10 Top Tips voor Laserscherpe FOCUS

3726 views | 412 reacties |
shares

Dus… je zit achter jouw bureau en je bent er helemaal klaar voor om een berg werk te verzetten vandaag.

Je weet ongeveer wat je moet doen en opent een nieuw Word- (of Excel- of ander) document en…

Je typt een paar zinnen, maar het lukt je niet om gefocust te blijven.

Dus klik je even op de Facebook tab om te zien welke nieuwe berichten je hebt.

20 minuten later dringt het pas tot je door dat je nog steeds achter Facebook zit, maar voordat je weer aan het werk gaat, check je eerst nog even je LinkedIn berichten (weer 20 minuten verspild), en je e-mail (tel er nog 20 minuten bij)…

Enzovoort… en voordat je het weet, is het alweer lunchtijd.

Herken je dit?
Verspil jij wel eens een dag op soortgelijke manier?

 

Ik weet uit ervaring dat – de meeste ondernemers en ZZP-ers lijden aan (wat ik noem) FDD – Focus Deficit Disorder.

Deze ‘aandoening’ is zo ondermijnend, dat ik in de Business Bootcamp een sessie wijdt aan de remedie – je ontdekt dan hoe je jezelf kunt bevrijden van de 3 grootste vijanden van focus en productiviteit: onderbrekingen, afleidingen en multitasking.

Als jij vastberaden bent om jouw bedrijf te laten groeien en bereid bent om super gefocust en hyper productief te worden – kom dan naar de aankomende Business Bootcamp. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, maar niet lang meer.

En… tot het zo ver is, deel ik graag met jou mijn 10 top tips om super gefocust te worden (en te blijven).

De eerste methode waarmee je afleidingen elimineert en met volle aandacht dingen gedaan krijgt in korte tijdsintervallen (met frequente tussenpauzes) is de Pomodorotechniek.

De Pomodorotechniek is bedacht in de vroege jaren ‘90 door innovator, ondernemer en schrijver Francesco Cirillo. Hij vernoemde zijn methode naar de tomaatvormige – ‘pomodoro’ – kookwekker die hij gebruikte tijdens zijn studie aan de universiteit.

De Pomodorotechniek is een van de meest eenvoudig te implementeren productiviteitsmethoden.
Het enige wat je nodig hebt is een (kook)wekker in de vorm van een tomaat.

De techniek bestaat uit vijf stappen:

  1. Besluit welke taak je gaat doen
  2. Stel de kookwekker in op 25 minuten
  3. Werk aan de taak totdat de wekker gaat en zet een vinkje op jouw to-do lijst
  4. Neem een korte pauze (5 minutes is prima)
  5. Neem na elke 4e ‘Pomodoro’ sessie een langere pauze

De langere pauze is tussen de 15 en 30 minuten. Ontdek hoe lang jij nodig hebt om jezelf weer op te laden voor de volgende serie Pomodoro werksessies.

Herhaal dit proces een paar keer per werkdag, en je zult (tot je verbazing) heel veel gedaan krijgen, terwijl je óók voldoende tijd hebt om tussendoor te genieten van een kop koffie/thee en zelfs een blik op jouw Facebook feed zou kunnen werpen (als je het tot 5 minuten kunt beperken).

Het is belangrijk om te weten dat je een Pomodoro sessie NOOIT mag onderbreken.

Dit betekent dat – als je tijdens een sessie door iemand (werknemer, partner, kind) wordt gestoord omdat hij of zij jouw aandacht echt nodig heeft, of in een noodgeval – je die Pomodoro sessie definitief moet beëindigen (maar vergeet niet eerst jouw werk te bewaren). Of je negeert de verstoring tot het geplande einde van de sessie, als dat mogelijk is.

Later, als je weer aan het werk kunt, start je dus weer met een NIEUWE sessie van 25 minuten.

Je ziet het, het implementeren van de Pomodoro techniek is niet moeilijk, maar het vereist wel enige discipline en toewijding om het te blijven doen.

En maak je geen zorgen, je hoeft echt geen kookwekker te hebben in de vorm van een tomaat…

Het mag ook een peer of avocado zijn.

