100 manieren waarop rijke mensen anders denken

28270 views | 747 reacties |
shares

Het grootste gedeelte van mijn leven had ik geen cent te makken… en ik zeg je – dat beviel me voor geen meter!

Er was wel een periode van 2 jaar, waarin ik bakken met geld verdiende(ik was toen 23), maar ik ben het allemaal kwijtgeraakt…en ik zeg je – dat beviel nog minder!

En de laatste 10 jaar ben ik welvarend… en ik zeg je – dat bevalt heel goed!

Als ik één ding heb geleerd over rijk zijn, dan is het wel dat rijk zijn weinig met geld te maken heeft. In plaats daarvan heeft het alles te maken met je mindset en hoe je over geld denkt.

Steve Siebold heeft 26 jaar besteed aan het interviewen van welvarende mensen om erachter te komen wat hen onderscheidt van de middenklasse. Hij kwam tot dezelfde slotsom: het gaat niet om geld, maar om je mentale instelling!

In zijn boek ‘How Rich People Think’ etaleert Siebold maar liefst 100 manieren waarop rijke mensen anders denken dan mensen die financiële middelmatigheid nooit zullen ontstijgen. Voor het gemak en om dichtbij het gebruikte woord in het boek te blijven, hanteer ik de term ‘middenklasse’ voor deze laatste groep mensen.

100 manieren waarop rijke mensen anders denken

  1. De middenklasse focust op sparen. Rijke mensen focussen op verdienen.
  2. De middenklasse denkt lineair over geld. Rijke mensen denken non-lineair over geld.
  3. De middenklasse gelooft dat je rijk wordt met hard werken. Rijke mensen geloven in hefboomwerking.
  4. De middenklasse gelooft dat geld de bron is van alle kwaad. Rijke mensen geloven dat armoede de bron is van alle kwaad.
  5. De middenklasse gelooft dat rijk zijn een voorrecht is. Rijke mensen geloven dat rijk zijn een recht is.
  6. De middenklasse gelooft dat geld ingewikkeld is. Rijke mensen geloven dat geld eenvoudig is.
  7. De middenklasse gelooft dat rijke mensen boeven zijn. Rijke mensen geloven dat rijke mensen ambitieus zijn.
  8. De middenklasse gelooft dat een fortuin opbouwen een eenzame strijd is.Rijke mensen geloven dat je met teamwork een fortuin opbouwt.
  9. De middenklasse maakt zich zorgen om geld. Rijke mensen dromen over geld.
  10. De middenklasse gelooft dat geld negatief is. Rijke mensen geloven dat geld positief is.

…. 

De lijst van 100 manieren waarop rijke mensen anders denken is lang. Te lang om te delen op een webpagina.

Ben je benieuwd naar de punten 11 t/m 100?

Om de volledige lijst als pdf-rapport in je bezit te krijgen, beantwoord de volgende vraag:

Wat is het meest belangrijke dat JIJ moet veranderen in de manier waarop je over geld, overvloed of rijke mensen denkt? Oftewel: Welke andere manier van denken gaat jou helpen meer geld en financiële vrijheid in je leven aan te trekken?

Laat me je reactie weten in het commentaarveld onderaan de pagina.

Zodra je comment is geplaatst, ontvang je per mail een link naar het volledige rapport met 100 manieren waarop rijke mensen anders denken.

En hoewel ik niet IEDER van de 100 punten kan onderschrijven, denk ik dat het van grote waarde is om de lijst (keer op keer) te lezen. Wees dan eerlijk als je jezelf de vraag stelt: “Hoe denk IK hierover – als de middenklasse of als de rijke mensen?” En kom nog eens terug om je nieuwe inzichten te delen in een commentaar!

Tot slot

Als je er echt klaar voor bent om de overtuigingen die horen bij een mindset van financiële middelmatigheid te laten varen…

En als je wilt profiteren van de meest praktische strategieën, tools en systemen die zorgen voor een duurzame groei van jouw business (in aantal klanten, productiviteit en inkomen) – kom dan naar de Business Bootcamp, onze 2-daagse training commerciële vaardigheden en het grootste netwerk evenement voor ZZP-ers in Nederland.

