De 5 belangrijkste mensen in je leven

5998 views | 88 reacties |
shares

You are the average of the five people you spend the most time with.” – Jim Rohn

Bovenstaande quote is een van de meest krachtige quotes die ik ooit heb gehoord. En er is veel wetenschappelijk bewijs dat bevestigt dat de mensen om ons heen bepalen hoe we denken, doen en uiteindelijk hoe succesvol we worden.

Ik druk mezelf en mijn studenten al 20 jaar op het hart dat succes niet afhangt van hoe slim, getalenteerd of vaardig je bent.

Uiteindelijk is dit de doorslaggevende factor: het gezelschap dat je kiest.

Met welke mensen breng jij de meeste tijd door?

Laten we een oefeningetje doen.
Je hebt er maximaal 3 minuten voor nodig EN een gezonde dosis eerlijkheid om er je voordeel mee te doen…

Ben je er klaar voor?

Schrijf op met welke 5 mensen jij de meeste tijd doorbrengt.
(omdat het hier over zakelijk en financieel succes gaat, hoef je jouw kinderen niet mee te rekenen)

Misschien gaat het bij jou om familieleden, jouw (levens)partner, werknemers en/of goede vrienden.

Schrijf jouw top 5 op een velletje papier.

Vraag jezelf dan afblogpost 19-01 (2) formaat

• Wie zijn zij?
• Wat doen ze met hun leven?

• Hoe ambitieus zijn ze
• Hoe succesvol zijn ze?
• Hoe blij, optimistisch en enthousiast zijn ze?

En stel jezelf dan de volgende (confronterende) vragen:
• Helpen zij jou naar een hoger niveau, of staan ze jou eerder in de weg?
• Ondersteunen en stimuleren ze jou of drukken ze jouw enthousiasme de kop in en kleineren ze jouw ideeën?
• Zijn zij goede sparringpartners voor jou of zijn ze onverschillig, weerbarstig en alleen maar kritisch?

Kies vervolgens met wie van de 5 je nog steeds jouw waardevolle tijd wilt doorbrengen.

Wees niet bang of verbaasd als slechts 1 of 2 (of zelfs niemand) van de 5 aan jouw gewenste standaard voldoet.

Wees niet bang om sommige vrienden kwijt te raken, de ondersteuning van je familie of iets anders dat je als ‘verlies’ moet accepteren wanneer je jezelf voortaan met “de juiste mensen” omringt. De juiste mensen die je helpen om te groeien.

Je kunt bewust het gezelschap kiezen van mensen die jou beter maken. Ze hoeven geen Richard Branson of Dalai Lama te heten, maar ze moeten je wel energie geven en je stimuleren om beter te denken en te presteren.blogpost 19-01 (1) formaat

En over het juiste gezelschap gesproken, dat is niet altijd even gemakkelijk te vinden, maar…

In de Business Bootcamp heb je de keuze uit meer dan duizend gelijkgestemde ondernemers die jou kunnen stimuleren om de stappen te zetten die je nodig hebt om jouw business naar een hoger niveau te tillen.

De Business Bootcamp is het grootste training en netwerk evenement voor ZZP-ers en kleine ondernemers in Europa. Tijdens dit 2-daagse evenement ontmoet je ambitieuze, creatieve en gepassioneerde ondernemers die net als jij zijn gecommitteerd aan hun succes en een positieve impact in de wereld.

Deze ondernemers spreken dezelfde taal als jij, dus is het makkelijk schakelen en samenwerken. Geen barrières, geen excuses. En wie weet vind je iemand zelfs in jouw top 5 gaat plaatsnemen. En andersom.

De inschrijving voor de aanstaande Business Bootcamp is nog niet geopend, maar…

Je kunt je hieronder aanmelden voor de voorinschrijving, zodat je als eerste op de hoogte bent wanneer we de inschrijving officieel openen.

Ja, laat mij als eerste weten wanneer ik mij kan aanmelden voor de Business Bootcamp

Ben jij Business Bootcamp Graduate?

Als Business Bootcamp Graduate heb je een groot netwerkvoordeel, omdat je – als het goed is – op maandag een e-mail hebt ontvangen met 2 VIP codes waarmee je nu al kunt inschrijven als VIP voor de aanstaande Business Bootcamp.

Geef een code aan bevriende ondernemers die de Business Bootcamp nog niet hebben gevolgd. Zo kunnen zij profiteren van het feit dat jij hen kent EN andersom… omdat zij straks ook jouw aanpak en visie op succesvol ondernemerschap kunnen delen.

Tot slot

Heb jij de oefening in dit artikel gedaan? Dan ben ik eens heel benieuwd naar jouw ervaring. Dus mijn vraag aan jou:

Wat is jouw grootste inzicht naar aanleiding van de oefening over de 5 belangrijkste mensen in jouw leven?

Deel alsjeblieft jouw inzicht in het commentaarveld onderaan deze pagina (vanzelfsprekend zonder namen te noemen of anderzijds mensen te kwetsen)

Ik ben heel benieuwd…

Op jouw succes,

Nisandeh

PS. DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+ knoppen te klikken, want zo kunnen bevriende ondernemers in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
88 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Esther Molenaar
6 years ago

De 5 mensen met wie ik de meeste tijd doorbreng, zorgen ervoor dat ik op de plek blijf waar ik nu ben. Gelukkig niet allemaal, maar als ik naar het gemiddelde kijk.
Een paar hebben het heel goed me mij voor en ondersteunen mij of halen het beste in mij naar boven.

