Gebruik blogs van anderen voor jouw naamsbekendheid

4270 views | 198 reacties |
shares


Ik weet zeker dat je ondertussen doordrongen bent van het belang van het laten groeien van je naamsbekendheid.

Je weet ook hoe belangrijk het is om een sterke online/social media invloed te hebben, als je wilt dat je business overleeft en succesvol wordt.

In eerdere artikelen hebben we strategieën behandeld die je helpen om je business op te bouwen door gebruik te maken van de social media platforms: Twitter, LinkedIn en Facebook.

Een extra strategie om je naamsbekendheid online te vergroten (waarbij je gebruik maakt van de social media ‘onroerend goed’ van anderen) zou moeten zijn om actief comments te plaatsen bij blogs die zich richten op jouw doelgroep.

Je zou je moeten deelnemen aan de gesprekken waar je prospects, klanten en concurrenten aan deelnemen. Er is vanalles gaande in cyberspace met betrekking tot jouw expertise en jij zou daar een actief aandeel in moeten hebben!

Als je dat niet doet, mis je een grote kans.

Als je nog nooit een comment bij een blog hebt geplaatst, dan is nu je tijd!

Stop met rondhangen op blogs en plaats een comment!

Waarom?

Hier volgen vijf belangrijke redenen waarom comments plaatsen bij blogs je veel kan opleveren:

 • Je bouwt je online aanwezigheid op
  Hoe meer comments je plaatst, hoe meer je naam en/of merk gezien wordt.
 • Je laat je expertise zien
  Laat intrigerende vragen achter of draag verdere kennis bij aan het blog, en je wordt gezien als een expert en een autoriteit.
 • Je bouwt professionele relaties op
  Comments plaatsen op blogs van andere professionals is een geweldig manier om relaties te ontwikkelen met deze professionals.
 • Je trekt nieuwe bezoekers naar je website
  Wanneer je een comment plaatst, dan laat je een link achter naar je website waar mensen op kunnen klikken (meestal door op je naam te klikken) zodat ze jouw website bezoeken.
 • Krijg erkenning en prijzen
  Om interactie van hoge kwaliteit te genereren, geven veel gerespecteerde blogs ‘beloningen’ voor de bijdragen van de gesprekspartners met de beste comments.

Op ons blog belonen we je op 2 manieren:

Hoe meer comments je plaatst, hoe meer sterren je verzamelt en hoe groter de beloning.
Klik hier voor de gratis trainingen die we geven aan de sterren onder de commentatoren.

De 5 commentatoren die de meeste comments hebben geplaatst in de laatste 30 dagen krijgen een prominente link naar hun website op ELKE PAGINA van ons blog (zie de ‘Top commentators’ in de rechterkolom…)

Dit vertaalt zich in veel traffic en enthousiasme van Google…

OK – nu weet je ‘waarom’, laten we nu eens gaan kijken naar ‘hoe’.

Hier volgen 7 geweldige tips om het maximale uit het geven van comments te halen:

 1. Gebruik je echte naam
  Niets irriteert mij en de meeste andere serieuze bloggers meer dan iemand die comments plaatst, die zich verschuild achter een verzonnen naam of een bedrijfsnaam.
  Bloggen is een sociale activiteit, een soort van virtuele club. En het laatste wat ik wil in mijn ‘club’ is mensen die met maskers op rondlopen…
 2. Lees het artikel ook echt
  Dit lijkt nogal voor de hand liggend, maar je staat versteld van de hoeveelheid mensen die gewoon een comment plaatsen zonder het hele artikel te lezen.
  Wanneer je een comment plaatst die de plank mis slaat, breng je je autoriteit in diskrediet en ondermijn je je naam.
 3. Minstens 3 zinnen
  Deze simpele regel zorgt ervoor dat je werkelijk een doordacht comment plaatst.
  De meeste bloggers waarderen comments als: “Goed artikel!”, “Heel informatief”, “Hartstikke bedankt!” niet… en wij verwijderen deze comments meestal.
 4. Reageer op andere comments
  Betrokken raken bij de community van een blog kan je helpen nieuwe connecties en zakelijke relaties op te bouwen. Je weet nooit wie je tegenkomt op een populair blog.
  Eén van onze studenten sloot een deal om haar boek uit te geven, nadat een uitgever haar comments had gelezen bij één van onze blogartikelen.
 5. Adverteer nooit
  Als je direct adverteert voor je producten of diensten, dan word je gezien als spammer en je comments worden niet gepubliceerd.
  In de meeste gevallen wordt je comment direct naar de spam-map gestuurd als je links in je comment hebt staan.
 6. Kies ervoor om op de hoogte te worden gehouden van reacties
  Bij de meeste comment systemen bestaat er een vakje dat je kunt aanklikken om op de hoogte te worden gehouden van reacties en comments.
  Dit is een geweldige manier om contact te onderhouden met de blogger en met de andere lezers.
 7. Plaats je foto naast je naam
  Je foto naast je comment helpt je naamsbekendheid te vergroten (het is gemakkelijker een gezicht te onthouden dan een naam).
  Het maakt het ook persoonlijker. Een comment met een gezicht erbij krijgt veel meer reacties en kliks dan een comment zonder gezicht of een comment met een onpersoonlijk logo.Om de foto van jouw lachende gezicht bij je comments te krijgen, ga naar gravatar.com en volg de eenvoudige instructies.
  Het enige wat je hoeft te doen is je e-mailadres invullen en je foto uploaden en vanaf dan wordt je foto geplaatst bij je comment wanneer je dat betreffende e-mailadres invult.

OK, laten we maar eens gaan oefenen.

Als je regelmatig comments plaatst bij blogs (ons blog of anderen), deel dan in het commentaarveld hieronder hoe vaak je een comment plaatst, wat je er uit haalt voor jezelf, wat jouw favoriete blog is om op te reageren (en waarom), etc…

Voor al diegenen die dit blog lezen en nooit (of zelden) reageren, ik ben nieuwsgierig om van je te horen!
Plaats in het commentaarveld hieronder… wie je bent, wat je van dit blog vindt, en wat je ook maar met mij en de andere lezers wilt delenlaten we het gesprek opstarten…

En als je dit artikel behulpzaam vindt, help mij dan om het verder te verspreiden door het te delen met je:

 • - Facebook-vrienden
 • - Twitter-volgers
 • - LinkedIn connecties
 • en bloglezers...

Op jouw succes, Nisandeh

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
198 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emmy Soplantila
10 years ago

Ik lees zo goed als elke blog, maar plaats slechts weinig comments. Normaal gesproken haal ik uit de blogs wat voor mij van toegevoegde waarde is en dan vertrek ik weer.

Wat ik eventueel te vertellen heb zie ik meestal terug in andermans comments. Om dan nog een keer hetzelfde te zeggen ervaar ik als overdone. Ik begrijp nu dat ik het niet voor de ander moet doen, maar voor mezelf. Ik zal dan de focus van het nut moeten verleggen van de ander naar mezelf, want gevoelsmatig vind ik het zonde van mijn tijd om hetzelfde commentaar te leveren.