Deelname is bovendien GRATIS. We vragen slechts €47 excl. btw als bijdrage voor de kosten van lunches, koffie/thee en trainingsmaterialen.

Klik hier en meld je aan voor de komende Business Bootcamp

En voordat je gaat… niet vergeten: Schrijf in het commentaarveld hieronder wat jij wilt veranderen in de manier waarop je over geld, overvloed of rijke mensen denkt.

Ik ben heel benieuwd.

Op jouw succes,

Nisandeh

PS. Deel alsjeblieft dit artikel via de Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+ knoppen, want… zo kunnen bevriende ondernemers in jouw netwerk óók van dit materiaal profiteren.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
747 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josselien Janssens
8 years ago

Ik heb lang de beperkende overtuiging gehad dat ik geld verdienen niet leuk vind – omdat ik het associeer met “moeten” doen van dingen die je niet graag doet. Ik was dus heel gedemotiveerd waar het ging om uberhaupt nadenken over geld.

Dit is in de laatste jaren aan het veranderen: ik begin geld verdienen leuk te vinden omdat ik het nu voor mezelf doe – het is mijn beloning voor mijn contributie, mijn toegevoegde waarde aan de wereld. Dit daagt me uit tot unieke prestaties.

Wendy de Frétes
8 years ago

Leg de focus op wat je hebt en wees dankbaar ! En je bent een gelukkig mens.

Een gelukkig mens is een magneet voor anderen en is de basis om een goede ondernemer te zijn!

Michael Bos
Michael Bos
7 years ago

Rijk worden is een kwestie van de juiste personen om je heen verzamelen en participeren in zaken die tot een fortuin leiden andere zaken laat je rusten of geef je minder aandacht.

Met andere woorden, als je rijk wilt worden, moet je je horizon verbreden en overal waar je komt een positieve indruk achter te laten. Zie het als onderweg zaaien en later zal er op veel plekken iets te oogsten zijn. En maak gebruik van de kennis en kunde van andere.

Ik zie graag de overige manieren tegemoet.

Mvg,
Michael

Catootje de Bie
Catootje de Bie
8 years ago

Ik moet me niet te snel uit het veld laten slaan of op andere gedachte laten brengen door mensen die als middenklasse denken. Ik zie een mogelijkheid, maar laat deze dan erg snel weer gaan als ook maar iemand het een beetje ontkracht.

Anna Tjumina
Anna Tjumina
8 years ago

Hi Catootje,

Maak met jezelf een afspraak: de eerstvolgende mogelijkheid grijp je met beide handen aan!
Begin klein, ervaar het succes en geniet ervan!
Practice makes perfect;)

Warme groet,
Anna
Open Circles Academy

Jantina van der Waal
8 years ago

Tja, gisteren zag ik al die geldpotjes, waar ik al een tijdje niks meer mee doe, op de vensterbank staan. Ik overwoog om ze op te ruimen. Omdat ik geld en omgaan met toch moeilijk vind.

Misschien ga ik het systeem toch maar weer nieuw leven in blazen.

Annemiek Sterken
Annemiek Sterken
8 years ago

Voor mij is het moeilijk om spaargeld uit te geven als ik weet dat er op de korte (evt middellange) termijn geen inkomsten zijn. Welke speling heb ik zonder dat ik in de situatie beland geen brood meer te kunnen kopen.

Pieter-Jan Postma
Pieter-Jan Postma
8 years ago

Ik wil me niet meer schuldig voelen over het feit dat ik mijn financiële situatie wil verbeteren. Als ik me er financieel op verbeter dan is dit goed voor mijn familie, vrouw, kinderen en de mensen rondom mij ook.

Arjen Kuipers
Arjen Kuipers
8 years ago

Misschien dat juist geld valt te verdienen met een droom.