En anderen weten niet waar ik mee bezig ben (omdat het er niet de mensen naar zijn om te delen) en dragen eigenlijk niet bij.

Ik merk regelmatig hoe belangrijk het is om onder mensen te zijn met soortgelijke ambities, met positieve mensen, met mensen die het beste in jou naar boven halen.

Het is wel confronterend, want ik merk dat ik op sommige momenten ook minder contact heb met bepaalde familie leden. Ze zien waar ik mee bezig ben, maar begrijpen het niet altijd.

Daarom ben ik zo superblij met mijn Mastermind groep. Maandelijks komen we bij elkaar, ambitieuze ondernemers, en we helpen elkaar op weg, op gang en naar succes (dat voor ieder van ons weer anders is).

Gonny de WIt
6 years ago

Prachtig jouw woorden – daar kan ik mij helemaal in vinden. Het zouden mijn woorden kunnen zijn.

Het is pijnlijk om afscheid te nemen van vrienden, maar het geeft ook energie en rust dat ik niet steeds in de verdediging hoef te gaan.

Onze MasterMindGroep in Eindhoven is niet meer actief dus ik zoek ondernemers om dit weer op te pakken of mij bij een actieve groep aan te sluiten. Dus wil je graag sparren in deze nieuwe groep of mijn buddy zijn laat mij iets weten op info@online-secretaresse-brabant.nl

Jan Gommans
6 years ago

Hoi Esther,
Ik heb net de Business Bootcamp gedaan en zou ook heel blij zijn met zo’n Mastermind groep. Ik woon in Delft dus zoek iets hier in de buurt. Hoe heb jij jouw groep gevonden? Is er ergens een plek waar je groepen kunt zoeken, om me bij aan te sluiten?
Groeten, Jan

Esther Molenaar
6 years ago
Reply to  Jan Gommans

He Jan,

Ik heb de Business University gedaan van Open Circles en daar ben ik mijn Mastermind groep tegen gekomen.
Gonny de Wit heeft ooit eens een inventarisatie gemaakt van diverse Mastermind groepen vanuit Open Circles. Je zou contact met haar kunnen opnemen.

Doe een oproep in de Business Bootcamp groep op LinkedIn of in de Facebook groep. Er zijn genoeg ondernemers die ook zoekende zijn naar een groep.

Op jouw blogsucces!
Esther

Jan Gommans
6 years ago

Dank je wel, Esther! Ik heb Gonny zojuist gebeld en krijg de inventarisatie toegemaild. Top!

Jos van Dartel
6 years ago

Uit de test blijkt dat de 5 personen waarmee je de meeste tijd spendeert sociale contacten zijn. Helaas helpen ze je niet verder met het bereiken van je goal. Het zijn namelijk geen ondernemers.

Lidy van Oord
6 years ago

Ik merkte bij het benoemen van deze mensen dat ik moeite had om er 5 te vinden. Want doordat ik bezig ben mijn relatie te ontvlechten er al enkele mensen uit beeld gedaan zijn. En ja de mensen die ik overhou zijn mensen die wat toevoegen, waarmee ik kan sparren. Bedankt Nisandeh voor deze oefening

Linda Groeneweg
Linda Groeneweg
6 years ago

Ik ben tot de conclusie gekomen dat er te weinig mensen zijn die werkelijk mij “helpen”
De ene helft is super, de andere helft is helaas mijn familie die je niet zomaar aan de kant zet.
Zo zonde dat ze denken dat ik gek ben als ik mijn eigen bedrijf tot een succes wil maken, en wat mijn visie en doelen zijn.

Mijn grootste inzicht is dus, netwerken en je kennis gaan delen en zo mensen ontmoeten die me goed laten voelen en met mij mee kunnen denken.

Ik ga voor de volle 100% succes in mijn leven en pak alles aan.

Jelle Miedema
Jelle Miedema
6 years ago

De spijker op z’n kop.

Als het je ambitie is om met je bedrijf groter te groeien dan kan dat alleen met gelijk gestemden. Sommigen hoeven niet perse mee te werken, maar ze mogen zeker niet tegen werken. Je hebt leiders aan je zijde nodig die jouw doel en missie enthousiast delen. Je kunt niet van iedere medewerker verwachten dat ze even enthousiast zijn en jouw ideeën delen.

Begin met deze op een plaats te zetten niet te dicht bij jou. Soms zijn het wel hele goede volgers. En als je heel eerlijk bent ontkom je er echter niet aan om afscheid te moeten nemen van sommigen.

Marjolein Kalter
6 years ago

De 5 mensen waar ik het meeste mee omga kennen elkaar niet. En ze nemen heel verschillende plaatsen in in mijn leven en werk.

Het levert nogal wat weerstand op om afscheid van mensen te nemen. Dat voelt haast ondankbaar naar wie en wat ze in mijn leven geweest zijn.

