) en ten tweede: het is jouw schrijfstijl. Het hoort bij je. Je moet er wel voor zorgen, dat het taalgebruik verzorgd overkomt, maar probeer het niet anders te laten klinken dan je bent.

Dus al met al… Goede blogpost? Ja! Je biedt in deze tip zoveel waarde (welliswaar zeven jaar te laat voor mij, maar dat zal ik ditmaal door de vingers zien. Voortaan niet meer zo lang wachten met bloggen, afgesproken?) dat ik de moeite neem het te lezen en te gebruiken. En als mijn zoon nog steeds 5 in plaats van 12 was, bestaat er een grote kans, dat ik je blog in de gaten zou houden.

Annemarie Lutters
9 years ago

@Wilko,

Allereerst hartelijk dank voor je opmerkingen. Ik ben erg blij dat je vindt dat mijn blogbericht waarde heeft. Ik heb nog een heel stapeltje van dit soort tips liggen. En écht, als je ze in de praktijk brengt dan werkt het . Mijn 3 dochters zijn allemaal enorm goede eters. Ze lusten bijna alles en genieten van lekker gezond eten. Of je zoon inmiddels te oud is, valt nog te bezien. Ik heb kinderen van 10-11 jaar, die kooklessen en kinderdiners in De Kinderkokerij volgen, allerlei gezonde dingen leren eten die ze voorheen niet aten.
– Ik heb nu de neiging om nog wat van mijn ‘gezond leren eten tips’ te geven. Maar … die bewaar ik voor mijn blog. Wie weet ga je tóch nog mijn blog volgen!-

Wat mijn schrijfstijl betreft: inderdaad, ik houd van kort en bondig en ik schrijf het liefst vlot, omdat ik het idee heb dat ik dan ook mijn enthousiasme overbreng. Ik heb daarnaast ook altijd tijdgebrek, aangezien ik moeder ben van 3 dochters en, zoals duidelijk moge zijn, een eigen bedrijf heb. Als ik jouw (waardevolle) lange commentaren lees, denk ik: ‘mijn god, waar haalt hij de tijd vandaan!’ Maar ik vind het een goed idee om erop te letten dat mijn taalgebruik verzorgd overkomt. Door snelle mailtjes en dergelijke zou het goed kunnen dat er een zekere onzorgvuldigheid in is geslopen de laatste tijd.

En mocht je toch nog interesse hebben in de ‘Met plezier gezond eten’ tips. Over ongeveer een maand verwacht ik dat de vernieuwde website van De Kinderkokerij mét blog voor ouders in de lucht is!

Annemarie Masselman
9 years ago

Ik blog al een hele tijd en zou het geweldig vinden als ik wat commentaar/feedback van jullie op mijn blogs zou kunnen krijgen.

Mijn blogs staan op onze website, er staan al zo’n 35 blogs op, maar de respons is 0,0. Blijkbaar doe ik iets niet goed. Schrijf ik te saai, waar gaat het fout? Ik probeer 2x per maand een blog te plaatsen, redelijk consequent.

Wie kan mij tips geven? In ieder geval ben ik blij met de komende masterclass van Nisandeh!! Mijn blogs vind je hier: bit.ly/WsmB7T

Bedankt vast en warme groet, Annemarie

Helmy Kleinlugtenbeld
9 years ago

Bloggen doe ik nu ongeveer een jaar en het valt me 100% mee.

Ik ben op en top perfectionist en heb mijn eerste tekst ook pas als 3e of zo geplaatst. De tip van Nisandeh om eerst te schrijven en na een artikel of 10 pas wereldkundig te maken dat je blogt werkt echt.

Wat ik wil leren…
– Hoe krijg ik meer lezers én reacties [net als vele anderen].
– Hoe krijg ik meer tempo in het produceren van mijn blog. Ik merk dat ik er te veel tijd mee kwijt ben… schrijven, plaatjes zoeken, nalezen en plaatsen.