Sylvia Holtkamp
Sylvia Holtkamp
8 years ago
Reply to  Arjen Kuipers

Ik denk dat je gelijk hebt want als je iets heel graag wilt dan zoek je naar oplossingen en mogelijkheden om je droom te verwezenlijken. Wat is jouw droom?

Sylvia Holtkamp
Open Circles Academy

Irving Vorster
8 years ago

Van jongs af aan ben ik op gegroeid met negatieve aannames over geld (ouders) het gevolg is dat je dit overneemt. Ook toen ik naar de kunstacademie ging hoorde ik veel mensen zeggen dat je daar niet rijk van zal worden! Echter nu prijs ik me rijk met mijn talent en creatief kapitaal om het verleden (gedachte over geld) achter mij te laten en met als doelstelling dit te gaan verzilveren. Dit vergt mij wel de nodige inspanning/mindset maar nu stel ik mij er dagelijks (bewust op in) ook heb ik grote te halen doelen uitgezet en droom over het daarbij gepaarde rijkdom.Tips voor onderweg kan ik van harte gebruiken!?

Gerard Weernink
Gerard Weernink
8 years ago

Prachtige commentaren. Mijn overtuiging is durven te gaan voor je droom met volle overtuiging. Daarbij de focus behouden en je niet van je pad laten brengen. Dat geeft enorme energie en uiteindelijk de rijkdom die je zoekt.

Jessica Krul
8 years ago

Ik denk dat er balans tussen geld, passie de relaties met je zelf en anderen moet zijn om echt geluk te ervaren met geld. Anders wordt geld een machtsmiddel om je zoektocht in stand te houden die nooit zal eindigen en dan heb je nooit genoeg van iets.

Arjen van der Wal
8 years ago

Ik ben alle 100 punten eerst nodig om een oordeel te vormen, kan al bij de eerste 10 ze al niet allemaal onderschrijven.

Ben nog nieuwsgieriger hoe de mindset is bij de “rijke” mensen als het voor hen om wat voor reden dan ook , toch eens twee voor twaalf wordt/is.

Jeminka van Rieck
8 years ago

Als je katholiek bent opgevoed, wordt het met de paplepel ingegoten: ‘je moet tevreden zijn. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert’. Zo ben ik aanvankelijk tevreden met de kleine succesjes door hard te werken. Groter denken betekent toch ontevreden zijn met wat je hebt?! Als je je rekeningen kan betalen en geen schulden hebt, doe je het goed….. Zo is het mij geleerd. Helaas.
Zo ontdek ik dat ik het lastig vind deze mindset om te buigen. Mijn ervaring, mijn kunde verdient ook groter denken, een andere mindset. Het inzicht is er, maar ik leer toch alleen door het te doen?

Geraldine Nesbitt
8 years ago

For me, two things I have to change is:

I ALWAYS worry about money,
and
I believe that earning money is hard work.

And believe me, even though I know (rationally) that these are only a mindset, they creep up on me time and time again.
Result – I am almost always worried, and I almost always feel I have to work too hard for the money I have.

So, if I had to change ideas I have about money, those two are the most important.

Arny van der Plas
8 years ago

Wat ik moet veranderen is dat ik me minder bezig moet houden met wat anderen over geld en rijk zijn vinden. Mijn familie, naasten, klanten, geloof.. Hebben andere benaderingen hierover..

Nienke de Jager
Nienke de Jager
8 years ago

Ik focus me te veel op de angst van het niet hebben van geld. Waardoor ik voorzichtig wordt en negatief. Om hier uit te komen heb ik geloof nodig in mijn eigen kracht, mijn eigen weten en mensen om mij heen verzamelen die deze zelfde energie uitstralen. En nu ben ik heel benieuwd naar de 100 punten!

Robert Zeggelaar
8 years ago

Er is mij met de paplepel ingegeven: je moet hard werken voor geld. En onderaan beginnen. Goed bedoeld.. Maar ja.. Nu zit deze foute gedachte er wel ingebrand. Gaan we wat aan doen!