En om je nog verder te ondersteunen, heb ik voor jou de volledige lijst van mijn 10 top tips voor laserscherpe focus in een 15-pagina tellend PDF document met aantrekkelijke afbeeldingen en to-the-point instructies.

Je kunt het printen en in jouw werkomgeving ophangen om jezelf continu te herinneren aan deze beste manieren om focus te krijgen, te houden en hyper productief te zijn.

Om het PDF rapport in bezit te krijgen… Beantwoord de volgende vraag in het commentaarveld onderaan deze pagina:

Wat is JOUW beste tip om super gefocust en productief te worden (en te blijven)?

Zodra jouw comment is geplaatst, sturen we jou het printklare PDF rapport: 10 Top Tips voor Laserscherpe Focus (in het Engels).

Op jouw succes,

Nisandeh

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+ knoppen te klikken, want zo kunnen bevriende ondernemers in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

PPS. Vergeet niet om vandaag, morgen en iedere dag tot het einde van het jaar mee te dingen naar de 5 Gratis Boeken in het kader van de 100 Days FaceBOEK Give Away actie!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
412 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gina Kingma
6 years ago

Wat mij helpt om productief te worden en blijven is om de punten op mijn to-do-lijstje te formuleren in resultaatgerichte acties ipv algemene acties. Dus niet ‘administratie doen’, maar ‘BTW administratie 3e kwartaal naar Belastingdienst sturen’.

Door vooraf te bedenken wat het resultaat moet zijn, bereik ik mijn doelen van die dag sneller.

Esther Molenaar
6 years ago

Iedere dag noteer ik een aantal acties die ik die dag af wil hebben. Maximaal 6 acties.
Wanneer die af zijn beloon ik mezelf met een pauze of juist dan even op Facebook kijken.

Voor een opdrachtgever is het noodzakelijk dat ik regelmatig het web op ga. Dan gebeurt het bij mij ook wel eens dat ik ook snel even op Facebook ga kijken.

Met intervallen van 30 minuten heb ik de timer op mijn telefoon aan staan. Zodra die afgaat word ik weer in de realiteit getrokken en sta stil bij wat ik aan het doen ben en wat ik aan het doen was en of dat nog een en hetzelfde is. Zo niet da n vraag ik mij af of de activiteit mijn doel dient. Zo niet, dan stop ik er mee en pak ik mijn actielijst erbij.

Dit werkt voor mij ontzettend goed. Ik krijg hierdoor meer gedaan en kom er om 12.00 uur niet meer achter dat de ochtend al voorbij is.

Bart Van Veghel
6 years ago

Mijn tip is simpel. Ik zet altijd een plaatje op de achtergrond van mijn telefoon die me herinnert om met mijn doel en niet met mijn telefoon bezig te zijn.

Esther Molenaar
6 years ago

Ah! Dat is een goeie. Iedere keer dat je je telefoon pakt, zie je dat plaatje. Wat staat er bij jou op een mededeling: Ga aan het werk! of iets dergelijks? Of juist een plaatje van je doel? ben nieuwsgierig.

Op jouw blogsucces!
Esther

Herman Hoefnagel
6 years ago

Aan het begin van elke dag maak ik een prioriteiten lijst die ik ook in die volgorde afwerk.

Hierdoor komen de bekende stapeltjes op mijn bureau die dan op volgorde worden afgewerkt.

Daarnaast neem ik ook regelmatig pauze en heb de rest van social media afgesloten en gebruik ik die alleen in de avond

Karin Röling
6 years ago

Het helpt mij om tijdens de middagpauze naar buiten te gaan en een stuk te wandelen. Het maakt mijn hoofd leeg en ik krijg frisse energie om gefocust aan de middag te beginnen.

Peter Bosschaert
6 years ago

Op tijd naar bed, voldoende bewegen, juiste voeding, yoga, meditatie en regelmatig een goede massage!

Ilse de Cauwer
Ilse de Cauwer
6 years ago

Vrienden en familie vinden het raar, maar sinds het vorige Business Bootcamp leg ik mijn smartphone in een andere ruimte terwijl ik gefocust blokjes werk verzet. Dan hoor je ook het getril van de smsjes niet ;-).

Esther Molenaar
6 years ago
Reply to  Ilse de Cauwer

He Ilse,

Het getril zet ik ook uit, maar de verleiding is er nog steeds. Goeie tip. Dank je wel!

