Heb jij de juiste mindset?

8130 views | 155 reacties |
shares

In de Business Bootcamp leer je het MG-SPI systeem voor het creëren van business succes.

De ‘M’ in MG-SPI staat voor de juiste mindset.

Want weet je, de eerste (en belangrijkste) factor die bepaalt of je succesvol wordt of niet in business, is het hebben van de juiste mindset. Kort door de bocht gezegd – je moet stoppen met denken als een werknemer en beginnen met denken als een ondernemer.

We zijn allemaal van jongs af aan geconditioneerd om goede werknemers te worden.

Op school waren de twee kwaliteiten die het meest werden gewaardeerd – hard werken en aanwijzingen opvolgen.

Nou zijn hard werken en aanwijzingen opvolgen zeker belangrijk, vooral als je jong bent. Maar toen je ouder werd , werd je nog steeds verteld om hard te werken en aanwijzingen op te volgen, in plaats van dat je werd geleerd om vrij te denken en verschillende wegen te bewandelen om tot een eigen conclusie te komen.

Voor de meeste mensen is dit prima, want deze twee kenmerken horen bij excellente werknemers. Je vindt een baan, gaat elke dag naar je werk, klimt omhoog op de ladder en krijgt onderweg hopelijk loonsverhoging.

Hier is niks mis mee! Tenzij… je op een dag beslist dat je er genoeg van hebt om voor een ander te werken en je de beslissing neemt om ondernemer te worden.

Wanneer je dan besluit om te switchen van werknemer naar ondernemer, heb je geen enkele business ervaring. En niet alleen dat, wanneer je dan begint met zakendoen, leert niemand je de belangrijkste vaardigheden! (Tenzij je deelneemt aan de Business Bootcamp… )

En dus blijf je hard werken, maar in je achterhoofd wacht je nog steeds op aanwijzingen.

STOP! Nieuwsflits!

Als zelfstandig professional of kleine zelfstandige bedrijfseigenaar vertelt NIEMAND je wat te doen. Alles is aan jou!

Eén van deze drie dingen zal gebeuren wanneer je als ondernemer aan de slag gaat:

 • Je accepteert de nieuwe mindset en doet wat ervoor nodig is om jezelf te ontwikkelen. Of…
 • Je werkt heel hard en komt nooit boven middelmatige resultaten uit omdat je mindset je tegenwerkt. Of…
 • Uiteindelijk slaag je er niet in om erachter te komen wat er nodig is om succesvol te zijn, je vindt een goed excuus en je stopt ermee.

Na met tienduizenden starters en ondernemers te hebben gewerkt, is het me heel duidelijk geworden…

De mensen die begrijpen dat zij, en zij alleen, verantwoordelijk zijn voor hun succes, zijn diegenen die het maken. De rest van de mensen zit nog steeds te wachten op een denkbeeldige baas om te vertellen wat ze moeten doen.

Je hebt een ondernemers mindset nodig, als je succesvol wilt zijn als zelfstandige.

Om te beginnen… volgen hier 10 verschillen tussen werknemers en ondernemers:

 1. Over betaald krijgen:
  Werknemers worden betaald voor hun tijd.
  Ondernemers worden betaald voor hun bijdrage.
 2. Over zekerheid:
  Werknemers plaatsen baanzekerheid boven alles.
  Ondernemers weten dat er geen zekerheid bestaat als je maar 1 klant hebt (jouw baas).
 3. Over regels:
  Werknemers volgen de regels.
  Ondernemers maken de regels.
 4. Over impact hebben:
  Werknemers maken er een punt van impact te hebben op hun nabije omgeving.
  Ondernemers willen impact hebben op zoveel mogelijk mensen.
 5. Over kansen:
  Werknemers zijn passief – ze wachten op hun baas om kansen te creëren.
  Ondernemers wachten niet op kansen: ze gaan erop uit, op zoek.
 6. Over beloning en compensatie:
  Werknemers willen snelle beloning. Soms geven ze hun verdiensten zelfs uit voordat ze het hebben ontvangen.
  Ondernemers denken aan de lange termijn en zijn bereid te wachten op de ontwikkeling van een investering en tot het hele bedrijf meer waard wordt.
 7. Over verantwoordelijkheid nemen:
  Werknemers zoeken iemand om de schuld te geven wanneer er problemen ontstaan binnen het bedrijf.
  Ondernemers zoeken naar een oplossing. Ongeacht wie het probleem heeft veroorzaakt, lossen ze het op en gaan door.
 8. Over actie ondernemen:
  Werknemers vragen: “Wat levert het me op als ik dit doe?”
  Ondernemers vragen: “Welke waarde biedt dit?”
 9. Over economische crisis:
  Werknemers zien een neerwaartse beweging in de nationale economie als iets om bang voor te zijn.
  Ondernemers zien het als een uitstekende mogelijkheid, gezien het feit dat er meer problemen zijn op te lossen en minder concurrentie.
 10. Over educatie:
  Werknemers denken “Ik zou meer kunnen doen, als mijn werkgever maar bereid was om voor training te betalen”. En dus wachten ze en komen ze vast te zitten.
  Ondernemers realiseren zich dat er maar één manier is om op snelheid te blijven. En dus blijven ze leren en maken ze van hun kennis en ervaring meer waardevolle producten en diensten.

Bekijk de talloze succesverhalen en testimonials op deze website, waar worstelende ondernemers er in geslaagd zijn om hun inzichten uit de Business Bootcamp om te zetten in indrukwekkende resultaten zoals het verdubbelen of verdrievoudigen van hun inkomen, terwijl ze meer mensen hielpen en minder uren werkten.

Heb je je nog niet aangemeld voor de komende Business Bootcamp en wil jij juist die ondernemers mindset ontwikkelen? Meld je dan nu GRATIS aan, voordat het vol is.

En tot die tijd… ben ik benieuwd om van je te horen.

 Laat me alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder:

Welke van de 10 punten beheers jij al?
En aan welke moet jij nog werken?

Jouw antwoord helpt ons om te bepalen waar we de meeste aandacht aan moeten schenken in de Business Bootcamp en onze andere programma’s…

Dankjewel!

Op jouw succes,

Nisandeh

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+ knoppen te klikken, want zo kunnen bevriende ondernemers in jouw netwerk ook hiervan profiteren.

PPS. Vergeet niet om vandaag, morgen en iedere dag tot het einde van het jaar mee te dingen naar de 5 Gratis Boeken in het kader van de 100 Days FaceBOEK Give Away actie!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

155 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mirjam Stoffels
10 years ago

18 jaar bij het UWV… Hoeveel werknemer wil je hebben?!??

Sinds 2008 ben ik ondernemer.
Vorige week heb ik een dinertje gehad met een aantal ex-collega’s, nog allemaal werkzaam bij het UWV. Het was een heel gezellige avond en bovenal was ik heel erg gelukkig te bemerken dat ik me helemaal niet meer kan verplaatsen in hun mindset. Yay! Want een groep werknemers van hetzelfde bedrijf bij elkaar… dat zijn de ergste!

Wat heb ik af moeten leren en inmiddels geleerd? Ongeveer alles uit het bovenstaande rijtje ;-D De belangrijkste:

Werknemers worden betaald voor hun tijd.
Als ondernemer ben ik mij ervan bewust dat juist die extra meter die je loopt voor je klant het meest waardevol is. Juist daardoor kan een klant een ambassadeur worden. Geven loont!

Werknemers zijn passief – ze wachten op hun baas om kansen te creëren.
Al een aantal keren heeft pro-actief handelen [en dat bestaat vaak ook uit geven], geleid tot de leukste opdrachten!

Werknemers zoeken iemand om de schuld te geven wanneer er problemen ontstaan binnen het bedrijf.
Als het ergens mis gaat met een klant en je lost ‘dubbel en dwars mét een toefje slagroom’ op, dan heb je een ambassadeur voor het leven!

Waar ik nog moeite mee heb:

Werknemers volgen de regels.
Bij het UWV was ik een uitvoerder van regels, als beoordelaar op de afdeling WW en medewerker Bezwaar & Beroep. Dit is er nog moeilijk uit te krijgen…

Werknemers plaatsen baanzekerheid boven alles.
Die zekerheid niet meer hebben, vind ik af en toe nog steeds eng. Zeker met drie kinderen van 6 en 7 jaar… Toch hebben de afgelopen jaren al vaak tegen elkaar gezegd [mijn man en ik werken samen]: ‘Hoe onzeker de tijden nu ook zijn, het is nog nooit zó leuk geweest!’