Jacqueline Tak-Kriek
Jacqueline Tak-Kriek
8 years ago

Dat ik het waard ben om rijk te zijn (dus ook ik!)

Rob Stalenhoef
8 years ago

Ik mag minder voorzichtig worden met geld. Het meer laten rollen (investeren). Met geld maak je geld

Henk Coppens
8 years ago

Accpeteren dat ik meer dan voldoende heb. Er is meer dan voldoende voor mij. Zorgen maken heeeft geen zin en is ook niet nodig.

Marijke Willems
8 years ago

Het is echt mijn eigen mindset waar ik aan werk. Door me zorgen te maken over geld, door me zorgen te maken over het niet kunnen krijgen van klanten, door me zorgen te maken over… stuur ik mijn energie naar de dingen die ik juist niet wil. Dit is zonde van mijn energie en waar energie heen gaat groeit. Veel beter kan ik mijn energie stoppen in de dingen die ik wel wil. Dat is het pad dat ik momenteel voorzichtig aan aan het bewandelen ben. Nu ik dit opschrijf wil ik de zin herformuleren: dit is het pad dat ik vanaf nu vol vertrouwen bewandel.

Robin Ketelaars
8 years ago

Geld is helemaal niet belangrijk als men er over beschikt en wanneer er in de eerste levensbeoeften is voorzien en men kan deelnemen aan de maatschappij. Pas als het de mens ontbreekt aan geld, dan wordt het pas een item.
Dat is het geval voor de klasse onder de middenklasse, en daarom ben ik voor een Onvoorwaardelijk Basisinkomen, om iedereen de mogelijkheid te geven, geld een minder belangrijke rol te laten spelen in het leven en de vrijheid van handelen.

Tamara Bouwens
8 years ago

Nadat ik jarenlang gehoord heb dat ik niets waard was, is het echt heel moeilijk om mijn zelfbeeld te veranderen. Toch ben ik, na maanden coaching, al een heel eind op weg.

Wat dus voor mij belangrijk is, is om te voelen dat ik het ook waard ben om in overvloed te leven.

Berry Koeleman
Berry Koeleman
8 years ago

MIndset mindset en Mindset

Eva Driessen
8 years ago

Mijn overtuiging was dat ik hard moet werken om mijn geld te verdienen, dat rijk zijn een voorrecht is en zo herken ik meer uitspraken. Ik denk dat ik veel baat zal hebben bij het lijstje!

Positief denken is voor mij een belangrijke tool, daardoor zie ik steeds meer mogelijkheden en wordt het leven een stuk makkelijker.

Anna Tjumina
Anna Tjumina
8 years ago
Reply to  Eva Driessen

Hi Eva,

Dat positief denken…heb je een praktijk voorbeeld hoe positief denken jou meer inzichten in mogelijkheden gaf in moeilijke situaties?

Ik denk ook dat als je eenmaal dat trucje toepast en meteen positief resultaat ziet dat je volgende keer sneller net zo gaat handelen. En dan wordt het een hele productieve gewoonte!

Warme groet,
Anna

Open Circles Academy

Dolores Dimic
Dolores Dimic
8 years ago

Het idee dat je rijk geboren moet zijn (ben ik dus niet) staat me in de weg, en de overtuiging dat het moeilijk is om financieel vrij te zijn. En ik heb te weinig focus. Verder heb ik alles prima voor elkaar 😉 !

Liban Bille
Liban Bille
8 years ago

Voor de Business Bootcamp gebruikte ik geld als een middel om snel genot te ervaren en gaf ik mijn verdiende geld snel uit, maar nu realiseer ik me dat ik geld beter kan gebruiken als een middel voor mijn eigen ontwikkeling, als mens en ondernemer.