Op jouw blogsucces!
Esther

George Muller
6 years ago

Ik gebruik nog wel eens de tip van Stephen Covey om aan het begin van de week voor de 4 belangrijkste rollen (in mijn geval vader, ondernemer, auteur, echtgenoot) de 4 belangrijkste acties te benoemen en te plannen voor die week. Dat voorkomt dat je aan het eind van de week erachter komt dat je voor de belangrijke dingen geen tijd hebt gehad.

Erna Janssen
6 years ago

Ik wissel verschillende activiteiten af. 20 minuten werken aan 1 taak. Daarna 5 minuten iets met mijn handen doen (in de tuin werken, wandelen, fitness…) vervolgens 5 minuten pauze.

Esther Molenaar
6 years ago
Reply to  Erna Janssen

He Erna,

Wat een goede tip om het mentale met het fysieke af te wisselen. Zelf merk ik na een dag zittend werken dat een beetje beweging wonderen doet om de dag van je af te schudden. Zo tussendoor heb ik nog nooit gedaan, maar ik ga het zeker eens proberen.

Dank voor het delen!
Op jouw blogsucces,
Esther

Nicole Öhlmann
6 years ago

Leuke en nuttige artikel! Ik zet tijdens de werkuren mijn telefoon vaak op op de “maand” of “Do not disturb” modus. Alleen een aantal familie leden kunnen mij dan nog in het noodgeval door bellen bereiken.

Meine de Vlugt
6 years ago

Bepaal je doelen en weet welke valkuilen je succes kunnen saboteren. Visualiseer je succes over elk van deze valkuilen en visualiseer je succes aan het einde van de dag. Met volle commitment en voorbereid lekker knallen!

Corine van der Werf
6 years ago

Start met guidedmeditation van 20 minuten, “I am consciousness”(app Insight Timer).

Samuel van der Zon
Samuel van der Zon
6 years ago

Er kan in mijn ervaring weinig op tegen deadlines en externe afspraken. Als iets echt moet, gebeurt het ook. Korte deadline = het gebeurt snel.

Kim Derks
6 years ago

Elke dag een to do list maken en af en toe een uur mijn telefoon in een andere ruimte leggen met het geluid uit.

Auke Attema
6 years ago

Ik start de dag met een nieuwe to do lijst, waarin de vorige is meegenomen.

Ik beslis welke het meest urgent of ingewikkeld is en start hiermee. Voordat ik begin zorg ik ervoor gegeten en gedronken te hebben en dat er drinken klaarstaat zodat ik niet meer op hoef te staan. Dan zorg ik dat ik zo min mogelijk gestoord kan worden.

Als het niet lukt te concentreren en afleiding gebeurd, ga ik na waarom de afleiding plaatsvond en kijk naar het lastige of ingewikkelde ervan totdat het is opgelost. Dit geeft me de voldoening om lekker door te werken.

Eduard Bosch
Eduard Bosch
6 years ago

Telefoon uit en alleen 1 x s’ochtend en 1x s’avonds mijn mail checken. Beginnen met de meest belangrijke tasks.

Marjolein Kamstra
6 years ago

Wat toevallig – vanmorgen vertelde mijn vriend (ook zelfstandig ondernemer) dat hij vanaf vandaag de Pomotodo app gaat proberen. Gebaseerd op bovenstaande Pomodoro techniek. Blijkbaar zijn er dus ook allerlei appjes voor.

Zelf werk ik vaak met een doodgewone timer via mijn telefoon en dat werkt goed.

Satish Narayanan
6 years ago

Top 5 list for the day..Turn off email/phone; Start with the longest pending action; just do it!

Jennifer Gomperts
6 years ago

Ik sluit me helemaal af.
Ik hoor niets en zie niets behalve datgeen wat er moet gebeuren of dat ik wil dat gebeurt.
Ik denk dat dat in de flow zijn heet.
Zelfs als de timer afgaat hoor ik het niet.

