Echte Ondernemer: Visie + Strategie = Succes

2797 views | 34 reacties |
shares

Het blog van vorige week “ZZP’er of Ondernemer” heeft flink wat discussie veroorzaakt – er werden niet alleen tientallen comments geplaatst op het blog zelf, maar ook in verschillende gerelateerde discussies in LinkedIn groepen en honderden tweets. Blijkbaar hebben we een gevoelige snaar geraakt bij velen…

Door jullie comments te lezen en te luisteren naar de conversatie werd het duidelijk voor me dat één van de dingen die van een zelfstandige een echte ondernemer maakt, zijn manier van denken is.

Een ondernemer heeft een visie en vanuit zijn toewijding aan dit bredere beeld, kiest hij de beste lange-termijnstrategiën om zijn visie te bereiken. Een zelfstandige daarentegen is opportunistisch en gebruikt korte-termijntactieken om elke kans die zich aandient te grijpen.

Een zelfstandige is reactief, een ondernemer is proactief.

De zelfstandige is het centrum van zijn business. Oftewel – geen eigenaar betekent geen business. Voor de echte ondernemer zijn de klanten het centrum van zijn onderneming – hij is steeds minder essentieel voor zijn onderneming.

Het gevolg is dat de onderneming van de ondernemer een asset wordt die elk jaar meer waard wordt. Op enig moment kan het worden overgedragen aan een ander of worden verkocht.

De business van de zelfstandige daarentegen groeit slechts zoveel als de zelfstandige zelf zijn klanten kan bedienen (er zijn slechts 24 uren in een dag) en wanneer de zelfstandige ermee wil ophouden, heeft zijn business geen waarde (zonder de eigenaar) en kan niet worden verkocht.

Dit besef zou een wake-up call moeten zijn voor iedereen die zijn business leidt als een zelfstandige in plaats van als een ondernemer.

Mijn vraag aan jou vandaag is – wat kun JIJ doen in jouw business om meer visionair te worden (en minder een korte-termijndenker), meer strategisch (en minder opportunistisch) en daardoor succesvoller en gelukkiger?

Plaats je opmerking in het commentaarvak hieronder en kom regelmatig terug, om de interactie te kunnen volgen.

Op jouw succes, Nisandeh

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
34 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iris Vogt
11 years ago

Hallo Nisandeh en lezers,

Ik lees veel over visie en missie, MAAR….voor velen is dat een lastige opgaaf. Lange termijnplannen, lukt het jou om je daar aan te houden? De meesten niet, al zou het goed zijn om een verder gelegen doel te bepalen.

Wat mijn boodschap zou zijn, en wat ik ook zelf gedaan heb, is begin met iets dichter bij en BEGIN MET GEVEN.

Toen ik zonder baan zat, heb ik besloten om een vriend in zijn bedrijf te gaan helpen door daar een project te doen. Onbetaald, mensen verklaarden mij voor gek! Maar…..
Hij blij omdat hij geholpen werd in drukke tijden, ik blij omdat ik een project kon doen op een nieuw terrein en last but not least: Het bracht mij in contact met zíjn netwerk wat op de lange termijn werk zal opleveren!

Dus, maak tijd om wat te doen voor een ander!

Denise Boomer
Denise Boomer
12 years ago

Mijn visie is: Vertrouwen in jezelf is essentieel voor moeders om zichzelf in deze samenleving te kunnen handhaven en ook nog te kunnen opvoeden. Wanneer je kunt vertrouwen op je talenten kan je op jezelf vertrouwen en raak je minder snel uit balans.

Mijn missie is Moeders hun talenten te laten zien, waardoor ze vertrouwen in zichzelf krijgen en dit vertrouwen weer kunnen doorgeven aan hun kinderen.

De eerste stappen voor het maken van een plan zijn gezet. Veel schrijven over dit onderwerp, contacten leggen, een duidelijk product neerzetten en vooral laten zien dat ik er ben.

