De beste vakantietips ooit

5617 views | 187 reacties |
shares


Het is begin juli… ben jij al in de vakantiestemming?

Ik ben geen fanatieke reiziger en dit blog is bedoeld voor serieuze business zaken…, maar aangezien ik volgende week vertrek voor een week rotsklimmen in Frankrijk en later voor drie weken wandelen in Ierland en Oostenrijk – alleen Vered, mijzelf en de bergen – leek het me een goed moment om wat vakantietips met je te delen…

 1. Het moment dat je denkt aan iets wat je moet inpakken, PAK HET IN. Als je wacht, vergeet je het. En dan gebeurt het dat je een plastic tas moet gebruiken om je haren droog te houden terwijl je doucht.
 2. Stop een inpaklijst in je koffer zodat het gemakkelijk is te vinden. Pas je lijst elke keer dat je reist aan, haal eraf wat je niet nodig hebt en schrijf erbij wat je wou dat je bij je had.
 3. Het is niet te vermijden dat je iets gaat vergeten, ofwel thuis of terwijl je op reis bent. Accepteer deze werkelijkheid en bid dat niet je paspoort is of je kinderen.
 4. Als je het je niet kunt veroorloven om het te verliezen (financieel of emotioneel), pak het niet in.
 5. Die tweede nette outfit trek je toch nooit aan, dus pak het niet in.
 6. Neem geen kleren mee die gestreken moeten worden.
 7. Neem niks mee dat je nog niet eerder hebt gedragen. Want dan blijken je nieuwe schoenen niet lekker te zitten, je nieuwe jasje te delicaat te zijn en je nieuwe ondergoed te klein…
 8. Als je een kledingstuk thuis vreselijk vindt, dan vind je het minstens zo vreselijk (of erger) op reis.
 9. Pak die lelijke sportschoenen in, die je normaal alleen draagt als je gaat joggen. Op enig moment op reis (meestal dag 2), stop je met je druk te maken over hoe je erbij loopt. Het enige wat nog telt is dat het comfortabel is.
 10. Vergeet de oplader van je camera niet. De batterij is altijd te snel leeg, vooral wanneer de kinderen persé alle foto’s die je net hebt genomen ter plekke willen bekijken.
 11. Als je het gevoel hebt dat je ergens een foto van moet maken, neem de foto.
 12. Als je het gevoel hebt dat je ergens geen foto van moet maken, neem de foto niet.
 13. Plan niet te veel. Plan een paar dingen die echt moeten en laat de rest over aan het toeval.
 14. Vraag altijd om tips aan de staf van het museum. Zij weten welke tentoonstellingen het beste zijn en welke je kunt overslaan.
 15. Draag nooit je portemonnee in je kontzak en draag je tas nooit alleen over je schouder.
 16. Als je lang moet vliegen: de extra kosten voor een comfort seat zijn elke cent waard.
 17. Veel hotels in zakelijke gebieden hebben lagere weekendprijzen.
 18. Budget hotels hebben bijna altijd gratis Wi-Fi. Luxere hotels brengen er vaak kosten voor in rekening.
 19. Droogshampoo is de beste uitvinding ooit op dagen dat je geen tijd hebt om je haar te wassen en je toch in gezelschap van mensen je dag wilt doorbrengen.
 20. Als je iets vergeten bent, vraag het aan het hotel voordat je naar de drogist rent. De meeste hotels hebben een voorraadje tandenborstels, kammen, naaisetjes en wegwerpscheermesjes die ze je graag cadeau geven.
 21. Uitslapen als je op reis bent, is alleen acceptabel als er echt NIETS beters te doen is. Oftewel, het is nooit acceptabel.
 22. Als je vertrekt uit je hotel, vooral in grote steden, neem een visitekaartje van het hotel mee. Als je dan hopeloos verdwaald bent en doodop na een dag rondslenteren, dan kun je het aan de taxichauffeur geven of om de weg vragen… je hebt tenslotte de naam en het adres van het hotel in lokale taal bij je.
 23. Ga nooit naar McDonald’s. Nooit.
  Als je fast food wilt eten, experimenteer dan op zijn minst met een lokale keten.
 24. Eet waar de lokale bevolking eet. Stap op iemand af en vraag waar hij of zij zou gaan eten… en proef de smaken van waar je bent.
 25. Als je in een land bent waar ze een andere taal spreken, vermijd eettentjes met een menu in het Engels.
 26. Ben je ergens waar schoon drinkwater is? Neem een herbruikbare waterfles mee die je aan je tas kunt bevestigen.
 27. Eet veel yoghurt om aanvallende bacteriën uit voedsel of de nieuwe omgeving te verbannen. Yoghurt is ook een goede bron van proteïnen.
 28. Glimlach veel en praat met de lokale bevolking.
 29. Dwaal ’s nachts door de straten en wees open voor de gekke kanten van de lokale cultuur.
 30. Zorg dat je veel massages krijgt.

Poe. OK, dat is zo’n beetje al mijn reiskennis. Echt waar, meer is er niet. Het duurt zeker weer een jaar voordat ik iets bruikbaars te melden heb.

En jij?

Je hebt vast wel waardevolle tips of reiswijsheid die je wilt delen met anderen.

Plaats jouw wijze advies in het commentaarveld hieronder, zodat we er allemaal van kunnen profiteren en leren.

En… we hebben een geweldig idee voor een fotowedstrijd tijdens de vakantie.

Neem mijn boek Leef Lekker: Het Recept voor Succes mee op vakantie en neem een foto van jezelf op jouw vakantiebestemming met het boek in de hand, plaats jouw foto op jouw Facebook wall met de hashtag #opencircles (en vertel ook even wat je aan het doen bent, daar… ter inspiratie voor ons allemaal!)

Eind augustus bekijken we alle foto’s en kiezen we de beste 10.