We leren nog iedere dag bij…

Sharda Bakridi
10 years ago

Als ik kijk naar de 10 opmerkingen ga ik er inderdaad op uit om kansen te creeeren, door te klankborden met anderen (mijn doelgroep zelf en met ondernemers). Ook vind ik het belangrijk om op de hoogte te blijven van wat er speelt op mijn vakgebied en mijn vaardigheden te blijven ontwikkelen zodat ik mijn doelgroep kan blijven verbazen.
Constant in beweging blijven met hetgeen wat ik aanbied: is het nog een toegevoegde waarde voor mijn doelgroep.

Groeten
Sharda

Cynthia Strijbos
Cynthia Strijbos
10 years ago

Eigenlijk zie ik dat ik Ondernemer in hart en nieren ben als ik dit lees. Het enige wat ik niet lees is: laat je niet ontmoedigen door betweterigheid en commentaar van anderen die het beter denken te weten. Als je ondernemer bent, ben je waarschijnlijk ook enorm Eigenwijs! Gebruik die eigenwijsheid en geloof in jezelf!

Dion Zoontjens
Dion Zoontjens
10 years ago

Ik zit midden in omslag naar ondernemer. Afgelopen weekend training Passive Business Income gevolgd van Open Circles Academy. Voor mij een echte mindset-breaker. Zonder hoofdpijn, maar wel gevoeld verdriet, alsof iets ouds losgelaten wordt. Dat vind ik een mooi innerlijk proces op weg naar….

Ik kom uit een nest van ondernemers, heb zelf 10 jaar voor grote bedrijven gewerkt, de laatste 10 jaar als zelfstandig interim manager en organisatieadviseur. Nu de de stap naar ondernemer met een serieuze business. Thx Open Circles team

Peter Lammersma
10 years ago

Ondernemen is iets doen, simpel. Een zelfstandig ondernemer, waar we tegenwoordig veel van hebben en veel over horen, doet ‘iets’ voor eigen rekening en risico. Het lopen van risico, daar gaat het om.

En natuurlijk doe je, als goed ondernemer, er alles aan om het risico te minimaliseren. In de punten die Nisandeh noemt gaat het bijna altijd over het minimaliseren van het risico, als je goed leest. Het gaat namelijk over het vooruit zien, niet wedden op 1 paard, etc.

Werknemers, en helaas ook veel ondernemers, zien dat niet. Ik ben initiatiefnemer een gezamenlijk bedrijf van ZZP-ers. Een van de zelfstandig professionals die zich hierbij heeft aangesloten kreeg bezoek van de belastingdienst. De standaard vraag: “hoeveel risico loopt U?”. De ondernemer had alle risico’s ingeschat en een voor een gedekt: meerdere opdrachtgevers, trainingen, naamgemaakt, etc. Hij antwoordde dus: “Ik overzie de risico’s en schat ze zeer laag in.”. Een eerlijk antwoord vanuit het perspectief van de ondernemer. De medewerker van de Belastingdienst, zelf al jaren trouw werknemer, gaf later in een verslag het volgende oordeel over deze geweldige ondernemer: “GEEN ONDERNEMER, WANT HET ER IS GEEN SPRAKE VAN RISICO!” Een vreselijk oordeel, dat natuurlijk voor bezwaar vatbaar was.

Het is zeer goed om je risico’s te kennen en uit te sluiten, maar dat neemt niet weg dat er risico’s blijven. Als ondernemer mag je hiervoor nooit de ogen sluiten. De risico’s kunnen wel eens in onverwachte hoek zitten.

Wilko van der Ploeg
10 years ago

@Peter: Een heerlijke paradox… grappig eigenlijk, als je de officiele kanalen bewandelt word je in Nederland als ondernemer geadviseerd door mensen in OVERHEIDSdienst… (KvK, Dienst MKB, Belastingdienst).

Josephine Sturiale
Josephine Sturiale
10 years ago

Ik ga het doen!! Heb mijn mindset aangepast na de Business Bootcamp en ga per 1 juli starten als zelfstandige. Daarvoor moest ik stappen nemen, niet alleen het ontslag, maar een opdracht hebben en die is binnen. Het komend half jaar gaat ervoor zorgen dat ik de belofte die ik aan mezelf heb gedaan tijdens de Business Bootcamp aangaande mijn inkomen ga halen!! Wel word ik nog per tijd betaald, maar ik zoek voortdurend naar mogelijkheden om naar mijn bijdrage betaald te worden. De beste stap die ik ooit had kunnen nemen. Het is een spannende tijd, maar ik geloof erin. Ben gelukkiger geworden en heb nieuwe energie gekregen om dit te gaan doen. Succes iedereen die voor dit grote besluit staat en dank Open Circles voor alle inzichten. Ik zie het om me heen, iedereen die mee is geweest in mijn omgeving is super gemotiveerd. Niet allemaal met dezelfde resultaten, maar wel allemaal met verbetering van het eigen welzijn.

Sylvia Klop
10 years ago

Educatie: Ja graag! Ik leer heel graag, maar vind het erg moeilijk om te kiezen. Waar investeer ik tijd in? Ik vind erg veel interessant, maar lastig in te schatten welke waarde het voor mij als ondernemer heeft. Dat heeft te maken denk ik dat ik nog geen duidelijke strategie heb. Ik hoop dat de Business Bootcamp me hiermee kan helpen!

Saskia Frankena
10 years ago
Reply to  Sylvia Klop

, Ik denk dat je er verbaasd van zult staan te merken wat een strategie je oplevert. Zoveel valt dan op zijn plek en dat maakt het ook makkelijker om te bedenken waar jij je tijd in wilt stoppen wat jouw leerproces betreft.

Maar, het is al vaker genoemd in deze blog, educatie is niet alleen een cursus doen of een boek lezen. Het is een bijna volcontinue proces. Overal de kans zien om beter te worden in wie je bent en wat je doet.

Uit mijn tijd in het onderwijs heb ik ook geleerd dat het enorm helpt als je voor jezelf duidelijk in kadert wat je wilt leren en hoeveel tijd je daar aan wilt besteden. Helpt je te focussen, ook daarin.

Succes

Sylvia Klop
10 years ago

Bedankt voor je reactie. Ja focus is het goede woord, want ik kan dagen boeiend lezingen kijken op TED, dan leer ik superveel, maar over te veel onderwerpen.

Ard de Jong
Ard de Jong
9 years ago

Ik denk inmiddels als een ondernemer, maar daar moest ik wel een aantal negatieve geloofsovertuigingen voor overboord gooien. Zo heb ik altijd geloofd dat ik maar een beperkte impact kon hebben op mijn omgeving en dat ik doordat ik niet uit een ondernemersgezin kwam nooit een goede ondernemer kon zijn. Deze gedachten heb ik inmiddels naar het rijk der fabelen gestuurd.

Ik ben me er zeer van doordrongen dat ik zelf 100% verantwoordelijk ben voor mijn eigen leven en succes. Zodra zich een probleem voordoet ga ik direct op zoek naar de oplossing en implementeer deze.

Zoals Nisandeh het mooi zegt in zijn boek: ‘Aan het einde van de dag heb je of resultaten of excuses’.

Else van der Sloot
10 years ago

Dat is fijn om het nog eens zo netjes op een rijtje te zien. Mijn aantekeningen van afgelopen weekend zijn snel, dus niet altijd even leesbaar. (ik had misschien beter dokter kunnen worden???) Ik ga dit rijtje netjes uitprinten en op een paar plekken duidleijk zichtbaar ophangen om mij de komende weken in de juiste Mindset te houden. bedankt!!!

Sylvia Klop
10 years ago

Punt 8 is iets waar ik nog moeite mee heb. Over actie ondernemen: “Welke waarde biedt dit?”. Ik vind het nog moeilijk te bepalen of iets daadwerkelijk waardevol is voor mij en het bijdraagt aan de ontwikkeling van mijn bedrijf. Veel dingen lijken waardevol, maar zijn toch niet zo relevant t.o.v. de doelstelling.

Jeremine Holt
Jeremine Holt
10 years ago
Reply to  Sylvia Klop

Het gaat om de waarde die jij een ander kunt bieden, niet om of het waardevol is voor jezelf. Dat volgt daar uiteindelijk wel uit.

Arnoud Kas
6 years ago
Reply to  Sylvia Klop

Beste Sylvia,

Uiteraard begint het met dat je iets doet, wat heel erg waardevol is voor jou. dit is de passie en de brandstof om door te gaan waar anderen ophouden.

Als ondernemer kijk je daarna wie van dit waardevolle kan profiteren, zoals Jeremine ook al stelt. Dat is wat Nisandeh hier volgens mij bedoelt.

