10 eenvoudige manieren voor een betere wereld

24687 views | 126 reacties |
shares


Mijn persoonlijke visie (die later de visie van Open Circles Academy is geworden) is ‘to create a better world by empowering people to fulfill their greatest potential’.

In dit blog en in onze seminars focussen we ons vooral op het “hoe” van deze visie: “empowering people to fulfill their greatest potential”.

Deze keer wil ik eens wat tijd en aandacht besteden aan het bedenken van  eenvoudige manieren  die we allemaal kunnen gebruiken om bij te dragen aan het belangrijkste deel van de visie nl. een betere wereld creëren.

Ik geloof dat een groot deel van onze motivatie als individuen en als ondernemers eruit bestaat ons onderdeel te voelen van iets dat groter is dan onszelf.

En ondanks dat “een betere wereld creëren” vaak klinkt als de taak van grote leiders als Nelson Mandela en Moeder Theresa, geloof ik erin dat we allemaal kleine handelingen kunnen en moeten doen om het verschil te maken in de levens van mensen om ons heen.

Hieronder volgen 10 acties die ik graag doe.
Allemaal zijn ze gemakkelijk te doen en dragen ze – op hun eigen, eenvoudige manier – bij aan een betere wereld.

  1. Glimlach (deze is vooral effectief bij onbekenden)
  2. Erken anderen (voor kleine dingen en grote dingen, laat mensen weten dat je hen waardeert)
  3. Breng schoonheid in de wereld – koop een zak veldbloemenzaad en strooi het uit over een openbaar grasveld
  4. Vertel je naasten dat je van ze houdt (elke dag)
  5. Rij voorzichtig
  6. Doe iets aardigs voor iemand die je niet kent (onze buren geven de planten in onze tuin water als wij het vergeten… tenminste, ik denk dat het onze buren zijn)
  7. Geef iemand een boek dat je hebt gelezen (werkt heel goed om plezier en kennis te verspreiden)
  8. Maak geen rommel, en leer je kinderen dat ook niet te doen (we hebben maar één planeet…)
  9. Leer iemand hoe je iets moet doen (en wees geduldig als ze proberen het te snappen)
  10. Verbind mensen (introduceer twee vrienden of collega’s die hun voordeel kunnen doen met de verbinding)

Een van mijn doelen is elk jaar om random acts of kindness te oefenen. Ik houd daar enorm van, niet zo zeer om hoe de ander zich voelt, maar om hoe ik me voel… over mij.

Dus, wat is jouw lijst?

Welke kleine gestes doe jij, of hebben anderen voor jou gedaan, die de wereld een beetje meer laten stralen? Vertel het ons in het commentaarveld hieronder…

En breng deze blog post onder de aandacht bij je contacten via LinkedIn, Twitter en Facebook.

Op jouw succes, Nisandeh

126
Leave a Reply

avatar
93 Comment threads
33 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
104 Comment authors
Blije bijRobert RakkeCathelijn van IngenMara EijsboutsJosé Gloudemans Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat het mij weten wanneer er
Saskia Steur
Gast

Mijn top tien van acties en aardige gebaren die bijdragen aan een betere wereld zijn: 1. Zomaar een kaartje sturen aan een vriend/vriendin om ze te laten weten wat zij voor jou betekenen 2. Scheiden van afval, hergebruik van glas, papier en plastic. 3. Doorgeven van gedragen kinderkleding aan bevriende moeders 4. Kopen, gebruiken en promoten van Fair Trade producten 5. Kosteloos delen van kennis en ervaring 6. Gelezen boeken doorgeven aan anderen via bookcrossing 7. Zoveel mogelijk de auto laten staan en de fiets pakken 8. Mijn kinderen laten meegenieten van de kennis en ervaring die ik bij Open… Lees verder »

Karin Boelhouwer
Gast

Een heel goede tip die ik ooit kreeg helpt bij alle genoemde acties: Do it with a flourish! In het Nederlands: Doe het met een zwier/plezier/flair, al klinkt dat minder flourish,

En nog iets, nog niet iedereen is ervan doordrongen dat elke stem telt, ook bij de verkiezingen voor Provinciale Staten op 2 maart. Stem op een partij die past bij je visie, je passie!