En ik zie dat ik hierin punten te ontwikkelen heb 🙂

Gonny je inspireert me! Ook mijn mastermind groepje is gestopt. Ik zoek mensen die in (stad) Utrecht wonen en die hoog frequent, misschien wel wekelijks, bij elkaar willen komen om dit jaar ons boek te schrijven en uit te brengen, zodat we in elkaars team zitten. Wie? Mail naar marjolein@anderszins.com

Cora K. Hiebinger
6 years ago

Interesting questions! During the last 1 – 2 years I have already experienced a shift in the amount of time I spend with certain people – but for a while it was not so clear to me why this shift was happening. So with these questions in mind, things become more obvious.

And now, when I look at the people I do spend the most time with I can honestly say that they all want something from life, are enthusiastic, successfull, supportive and excellent sparring partners – because they are also honestly giving me criticism or point out things that are to be considered.

The development is also interesting in the sense that people that were not so very supportive or overly critical in the past are now supportive and vice versa: Some close friends (whom I know for decades) actually seem to have a problem with me learning to do business now, – which makes me sad – but I love them anyway and I stopped talking about this area of my life to them.

Janneke Brouwer
6 years ago

Ik was dit weekend bij de Business Bootcamp en wil nogmaals mijn dank uitspreken naar een ieder die daar me geraakt heeft. Ik moest denken aan een gebeurtenis, vele jaren geleden. Zodra ik de naam Jim Rohn in deze email zag ging mijn hart te keer als een gek, ik heb de eer gehad deze man ooit te hebben zien spreken. Toentertijd ben ik zeer zeker door hem geïnspireerd geraakt maar ben gestopt. Lieve mensen, echt waar, geef nooit op!

In oktober kwam via Facebook de aankondiging voor de Business Bootcamp voorbij en ik heb mij impulsief direct aangemeld. Dat heeft zeer zeker een reden gehad, dat weet ik nu. Ik was dus die ondernemer die sinds 10 jaar weer bij AF is begonnen Ik heb nu de oefening gedaan. Wist van tevoren eigenlijk al de uitkomst. Er is zijn 2 personen op dit moment waar ik mee verder wil en dat is mijn man en mijn lieve, enthousiaste zakenpartner to be.

Ik heb de daad sinds vanmorgen 4 uur bij het woord gevoegd. Ben alle negatieve banden letterlijk aan het doorknippen. Als Goal heb ik gezet het verdienen van €4000 voor 16 april 2016, zodat ik mij tijdens de Business Bootcamp in kan schrijven voor de Financial Freedom training. Want dat is wat ik nodig heb om te focussen. Ik leer opnieuw lopen! Stap voor Stap. Dat is eng maar voelt stiekem toch ook wel heel erg goed. Dat gevoel ga ik vergroten en vasthouden. Nogmaals allemaal bedankt en graag tot ziens in april. Janneke Brouwer.

Shirley-Jane Jasper-Dijkhuizen

Wat een goed verhaal!! Ik wens je alle succes op jouw weg. Je verdient het!!

Jan de Blaeij
Jan de Blaeij
6 years ago

Er is er maar 1 overgebleven en dat is degene waarmee ik leef die me stimuleert corrigeert stuurt . Iemand die er net zo voor wilt gaan als ik, mijn huidge levenspartner. Thank you for all that you did to me.

Donna Hoogstraaten
6 years ago
Reply to  Jan de Blaeij

Wauw dat vind ik echt prachtig om te lezen Jan, dat ik zo waardevol ben dat je het hier met de wereld deelt.

Wanneer je nog wat stappen in de wereld zal zetten kom je vast nog meer prachtige mensen tegen die jou zullen inspireren en motiveren. Dat kan niet anders want je bent een prachtig mens en ook een inspirator voor mij.

Dank daarvoor!

Saskia de Rooy
6 years ago

Ik werk veel alleen dus wist het niet zo een twee drie te verzinnen. Toen zei mijn liefste contact, mijn man, dat je het ook kunt zien als contact tijd, de mensen naar wie je het eerst gaat voor advies bijvoorbeeld. Toen kwam ik er wel uit. Heel goede oefening! Dank je voor de tip!

Shirley-Jane Jasper-Dijkhuizen

Met wie ik de meeste tijd doorbreng is… mezelf! En ik ben niet altijd even goed voor mezelf! De mensen die mij stimuleren en echt op een hoger niveau brengen, zie ik veel en veel te weinig!! Zo, wat een inzicht!

Ben Peeters
Ben Peeters
6 years ago

Ik geloof in karma, actie-reactie, law of attraction,…
Moeten we misschien de vraag stellen:

Help ik de ander naar een hoger niveau, of staan ik een ander eerder in de weg?
• Ondersteun en stimuleer ik anderen of druk ik jouw enthousiasme de kop in en kleineer ik jouw ideeën?
• Ben ik een goede sparringpartners voor jou of ben ik onverschillig, weerbarstig en alleen maar kritisch?
Verander de wereld en begin bij jezelf.

Esther Molenaar
6 years ago
Reply to  Ben Peeters

Mooi Ben,

Je bekijkt het vanuit het geven perspectief. En ik vind dat nog mooier. Je afvragen of je het gemiddelde bent van de 5 mensen die het dichtst bij je staan redeneert vanuit het wat HAAL IK ERUIT, in plaats van wat stop ik erin.