Als ondernemer help je jouw klant van a naar b (van ziek naar beter, van ongelukkig naar gelukkig etc…) met jouw product of dienst. Het verschil tussen a en b is de waarde. Hoe je die bepaalt leer je in de Business Bootcamp en veel uitgebreider in de Master Entrepreneur.

Succes!

Marco te Kloeze
10 years ago

Geweldig blog, helemaal mee eens. Ik heb veel te maken met mensen die werknemer zijn (geweest) en ondernemer willen worden. Ik wil voor zover mogelijk hun mindset veranderen en bovenstaande tips zijn goed. Hiernaast stuur ik de mensen naar Business Bootcamp.

Erika van Dijk
10 years ago

Wat fijn is het toch om ondernemer te zijn als ik zo alle verhalen lees. Toen ik nog een werknemer was wist ik het al…werken voor een baas lukt me niet. Ik wil graag de verantwoordelijkheid wat betreft mijn tijd en inkomen zelf bepalen en de waardering voelen van mijn cliënten…niet van een salarisstrookje. Toch moet dat ondernemersgevoel, wat moeilijk te beschrijven is in een paar woorden, ook groeien. Het is net leren lopen, het gaat altijd met vallen en opstaan. Toch is het bereiken van de doelstelling “conscious millionair” alleen mogelijk als ondernemer, daar ben ik wel van overtuigd…en wat fijn is het om een steentje bij te kunnen dragen aan deze wereld met hetgeen wat je het allerliefste doet, misschien wel 24 uur per dag!

Dominique van de Wijgaart

Ik ben altijd al zelfstandig ondernemer geweest. Het past het beste bij mij, zeker als ik bovenstaande lijst doorneem.
Het vooruitdenken, jezelf blijven ontwikkelen en uitdagingen aangaan vind ik de prettige kanten van ondernemer zijn.

Daarnaast geniet ik van de vrijheid om mijn tijd zelf in te delen: Als de zon schijnt, spring ik lekker op mijn fiets voor de nodige beweging en buitenlucht. Indien nodig, werk ik gewoon ´s avonds even door.

Ella de Jong
10 years ago

Als counselor ben het niet eens met nummer 9: er is duidelijk crisis minder cliënten en … steeds meer “kapers op de kust”. Ik ben er van overtuigd dat ik, in vergelijking met andere counselors/coaches, met nummer 10 zeer goed scoor. Ook de andere punten zitten bij mij wel goed. Dus werk aan de winkel met de crisis!

Jeremine Holt
Jeremine Holt
10 years ago

Als je geen eigen verantwoordelijkheid hebt en ook niet krijgt, en je werkt niet vanuit eigen kracht, passie en initiatief, kun je lang wachten op die zogenaamde ondernemersmentaliteit.

Omgekeerd werkt het ook. Zoals de meesten hier hebben ondervonden. Kunst is om dat te versterken en je droom van wens naar realiteit om te zetten.

Mike van den Broek
10 years ago

Ik ben me op dit moment vooral bewust over de volgende punten:

1. Betaald krijgen; Als ik mij niet inzet binnen mijn eigen bedrijf zal ik ook geen vergoeding voor deze toegevoegde waarde krijgen van mijn klanten. Daarom sta ik zoveel mogelijk (waar mogelijk) voor ze klaar om ze te adviseren en te helpen meer omzet en winst te behalen via internet.

2. kansen: Dit is toch mijn favoriet. Ik ben continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden om behoeftes van bedrijven te vervullen. Ik weet dat het de nodige tijd en investering kost maar als je er heilig in gelooft dat je op de lange termijn er profijt van zult hebben (en in mijn geval een passief inkomen) dan ga je daar ook voor de volle 110% voor!

3. Beloning: Ik weet dat beloning in de meeste gevallen pas op de lange termijn te zien zijn. Een leuk gezegde: De makkelijke weg moet moeilijk en de moeilijke weg wordt makkelijk. Kies dus voor de uitdaging en je zult op de lange termijn veel meer profijt hebben van je inspanningen.

Afgelopen weekend bij de Elements of Succes geweest en daar werd door Nisandeh een belangrijk iets verteld; kies voor de taken die het moeilijks zijn om het meeste resultaat te bereiken.

De meeste mensen kiezen ervoor om de makkelijkste punten van de to-do lijst als eerste op te pakken. Maar deze punten hebben over het algemeen de minste impact op jouw succes.

4. De economische crisis: Ik zie dit als één hele grote uitdaging. Zelf ben ik niet oud (21 jaar) en werk ik nu sinds een jaar voor mijzelf. In het begin had ik voldoende werk maar omdat je van parttime naar fulltime gaat heb je meer tijd en lever je werk sneller op. Hierdoor had ik enorm veel tijd om op zoek te gaan naar nieuwe klanten. Ik ging manieren bedenken om nieuwe klanten binnen te halen en bleef (en blijf nog steeds) volhouden.

5. Educatie: Ik ben zelf continu bezig met het verhogen van mijn ondernemerskennis. Naast de Business Bootcamp en overige seminars van Open Circles lees ik veel boeken van bekende auteurs.

Asha Vasconcellos-Badal

Wat ik al beheers

1 – ik word betaald voor de waarde die ik geef
2 – ik weet dat er geen zekerheid bestaat met 1 klant, dus doe aan marketing
3 – ik maak de regels.
5 – ik creëer mijn eigen kansen
6 – ik heb al meer geduld dan een jaar geleden
7 – ik ga door tot het probleem is opgelost
8 – ik kijk naar de waarde dat iets me biedt
10 – ik ben continue aan het leren. Kennis en vaardigheden aan het opdoen.

Waar ik nog aan werk:

4 – manieren om op zoveel mogelijk mensen tegelijk een grote impact te hebben.
9 – de mogelijkheden en kansen zien en benutten die de crisis geeft

Best goed eigenlijk, al zeg ik het zelf ..

Marijke Willems
7 years ago

Nee, de mindset van een ondernemer moet echt nog groeien. Ik zoek naar kansen, dat wel, maar vooralsnog is mijn mindset die van iemand die in loondienst is bij zijn klanten ;). Werk aan de winkel dus! Voor iemand in loondienst is mijn mindset denk ik redelijk ondernemend. Ik denk ik kansen en ga op zoek naar mogelijkheden om mezelf te ontplooien. Ik merk dat ik veel voor elkaar krijg en kan doen wat ik leuk vind. Ik ga aan de slag met de tips 🙂

Merlijn Smeele
10 years ago

Betaald worden voor mijn bijdrage is wat ik het moeilijkste vind. En van mijn valkuil heb ik nu mijn focus gemaakt zodat ik ook anderen kan helpen helder te krijgen en te laten zien wat zij (kunnen) bijdragen.

Mooi en goed om vaker bij stil te staan vind ik het verschil in actie ondernemen:
Werknemers vragen: “Wat levert het me op als ik dit doe?”
Ondernemers vragen: “Welke waarde biedt dit?”

Het denken in kansen, mogelijkheden, oplossingen deed ik al. Niemand zal blij zijn met de crisis maar de crisis bied inderdaad ook extra kansen die ik beter onder de loep moet nemen.

De hierboven genoemde 11e variant vind ik grappig bedacht (maar weinig diervriendelijk:-)

Wilko van der Ploeg
10 years ago
Reply to  Merlijn Smeele

@Merlijn: Tja… of het diervriendelijk is of niet, ligt helemaal aan de optie die je kiest… maar het is wel de praktijk van het dagelijks -ondernemers- leven : Sommigen kiezen met het oog op het maximaliseren van de winst, anderen kijkend naar de bijdrage die ze aan de maatschappij kunnen leveren…

Jeminka van Rieck
Jeminka van Rieck
10 years ago

Het is voor mij geen wachten meer op, maar ik ga zelf op zoek naar aanwijzingen. Aanwijzingen voor wijze waarop ik eigenwijs mijn eigen weg kan bewandelen. Eigen verantwoordelijkheid nemen in de afwegingen daarbij en de keuzes die ik daarna maak. Dit leer ik ook mijn clienten in mijn praktijk. Het gevolg en resultaat is een onafhankelijkheid in dromen, denken, plannen en doen!

Anouk Beekman
9 years ago

Wat ik al beheers:

1 – dat gene ik te bieden heb, is waardevol en daarvoor word ik straks (als het bedrijf is opgezet) betaald.
2 – ik weet dat er geen zekerheid bestaat met 1 klant, dus doe aan marketing om zoveel mogelijk mensen te bereiken.
3 – ik maak de regels.
5 – ik creëer mijn eigen kansen.
7 – ik ga door tot het probleem is opgelost.
10 – ik ben continue aan het leren. Kennis en vaardigheden aan het opdoen.