De 10 winnaars krijgen een gratis ticket voor de Partnership Master Class in september óf de Business Acceleration Master Class in november ter waarde van 475 euro – naar keuze.

Maar eerst: plaats jouw beste vakantietips in het commentaarveld hieronder…

Fijne vakantie, Nisandeh

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier links te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
187 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jaap Nauta
9 years ago

Geen zin om ver weg te gaan? Huur (of nog beter: leen) een cabrio. Het doel van je trip is het rijden. Stel je navigatie apparaat in op ‘toeristische route’ (vermijd snelwegen) en geniet op een heel andere manier van de omgeving. Om vier uur zoek je een leuke B&B en de volgende dag lekker verder toeren. onthaasten met de kop in de wind!

Yvonne Steenhuis
8 years ago

Dit jaar voor het eerst toegepast: zakelijke laptop blijft (goed opgeborgen) thuis en de back up harde schijf op een ander adres in de kluis.
Natuurlijk niet waterdicht wat betreft privacy van cliënten als mijn laptop gestolen wordt (moet er niet aan denken…).

(Zo doe ik dit overigens ook met mijn foto’s. Thuis de foto’s en de digi versie elders.)

Hannie Mommers
8 years ago

Mijn tip: hou een vakantiedagboek bij. Wij doen dat al jaren en zetten daar van alles in, zowel praktische dingen als wat we hebben gedaan. Ik vind het erg handig om onze eigen tips na te kijken als we weer op diezelfde plek uitkomen.

Dave de Lange
8 years ago
Reply to  Hannie Mommers

Wat een verschrikkelijk idee, Hannie! Dat klinkt voor mij als een straf in plaats van vakantie! Haha!

Maar dan heb ik persoonlijk altijd al een hekel gehad aan dagboeken. Eigenlijk is het natuurlijk een hele goed tip.

Esther Groenewegen-Jonker
Reply to  Dave de Lange

Hoi Dave,

Anthony Robbins heeft een uitspraak:
“IF YOUR LIFE IS WORTH LIVING. IT’S WORTH DOCUMENTING”

Richard Branson maakt ook constant notes van alles.
Een groot aantal van deze notes zijn laatst verbrand toen er een brand was op zijn eigen eiland.

Oprah Winfrey schrijft ook als sinds haar jeugd dagboeken vol die zij nog steeds heeft.
Er schijnt iets magisch te zitten in het documenteren van je leven.
Ik geloof hier in!

Net als Hannie vind ik het fijn om mijn vakanties te documenteren. Al doe ik het wel op de laptop en schrijf ik dus niet met de hand.
Na de vakantie sluit ik mij een aantal uren op om mijn vakantie boeken te maken. In deze boeken verwerk ik mijn dagboek, plaats ik mijn foto’s en plaats ik gescande toegangskaarten en andere souvenirs. Voor ons is dit het meest kostbare bezit wat we hebben. Herinneringen aan bijzondere plekken op de wereld.

Sigrid van der Laan
Sigrid van der Laan
9 years ago

Na een drukke of stressvolle periode, kost het een paar dagen om tot rust te komen. Plan je vertrek dus niet meteen nadat je de deur van je kantoor achter je dicht trekt, maar pas een dag of 3 later en gebruik die dagen om uit te slapen en wat bij te komen.

De vakantie is een geweldig moment om van je oude kleding af te komen of een nieuwe outfit te verzamelen.

Optie 1: neem de kleding mee waar je toch zo onderhand vanaf wilde en laat die achter. In het geval je naar een arm land gaat en de kleding is nog goed, dan zijn er ongetwijfeld mensen blij met jouw ‘afdankertjes’. Zo heb je nooit te weinig plek in de koffer voor souvenirs, of je gaat natuurlijk met een lege koffer terug.

Optie 2: vertrek met een lege koffer en koop ter plekke kleding waar je hier ook wat aan hebt. Zo loop je niet het risico in Nederland anderen in dezelfde outfit tegen te komen en bovendien stimuleer je de lokale economie.

Maaike Frankena
9 years ago

Hoi Sigrid,

Dat over een lege koffer meenemen is voor Zuid Afrika ZO WAAR. Ik neem alleen nog maar het hoognodige mee en voor de rest.. lucht. Daar is de lokale economie steunen niet altijd kleren in de grote winkelcentra kopen maar juist de kleinere winkels. Veel lokale kledingproducenten worden er door de Chinese textielindustrie uit gewerkt, even labeltjes checken.

Suzanne Wartenbergh
9 years ago

Oh wat heerlijk vakantie plannen! Voor mij duurt het nog even. Mijn partner draait hoogseizoen op de duikschool in de zomer. Dat betekent voor ons pas een vakantie in oktober. Beetje jaloers ben ik dus wel op jullie 😉 Maar ik houd de vakantie gewoon tegoed!

Hele goede tips en heel herkenbaar! De yoghurt tip kende ik nog niet. Mij werd altijd limoensap of cola aangeraden.

Twee tips die ik wil toevoegen:
– Plan niet te veel. De charme van reizen en vakantie zit hem vaak juist in de onverwachte dingen, spontane momenten.
– Vergeet niet te genieten van de reis. Die kan net zo waardevol en interessant zijn als je bestemming!

Fijne vakantie!

Esther Molenaar
9 years ago

Tja, cola. Ik weet het. Het helpt misschien wel, maar als ik dan moet kiezen, kies ik toch voor yoghurt: gezonder.

Suzanne Wartenbergh
9 years ago

Helemaal met je eens Esther! En ook nog lekkerder 🙂

Marloes van der Kamp
9 years ago

Maar, als je diaree hebt, dan werkt cola veel beter en ook veel sneller!