Zo realiseerde ik me afgelopen week hetzelfde. Als ik tegen mijn kinderen zeg: ‘Van wie krijg ik een knuffel?’, krijg ik weinig response, want ik wil ik iets krijgen wat zij op dat moment niet willen geven. En het is niet aan mij om te beslissen wanneer zij iets willen geven.
Wanneer ik zeg: ‘Wie mag ik een knuffel geven!’ dan stormen ze tegelijkertijd op me af, ze weten niet hoe snel ze bij me moeten komen.

Jouw vragen leggen de verantwoordelijkheid 100% bij jezelf neer. Wat stop ik erin, wat geef ik, wat draag ik bij aan de ander.

Esther van Leeuwen
Esther van Leeuwen
6 years ago

Ik zit echt in de startfase van mijn business ‘zelfs nog geen website’ maar ik kan dankbaar zeggen dat ik alleen maar stimulerende en inspirerende mensen om mij heen heb. Mijn eerste kansen zijn zelfs al gecreëerd door mensen om mij heen.

Saskia Frankena
6 years ago

Degenen met wie ik op het moment de meeste tijd door breng zijn de mensen met wie ik in en aan mijn bedrijf werk. Ik prijs mij gelukkig dat wij elkaar onverbloemd kunnen wijzen op gedrag dat tegen ons werkt. Niet altijd “lekker”, maar als ik terug kijk wel van wezenlijk belang om te kunnen groeien. We hebben ook samen enkele trainingen gedaan die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling en daarin geleerd wat elkaars sterke en zwakke kanten zijn.

Op het moment breng ik ook veel tijd door met mijn business-coach. Ook zij helpt mij om mijn eigen niveau steeds verder omhoog te krijgen. En met plezier mijn werk te doen en resultaten te behalen.

Van een aantal vrienden merk ik juist dat ik er minder contact mee zoek. Zij zijn me dierbaar maar kosten ook veel energie. Steeds het zelfde riedeltje en veel klagen over anderen.

Gelukkig komen er ook nieuwe vrienden voor in de plaats, die ook hun hart in het ondernemen hebben en deels ook trainingen bij Open Circles hebben gevolgd. Het contact dat je dan op kunt bouwen ervaar ik als heel waardevol en ondersteunend in onze wederzijdse groei.

Martina de Waard-Delmeer

Er bleven 3 namen over. Met deze mensen hoop ik verder te kunnen met de stap die ik gezet heb. Wij hebben op verschillende momenten de business bootcamp gevolg. Nu vol enthousiasme aan de gang. De inzichten vanuit de bootcamp kunnen voor iedereen waardevol zijn; zakelijk maar ook privé!

Marjolein Verhoef
6 years ago

Verhelderend artikel, is ook zeker waar denk ik. Bevestigd dat ik op zoek moet naar een andere locatie voor mijn werkplek.
Dank je wel voor het inzicht!

Barbara de Boer
Barbara de Boer
6 years ago

Ga met mensen om die je positieve vibe geven en waar je van kan leren. mensen die het succes al hebben gehaald en te zien op hun rekening en waar mee je kan sparren. Mijn grootste inzicht is erop uit gaan en samen te werken met anderen!!!!

Eleonora van Grinsven
Eleonora van Grinsven
6 years ago

Mijn inzicht is dat ik nog vaker naar mijn gevoel mag luisteren. Dat heeft allang aangegeven wie ik ‘te vaak’ zie zonder dat zij en ik daar echt vrolijk van worden.

Ook een inzicht is dat het heel goed gesteld is met de mensen om mij heen. Sinds Open Circles ben ik daar bewust mee bezig en het effect is heel zichtbaar. Daar wordt ik dan weer wel vrolijk van. 🙂

Marihuela Belt
6 years ago

Fascinating! Because I could not find 5 people I spend most of my time with excluding my children. I had my husband, a working partner, and clients (Really I spend a lot of time with my clients hahaha).

All three are supporting and inspire me to grow. What this exercise brings is that I surround myself with a lot of different people every week, for years now. After traveling for 6 months (couple of years ago) I have said goodbye to a lot of people/clients and forms of business were we both did not benefiet enough from.

That has worked very well for me.

Jolanda Robert
6 years ago

Ja een confronterende oefening.
Ik heb er al geen 5 in mijn omgeving en het is alleen geven en geven maar vooral weerstand terug ontvangen. Er blijft er een over die mijn ideen altijd positief steunt. Zo jammer dat we elkaar niet vaak kunnen zien. We wonen ver van elkaar en ze is ziek en heeft weinig energie. Mijn ervaring is dat ik het vooral alleen doe, dus tijd om grote stappen te zetten naar buiten en de mensen op te zoeken.

Hindrik Jan Tilma
6 years ago
Reply to  Jolanda Robert

Beste Jolanda, Bedankt voor jou openhartig delen van jou situatie. Ik herken dat wat je schrijft. Dat ook jij maar 1 persoon kunt opnoemen waar je zakelijk iets aan hebt, maar die helaas ziek is en weinig energie heeft en nog eens te ver weg woont.