Deze laatste is ook een perfectionisten-kwaaltje vrees ik…..
How did you deal with this Nisandeh?

Anja Leinders
9 years ago

Hey Helmy,
Je zou jezelf kunnen afvragen “wat is het ergste dat me kan overkomen als mijn artikel niet perfect is?”…
En dan kijken hoe erg het er nog toe doet.
Succes!

Hans Boekel
9 years ago

Door het lezen leer ik al meteen meer.
Wat ik wil leren is, onderzoeken welke onderwerpen in mijn vak interessant zijn om over te schrijven

Ben Daenen
9 years ago
Reply to  Hans Boekel

Helemaal mee eens @Hans. Als je regelmatig de blogs leest leert je al heel veel.
Ik heb er zin in morgen.

gr
Ben

Ramon de Vries
9 years ago
Reply to  Ben Daenen

Ik heb er ook zin in. Ik ben benieuwd wat ik nu verkeerd doe en hoe ik dat kan verbeteren

Astrid Tuinder
9 years ago
Reply to  Hans Boekel

Wat ik merk is dat hoe meer ik lees aan blogs over bepaalde onderwerpen, hoe meer ik ook mijn eigen mening ga vormen.

Mijn eigen mening is dan weer uitgangspunt voor nieuwe blogs en voor het geven van waarde aan anderen.

Mick Laarman
9 years ago

Hai Suzanne, wat fijn dat je zo enthousiast reageert. De link komt eraan, groet, Mick.

Marie-Astrid Zeinstra
9 years ago

Dear Nisandeh, dear all,

I must admit: I am having trouble starting a blog for various reasons. My expertise is definitely worth sharing, but who is willing to do so? I am very much looking forward to the next business bootcamp that I will be attending and at the same time, I am more than slightly anxious to spend way too much time in new ventures such as these. Being the researching type, I easliy get lost in browsing the internet for all kinds of topics and reading lots of comments. I wouln’t want this to happen with my readers too! How can I prevent this?

Bene Bailleul
9 years ago

Ik heb afscheid genomen van mijn vroegere blog.

En in het kader van mijn nieuw project (gegroeid uit Business Bootcamp van juli 2012) ‘School voor Leiderschap’, ben ik een nieuwe en aparte site aan het ontwerpen, met een blog (online 14/2/13).
De blog staat momenteel nog apart: schoolvoorleiderschap.com/blog/

Ik ben op zoek naar verbetering.
Ik kijk dus heel benieuwd uit naar jouw feedback, suggesties, voorstellen, …
De doelgroep zijn leidinggevenden die succesvoller en gelukkiger willen zijn.

Alvast dank om jouw commentaren te willen delen, Bene. 😉

NB: en zeker en vast tot woensdag

Rob Basjes
Rob Basjes
9 years ago

Graag wil ik leren:
1) Een goede titel is de trigger tot openen en lezen van een blog? Wat zijn leerpunten voor een goede titel
2) het helpt om te werken met een aantal formats voor een blog. Welke formats gebruik je voor Open Circles
3) wat zijn de secrets om interactie/conversatie te krijgen

Nisandeh Neta
9 years ago
Reply to  Rob Basjes

Hi Rob,

I will spend quite some time in the Blogging Master Class on your first and third question, so you’ll get there all the information.

However, I would love to answer your 2nd question, but I’m not sure what you mean by ‘format’?

If you can clarify this, I’ll be happy to respond.

To your success, Nisandeh

Rob Basjes
Rob Basjes
9 years ago
Reply to  Nisandeh Neta

Dear Nisandeh,

In the Master Class Social Media Secrets you shared some lessons about writing blogs. You told than that you have a couple of standard lay-outs or formats for blogs that you use.

One lay-out/format you explained in this Master Class in December:
“XX (number) tip to grow your business”
I think you also mentioned that you about 20 standard lay-out/formats to help you to write blogs that are good but also to reduced the time you spend on it.

Have I explained it well?
Regards

Rob

Nisandeh Neta
9 years ago
Reply to  Rob Basjes

Yep, got you now Rob.