Karin Boelhouwer
kandidaat voor GroenLinks Utrecht

Anita Brinkman
Gast

Hoi Saskia Dat zijn mooie gebaren en passen zeker bij jou. Ik herken er ook zeker een paar. Ik merk dat ik het lastig vindt dingen te bedenken omdat veel voor mij heel normaal is. Maar mss zijn sommige dingen helemaal niet zo normaal en werk ik idd mee aan een betere wereld! Vanavond maak ik een verslag van 2012. Ik ben heel blij met de nieuwe contacten die ik (met name) heb via Open Circles. Nog blijer ben ik met het feit dat ik me, mss wel voor het eerst, echt durf te verbinden met deze mensen. Ik heb… Lees verder »

Esther Molenaar
Gast
Esther Molenaar

Een aantal zullen dezelfde zijn als van Nisandeh. Het is goed om na te denken over de kleine dingen die je doet en kunt doen om de wereld te verbeteren. Je hoeft er echt niet altijd voor naar de andere kant van de wereld. ‘Honger’ is er ook aan deze kant, maar dan gaat het vaak om emotionele honger. Ook die moet worden gestild. 1. Raak iemand aan als je tegen ze praat of op ze reageert. Dat hoeft helemaal geen knuffel te zijn. Even jouw hand op de hand, onderarm of schouder van de ander is genoeg. 2. Vraag… Lees verder »

Jiry de Waal
Gast
Jiry de Waal

@ Esther

Beste Esther,

Hoewel ik het zeer waardeer dat je tips geeft en deze voor een deel heel waardevol kunnen zijn, heb ik echt bezwaar tegen een aantal tips.

1.Mensen moeten elkaar niet aanraken tijdens een gesprek, dat leidt af, voelt voor de meeste mannen heel onnatuurlijk en geeft mij in ieder geval een betuttelend en bemoederend gevoel waar ik helemaal kriegel van wordt. Ik heb zulke buren en ze zijn echt heel lief en kunnen goed omgaan met hulp behoefenden zoals gehandicapten maar ik kan er dus echt niet tegen en mijd ze zoveel mogelijk.

Blije bij
Gast
Blije bij

Als je echt kunt voelen, voel je vanzelf of je iemand wel of niet kan aanraken. Dat is iets wat je met je eigen intuïtie aanvoelt. Voel jij dat niet, dan moet je het zeker niet doen. Ik doe dat soms wel, als het goed voelt.

Marijke Willems
Gast

Ik ben het met je eens. Ik kan er ook niet tegen als ik steeds aangeraakt word en bij mensen die ik niet ken vind ik een beetje afstand helemaal fijn.

Hetty Hanekamp
Gast

Hoi Esther en alle anderen,

Geven is geweldig. Ik vind ontvangen net zo belangrijk. Ik geef daarmee de andere de gelegenheid om ook een goed gevoel over zichzelf te krijgen.
Geven bestaat niet zonder ontvangen. Ik heb een vriendin die heel veel geeft, en vooral niets wil ontvangen. Ik heb me voor haar afgesloten omdat ik nooit iets voor haar kan betekenen. Jammer. Heel jammer. Ik ga haar bellen 🙂

Groeten en een fijne dag,

Hetty

Marijke Willems
Gast

Hele mooie aanvulling inderdaad: geef de ander de gelegenheid om ook te geven zonder direct iets terug te willen doen. eerder las ik ook zoiets over vragen: vragen aan een ander helpt de ander om ook iets te kunnen doen. Zo heb ik het nog niet zo vaak bekeken maar ik zal het opslaan in mijn hoofd 🙂

Anita Brinkman
Gast

Hoi Hetty

Ik lees hier zo even jouw bericht tussendoor
Ik vind het een hele krachtige!

Hoe is het verlopen als ik vragen mag?
Gr Anita

Jean Van der Biest
Gast

een voorbeeld bij 2: ik ben in Vlaanderen vrijwilliger bij Tussenstap, een organisatie die gratis advies geeft aan ondernemers in moeilijkheden. ik krijg daar uiterst zelden iets voor terug, vaak zelfs nog geen bedankje. laat staan nog eens een berichtje later, als het hen weer goed gaat. Maar ik besef maar al te goed dat die hulpvragers niet graag herinnerd worden aan een “sombere” bladzijde uit het verleden. En dat ze dat dus systematisch negeren. En dus heb ik dat leren aanvaarden. Gelukkig krijgen wij van de organisatie heel veel terug op andere vlakken: sterke know-how, heel fijne contacten met… Lees verder »

Marijke Eggink
Gast

mijn tips voor een betere wereld: 1. nooit iemand ongevraagd advies geven, daarvoor eerst toestemming vragen 2. authentiek en eerlijk zijn, mensen laten weten wat je ervaart 3. iemand op straat helpen met een buggy of met oversteken 4. de deur openhouden voor de volgende persoon die door de deur wil 5. bos en strand helpen schoonmaken door zwerfafval op te rapen, als dank voor het genieten en mogen verblijven in bos en op strand 6. ecotax betalen als je gaat vliegen 7. biologisch voedsel kopen zelfs al is het duurder, 8. geen of weinig vlees eten 9. als je… Lees verder »