Callista Roelofs
Callista Roelofs
12 years ago

Mijn eerste stap is gezet. Een plan met visie, missie, strategie, doelstellingen. Het fijne daarvan is dat ik een focus heb waar ik me op kan richten, makkelijker bij alle dingen die ik doe kan bedenken of ik het wel of niet moet doen. Bijzonder vond ik ook te merken dat vele ideeën die de afgelopen jaren bij me langs zijn gekomen in mijn totaalplaatje blijken te passen. En dat dit nu geen losse flodders meer zijn, maar deel van mijn geheel:-) En dat het mijn passie raakt, ipv dat het een afstandelijk, academisch kunstje is.

De volgende stap is het werkelijk in de wereld gaan zetten. Ik merk dat ik dat nog spannend vind, én nog de nodige handvatten nodig heb. Eind oktober is nog lang voor de Master Entrepeneur…… Ik kijk er naar uit.

Robert Rosier
11 years ago

Nisandeh, je hebt het eigenlijk al genoemd. Visie is de sleutel.

Mijn visie is groot, dus heb ik hem in stappen verdeeld.

Ik ben de principes van Elements of Success aan het toepassen. Daarmee zie ik in twee weken tijd al meer effect dan in een jaar ploeteren.

Als iemand wil weten wat het geheim daarvan is: lees “Leef lekker”, pas toe wat daar in wordt aangereikt en ga naar het Elements of Success seminar en leer nog meer!

Django Blok
12 years ago

Helemaal mee eens.
1 Beginnen met een goede visie (op de wereld).
2 Vervolgens bedenken wat en hoe je met je onderneming kan bijdragen aan deze visie.
3 Een plan maken
4 Nu is het makkelijk om stapje voor vooruit te komen in de goede richting en met een mooi uitzicht.

Anne Genders
Anne Genders
12 years ago

Wat mij goed helpt is om een businessplan te hebben en vooral om die bij te houden. Denk dan vooral aan de missie, visie, strategie en doelstellingen. Als ik deze wat vaker bekijk en aanpas, heb ik meer focus. Wat mij ook helpt is om alle doelen op een papiertje te hebben in mijn agenda of naast mijn bed zodat ik daar vaak mee geconfronteerd wordt en elke dag een paar punten toevoeg aan mijn actielijst en er een paar afvink als ze gedaan zijn.

Jenny Crone
Jenny Crone
12 years ago

Ik werk met een team. Ik ben er van overtuigd dat ik niet alles zelf kan en dat anderen in sommige dingen veel beter zijn. Dan kan ik die dingen dus beter niet zelf doen. Ik ben in mijn organisatie de ondernemer, faciliteer, motiveer en zet de strategie uit en heb het totaal overzicht van waaruit ik stuur.
Uiteindelijk zal ik het zo gaan organiseren dat ik “misbaar” ben. Zo is mijn organisatie ook over te dragen aan anderen.

Carla de Wit
Carla de Wit
12 years ago

Ik vind het belangrijk om regelmatig stil te staan bij de redenen waarom ik kies voor het ondernemerschap. Waarin zit de waarde voor mijn klanten. En niet teveel op te gaan in de waan van de dag. Als beginnend ondernemer komt er zoveel op me af, en is er zoveel te leren, dat ik moet uitkijken dat ik niet “vergeet” daar af en toe boven te staan. En ik heb een concreet stappenplan gemaakt die me helpen om mijn doelen te bereiken

Dirk
Dirk
12 years ago

Veel visies en missies zijn plat en futloos, die zeggen mij niets. Soms zie ik zelfs niet het verband met de bedrijfsactiviteiten. Voor ondernemers die pronken met hun statements, werkt dat kennelijk prima – zeker als hun medewerkers ze probleemloos aanhalen en invullen. Perfect.

Maar ik werk al 15 jaar zonder. Als ik een visie noteer, is binnen de kortste keren de glans er af. Ik vergeet mijn eigen missie. Heb ik dat nu? Of zijn er veel zoals ik en reageren op deze oproep alleen maar mensen die bewijzen dat het hebben van een visie en missie zo goed werkt?

