Reken af met jouw angst voor succes

5639 views | 135 reacties |
shares


Vorige week schreef ik over één van de belangrijkste symptomen van ‘faalangst’ – uitstelgedrag – en hoe je daar van af komt.

Vandaag wil ik eens kijken naar de ‘angst voor succes’ en hoe je daarmee afrekent.

‘Angst voor succes’ klinkt misschien wat raar, want wie wil er nou niet succesvol zijn?

Succesvolle mensen hebben geld, macht, prachtige gezinnen, geweldige vakanties, personal trainers… en lijken niet veel angst te hebben!

En toch… succes is eng, intimiderend en moeilijk mee om te gaan, omdat er verandering aan te pas komt.

Succes betekent ook meer uitdagingen en verantwoordelijkheden – dat kan bedreigend zijn, reden waarom veel mensen bang zijn voor succes.

Als jij niet zeker weet of je bang bent voor falen of voor succes, dan vind je hier een snelle manier om dat uit te vinden:

  • Mensen die bang zijn om te falen – beginnen over het algemeen helemaal niet. Ze stellen oneindig lang uit…
  • Mensen die bang zijn voor succes – beginnen meestal wel, maar saboteren vervolgens hun succes, nét voordat ze hun doel bereiken.

Om van je angst voor succes af te komen, moet je leren te stoppen met het saboteren van je relaties, carriere en levensdoelen.

Hier zijn 7 gemakkelijke manieren om van je angst voor succes af te komen:

1. Vind uit waarom je jouw doelen saboteert

Je hoeft niet naar een psychotherapeut te gaan om er achter te komen waarom je bang bent voor succes.
Praat met mensen die je vertrouwt, schrijf in je dagboek en wees eerlijk naar jezelf.

Wat weerhoudt jou ervan dat overgewicht kwijt te raken of te vragen om die deal?

Verder dan dat hoef je niet te gaan. Door de redenen voor je angst te accepteren, maak je een start met het proces van loslaten van je angst.

2. Wees positief

Negatieve gedachten zijn supervoer voor angst en twijfel.

Blijf ver weg van negatieve mensen, wees elke dag dankbaar, oefen meditatie en de negativiteit smelt vanzelf weg.

3. Bereid je voor

Een duidelijk teken van angst voor succes is wanneer je niet studeert of wanneer je je niet voorbereidt voor een belangrijke presentatie of een groot project.

Des te meer je je voorbereidt, des te meer verdwijnt je angst.

3. Accepteer falen als een deel van succesvol zijn

Als je bang bent dat wanneer je alles geeft en je krijgt niet het resultaat dat je wilt, dat je dan uit het lood geslagen zult zijn… dan heb je het mis.

Het tegenovergestelde is waar. Als je probeert en faalt, win je ervaring, educatie, contacten en zelfvertrouwen.

4. Onthoud dat je deel bent van iets groters

Het goede te doen, mensen helpen, een goed mens zijn… gaan allemaal over het grotere geheel waar jij deel van uitmaakt. Als je deze dingen doet, wordt het gemakkelijker om je te beseffen dat je het verdient om succesvol en gelukkig te zijn.

5. Iedereen is bang

Niemand heeft alles perfect op orde. Vraag het aan welke succesvolle persoon dan ook en je zult ontdekken dat atleten nog steeds zenuwachtig worden voor een wedstrijd, dat muzikanten last hebben van vlinders in hun buik voorafgaand aan een concert, en zo ook ondernemers voordat ze een nieuw product lanceren.

De truc is om de angst te voelen en het toch te doen.

6. Weet dat je je vaardigheden kunt veranderen

Onderzoek wijst uit dat als je denkt dat je professionele vaardigheden vaststaan, je bezorgd en angstig wordt of je wel succesvol bent en dat zorgt weer voor een neerwaartse spiraal in je prestaties.

Om de angst van succes te overwinnen is het belangrijk te beseffen dat je jouw vaardigheden kunt veranderen (door onderwijs, training, onderzoek of mentoring).

7. Maak je eigen succesarchief

Maak een archief van citaten, artikelen en succesverhalen die je hebben geïnspireerd, maak een map met inspirerende films en video’s, of maak een album met daarin jouw gelukkige momenten.

Wanneer je twijfelt aan jezelf: duik in je succesarchief!

Heb je hier wat aan? Heb je nog andere tips?

Welke tips werken het beste voor jou?
Heb jij jouw eigen persoonlijke tip voor om af te rekenen met de angst voor succes?
Deel deze dan met iedereen in het commentaarveld hieronder. 

Op jouw succes, Nisandeh

PS. Deel dit artikel s.v.p. met jouw netwerk door op de Facebook, Twitter, LinkedIn of Google+ knoppen te klikken links op je scherm.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
135 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marijn Munsterman
Marijn Munsterman
9 years ago

Als binnenkort startende ondernemer ben ik bang om te beginnen. Zal ik het wel goed doen, wat gaan anderen van mij vinden en ben ik wel zeker genoeg van mezelf dat ik hier een succes van kan maken. Wat mij het meeste helpt is punt 5. Iedereen is bang. Om te weten dat iedereen weet hoe het voelt om bang te zijn en te beginnen of dit nu nog steeds zo is of dat ze het eerder hebben ervaren is voor mij een grote steun. Het betekent voormij dat anderen zich kunnen inleven in mijn situatie en daarom zullen snappen dat ik nog niet foutloos werk. Wel zal ik altijd mijn best doen en laten zien dat ik het in me heb.

Martin Hollander
9 years ago

Naderend success kan ook heel overweldigend overkomen. Ik heb mijn doelen nu een stuk duidelijker dan voorheen, en dat neemt de angst voor het onbekende weg.

Tijdens de Breakthough to Success geleerd dat de focus juist moet liggen op het te bereiken doel en niet op het obstakel.

Paul van Aarle
9 years ago

“Feel the fear and do it anyway!”

..heb ik zojuist toegevoegd aan mijn prikbord met waardevoll quotes…

Thanks!

Dave de Lange
9 years ago
Reply to  Paul van Aarle

Doet me denken aan een quote uit de filmklassieker “Lawrence of Arabia”:

“The trick is not minding that it hurts”.