Ik zie nu in dat ik beter hetzelfde geld kan gebruiken om deel te nemen aan een Master Class of seminar dan mijn geld uitgeven aan een paar avondjes uit! Vandaar dat ik me ook heb ingeschreven voor de Financial Freedom, Breakthrough to Succes & Master Entrepreneur trainingen.

Klaas van Oosterhout
8 years ago
Reply to  Liban Bille

Beste Liban,

Super dat je je voor zoveel trainingen hebt ingeschreven, daar ga je veel van opsteken. Zelf heb ik deelgenomen aan de financial freedom training. Ik denk dat het belangrijk is dat je het goed verdeeld. Bijvoorbeeld, je inschrijven voor deze trainingen is een succes dat je kunt vieren door middel van iets te doen dat jij leuk vind, zoals bijvoorbeeld uitgaan.

Balans vinden is belangrijk als het aankomt op het besteden van je geld.

Veel plezier op de trainingen,
Klaas

Klaas van Oosterhout
8 years ago

Ik ben niet goed genoeg om veel geld te hebben. Je moet hard werken om veel geld te hebben, maar ik heb de motivatie niet om me hier keihard voor in te zetten.

Youp Soulman
8 years ago

Ik denk dat de minderklasse het meeste kan besparen door te consuminderen i.p.v. te consumeren. M.a.w. pas je inkoopbeleid aan op je inkomstenplaatje i.p.v. je uitgaven op een afbetalingsregeling of de stroom advertenties voor geluk placebo’s. Kortom: tijd voor prioriteit!

U.P.S.
Mijn in-bakje stroomt altijd over terwijl ik te veel tijd verlies met het afvinken van mijn to-do lijst. Ik hoop dat de Lijst van 100 ook hiervoor een oplossing aanreikt.

Bob Dijkstra
Bob Dijkstra
8 years ago

Als ik in mijn huis kijk dan kom ik bijna om van overvloed. Dat geeft mij een rijk gevoel. Eén van de universele principes is dat waar je op focust dat groeit. Kan het bijna niet eenvoudiger door ons te focussen op overvloed en overvloed komt naar je toe?

Tineke Rensen
Tineke Rensen
8 years ago

Dat er geld genoeg is in de wereld, voor mij en voor iedereen die ‘t zichzelf waard vind om geld genoeg te hebben

Jaap Nauta
8 years ago
Reply to  Tineke Rensen

Beste Tineke,

Je zult verbaasd zijn maar er is met ons systeem voldoende geld in de wereld voor iedereen. Er wordt namelijk geld gemaakt mbv schulden. Op het moment dat je een hypotheek afsluit van 2 ton is er zomaar €200.000 gemaakt. Door een getal in te toetsen in een computer.

Zie hiervoor ook de serie op Youtube: money as debt

Geld is bedoeld als ruilmiddel om handel te vergemakkelijken. Helaas hebben we geld een product gemaakt. Er wordt geld verdiend met geld. En dat zorgt ervoor dat het hele systeem opgeblazen gaat worden…

Hoe hier mee om te gaan weet ik niet. Ik heb de vraag ook aan Nisandeh gesteld maar (nog) geen reactie gekregen.

In ieder geval is het een interessante discussie! 🙂
Groeten, Jaap

Jantina van Rossum
8 years ago

Ik wil graag tevreden zijn met wat ik heb. Ik heb in wezen alles wat ik nodig heb om gelukkig te zijn. Niet steeds maar meer willen. Meer geld, meer vrienden, steeds meer materiele zaken, meer van alles. Want met dit steeds meer willen hebben ontstaat er naar mijn idee een steeds grotere (maatschappelijike) onvrede. Wordt ons welzijn beter door deze materialistische gedachten. Tevreden zijn met wat ik heb is voor mij de uitdaging die ik aan wil gaan in de komende maanden.