Maaike Frankena
9 years ago

Cola is zo veelzijdig, op kamp gaf ik het altijd als de kinderen juist verstopt zaten, dikke bolle buik hadden (spannend, kamp!!!). De tip daarbij is dat ze het glas in één keer leeg moeten drinken,dat is pittig, maar zo werkt het wel. Dat in een keer opdrinken scheelde ook in de rij kinderen die plotseling ook last van de buik had:-)

Esther Groenewegen-Jonker

Wat zullen mijn kinderen blij zijn met deze tip, ha,ha!!!

Onze kinderen mogen van ons geen cola drinken en alhoewel zij dit niet leuk vinden hebben zij dit wel geaccepteerd.

Ik weet nog goed toen onze zoon drie was en we op vakantie waren in Israel. Hij had hele erge diarree. Er werd ons toen ook geadviseerd om hem cola te geven. Daarna heeft hij nog dagen lopen huilen en zeuren om cola. De smaak en het gevoel was na 1 keer cola drinken al helemaal in zijn systeem…. Wat is dat toch met die cola? Ik zie zo veel kinderen met de leeftijd van onze kinderen liters van dit spul weg drinken.

Er is trouwens ook een bio cola versie van ‘whole earth’. Als het feest is of vakantie dan mogen mijn kinderen blikjes drinken van dit merk. Hier moeten zijn het dan mee doen.

Evert Verweij
9 years ago

Dank voor de tips, Nisandeh! Ik ben zelf een redelijk ervaren reiziger en heb een aantal ervan ook al in de prakrijk gebracht. Zelf maak ik door het jaar heen ook een lijstje in de computer met plaaten die ik nog eens wil bezoeken en eentje met leuke vakantieadressen. Ik sorteer ze per land of gebied en zodra ik daar een keer heen ga kan ik eenvoudig die niet te missen plaatsen opzoeken.
Nog een paar tips van mijn kant als aanvulling: Gebruik het vervoermiddel dat de lokale bevolking ook gebruikt. Je weet dan zeker dat dat goed geregeld is. In armere landen is dat dus het openbaar vervoer. Je ziet dan ook veel meer van het leven van alledag in zo’n land en je komt makkelijk in contact met de lokale bevolking. Aan de andere kant is het in de Verenigde Staten goed om met de auto te reizen, dit land is daar helemaal op ingesteld. Mijn favoriete vervoermiddel is echter de fiets. Het is milieuvriendelijk, je ziet meer en na een dag fietsen ben je lekker moe en voldaan. Ook krijg je vaak leuke reacties van de mensen die je tegenkomt. veel plezier deze vakantie, wat je ook gaat doen.

Mo Reker
8 years ago

1) Vakantie begint al met voorpret. Geen zorgen, maar leuke dingen bedenken is net zo leuk als die dingen tegenkomen.

2) Kleine leesboeken meenemen, ik kies voor pockets met wijze woorden. Zoals Dalai Lama- boeken van Rainbow-pockets. Kort, krachtig en om lekker te laten rondzingen in jezelf. Teksten die gaan over het leven, zelf-inzicht en de wereld verbeteren. Vakantie is de ultieme tijd en sfeer om daar rustig over na te denken.

3) Ga soms zitten en teken na wat je ziet. Een foto is een manier, maar zelf tekenen scherpt je waarneming en ankert het beeld en de beleving zeker net zo veel. Neem tijd om te kijken en te zien.

4) Ga naar de mensen die er wonen en geef een compliment over hun land, dorp, winkel. Ben attent als toerist en laat merken dat je je gastvrij ontvangen voelt.

Josephine Wierdsma
9 years ago

Standaard gebruik ik een paar woorden/zinnen van de taal van het gastland, hoe knullig ook.

Dit wordt meestal erg gewaardeerd door de lokale bevolking, vooral buiten de toeristische plekken om.

Het levert je grappige, verrassende, lieve leuke contactmomenten op.

Mijn allereerste keer was kip kopen in een franse slagerij: Bonjour, je voudrai achete (uit zo’n op-reis-talen-gidsje) ‘kip’.
De kip heb ik uitgebeeld.
De hele zaak bescheurde het en ik kreeg mijn stukje kippenvlees.

Jeannette Bal
9 years ago

Hahahaha ik zie het al voor me …

Ik spreek mijn talen, dus kom er altijd wel uit.
Vorige maand in Frankrijk volgde ik in de supermarkt een conversatie tussen de Franse verkoopster die alleen Frans sprak en een Engelsman die alleen Engels sprak.
Ze deden allebei heel erg hun best om eruit te komen en het leek een beetje op jou “kip” verhaal.

Toen besefte ik hoe fijn het is om toch de basis zinnen te kennen.
Al denk ik dat ik in het Frans spreek als: Ik buitenlander zijn !

Elke keer als ik binnen kwam begon de verkoopster te glimlachen en begon in rad Frans tegen me te kletsen.
Lentement s’il vous plait 😉

Ilse Schuring
9 years ago

Goeie tips! Aanstaande vrijdag gaat er een blog uit over hoe je de (stille) vakantieperiode kunt gebruiken als je thuis blijft!

Check donderdag aanstaande thebuzinezzboozt.nl voor de tips 😀
(waarschijnlijk nog op de oude site; de nieuwe is in de maak, mogelijk deze week live!)