Ik trek inderdaad niets aan van de angst en spanning die opkomt als ik voor een grote groep moet spreken bijvoorbeeld.
Strerker nog: ik begin dit gevoel iedere keer als steeds fijner te ervaren !
Wat aansluit bij wat Wilko zegt, dat dit gevoel wil zeggen dat je op de goede weg bent.

Wat ik jaren geleden al leerde, pas ik nog steeds toe: FOCUS ON THE DREAM (and not on the obstacles).

Dineke Kroesbergen
Dineke Kroesbergen
9 years ago
Reply to  Paul van Aarle

Jouw citaat is toevallig de titel van een mooi boek van Susan Jeffers – een vrouw die zich niet laat tegenhouden door angst, maar het laat voor wat het is (het er laat zijn) en doorgaat met haar leven. Ze zegt: “Je kunt bang zijn en het toch doen.”

Ze heeft een hele serie boeken geschreven over dit onderwerp en geeft allerlei tips/oefeningen. Misschien de moeite waard om eens te lezen?

Lidwien Pikkemaat
9 years ago

Mij helpt om te relativeren, te relativeren en te relativeren. Mijn koppie vertelt me maar al te graag wat ik allemaal ‘moet’ doen voordat ik succes heb. Die lijst is zo lang, wat erop staat zo geweldig groot, zo ver weg en zo onbereikbaar, dat ik nooit zou beginnen als ik dat koppie zou geloven. Met als gevolg dat ik mezelf een nietsnut zou vinden.
Mijn truc is die afschrikwekkende lijst te relativeren en om te schrijven tot het een makkie lijkt. Als ik de weg naar succes opdeel in kleine stappen, me volledig inzet voor die ene stap, en feestvier als ik de stap heb gezet, dan boek ik eigenlijk aan de lopende band successen. Zo bouw ik een ondersteunend ‘succesarchief’, zaosl Nisandeh dat noemt. Dat werkt wel goed voor mij, als twijfel toeslaat. Groot of klein, ach, het is maar hoe je het bekijkt! Door consequent te relativeren en mezelf positief te ondersteunen, blijf ik de sabotage meestal de baas.

Gwen Geerinck
9 years ago

Stoppen met denken en doen is mijn tip, ik betrap mezelf soms dat ik mij een beeld maak en dat ik in dat beeld blijf hangen,
En dan denk ik: ” Hup meid actie NU” en nadien voel ik me helemaal opgeladen en vrij!

Wing Ung
9 years ago

Het leven is net als een film.

We willen graag gevaren en ellende zien op het grote doek, maar ook de redding en bevrijding. Zonder deze elementen van tegenpolen, heb je geen goede film!

Zo ook onze levens. Een goed leven moet ook zijn dieptepunten en hoogtepunten hebben ervaren. Er kan pas een held rijzen als er een superschurk is.

Je kan alleen succesvol zijn, als je falen hebt ervaren. Hoe groter je falen, hoe groter je successen.

Motto:
“No pain, no game!”

Helmy Kleinlugtenbeld
9 years ago

Alweer een super artikel! Dankjewel Nisandeh!!

Sinds mijn eerste Business Bootcamp vorig jaar zet ik reuzenstappen. Vooral op het gebied van bewustwording.

Ik ben opgevoed met DOEN, positief zijn [standaard in de horeca] en alles tot in detail voorbereiden. Het accepteren van falen ging goed tot aan de schuldsanering. Dat heb ik mezelf zo aangerekend… ik maakte mezelf klein [nog minder dan 1], had in mijn ogen helemaal niks goed gedaan.

Tot ik bij de Business Bootcamp kwam. Er vielen bakken kwartjes en ik kreeg te zien dat ik juist heel veel goed gedaan had. Alleen de mindset was ‘offline”. En sindsdien werk ik daaraan.

Nu zie ik weer dat ik een onderdeel ben van het grotere geheel. Eigenlijk heb ik al een succesarchief, alleen gebruik ik het niet zo. Dat verandert vanaf nu!!

Het werd me steeds duidelijker dat ik andere dingen moet doen om andere resultaten te krijgen. Vooral op het gebied van geld verander ik steeds meer. Stap voor stap laat ik oude gewoontes achter, al is het soms nog onwennig! Omdat ik voel en zie dat het werkt, gaat het steeds gemakkelijker.

En ik ga door, want mijn doel is groot!!

Merlijn Smeele
9 years ago

@Ruud: Heel herkenbaar!
Het is mooi dat er meerdere wegen naar Rome leiden als je ze niet allemaal tegelijk probeert te bewandelen:-)

Ik heb een mooi pad uitgestippeld waar ik in geloof en niet meer vanaf wil wijken. Nu die paralle B-wegen en zijwegen nog weten te weerstaan!

Ritska van der Zee
9 years ago

Ik ben inderdaad bang voor succes maar probeer bewust dit te doorbreken. Ik ben van huis uit een perfectionist en een controlefreak. Ook heb ik tot de “Breakthrough to Success” erg veel last gehad van de overtuiging dat ik niet goed genoeg was. Gelukkig heb ik daar letterlijk doorheen geslagen. Tijdens de oefening op zaterdagavond heb ervaren dat je niet altijd controle hoeft te hebben en dat er dan geen dramatische dingen hoeven te gebeuren maar dat er echt mensen zijn die het beste met mij voor hebben. Inzichten als: je moet vragen om wat je wilt, de enige waarde die iets heeft geef jij er zelf aan en failing forward, geeft me dat ruimte tot groei. Helaas moet ik daar nog elke dag voor knokken. Doordat ik e.e.a. aan verandering van mindset, nieuwe tools om dingen aan te pakken én inspirerende contacten heb opgedaan ben ik nu niet meer bang om inspirerende mensen om me heen te verzamelen en om me te laten zien (bedankt Laurens voor de uitnodiging voor een mastermind-groep). Voldoende reden om mijn angst om te buigen naar groei en zelfontwikkeling en naar een succesvol entrepreneurschap.

Een succesarchief is nog 1 van de tools die ik in wil gaan zetten. Dit houd me enthousiast en geïnspireerd!