Waar ik nog aan werk:

4 – manieren om op zoveel mogelijk mensen tegelijk een grote impact te hebben.
6 – ik weet dat het opzetten van een eigen bedrijf tijd kost, maar zou het toch wat sneller willen.
8 – ik weet dat met name de waarde dat iets me biedt belangrijker moet zijn dan wat het mij kost, maar ik betrap mij erop dat ik mij toch (te vaak) daardoor laat leiden.
9 – de mogelijkheden en kansen zien en benutten die de crisis geeft.

Wat ik ook nog moet doen, is echt in actie komen. Ik merk dat ik daar nog veel aan moet werken om over mijn “angsten” heen te komen, uit mijn “comfortzone” te komen en mijn bizz samen met mijn compagnon Jennifer op te zetten.
Momenteel werken wij er hard aan en lezen en reageren op deze blogs is een tweede stap hierin!

P.S. Asha, bedankt voor je overzichtelijke opsomming! Ik ben zo vrij geweest om die als format te gebruiken 😉

Ans Cornel
10 years ago

Volgend weekend ga ik voor het eerst naar de Business Bootcamp . Ik heb net de tien punten eens doorgenomen.
Bij punt 1. snap ik de betekenis van het woord bijdrage in deze niet zo goed, dus daar heb ik vast nog het een en ander in te leren.:) Ik draag bij aan bepaalde facetten in het leven van mensen, maar word wel per uur uitbetaald. Hoe verhoudt zich dit?
Ja, punt 2 heb ik zeker wel in mijn mindset en hou daar met de planning van het bedrijf ook altijd rekening mee.
En dat geldt ook voor punt 3, ik/wij bepalen de regels, maar ben er wel flexibel mee in het omgaan. Dus hoe zit dat dan?
Voor mijn nieuwe bedrijfstak ben ik zeker gericht op punt 4, impact op zoveel mogelijk mensen. Dat heb ik tot nu toe niet hoeven/willen doen, gezien de zeer kleinschaligheid van het grootste deel van mijn activiteiten tot nu toe. Ik kom vooral ook naar de Business Bootcamp om te leren hoe ik op zoveel mogelijk mensen impact kan hebben.
Wat punt 5 betreft heb ik absoluut wat te leren, niet omdat ik me niet besef dat enkel afwachten niet de oplossing is, maar omdat ik me eigen moet maken hoe en waar op zoek te gaan. Daar heb ik voor de activiteiten waar mijn bedrijf mee begonnen is, eigenlijk nooit hoeven doen.
Ja, ik heb wel de mindset van ondernemer als het gaat om beloning en compensatie. Ik/we hebben bijvoorbeeld de laatste jaren veel geïnvesteerd om onze nieuwe activiteiten te ontwikkelen. De Business Bootcamp gaat mij hopelijk acties opleveren die de meerwaarde van deze nieuwe activiteiten aan de inkomsten kant van de balans zichtbaar gaan maken.
Ja, ook het volgende punt over de verantwoordelijkheid heb ik me wel eigen gemaakt. Spreekt nogal voor zich dat ik degene ben die actief aan een oplossing werkt.
Punt 8 is er wel weer een waar ik nog van alles in te leren heb. Welke waarde levert me dit op? Goede vraag, en net als bij vraag 1 heb ik meer zicht nodig op de betekenis van waarde in deze zin. Ik denk nu duidelijk bijna altijd in wat levert het me op.
Van de crisis word ik niet zenuwachtig en ja, ik blijf me ontwikkelen door te leren en allerlei ervaringen op te doen.
Gezien deze “mindset analyse” klopt het dat ik op 7 en 8 juli in Nieuwegein ben! Tot dan, ik kijk er naar uit. Groeten, Ans

Mayleen de Hoog
10 years ago

Nu, na nog geen jaar nadat we met de BegripsCode zijn gestart, kijken we terug op goed begin. Het boek is geschreven en uitgegeven, er ligt een app in de appstore, trainingen zijn en worden gegeven en hebben onze wekelijkse radiocolumn bij BNR. Maar we willen meer. We willen het breed in de markt zetten. Het zou DE omgangscode tussen mensen moeten worden, op scholen een vak worden en beschikbaar zijn voor iedereen. Ik realiseer me dat ik meer kennis nodig heb en ook een andere mindset om de volgende stap te kunnen maken. Ik verheug me dan ook op de Business Bootcamp van juli.

Arineke Elsenaar
10 years ago

Weer een handig overzicht, dank je.
Veel van de punten beheers ik gelukkig: altijd al eigenwijs en zaken op mijn manier doen. Wat ik nog lastig vind is de vertaling van mijn product naar de markt te brengen. Wel heb ik mijn website al omgezet van aanbod gestuurd naar vraaggestuurd.

Ik probeer nu een antwoord te vinden op de vertaling van mijn product, wat ik individueel aanbiedt, om te buigen, te vertalen naar grotere groepen zodat meerdere mensen mijn kennis kunnen gebruiken.
Arineke

Hannie Mommers
10 years ago

Het belangrijkste punt waar ik nog heel veel werk aan te verrichten heb is het 9e. Weliswaar ben ik al mijn uiterste best aan het doen om mijn mindset ten opzichte van de financiële crisis te veranderen, maar ik merk dat ik nog te vaak de beren op de weg zie en niet de mogelijkheden. Werk aan de winkel dus!

Wilko van der Ploeg
10 years ago
Reply to  Hannie Mommers

@Hannie: Er is denk ik niets mis met het zien van beren op de weg… het is alleen wel fout om dan de weg niet meer te willen bewandelen…

Ik denk dat dat een leuk verschil nummer 11 is :
De ondernemer en werknemer zien beiden beren op de weg… de werknemer stopt de reis, de ondernemer begint -afhankelijk van zijn ethische principes – een bonthandel of een beren-opvang…

Saskia Frankena
10 years ago

Ha Wilko! Lachedingetje! Ik zie mezelf al in de Berenopvang belanden.

Toch is het inderdaad dit punt dat ik heel erg heb moeten leren, blijf kijken naar je kansen, pak ze, probeer. En ga je op je tetter, doe het met gratie, leer er van en sta weer op om verder te gaan. Op jouw weg.

En ik moet zeggen dat ik de afgelopen maanden heel wat kansrijke beren tegen ben gekomen. Voor sommige grizzly’s moest ik uit veiligheidoverwegingen een kleine omtrekkende beweging maken, maar er waren er ook tussen die een teddybeer bleken te zijn. Blij dat ik niet weggerend ben!

Bert Perabo
10 years ago

@Wilko, mooie toevoeging die nr 11.

In mijn eigen reactie schreef ik een vertaling naar gezondheid.
Een beer zou in dat geval een ziekte kunnen zijn.

11) een beer op het pad:
Het is een kunst om een ziekte te zien als een kans om gezondheid te bewerkstelligen. Ziek zijn is namelijk een teken van het lichaam dat er bepaalde grenzen zijn overschreden en dat er iets hersteld moet worden. Zo wordt ziek zijn een kans tot gezondheid.

Ronald Dingerdis
10 years ago

Ik wil graag een 12e toevoegen, Ondernemers zijn GROTE DOENERS.

Doeners houden van experimenteren en lossen problemen op door iets uit te proberen.
Een doener past zich goed aan aan nieuwe situaties. Soms kan een doener drammerig overkomen in zijn dadendrang (ondernemers zijn vaak grote doeners).

De optimale leeromgeving:
• uitdagende en spanningsvolle situaties, die om keuzes vragen
• veel afwisseling in werkvormen
• plaats voor humor, plezier en ontspanning
• feedback op eigen actie
• sfeer en contact is belangrijk
• vrijheid om snel te reageren

Zaken die we bij Open circles volop krijgen, een juiste aanpak voor ons ondernemers 🙂
Nog scherper gezet, voel je je thuis bij open circles? Beschik jij dan over ondernemersgenen?

Ronald Dingerdis

Hannie Mommers
10 years ago

LOL Wilko, OK ik begin die beren-opvang wel. Want een bonthandel strookt niet met mijn principes.
En je hebt gelijk, “blijf op de weg”. Om met Nisandeh te spreken “stay in line”.
Gelukkig heeft Bert me bij het Business Blog Seminar een zetje in de goede richting gegeven! (Ik mail je zo het resultaat, Bert)
En bijna begint de Master Entrepreneur.
Kortom, dat werk-aan-de-winkel komt helemaal goed. 🙂

Martijn Luimes
8 years ago

Met deze punten kan ik meer:
1 Ik zit nog vast aan het uurtje-factuurtje. Ik geef wekelijks een half uur les en ik word betaald per les. Geen idee hoe ik dit anders kan doen. Suggesties zijn dus welkom. 🙂

5 Ik denk dat ik meer kansen kan creëren. Ik ben daar mee bezig, maar wil niet in de valkuil stappen met een product te komen waar niemand op zit te wachten. Werkpuntje.