There are no 20 templates… only 3.
I gave you the one I used the most in the Social Media Secrets seminar in December.
I’ll share the other 2 in the Business Blogging Master Class… they are really cool. 🙂

Martijn Baltes
9 years ago

Thanks, Nisandeh!

Mede dankzij jouw krachtige visie en tips heb ik op dit moment weinig vragen. Ik heb me goed verdiept in het bloggen en richt me nu vooral op de implementatie. Uitproberen, evalueren, bijstellen…. En het helpen van andere ondernemers op het gebied van bloggen en e-mailmarketing.

Jouw video over de 10 fouten vind ik erg handig om snel te toetsen hoe je bezig bent. Bepaalde punten van het bloggen verlies je toch uit het oog en het meeste haal je er uit als je regelmatig checkt of je blinde vlekken hebt en die aanpakt.

Zelfs kleine dingen kunnen je blog verbeteren. Zoals de letterhoogte en de kolombreedte. Als de dat goed regelt, krijgen de lezers onbewust een prettiger gevoel bij je doordat artikelen makkelijk te lezen zijn. “Ja, ja, details”, hoor ik je zeggen maar heb je het getest? 😉

Mijn blog (met tips over bloggen, websites en marketing) levert me veel waardevolle contacten en klanten op. Via e-mail heb ik de meeste interactie. Dat vind ik ook de grootste kracht van bloggen in combinatie met e-mailmarketing: e-mail is minder vluchtig dan de andere sociale media en wordt beter/vaker gelezen is mijn ervaring.

Petra Esmeralda Beekers Romme

Niet starten is de stomste fout: nu, een allereerste begin heb ik gemaakt. Out of my comfort zone: account aangemaakt bij WordPress.
Waar had ik al die tijd zo tegen op gezien? Grappig dat mijn mind dat nu dus al niet meer weet. En groot dat mijn weerstand was, alleen al om die eerste stap te zetten 😉
Morgen nieuwe stap.

Margo Ruiter
9 years ago

Wauw, wat een hoop informatie alleen al in dit blogartikel 🙂
Wat ik wil leren is voornamelijk, hoe de vaart erin te houden. En hoe vaak.

Mijn grootste fout was, toen ik enkele jaren geleden begon, dat ik schrok van een reactie. Ik sloeg helemaal lam. Heb wel terug gereageerd, maar heb vervolgens een hele poos niet geschreven. Ik dacht, als het zo moet, dan laat maar. Inmiddels weet ik meer, en vind het niet meer erg als anderen het niet eens zijn met wat ik zeg. Het wordt zo juist interessant.

Jaap van Velzen
9 years ago

Die grootste fout snap ik: niet beginnen..nu nog de drempel over. Ik aarzel vooral bij de vraag of anderen op mijn commentaren zitten te wachten.

Arnoud Kas
9 years ago

Beste Jaap,

Waar mensen in ieder geval niet op zitten te wachten is geen blog.
Alle actie die je neemt om iets op je blog te zetten is een stap in de goede richting. Begin met iets, vraag op commentaar en leer van die actie om je 2e blog beter te maken enzovoort.
Je wint dan altijd want:
Bij geen reactie: Steek je nek verder uit in de volgende blog.
Bij positieve reactie; ga zo door.
Bij negatieve reactie: leer en verbeter.

succes
Arnoud

Alix Adams
Alix Adams
9 years ago

Ha Jaap: gewoon beginnen EN niet gelijk commentaar verwachten. Sommige mensen reageren pas als ze een aantal blogs/ nieuwsbrieven hebben gelezen. Het lijkt misschien in het begin heeel stil aan de kant van de lezers maar als je dan ineens respons krijgt….. Zeker als je communicatie persoonlijk is, kijken de meeste mensen eerst of je oprecht en consistent bent.

Wilko van der Ploeg
9 years ago

De vraag over bloggen, waar ik overigens al bijna een jaar antwoord zoek, is ‘Wie heeft een krachtiger argument om NIET te bloggen, dan John Morrow?’