Ik heb ook gereageerd op het onderzoek en kwam ook slecht op 1 persoon uit, waar ik iets aan heb, maar die een andere visie en aanpak van zakendoen heeft. We sparren wel maar niet geheel op de zelfde golflengte.

Mocht je behoefte hebben om te sparren en op positieve wijze na te denken hoe jij jou business op een hoger niveau kunt krijgen, dan kun je via ‘contact’ op mijn website contact met mij opnemen.

Ik geloof dat wat ik te bieden heb jou zieke zakenrelatie en ook jou kan helpen.

Met warme groet,
Hindrik Jan, Nieuwegein

Astrid Crensen
Astrid Crensen
6 years ago

De ontdekking dat ik te veel en te makkelijk kritiek op een ander heb.

Marjon Sarneel
6 years ago

Daily contact with the Mastermind Group we created at OPEN CIRCLES.
Soooo inspiring.
All tiring contacts I removed years from my agenda 🙂

Francisca van Hoefen Wijsard

Even een reactie op Ben: ja wat een mooie gedachte! Geven is goed maar je weet natuurlijk ook wel aan wie je geeft op het zakelijke vlak. Ook daar geef ik toch nog energie en enthousiasme aan mensen die me kunnen leegzuigen. Dat is niet zo erg zolang er voldoende compensatie is via andere mensen. En daar ga ik mee aan de slag. Niet alles zelf willen doen!

Daniëla Postma
6 years ago

Vijf inspirerende mensen? Ja, die zijn er zeker in mijn omgeving. Minstens zo inspirerend: de klanten met & voor wie ik werk.

Het vraagt wel van mij dat ik heel kritisch blijf kijken waarin ik mijn tijd en energie stop. Voel ik energie ‘terugstromen’ in die contacten? Soms betekent dat: afscheid nemen. Dat is iedere keer weer eventjes lastig: geen oordeel vellen over de ander, maar in alle rust accepteren dat het (letterlijk) niet ‘werkt’.

Fijn artikel: het is goed om hier regelmatig bij stil te staan. Ook (of juist?) als het goed gaat, kan zo’n goede intentie anders soms versloffen. Komen er toch weer energievreters in je leven.

Enne… Ben je nog nooit naar Business Bootcamp geweest? Dan zeker doen. Daar vind je inderdaad mensen die op een fijne manier in het leven staan – en dus ook (samen)werken!

José Hoeflaken
6 years ago

Ik kom niet aan vijf personen. Maar degene met wie ik de meeste tijd doorbreng hoort gelukkig in het rijtje van postieve mensen maar… is ook ontzettend kritisch en zeer sceptisch over de trainingen die ik volg.

Totdat hij begon te zien dat het werkt, meer bezoekers op de website, meer reacties en meer boekingen. Vorige week heeft hij zelf zijn eerste blog gepubliceerd! Ik hoop hem ooit nog zo ver te krijgen dat hij zelf naar een Business Bootcamp gaat maar vooralsnog krijg ik hem daar met geen 10 paarden heen.

Rose Jansen
6 years ago

YES!

Wat een geweldige mensen heb ik om mij heen! Allemaal inspirerend en motiverend. We dagen elkaar uit en moedigen elkaar aan steeds verder te klimmen en uit onze comfort-zone te gaan!

Een geweldig artikel Nisandeh! Het helpt weer even realiseren hoe dankbaar ik ben voor mijn man, vrienden en familie die allemaal in mij geloven. Ik heb ze meteen even gebeld en verteld hoe blij ik met ze ben!

Marcelline Goyen
6 years ago

Ai…. dit is voor mij een hele confronterende oefening en ook zeer verhelderend. Ik kom in mijn naaste omgeving bij lange na niet tot 5 mensen die mij helpen en inspireren t.b.v. mijn eigen bedrijf en mijn ontwikkeling. Al ruim 16 jaar werk ik op eigen kracht en uiteindelijk werd mij dat vorig jaar teveel, niet beseffend waardoor.

Nu ben ik aan het opkrabbelen en ben ik tevens aan het bijkomen van een fantastische business bootcamp afgelopen weekend. Wat mij dit weekend vooral opviel was – en dat past geheel in de strekking van deze oefening – dat ik na een halve dag tussen 1200 mensen in een grote hal al meer energie had dan dat ik in tijden gevoeld heb. Er gebeurde iets om mij heen en door mij heen, ik voelde een aanstekelijke energie op een hele positieve manier en dat was voor mij de AHA Erlebnis!!

Want wat ik blijkbaar al jaren miste was positieve inspiratie en die kreeg ik dit weekend in overvloed, of zoals Nisandeh zegt: “over-delivered’… en dat was precies wat bij mij ‘helend’ werkte. De energie van Nisandeh die velen en ook mij raakte en wat voor mij ook helemaal als thuiskomen voelde.

Thuis in een opwaartse positieve energie, eindelijk eens absoluut geen remmende energie. In feite was ik altijd wel op die bruisende manier aan het werk maar doordat ik alleen werk en te weinig juiste mensen – op dat vlak – om mij heen heb, liep ik steeds meer leeg.