9 Muziek is iets dat mensen snel laten vallen in tijden van crisis. Dat zit er erg in bij mij. Hier moet ik aan werken, want ik denk dat deze gedachte mijn resultaat beïnvloed.

Deze gaan al goed:

2 Eén klant of baas is gevaarlijk. Je bent overgeleverd aan zijn beslissingen.

3 Ik bepaald zelf de regels.

4 Dit is waarom Open Circles mij zo aanspreekt: Contribution!

6 Ik besef dat bijv. een nieuwe marketingstrategie tijd kost om vruchten af te werpen.

7 Het is mijn bedrijf, dus mijn verantwoordelijkheid. Hoe ik er tegen aan kijk, wordt uiteindelijk zichtbaar. I you treat it like a hobby, it’ll pay like a hobby.

8 Deze hangt op nr 6. Op de lange termijn kan iets wat nu niks oplevert heel waardevol blijken te zijn. Dat valt (soms) in te schatten.

10 Studeren is bijna een hobby van me. Ik zie het als een investering.

Martine Verweij
8 years ago
Reply to  Martijn Luimes

Hoi Martijn,

Lessen online, bijvoorbeeld videolessen. Hoef je maar één keer een les op te nemen en dan online zetten. Cursisten schrijven zich online in op een besloten deel van je site.

Misschien kan gitaarlesvankoen je hierbij inspireren of helpen.

Groene groetjes,
Martine

Wendy Lorist
6 years ago
Reply to  Martijn Luimes

Hoi Martijn,
Wie is jou specifieke delgroep? In mijn autobiografie die ik aan het schrijven besteed ik nadat ik als jonge tiener een zelfmoordpoging gedaan had aan hoe muziek in mijn jeugd mijn redding is geweest. Een warme en veilge plek waar ik heen kon gaan om mijn emoties te laten stromen. Was dit er niet geweest had ik het niet overleefd. In deze crisis tijd waarin mijn jongste zoon van 18 twee vrienden kwijt is de laatste jaar aan zelfmoord is het juist nodig. Een doelgroep die je hard nodig heb! Ze wachten op je! Succes, Wendy

Evelien Bos
10 years ago

Het puntje van ‘het kiezen voor zekerheid’ triggert mij op dit moment. Ook omdat ik zelfs in mijn ondernemerschap heb gekozen voor een nieuwe weg, een nieuwe business, maar het is moeilijk om te blijven geloven in je nieuwe kindje en niet de omstandigheden of wat dan ook de schuld te geven, maar stug door blijven gaan!

Dank je wel voor deze eye-opener!

Helena Kwaaitaal
10 years ago

Ondernemers willen impact hebben op zoveel mogelijk mensen ….
Dat is een kraker voor mij. Ja ik heb echt impact op mensen, dat is duidelijk.
Maar op zoveel mogelijk?!
Die mindset ga ik zo eens even herprogrammeren in de sauna!

Saskia Frankena
10 years ago

Ik ben altijd al wel ondernemend geweest, maar realiseerde mij pas een paar jaar nadat ik ontslag had genomen en voor mijzelf was begonnen, dat je daarmee nog geen ondernemer bent.

Nu pas na een aantal trainingen, maar vooral veel contacten en projecten met andere ondernemers merk ik dat ik ook daarin groei. Wat volgens mij daarin inderdaad essentieel is, is dat jij de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen groei. En dat je jezelf dus toestaat om te groeien, nee eigenlijk nog meer als een verplichting ziet aan jezelf. Met Biz2Web hebben willen wij ondernemers helpen om zich zo goed mogelijk te profileren. Dat kan niet als je jezelf klein houdt.

Volgens mij geldt dat voor alle ondernemers en is eigenlijk de onderstroom voor alle punten. Sta in je kracht en groei!

Helmy Kleinlugtenbeld
Helmy Kleinlugtenbeld
10 years ago

Helemaal mee eens Saskia.

En als we het zelf soms vergeten, kunnen we elkaar eraan herinneren. Heerlijk als je zo’n netwerk hebt waar je je in mag begeven!!!

Saskia Frankena
10 years ago

Inderdaad Helmy, niet je netwerken vergeten. Ik merk dat ik mij terugkijkend, als werknemer vaak meer alleen heb gevoeld dan nu in de cirkels van ondernemers waar ik in zit. Allemaal prachtige en krachtige mensen.

Ik spreek natuurlijk ook nog wel mensen buiten deze netwerken..;) en daar heerst toch vaak het idee dat Zelfstandig synoniem is aan alleen.

Maar ondernemen is ook verbindingen leggen, je inbedden in de maatschappij. En ook dit moet je zelf doen…..en als ik genoeg heb van mijn bureau kan ik altijd nog gaan zitten werken in de Waarmakerij in Nijmegen. Daar zijn altijd weer inspirerende mensen te vinden.

Jan van Poll
Jan van Poll
9 years ago

Na lezing van dit stukje over mindset vroeg ik me af of ik als ondernemer niet in dezelfde valkuil was gestapt als iemand in loondienst. Zit ik, door me op te geven voor het Business Bootcamp, niet nog steeds te wachten op een denkbeeldige baas die me vertelt wat ik moet doen?

Arnoud Kas
6 years ago
Reply to  Jan van Poll

Dat hoop ik niet voor je Jan.

Als je met die mindset (die van werknemer) naar Open Circles stapt, dan zul je misschien zien dat je “trucjes” leert om succesvol te worden. Dit gaat niet werken… en Nisandeh zal waarschijnlijk de schuld ervan krijgen.

Nee, je zult zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen om dat wat je bij Open Circles leert, te vertalen naar je eigen business en te implementeren en bij te schaven net zo lang tot jij succesvol bent. Vallen opstaan vallen opstaan. Alles doen om jouw passie werkelijkheid te laten worden.

Twijfel je of bovenstaande iets voor je is, werk dan aan je mindset of zoek een baan anders doe je jezelf alleen maar geweld aan.
Succes!

Merlijn Smeele
10 years ago

@Wilko, ik denk dat een “echte” ondernemer bij het streven naar winst de maatschappelijke betrokkenheid niet uit het oog verliest. Mijns inziens gaan streven naar winst en maatschappelijke betrokkenheid prima samen. Verschil maken met je winst!

@Ronald: Doen is een goede nr 12! Ik doe heel veel maar niet altijd in de juiste richting (teveel hobby-denken tot de Bootcamp vrees ik). Blij dat ik nu elke dag meer focus heb:-)

Wilko van der Ploeg
10 years ago
Reply to  Merlijn Smeele

@Merlijn: Maar daarmee is de ‘echte’ ondernemer een ondernemer die net zo denkt als jij… iemand die jij hebt geschapen naar jouw beeld… de werkelijkheid is in de praktijk natuurlijk heel anders: Er zijn voorbeelden genoeg van ondernemers die het zo nauw niet nemen met de regelgeving rond veiligheid en gezondheid, laat staan met betrekking tot maatschappelijke verantwoordelijkheid. Laten we alsjeblieft het ondernemerschap niet te veel idealiseren: Ondernemers zijn ook gewoon mensen. Je hebt als ondernemer meer vrijheid keuzes te maken dan een werknemer, dat houdt ook in meer vrijheid tot het maken van foute keuzes.

Het is daarom goed, dat we als ondernemers elkaar blijven herinneren aan het hebben van een maatschappelijke verantwoordelijkheid. En laten we hopen, dat inderdaad binnenkort ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ op scholen gebruikt zal worden als een voorbeeld van een pleonasme.

Giel Boes
9 years ago

Over mindset, doelen stellen en met name ACTIE ondernemen wil ik graag het volgende delen…

Na 1x 37KM gelopen te hebben (februari 2012), dacht ik de Marathon ook wel te kunnen in oktober 2012 in Eindhoven:
– door ietwat overhaaste training liep ik na een retour Eersel (ca. halve Marathon) een blessure op
– deze afstand van 22KM was overigens het verste dat ik in 8 maanden gelopen had (verder dan 37KM hiervoor was ik nog nooit gegaan)
– na deze ‘halve marathon training’ liep ik met pijn en bij iedere training werd het erger
– een halve maand lag ik eruit op advies van de coach en de Marathon begon over enkele weken…
– vrijwel iedereen incl. mijn coach adviseerde _niet_ de hele maar misschien de halve Marathon te doen
– 3 dagen voor de Marathon oefende ik een bescheiden 6 KM en kwam weer met pijn terug
– eenmaal thuis gekomen die donderdagavond, schreef ik het volgende 12x achter elkaar op (zie bijgevoegde scan):
“Ik loop de hele Marathon binnen 4 uur op zondag!”
– dit las ik vervolgens hardop uit mijn dagboek en herhaalde het tot aan de marathon die zondagochtend wanneer ik maar kon!
– je raadt het al, ik liep hem binnen 4u (3:58:12) en zonder pijn, de volgende dag kon ik nog gewoon lopen maar had wel enkele dagen spierpijn uiteraard.