Maar het komt wel eens voor dat ik toch iets anders te zeggen heb, wil reageren op een andere post of een genuanceerdere comment heb. In dat geval plaats ik het wel. En natuurlijk wanneer mij daarom specifiek gevraagd wordt, zoals nu als voorbereiding op Blogging Secrets Seminar. 😀

Edmée Schalkx
10 years ago

Ik ben voorzichtig geweest met mijn blog te “commercialiseren”, maar sinds kort heb ik een nieuwe website waar de blog deel is van mijn site. Ik heb ondervonden dat het erg leuk een makkelijk is om te bloggen!
Eind mei ga ik mijn boek en de nieuwe site lanceren, maar je mag nu al komen kijken.

Ideeën en comentaar zijn welkom.

Bedankt!

Edmée Schalkx

Bert Kuiper
9 years ago

Benieuwd wat de dag van morgen gaat geven. Ik heb zelf geen enkele ervaring met bloggen anders dat dit het vijfde comment is dat ik schrijf. Ik begin langzamerhand wel over de gene van het schrijven van deze comments heen te komen.

Hein Holthuizen
8 years ago

Wanneer ik een blog als deze lees dan weet ik dat ik ook zo iets zou moeten doen, maar wat mij weerhoudt is toch dat mijn huidige klanten hier niet aanwezig zijn. Als automatiseerder met specialisatie testen en functioneel beheer zit ik toch meer bij 50-500 medewerkers bedrijven op mezelf en als onderaannemer bij de grotere (internationale) bedrijven.

Mensen waar ik graag contact mee maak zijn toch degene die niet veel zeggen maar als ze iets zeggen dan moet je er wel even bij stil staan.

Wat ik nodig heb is een Breakthrough to Success, mijn mindset te veranderen, een einde te maken aan uitstellen (of is het alles eerst op zijn plaats krijgen?) en dan ga ik ervoor.
En elke keer dat ik deze blog met al het commentaar lees ben ik daar weer een stapje dichterbij.
Bedankt allen

Marloes van der Kamp
8 years ago

Hai Hein,
Dat is een mooi doel, je kunt die trouwens ook halen door veel berichten op dit blog te schrijven. Wellicht geeft dat dan ook inspiratie om toch zelf aan de slag te gaan en te onderzoeken wat voor soort berichten jouw doelgroep wel wil lezen. Hoe dan ook succes!
Groeten,
Marloes

Andrea Cusinello
Andrea Cusinello
9 years ago

Ik vind bij de reactie vaak waardevolle comments, maar als er zijn meer dan 100 reactie om op te scrollen, word ik moedeloos… Ik heb eigenlijk geen zin om alles te lezen…
Hoe gaan hier om?

Bene Bailleul
9 years ago

@Andrea: da’s inderdaad een uitdaging.

Als je deze blog echt interessant vindt (net zoals ik), dan zou ik je aanraden om wekelijks een moment te voorzien waar je de mails komende van deze blog doorloopt (ik denk dat deze tip komt van Wilko van der Ploeg) en … reageert op degene waar je graag waarde toevoegt.

Wat denk je hiervan?
Alvast veel succes, Bene. 😉

Ines van Dijk
9 years ago

Het is voor sommigen misschien ook lastig een site te vinden waar hun doelgroep aanwezig is. Als je niet weet waar je moet zoeken is het ook moeilijk om een reactie achter te laten. Als ik mijn klanten help met dit soort zaken, hebben ze vaak een ‘oh, zit dat zo’ momentje. Voornamelijk veel ZZP’ers zien social media als iets tijdsrovends en zien niet in hoe veel nut het heeft om je online te profileren. Het wordt tijd om dit denkbeeld te veranderen!

Delphine Ghekiere
Delphine Ghekiere
9 years ago
Reply to  Ines van Dijk

@Ines Je haalt één van mijn struikelblokken aan: waar vind je goede en interessante blogs waar mijn doelgroep aanwezig is? Degene die ik vond :
– waren in een andere taal (Engels)
– werden heel onregelmatig nieuwe posts geplaatst
– bouwen geen conversatie op (eenrichtingsverkeer)
– zijn persoonlijke dagboeken

Wat moet ik daarmee? Of zie ik het verkeerd?

Evelien Bos
9 years ago

@Iris en @Delfphine, ik weet niet of jullie aanwezig zijn geweest bij de Blogging Master Class maar Nisandeh heeft uitgelegd hoe je op een eenvoudige manier kunt zoeken naar blogs uit jouw doelgroep. Je gaat naar google.nl en type je zoekopdracht in. Onder je zoekopdracht verschijnt een regel met een aantal opties. Een van deze opties is ‘blogs’ en daar vind je alle blogs gerelateerd aan jouw doelgroep.

Succes en als ik ergens mee kan helpen, laat het me maar weten!

Lieke Hoogland
10 years ago

Bijgekomen van een enerverend weekend!
Mijn aantekeningen weer doorgelezen en ik heriner me dat Nisandeh gesproken heeft over de prive-facebookpagina.
Mijn privebezigheden scheiden van het zakelijke.
Kortom, social media is niet altijd goed. Wel ingeschreven voor het blog seminar van juni. Als je het doet moet je het goed doen, dus…..here I come. Ik wil leren bloggen!

Barbara Rijskamp
Barbara Rijskamp
9 years ago

Ik heb geen probleem met bloggen, alleen voel ik me niet altijd geroepen om te reageren. Ik wil graag iets aan de discussie toevoegen, maar dat doet niet iedereen.

Het lastige met het blog van Open Circles vind ik de eindeloze commentarenreeks. En dan lees ik dat sommige al 400 comments geplaatst hebben. Dan kijk ik naar de naam en dat zegt me niets…………Dus: welke toegevoegde waarde heeft het reageren op blogs dan?

Wilko van der Ploeg
9 years ago

@Barbara: De enige die op dit moment ergens in de 400 comments heeft is Nisandeh… als zijn naam je niets zegt, moet hij nodig wat aan zijn branding gaan doen 😉

Maar nu zonder gekheid. Ik ben een van die ‘veelcommenters’… en het levert mij duidelijk wel wat op. 15% van alle traffic naar mijn site komt via Business Bootcamp en minimaal de helft van mijn klanten kent mij van deze blog. En mijn Virtual Assistant heb ik ook ‘gevonden’ via deze blog: Toen ik een VA nodig had, was zij de eerste die in mij opkwam, omdat ik haar ‘kende’ van de blog.

Maar ik denk dat er ook een verschil is tussen observeren en deelnemen. Je geeft zelf aan ‘dat je allemaal niet zo nodig hoeft te reageren’. Als je de commentaren als een mogelijkheid tot netwerken ziet, kun je het er mee vergelijken, dat je naar een netwerkbijeenkomst gaat, bij een groepje meeluistert en op het moment dat jou naar je mening wordt gevraagd, je wegwandeld naar het volgende gesprek. Je doet kennis op, door de informatie die mensen uitwisselen, maar je gaat nooit deel uitmaken van de ‘community’.

Vrijwel al mijn samenwerkingspartners, veel klanten en een paar vrienden heb ik via deze blog leren kennen. Maar het is als voetballen: Je moet meespelen om punten te scoren!