Grappig dat deze blog nu zo voorbij komt 😀

Succes allen!
Groet,
Ilse

Edwin Glaser
9 years ago

Nog een paar:
1. Ben je zo iemand die graag foto’s maakt op plaatsen waar het niet mag? Stop dan een nieuwe geheugenkaart in je camera en laat je de andere in de kluis van je hotel bijvoorbeeld.
Mocht een bewaker of politie de fotos wissen. Dan niet getreurt.
2. Trouwens foto’s op een gewiste kaart zijn eenvoudig terug te halen. Kaart niet gebruiken na wissen en met bijvoorbeeld Datarescue software fotos terughalen. Werkt ook soms met kapotte kaarten/ harde schijven.
3. Neem extra geheugenkaartjes mee voor je foto/ video camera.
4. Extra batterij indien mogelijk.
5. Auto : een algemene 12V naar 220V convertor doet wonderen. Laptop, camera, etc opladen op 220V in de auto.
6. Jonge kinderen op strand? Natuurlijk verlies je ze niet uit het oog. In de stad? Natuurlijk houd je ze vast. Dogtags zijn er in vele kleurtjes om naam en telefoonnummers in te zetten.
7. Een beanbag is licht en stabieler dan een 10cm mini statief.
Steun met je ellebogen op jezelf of iets vast. Zo hoef je geen tripod mee te slepen voor stabiele ( nacht ) foto’s.
8. Probeer je nieuwe fototoestel eerst thuis goed uit.
Draai en verschuif alle knoppen. Als je weet hoe het weer terug moet. En in welke stand jij de fotos/ video wil en kan maken. Dan ben je klaar voor de vakantie.

Gonny de Wit
8 years ago
Reply to  Edwin Glaser

Klopt, deze dogtags (naamplaatjes met naam, adres, telefoonnummer) hadden wij, toen onze jonge wereldreizigers toen ze klein waren hard nodig.

Ze droegen ze met veel trots want ze waren van ‘zilver’ en ze voelden zich heel rijk.

Marloes van der Kamp
9 years ago
Reply to  Edwin Glaser

Ha Edwin,
Goede tips, dank je wel !!!

Maaike Frankena
9 years ago

Voor Zuid Afrika:
Je kan natuurlijk met de touringcar door het land gaan reizen, er zijn een paar reisorganisaties die er hun uiterste best voor doen om daar een authentieke ervaring voor je van te maken. Ga dan van Joburg naar Kaapstad en boek lekker een weer erbij.
Je kan prima met de auto door Zuid Afrika reizen, blijf zelf goed rijden, de rest doet het niet:-). Rij overdag (overstekende Kudu’s)en niet op vrijdagavond (payday teveel dronken mensen) Wees bedacht op het moeten betalen van smeergeld aan de wegpolitie, heb een beetje in je portemonnee en de rest goed weggestopt in je oude sok.
Je kan ook per bus door Zuid Afrika trekken, sla de treinen nog maar even over. Ze hebben een uitgebreid stelsel van korte en lange bustrajecten. Je kan ook met de Bazbus van hostel naar hostel, die pikken je bij de drempel op en zetten je bij de volgende drempel weer af. Heel leuk! Voor de laatste 2 geldt zeker; koop je kleren daar, blend in en je gaat een hele leuke kant van Zuid Afrika zien. Kom goe âan!

Evert Verweij
9 years ago

Die Baz-bus is inderdaad een goed idee (dat heb ik ook gedaan toen ik daar was), zeker als je alleen reist. Je ontmoet ook veel andere alleenreizigers en je hoeft je nooit zorgen te maken om het zoeken naar onderdak.

Rob Stalenhoef
9 years ago

Open Circles Travel Agency is about to open? 🙂

Tot volgende week en anders wens ik iedereen alvast een mooie zomer en veel bijzondere vakantiemomenten!

Marcel van Bolhuis
Marcel van Bolhuis
9 years ago

Wij gaan op fietsvakantie met onze vier kinderen. Mijn tip daarbij is ik neem mijn goede humeur mee en laat mijn ongeduld thuis!
Verder weinig mee te nemen want er past niet heel veel in fietstassen. Gelukkig is de huidige fietskleding ook altijd weer heel snel droog! 🙂

Fijne vakantie,
Marcel van Bolhuis

Jessica Krul
Jessica Krul
9 years ago

Het is vakantie!

Plannen en regelen doe je vaak al 5 of soms zelfs 7 dagen per week.
Hoe minder je vast zit aan wat moet of wat je perse wil .
Geeft de ultieme vrijheid om te zien wat er is en hoef je niet opzoek maar komt het vanzelf voorbij.

Voor ons is het hoogseizoen begonnen, voor alle mensen die met hun paard op vakantie komen. Hebben de prachtige bossen rondom Nunspeet een magische aantrekkingskracht .

Veel plezier allemaal.

Oscar Bulthuis
9 years ago

Ik heb als wereldreiziger (natuurlijk) zelf ook heel veel tips, ik weet niet waar te beginnen. Daarom een algemene regel:

Alles wat je meeneemt, is ballast. Alles wat je thuislaat, is meegenomen. 🙂

Voor allen, fijne vakantie!
Oscar Bulthuis

Francine van Rosmalen
9 years ago
Reply to  Oscar Bulthuis

Ik moest juist aan jouw boek denken om mee te nemen, maar zoals jij het verwoordt is het wel erg treffend.

Romano Chandansingh
9 years ago

1. GENIET van je vakantie!

Sylvia Verschuren
9 years ago

Iets wat ik vandaag voor het eerst hoorde maar wat iedereen schijnt te moeten weten: “De meeste Betaalpassen staan standaard op gebruik in Europa”
Mijn tip is dus: “Check bij je bank of dit zo is en verander naar WERELDWIJD als je van plan bent buiten Europa te reizen”
Fijne vakantie allemaal!

Anna Sofia van Hooijdonk

Zet bovenaan je lijst dat je voluit gaat genieten van je vakantie!

Maak een globaal overzicht van je reistraject met alle gegevens van de vliegtuignummers waarmee je vliegt, hotels en andere bestemmingen waar je verblijft en zorg dat er een contactpersoon is die jij altijd kunt bereiken en die jou kan bereiken voor onverhoopte en onverwachte belangrijke gebeurtenissen.

Laat je huis en tuin schoon achter, dan kom je ook weer in een schone plek thuis. Laat iemand regelmatig de planten water geven, post opruimen en zorg ervoor dat lampen op wisselende tijden aan of uit gaan, zodat er “leven” in je huis lijkt.