Sprankelende groet,
Ritska

Maaike Frankena
9 years ago

Op dit moment is voor mij nummer 7 weet dat je je vaardigheden kunt veranderen de belangrijkste. Om verder te komen met mijn bedrijf, om mijn doelen en dromen te kunnen realiseren moet ik mijn vaardigheden uitbreiden en toepassen!

Ik zit nu inderdaad drifitg uit te stellen, wat wel weer in ontzettend mooi geverfde deuren resulteert, ook fijn.. maar ik schiet er dus niets mee op. Sinds gisteren, toen ik Nisandeh’s blog las begon ik me af te vragen of ik geen angst voor falen had in plaats van angst voor succes. Toch niet,ik mag mijzelf uit mijn huidige comfortzone halen voor deze nieuwe situatie, dat is de tweede meest hardnekkige; in de comfortzone blijven hangen.

Dus… had het verven nog enig nut, ik kon er even goed over doordenken.. en voelen.Ik kwam er toen ook achter dat ik mijn comfortzone-hangen eigenlijk met ‘lui’ en andere negatieve termen benader. Daar stop ik ook eens mee, het is ff eng maar ik heb wel engere dingen gedaan. Dat kan ik zien in mijn succesarchief:-)

Hans van Veld
8 years ago

Zolang je angst voor succes groter is dan je drang naar succes zul je niet succesvol zijn.

Krista Steenbergen
8 years ago
Reply to  Hans van Veld

Ja, goeie Hans!

Wat mij ook helpt is dat in kaart te brengen. Wat geeft het je om aan de angst vast te houden? Wat is de worst case scenario als je blijft doen wat je nu doet? En dan zien dat die worst case scenario nu al plaats vindt. Dromen over wie je zou zijn zonder die angst, helpt ook enorm!

Manon Neilen
9 years ago

Gewoon geloven in mezelf! Ik kan het en ik wil het en vooral IK DOE HET!!!!

Alwin van Dongen
9 years ago

Het nieuwe inzicht in het commentaar van Wilko van der Ploeg is zo mooi dat ik hem hier graag nogmaals aanhaal:
“Angst is vaak een teken, dat je op de goede weg bent… Want je hebt angst voor het onbekende en tja…. niets zo ‘out of your comfortzone’ als het onbekende…”

Dus:
Als je GEEN angst voelt, betekent dat onvermijdelijk, dat je nog steeds binnen je comfortzone bezig bent. Met alle gevolgen van dien…….

Een pracht-inzicht!

Eddy Batenburg
9 years ago

Ik heb ook zo mijn angsten en ik kan soms wel eens dichtklappen. Ik denk regelmatig dat ik het allemaal nog niet weet en probeer dan zoveel mogelijk tot me te nemen.

Maar tegenwoordig heb ik momenten dat ik gewoon in het diepe spring en denk: wat kan er gebeuren? Het niet weten is ook wel spannend. Ja, ik denk dat ik wel heb geleerd om met een andere mindset maar gewoon uit mijn comfortzone te komen.

Succes is eng, spannend en lijkt soms ook heel onbereikbaar.
Maar is ook betrekkelijk, er zijn veel dingen in het leven waarin ik wel succesvol ben (vind ik althans). En dat heeft iedereen toch?!

Merlijn Smeele
9 years ago

Hi Cynthia,

Ja een tijdschema en sparringpartner zijn zeker een goed idee en heb ik ook wel.

Ik ben nu bezig met diensten ontwikkelen en vormgeven en inspiratie laat zich niet altijd in tijdschema’s wringen. Tip van Wilko vind ik wel een goeie: na een vaste tijd (bv 30 min) te stoppen met je taak en met de volgende doorgaan, ook al ben je niet zover gekomen als gepland/gehoopt.

Het tijdschema dat ik eind v/d dag maak lijkt volgende dag soms ook minder logisch en pas ik dan aan. Moet ik misschien toch minder mee schuiven..

En de mailbox blijft lastig (bang dat ik iets belangrijks over het hoofd zie?) Dus ik zal http://e.ggtimer.com/30%20minutes weer consequent instellen:-)

Suzanne Trieling
8 years ago

Voor mij 2, 3 en 5
Goed voorbereiding is het halve werk.
Positiviteit geven ,brengt positiviteit.
Iedereen heeft wel iets waar hij/zij bang voor is, kleine troost.

Melanie Lo
Melanie Lo
8 years ago

Ik was aan het Googlen over angst voor succes.
Het eerste artikel ging over wat dat nu precies inhield.
Toen ging ik verder zoeken: “Hoe kom ik er vanaf”

Gr Melanie

Krista Steenbergen
8 years ago
Reply to  Melanie Lo

En wat heb je gevonden?

Wat mij helpt is bewustzijn over waar de angsten vandaan komen. En afgelopen weekend bij de High Performance van de Life Skills University hebben we geleerd dat we gewoon kunnen kiezen om alle negatieve what if’s om te draaien naar een positieve.

Dus ik denk niet dat we ‘ervan af’ moeten of kunnen, maar dat we in ieder moment uitgedaagd worden om voor onze grootsheid te kiezen.

Frank van Haaren
9 years ago

Beide angsten zijn bij mij bekend. Ik kan ze ook heel goed negeren en denken dat ik ze niet heb. Ook dus een manier om mezelf in mijn comfortzone te houden.

Tot afgelopen week dacht ik dat het schrijven op een blog niet zo nodig was, want wie zou dat nu willen lezen? En voor mezelf … waarom zou ik die moeite doen?

Sinds vorige week, ben ik na advies van Nisandeh in de Business Bootcamp maar gaan schrijven, met enige tegenzin.

Tot mijn grote verbazing is het heel leuk om te doen. Ik uit me meer, niet alleen op de blog maar ook in bepaalde openbare situaties. Er is een schaamte vertrokken!

Zojuist was ik me aan het voorbereiden van mijn groep van morgenochtend en bedacht me dat ik beter even mijn mail kon gaan bekijken (voor de 4de keer in 15 minuten) en kwam vervolgens op deze pagina terecht.

Bedankt, ik heb mijn angst voor succes hrkent en erkent en ga nu weer door met voorbereiden.