Michaëla Wierdsma
9 years ago

Dag Wilko, ik heb de video workshop van Nisandeh beluisterd en uiteraard veel aantekeningen gemaakt. Zo kwam ik ook bij zijn blogs en bij jou terecht.
Bedankt voor het commentaar dat je geeft aan anderen. Zeker over bloggen. Stap voor stap leer je voetballen en uiteindelijk scoor je ook daar. Maar als je het spelletje niet leuk vindt zijn het wel zware stappen.
Ik ga eens kijken wat jij zoals doet buiten comments leveren om. Dank voor het delen van je enthousiasme en wellicht ontmoeten wij elkaar een keer.
Fijne dag en hartelijke groet, Michaëla Wierdsma

Willy Valk
9 years ago

Hi Wilko, dank voor de uitleg dat laat zien wat bloggen en reageren jou oplevert. Wel een vraag. Hoe vindt men je website? Ik zie deze niet staan bij de comments.

Ik reageer ook steeds netjes, omdat het mij wordt gevraag en vul alles netjes in maar moet dat wellicht iets inhoudelijker gaan doen.

Groet Willy

Bene Bailleul
9 years ago

@Wilko: schitterend hoe je telkens weer door andere voorbeelden de dingen helder en duidelijk krijgt.
Toen ik jouw tekst las, kwamen 2 woorden door mijn gedachten. Eén van de 2 woorden die Nisandeh heel duidelijk uitlegt aan het begin van het Business Bootcamp om iedereen ook te inspireren om in de actie te stappen tijdens dit wervelende weekend.
De 2 woorden zijn participatie & energie.
Participatie zorgt/geeft energie.
En energie zorgt/geeft participatie.

Kom In Actie en voel wat er gebeurt, geniet van het weekend, Bene. 😉

Evelien Bos
9 years ago

Hoi Barbara, ik had dezelfde vraag en heb hem tijdens de Blogging Master Class gesteld. Volgens Nisandeh voegt jouw aandeel altijd waarde aan de discussie. Dus laat je hierdoor niet weerhouden om deel te nemen aan een discussie!

Succes en ik ben benieuwd naar je bijdrages!

Erica Hooft
10 years ago

He Marien, bedankt voor de uitleg en openheid van je beginnersfouten. Ik moet nog starten met bloggen en ga zaterdag eerst bij Nisandeh horen hoe en wat precies. Kan je nog geen feedback geven maar wie weet over een tijdje.
Succes!

Vered Neta
10 years ago

@Jeremine – what I’ve found helpful for me with writing my blogs (I have 2) is that I first dedicate a day or two to plan the topics for the coming 4-6 month.

Next I do a research on those topics and I write the main bullet points for each of the articles.

Next I plan once a week between 2-4 hours where I just write down the blog posts for a few weeks a head.

What I’ve learned is that waiting for inspiration to come doesn’t work. But when I do the leg work before and I plan time for inspiration – inspiration shows up.

I highly recommend simple planning time for inspiration, only after you’ve done your diligent work of research and planning.

Wilko van der Ploeg
10 years ago
Reply to  Vered Neta

Dear Vered, it’s a pity there are no ‘thumbs’ anymore, because here surely a ‘thumb up’ would be in it’s place… When I write my own blogs I usually write in a single day 4-5 articles in advance (I also do not believe in inspiration to do it for me), so I have a ‘worryless month’ with regards to blogging… but to plan the subjects months ahead… in fact -especially in my topic of blogging- it’s so easy… I started with it immediately 😉

But as for commenting on blogs… as long as Nisandeh doesn’t give his list of topics to us, we still have to wait for his postings and hope for inspiration 😉

Klaartje Loose
10 years ago
Reply to  Vered Neta

Thanks a million for your tips to Jeremine, Vered!
It helps me a lot, I think your way of planning is much better then the way I had in mind; every 2 weeks force myself to produce a blog…

To seperate the subject planning and the research from the actual writing the blog makes sense to me!

Jeremine Holt
10 years ago
Reply to  Vered Neta

Thanks for your good advice Vered!
I can work with this.

It does mean creating some extra time to start with. And protecting this time very well.
But you are right. Waiting for the inspiration to just turn up is not going to work.

I’ve just blocked two days in my agenda 🙂

Yvonne Ruckert
Yvonne Ruckert
8 years ago

Tot voor kort vond ik het moeilijk om blogonderwerpen te vinden en blogteksten te schrijven, maar nadat ik de Business Blogging Secrets gekeken heb, is het een heel stuk gemakkelijker te worden. Nu nog op zoek naar actieve blogs binnen mijn doelgroep. Dat blijkt helaas niet helemaal zo gemakkelijk te zijn. Ik zoek dus nog even verder 🙂

Mariska van Gennep
9 years ago

Om antwoord te geven op de vragen die hierboven staan:
– ik geef regelmatig commentaar bij Nisandeh’s en Vered’s blogs. Minimaal 1x per week.
– Wat ik eruit haal, is dat ik leer bloggen in plaats van schrijven.
– Wat ik er tevens uit haal is contact met mede ondernemers, ook via Facebook!
– Mijn favoriete blogs zijn die van Nisandeh en Vered. Simpelweg ken ik nog niet veel andere bloggers (en heb er nog geen tijd voor om te zoeken), ze mogen zich uiteraard bij me melden
lieve groet, Mariska

Evelien Bos
9 years ago

Beste Mariska,
gisteren hebben we geleerd hoe we op een redelijk eenvoudige manier blogs kunnen vinden van mensen in ons vakgebied, Mocht je hier nog geen tijd voor hebben is het natuurlijk altijd mogelijk om te vragen of iemand dat voor je wil doen. Je kunt bijv. een VA inhuren of iemand waar je een dienst mee ruilt.

Als ik je op weg kan helpen hoor ik dat graag!

Succes in ieder geval!
Hartelijke groet,
Evelien

Jan Schut
9 years ago
Reply to  Evelien Bos

Hallo Evelien, kun je aangeven hoe je andere blogs vindt op je vakgebied? Ik heb hier namelijk nog niet veel ervaring mee, en ben er nog niet erg succesvol in.
Bloggen zelf gaat me al wel goed af, maar reageren op die van anderen mag ik nog gaan ontwikkelen.
Groeten, Jan

Anneke Panella-Drijver
Reply to  Jan Schut

Hallo Jan, ik zie net dat jouw vraag nog niet is beantwoord. Ik weet niet hoe lang je vraag er al staat, en of je intussen al een antwoord hebt, maar je kunt in Google zoeken op blogs. Zoals je ook op afbeeldingen of Maps kunt zoeken. Vervolgens is het belangrijk te kijken of het blog actief is. Succes! Groet, Anneke

Francois van Iersel
9 years ago

Heb reeds enkele adviezen overgenomen van de laatste Master Blogging cursus en ik ga er steeds meer plezier in krijgen. Dit omdat ik nu het nut inzie van de tips die ik daar heb gekregen.

Ga maandag naar mijn webdesigner om het blog op de site aan te passen. Ben inmiddels op diverse andere blogs comments aan het plaatsen.

Door mijn zoektocht naar blogs om daar comments te plaatsen en up to date te blijven heb ik ook andere zeer waardevolle dingen ontdekt die ik voor mijn business kan laten werken.

Kortom actie geeft reactie en je komt weer allerlei dingen tegen die je ook kunnen helpen. Succes allemaal.

Justin Junier
10 years ago

Ik merk dat ik nog te weinig reageer op andermans blog. Het helpt wel om te reageren op blogs van mensen die je kent en/of waardeert. Of onderwerpen die jouw interesse hebben. Dit kost je minder moeite en daardoor zul je het makkelijker doen. En als je eenmaal bezig bent wordt de drempel om op blogs te reageren die niet je 1e voorkeur hebben minder groot omdat je al in de flow van reageren op blogpost zit.