Renée Daniëls
11 years ago
Reply to  Dirk

Grappig: ik noem mijn handicap geen belemmering, maar een ‘makke’, oftewel een probleem. Normaal denk ik niet in problemen, maar dit is er officieel eentje, want niet op te lossen. En hij staat nog zwart op wit ook. 😉

Mijn doel is, om mijn makke geen belemmering te laten worden.

Dat doel moet ik elke dag bereiken, gedurende de rest van m’n leven. Ieder ander doel dat ik me ook maar zou willen stellen, zakelijk of privé, is daaraan (helaas) ondergeschikt. De meeste dagen lukt het, sommige dagen lukt het zo goed dat ik denk dat ik volledig gezond ben, andere dagen confronteren me keihard met het feit dat dat niet zo is. 😉

Groeten, Renée Daniëls

Miranda Kampers
12 years ago

Visionair zijn is voor veel mensen niet alleen een opgave, maar soms ook moeilijk te begrijpen.
Wanneer ik mijn visie (ken je talenten, toon je talenten, maak succes zichtbaar) en missie (personen en organisaties laten groeien in gedrag, communicatie en representatie) deel, is het haast hogere wiskunde. En dát bepaalt nu juist mijn strategie: in gesprek gaan, verklaren, luisteren en delen én de samenwerking zoeken. Ik zoek en geef inspiratie door mijn successen en tegenvallers te delen in mijn netwerk.

Financieel vrij zijn geeft mij mijn focus, maar als een ondernemer ervaar ik iedere dag de hobbels in de weg. Als zelfstandige beklim je die, als ondernemer ga je links of rechts om!

Christien Papez
Christien Papez
12 years ago

Graag wil ik reageren op de notite van Dirk:
Ja dat klinkt heel bekend..na korte tijd is de glans ervan af. Daar bots ik ook steeds tegen aan.
Er komt nog een probleem bij: mijn WAO-status. Het voelt als een blok beton aan je been. Beperkingen waar je tegen aan loopt: de afhankelijkheid van de uitkerende instantie, het fiat dat je nodig hebt. Het eindeloze wachten op de uitnodiging voor het noodzakelijke en onontkoombare gesprek dat noodzakelijk is om je pad op ( te mogen) stappen.
Gewoon dat juk van je afschudden is geen optie: wanneer de deur achter je gesloten wordt blijft hij definitief dicht óók als een en ander niet loopt zoals verhoopt.
Als hulpverlener voel ik me verantwoordelijk voor mijn clienten. Ik ben het zelf die de kwaliteit dient te leveren en ik ben het zelf die de behandelingen gaat doen.
Ik opteer naar een werksituatie waarin mijn clienten gaan ervaren dat het heel goed mogelijk is , na een opstap, zelf het heft in handen te nemen en met onderlinge steun naar hun doel toe te werken.
De onderneming daarmee niet meer enkel afhankelijk maken van mezelf en de mogelijkheid tot delegatie aan een betrouwbare collega in te bouwen die op dezelfde lijn zit.
De situatie “wanneer ik er niet ben ligt de boel plat” behoort tot het verleden.

Renée Daniëls
11 years ago

Je zou je WAO-status ook als voordeel kunnen zien:
– om akkoord te krijgen van het UWV moet je je bedrijfsplan goed onder woorden kunnen brengen, zowel mondeling als schriftelijk. Je hebt uiteindelijk dus niet zo maar een bedrijfsplan, maar eentje dat goed in elkaar steekt. Daarmee heb je al een behoorlijke voorsprong op het merendeel van de startende ondernemers!
– je krijgt bij een akkoord eigenlijk een bedrijfsfinanciering, die je alleen terug hoeft te betalen bij voldoende resultaten. Er zijn maar weinig starters die deze luxe hebben!
– als je plan goed is, maar je tóch nog wat extra hulp zou kunnen gebruiken, heb je de mogelijkheid die ‘gratis’ (want betaald door het UWV) te krijgen. Weer zo’n luxe. 😉
– je hoeft niet op je handen te zitten terwijl je wacht op de uitnodiging voor het gesprek. Je kunt al vele stappen zetten op het ondernemerspad zonder dat je daadwerkelijk een cliënt hebt gezien of zelfs maar benaderd. ‘t Feit dat je hier op het blog van Open Circles bent beland toont dat je er al minstens één hebt genomen. Maar ondernemen is meer dan alleen de begeleiding van je toekomstige cliënten en er zijn op dat gebied nog vele stappen die je kunt nemen.! Jij bent wederom in de luxe positie om op je gemak allerlei ondernemerszaken uit te zoeken.