Leni Minderhoud
9 years ago

Dank Nisandeh, goed artikel!
Gelukkig heb ik hier nog nauwelijks last van… Wel gehad. Ik koppel het ook aan perfectionisme wat kan blokkeren, en vooral angst voor spreken in het openbaar.
Vooral de tips 3 en 4 hebben me hierin geholpen. En richten op de inhoud, ik ben immers de expert. Niet richten op mezelf, hoe ik het doe, wat zouden ze denken. Je richten bij een grote groep op hoe je over zou komen bij iedereen, is niet te doen. Richt je één voor één op je toehoorders, vertel je verhaal aan hen, met passie.

En ja, je doet het ergens voor, voor je missie, het hogere doel. Daar gaat het om en niet om jou persoonlijk.

Wilko, jij bent het levende voorbeeld!

Rozelinde Warmoes
Rozelinde Warmoes
9 years ago

I am very afraid of hard criticism, people bringing me down, gossiping,… and that some people will be able to bring my business and my credibility down. I’m afraid of success because of total failure that could follow.

Because of that I was not taking any risk and hiding myself, to avoid my fear…. 😉 … I see that this does ‘not really’ works to do what I want to do.

Fear of success matches perfectly to me: I started many many things. This is also a very good insight of why I always want to do to much: it is self-sabotage.

Now I am starting to implement and take action. When worries come up I say to myself: “It’s ok, it’s fear, just step further.” I made a beautiful vision board of my dreams and goals. I ask for help from trainers. I step further.

Let’s see where I end up.

Liz Boers-Maynard
9 years ago

Hoi Rozelinde,
Just going through some “old” blogs and your comment caught my eye.
Its very open and honest.
I wonder how much progress you have now made?
Groeten
Liz

Rozelinde Warmoes
Rozelinde Warmoes
9 years ago

Hi Liz,
I will answer you on that in a few months and see what happened.

Thanks for your concern!

Kind greetings,
Rozelinde

Krista Steenbergen
8 years ago

Nice one Rozelinde! Powerful insight and ACTION! YES YOU CAN!

Marijke Willems
7 years ago

Een tip om je bewust te worden van negatieve gedachten is iets van steentjes in je linkerbroekzak mee te nemen of een armbandje om te doen en elke keer als je merkt dat je negatief/niet constructief denkt verhuist er een steentje naar je andere broekzak of je verplaatst het armbandje van de ene naar de andere hand. Hoeveel steentjes heb jij aan het eind van de dag nog in je linker broekzak zitten? Of hoe vaak heb jij je armband moeten verwisselen?

Marjolein Kalter
6 years ago

Wat een leuke speelse tip Marijke!
Hoe ga je dan verder? Ik kan me voorstellen dat op deze manier ´tellen´ hoe vaak je negatieve gedachten hebt je aandacht richt op de negatieve kant. Hoe zet je de volgende stap naar het ondersteunen van je succes?

Bianca de Wit
9 years ago

Ik heb inderdaad ook angst. En dat is bijna altijd angst om uit mijn comfort zone te treden. Vanmiddag heb ik weer zo een opdracht waarbij dat nodig is. Ik moet dan veel regisseren en dat vindt ik lastig. Ik wil het wel, en ik wil het leren en er goed in worden en ik weet dat ik het kan… maar ik kan nu al de hele ochtend zenuwachtig zijn voor zo een opdracht… en negatieve gevoelens hebben….

Natuurlijk ga ik het wel doen en wordt ik er steeds iets beter in…

De quotes die iedereen heeft genoemd zijn fijn, die ga ik onthouden en ik ga zo ook eerst even mediteren om mijn negatieve gevoel om te zetten in een ‘ik kan het’ en een ‘ik ga ervoor’.

Cynthia Strijbos
9 years ago
Reply to  Bianca de Wit

Hai Bianca,

Wil je even veel succes wensen met deze uitdaging voor jou. Misschien heb je iets aan de volgende tip: Denk vooral aan een diepe en rustige buikademhaling op het moment dat je uit je comfortzone moet stappen en geef jezelf zowieso na afloop een groot compliment! Hier heb je alvast de mijne!

Klaartje Loose
9 years ago

Wat een geweldig idee, een succesarchief! Ik ga er meteen mee aan de slag 😀
Verder ben ik het met Wilko eens, succes ligt altijd buiten je comfortzone. Sinds de eerste training bij Open Circles ben ik systematisch bezig met mijn comfortzone oprekken, en dat levert geweldige resultaten op. Wel heb ik de neiging om kleine stapjes te nemen, langzaam te gaan, zeker met betrekking tot wat ik het liefst wil; dat ruikt naar angst voor succes 😉
Met mijn MasterMind Support Group al huiswerk vastgelegd voor de volgende keer, om me te ‘dwingen’ de lastige stappen te nemen. Daarnaast is mijn dagboek nu snel vol vermoed ik… Spannende tijden, bang en toch op weg naar succes! 😀

Tamara Maerschalck
9 years ago

2 en 4 : leren focussen op het positieve in plaats van alleen maar te kijken naar wat er allemaal misgaat. Dankbaar zijn voor al die kleine dingetjes waar ik blij van word. En me verbinden met het hogere, want als ik verbonden ben, dan kan alles, als ik afgescheiden ben, dan ben ik bang en lukt er niks

Hester Hool
9 years ago

Goed artikel Nisandeh!. Ook ik ben er niet vrij van maar ik heb door je boek in een keer weer gezien dat er veel uit je jeugd komt. De stappen die ik in mijn leven gezet heb om gletsjer toeren te mogen lopen zijn dezelfde die je moet nemen om een bedrijf te starten. Vroeger vroeg ik mijn cursisten vaak. Kan jij over een dikke plank lopen van een meter breed en 10 meter lang. De reactie was altijd positief. De tweede vraag: Nu leg ik diezelfde plank boven een ravijn. De plank is sterk genoeg. Wat doe je? De reactie mag duidelijk zijn; neen! Dat doet angst en komt omdat wij inbeelden niet succesvol te zijn. Ik zet, na een hele berg tegenslagen, inclusief mijn gezondheid, weer mijn stappen. Heb het topje van de berg weer in mijn vizier. Ik geniet van de stappen en realiseer mij weer de spreuk; “voorstelling is sterker dan kracht en wil”. Heb je angst? Plak deze spreuk boven je bed , lees hem iedere dag en dan wordt het een breinpositie! Bij mij hangt hij ook weer:-)
Succes allemaal!