Evelien Bos
10 years ago

Is het mogelijk dat er een zoekfunctie wordt ingebouwd op deze site zodat je eenvoudig naar blogs kunt zoeken die met een bepaald onderwerp te maken hebben?

Het lijkt mij heerlijk als deze blog gebruikt kan worden als een soort Kennisbank… ik zou daar heel erg blij mee zijn!

Nisandeh Neta
Nisandeh Neta
10 years ago
Reply to  Evelien Bos

Hi Evelien,

We werken daaraan.
In een paar weken hopen we een geavanceerde zoekoptie te hebben, die zoekt in comments en artikelen.
Bedankt voor het meedenken met ons.

Nisandeh

Evelien Bos
10 years ago
Reply to  Nisandeh Neta

Graag gedaan! Ik vind het ook heel prettig dat er geluisterd wordt naar mijn suggesties en dat jullie er ook daadwerkelijk iets mee doen.

Ik vind het trouwens ook een vooruitgang dat je ‘live’ kunt chatten met Sylvia! Top!

Sylvia Holtkamp
Sylvia Holtkamp
10 years ago
Reply to  Evelien Bos

Dag Evelien, Bedankt voor je compliment. We zijn in de try out fase van het chatten, dus alle feedback is welkom.

Sylvia Holtkamp
Open Circles Academy

Wilko van der Ploeg
10 years ago

:
Wel, als je feedback wilt, bij deze… zelf vind ik het -zoals iedere pop-up- vrij hinderlijk… de dienst op zich (als een optie in de sitebar) is prima, maar het automatische ‘pop-uppen’ is ronduit hinderlijk.

Tineke van Meulen
8 years ago

Deze week de dvd ‘Business Blogging secrets’ bekeken en nu een aanzet om het in praktijk te brengen.

Vandaag mijn eerste vraag gesteld in een groep op LinkedIn, op zoek gegaan naar een goede blog voor mij om te volgen en een conversatie te beginnen. Wel in het Engels gevonden, maar nog niet in het Nederlands. Ik zit er al een tijd tegenaan te hikken om te gaan bloggen, maar heb nu besloten om gewoon de stappen te gaan zetten die worden aangeboden door Nisandeh. Het is een soort schroom overwinnen, die niet nodig is. Door het vaker te gaan doen, wordt het vanzelf makkelijker en gewoner (zeggen ze). Ik wil het meemaken!

Robert van der Wulp
10 years ago

Ik scan artikelen altijd in woordgroepen. Lijstjes zoals in dit artikel sla ik op als ik ze nuttig vind (bedankt). Vervolgens wacht ik altijd tot er een aantal commentaren zijn gegeven maar niet zolang dat je helemaal onderaan de rij staat. Vaak moet een discussie nog richting krijgen. Soms doe ik dat zelf en ben ik wel een van de eersten. Als het artikel te oud is of er hebben teveel mensen gereageerd ga ik me er niet tussen mengen. Het is namelijk ook belangrijk alle andere commentaren te lezen. Je wilt geen dingen dubbel zeggen of iets aangeven wat compleet buiten de lopende discussie valt.

Monique Moor
Monique Moor
10 years ago

Ik ben ook erg blij met deze blog, de reacties en de tips. Ik neem mezelf al langer voor meer blogs te lezen en ook te reageren. Deze tips bevestigen weer het belang. De grote hoeveelheid reacties doen mij vaak wel sneller afhaken maar hierin ga ik mijn eigen modus vinden.

Marion Kuipéri
9 years ago

Dankjewel, Wilko, dat is een helder geformuleerd antwoord. Ik lees ook meestal en vraag me af wat ik nog moet toevoegen, want er wordt al zoveel zinnigs gezegd. Mooi om het te vergelijken met een netwerkbijeenkomst: uitwisselen en niet als eerste uit zijn op klanten.

Toch komt dat altijd een beetje tegenstrijdig over want uiteindelijk ben je dat toch wel? Je geeft zelf aan dat je er veel klanten aan overhoudt. Ik heb er moeite mee omdat ik niet van verborgen agenda’s houd, ook niet bij mezelf. Dus het is zaak te kijken naar de instelling waarmee ik reageer op blogs. Fijne avond, Marion

Wilko van der Ploeg
9 years ago

@Marion: Hoezo verborgen agenda? Ik ben er heel open over. Maar het primaire doel is niet het ‘binnenhalen van klanten’, maar het delen met dingen waar ik goed in ben en graag over praat.

Toen ik begin te reageren in ‘hoe korter hoe beter’ had ik er geen idee van, wat het resultaat zou zijn. Maar ik ben gewoon een slagzin-freak en vond het leuk mensen blij te maken met mijn taalvondsten… maar als je merkt dat het iets oplevert, heb je een extra motivatie om het te doen.

Met mijn verhaal dat het je wat oplevert, wil ik juist tegenwicht bieden aan degenen, die zeggen, dat het een verspilling van je tijd is. Je primaire doel zal echter het bijdragen en niet het binnenhalen van klanten moeten zijn… want als dat laatste je primaire doel is, gaat het niet werken.

Karin Schlüter Lonegren

Wow! Ik ben onder de indruk van de commentaren en natuurlijk van de kwaliteit van dit blog.
Mijn business is gegroeid, langzaam maar zeker, door de Social Media. Ik wil graag meer leren hierover in mijn eigen taalgebied, dus zal zeker vaker terugkomen hier.
Ik woon in Engeland, mijn werkgebied ligt sinds een jaar in Nederland. Heb wel Engelstalige publicaties gelezen en gehoord over dit onderwerp.

Soes Sagoenie
10 years ago

Hoi Karin,
Ben ook helemaal nieuw met het reageren.
Zelf wil ik graag in contact koment met andere ondernemers die mij kunnen adviseren hoe ik verder kan om mijn eigen product te promoten.
Heb jij een advies voor mij?
Groetjes,
Soes

Jeremine Holt
10 years ago
Reply to  Soes Sagoenie

Hoi Soes,

Het gaat er in eerste instantie niet om dat je je producten promoot, maar dat je je naamsbekendheid vergroot en jezelf als specialist kenbaar maakt.
Zodat mensen jou op den duur weten te vinden omdat jouw aanbod aansluit op hun behoefte.

Wilko van der Ploeg
10 years ago
Reply to  Jeremine Holt

@Jeremine
Dit is een beetje een kip en ei verhaal… als jij geen product zou hebben, zou je ook geen naamsbekendheid hebben… Als ik nu Jeremine Holt lees, denk ik : ‘He, dat is die preziedame’… omdat je product vrij uitzonderlijk is, leg ik een link tussen jou en je product… En als Nisandeh geen Business Bootcamp zou hebben, zou het een aardige man zijn… maar wij zouden met zijn allen hier niet met elkaar discussieren 😉

Jeremine Holt
10 years ago

@Wilko
In je specialisatie zit je product verweven.
Soes haar product is (voor zover ik het in de snelheid goed gezien heb) goed voor huidverzorging en luchtwegen. Daar zijn er natuurlijk meer van.
En hoe kom ik dan uit bij Soes? Omdat zij daar specialist in is en ik haar naam (of dat van haar bedrijf) ken. Niet omdat ik een willekeurig product voor huidverzorging zoek.