Jiry de Waal
Gast
Jiry de Waal

@ Esther 2. Als je iemand iets vraagt verlaag je de drempel voor hen om jou ook iets te vragen. Als de ander het gevoel heeft ook iets bij te kunnen dragen zullen ze meer het gevoel van gelijkwaardigheid ervaren. Éénrichtingsverkeer werkt niet (lang). 9. Mensen mogen best hun verdriet delen met mij zolang ze bij me komen voor hulp of advies. Voor een luisterend oor en een schouder om op te huilen moeten ze echt niet bij mij zijn. Dat stimuleerd zelfbeklag en zelfmedelijden en hindert een constructieve houding naar de toekomst toe en het eigen vermogen de situatie… Lees verder »

Marijke Willems
Gast

Je eerste tip vind ik fijn. Je tweede tip iets minder 😉 Ik zelf vind het soms gewoon heel fijn om even mijn verhaal kwijt te kunnen of om even aan te kunnen geven hoe iets voor mij is, zonder dat de ander dit meteen probeert te veranderen. Gevoelens mogen er zijn, en het helpt voor de verwerking ook om ze te delen. Blijven hangen in zelfmedelijden is niet constructief, maar dat staat in mijn ogen los van je gevoelens met iemand willen delen. Ik zelf ben een hele poos bezig geweest met leren dat mijn emoties er mogen zijn.… Lees verder »

Paula
Gast

Als we meer zouden delen met elkaar, meer zouden benoemen wat er bij ons speelt, meer respect en betrokkenheid tonen aan elkaar, maar vooral veel humor brengen wordt alles om je heen mooier. 1. Deel en geef rijkelijk van alles wat je hebt, zowel geestelijk als materieel. Je kan altijd je kennis delen, je talent, maar je hebt vast nog wel spullen die je niet (meer) gebruikt waar je iemand blij mee kan maken. Maar geef ook gewoon geld als een vriend dat nodig hebt, zonder terug te verwachten. 2. Benoem je emoties zodat mensen begrijpen wat er in je… Lees verder »

Jenny Hack
Gast

Hoi Paula

Ik kan me helemaal vinden in al je tips voor een betere wereld.
Lekker spontaan ook!

Warme groet, Jenny
ps mijn duimpje heb je!

Willeke Huijsmans
Gast

1. Neem een voorbeeld aan kinderen: speel! 2. Geef je spiegelbeeld iedere dag een zoen; liefde begint bij jezelf 3. Koester je ‘vijanden’; ze zijn je grootste leraren 4. Maak oogcontact en luister aandachtig; zie, hoor en ontvang 5. Durf je kwetsbaar op te stellen; laat zien wat er echt is. 6. Geef als je wilt geven (verwacht niets terug), ruil als je wilt ruilen. 7. Lach: om te lachen hebben we 20 spieren nodig, om te fronsen minstens 40 8. Zie jezelf weerspiegeld in elk ander; jij bent slechts een andere ik! 9. Eer je moeder, de aarde. Zij… Lees verder »

Quiriene
Gast

1. wees vriendelijk en geduldig naar je medemens 2. luister goed naar anderen zonder meteen een oordeel te hebben 3 verdiep je eens in biodiversiteit: zaai geen veldbloemenzaad uit over een grasveld maar over een stuk braakliggend zand. dan komt het tot bloei, in het gras niet. 4. ervaar de wereld om je heen door te ruiken, proeven, voelen 5. breng afgedankte spullen naar de kringloopwinkel 6. scheid het afval, daarvan worden nieuwe producten gemaakt zoals mobieltjes, buitenbankjes en bordjes. 7. eet zo min mogelijk vlees, dat verlicht het milieu en je spijsvertering 8. omarm je vrienden en vergeef hen… Lees verder »

José Gloudemans
Gast
José Gloudemans

Mooie tips…..
Minder vlees eten…of geen vlees meer eten is inderdaad beter voor je gezondheid en het milieu.
Nog een tip…het boek lezen van Jonathan Safran Foer, Dieren eten genaamd…..
Een Europeanen voor een betere wereld.

Karin Lassche
Gast

1. Bewust kiezen hoe je reist – fietsen is goed voor het milieu en je blijft er fit en slank bij
2. Niet te snel oordelen – vaak is er een reden waarom mensen doen zoals ze doen
3. Vaker je schouders ophalen in plaats van meteen te reageren op bijvoorbeeld een kattige opmerking.
4. Iemand die oud is en niet zo mobiel ongevraagd opzoeken.
5. Jezelf goed verzorgen.
6. Tijd maken voor jezelf: als je je goed voelt, kun je ook meer geven.
7. Nieuwsgierig blijven en blijven leren.
8. Altijd je best doen.
9. Afspraken nakomen of tijdig aanpassen.
10. Vrijwilligerswerk doen.