Even een kleine uitleg: John Morrow is een van de best betaalde bloggers ter wereld. Hij is vanaf zijn nek verlamd en blogt doormiddel van spraakherkenningssoftware en een lipmuis.

Ik ben nog steeds op zoek naar de persoon die een sterker argument heeft om NIET te bloggen… alle andere argumenten zie ik liever als smoesjes…

Heb jij een sterker argument dan John, hoor ik het graag…

Hannie Mommers
9 years ago

Als dit blogseminar hetzelfde is als ik vorig jaar heb bijgewoond, dan is het een aanrader! Ik heb daar heel veel aan gehad. Fijn ook om te zien dat ik toen nog 3 vinkjes moest zetten, die ik nu weg kan halen 🙂
Wat ik toen had ingevoerd, nl. moderaten van te voren, heb ik echter weer teruggedraaid. Ik moderate wel, maar niet meer van te voren. Zelf vind ik het ook niet fijn als berichten niet meteen worden geplaatst, dus ik kon me heel goed voorstellen dat mijn lezers gingen piepen.

Nisandeh Neta
9 years ago
Reply to  Hannie Mommers

Yes Hannie – the content is similar, although I will add some new things I learned this year… AND I have one more hour, so I can pack even more value – answering as many of the questions raised in the comments for this post….

Also, I’ll ask participants to prepare themselves better this time, so we can jump deeper, quicker.

I also want to give more time for personal Q&A – so the participants can raise issues I might not have thought of.

Dave Langerveld
Dave Langerveld
9 years ago

Ik zou graag willen weten:
– Hoe je een blog moet schrijven
– En hoe een blog kan bijdragen aan een boek dat je wilt schrijven

Louise ArnoldBik
9 years ago

Act in a instant!

Gewoon doen, zonder censuur en zonder andere te informeren. Lay out en redactioneel werk komt wel. Schrijven, fotootjes en jezelf becommentariëren. Ik had er leuk uurtje met wat al vanzelf uit mij komt rollen. Een beetje uitzoeken hoe ik dat wordpress inkrijg. Dat stroomt. En dan krijg ik ook zin om het te perfectioneren.
1e opdracht van Nisandeh is dus zeer waardevol om in blog beweging te komen.

Gonny de Wit
9 years ago

Ik had al gehoord wat bloggen was, maar dat vond ik niets voor mij en dan bedoel ik het privébloggen. Het zakelijk bloggen is out of my comfortzone en toen ik mij dat realiseerde ben begonnen. Ik merk dat ik moeite heb om stay in the line flow te blijven, doordat ik het werken voor de klant zo leuk vind. Uitstelgedrag dus – heel jammer, terwijl ik content en value genoeg heb.
Mijn manier van schrijven is erg to the point met opsommingstekens en een video of iets voor de mensen die meer visueel zijn. Blogs die veel tekst hebben kosten mij veel tijd. Hoe weet ik welke manier van schrijven mijn audience de voorkeur aan geeft.

Nisandeh Neta
9 years ago
Reply to  Gonny de Wit

Here is a little tip Gonny… not just for you but for anyone that thinks that ‘writing’ is not ‘your thing’.

Don’t write!

Why don’t you take a friend that is good in writing, and let them as you a question, you take 5-10 minutes to answer, and your friend just write down your answer and organize it nicely in an article format.

You don’t need to write like… CORRECTION: you should NOT write like Ernest Hemingway… Write like you talk, and your readers will like it more.

Gonny de Wit
9 years ago
Reply to  Nisandeh Neta

Hi Nisandeh,

Thank you for your tip.
By looking for a team I will keep this in mind. In the meantime I started and had lots of fun using my own style. People now say I can hear you talk to me. So yes I can write.

I have made a whole library – full of value I can write about – your blog library – gave me this insight.

So now the next step – my website is not good enough and has to change.