Thea van Dijk
9 years ago

De angst voor succes herken ik. Vooral mijzelf saboteren, door de verkeerde dingen te zeggen. Nu herken ik het. Ook de signalen vooraf. In het begin voelde het echt aan als verbijten om niets te zeggen op dit soort momenten. Nu heb ik daar geen moeite meer mee en is het een heerlijk gevoel als zaken goed lopen.

Tip 6 weet dat je je vaardigheden kunt veranderen. Mijn angst is dat ik mijn kunstje telkens moet herhalen en er niets nieuws komt. Terwijl de praktijk uitwijst dat dit niet zo is.

Martine Verweij
8 years ago

De tip die ik iedere dag toepas: DOEN!
Alle angsten die ik ergens voor heb verdwijnen als sneeuw voor de zon als ik het heb gedaan. Achteraf blijkt het helemaal niet eng te zijn en voel ik me een overwinnaar!

Je hebt geen moed nodig om de dingen te doen die je eng vindt, 30 seconden lef is genoeg!

Marijke Willems
7 years ago

Die ga ik onthouden: 30 seconde lef is genoeg 🙂 En het mooie is dat na elk succes het zelfvertrouwen groeit en dat het besef dat je gewoon moet beginnen ook groeit. Zelfvertrouwen start met doen 🙂

Annemiek van der Woude
Annemiek van der Woude
6 years ago

Helemaal mee eens

Mirjam Kuster
9 years ago

Bedankt Nisandeh, dat succesarchief vind ik een briljant idee.
Hoe ik met mijn angst omga, het juist erkennen en niet weg willen hebben (dan wordt het alleen maar groter), de weerstand erachter onderzoeken want daar blijkt vaak een verlangen achter te zitten… die naar succes! Als ik me dat realiseer ga ik samen met mijn angst op weg, en weet ik inmiddels dat daarachter mijn kracht schuilt. Vandaar mijn lijfspreuk: “Achter je angst zit je verlangen en daar zit ook je kracht”. Voor mij heeft het alles te maken met 100% verantwoordelijkheid willen en durven nemen, met alles wat daarbij hoort.

Julia Arnscheidt
9 years ago
Reply to  Mirjam Kuster

100% verantwoordelijkheid willen en durven nemen, daar gaat het inderdaad om. Dank je voor deze reminder, Mirjam.
Het willen, daar focus ik op. En als ik dan niet durf, dan komt de verantwoordelijkheid in beeld. Als ik het écht wil, dan betekent 100% verantwoordelijkheid dat ik het ook doe. Anders geef ik immers het roer uit handen en degradeer ik mezelf tot slachtoffer.
Dankjewel!

Esther Molenaar
7 years ago

De vorige comment die ik op dit artikel plaatste is al weer een tijdje geleden.

Wat zou ik nu toe te voegen hebben aan de tips uit het artikel?

Be responsible.

Heel veel mensen geven een ander de schuld van een bepaalde situatie. Ik kan niet omdat hij, zij, de overheid etc. ect.

Wat als we nu eens allemaal zelf de verantwoordelijkheid nemen voor wat er gebeurt. Niet voor wat we doen, maar voor wat er gebeurt. Dat is heel breed. Want soms gebeurt er wel iets door toedoen van anderen.

Toch kun je er invloed op uitoefenen. Niet zo zeer op de gebeurtenis, maar vooral hoe jij er mee omgaat. Zelf verantwoordelijkheid nemen en niet afwachten totdat iemand anders actie voor jou gaat ondernemen. Geloof me wat een ander doet is toch nooit goed in jouw ogen.

Be responsible.

I’am responsible!

Marjolein Kalter
6 years ago

Mooi Esther!
En…………. verantwoordelijkheid nemen is iets anders dan schuldig zijn!
Ik heb daar jaren mee geworsteld.
Totdat iemand me het verschil haarfijn uitlegde:
Stel dat je een vol glas per ongeluk omstoot.
Als je op allerlei manieren deelt hoe verschrikkelijk het is dat dit gebeurde ben je bezig met je schuldgevoel.
Wanneer je naar de keuken loopt, een doekje haalt en het opruimt dan neem je verantwoordelijkheid.

Ehm, hoe koppel je dat nu aan angst voor succes………?
Eigenaarschap op je nemen voor dingen die goed gaan?

Maria Simons
9 years ago

Reken af met angst….het is voor mij meer…..voelen en toch doen.
Dit artikel helpt me meer om te zien dat het een onderdeel van succes is. Meer verantwoordelijkheden gaan dragen, daar zit voor mij wel een puntje.
Ik wil het graag goed doen…als anderen ´een foutje´ maken zie ik daar geen enkel probleem in. Er is altijd een correctie mogelijke. Als ik mensen tegenkom die mij op een foutje wijzen en vervolgens de correctie niet accepteren dan wordt het moeilijk voor me. Ik merk dat ik moeilijk weg kan blijven van mensen met negativiteit. Mijn werk brengt me juist bij hen 🙁

Wat mij in z’n algemeenheid helpt is:
elke dag minstens 5 dingen opschrijven die gelukt zijn. (klein archief)
Vaardigheden staan niet vast, ze kunnen groeien.
angst is een teken van succes, op de goede weg zijn. (out of the comfortzone. Daar moest ik ook bij Felix Baumgarten aan denken..
Het beeld dat hij uit zijn capsule sprong ….en op zijn voeten land, helpt me.
Groetjes Maria Simons

Paulien van der Geest
9 years ago

Ik denk dat de erkenning dat je bang bent, een belangrijk punt is. Door dit onder ogen zien en rationeel bekijken waarom je angst hebt, kan je helpen bij het vergroten op je kans op succes. Dus angst gebruiken als hulpmiddel in plaats van blokkade.

Suzanne Wartenbergh
9 years ago

Dank voor deze tips! Een aantal dingen zijn heel herkenbaar.