Wie weet kom je met deze denkwijze op het punt dat ‘het juk afschudden’, geheel of gedeeltelijk, wél een optie wordt. Denk er ‘ns over na, want 100% veiligheid en ondernemen gaan nou eenmaal niet samen.

Groeten, Renée Daniëls

Kees van der Stel
10 years ago

Met dit onderwerp kan ik niet zoveel.
Ik kies er bewust voor om een ondernemende ZZP-er te zijn.
Ik heb wel altijd een business van mijn activiteiten willen maken, ook al werk ik vanuit een persoonlijke missie en een levensopdracht.

Be the change you want to be, Kees

Esther Croese
Esther Croese
12 years ago

Ik heb een ideaal: mensen helpen zichzelf en elkaar liefdevoller te benaderen. Hoe ik dit kan aanpakken ben ik nog aan het onderzoeken door met anderen van gedachten te wisselen. Stap 1 die ik gezet heb: mijn voormalige business als zelfstandige stopzetten om zo ruimte vrij te maken voor ondernemerschap.

Corrianne Fieret
Corrianne Fieret
12 years ago

Dit vind ik een moeilijke vraag omdat je als startende ondernemer juist eerst het werk wilt aannemen om de eerste groei te realiseren. Op het moment dat er klantengroei plaatsvindt zou de aandacht verplaatst kunnen worden. Wat ik zou kunnen doen om meer visionair te worden is buiten het gewone stramien om denken, aan personal branding te werken. en mij gedragen zoals ik dat zal doen wanneer ik het resultaat ontvang van mijn strategie en termijndenken.

Koen Snoek
7 years ago

Ik ben ook een ondernemer en heb een duidelijke visie voor de toekomst.
Dit gaat per stap, maar de groei blijft.

Het enige waar ik sinds ik met Open Circles bewust van geworden is dat mijn domeinnaam -> http://www.gitaarlesvankoen.nl <- lastig ter overname is. Mijn naam is hier echter in verwerkt. Daarnaast vind ik dat hij wel erg persoonlijk is. Hoe kijken jullie hier tegen aan? Een muzikale groet, Koen

Marcel
Marcel
12 years ago

Bij mij start de visievorming meestal door te zien welke processen er spelen, en ontwikkelingen/opgaven/uitdagingen te herkennen. Uit complexiteit de eenvoud herkennen. Dan is pro-actief en sturend handelen een stuk eenvoudiger. Op deze manier ontstaat meerwaarde naar anderen als basis voor business.

Jos Verheijden
12 years ago

Ik realiseer me dat ik zelf zowel de drijvende kracht als de grootste belemmering van mijn bedrijf ben.
Als trainer/coach ben ik zelf het product.
Daarom richt ik me inmiddels sterk op het creëren van passief inkomen.
Ik heb de Gezond Slank Methode ontwikkeld met de klant als uitgangspunt.
Het nieuwe product en de nieuwe markt passen naadloos bij mijn missie en visie als trainer/coach.

Tania Keijer
12 years ago

Heel belangrijk voor mij is dat ik het idee moet loslaten dat ik alles beter zou doen dan een ander. Pas dan kan ik anderen inschakelen voor de side-tasks en kan ik me focussen op de marketing.