What not to do – my tips:
– Please do not send LinkedIn messages with a link to your blog. Some of my contacts do this every week and unsubscribe is not possible.
– LinkedIn discussions with a few words and then a link to your blog brrrrrrrrrrr – please ask first if people are interested in your value and only than place the link.

Alexander van Dijl
9 years ago

Ik blog al jaren! Wat ik heel graag zou willen leren is het volgende:

1) Hoe krijg ik meer bezoekers op mijn blog?
2) Hoe verhoog ik de conversie vanuit mijn blog naar mijn aanbod.

Ik kijk uit naar de antwoorden.

Alex

Theo Henrichs
9 years ago

Wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat wanneer je eenmaal begonnen bent, het een beetje automatisch verder gaat. Als je nou maar even over de drempel heen bent is telkens de volgende stap een stukje minder moeilijk.

Klaas van Oosterhout
9 years ago

Ik loop nu al een paar maanden met het idee in mijn hoofd om te beginnen met een blog. Nog steeds niet mee begonnen, dus dat is punt 1 wat ik graag zou willen leren, hoe te beginnen. Hoe ervoor te zorgen dat er zeer mensen naar mijn blog komen en ervoor te zorgen dat ze commentaar leveren.

Maureen Mulder
9 years ago

Ik heb mij inmiddels aangemeld voor de Blogging Master Class. Ik heb al een blog, maar het is best moeilijk om dat structureel op een vast moment te doen.

In 2012 teveel diverse (weliswaar leuke) projecten gedaan, waardoor mijn eigen business en blog minder aandacht kreeg.
2013 is voor mij het jaar van Focussen. En ik start bij mijn blog.

Hartelijke groet,
Maureen

suzanne Wartenbergh
9 years ago
Reply to  Maureen Mulder

Goed punt om te starten denk ik Maureen en leuk om je de 13e weer te kunnen ontmoeten. We gaan vast weer een hoop leren 🙂

Marijke van der Pluijm

Sinds een paar weken ben ik echt begonnen met bloggen. En ik moet zeggen dat ik het heel erg leuk vind om te doen.

Ik heb maanden na moeten denken wat ik nu precies in mijn blog kon zetten en eindelijk heb ik hier ideeën voor. (dankzij Nisandeh!)

Helaas merk ik wel dat de ideeën die ik had niet onuitputtelijk zijn. Misschien ben ik te hard van stapel gelopen om wekelijks een blog te willen plaatsen. En moet ik er voor kiezen om het eens in de twee weken te doen.

Aangezien ik snel wilde beginnen met mijn blog had ik wel een aantal ideeën op papier gezet maar ze nog niet allemaal uitgewerkt. En nu heb ik het elke keer zo druk dat ik er niet zoveel tijd voor heb. Daardoor komt mijn blog ook nog niet elke keer op hetzelfde tijdstip. Gelukkig lukt het me nog wel om het wekelijks te doen, de volgende stap is dus om het vooruit te plannen en elke keer op dezelfde dag te doen.

Het begin is er dus, heb ook al een aantal commentaren gekregen op de blogs, daar ben ik super blij mee, maar nu nog even stroomlijnen en vol blijven houden.

Liesbeth Michiels
9 years ago

Dear all,

My topics:
1) getting people to react on my blog
2) getting people to share my blog.

A practical question.
Last year a followed a great day about social media, where also the topic of blogging was adressed.
Is it then still worth coming?

Thanks for your honest answer
Liesbeth

Nisandeh Neta
9 years ago

Hi Liesbeth,

In the Social Media seminar I spent about 30 minutes telling you a little about blogging.
It was more of “you must do it, this is why, and this is the basic things you need to know…”

The Blogging Master Class is just that – a full day dedicated to everything you must know about blogging.
And most of it is totally opposite to the ‘common wisdom’ you’ll find online or from the social media gurus.

It’s a practical, hands on day, which after it – you know everything you need to know to use your blog in the most effective and efficient way to grow your business.