Rosa Gerlach
6 years ago

Mijn mailbox is mijn to do lijst. De mails met (vaak heel concrete) verzoeken van klanten markeer ik met een vlaggetje, zo vink ik één voor één de meest urgente (en belangrijke!) werkzaamheden af. Ik stuur mezelf ook mails, met dingen die ik belangrijk vind. Deze werkwijze helpt me enorm om te focussen.

Else Roza
6 years ago

Mijn manier om gefocust en productief te blijven is om elke dag 0:45 uur te mediteren. Dat doe ik op dit moment met de Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola (15e eeuw en grondlegger van de Jezuïeten): bijbeltekst lezen en een half uur stil zijn en luisteren naar wat zich in mij aandient.

Erwin Wils
6 years ago

Schrijf alle activiteiten op die je op een dag doet, gewoon inventariseren. Vervolgens groepeer je gelijke taken en plan je die in. Plan ook een half uur uitloop in (of een uur) voor onverwachte zaken. Je zult verbaasd zijn hoeveel tijd je opeens overhoudt dan wel hoeveel rust dit geeft.

Rogier van de Ree
6 years ago

Ik gebruik OmniFocus voor het plannen van belangrijke taken, nooit meer dan 3 per dag. Dan vertil ik me nooit aan teveel willen doen en ben ik tevreden aan het eind van de dag.
Email bekijk ik maximaal 3 keer per dag om in control van mijn tijd te blijven en niet in een reactieve stand terug te vallen.

Groet, Rogier

Diana van der Werff
6 years ago

Naast actie lijstjes… Me bewust zijn van wat ik voel als ik lekker bezig ben. Bv. Ik ben aan het schrijven en merk dan op hoe goed ik me dan voel, hoe licht en blij. Dat het me wat geeft, dat het bij mij past dat het klopt.

Monique Blok Wildschut

Mij helpt het om alle in de ochtend gebrainstormde to do activiteiten een prioriteit te geven en dat de eerste 6 af moeten op die dag.

Rob van Oers
Rob van Oers
6 years ago

Een goeie bak koffie ‘s ochtends en je gaat als de brandweer;-)

Els Brussee
Els Brussee
6 years ago

Gebruik een file-tje voor to-do’s die niet werkgerelateerd zijn. Zo schrijf je het uit je hoofd en blijf je beter gefocust.

Marianne van den Elsen

Ik moet eerlijk bekennen dat het mij wel eens overkomt dat ik om 12.00 uur opeens zie dat het al zo laat is.
De telefoon of een collega zijn vaak de grootste ‘afleiders’.
Daarom vind ik het prettig om ‘s ochtends vroeg te starten of een deel van de dag vanuit huis te werken.

Selma Duinkerken
6 years ago

Heel herkenbaar, mijn focus is in de avond veel beter dan ochtend en middag, hierdoor werk ik in de avonden lang door. Leren om mijn focus te verschuiven naar de dag zou mij helpen. Ben benieuwd of jullie tips hebben

Jolanda Heredia
6 years ago

Een korte meditatie voor de dag begint en prive mobiel uit.

Rocco Vermijs
6 years ago

Ga in een stille ruimte zitten. Doe de deur dicht ga aan de slag.

Gerard Aaftink
6 years ago

Doe eerst een paar dingen die je eigenlijk niet zo leuk vind.
Dat ruimt op!
Omdat ik zelf niet zo van administratie hou, begin ik daarmee.
Op die manier groeit mijn netwerk snel.

Na een paar uur ga ik lopen: niet sukkelen en ook niet hardlopen, maar stevig doorlopen.
Ik maak een bellijst.
Deze mensen bel ik tijdens het lopen.

Richard Kok
Richard Kok
6 years ago

Ik ga meestal in de ochtend de ‘lastige’ dingen doen en ‘s middags de makkelijke. Daarnaast zorg ik dat ik weinig afleiding krijg. En gestructureerd te werk ga. Dan krijg ik veel gedaan…

Marieke van der Meer
Marieke van der Meer
6 years ago

Leuk om dit te lezen Nisandeh – ik gebruik de pomodoro techniek al een paar jaar – werkt heel goed 🙂

Marc Muskens
6 years ago

Na je ontbijt 7 minuten buiten stretchen! Dat is zo lekker om goed wakker te worden. Je bent direct fris en scherp om aan de slag te gaan. Verder genoeg frisse lucht in je studio en water drinken.