Een van mijn Goals dit jaar is dus: in contact komen en blijven met mensen die ook deze energie ervaren hebben en willen blijven voelen en elkaar willen voeden en zo bij kunnen blijven dragen aan een betere wereld! #happy

Hindrik Jan Tilma
6 years ago

Marcelline, bedankt voor jou openhartig delen van jou situatie en jou reactie op de Business Bootcamp.
16 jaar alleen werken en niet alleen zijn is al heel wat. De energie en positiviteit die jij tijdens de Business Bootcamp hebt ervaren deel ik volkomen met jou.

De dip die jij hebt doorgemaakt heb je nodig gehad om ervaring op te doen en er sterker uit te komen. Als je nog steeds gelooft in jou business en toegevoegde waarde (contribution) aan mensen/maatschappij dan heb je nu de boost van de Business Bootcamp om er met volle energie weer tegen aan te gaan. Ik weet niet wat voor business jij hebt, maar misschien kunnen we sparren en elkaar helpen om ieders business op een hoger niveau te brengen.

Ik ben door mijn visie en persoonlijke business mijn vrouw kwijtgeraakt, maar desondanks ben ik er nog steeds van overtuigd dat ik een heel goede bijdrage lever aan de kwaliteit en vitaliteit van de medemens.

Mocht je de behoefte hebben om te sparren dan kun je via ‘contact’ op de genoemde website met mij in contact komen.
Warme groet, Hindrik Jan

Donna Hoogstraaten
6 years ago

Hey Marcelline, leuk om je hier te lezen. Ik heb je als een erg positieve, warme en enthousiaste vrouw ervaren op het Business Bootcamp afgelopen weekend.

Wat super dat je nu weer de energie hebt ervaren die je lange tijd hebt gemist. Ik herken het een beetje. Ik had tijdens de Business Bootcamp massa’s energie terwijl ik thuis mijn energie vaak snel weg voel lopen. Ik ben mij ervan bewust geworden tijdens de Business Bootcamp dat dit komt omdat ik de zaken verkeerd aanpak en door de verkeerde mindset.

Ik hoop dat je je energie boost nog lang weet vast te houden en dat dat bedrijf in een positieve flow komt!

Hindrik Jan Tilma
6 years ago

Allereerst enorm bedankt voor de grandioze Business Bootcamp waar ik afgelopen weekend aan mocht deelnemen!!!
Zeer leerzaam, gezellig, dynamisch en …. gelijksoortige mensen te hebben mogen ontmoeten.

Van de 5 mensen waarmee ik het meest om ga, is er 1 waar ik zakelijk iets aan heb, maar die helaas een complementaire visie en aanpak heeft.
Ik heb nog niemand ontmoet, of in mijn netwerk waar ik ECHT iets aan heb en waarmee ik op de zelfde golflengte mee kan sparren. Wie weet ontstaat dit met de contacten die ik tijdens de Business Bootcampheb opgedaan.

Met de opgedane kennis tijdens de Business Bootcampkan ik zeker verder!
Ik wens jou/jullie en al die positieve deelnemers van de Business Bootcampenorm veel succes!

Met lieve groet

Peter Plaizier
Peter Plaizier
6 years ago

Door deze oefening realiseer ik mij dat de vijf namen die ik kan opsommen veel te weinig van mij krijgen

Na mijn eerste Business Bootcamp van afgelopen weekend heb ik mezelf eerst een geweldige schop onder mijn reet gegeven en ben nu volledig in Neta-modus mijn ondernemerschap aan het verbeteren.

Ans Bakker
6 years ago

Mijn grootste inzicht is dat de mensen die zelf ondernemer zijn mij het meest inspireren!

Hans van der Pol
6 years ago

Ik prijs mij gelukkig dat ik bij de 5 belangrijkste mensen om mij heen dit al gecreëerd heb en daar ook gebruik van maak! Neemt niet weg dat ik nog veel te leren en ondernemen heb!! Dank allen voor het afgelopen weekend! Heb al veel doorbroken… Vandaag tijdens een afspraak op de zaak het gesprek afgesloten met de vraag of de persoon mij wilde helpen met het promoten van Artpollo. Graag was het antwoord! Dit heb ik nog nooit gedaan en het was zo vanzelfsprekend! Yes!!!!

Wabke Bouman
6 years ago

Wat mooi om te horen Hans.

Wabke Bouman
6 years ago

Dank voor de confrontatie! Of eigenlijk, nogmaals dank voor de Business Bootcamp afgelopen weekend; zeer inspirerend en nu serieus bezig. En deze oefening sluit daar schitterend op aan. Dan blijkt dat ik heel warme, lieve en steunende mensen om mij heen heb, maar niet per se met een ondernemersgeest.

Terwijl ik de oefening uitschreef, wist ik echter direct ook mensen die ik ken die dat wel hebben, maar met wie ik minder contact heb. Daar gaan we dus ook maar eens snel verandering in brengen.

Leni Minderhoud
6 years ago
Reply to  Wabke Bouman

Klopt Elske. Enne…. jij staat hoog op mijn lijst!

Leni Minderhoud
6 years ago
Reply to  Wabke Bouman

Dat is een goed idee….. soms komt het even langs in de gedachten… en verdwijnt weer. Ik ga dit nu ook bewust doen!

Dank je wel.