Hope that helps, Nisandeh

Marleen Crabbe
9 years ago

I’ve checked the 10 points and my biggest mistake is all about the conversations.

Hence I want to learn how to motivate and encourage people to leave comments. On my blog they can leave a comment, but nobody does.

At the other hand I find it a little bit scary when people would leave a comment. Therefore I really need tools on how to moderate as well to feel more comfortable.

How can I make sure that people leave their email address to let my database grow?

Petra Mertens
9 years ago

Mijn blog doet intussen schitterend werk vr me en ik wil graag leren:

Hoe lezers meer reageren
Hoe de link vaker wordt gedeeld
Hoe ik nog meer lezers en conversie krijg

Annemarie Lutters
9 years ago

Problemen met schrijven of met beginnen met schrijven heb ik niet. Ook heb ik veel waardevolle informatie te melden.
Mijn punt is echter:
Ik wil ook een boek schrijven. Als ik al die informatie ga bloggen, dan ligt die informatie op straat en kan een ander er mee aan de haal gaan.
Ben ik daar onterecht bang voor? Hoe zien jullie dit?
Ik lees graag jullie reacties!

PS: Wat ik onder andere wil leren morgen is: hoe krijg ik via mijn blog veel klanten naar mijn website.

Wilko van der Ploeg
9 years ago

@Annemarie: Je kunt natuurlijk in je blog teasers geven met betrekking tot je boek… maar je kunt vaak ook het materiaal wat je boek NIET heeft gehaald gebruiken voor je blog.

Wanneer je met de outline van je boek bezig bent, merk je vaak, dat je over bepaalde dingen zou willen schrijven, maar dat die niet echt in de flow van het boek passen… dit soort stukjes kun je dan natuurlijk prima gebruiken voor je blog…

Hoe meer je weggeeft, hoe nieuwsgieriger de mensen worden naar de informatie waar ze WEL voor moeten betalen.

Vr.gr.
Wilko

Willem Wattez
9 years ago

Met 3 man zijn we een bedrijfje begonnen.
Doordat we niet als 1 man achter de strategie van marktbenadering staan wordt er ook geen blog opgestart.

Hoop woensdag de argumenten te horen om de bezwaren weg te nemen.

Blogging is voor mij een vervolg stap om de Business bootcamp tot een succes te maken..

Jan Everts
9 years ago
Reply to  Willem Wattez

Beste Willem,

Als je nu eens uitgaat van de missie en visie van jullie BEDRIJF, (geen bedrijfje) en kijken of het ook gewoon via verschillende benaderingen gedaan kan worden.

Geeft misschien inzichten welke manier de beste is, in plaats van nu al de “beste” manier te kiezen.

Succes

Benny Lobo
9 years ago

Ik blog nu een paar maanden onregelmatig, dus daar ga ik nu regelmaat in aanbrengen
Wat ik wil leren:
Hoe trigger ik lezers om door te klikken naar andere info op mijn site
Hoe krijg ik meer reacties en interactie
Waar moet ik op letten bij het schrijven voor internet? Ik heb een bachelor journalistiek, maar daar werd dit amper behandeld.

Sanne Hoogeland
Sanne Hoogeland
9 years ago

Er valt zat te schrijven als je een goed onderwerp voor je blog hebt. Mijn vraag is de volgende:
Hoe beperk je de tijd dat je er mee bezig bent?

Als je niet uitkijkt kun je hele dagen bezig zijn met je blog, vooral met commentaar geven op de comments. Hoe doe je dat in een,zeg, uurtje per dag?

Mark Jordens
9 years ago

Hello everyone,
(would love to get the insight from Nisandeh as well, that’s why I wrote this comment in English)

I’m a bit worried that using my mailinglist to invite people to our blogposts could legally be earmarked as illegal spamming. Scouring the internet I found out about this that in Holland:

it is only legal to send E-mail to groups of people when:
– They are active (paying) clients, OR
– they gave explicit permission to receive mailings

A small one-person-startup with some 100 adressess will probably stay under the radar of the OPTA .