Corry Bos
12 years ago

Ik werk altijd met lange termijn planning. Op het moment dat ik iets nieuws introduceer of integreer, heb ik meestal al vage of soms zelfs concrete plannen voor een volgende stap. Ik buit mijn huidige plan volledig uit, maar zodra het resultaat niet meer groeit, heb ik het volgende plan uitgewerkt op de plank liggen om te introduceren en uit te voeren.

Cyril Meijers
Cyril Meijers
12 years ago

Mijn ervaring is dat je om proactief te zijn een goede discipline moet hebben. Sommigen hebben dat van zichzelf, maar anderen hebben daar een hulpmiddel bij nodig. Zelf heb ik daar zeker hulp bij nodig en die hulp is een goed overdacht businessplan waarin de ambities voor over een aantal jaren zijn neergezet. Vervolgens hoort daar voor mij een concreet actieplan bij met de te nemen stappen op dit moment, en het komende jaar. Op die manier werk ik heel gedisciplineerd aan het realiseren van mijn plannen om als ondernemer financieel vrij te worden.

Wim den Engelsen
12 years ago

Een visie is belangrijk voor mij. Zowel privé als zakelijk. Woorden als handicap, belemmering en belasting hebben voor mij een speciale betekenis.
Als ik mijn belemmering (handicap) een belasting laat worden, kan ik net als vele anderen achter de geraniums gaan kniezen en bier drinken. Ik heb hier niet voor gekozen. Mijn visie is dan ook: laat belemmeringen geen belasting worden.

In mijn business als belastingadviseur is een van de issues comply or not comply. Mijn ervaring is: liegen nee en slim ja. Het motto is dan: laat de belasting geen belemmering worden. Nu nog mijn slimheid en creativiteit aanwenden om er achter te komen wat mijn doelgroep wil en dan is zelfs marketing geen belasting meer. Het begin van de mindset verandering is gemaakt!

Martine Verweij
8 years ago

Ik ben een ondernemer. Ik heb een hele duidelijke missie en doel voor mijn bedrijf. Ik ben nu druk bezig om alles op te zetten, zodat het na een aantal jaar ook zonder mij een bedrijf is.

Deze jaren werk ik dus hard, veel harder dan ik ooit in dienstverband heb gewerkt of zou willen werken.

Als ik al mijn ideeën en strategieën heb uitgewerkt, dan kan ik me verder richten op de operationele uitvoering en mijn verantwoordelijkheid als conscious millionair.

Marijke Willems
8 years ago

Ja ja, helder betoog. Ik beaam het verschil. Ik denk dat veel zzp’ers stiekem mensen in loondienst zijn zonder dienstverband. Ik zie mezelf ook echt als een zelfstandige die bezig is ondernemer te worden. Ik ben goed in het begeleiden en coachen van mensen met allerlei persoonlijke ontwikkelings vraagstukken maar een ramp in het bewijstechnische stuk. Ik denk dat visie en missie en doelen hierbij een grote rol spelen: ik doe maar wat. Niet in mijn eigenlijke werk natuurlijk, daar red ik me echt wel mee. Maar bedrijfstechnisch… Ik lees me nu bijvoorbeeld suf, maar zonder heldere doelen en zonder het toe te passen blijven het pagina’s met letters. ondernemer in ontwikkeling dus, nog een hoop werk te doen 🙂

Dion
Dion
12 years ago

Ik ken genoeg succesvolle ondernemers die opportunistisch zijn. Wat ze wel allemaal hebben is dat ze kansen “ruiken” en een heel simpel plan hebben. Missie, visie, strategie doet mij teveel aan consultancy denken. Life is happening while you’re making plans. Dus ja, een plannetje helpt, maar vol in het leven staan nog meer

Inez
Inez
12 years ago

Ik zou mijn ideeen op papier moeten gaan schrijven om een geheel en overzichtelijk plan te krijgen. Veel losse flodders in mijn hoofd maar kom niet tot het schrijven, vind dit erg lastig. Ben een praktijk mens en dingen op papier zetten is niet mijn sterke kant. Mijn site is klaar dus mijn eerste stap om mij te presenteren in de wereld is gezet. Blijf het spannend vinden om te verkondigen waar ik goed in ben en waar ik voor sta.