Ankie Onnes
6 years ago

Dank voor de mail en dan voor de Business Bootcamp.
Ben geïnspireerd en heb ook veel bevestiging gekregen.
Ik ben in line en blijf in line.

De vijf belangrijkste mensen in mijn leven ondersteunen, stimuleren en moedigen mij aan.
Ze zijn goede sparringpartners en positief en ondernemend.
Dit is voor mij geen nieuws maar fijn om opnieuw te ontdekken.

Mijn dank voor alle energie.
Een hartelijke groet van Ankie Onnes

Sylvy van Bochove
6 years ago

Na het intensieve en inspirerende weekend WEER stof tot nadenken! Ik werk meestal alleen, maar zie wekelijks mijn cursisten waar ik ook energie uithaal….. door mijn expertise te geven. En waardering daarvoor terug te krijgen.
Tevens heb ik vrienden die zowel in mijn privé leven als in mijn kunst/ondernemers leven voorkomen.
Door bovenstaande vragen word ik me bewust waar ik prioriteiten ga stellen op bepaalde momenten.

Petri Dobbenberg
6 years ago

De meeste energie en inspiratie haal ik uit ‘ondernemende mensen. Mijn doel is meer mensen te spreken die voor een uitdaging staan en geloven dat het kan!

Leni Minderhoud
6 years ago

Hi Petri, dat werkt zo stimulerend!

Donna Hoogstraaten
6 years ago

Mooi artikel, ik was me er al van bewust; het spreekwoord is niet voor niets: waar je mee omgaat wordt je mee besmet!

Ik kies sinds ik mij ervan bewust ben hoeveel impact een relatie op jezelf heeft, enkel nog contacten die mij energie geven en waar een gezonde wisselwerking is van geven en nemen, spiegels voorhouden/feedback geven. Ik heb gemerkt dat ik hierdoor steeds krachtiger wordt.

Je familie kies je niet zelf, maar je hebt altijd zelf nog de keus hoe je met deze mensen omgaat en hoe frequent. Je hoeft ze niet te bekeren of te overtuigen van wat dan ook, maar wellicht kan je als je zelf positief in het leven staat en ondernemend bent, en zij niet, hen onbewust toch inspireren.

Jur Houtman
Jur Houtman
6 years ago

Na de oefening blijven er inderdaad weinig over. Mensen die ondernemen, daar haal ik energie uit. Na de Business Bootcamp j.l. bruis ik van energie en ben intussen druk bezig een collectiefje te starten met gelijkgestemden, om samen sterker te staan.

Elske van de Fliert
6 years ago

Dit is een dingetje dat ik regelmatig doe. Regelmatig betekent niet per se vaak, maar wel op gezette tijden. Het helpt keuzes maken. Maar het is niet altijd makkelijk.

Rob van de Sande
6 years ago

Ik heb er 2 die me inspireren.
Mijn oudere broer en een jonge collega.

Ik wil ze graag meenemen naar de volgende Business Bootcamp zodat we dezelfde taal spreken en van dezelfde principes uit kunnen gaan. En dat we elkaar daarop kunnen aanspreken.
Ik val regelmatig in een oud patroon. 😉

Werner Wollrabe
6 years ago

Zowel door de Business Bootcamp als door een mooie brainwave over het uitbreiden van een nieuwe loot aan mijn bedrijf heb ik net op papier gezet welke mensen ik ga vragen mij te steunen bij en voor deze uitbreiding.
Daarnaast gaat mijn eerste blog over die nieuwe loot er donderdag uit!

Dank je, Nisandeh en team!

Jorge Ober
6 years ago

3 v.d. 5 overgehouden…

Met de andere 2 praat ik niet meer inhoudelijk over mijn bedrijf, scheelt een hoop platgetrapte ideeën…

Wellicht vervang ik de 2 in de toekomst.

Groet,

Jorge Ober

Donna Hoogstraaten
6 years ago
Reply to  Jorge Ober

Inderdaad Jorge je kunt er ook voor kiezen sommige onderwerpen met sommige personen niet te bespreken; Maar ook dan is het nog belangrijk dat je m.n. met personen om gaat die je steunen en waar je energie van krijgt. Contacten die energie kosten zo veel als mogelijk uit je leven bannen.

Nicole Nagelgast
6 years ago

Je hebt mensen die energie geven en energie nemen!

Natuurlijk is een klankbord goed om te hebben, maar op een positieve en ondersteundende noot!

EvaMaria de Belder
EvaMaria de Belder
6 years ago

Living in nature and in a remote area, comes with a lot of positive things, but also with some negative things. And one of the lesser conditions is that you do not have much choice with whom you spend your time. So, I find myself surrounded by nice people but not exactly the people that can support me in what I want to achieve.

For that reason, I will change the destiny of Finca Los Motivos and make it The entrepreneurs Villa, co-working and co-living in a Spanish village. This way, I hope to create a WIN WIN by giving location independent entrepreneurs the opportunity to live and work in healthy, sunny environment and I will have more people around me that can support me in reaching my goals.

Aafke Hoekstra
6 years ago

Mijn ervaring is dat je niet zoveel mensen nodig hebt, als je eenmaal de juiste hebt gevonden.