Our company is a few years old and employs 6. We have put all our business LinkedIn, business twitter, business facebook contacts in one E-mailing list (and some other sources) and it is now about 4.000 business contacts (all business to business). Harder to stay under the radar I think.

Although pretty certain that the vast majority would like to get mail from us, using the list may lead to some complaints and draw the attention of the OPTA. This could be very bad for our reputation because we do a lot of high-end legal councelling, so of all people, we should know, right. Let allone the chances of a hefty penalty.

I have thought of a way to avoid this risk, but it makes the whole process much less efficient and I suspect my readergroup would grow less fast as welll. I will give you my process idea below. Please share if you have found some other succesful way how to handle this!

Or maybe? Am I just being paranoid? Tell me! (and tell me why I’m paranoid)

My 4 step plan to build a legal mailinglist:
1) Take a few times the effort to send LinkedIn and Twitter general messages (so not using E-mail, just general posts and personal messages) inviting people to the “not-a-newsletter” (Does anyone know if it’s possible to add a simple ” yes” button to LinkedIn and Twitter posts?)
2) Mail existing clients directly
3) Create the mailinglist from the responses
4) Pick up blogging strategy Open Circles style from there.

If you have a better strategy or know how to do the first mailing without risk of acting illegal, please share (in the comment box below 😉

Thanks!
Mark

Henk van der Wijk
Henk van der Wijk
9 years ago
Reply to  Mark Jordens

Hi Mark,

In the beginning of your post you use the word “mailinglist”. If that list consists of names/email adresses that have been captured via double opt-in (using an opt-in box on a squeeze page) OR names/ email adresses of existing customers, you comply with the legal requirements.

Regarding step 1 out of 4: you could invite your readers to an opt-in page where they can sign up. To grease the process, often a small gift is promised like a report, a video, an interview.

Wilko van der Ploeg
9 years ago
Reply to  Mark Jordens

@Mark,

Wat betreft hoe ‘legaal’ het is om mensen ongevraagd te benaderen, heb je helemaal gelijk: Het mag alleen als er sprake is van een bestaande relatie (hoeft niet per-se een betalende klant te zijn) of wanneer iemand expliciet toestemming heeft gegeven.

Met betrekking tot social media contacten zou je kunnen stellen, dat er sprake is van een bestaande relatie: Jij hebt danwel iemand uitgenodigd en hij heeft de uitnodiging geaccepteerd om een relatie aan te gaan, of omgekeerd. Zelf word ik nogal flauw van alle LinkedIn spam en diverse mensen hebben mogen merken dat ze na een aantal keren ongevraagd berichten sturen een vriendelijk verzoek krijgen te stoppen… en als ze dat niet doen uit mijn contacten verdwijnen. Social Media zijn er in mijn ogen niet voor om te spammen. Maar als je ooit een discussie met de OPTA zou krijgen over hoe ‘legaal’ het is, denk ik dat je met de ‘bestaande relatie’ een sterk argument heb.

Wat ik wel altijd doe, is wanneer iemand mij vraagt te connecten op LinkedIn, bedank ik de mensen altijd vriendelijk en ‘Maak gelijk even gebruik van de gelegenheid je te wijzen op mijn gratis e-boek ‘Verleid je Klant – WordPress voor Beslissers en Besluitelozen’ wat je gratis van mijn website (dan volgt de URL) kunt downloaden’…. Stellen ze er prijs op, weet ik ze voortaan te bereiken… stellen ze er geen prijs op, even goede vrienden.

Vriendelijke Groet
Wilko van der Ploeg

Véronique De Prycker
9 years ago

Waar Wilko verwijst naar LinkedIn Spam, heb ik zelf ook een kleine toevoeging.

Ik denk er over om ooit eens een Blog artikel te schrijven over ‘Social Media Etiquette’ ofzo.