Voor mij is punt 2 heeeeeel belangrijk. Omdat, ik van nature nogal kritisch van aard ben, zie ik alle beren op de weg. Dat helpt niet bij het positief denken over iets.

Gek genoeg, als ik een beslissing heb genomen om aan de slag te gaan met iets, dan verdwijnen die beren binnen no time. En dat weet ik heel goed. Daar moet ik mezelf dus continue aan herinneren als ik ergens mee wil beginnen. En dan gewoon doen!

Asha Vasconcellos-Badal

Een succesarchief aanleggen. Dat is inderdaad iets waar ik een jaar geleden mee begonnen ben.

Want telkens wanneer ik voor iets nieuws sta, slaan de twijfels en angsten en weet ik wat niet meer toe.

Maar als ik dan kijk in mijn Succesboek… dan zie ik dat ik al een heleboel gedaan heb, een heleboel overwonnen heb.

And if I did it once…. I CAN DO IT AGAIN !!! 🙂

Hugo Janzen
9 years ago

Stay focussed.
Follow your mission.
Fear of success is generated by your education.
Enjoy life.

Niels Kaan
9 years ago

Ik ben van nature niet heel erg bang om te falen. Uiteraard voor een optreden (vroeger) wel wat last van de buik. Nu wel iets als een karwei wordt opgeleverd als ze maar tevreden zijn, doch niet heel extreem. Bij mij zat, tot de Financial Freedom traininig waar Vered (mijn dank is groot) ons mee nam in een “spaceship”als ik me goed herinner, in de angst voor geld. Niet het succes maar puur het hebben van geld. Dat moest zo snel mogelijk weer weg. Ik zal jullie niet vervelen met de oorzaak er van. Het resultaat evenwel is verbluffend. Ik ben er niet meer bang voor sterker nog ik vind het leuk. Op het moment dat ik ontdekt had waar, dat ik uberhaubt een angst had, de angst vandaan kwam, dan kun je er iets aan gaan doen.
Vered bedankt voor dit inzicht

Kees van der Stel
9 years ago

Wat mij aanspreekt is het ‘planken’verhaal van Hester Hool hierboven. Ik zal eerlijk zijn. Heel even schoot ik in de mismatch bij het ravijnstukje. Toch zou ik de knop omzetten en over dat ravijn heengaan, maar dan op handen en voeten. Ik weet zeker dat ik de laatste vier meter fluitend rechtop lopend zou doorlopen. Ik heb een sterk ontwikkeld doorzettingsvermogen. Zakelijk heb ik inmiddels in zeven jaar zo’n beetje mijn tiende marketingaanpassing doorgevoerd en als de elfde of de twaalfde moet volgen ga ik dat doen. Aan elke aanpassing heb ik ook vreugde en dankbaarheid beleefd. Dat is wat mij triggert: vreugde en dankbaarheid.

Het ergste vind ik het monnikenwerk met het bouwen, bijhouden en upgraden van de e-mail list. Wat een heisa is dat zeg en tijdrovend, bbrrrrr. Maar wel superbelangrijk uiteraard.

Be the change you want to be and inplement the change you want to reach. Kees

Hester Hool
9 years ago

Hallo Kees, leuk te horen dat het “plankenverhaal” je aanspreekt. Bijzonder en eerlijk dat je zegt dat je de pas de laatste 4 meter rechtop zou lopen maar ik ken je nu een klein beetje en ik weet dat je er voor gaat om snel en rechtop over de plank te lopen en aan de overkant met een big smile terug kijkt en,…..je volgende uitdaging aangaat…..om verder te groeien…..

Het zelfde heb ik ook. Eerst een stukje, dan weer terug, dan een langer stuk en steeds verder en…..er is nooit een eind. Dat is het mooie……
Warme groet,
Hester

Ron Scheerder
9 years ago

Het is erg genieten van alle reacties en quotes.
Het succesarchief is zeker een goede tip. Toevallig kregen we vanochtend twee mooie email reacties, waarin duidelijk werd dat onze informatie en diensten een bijdrage leveren aan een gezonder en gelukkiger leven. Op zo’n moment kan mijn dag niet meer stuk en weet ik dat ik fantastisch werk heb en een mooie fantastische dienst lever die mensen echt helpt. Dit soort mails gaan zeker in mijn succesarchief en zullen mij zeker helpen als ik last krijg van angst of twijfel.

Ik vind de uitspaak van Wilko wel mooi dat angst er zal zijn op weg naar succes, aangezien succes buiten je comfortzone ligt. Dus als angst uitblijft ben ik teveel in mijn comfortzone aan het werk en moet ik oppassen.

Wat mij verder helpt is hetgeen ik geleerd heb in de Breakthrough to Success. het laatste deel van SPICE: Gewoon blijven implementeren en als het resultaat niet goed is, de strategie aanpassen en iets ander implementeren met hetzelfde doel voor ogen.

Sjonny van der Tuin
9 years ago

Angst heb ik voor mijn verandering die mijn bedrijf door de crisis moet gaan maken. Bang ben ik voor de grote getale van mensen die ik collectief ga toespreken.

Jarenlang heb ik mijn gezin geholpen om voor mij eenvoudige zaken om te zetten. Ja, dat gaat ook wel eens verkeerd. De laatste jaren gaat dit zeer goed.

Met mijn bouwkundige achtergrond en kennis ga ik mensen helpen om energiebesparende maatregelen voor hun eigen woning uit te voeren zonder dat dit veel geld gaat kosten.
Het levert alleen veel voor hen op.

Op de groep mensen waarvan ik me op richt weet dat meer dan de helft niet meegaat met mijn nieuwe product. Maar deze groep wel aanmoedig om er mee bezig te gaan.
Een klein percentage zal instappen in mijn product en hier heb ik voldoening aan en de mensen ook.

Binnenkort ga ik met het nieuwe product van start.