Michaëla Wierdsma
9 years ago

Er zijn ook veel mensen die niet op vakantie kunnen deze zomer vaak om financiële reden.

De 7 tips voor hen als je vakantie hebt, thuis blijft en weinig geld hebt of wilt besteden:
* zorg dat je huis opgeruimd is voor je vakantie hebt, dan besteed je je vakantie tijd niet aan opruimen.
* indien je een klus in de vakantie plant, doe dat gelijk de eerste 3 dagen, daarna ben je vrij
* ga eens kamperen in je eigen tuin of op je balkon. Sleep je matras naar buiten of naar een andere kamer. Het geeft een andere ervaring.
* ga picknicken of organiseer een buren thuisblijf picknick op een (poepvrij) veldje in de buurt. Je ontmoet buurtgenoten op een andere manier.
* bedenk gratis uitjes gedurende het jaar die je echt nog wil doen (met data als het exposities zijn): zet deze op een A4tje, op momenten van verveling weet je weer wat je ook wilde doen.
* gratis uitjes: musea met de museumjaarkaart, fiets eens door je eigen buurt met andere straten en steegjes, tijdschriften afdeling van de bibliotheek. Fiets naar een andere bieb, andere boeken, andere tijdschriften.
* houd een dagritme aan; ‘s nachts tv/film kijken is lang slapen en de dag is zo om.

Fijne zomer. Michaëla

Nina Krockow
9 years ago

Voor allen die een huisdier hebben hier mijn tip:
holidaylink.com/

Hier kun je een oppasser voor je huis en dieren vinden voor de periode die je op reis wilt gaan. Een geweldige uitvinding, waardoor ik in staat ben om onbezorgd van huis te gaan.

Mijn vaste oppasser komt overmorgen om hier drie weken in huis te zijn.

Ik gun mezelf 3 weken aan de kust, om de vele dingen uit de Master Entrepreneur eens in alle rust te overdenken, uitwerken en te implementeren.

Ik heb er zin in 🙂

Erwin van Litsenburg
9 years ago

Toplijst Nisandeh! Eén tip die eigenlijk geldt voor het hele leven is: Ga NOOIT (meer) naar Mc Donalds! Daar “serveren” ze alleen maar non-food. En dan druk ik me voorzichtig uit.

Mijn extra tip is even simpel als heerlijk: PLUK DE DAG 🙂

Fijne vakantie iedereen en tot ziens op één van de trainingsdagen in Nieuwegein!

Gr. Erwin

Jolanda Deken
9 years ago

Tips voor het laatste moment voor vertrek, al helemaal met kinderen mee (ik heb flink geoefend met reizen met mijn clubje van 6 kids en nu opnieuw een pleegkind erbij)
-Lijstje met welke taken je nog hebt op het laatste moment voor vertrek. Kinderen zijn nogal exited(druk) op dat moment… onder andere.
-Proviand voor onderweg: voeding, geen vulsel. Onderweg is weinig goede voeding te vinden en betaal je dit ook nog duur.
– Gezonde versnaperingen: van suikers daalt de sfeer snel!
– Altijd genoeg water mee; zonder doet de humeurtjes geen goed.
– Een ieder heeft enkele wienig ruimte vragende bezigheden mee. Zelf ook wat leuke spelletjes bedenken om onderweg te kunnen doen. Een bal, kleed, knuffel, verrekijker, bijvoorbeeld.

Zo zijn we bijna het perfecte ANWB stel volgens Brigit Kaandorp. Ha, ha!

Loeki Zeijlemaker
Loeki Zeijlemaker
9 years ago

Toen wij -lang geleden- met kleine kinderen in de auto op vakantie gingen, hebben we veel plezier gehad van de piepkleine nood-kadootjes (beestenfiguurtje, sokpop, kleurboek, nieuw kleurpotlood) voor die momenten dat ze zich écht gingen vervelen, en bijna gingen zaniken.
(Uiteraard was dit een geheime tas, en wisten ze niet dat er nog meer in zat)

Mark Coppelmans
9 years ago

Laat de eetgewoonten van thuis gewoon thuis. Je bent niet naar een ander land gegaan om weer aardappels met jus te eten.
Geniet van het onbekende! Dus niet alleen de cultuur maar ook van het eten.

Als je geen blauwe plekken overhoudt van je vakantie, heeft het land je niet echt geraakt…

Mark Coppelmans
Factuur op Maat

Michaëla Wierdsma
9 years ago

Sommige mensen hebben moeite om hun huis los te laten. Door wel de aardappels met jus te eten houden ze iets vast van thuis en hebben minder stress. Dat is ook wat waard.

Niet iedereen gaat op avontuurlijke vakanties of naar vreemde oorden. Velen blijven in Nederland en ontspannen daar.
Het is maar net wat je als vakantie ziet.

Fijne zomer.

Yvonne Steenhuis
8 years ago

Ik heb veel aan de tips van Nisandeh gedacht over de kledingkeuze tijdens je vakantie. Waarom? Omdat ik steeds datgene aantrok wat het fijnste zat et cetera.

Dus?
Ik had teveel mee…
Travel light!

Ingrid Verbeek
Ingrid Verbeek
8 years ago

Hoi Yvonne,

Zeker waar. En ook altijd goed om in je achterhoofd te houden.
Ik denk bij light nog aan iets anders wat mij altijd heel veel geholpen heeft. Ik heb een aantal van die outdoor shirts en broeken. Deze zijn dun en licht om mee te nemen. Een ander voordeel hiervan is dat ze heel snel droog zijn. Dus je kunt in de avond een handwasje doen, wat dan de volgende ochtend weer droog is en klaar om aan te trekken of weer in je rugzak opgeborgen te worden. Ideaal!

Cynthia Morlog
Cynthia Morlog
9 years ago

Geniet van de regen, mocht het gaan regenen in het warme land waar je bent. Ik heb niet anders dan ontzettend veel lol gehad daarvan!