Trek je conclusie, zou ik zeggen 😉
Kortom: vrijwel alles is mogelijk, ga er gewoon voor. Stel jezelf doelen en onderneem ACTIE!

Ben benieuwd naar jullie reacties…

Ramon de Vries
9 years ago
Reply to  Giel Boes

Giel,

Van te voren had ik ook niet verwacht dat jij hem zou uitlopen. Ik vind het een hele prestatie!!! (Ik ben geen hardloper)

Groet,

Ramon

Giel Boes
9 years ago
Reply to  Ramon de Vries

Thanks Ramon!

Succes hangt voor een (heel) groot gedeelte af van het stellen van doelen, zo zie je maar weer 😉

Georgine Mol
10 years ago

Goedemorgen!
Sinds anderhalf jaar werk ik voor mezelf in een heel andere business dan voorheen. Het was goed om mijn hart te volgen en een eigen bedrijf te beginnen. Ik realiseerde me echter al heel snel dat mijn kennis en vaardigheden alleen me nog geen goede ondernemer maakt. Dat heeft er onder andere toe geleid dat ik heel gericht ben gaan netwerken en relaties op ben gaan bouwen. Inmiddels begint dat zijn vruchten af te werpen. Afgelopen vrijdag kwam ik na een netwerkbijeenkomst met drie mensen in contact die van me gehoord hadden. Alledrie hebben ze een huisdier die ik kan helpen en willen ze graag klant worden. Vanmiddag ga ik de eerste bezoeken, een hond met heupdysplasie. Dus ik denk dat ik voor wat betreft punt 5 al een eind op weg ben.
Ook punt 6 heb ik in de praktijk gebracht, want ik ben een tijd aan het zaaien geweest, maar kan nu ook steeds meer gaan oogsten.
En voor wat betreft punt 10: ik blijf leren, zowel in het dagelijks leven als in cursussen, opleidingen en bijscholing. En mede daarom ga ik in juli naar de Business Bootcamp.

Martine Verweij
8 years ago

Ik ben ondernemer in hart en nieren. Ik heb werken in dienstverband altijd als een beperking gevoeld.

Alleen punt 8 kan beter. Ik merk dat ik nog in mijn gedachten bezig ben met ‘wat levert het me op’. Tegelijkertijd ben ik ook bezig met welke waarde het voor mijn doelgroep heeft.

Margreet Noordanus
10 years ago

De mindset is echt heel belangrijk; ik heb ingezien dat ik nog veel te veel een werknemer ben! En dat ik voor de baas zeer zakelijk kan zijn terwijl ik dat voor mezelf nog niet ben en in de ‘hobby’ blijf hangen. Voor mij is er dus nog veel werk aan de winkel en veel te implementeren – iets waar ik nu, na de Business Bootcamp vol enthousiasme aan begonnen ben!

Paulien van der Geest
10 years ago

Leuk om aan de hand van deze lijst eens te kijken, in hoeverre het ondernemerschap altijd al ‘in mijn bloed’ heeft gezeten, ook toen ik nog voor een werkgever werkte. Een paar punten uitgelicht.

Ad 1: ik heb mijn partner voorgesteld dat mijn werkzaamheden moeten zorgen voor de extra inkomsten, en ik moet me dus niet verliezen in de dagelijkse gang van zaken. Die doet hij, zodat ik een duidelijke focus heb, op de ontwikkelingen waarvan wij denken dat het het bedrijf zal groeien.

Ad 2: Mocht het nodig zijn neemt het bedrijf simpelweg afscheid van zijn werknemer. Dat is een economische keuze en geen emotionele. Het is verstandig als werknemer ook zakelijk kan kijken naar zijn rol in het bedrijf. Zo zag ik zelf dat er op mijn afdeling te veel mensen waren voor het geld dat er binnen kwam. En besloot zelf op te stappen. Een jaar later werden inderdaad mensen ontslagen. Die liepen een flinke emotionele knauw op, want zij hadden zich helemaal gegeven voor het bedrijf.

Ad 6: Wij maken keuzes op de lange termijn. Soms is het een proces dat maanden duurt en het resultaat is niet zichtbaar voor onze omgeving. Maar wij zijn er van overtuigd dat het ons bedrijf op de lange termijn waardevoller maakt. Allereerst op de kortere termijn voor onszelf. Maar ook op de langere termijn: tegen de tijd dat je ‘met pensioen’ gaat, wil je een verkoopbaar bedrijf.

Ad 9. De economische crises werkt voor sommige mensen verlammend. Zij gaan er vanuit dat de economie grensen stelt, zonder dat ze het ook uitproberen. “Hoe kun je nou een bedrijf beginnen, midden in de crises?” Wij gaan we gewoon door met doen wat goed voelt en vertrouwen erop dat er altijd mensen zullen zijn, die via ons bedrijf op reis willen. Natuurlijk denken we wel na, of dit de behoefte van mensen veranderd. Maar wij zien het ook als kans om tijd te steken in ontwikkeling van onszelf en ons bedrijf. Je moet ons inziens vooral NIET STIL BLIJVEN STAAN omdat het crises is. Een crises is juist het moment om te investeren!

Ad 10. Zie ook 9. Is je business rustiger, grijp de gelegenheid aan om te investeren in jezelf en je bedrijf. Maar vergeet ook niet te blijven investeren als je druk bent. Anders hobbel je achter de markt aan.

Jan van Baardewijk
10 years ago

Mooi om hier een duidelijk onderscheid in te maken. Wat ik zie in veel reacties is dat er een aantal mensen die ondanks dat ze in de positie van werknemer zitten toch een ondernemende geest hebben. Ik hoop dat veel mensen die de omgekeerde situatie meemaken hier ook wat van leren.

Hoe de verschillende personen reageren op kredietcrisis is mooi geschreven. Krediet betekent letterlijk vertrouwen. Dit vertrouwen is er bij werknemers weer minder dan bij de meeste ondernemer.

Harrie Custers
Harrie Custers
10 years ago

Zekerheid
Ik weet nu zeker dat ik met een inkomen uit alleen loon, niet het leven kan leiden dat ik wil leiden. Dus toch maar gaan voor die nevenoplossing of volledig voor ondernemen.

Hoe dan ook, dat vereist in actie komen. En daar heb ik nog wat te doen. Ik kom veel in actie, neem veel initiatief, ben echter slecht in staat de waarde ervan in te schatten. M.a.w. Ik geef mijn uren “gratis” weg. Wellicht nog werk aan de winkel inzake eigenwaarde?

Franka Voortwist
10 years ago

Afgelopen mei was ik voor de eerste keer bij de Business Bootcamp. Ik denk dat ik op punt 1 t/m 9 veel te leren heb. Punt 10 deed ik al en blijf ik doen.
Vooral het in actie komen en uit je comfortzone komen zijn de punten waar ik na de Business Bootcamp mee aan de slag ben gegaan.
Hier zijn al hele leuke gesprekken en afspraken voor gesprekken uit voort gekomen.
Voor mij geldt heel erg DURF TE LATEN ZIEN EN HOREN WAAR JE GOED IN BENT !!!!
Ik kijk weer uit naar de Business Bootcamp van juli, dan zal mijn focus misschien weer op andere punten vallen om daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Wilko van der Ploeg
10 years ago

Met betrekking tot het tiende punt kan ik het er absoluut niet mee eens zijn. Ook in de tijd dat ik nog als werknemer bezig was, was de zucht naar kennis bij mij zo sterk, dat het ‘mooi meegenomen’ was als een werkgever wilde betalen voor de kennisvermeerdering, maar zo niet, zorgde ik er op eigen gelegenheid voor die kennis toch op te doen… zelfs in een omgeving (ik ben bij Arbeidsvoorziening begonnen met werken, een overheidsinstelling nota bene), die beslist niet uitnodigde om initiatief te nemen…

Ondernemer worden heb ik moeten leren en dat heeft bij mij best lang geduurd (in 1996 zelfstandig begonnen, 2002 weer in loondienst gegaan en sinds 2010 weer als zelfstandige bezig), maar de wil tot het ‘willen leren’ heeft mij nooit aan ontbroken…

Mirjam Stoffels
10 years ago

@Wilko:
Dit is ook een kwestie van mindset: ben je een zelfstandige of ben je een ondernemer? Volgens mij toch een echt een nuanceverschil… Als je jezelf ook ondernemer noemt, voelt dit zoveel krachtiger!