Marijke Willems
8 years ago

Nog ter aanvulling op mijn eerdere post: Ik begeleid wedstrijdruiters d.m.v. mentale vaardigheidstraining en natuurlijk kom faalangst, angst, motivatie e.d. ook aan bod. In het begin verbaasde het mij dat er veel mensen zijn die hun successen onbewust bewust saboteren, door bijvoorbeeld de dagen voor wedstrijd niet te trainen, door de avond van te voren te laat te gaan slapen of zich te bezatten, door hun spullen niet voor elkaar te hebben…

Door te inventariseren waar de angst zit krijgen de ruiters vaak zicht op hun gedrag. En dit is nodig om gedrag te kunnen veranderen. Door aan het stellen van goede doelen te werken, hen om te leren gaan met spanning, hen bewust te maken van het effect van negatieve gedachten en bezig te gaan met focusoefeningen pakken we dit saboterende gedrag aan. Grappig is dat ik vaak hoor dat de aangeboden strategieën op tal van gebieden zijn toe te passen (niet dat dit me verbaast natuurlijk, maar deze eye opener is altijd mooi om mee te maken). Het succesarchief vind ik een heel mooie aanvulling. Fijne blog weer, bedankt!

Sonja van Beveren
9 years ago

Wat een prachtige commentaren en heel herkenbaar. Wat fijn dat angst positief is, een teken dat je bezig bent met groeien. Ik heb ooit een plankje zonder kracht doormidden geslagen met op de achterkant angst geschreven. Zal nooit het gevoel vergeten dat ik kreeg toen ik het in één keer en moeiteloos door midden sloeg, terwijl ik heel bang was dat het niet zou lukken. De moed hebben om ‘gewoon’ door te gaan ook al ben je bang is het juiste recept om angst te accepteren en los te laten.

Om die reden vind ik: “fear is a reaction. courage a decision’ de spreuk van Winston Churchil zoals genoemd door Daniela Postma een hele mooie.

Bene Bailleul
9 years ago

Ik dacht vroeger dat angst en twijfel, zo ongeveer hetzelfde waren. Af en toe zat ik met twijfels, ttz onzekerheden, die ik vrij snel beheerste: bv zal de training wel goed zijn, zullen de deelnemers actief deelnemen, … Door meer kennis en ervaring op te doen, ging dit altijd maar beter en beter.
Angst of vrees (toch wel iets anders dan twijfel hé) daarentegen begon ik echter vooral te voelen als ik nadacht en bezig ben met de echte uitbouw van mijn business. Nu besef ik dat vooral hier mijn groei zit. Die angsten geven mij het signaal dat ik aan het einde van mijn comfortzone kom. Door actie te ondernemen, door mijn comfortzone te verlaten, ontdek ik nieuwe dingen, gaat er ook een nieuwe wereld open.

Gedachten zijn krachten: postieve, stimulerende gedachten zorgen er voor dat we ons potentieel echt kunnen inzetten, dat we ook daadwerkelijk actie ondernemen en bijgevolg goede resultaten behalen. (negatieve, belemmerende gedachten daarentegen …) Ik ben hier ook bewust mee bezig.
Bv minder moeten meer willen: als ik een bespreking heb met een klant, ga ik er niet meer vanuit dat ik dit contract moet binnenhalen, echter wel dat ik graag een bijdrage wil leveren om de klant/het bedrijf ook beter te maken.

En wat me ook helpt, zijn oneliners:
“Winnaars geven nooit op, opgevers winnen nooit.” (Napoleon Hill)

Dave de Lange
9 years ago
Reply to  Bene Bailleul

Dat vind ik een hele goede, Bene. Denken over wat je kunt bijdragen aan de klant in plaats van te denken aan ”binnenhalen”.

Geeft je een heel ander gevoel en wedden dat de klant het ook voelt !

Julia Arnscheidt
9 years ago

Dank je wel, Nisandeh, voor weer een leuk artikel.
Voor mij steken nummer 4 en 5 boven de andere tips uit.
Bij de breakthrough ben ik doorgebroken door het gevoel van ‘who am I to…?!’. Het besef dat ik het gewoon verdien om gelukkig en succesvol te zijn omdat ik onderdeel ben van iets groters sluit hier mooi bij aan. En het besef dat iedereen bang is geeft mij moed. Ook hierin ben ik onderdeel van de grote club. Van de succesvolle mensen kan ik dus leren om dan juist door te gaan.

Daarnaast laten sommige commentaren me ook weer beseffen dat het gevoel van controle en gemak er juist op duiden dat ik stil sta. Uit die comfortzone! Alleen dan ga ik vooruit. Iets om elke dag te lezen. Ik zet hem bij mijn inzichten.

Wilko van der Ploeg
9 years ago

Wat voor mij het best werkt is ‘Weet dat je je vaardigheden kunt veranderen’. Als iemand mij 10 jaar geleden had gezegd, dat ik goed zou zijn in het geven van trainingen voor groepen onbekende mensen had ik hem niet geloofd, als iemand mij 3 jaar gelden had gezegd, dat ik goed zou zijn in marketing, nee… zelfs dat ik marketing leuk zou vinden, had ik hem voor gek verklaard. Maar ik doe het ondertussen toch maar : Heb succes met de marketing van mijn eigen bedrijf en train andere mensen hier ook succes mee te hebben. Zondag een enorm leuke en gezellige training aan een fijn publiek gegeven en gisteren een klant aan de lijn gehad, die -mede dank zij de site die ik voor haar gebouwd heb- ook op weg is naar steeds meer succes.

Wat in het Business Bootcamp wordt gezegd ‘Success is Always out of your comfortzone’ is zonder meer waar. En daarnaast natuurlijk vooral ‘TAKE ACTION’.

Maar natuurlijk ‘ken ik ook angst’ …. Iedere training ben ik -tot de eerste cursist verschijnt- bang, dat ‘ze’ het niet goed vinden… In februari 2013 ga ik een training ‘Mobiel Succes’ geven en heb een voor mij ambitieuze doelstelling van 150 man in de zaal… ondanks het grote aantal aanmeldingen, voel ik toch een angst dat ik de zaal niet vol krijg (60 man in een zaal voor 150 staat zo zielig), maar dan houd ik mezelf gewoon voor, dat ik mezelf al meerdere malen positief verrast heb… dus waarom dit keer niet ?