Overal waar je komt zijn mensen ook maar mensen. Een gesprek beginnen gaat of tips vragen is ontzettend handig en makkelijk. Ook vinden de mensen op je vakantiebestemming het ontzettend leuk om van jou te leren.

Budgetvakantietips: Ga liften! Heb ik onlangs gedaan en werkte echt geweldig. Maar ook hierbij werkt persoonlijk contact het beste. Er zijn ook verschillende sites waarbij een lift wordt aangeboden naar verschillende landen, kan je gewoon meerijden, hoe makkelijk!!

Blijf je in eigen land? Wees toerist in eigen stad, ga naar een toeristenwinkeltje en kijk wat je allemaal kan weten en leren over je eigen dorp, stad en/of stad dichtbij. Misschien kan je wel gaan fietsen of wandelen.

Groepsuitjes lijken soms druk en onhandig, maar is echt goed te doen als je zelf af en toe je rust pakt. Ik heb echt de meest geweldige mensen ontmoet op groepsreisjes en er vrienden voor het leven aan over gehouden.

Maar wat ik ook vooral heb geleerd, wat ook al hierboven staat: Probeer niet alles te plannen, alles gaat zoals het gaat en wees niet bang als dingen niet gaat zoals verwacht, het komt vast wel weer goed (leuke nieuwe ervaring om te vertellen als je terug bent)

Vooral, GENIET ERVAN!!!

Gonny de Wit
8 years ago

Menigeen verwacht het van mij natuurlijk, maar ik heb inderdaad ook hier weer een checklijst voor.

Ik vergeet dus niets functioneels, alles is van te voren bedacht/besproken en geregeld.

Wat ik nog op mijn lijst erbij moet zetten zijn de lol dingen, maar door mijn directheid en spontaniteit komt dat eigenlijk altijd wel goed

Eerst lekker veel leven & leren in die andere cultuur – tussen de mensen; in de rimboe; woestijn; jungle; wijnstokken en twee dagen in een 5* resort en ik ben weer klaar voor 1 jaar implementeren.

Marlene Pauly
9 years ago

Een gouden tip, gebaseerd op het feit dat ik nu bijna een jaar toeristen hier in Marokko observeer.

Laat je angst thuis. Ieder land is anders. Probeer vooral de lach van de man in de straat te vatten en ga met een open geest. Een ervaring wordt daardoor veel rijker. En mocht jij net degene zijn die toch wat overkomt….denk er aan dat dit ook bij je thuis om de hoek kan gebeuren!

Geniet van jullie vakantie.

Caroline Dudink
9 years ago

Eet veel knoflook tijdens de maaltijd. Als je drink weinig tijdens de maaltijd maak je optimaal gebruik van je maagzuur dat bacteriën dood.
Natte doekjes mee als je naar gebieden gaat waar geen water is voor een douche.
Geen telefoon, geen email…wees zo min mogelijk bereikbaar alleen voor noodgevallen. Dan pas kun je echt genieten van je vakantie.
Fijne vakantie.

Elly Herms-Bode
9 years ago

Relaxte start na de vakantie:
Rijd in fases terug naar huis…..’s nachts rijden NIET DOEN! Neem gewoon een gezellig hotelletje onderweg!

Wacht nog even met werken…..even nog in de relaxmodus!

De WAS! Probeer hem tijdens de vakantie te (laten) doen! Als het niet mogelijk is sorteer zoveel mogelijk stop in plastic zakken en duw de lucht er uit. Blijft er ook nog plek over voor al die ‘gekke’ souvenirs!

Doe vooraf boodschappen die langer houdbaar zijn, zodat niemand meteen naar de supermarkt door hoeft! Of nog leuker neem gewoon een paar lekkere dingen (eventueel blik) mee, zodat de vakantiesfeer nog even blijft…..

En maak het vakantie-album echt. Laat de foto’s niet op je computer staan, of in zakjes in schoenendozen. Het verlengt nog even je vakantieplezier als je bezig bent met foto’s plakken of je digitale fotoalbum aan maken bent!

Marlene van den Bos
9 years ago

Als we in een onbekende omgeving zijn, maken we meteen in het begin al foto’s van eigenlijk alles dat ons opvalt omdat het ‘anders’ is. Want als je er een paar dagen bent, ben je er al zo aan gewend dat je ze niet meer ziet. Terwijl dit – later terugkijkend – juist weer zo typerend voor een gebied is.

Zo zagen we in midden Italië in de dorpen publiciteitsborden waarop op postertjes de ‘ in memoria’ van recent overleden dorpsgenoten hingen. Nog nooit ergens anders gezien. In Noorwegen vielen ons bijvoorbeeld de bushokjes op (begroeid met gras; van een was een mini-bibliotheek gemaakt). En in Thailand de grote bossen electriciteitssnoeren die langs de huizen en over de straten hangen.

Thea van Dijk
9 years ago

Mijn vakantie begint zodra ik de deur uitga. Wat inhoudt dat de reis net zo goed onderdeel van de vakantie is als de bestemming.

Plan heel weinig en laat de vakantie zo komen als het komt.

Praat met de lokale bevolking en eet waar de lokale bevolking eet. Op deze manier leer je een land echt kennen.

Maureen Mulder
9 years ago

Hele praktische tips! Leuk om te lezen dat wij hier thuis aardig dezelfde praktijken hanteren 🙂
De tip van de droogshampoo en yoghurt kende ik nog niet.

Ik begin de voorbereidingen voor onze vakantie in ieder geval met het klaarleggen van de koffer(s) in de logeerkamer een week vantevoren. Alles wat ik in huis tegenkom de dagen erna alvast de koffer in kan, gooi ik er vast in. Onze vakantiechecklist wordt erbij gepakt en geupdate en gaat er ook bij.
Dag voor vertrek alles netjes inpakken en de laatste spulletjes erin.