Je weet vast vast op welke momenten je op je best bent gedurende de dag; stem daarom je activiteiten daarop af. Fijne werkdag allemaal!

Mariëlle Broekman
6 years ago

De dag starten met hardlopen of mediteren. Actielijstje maken en mijn telefoon op stil zetten.

Paul Jong
6 years ago

Maak een duidelijke planning. Vink een klus af als deze gereed is en verwijder de opdracht ook zichtbaar uit de planning. Na een gedane klus mag je jezelf belonen met een korte pauze en ontspanning, een kopje koffie, thee of iets anders. Hierna ben je weer bijgetankt en kun je vol nieuwe energie en voldoening aan de slag. Werk ze en de groeten van Paul – Have a smile every day -.

Esther van Weele
6 years ago

Ik gebruik de app 30/30.
Handig om taken en pauzes te plannen en tijd hieraan te koppelen. Werkt voor mij prima.
En alle prive-zaken gaan bij mij standaard uit.

Sandra Margueirtie
Sandra Margueirtie
6 years ago

Als ik die had Nisandeh, had ik deze pdf van jou niet nodig gehad 😉

Petra Wermink-Vos
6 years ago

Pfff… Zooo herkenbaar! Als ik veel gedaan wil krijgen zorg ik ervoor dat mijn buro helemaal leeg is. En ik zorg ervoor dat ik eerst flink bewogen heb, dus eerst een stukje rennen, een poosje dansen, wat flinke buikspieroefeningen of wat dan ook voor beweging die mijn gedachten even reset.

Erwin Blok
Erwin Blok
6 years ago

Eerst de lastige zaken en dan de makkelijke. Telefoon op trillen en op verre afstand leggen.

Roy Sijgers
6 years ago

Ik gebruik een dagelijks een lijst met resultaten die ik wil creëren. Aan het einde van de lijst ligt er een beloning: sporten, koken, of waar ik die dag ook maar zin in heb. Het staat als laatste item op mijn resultaat lijst.

Als ik veel extern werk heb, zoals vandaag, dan mag ik de beloning aan het begin van de dag. Vandaag dus om 06.00 al lekker aan het rennen. Dat houdt me scherp en ik begin in een goede mood!

Elien Herwig
Elien Herwig
6 years ago

Zondag (of ma.ochtend) een weekplan maken en vervolgens iedere ochtend een goed uitgewerkt dagplan.

Peggy Carbiere
6 years ago

Ik start de dag met een meditatie, een training in focus. Tijdens de meditatie vraag ik het universum om focus, scherpte, snelheid en met creativiteit mijn werk die dag te kunnen doen.

Boukje Barbara Rolsma
Boukje Barbara Rolsma
6 years ago

Om super gefocust te blijven voel ik me enthousiast en blijf in de flow omdat mijn enthousiasme me wind onder mijn vleugels geeft.
Als mijn enthousiasme inzakt dan ga ik luisteren naar mijn hart die me verteld wat het nodig heeft om me weer enthousiast te voelen.

Marielle van der Wal
6 years ago

Ik raak technologie afgeleid door mensen om me heen. Zou dus apart moeten zitten. Die pomodoro techniek ga ik zeker gebruiken

Ankie Schenning
6 years ago

Ik heb mijn praktijk aan huis. Ik heb werkdagen voor mezelf in gepland. En op die dagen doe ik geen huishoudelijke klusjes tussendoor, maar in “vrije momenten” niet patiëntgebonden taken: administratie, pr, vakliteratuur lezen. Hierdoor gaan werk en prive niet door elkaar lopen, maar is er een duidelijke structuur

Anne Emos
6 years ago

Ik gebruik ook de pomodoro techniek en ik werk met een planning van een aantal weken waar ik per dagdeel het gewenste resultaat opschrijf.

Mirjam Hofstede
6 years ago

Je doelen weten, de onderdelen van je doelen exact weten.

Dennis van Diepen
6 years ago

Zeer herkenbaar. Ik heb zelf de neiging uit te stellen totdat de druk hoog wordt. dan kan ik zeer gefocussed een taak uitvoeren.
Dit moet helpen om te zorgen dat ik hetzelfde doen maar dan zonder dar de druk er al op staat.