Robert Witlox
Robert Witlox
12 years ago

Je kunt niets doen om visionair te worden. Je hebt een visie of je hebt géén visie. Je kunt een visie (gaan) ontwikkelen. Dat is lange termijn werk. Ik vraag me af of de huidigde ZZP’ers daar de tijd voor hebben.

Heb je geen visie en wil je toch succesvol worden, dan heb je een uitdaging!

Het is mijn missie om ONDERNEMERS met passie en plezier te laten ondernemen. Alleen langdurige begeleiding is in mijn ervaring en overtuiging zinvol… 12 maanden volstaat!

Els Cappel
12 years ago

Uit nieuwsgierigheid ben ik naar Business Bootcamp gegaan. M.n. het persoonlijke groeideel als training sprak me aan.

Nisandeh raadde me de andere trainingen ook aan. Dus….ik ben er voor gegaan. Ik heb 2 trainingen gedaan, en 2 komen er nog aan.

Passive Income Online maakt het mogelijk voor mij om meer Passive Income te creeeren dan ik inmiddels al heb… verdiend als ondernemer. Dus de ondernemer wordt weer aan het werk gezet… niet omdat het moet, maar omdat ik er voor kies. Passive Income Online is een nieuwe uitdaging voor me… die nu komt op het goede moment.

Tom Zoethout
12 years ago

Ik heb een blogsite met een financieel doel voor dit jaar.
Ik heb een sticker met het financiële doel op de rand van mijn beeldscherm geplakt en wordt herinnerd aan mijn doel en daarmee stel ik regelmatig mij de vraag of ik met de goede dingen bezig ben dat doel te bereiken.
Het gaat niet alleen om het financiële doel, maar dat staat wel in het brandpunt, waar diverse doelen bij elkaar komen. M.a.w.: als ik niet succesvol blog, geen goede content maak, dan haal ik dat doel niet. Tevreden lezers zijn een voorwaarde voor zaken doen via die site.

Ugo4it
Ugo4it
12 years ago

Ik besefte na de Business Bootcamp al dat ik eigenlijk al op de goede weg ben en na de Financial Freedom Intensive nog beter waar ik aan moest werken. Mijn bedrijf wordt al deels door andere geleid en dat kan ik in de toekomst makkelijk verder uitbouwen tot geheel zodat ik er niet meer zelf bij nodig ben.
Nou ik het gewoon heel leuk om te doen, maar dan kan ik het als hobby blijven doen, nietwaar?

Ondertussen levert mijn bedrijf ook al passief inkomen op in de vorm van Google ads en ik heb mijn tweede website daar inmiddels ook van voorzien. dat zijn dus alvast drie wegen waarop passief inkomen gecreëerd kan worden. Volgens mij ben ik dus een echte ondernemer! Thank you, Thank you, thank you! xxx

Arnoud Wennekus
12 years ago

Mijn visie: het naar je zin hebben, voldoende middelen voor nu en in de toekomst om in jezelf en je bedrijf te kunnen investeren in tijd, en geld. En persoonlijke groei. Ondertussen van het leven genieten, ook hard werken, maar ook tijd om te reflectere, en je feedback te verwerken.

Reinier Bloem
12 years ago

Na de Passive Income Online cursus van het afgelopen weekeinde ben ik Internet Marketeer ipv consultant. Ik ben al begonnen om mijn lopende opdracht qua tijdbesteding te verminderen om zoveel mogelijk tijd aan het creëren van passief inkomen te kunnen besteden.

Leve de lol.

Trudy Beekman
Trudy Beekman
12 years ago

You have waked me…..As an artist, I focus on myself, but I have to focus on my producs, to become a real succesful entrepreneur.

thank you, whoever you be

trudy beekman