Met de kleine gaan we over het algemeen naar bestemmingen met supermarkten en winkels in de buurt, dus wat we vergeten zijn kopen we “daar wel”.

Werkt perfect!

Fijne vakantie alvast!

Hartelijke groet,

Maureen Mulder

Leo van Veenendaal
9 years ago

Nu ook nog lijstjes???

Gooi je paspoort, verzekeringen en geld op een hoop en leg die alvast in je handtas.
De rest is niet belangrijk!!
Alles kun je later in het buitenland wel kopen.

Prettige vakantie.

Francine van Rosmalen
9 years ago

Helemaal mee eens. Helpt ook de lokale economie nog een extra handje. Voor mijn contactlenzen maak ik wel een uitzondering, net als een binnenband, want een fietsenmaker is niet altijd meteen voor handen midden op de berg.

Anja van Rijen
9 years ago

Neem een extra DS kaart voor je camera mee. Als de kinderen de smaak van foto’s maken te pakken hebben kunnen ze maar door:) het is heel leuk om via al die foto’s te volgen hoe het kind kijkt.

Veel plezier!
Anja

Maaike Frankena
9 years ago

Voor Portugal:
de Portugezen zelf zijn gek op kamperen. Koop bij de eerste de beste VVV of kampeerplek de Roteiro do Campista and enjoy. Bedenk dat Portugal veel mooier en groter is dan de Algarve. Doordat het land zo goed als buiten WOII is gebleven is zijn er nog veel onbeschadigde oude gebouwen. ‘s Lands wijs, ‘s lands eer, het is erg christelijk dus ga er niet van uit dat je overal maar topless et cetera kan gaan zonnen. Wij pakten de laatste avond altijd een pensionnetje, auto was dan al volgeladen achter het pension of in de parking, lekker relaxed weer terug! Ze houden ook van lekker eten trouwens….je zou wel gek zijn als je daar fastfood gaat eten.

Marné van Veenendaal
9 years ago

Maak op het strand eens een mozaïek van schelpen of vondsten van het strandjutten in plaats van zandkastelen.

Ori Drory
9 years ago

Laat je ego thuis. Je druk maken om je sociale status op vakantie remt heel veel mogelijkheden tot lol en epische verhalen.

Feesten met de locals en nooit bij de McDonalds eten. Twee beste tips aller tijden.

En andere goede tip. Neem als je beschikt over een groot spiegel reflex fototoestel toch ook een kleine mee. Al klimmend op een berg kan dit toestel net iets te oncomfortabel zijn.

Michaëla Wierdsma
9 years ago
Reply to  Ori Drory

Ha Ori,

Is het niet zo dat je gewoon altijd je ego moet thuis laten. Die werkt ook beklemmend in het dagelijks leven.

Fijne zomer en een fijn leven voor jou.
Vriendelijke groet, Michaëla

Nico Buisman
Nico Buisman
8 years ago

Van provider veranderen, omdat de andere veel te traag is en dan alle e-mail adreswijzigingen doorgeven. Kan nu mooi in de vakantie.

Jacoline Steegstra
9 years ago

Als je het echt niet meer weet met inpakken, dan hier de mini-survival checklist:

paspoort
debit/creditcard
schone onderbroek
tandenborstel + tandpasta

Veel plezier iedereen op vakantie!

Marjolein Kalter
9 years ago

O ja, in je handbagage als je met het vliegtuig reist.
Mocht je koffer vertraging hebben dan kan je in ieder geval dag 1 vooruit!

Jeannette Bal
9 years ago

Precies …

En de rest kun je zonder of kopen 😉

Sherina Ghafoerkhan
9 years ago

Wat een leuke en bruikbare vakantie tips. Dank je wel, Nisandeh!

Evguenia Kouznetsova
Evguenia Kouznetsova
9 years ago

Wou! wat een leuke en nuttige tips!
En de meeste kan ik meteen toepassen. Vooral alles over niet te veel kleren meenemen 🙂 elk jaar opnieuw beloof ik mezelf om dat niet meer te doen en…. doe ik toch weer. Maar nu ECHT niet meer 🙂

Nog een tip van mij:

– In het kader van time management voor drukke ondernemers, besteed zelf niet te veel tijd aan het uitzoeken van vakantieoorden.
Bespreek de randvoorwaarden en wensen met je vriend/vriendin/man/vrouw en laat hem/haar een shortlist van 5-7 vakantiebestemmingen/hotels maken.
Het enige wat jij nog hoeft te doen is de definitieve keuze maken uit die lijst (uiteraard in samenspraak met je partner).

Tot zaterdag en alvast een fijne vakantie
Evguenia

Ruud Smit
9 years ago

Ga fietsen! Zet je fiets in de boemeltrein, stap zelf ook in en laat je ergens heen brengen. Stap uit, fiets naar waar de zon en de wind je brengen en neem de boemeltrein terug. Plan zo weinig mogelijk.

Rust lekker uit, tot september!
Ruud

Peter van den Bos
9 years ago

Ik wil met jullie een anekdote delen:

Er was een groep reizigers die met de bus door een prachtig land een rondreis maakte. Op iedere plek waar iets fantastisch te zien was werd gestopt en iedereen stormde naar buiten om foto’s te maken. Er was één reiziger die alleen een opvouwbaar krukje mee naar buiten nam en ging zitten. Na verloop van tijd vroeg iemand waarom maak jij geen foto’s? Het antwoord was simpel: Ik geniet nu van het moment…

De mooiste foto die ik ooit maakte was in Canada zittend op de rand van een rots genietend van een prachtig uitzicht van de natuur in september. Ik had geen camera bij me en ik heb iedere dag die mooie foto bij mij…

Ik wens jullie allemaal veel geniet momenten.