Arno Wezenaar
8 years ago

Wat ik moet veranderen aan mijn mindset? meer gaan geloven in een team en teamwork en dat dat waarde oplevert!
En ik wil meer leren denken in een hefboom-werking van mijn business. met die twee stappen… €€€€€€€ :-))

Els Broekhuijsen
Els Broekhuijsen
8 years ago

Ik denk aan het liedje van Wim Sonneveld dat ik vroeger als kleintje hoorde en waar in mijn omgeving hard om werd gelachen: Poen, poen poen poen. Je hoort vaak zeggen dat geluk niet zo te koop is. Maar geld doet wonderen en vooral als het een hoop is 🙂
Tegelijkertijd beseffend dat veel geld willen hebben je niet tot een beter mens maakt. Met het idee: het verlangen ernaar is voor sloebers. Het hebben van geld is voor gladjakkers:) Hoezo mindset..
Het is lang geleden, wat mij nu aanspreekt is het idee van de hefboomwerking. Ik kijk uit naar die 100 manieren!

Robin van Hattum
8 years ago

Ik ben ook opgevoed met de gedachte dat geld niet gelukkig maakt. Maar hoorde laatst iemand zeggen: “Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig maken ze wel geld.”
En dat is het: niet meer dan een ruilmiddel. En je kun zelf invullen waar het voor staat. Mijn gedachte over geld spiegelt zich uiteindelijk af in hoeveel ik erover kan beschikken.

Huib de Vaan
8 years ago

Ik heb veel moeite met groot te denken. Door de verhalen van anderen raak ik wel gemotiveerd om groot te denken, maar gaat het te proces heel langzaam. Ik ben erg benieuwd naar de lijst van 100 en ga het meteen uitprinten en boven mijn werkplek hangen. Alvast bedankt!

Karolien Janssens
Karolien Janssens
8 years ago

I harm other people if they have to give me money.

Martijn Luimes
8 years ago

Wat mij in de video’s van Nisandeh opvalt, is dat hij tegen geld aankijkt als een vorm van energie die je ook terug kunt krijgen. Dat is een kijk op geld die ik graag verder wil onderzoeken en toepassen.

Mijn mindset kan veel meer richting het verdienen veranderen. Ik dacht dat ik het moest doen met het inkomen dat ik heb en dat extra geld meer werktijd betekent met alle gevolgen die daarbij horen.

Bryan Tevreden
8 years ago

Ik kom uit een cultuur waar rijk zijn gelijk stond aan fraude, corruptie en uitbuiting. Dat was de grootste gedachte om te veranderen. Die grond gedachte werkte door in veel ‘spin off’s’, bijvoorbeeld: Geld is niet belangrijk als ik maar leuke opdrachten/leuk werk had, enz.

Rob Verbeek
8 years ago

Ik moet kansen die zich voordoen benutten. Te vaak kom ik met tegenwerpingen die de kans om zeep helpen. Feelings, gedachten, irritaties….

Kansen benutten als een vonk die overslaat. Kansen omzetten in daadkracht en in lijn brengen met wat mogelijk is, is waar ik me meer op moet richten:

Hoe krijg ik het voor elkaar ondanks mijn feelings, gedachten of irritaties.

Dus mindset, overtuiging, focus en koershouden.

Annelou Bangert
8 years ago
Reply to  Rob Verbeek

Klopt! Gedachten enz. kun goed in de weg zitten. Maar ze zijn daarmee nog niet verkeerd hoor m.i……

Faye Wessels
8 years ago
Reply to  Rob Verbeek

Mijn ervaring is dat een gezonde dosis sceptisisme goed werkt. Niet alle kansen zijn jouw geld/tijd waard, dus beoordeel ‘m vooral.

Wat je wel merkt is, dat wanneer je kansen bewust gaat bekijken, pluspunten, minpunten, angsten, mogelijkheden, dat je niet alleen een weloverwogen beslissing maakt, maar je kansen ook steeds sneller kan identificeren (herkennen als zijnde een kans).