Maar het is inderdaad kip en ei, want je moet wel iets hebben voordat je er specialist in kunt zijn. En iets goeds ook.

Wilko van der Ploeg
10 years ago
Reply to  Soes Sagoenie

@Soes: Netwerkbijeenkomsten zijn natuurlijk prima gelegenheden om in contact te komen met ondernemers… en Business Bootcamp en vervolgtrainingen een prima gelegenheid om met _gelijkgestemde_ ondernemers in aanraking te komen…

Saskia Frankena
10 years ago

Ik ondervond inderdaad dat enige planning bij het onderhouden van een blog noodzakelijk is. Recent begonnen met de promotie van mij ebook Easy WordPress Website, merk ik dat het niet ontbreekt aan onderwerpen, maar dat het goed is daar richting aan te geven.
2-4 uur per week, dat moet doable zijn en zo kun je een mooi voorraadje opbouwen als je onderwerpen tenminste niet tijdssensitief zijn.

Ingela Wolf Sjögren
8 years ago

Hoi Nisandeh, ik vind je blog uitgesproken helder en ik vind het knap hoe je mij in beweging weet te brengen. Ik heb nog nooit een commentaar gegeven op een blog. Je helpt mij over de schroom heen. Mijn voornemen is om 3 blogs te zoeken die mij aanspreken en ze actief te volgen. Dank je wel! Tot 18 januari!

Michaëla Wierdsma
8 years ago

Beste Ingela,

Hoe was je Business Bootcamp? Reden tot nog meer reageren op bloggen. Het is zeker de moeite waard.
Reageren op blogs maakt ook dat je op een andere manier je eigen blog gaat schrijven. Daar waar veel gereageerd wordt is niet alleen omdat die persoon leuk schrijft, maar zeker omdat er altijd een tip, inzicht of extraatje aan het blog vast zit.

Door zelf op die manier te gaan schrijven, krijg je ook interactie op je eigen blog.

Succes met reageren en wellicht zelf bloggen.
Fijne dag, Michaëla

Elsbeth van der Meulen

Goede tip(s), in theorie weet ik wel hoe het werkt, bloggen en meer naamsbekendheid krijgen.

Ik lees blogs van anderen, maar reageer eigenlijk nooit, terwijl het juist zo waardevol kan zijn als er interactie ontstaat.

Vanaf nu ga ik dus vaker reageren op blogs van anderen 🙂

Bedankt voor het inzicht!

Tjark van Dijk
10 years ago

Ik schrijf comments in verschillende techniek forums. Om mensen te helpen, vragen te beantwoorden en om mee te denken of tips te geven. Daar komen reacties uit. De ene keer heel direct, zo van “ik zag je op dat en dat forum en kan je me hiermee helpen”. Maar wat je ook ziet is dat de traffic naar je site omhoog gaat en dat er gemiddeld gezien meer “spontane” leads binnenkomen. Mensen die niet vertellen dat ze je op een forum gezien hebben, maar die via je website toch bij je terecht zijn gekomen. Daar een klik hadden en contact met je opnemen.
Het geven van comments en het stellen van vragen op blogs en forums is absoluut een hele waardevolle methode om jezelf en je kennis te laten zien. En door te komen van een plek van “delen”, “geven” en “helpen”, win je sympathie en versterk je je expert status. Experts helpen mensen graag. De ene keer belangeloos, de andere keer tegen een forse vergoeding.

Jeannette Bal
10 years ago
Reply to  Tjark van Dijk

Hahaha dat weggeven dat kon ik wel .. die forse vergoeding heb ik moeten leren, want zonder dat heb je een hobby 😉

Richard Jungschläger
9 years ago

Wat mij opvalt is dat ik bij veel comments, ook hier op het blog, zie dat mensen hun website niet invullen. Dan zie je staan: “ik ben het op mijn website ook gaan doen” of iets in die geest en soms zou ik best even willen kijken hoe ze dat aangepakt hebben. Via google kom je er meestal ook wel maar op de naam klikken zou makkelijker zijn.

Aan de andere kant is het misshien niet voor iedereen duidelijk dat je naam boven een comment een link bevat? Misschien zou dit duidelijker kunnen?

groet,

Richard

Corry Bos
10 years ago

Verrassend hoe eenvoudig het is om in beeld te komen en te blijven. Ik dacht nooit dat het me zou helpen als ik commentaar lever. Ik lees vooral het blog van Open Circles omdat ik daar vaak tips krijg. Ook lees ik er soms waar ik zelf ook aan dacht, maar dat ik toch graag bevestigd zie.

Annemiek de Nijs
8 years ago

Ben toe aan de volgende stap in mijn business.

Bloggen. En ik heb nogal wat gedachtengoed te delen met mijn target audience , dus is het de hoogste tijd.

Mijn start hiervoor is mij inlezen hoe anderen dit doen. Dat blijkt een goede keuze. Op het blog van Nisandeh lees ik weer de tips die ik vergeten was, dat ik toch ook echt moet netwerken, enz.

Verder heb ik al gezien dat er veel bloggers op het creatieve vlak in Amerika zitten. Goede voorbeelden voor mij.

Videobloggen zal voor mij waarschijnlijk ook een goede mogelijkheid zijn mijn blog af te wisselen en levendig te laten zijn.

Hoogste tijd voor die eerste stap dus……(best beetje spannend/eng)

Aan de slag!

Michaëla Wierdsma
8 years ago

Dag Annemiek,

Heb je inmiddels stappen gezet met bloggen of videobloggen? Laat het weten middels dit blog, je ontvangt dan ook reacties. Iedereen zit in een beginfase en kan van elkaar leren, ook van jou.

Succes met ondernemen en bloggen.
Fijne dag, Michaëla

Peter De Bruyn
10 years ago

Terechte invalshoek. Ook wat de 7 tips betreft. Ik geef deze ook aan mijn klanten mee. Ik weet alleen niet of ik hen zou aanraden om op deze blog te reageren 😉

Niet omdat hij niet interessant is maar ik zie geen plaatsingsdatum. Niets zo vervelend als reageren op een sterk gedateerd artikel.

Nisandeh Neta
Nisandeh Neta
10 years ago
Reply to  Peter De Bruyn

Hey Peter,
We removed the date of the post on purpose.
Our strategy is to try and post only content that is not time-sensitive (keeping its value for a longer time).
Make it a great day, Nisandeh

Ludo Dehandschutter
8 years ago

Ik ben Ludo en kom uit het Vlaams gedeelte van België. Inmiddels ben ik zowat een jaar een fervent blogger en gepassioneerd door alles wat met zelfontplooiing en spiritualiteit heeft te maken.

Na een verkeerde keuze om een blog te laten hosten via het Amerikaanse Empower Network, ben ik teruggekeerd naar blogger.com. Klein maar fijn en er toch van overtuigd dat mijn posts en boekrecensies een meerwaarde kunnen bieden voor mensen uit Vlaanderen en Nederland. Mensen die, net als ik, op zoek zijn naar (meer) geluk, zin, vreugde en succes in het leven.

Dirk Huyers
9 years ago

Bloggen is leuk en verrijkend, doch die eerste blog is een drempel waar je over moet.