Jeremine Holt
Jeremine Holt
10 years ago

@Mirjam
Dus geen zzp’er meer, maar ozp’er? 😉

Mirjam Stoffels
10 years ago
Reply to  Jeremine Holt

@Jermine
Ja, helemaal goed! Had ik nog nooit bij nagedacht…

@Helmy en @Wilko
Het gaat inderdaad helemaal niet om het labeltje. Ik doel op mindset en in dit geval vooral ook het buikgevoel erbij. Er is een moment geweest waarop ik mezelf niet langer meer zelfstandige voelde, maar een ondernemer. Van UWV naar zelfstandige was een stap en van zelfstandige naar ondernemer ervaarde ik ook weer als een stap. Mezelf ‘ondernemer’ noemen [en de daarbij behorende aktie natuurlijk!] voelt zoveel krachtiger als mezelf ‘zelfstandige’ noemen.

In jouw verhaal viel me gewoon op dat jij jezelf ‘zelfstandige’ noemt, Wilko en dat was voor mij ‘een dingetje’… Ik ben het helemaal met je eens dat het daadwerkelijk gaat om je daden, wat je creëert en schept. Immers
‘Well done is better than well said’ ~Benjamin Franklin

Wilko van der Ploeg
10 years ago

@Mirjam: Zelf denk ik niet zo na of ik zelfstandige of ondernemer ben. Wat voor mij vooral telt, is hoe ik mijn eigen vakgebied ervaar en uitvoer, het label is voor mij minder van belang… wanneer ik een zaal met cursisten heb, weer een mooi project heb opgeleverd, een leuk e-boek heb afgerond of een geweldige blogpost heb geschreven… dat geeft me een beter gevoel… niet een label wat ik mij op-plak… Het creatief kunnen zijn in je eigen werk, iets kunnen maken en nieuwe dingen mogen bedenken, dat geeft mij een diep warm gevoel van binnen… en hoewel ik me vaker ondernemer dan zelfstandige noem, maak ik me niet druk om de nuanceverschillen.

En als ik dan toch een labeltje moet hebben… noem ik mij het liefst schepper… want dat is wat je uiteindelijk doet… nieuwe kansen scheppen voor jezelf en anderen…

(svp niet te verwarren met de schepper die een kuil graaft voor een ander)

Helmy Kleinlugtenbeld
Helmy Kleinlugtenbeld
10 years ago

@ Wilko
Mee eens. Het beestje moet een naam hebben. Alleen kan ik me ook voorstellen hoe Mirjam het bekijkt. Iedereen heeft zo zijn eigen plaatje bij de naam.

Zelf ben ik geboren en opgegroeid in het ondernemerschap en ken ik eigenlijk niet anders. Ik heb alles bij elkaar nog geen 4 jaar in loondienst gewerkt en ik werd er ongelukkig van. Het is voor mij dan ook een heel vreemd gebeuren.

Het warme gevoel… helemaal mee eens. Ik voel het ook. De passie stroomt, ik weet dat ik een waardevolle bijdrage lever, dat er weer mensen echt blij zijn.

Merijn Kegel
10 years ago

Hi Wilko, helemaal eens. Wat mij de eerste jaren van het ondernemen “overkwam” is het idee dat ik het te “druk” had om te blijven leren. Verschuilen achter bergen werk en nachten doorgaan. Terwijl ik in dienst altijd prima voor mezelf zorgde als het ging om trainingen, seminars en educatie op mijn vakgebied (internet marketing).
Je kunt nog zoveel “wil” hebben, maar als je niet ziet dat het 1 van de belangrijkste onderdelen van het ondernemen is blijf je op hetzelfde niveau (en wordt je op een gegeven moment ingehaald….)

Annelies van Woudenberg

Sinds ik de Business Bootcamp heb gedaan, heb ik leren inzien dat de volgorde van het MGSPI heel belangrijk is. Het begint inderdaad met de juiste mindset, wil je succesvol zijn. Als ondernemer heb je het nodig om naar de wereld te kijken in kansen en tegelijkertijd de risico’s in te schatten. Wat daarnaast helpt is Doen.
Mij helpt de oneliner: je kunt het door het te doen. Ga iets doen om je doel te halen en pas vervolgens wat je doet aan, om succesvoller te zijn.
Wat mij ook helpt is: don’t take it personally, zowel het succes als het falen. Van beide leer je wat je kunt doen om te bereiken wat je wilt. Daar gaat het om.

Jeremine Holt
Jeremine Holt
10 years ago

Als je onderneemt voor succes en je doet dat met iets dat helemaal bij je past (of vanuit je passie of hoe je het ook wilt noemen) heb je 3dubbel winst: Je komt zelf tot je recht, anderen ervaren je enthousiasme en kennis, en dat levert meer succes en als het goed is ook meer inkomen op. Ok, dat was 4dubbel winst volgens mij.

Marjan vd Brink
Marjan vd Brink
7 years ago

Mooi op een rijtje gezet, de verschillen.
Nr 3, 4, 5 = regels, invloed, kansen – dat zijn mijn groeigebieden!

Jeanet Locht
10 years ago

Je kunt van elkaar leren en je kunt elkaar aanvullen, en versterken. Ik ben nu nieuwe ideeen aan het uitwerken met andere ondernemers, dit heb ik vooral geleerd in the Business Bootcamp.

Tonnis van Dam
10 years ago

Het gaat volgens mij niet over beheersen van alle punten, maar over het bewust zijn daarvan. Van alle 10 punten ben ik me bewust en ik sta erachter en leef ernaar.

Als werknemer had ik vaak problemen met mijn werkgevers. Niet dat ik problemen had met hen, zij hadden vooral problemen met mij. Omdat ik het op mijn eigen manier deed en eigen wensen had. Daar konden ze niet zo goed mee omgaan. Ik werd als het ware afgeremd.

Als ondernemer kan ik echt wat bereiken. Ideeën krijgen en realiseren. Klanten zoeken en vinden. Regels maken. Anderen helpen. En heel veel leren. Elke dag leren om zo beter te worden, kansen te ontdekken.

Ik ben nog niet zover dat ik alles doe wat nodig is. Hoe kom ik tot die situatie en ben ik bereid de gevolgen te accepteren? Daar zou je mij nog mee kunnen helpen 😉

Maria Simons
10 years ago
Reply to  Tonnis van Dam

Hoi Tonnis,

Jij noemt dat je ‘nog niet klaar bent’.
Ik weet natuurlijk niet of dit voor jou ook geldt, voor mij is dat juist het teken dat je bewust bent dat er altijd nog meer te leren is en dat je daarvoor open staat.

Was dat niet de “rich mans thought” uit de Master Entrepreneur?

Ik ben een van die mensen die over stapt van werknemer naar ondernemer en de boven genoemde punten mogen nog enorm groeien. Dat ik me daar bewust van ben geworden is ontstaan in de Business Bootcamp en groeit in de Business University.
Maria Simons

Saskia Frankena
10 years ago
Reply to  Tonnis van Dam

Hi Tonnis,

Goed dat jij het zegt, wie zou mij hierbij kunnen helpen. Dit maakt namelijk ook dat je je vragen in het universum zet. En ik heb gemerkt dat er dan antwoord komt. Vooral in mijn niet-Open Circles Academy omgeving zie ik nog teveel mensen die ofwel hardnekkig blijven roepen dat “alles” goed gaat ofwel in de klaag-/ slachtofferstand zitten.

Concrete vragen maken dat ik voor mijzelf helder heb wat ik nog nodig heb, c.q. moet doen om te groeien en de anderen de gelegenheid geef mij daarbij te helpen.

Helmy Kleinlugtenbeld
Helmy Kleinlugtenbeld
10 years ago
Reply to  Tonnis van Dam

Hoi Tonnis,

Wanneer ben je wel zover om te doen wat nodig is? En de gevolgen te accepteren?

Waar wacht je nog op? Als je naar de trein van Bart [hierboven] kijkt… op welk station wil je dan uitkomen?

Wat heb je nodig om die stap te zetten? En hoe ver is het buiten je comfort zone?

Dit kun je heel gemakkelijk peilen door een vergelijking te treffen met iets wat je eerder hebt meegemaakt. Gebruik dat referentiekader om te ‘meten’.