Bene Bailleul
9 years ago

Wilko, hartelijk dank om dit te willen delen, want oh zo herkenbaar.
Als ik die twijfel voel bij mezelf, dan pep ik mezelf wat op: mentaal (ik wil het, ik kan het, ik doe het of een sterke oneliner) of fysiek (een uurtje lopen).

Rozelinde Warmoes
Rozelinde Warmoes
9 years ago

Hoi Wilko,
Het doet inderdaad deugd om te lezen dat je dat ook tegenkomt en dus dat andere mensen ook angst hebben (puntje 5); dat het normaal is, ook bij mensen die al veel ervaring hebben. Dat helpt echt wel, en het is leerrijk om te zien wat anderen daarmee doen. Dus dank je om dat te delen.

Groet,
Rozelinde

Christine Roos
9 years ago

Someone who has made his millions, once told me:

MAKE SURE YOU HAVE GOOD FRIENDS BEFORE YOU MAKE YOUR FIRST MILLION. AFTERWARDS, IT WILL BE IMPOSSIBLE.

well, I don’t know whether it’s true. But I will find out.
And, yes, I do have great friends.

Cynthia Strijbos
9 years ago

Ja, net als iedereen, ook ik ben af en toe bang om echt succesvol te zijn. Grootste reden voor mij is dat ik bang ben dat ik het veels te druk krijg, want ik héb het al zo druk. Een peuter van 3 jaar thuis, 2 bedrijven en dan ook nog part-time werken en een huishouden runnen is gewoon véél. En daarbij is het ook nog erg belangrijk om mijn lichaam niet te hard te pushen, omdat ik een burnout heb gehad.
Maar……. wat mijn motor toch aanwakkert is….. Doen waar je passie zit. Ik geloof er helemaal in en krijg er energie van, ook als ik successen behaal. Ook al heb ik op dat moment nog weleens ongeloof. Maar gewoon DOEN en ACTIE waar je passie ligt. En heb vertrouwen!

Julia Arnscheidt
9 years ago

Hoi Cynthia,

Heel herkenbaar, wat je schrijft. Ook ik ben bang om het nóg drukker te krijgen. En bang dat ik het dan echt niet meer kan rooien.

Doen, actie en vertrouwen in dat het goed komt helpen mij inderdaad ook. Zeker ook het vertrouwen dat ik creatief genoeg ben om het gewoon steeds beter te organiseren. Immers, naarmate ik succesvoller ben kan ik ook weer andere dingen afstoten (bv. die part-time baan, het huishouden…).

En wat ik ook merk: hoe beter ik leer te plannen hoe efficiënter ik met mijn tijd weet om te gaan. En hoe meer tijd ik dus overhoud voor de dingen die ik écht belangrijk vind. En hoe meer ik naar mezelf leer te luisteren des te beter ik weet waar echt mijn passie ligt en wat ik écht belangrijk vind. Hier maak ik dan ook bewust tijd voor, bijvoorbeeld elke avond een spelletje met mijn kinderen spelen. En des te beter ik dus ook weet wat ik uiteindelijk wil delegeren of afstoten.

Peron van Stralen
9 years ago

The things said are making sense. Fears are great leaders to where you, many times, should go to get further to your goals. Fears are similar to what called wisdom. Think you know or do not know what will happen as you take a step in a direction where fears are coming up are obstructing your path. It’s many times that you assume that things will happen if….

So recognize them, the fears. Are they on your path and is the step to take not harm yourself or environment? Go right through it and discover that it was just a state of mind. The fear.

Follow your hart, there will be less fears. Create it great & live it now! The succes.

Robert van der Wulp
7 years ago

Ik ben vooral bang voor het succes. Klinkt stom maar ik voel me zo lullig als ik ergens succes in heb. Ik zou er bijna sorry voor zeggen. Dat deed ik vroeger met voetbal. Ik pakte de bal van de tegenstander af, zei sorry en scoorde vervolgens een doelpunt.

Twee jaar geleden speelde ik met mijn band op een groot festival. We speelden voor een tent met 4000 bezoekers en waren de afsluitende act van de avond. Na het Goede Doel en De Dijk. Als we dan klaar zijn wil ik het liefst gelijk verdwijnen.

Ik kan anderen heel goed bewonderen om hun talenten maar ik vind dat hele idolengedoe zo overdreven. uiteindelijk zijn we allemaal gewoon mensen. Of zoals Henk Westbroek het zo mooi kan verwoorden: ook Michael Jackson schiet wel eens met zijn vinger door het wcpapier!

Bagataliseer ik hier nu gelijk mijn eigen probleem!?

Maureen Birney
9 years ago

De dag dat ik besloten heb , dat ik fouten mocht maken, heeft ontzettend veel veranderd!

Anne Goldsmits
9 years ago

Ik had veel angst om te falen, als ik een doel zette MOEST ik hem ook halen en daar kwam weer uit voort dat ik maar geen doelen meer stelde.

Door met een groepje te werken, we mailen elkaar iig 1x per week en skypen 1x per maand, is mijn angst voor doelen verminderd.

Nu mijn angst voor Succes nog!!! Maar daar helpt Open Circles bij!
Ik ben al positief ingesteld. Bereid me sinds dit jaar ook goed voor (voor alles!!) En ik ben heel hard aan het werken aan mijn vaardigheden.

Dat succesarchief ga ik ook eens uitproberen @Ramon, hoe krijg jij dat automatisch als je opstart?

Mirjam Stoffels
9 years ago

Angst voor succes herken ik wel. Wel beginnen en dan: sabotage. Ik zit mezelf dan in de weg.

Dat succes buiten je comfortzone ligt, was tijdens de eerste Business Bootcamp die ik bezocht een echt ‘aha’-moment. Super zoals Wilko het verwoord: Je succes zonder angst tegemoet treden, dát is pas iets om bang voor te zijn want dan bewandel je alleen jouw veilige paadjes. Dank je Wilko!

Waar ik hier echt iets mee kan:
Tip 3: Accepteer falen als een deel van succesvol zijn.
Als je probeert en faalt, win je ervaring, educatie, contacten en zelfvertrouwen.
WOW…Eye opener!

Tip 7: Maak je eigen succesarchief.
Daar ga ik mee aan de slag!

Dank je, Nisandeh!