Voor mij is bloggen net zoals face-to-face contact. Je hoopt dat je boodschap anderen kan helpen. Die gravatar foto erbij maakt de face-to-face net echt, net zoals een echte naam in plaats van een pseudoniem.

Ik ben nu zelf ruim driekwart jaar aan het bloggen (2-wekelijks) over onderwerpen in mijn vakdomein = projectmanagement.
Het blijft echter moeilijk om commentaren van lezers in de feedback sectie te krijgen (ik krijg wel positieve reacties via email, maar niet/weinig via het commentaarveld).

Daar moet dus nog wat aan bijgesteld worden.

Esther Molenaar
9 years ago
Reply to  Dirk Huyers

Hallo Dirk,

Volhouden wat betreft die comments. Het wil nog wel eens helpen om je lezers precies te zeggen wat ze moeten doen.

Bijvoorbeeld:
Ik hoor graag wat jouw mening is over…. Zet je reactie hier onder in het commentaarveld.

Dat laat niets aan de verbeelding over.

Wilco Laan
9 years ago

Regelmatig kom ik weer even terug op dit Blog. Er staan erg handige checklists in.

Wat ik iedereen kan aanraden: doe een cursus snellezen of koop het boek snellezen voor dummies en pas het toe. Maak je blog dus ook snellees-vriendelijk!

Suc6 allemaal

Marloes van der Kamp
8 years ago
Reply to  Wilco Laan

Hai Wilco,
Wat een goede tip, dank je wel. Ik weet wel dat er cursussen voor zijn, maar dat vind ik weer zo’n gedoe voor deze vaardigheid. Een boek lijkt me super, ik ga eens kijken waar ik die kan bestellen. Ik kijk nu al uit naar al de tijd die ik daarna ga besparen op lezen :).

Fiorella Martijnse
9 years ago

Het enige blogs waar ik tot nu toe wel eens commentaar op lever, zijn de blogs van Open Circles. Meestal niet op dinsdag. Dan is de week nog te jong en is er nog teveel te doen. Pas als “de kop eraf is”, van de week, neem ik er de tijd voor.

Richard Peters
10 years ago

Ik was bijna de eerste om te reageren, helaas werkte het commentaarveld niet meteen en moest ik het venster vernieuwen en opnieuw beginnen.

De tip over gravatar vind ik interessant, heb het direct toegepast in deze reactie.

Baudy Wiechers
9 years ago

Ter voorbereiding van de Blogging Masterclass van woensdag a.s. is het de bedoeling te oefenen in bloggen, en al minimaal 25 comments te hebben gegeven. Volgens mij ga ik dat niet halen binnen de site van Open Circles, maar als ik het in een ruimer perspectief plaats, dan kom ik er ver boven.

Ik ben lid van veel LinkedIn groepen en heb er zelf onlangs één aangemaakt (educatieve ondernemingen), waar intussen al 114 mensen lid van zijn geworden. Veel nieuwe mensen, die ik voorheen nog niet kende.
Ik doe mijn best om hier interessante informatie op te zetten, vooral informatie die uitnodigt tot reageren.

Wat ik merk is dat er, omdat ik actief ben op diverse fronten (naast LinkedIn op Facebook, Twitter en mijn eigen website), vanuit heel onverwachte hoeken mensen reageren, informatie vragen of zich inschrijven op de Inspiratiedagen die ik organiseer.

Ik ben nog erg aan het leren en ervaar door het te doen, het lef te hebben te beginnen, de beweging op gang komt.

Ik ben benieuwd naar woensdag, welke tips ik verder krijg om weer een volgende stap te zetten.
Wat heerlijk dat ik nooit hoef te stoppen met leren!

Bene Bailleul
9 years ago
Reply to  Baudy Wiechers

@Baudy, ik las jouw comment en jouw stukje over het ‘niet halen van 25 comments’ trok mijn aandacht.
Ik ben er zeker van dat je dit wel kunt halen.
En nog heel gemakkelijk.
Omdat deze blog zo veel waardevolle informatie bevat.

Hoe doe je het?
Bezoek ook eens andere artikels van Nisandeh:
– door op het overzichtje rechts te klikken of
– door op de hyperlinks in zijn artikel te klikken of
– door te kijken in de bibliotheek naar artikels die je nog interesseren http://businessbootcamp.nl/de-bibliotheek of
– door straks het nieuwe artikel van de blog te lezen en te commentariëren (elke dinsdagmorgen post Nisandeh een nieuw artikel).
Ik ben er zeker van je dat je aan 25 waardevolle comments kom.

Alvast succes en hoe loopt het? lukt het?
Tot woensdag, en ‘go for it’, Bene. 😉

Baudy Wiechers
9 years ago
Reply to  Bene Bailleul

Hoi @Bene,
Ik schreef in mijn blog dat ik wellicht niet aan 25 comments zou komen binnen Open Circles, maar daarbuiten ver daarboven zou uitkomen.
Volgens mij gaat het hier niet alleen om het bloggen, maar ook om het doel van het bloggen.
Door te reageren op onderwerpen in mijn werkveld educatie en ondernemen, denk ik dat ik een bijdrage lever aan het vergroten van mijn netwerk, van mijn kennis en dat ik daar mensen blij maak met mijn ervaring en deskundigheid.
Ben benieuwd wat je van dit gezichtspunt vindt.
Groet, Baudy

Bene Bailleul
9 years ago
Reply to  Baudy Wiechers

@Baudy: volledig akkoord hoor en goed dat je blogt binnen jouw expertise, jouw business. Goed dat je dit ook vermeldt, want da’s iets dat ik meer ga doen. Dank hiervoor om dit voor mij onder de aandacht te brengen.

Je kan ook bloggen over business en jouw ervaringen hieromtrent. En zo leer ik meer en meer over business en hoe ik mijn business verder kan laten groeien. Iedereen kan hier zijn steentje bijdragen. Deze blog helpt mij hier enorm.

Ik zie het als bloggen over business in ‘t kwadraat, ttz jouw (core) business en business in het algemeen.

Wat denk je hiervan? Hoe zie jij het? …

Baudy Wiechers
9 years ago
Reply to  Bene Bailleul

@Bene, zaten we woensdag zomaar ineens naast elkaar tijdens de Blogging Masterclass. Leuk! We spraken nog even door over bloggen op de site van Open Circles of juist ook daarbuiten. Leuk was dat. Ik denk dat een combinatie waardevol is. Bloggen op diverse plekken, zodat ik op diverse plekken connecties opbouw, verschillende invalshoeken blijf zien en horen en zo mijn expertise verder kan opbouwen, maar ook kan delen.

De Blogging Masterclass heeft weer veel input gegeven voor mijn volgende stappen en het was erg fijn te zien dat het zo concreet was.

Ben in ieder geval aan het toepassen dat ik meer reageer op andermans blogs. Is eigenlijk ook erg leuk om te doen!

Baudy Wiechers
9 years ago
Reply to  Bene Bailleul

Goed bezig @Bene,
Wellicht kun je via onderstaande links verder komen over persoonlijk leiderschap in België? Het zijn ondernemende scholen, waarbij leiderschap ontwikkelt wordt.
sudbury.be/
vlinderwijs.be/sudbury-andere-benadering-onderwijs/
Groet, Baudy

Bene Bailleul
9 years ago
Reply to  Bene Bailleul

@Baudy, ‘t was voor mij ook heel leuk om met jou van gedachten te wisselen.
En combinatie van bloggen, zoals we zelf aanvoelden en zoals Nisandeh ook aangaf, lijkt me schitterend.