Ik vind het zelf altijd heel bevreemdend als totaal vreemde mensen zich zomaar aanmelden op mijn FB, of met het verschrikkelijk lullige standaardzinnetje op LinkedIn. Ook bij FB kan je gewoon eerst een berichtje sturen hoor in plaats van direct zonder boe of ba een vriendschapsverzoek te sturen.

Er is volgens mij nog altijd zoiets als een persoonlijke introductie met een reden waarom jij als totale vreemde nu precies met die persoon wilt linken.

Ik word dan bovendien ook waanzinnig nieuwsgierig en dus stuur ik altijd netjes een berichtje terug om te bedanken en ook de vraag om even uit te leggen hoe ze bij mij terechtgekomen zijn en of ik hen ergens mee kan helpen.

En zelfs dan zijn er mensen die ‘geen thuis’ meer geven; heel erg bijzonder is dat.

Op een netwerkevent stel je jezelf toch ook even netjes voor? Waarom is dat opeens anders als het online gebeurt, vraag ik me altijd af.

Esther Molenaar
9 years ago

Veronique,

Wanneer je iemand een bericht stuurt via Facebook (wanneer je nog geen vrienden bent), is het bericht niet in het normale postvak-in zichtbaar. Althans dat is mijn ervaring.

Wat ik altijd doe ik een vriendschapsverzoek sturen en na acceptatie een kort bedank berichtje sturen of iets dergelijks.

Heb jij misschien een ander advies? Ik hoor het graag!

Klaas Hobo
9 years ago

Ik heb meteen na de Business Bootcamp in juni de wens gehad te gaan bloggen. Dit is er echter nog niet van gekomen. Ik ga het nu oppakken en zou specifiek de volgende punten tegenkomen in een master class:
– wat zouden voor mij de beste onderwerpen zijn?
– wat is de beste (schrijf)wijze de inhoud bij de lezer te laten blijven hangen?
– hoe breed is het verstandig je blog op verschillende kanalen te promoten?
– hoe kun je in zo min mogelijk tijd de meest waardevolle blog opstellen?
Groeten,
Klaas

Koos Overbeeke
9 years ago

1. Hoe krijg je veel lezers zonder SEO als primaire strategie?

2. Hoe krijg je zakelijke lezers (BtoB segment) zover dat zij zich bloot geven (commentaar geven) ?
(ZZPers en freelancers wil nog wel lukken maar zakelijke lezers nog niet).

3. Hoe stimuleer ik conversie?

Wilko van der Ploeg
9 years ago
Reply to  Koos Overbeeke

@Koos: Een klant van mij (CRICS) zit in het segment met grote ondernemingen als doelgroep. Ze hebben een website met blog die zeer actief is… wat zij vooral doen is het uitlokken van een professionele mening: mensen geven niet ‘zichzelf bloot’, maar delen hun kennis.

Jeroen Biegstraaten
9 years ago

Hallo,

Ook zo enthousiast na de Masterclass Blogging?
Ik popel om te beginnen, maar zoek nog hulp bij het vinden van een titel. Hoe noemen jullie je blog?

Naar de benefits voor je client?
Naar je bedrijf?
Naar het profiel van je client?

Wie heeft een goede tip voor me?

Groeten,
Jeroen

Wilko van der Ploeg
9 years ago

: Met de vraag ‘hoe noem je je blog’ bedoel je denk ik, wat de domeinnaam is die je wilt gaan gebruiken?

Zelf blog ik op de site van WordXPression… en gebruik dus ook deze domeinnaam. Maar er is alles voor te zeggen, om als domeinnaam een productnaam te gebruiken, of de benefits voor je klant (slank-in-tien-minuten.com spreekt meer aan dan gewichtsconsulent-jan-jansen.com, beide domeinnamen overigens fictief).

Dus als je nog moet starten: Gebruik de benefits voor je klant en als die vrij is : Registreren! Wat wacht je nog?

Jeroen Biegstraaten
9 years ago

@Wilko: dank, goede tip. Denken in benefits voor de klant, is een hele belangrijke omschakeling voor me.