Suzanne Walsteijn
6 years ago

Mijn grootste inzicht bij deze opdracht is; dat ik al diverse personen ken die grote successen hebben behaald en waarmee nooit eens heb doorgesproken hoe zij dit hebben behaald.
De komende tijd ga ik met hun in gesprek.

Toch nog even delen mijn Wauw moment van de dag. Mijn eerste blog op LinkedIn gezet. Ben reuze benieuwd naar de reacties.

Esther Molenaar
6 years ago

He Suzanne,

Gefeliciteerd met je eerste blog!
Even nieuwsgierig hoor, waarom heb je ervoor gekozen om je eerste blog op LinkedIn te publiceren en niet op je eigen website/blog?

Op jouw blogsucces!
Esther

Jan De Meersman
6 years ago

Ben ik blij dat ik sinds 1/9/2015 een vennoot heb die wel voldoet aan de criteria, die alles naar een hoger niveau brengt. Confronterende en pijnlijke oefening.

Groetjes aan iedereen
Jan

Donna Hoogstraaten
6 years ago

Super zeg, Jan dat je zo’n partner hebt gevonden. Ben je er naar op zoek gegaan of kwam deze per toeval in je leven?
Ik zou ook graag iemand hebben om onze business naar een hoger nivo te tillen.

Jan De Meersman
6 years ago

Lieve Donna,

Dank voor uw reactie, ik ben deze persoon echt per toeval tegengekomen. Ik kende hem al meer dan 20 jaar, maar toen ik daar moest zijn voor een bouwovertreding, zijn we aan het praten geslagen en toen bleek dat wat ik niet graag meer deed, hij wel graag deed en zo zijn we samengesmolten. Hopelijk vind jij ook zo iemand. Echter mocht je graag eens wisselen van gedachten mail mij gerust op decooperatievebouwmaatschappij@gmail.com.

Uw reactie is zeker in dank aanvaard. Heel veel liefs uit België.

Jan

Leni Minderhoud
6 years ago

Hi Donna,
Ik zou het niet aan het toeval overlaten en op zoek gaan! Overal je wens kenbaar maken. Je deed het hier al dus dat is een goed begin. Laten we een keer sparren? Ik ben binnenkort in Zeeland dus misschien is dat een gelegenheid?

met hartelijke groet,
Leni

Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen
6 years ago

Ik moest wel even goed nadenken, ik ben namelijk ook graag op mezelf, maar 3 van de 5 zijn absoluut inspirerend, yes! But I love all of them 🙂

Alex Jupijn
Alex Jupijn
6 years ago

Het geeft me een duidelijk beeld wie alleen maar voor zichzelf bezig is, nooit naar jou luistert, maar jou verhaal gebruiken om zijn/haar verhaal aan jou kwijt te kunnen, van hoe goed ze zijn?? Door jou verhaal weg te drukken en zichzelf continu naar voren te brengen dat zijn mensen zonder empathie, ze zijn op zoek naar bevestiging.

Jaap Nauta
6 years ago

Mooie oefening! Vijf mensen…. Bij mij zijn er 2 die me echt helpen met het realiseren van mijn droom en 3 waar ik van houd en waar ik geen afscheid van wil nemen. Gelukkig belemmeren deze 3 mij niet met het realiseren van mijn droom. Stel dat ik mijn droom alleen zou kunnen realiseren wanneer ik afscheid zou moeten nemen van deze 3, dan liever niet. Dan zou ik rijk en eenzaam worden denk ik…

Leni Minderhoud
6 years ago
Reply to  Jaap Nauta

Die drie helpen je misschien niet specifiek, maar werken je ook niet tegen blijkbaar. Mooi hoe je dit omschrijft!

Sandra Boertien
Sandra Boertien
6 years ago

Mijn echtgenoot staat me in de weg,…. ehhhh, gelukkig is mijn zakenpartner wel iemand die aan de criteria voldoet.

Irma van der Linden
6 years ago

Feit is, dat maar weinig mensen in mijn kringetje met meeste contacten horen. Ik had dus best moeite om 5 mensen op te noemen. Hahaha, klinkt heel zielig, maar is het zeker niet. Ik heb een groot netwerk, heel veel sociale contacten, maar slechts weinigen behoren tot de ‘circle of trust’.

Van het lijstje vallen 2 personen af. De overige personen stimuleren mij, geven mij de juiste feedback, enthousiasmeren en vullen aan. Ik wil mijn oudste zoon (11 jaar) graag toevoegen. Hij is als ondernemer geboren, heel bijzonder en heeft binnen ons concept zijn eigen pannenkoekenrestaurant opgezet.

Zijn jeugdige blik, soms overenthousiasme en (soms hinderlijk 😉 ) meedenken, stimuleren mij juist ook.
Conclusie: af en toe te raden gaan bij jezelf wie helpt mijn groei en wie niet. Sta open voor nieuwe contacten, samenwerking en vriendschap. Wie weet zit jij volgende ‘leraar’ er bij.

Dank jullie wel!

Leni Minderhoud
6 years ago

Herkenbaar Irma! Ik reken ook bijv de buurtband waarmee ik muziek erbij. Ik zie hen regelmatig, zijn inmiddels vrienden, maar niet allemaal zijn ze succesvol. Wel doen ze wat met hun leven en zijn blij en enthousiast. Ik krijg daar veel energie door.