Jij had alvast mijn ogen open gemaakt om te bloggen binnen je eigen expertise. Dus ..
Sedert woensdagavond af en toe op zoek naar blogs binnen mijn domein leiderschap (communicatie, leidinggeven, organiseren, kwaliteit) via google & blogs, …
Tot nu toe nog niets gevonden in hier in Vlaanderen.
Raar, maar ik blijf verder zoeken.

Bene Bailleul
9 years ago
Reply to  Baudy Wiechers

@Baudy: hartelijk dank voor jouw warme feedback en … super, super bedankt voor de links naar ondernemende scholen, waarbij leiderschap ontwikkeld wordt.
Ik zal dit met veel plezier verder exploreren.

Erik Plas
9 years ago

Inderdaad vergroot reageren de naamsbekendheid, maar ook hier geld “Dedication pays”. Ruim net als acqisitie tijd in om blogs te lezen. Haal ook de informatie eruit die voor jou nuttig is, voordat je reageerd. (zorg dat het reageren niet het doel wordt).

Pieter Carette
10 years ago

Ik volg voornamelijk blogs die webdevelopment gerelateerd zijn, maar ook zelfontwikkeling.

Het is de 2e keer dat ik via Twitter op je blog terechtkwam, de 2e keer dat ik het boeiend vond.

Ik reageer bij blogposts waar ik het of niet mee eens ben, of blogposts die ik net erg goed vond en een extra probeer toe te voegen. Bij deze post was het de laatste: ik vond het aangenaam lezen.

Marco C. de Bruin
10 years ago

Dank voor deze blog. Het zet mij weer aan tot actie.
Echter heb ik soms moeite om de blogs in mijn vakgebied te vinden.
Heeft iemand daar tips voor hoe je blogs in je eigen vakgebied vindt?

En wat te doen als er in je vakgebied weinig bloggers zijn?

Met plezier, Marco

Martine van Eijk
9 years ago

Geweldige kans, helemaal mee eens. Maar ik moet wel heel streng zijn tegen mezelf hoeveel tijd ik op deze manier doorbreng. Ik verdwaal regelmatig op het web, omdat ik alles interessant vind. Het werkt het beste als ik er een vaste tijd voor neem die moet eindigen. BIjvoorbeeld tussen 5 en 6pm. In de ochtend kan ik beter met andere dingen bezig zijn.

Is er nog iemand die alsmaar in cyberspace verdwaalt? Hoe houden jullie je discipline???

Jan Schut
9 years ago

Inderdaad zeer zinvol blog weer! Ben zelf al aan het bloggen geslagen, maar moet me nog meer gaan toeleggen op het reageren op blogs van anderen.
Vind het ook nog niet zo eenvoudig om blogs op je vakgebied te vinden die de moeite waard zijn om op te reageren.
vergt wel tijd en doorzettingsvermogen, plus het feit dat ik mezelf makkelijk verlies op het web, door maar door te blijven neuzen!

Jeannette Bal
10 years ago

Ok de vragen zijn:
1. Hoe vaak
2. Wat haal ik er uit
3. Favoriete blog

1. Ik probeer elke dag op iets te reageren. Momenteel veel op facebook. Iets te retweeten en 1x per week te reageren op de Business Bootcamp blog. Lukt niet altijd, maar als ik ervoor ga zitten ga ik ook los.

2. Heel veel leuke contacten die mijn energie hoog houden. Samenwerkingsverbanden nog klein, maar het groeit. Vriendschappen. En ook deelnemers voor mijn workshops.
Dus ook business … heeft inderdaad wat tijd nodig. Na 1 jaar gaat het lopen.

3. Van Open Circles Academy, daar kan ik over mijn bedrijf sparren EN … gratis trainingen winnen 😉

Arianne van den Berg-Jonkers

Ik plaats bijna altijd een comment als ik de schrijver, de inhoud of het onderwerp op zich de moeite waard vind. Toch zie ik mezelf daarin nog als beginner en neem de tips ter harte, om er meer resultaat mee te krijgen. Dankjewel!

Paul van Aarle
10 years ago

Wat een goed artikel weer!

Ik heb wel eens sluipreclame lopen maken voor mezelf op forums. Ook heb ik me wel eens voorgedaan als een ander en mijn eigen product aangeprezen.

Slim, dacht ik, maar goed voelt het niet.

Zoals hierboven in het artikel omschreven is het inderdaad veel meer open, eerlijk en lange termijn gedacht.

Prettig en toepasbare tips weer. Fijn.

Wilko van der Ploeg
10 years ago
Reply to  Paul van Aarle

@Paul : Zoiets als ‘wij van WC-Eend, adviseren WC-Eend ?’ 😉

Op zich is er natuurlijk niets mis mee je eigen product aan te prijzen, als je dat fout zou vinden, is het toch tijd iets aan je product te doen… Maar het is natuurlijk niet echt fair om dit als een ander te doen.

Toch gebeurt dit heel veel… dat valt mij in mijn eigen blog op (het komt nooit door de moderatie ;)), maar vaak doen mensen het wel heel doorzichtig: Vandaag toevallig ook weer… binnen het uur drie verschillende artikelen van drie verschillende mensen over hetzelfde product… en van hetzelfde IP adres…

Het aanprijzen van je eigen product als een ander is vaak heel doorzichtig en je doet jezelf er meer kwaad dan goed mee.

Patricia van Oosten
Patricia van Oosten
10 years ago

Zoals in zang en muziek gelden ook voor blogs de zeven muzikale fenomenen; maat houden, ritme bewaren, een klankbord zijn, de juiste toon geven, je eigen wijs laten horen, in harmonie zijn met het geheel en tot slot; laat je gaan in de flow!

Ilona visker
10 years ago

Wat een leuke insteek Patricia, die ga ik onthouden 😉

Wilko van der Ploeg
10 years ago

@Patricia :

Leuk vergelijk…

(Staande ovatie)

Cynthia Strijbos
9 years ago

Ik ben de waarde van blogs gaan zien sinds ik in aanraking kwam met Open Circles. Het is zo logisch eigenlijk, maar nooit eerder aan gedacht! gek he? Ik zag het als tijdverspilling, maar je profileren als professional werkt! Mijn eerste ervaring hiermee was via twitter. Ik geef af en toe gratis advies over welke edelsteen iemand kan dragen voor zijn/haar gezondheid en kreeg hier op een avond zoveel vragen over, dat ik 3 uur lang voor mensen aan het uitzoeken was en aan het reageren. Ontzettend leuk om te zien dat mensen hier hulp en advies bij willen!

Sigrid van der Laan
Sigrid van der Laan
10 years ago

@Bianca,
Ik ben blij dat ik niet de enige ben die nog weinig op blogs reageert.

Uit de verschillende reacties lees ik terug dat het lastig is om het reageren op blogs in te plannen. We hebben het allemaal al zo druk. Daarom is het denk ik goed om ook hierin – net als bij je businessmodel en het zoeken van werk – te focussen en een duidelijk doel voor ogen te hebben. Welke discussies wil je echt actief volgen, op welk vlak wil je je expertise aanscherpen en laten zien. Anders wordt het ben ik bang een taak die niet te overzien is. Of hebben anderen hier andere ervaringen mee?