Ga eens Cashflow 101 spelen als je wil weten wat ik precies bedoel 😉

Peter Opsomer
Peter Opsomer
8 years ago

Ik heb al ondervonden dat er veel mensen zijn die veel geld willen verdienen en hebben en veelal dit nodig hebben om bepaalde zaken terug recht te zetten , maar ze zijn niet bereid om hun denkbeeldige comfortzone te verlaten .
Het is pas als je de inspanning opdrijft en boven het maaiveld durft uitsteken dat je je echte comfortzone leert kennen .

Reint Bannink
Reint Bannink
8 years ago

Mooi inzicht, regel 5:

De middenklasse gelooft dat rijk zijn een voorrecht is. Rijke mensen geloven dat rijk zijn een recht is.
Geldt i.i.g wel voor mij.

Omdraaien die gedachte dus.

Renny Wiegerink
8 years ago

Het concept van geometric growth is voor mij een waardevol inzicht dat ik ga uitwerken om mijn bedrijf en inkomen te laten groeien.
Win-win: door het zo in te richten kan ik ook meer kwaliteit bieden.

Daniel Jansen
Daniel Jansen
8 years ago

Meer de mindset hebben van ‘het is simpelweg mogelijk’.

Jeanette Saarberg
Jeanette Saarberg
8 years ago

Ik moet heel hard gaan werken om mijn mindset te veranderen…

Van “dat kan ik niet, dat lukt me nooit” naar een veel positievere inkijk en dus de werking van de Universe in gang te gaan zetten.

Ook zou ik aan wat ‘waardigheidspuntjes’ moeten gaan werken…

De eerste stappen zijn gezet.. momentum is opgepakt, en nu niet meer laten gaan…

Wilga Janssen
8 years ago

Toeval? Lezend over Theory U, gaat het ook over denken in overvloed en belemmerende oordelen. Ook ik denk eerder in beperkingen en bedreigingen dan in kansen en overvloed

Patrick Breetveld
Patrick Breetveld
8 years ago

Minder naar middenklasse luisteren en meer naar rijke mensen…

Fabiana van de Paverd
8 years ago

Wat mooi al deze reacties te lezen!

Ik denk en voel me rijk, ik maak me geen zorgen, maar toch heb ik nog niet het punt bereikt waar ik wil zijn. ik voel wel dat het heel dichtbij is en dat ik nog een paar hindernisjes heb te gaan. Misschien ligt het bij de actie en een soort verlegenheid die me tegenhoudt en waarvan ik weet dat het niet nodig is die te voelen…

Grada Huis
8 years ago

Te vaak denk ik dat geld verdienen te maken heeft met heel lang en vaak werken, met weinig vrije tijd. ik probeer van het úurtje factuurtje’ af te komen, maar het blijft lastig. In ieder geval maak ik meer vorderingen.

Helmy Kleinlugtenbeld
8 years ago
Reply to  Grada Huis

Vier de vorderingen, Grada!
En zet er dan elke keer een stapje bij. Ik heb gemerkt dat dat werkt. Diezelfde mindset was ook de mijne en ik ben zo blij dat het verandert!

Martijn Luimes
Martijn Luimes
8 years ago

De middenklasse gelooft niet in persoonlijke ontwikkeling of zelfhulp. Rijke mensen geloven dat het de sleutel tot rijkdom is.

Ik zit hier ergens tussenin. Persoonlijke ontwikkeling is voor mij vanzelfsprekend. Iemand noemde mij “de eeuwige student”. Ik pakte dat op als een compliment, maar voelde dat het niet helemaal zo bedoeld werd. 🙂

Aan de andere kant lijkt het te ver gaan om dit als sleutel tot rijkdom te zien, maar dat is het natuurlijk wel. Zolang je het maar implementeert!

Nico van Langen
8 years ago

Soms denk ik dat meer dan voldoende geld verdienen een eenzame strijd is.

Twee woorden zijn daarbij typerend, namelijk dat ik de neiging heb er een strijd van te maken en dat het een opdracht die ik in mijn eentje uitvoer.

Mede door dit in te tikken laat ik deze overtuigingen achter mij