Evert Verweij
9 years ago

Het maken van goede foto’s betekent vooral: goed kijken. Dan geniet geniet je ook meteen van het moment of de plek. Dus: eerst rustig rondkijken en dan pas aan het fotograferen slaan. Ik geniet ook van foto’s maken. Vooral van toeristen die elkaar staan te fotograferen voor één of andere bezienswaardigheid, bijvoorbeeld die met één hand in de lucht tegen de scheve toren van Pisa ‘aanleunen’ om te voorkomen dat ie omvalt. Zo’n tafereeltje een paar minuten filmen levert trouwens ook kostelijke beelden op.

Marloes van der Kamp
9 years ago

Hai Peter,
Ja, mooi is dat… genieten van het moment. Als je teveel foto’s maakt, gaat dat inderdaad vaak een beetje verloren.
Tenzij je de tijd neemt om ervan te genieten, ook als je een foto neemt… ik was een keer in Amerika in een natuurgebied met heel bijzondere bomen. We waren uitgestapt om ze te bewonderen, en we maakten wat foto’s. Er kwam een Amerikaan voorbij in zijn auto, en hij minderde vaart om ons te vragen waar we nu in hemelsnaam een foto van aan het maken waren….
Hij zag de bomen vast elke dag, maar niet de schoonheid die wij in de bomen zagen …

Rozelinde Warmoes
Rozelinde Warmoes
9 years ago

If you don’t know where to go on holiday & you have enough energy:
– try voluntary holiday work.

There are many organizations that you can join, such as youth work, ecological farming, or geological excavations (which I did not do yet myself, but as an example it can be exciting), etc.
– this way you really meet new people and/or other cultures
– you do something valuable which makes you feel good
– you learn a lot of new stuff
– you don’t spend much money if you don’t want (unless this is part of the deal)
– and it can be an asset to your job and your professionalism

A tip when you do this: Make very clear arrangements with the other party beforehand on how much you give and how much you get, in terms of work, free time, living arrangements and other expectations, so that you have a great time!

Anita Trinks
9 years ago

Wij hebben veel gereisd toen de kinderen klein waren. Ik schreef altijd ons mobiele telefoonnummer op hun arm, zodat wij altijd te bereiken waren. Gelukkig hebben we het nooit nodig gehad!

(Verre) reizen maken met kinderen is geweldig: je tempo ligt lager en je je maakt sneller contact met de plaatselijke bevolking. Toen we in Maleisië waren, zaten we in een park bij een speeltuintje en meteen kwamen er een aantal studenten bij ons zitten, ze wilden graag engels praten. Dit zijn soms de meest bijzondere ontmoetingen.

Sigrid van der Marel – Sluijter

Wat een geweldige eet- en drinktips! Die ga ik direct gebruiken voor mijn Facebook als het mag…

Ook herkenbare tips. Ik maak ook altijd een lijstje maar bewaar die niet in mijn koffer maar gewoon op de PC. Deze lijst pas ik elke x aan als ik op vakantie ben geweest.
Ideaal!
Ik heb ook verschillende lijstjes: lijstje voor vaarvakantie Nederland, lijstje voor korte vakanties Nederland, lijstje voor zonvakantie, etc.

Mijn tip: Ook op vakantie is het belangrijk om je dagelijkse portie groente en fruit niet te vergeten. Het leuke is dat er op je vakantiebestemming vaak heel andere vruchten en groentesoorten op het menu staan als bij onszelf. Struin eens over de lokale markt en koop lekker handfruit en groente die je tussendoor uit het knuistje kan eten.

Brigitte van der Loo
Brigitte van der Loo
8 years ago

Ow ik krijg helemaal zin om op reis te gaan. Duurt nog even, ik ga pas in september. En wel naar Costa de la Luz!
Een goeie reistip, weet niet of die al genoemd is (zijn zoveel reacties): scan je paspoort / id-kaart en mail het aan jezelf voor je op reis gaat. Mocht je gerold worden of je portemonnee verliezen, dan heb je in elk geval nog een digitale versie die je via een computer ergens via webmail kan uitprinten. Scheelt een hoop wachttijd bij ambassade of consulaat. Toch handig als je nog kan bewijzen dat je bent wie je bent 🙂
Fijne zomer allemaal!

Ingrid Verbeek
Ingrid Verbeek
8 years ago

Hey Brigitte,

Dat is een mooie tip!
Ik neem altijd een paar kopietjes mee van verschillende belangrijke documenten. Maar een scan/digitale versie is een welkome aanvulling op mijn voorbereiding.

Als ik heel lang op reis ga dan laat ik ook nog allerlei info achter bij mijn ouders. Zodat er hier op het thuisfront het een en ander geregeld kan worden bij calamiteiten.

Heel veel reisplezier!

Hugs,
Ingrid

Esther Groenewegen-Jonker

Wat een goede tip.
Nooit aan gedacht en zo simpel.
Ga ik nu gelijk doen!

Dank je wel voor de tip!!

Kristien Langenakens
8 years ago

Het lijstje voor je koffer te pakken kan je kopiëren en aan elk van je kinderen geven samen met een lege reiskoffer en een lege handbagage die ze zelf kunnen dragen met de opdracht dat ze zelf hun bagage mogen maken. Mijn kinderen doen dat al sinds ze een jaar of zes zijn. Niets dan voordelen: je kinderen zullen apetrots zijn op hun eigen bagage, het is al een leuke opdracht om hun bezig te houden voordien EN is het minder werk voor de zelfstandig werkende mama’s onder ons. Benefits benefits benefits 🙂

Annemiek de Nijs
9 years ago

Neem mee: een A5 notitieboekje mee, fineliner, potlood, aquarelpotloden en penseeltje mee.

Maak je dagverslag door middel van tekenen, plakken, korte aantekeningen, doedels (kleine krabbels die je maakt), korte one-liners…

Een unieke manier voor mij om me alles te herinneren van een fijne tijd.