Tjitske de Boer
8 years ago

Ik heb al zoekende op internet nog steeds geen blogs gevonden over mijn doelgroep. Mijn doelgroep is het jonge kind, dwz. eerste 2 levensjaren. Wel veel blogs over schoolkinderen.
Mijn niche is duidelijk en specifiek, maar dan moeten die blogs waar ik op kan reageren dat ook zijn, lijkt me.
Ik begrijp wel heel goed de waarde ervan.

Anneke Panella-Drijver

Hallo Tjitske, heb je al gekeken of er misschien Facebook pagina’s zijn die zich wel op jouw doelgroep richten of anders bij tijdschriften zoals: Mama, Kek Mama of Viva Mama? En ik weet nog dat ik toen ik zwanger was ook blaadjes kreeg bij de verloskundige. Hoop dat dit je helpt. Groet, Anneke

Josephine Wierdsma
10 years ago

Ik probeer alleen op blogs te reageren als ik wat te melden heb, dat mogelijk interessant is voor anderen om te lezen. Soms moeilijk om in te schatten.

Het is echter een moeilijk medium voor inhoudelijke discussies en daar ben ik dan ook voorzichtig mee geworden na een eigen misser en het onderzoeken van blogs en forums van anderen.

Naast de voordelen die Nisandeh aangeeft, merk ik dat het mij traint in het helder formuleren van mijn gedachten, mijn eigen gedachten aanscherpt en mijn schrijfvaardigheid verbetert.

Reacties van anderen lezen vind ik niet altijd even boeiend. Er wordt ondermeer regelmatig herhaald wat er al in andere reacties is gezegd. Anderzijds kom ik ook regelmatig verhelderende gedachten van anderen tegen of praktische tips die voor mij zinvol zijn.

Al met al vind ik het toch een duidelijke meerwaarde hebben, met de kanttekening erbij wel selectief te zijn met wat je schrijft en bij welke blogs/forums.

Ik behoor tot degene met nog steeds een afwezige foto, daar ik Avater als een onprettige leverancier ervaar. Zit op de wip of ik de ‘maffe driehoek cartoon’ zal blijven of toch mijn echte gezicht. Afwijkend zijn kan soms juist herkenbaarheid geven. Nisandeh zijn mening weet ik. Hoe denken andere lezers er over?

Wilko van der Ploeg
10 years ago

@Josephine: Ja… afwijkend kan herkenbaarheid geven, maar anonimiteit geeft geen herkenbaarheid… en voor mij is iemand met een Monster Avatar anoniem… Het is prettig een gezicht bij een post te zien… dat zorgt vaak ook voor herkenning wanneer je elkaar een keer in het echt ontmoet (‘O ja, jij bent die met die boog’… al heel wat keertjes gehoord).

Nu moet ik wel eerlijk zeggen, dat je door de OPMERKING over het afwijkend zijn plus je wat minder alledaagse naam, ik je waarschijnlijk ook wel zal herinneren… maar beslist niet aan de hand van je avatar… Het is als iemand die met een papieren zak over zijn hoofd over straat loopt: Het zal iedereen opvallen, maar niemand zal echt weten wie het is.

Aan je comment-count zie ik, dat je toch al bijna 60x iets in de comments geschreven hebt… maar het is me nooit opgevallen… met een echte foto ernaast, zou ik me je waarschijnlijk wel weten te herinneren.

Erica Hooft
10 years ago

@wilko goed dat je t zo duidelijk kan uitleggen aan Josephine en ook aan de overige bloglezers. Zo komen we allemaal weer een stap verder ! Ik hou van Jip en Janneke taal als ‘t om communiceren gaat. Super!

Josephine Wierdsma
10 years ago

Hoi Wilko,

N.a.v. je heldere uitleg over een papieren zak over je hoofd, heb ik direct een beslissing kunnen maken. Dank je wel. Heb nog even moeten vechten met gravatar, maar ben nu geheel zak-vrij. Ik heb op je naam geklikt voor je website en miste erg iets over jou en een contactpagina zodat ik via die weg dit even kon mailen. Vandaar toch via deze blog.

Met Hoge Noorden Groet

Miranda Sidler
10 years ago

Vinden jullie het ook zo leuk om juist de reacties van anderen te lezen?

Veel ideeën en kansen waar ik soms nog niet aan gedacht had.

Ik heb het 10 wekenplan ontwikkeld om in 10 weken te leren hoe je gezond kan eten en bewegen, hierna kunnen mijn klanten het zelf…….. moet zeggen het loopt als een trein.

Succes met dit blog, ik kijk er altijd naar uit.

Groetjes
Miranda Sidler

Wilko van der Ploeg
10 years ago
Reply to  Miranda Sidler

@Miranda: Inderdaad, na enkele reacties wordt -met name op de Business Bootcamp blog- het lezen van de reacties vaak interessanter dan de originele post… maar reacties LEZEN is alleen mogelijk als mensen reacties plaatsen… ik zie dat dit je eerste comment was, en ik hoop dat er nog vele volgen!

Bianca Arts
10 years ago

Hallo allemaal,

Ik ben Bianca Arts, Ik ben in oktober gestart met mijn bedrijf Autoreclame Werkt en in januari naar de Business Bootcamp geweest.

Door de Business Bootcamp ben ik me gaan richten op startende ondernemers, gevestigde zzp/ers en het mkb.

Ik moet zeggen dat ik er heel veel aan heb gehad en nog steeds bezig ben met implementeren maar reageren op blogs daar had ik nog niet bij stil gestaan. Ik merk dat ik inderdaad wel vaak mensen verwijs naar mijn website maar niet gewoon reageer op een blog, lees er wel heel veel!

Dus deze neem ik mee ik ga proberen minimaal 1 keer per week op een blog te reageren.

Als je een blog hebt laat het me weten misschien kan ik mijn bijdrage leveren!

Jacqueline Lammerts
10 years ago

Ik ben Jacqueline Lammerts.
Mijn passie is om mensen in hun kracht te zetten, opdat ze vanuit hun Hartsverlangen en Passie gaan leven én geven.

Ik vind dit een mooie blog, daar het helder maakt hoe belangrijk het is jezelf zichtbaar te maken.
Hóe kunnen mensen je nu “vinden”, als je jezelf niet laat zien 😉
Het daagt ondernemers uit zich zoveel meer te uiten in wat er werkelijk ín hun leeft.
De vraag die daarbij omhoogt komt: hoeveel transparantie, openheid en kracht durf je werkelijk te laten zien als mens en als ondernemer?

Ik merk door zichtbaar te zijn op diverse blogs er veel meer naamsbekendheid, vertrouwen en potentiële klanten naar mij toe komen. Een echte aanrader dus om je meer te laten zien én horen. Jij bent toch de expert? Ga daar maar voor staan!

Anouk Plantinga
Anouk Plantinga
10 years ago

Ja precies Jacqueline, ga maar staan voor wie je bent en laat je maar zien.
Ik doe dat op dit moment vooral live, op allerlei netwerkdingen en word steeds steviger en zichtbaarder daardoor. Bovendien moet ik steeds opnieuw mijn praatje doen en daar leer ik elke keer weer van.
Inderdaad, hoe kunnen mensen je vinden als je je niet laat zien? Goeie vraag!