Misschien is het wel helemaal niet zo ver buiten je comfort zone als je denkt, of als het voelt. Teken een cirkel [comfort zone] op papier en zet een kruis op de plaats erbuiten… hoe het voor jou voelt. Kijk er eens serieus naar en wordt je daarvan bewust.

Kijk dan welke tussenstappen je kunt zetten en benoem die. Behandel dit dan volgens het MG-SPI principe.

Beslis dat je de stappen zet die nodig zijn, stel je doel, bepaal je strategie, maak een plan en implementeer.

Succes ermee!

Bianca de Wit
10 years ago

Ik merk heel erg aan mezelf dat ik toen ik nog in loondienst was het lastig vond om voor het bedrijf beslissingen te nemen, het was toch niet echt mijn ding.
Nu in mijn eigen bedrijf weet ik heel goed wat ik wil en waarom en is het maken van beslissingen ineens niet meer zo lastig. Erg fijn dus!

Helmy Kleinlugtenbeld
Helmy Kleinlugtenbeld
10 years ago

Mijn grootste eye-openers hebben nog steeds te maken met bewustwording.

Omdat ik geboren en opgegroeid ben in het ondernemerschap, het altijd gezien heb, heb ik me nooit afgevraagd hoe het anders zou zijn. Toen ik een jaar of 5 geleden in loondienst ging werken, zag ik echter hele andere dingen. Dat heb ik nog geen 4 jaar volgehouden. Ik kon er niet mee weg.

Alle punten zijn voor mij dan ook gesneden koek… in de horeca dan wel te verstaan. Dat is waar ik het geleerd heb. Nu ben ik op een andere manier actief in het ondernemerschap en dat is een rare gewaarwording. Doordat ik me nu bezighoudt met het optimaliseren van de horeca via een begeleidingstraject ziet het plaatje er ineens heel anders uit.

Toen ik het MG-SPI principe echt tot me door liet dringen zag ik de verbanden en kon ik bij elke stap een horeca-plaatje plakken. Op die manier kan ik het voor mezelf gemakkelijk vertalen naar mijn huidige ondernemerschap. Heel verhelderend.

Zo kwam ik er o.a. achter wat conditionering met je doet. Alles wat ik altijd gehoord heb en aangenomen heb voor waarheid. Alles wat ik gezien heb en dus gemodelleerd. Dat gaat heel ver en zat bij mij dus ook heel diep. Gelukkig ook, want het ondernemerschap is echt mijn ding. Bijzondere ervaring!

Robert van der Wulp
10 years ago

Dat zijn weer tien mooie punten. Sommige punten beheerste ik al toen ik werknemer was. Ik vond het uitermate storend dat mijn bazen een korte termijnvisie hadden en daar naar handelden. Vaak nog als gevolg van de regels van het bedrijf zelf. Mijn gedachte was altijd: Je verandert je regel toch als deze je zo dwars zit. Je hebt hem nota bene zelf bedacht!

Ik denk dat de combinatie van mijn eigen regels bedenken zodat ik op lange termijn impact op iedereen zou hebben mijn drijfveer is om ondernemer te zijn.

Ik ben mijzelf ook altijd aan het ontwikkelen. Dat is soms heel confronterend. Zoals bijvoorbeeld bij punt 1. De Business Bootcamp heeft mijn kijk op geld verdienen weer een flinke duw in de goede richting gegeven. Loon naar werken. waarbij werken niet wordt uitgedrukt in tijd maar in bijdrage. Eigenlijk heel logisch. Je vraagt een schilder ook niet hoe lang hij aan het schilderij heeft gewerkt. Je betaalt hem voor de waarde die jij in het schilderij ziet (voelt). En dat kan vele malen meer zijn dan wat de schilder zelf in gedachten heeft.

Het zoeken van kansen vind ik zelf een leuke bijkomstigheid. Er zijn al zoveel leuke dingen op mijn pad gekomen sinds ik voor mijzelf werk! Ik stel mijzelf iedere dag bewust open voor nieuwe mogelijkheden. Er gebeuren dan heel onverwachte dingen.

Met behulp van dit soort blogs en weerspiegelingen blijven we ons ontwikkelen.

Maaike Frankena
10 years ago

Het maakt genoeg los in elk geval. Ik hoop dat er mensen zijn die de Business Bootcamp hebben bezocht een mooi aanbod hebben gekregen, én genomen, om door te gaan naar de Master Entrepeneur.
Voor mij was de Master Entrepreneur een harder doordenken en doorgaan op alle 10 de punten. Voor mij als voorheen-werknemer een mooie cursus.
De 10 punten zoals in het begin genoemd verdienden wel wat nuancering, ik ben blij dat Nisandeh die gaf. Hoe zou het zijn om eens een ondernemer en een zzp-er tegen elkaar af te zetten? Zien we daar verschillen of???

Jacques van Bragt
Jacques van Bragt
9 years ago

1 en 2 zijn lastig als je van werknener de overstapt wilt maken naar ondernemer en midden in de ratrace zit.
5. Kansen, eigenlijk wordt het steeds leuker om de kansen op te zoeken, te creeren.
6. Tot voor kort nooit over de lange termijn nagedacht en dat is wel een eye-opener gebleken. Keuzes van nu leiden over enkele jaren tot resultaat
9. crisis leidde bij mij als werknemer altijd tot meer werk (werk in de sociale zekerheid)
10. Educatie: Twijfelde enige tijd terug over investeren in woninginrichting of educatie. Heb allebei gedaan. Gevolg: mijn geld is op en ik veel blijer. Afgelopen jaar 7000 euro aan educatie uitgegeven en voor de komende jaren zal dat rond de 5000 per jaar liggen.

Belangrijkste les is en blijft dat ik zelf verantwoordelijk ben voor de dingen die ik doe en ook de dingen die ik niet doe.

Willy Triest
9 years ago

In januari volgde ik samen met mijn echtgenote Rit de Business Bootcamp, en nadien deden we Breakthrough to Success en Financial Freedom, en de Financial IQ seminar.

Ik merk dat onze mindset nu op bijna alle punten veranderd is, maar het vraagt wel tijd en inspanningen om deze verandering ook te consolideren.

Telkens we een seminar of training volgen, maar ook telkens we een blog lezen of een video zien van Open Circles Academy worden we we in onze mindset bevestigd en versterkt.

Ondertussen lezen we ook gretig alle goede content en boeken, en ook deze dragen bij tot het versterken van de juiste ‘entrepreneurs-mindset’.

Dus hierbij warm aanbevolen: lezen die artikels, bekijken die video’s, ook al is het voor de … de keer. Al leer je er technisch niet veel meer van, het consolideert telkens je mindset.

Josephine Wierdsma
8 years ago

Op YouTube een presentatie van de 13-jarige Logan op TedxTalks.
Vind ik een prachtig v.b. van een jong mens met de mindset van een ondernemer.

youtube.com/watch?v=h11u3vtcpaY#t=31

Wat ik her-ontdekte door Logan:
ik bewonder mensen die ONDERNEMER ZIJN IN HET LEVEN.
Dan doel ik niet perse op het hebben van een eigen bedrijf.

Een goede ondernemer zijn, kun je als een levenshouding zien, waarbij je het maximale uit je zelf haalt en inzet voor een optimaal leven voor jezelf en voor de hele wereld om je heen.
Geld verdienen is daar slechts een aspect van.
Het hebben van een eigen bedrijf is ook slechts een middel.

Een levensondernemer zeg maar.

Om een bedrijfsondernemer te zijn ben ik hard aan het bij leren. Met grote dank aan Open Circles.
Als werknemer kon ik mijn ei niet kwijt, als zzp-er ook niet.

Om een levensondernemer te zijn hoef ik slechts mijn oude gevangenis kleding uit te trekken. Dat kindermaatje houdt me bang en klein, waardoor ik punt 5, de kansen niet zie en grijp.
Ook dat ben ik hard aan het leren.

Leni Minderhoud
Leni Minderhoud
8 years ago

Wat een mooie visie Josephine ‘Ondernemen als levenshouding’. Dat ondersteun ik helemaal en dit is ook het thema van mijn boek dat ik momenteel aan het schrijven ben. Je inspireert me door deze benadering. Veel succes!

Wendy Lorist
6 years ago

Hoi Josephine,
Ik ben er stil van zo dat jou prachtige visie bij mij thuiskomt. Na 23 jaar knokken (ondernemend) heb ik de ondernemende 2-jarige peuter onder het puin vandaan gehaald, generaties van slachtoffers doorbroken en nu….mede dankzij open circles mijn autobiografie aan het schrijven, en verhuis ik over een paar jaar met mijn man naar zuid Spanje om onze kinderdroom in vervulling te gaan, een wellness B&B/camping op te zetten. Dank voor je inspiratie, Wendy