Michele van Reijsen
Gast

Mijn top 10 van aardige gebaren:

1. Mensen die ik tegenkom groeten met een lach
2. Dingen (weg)geven aan een ander
3. Behulpzaam zijn, ook als er niet om gevraagd wordt
4. Dierbaren laten weten dat ze dierbaar zijn
5. De deur openhouden voor een ander
6. Iemand voor laten gaan, zowel in winkels als op de weg of
op het persoonlijk vlak
7. Complimenten geven
8. Positieve gedachten hebben
9. Nooit (ver)oordelen
10. Integer proberen te zijn.

Bernadette Egelmeers
Gast
Bernadette Egelmeers

1. Nodig iemand uit aan je tafel, voor een maaltijd, gesprek, verhaal. 2. Doe iets vrijwillig waar je ook zelf plezier in hebt 3. Glimlach om “verkeersfouten” van anderen en jezelf. 4. Laat voetgangers en fietsers in de regen voorgaan. 5. Doe aan afvalvermindering vooraf; koop onverpakte producten, neem zelf de verpakking mee 6. Geef spullen die je niet gebruikt aan iemand die het wel wil (eerst even checken). 7. Kijk naar de schoonheid van de natuur en laat die binnen komen. 8. Focus je op wat er goed gaat en geniet daarvan, benoem het. 9. Geef mooie muziek door… Lees verder »

Astrid Flamand
Gast

Wees blij
Zing
Wees behulpzaam
Zorg voor jezelf en voor anderen
Hou van jezelf en van anderen
Geef, Leef
Leer
Aandacht en Attentie
Help de aarde
Doe iets goeds

Life is Wonderfull !
Enjoy every minute !

Tina van Bochove
Gast

Mooie lijstjes! Ik ga niet een hele lijst van minimaal 10 maken. Naast vele die al genoemd zijn hanteer ik de volgende top 5:
1 Doe alles wat je doet met passie en geniet van het leven!
2 Wees authentiek en blijf vooral je zelf.
3 Glimlach en straal vrolijkheid en vriendelijkheid uit naar anderen.
4 Spreek je waardering voor anderen uit en geef regelmatig complimenten.
5 Feliciteer mensen met behaalde successen, met verjaardagen of andere ‘mijlpalen’in hun leven.

Mijn missie:
“Ik geniet van het leven en wil op authentieke wijze vol passie mijn licht laten stralen om anderen daarmee te inspireren zichzelf te zijn!” 😀

Marijke Faling
Gast
Marijke Faling

Of ik tot 10 kom, weet ik niet, maar hier komen een paar dingen die ik – meestal – doe: 1. als eerste sorry zeggen i.p.v. op de ander te wachten 2. mensen op straat groeten; veel mensen groeten geen onbekenden, maar reageren wel verrast en verheugd als je hen gedag zegt 3. aanbieden mijn kennis met anderen te delen 4. zo vaak mogelijk glimlachen, niet alleen tegen anderen, maar ook tegen mezelf 5. niet gelijk op hatelijke of andere vervelende opmerkingen reageren en me ondertussen afvragen hoe ik toch een gaatje vind om de humor ervan in te zien… Lees verder »

Els
Gast

Tja, wat zo normaal is voor mij….is soms helemaal niet zo normaal voor anderen: 1- Ik groet de mensen op straat . 2- in de auto kun je ook tegen iemand lachen 3-ik stuur mijn vrienden een Valentinekaart 4-of neem op Valentine een klein kadootje mee 5- geef mijn klanten op Valentine een klein kadootje 6-Ik feliciteer iemand die zwanger is. Ik ben dan dubbel blij. ( Ik kreeg helaas zelf geen kinderen) 7-ik zeg tegen ouders hoe fantastisch en liefdevol ze met hun kinderen omgaan 8-ja!, ik geef daklozen altijd wat. Ze staan hier buiten bij de Super. Als… Lees verder »

Dafina
Gast
Dafina

Hieronder zijn mijn acties voor een betere wereld: 1. Ik stuur positieve gedachten en emoties in de wereld 2. Ik geef graag eten aan vogeltjes tijdens een wandeling 3. Ik maak geld over voor goede doelen 4. Ik houd mijn directe omgeving (energetisch) schoon door niet naar de nieuws te kijken of naar gewelddadige films 5. Ik doe mee met recycling 6. Ik maak vrienden bewust van eigen levensstijl, gezien deze een directe invloed heeft op de omgeving 7. Ik loop of fiets graag, liever dan met de auto rijden 8. Ik ben heel dankbaar voor wat er is 9.… Lees verder »

Heleen
Gast
Heleen

Hoi Dafina

ik vind het top dat je het over jezelf hebt en wat jij bijdraagt aan de betere wereld. Bedankt! Ik kan me goed vinden in je comment.

VRgR Heleen

Corinne Tibben
Gast
Corinne Tibben

In elk contact met een persoon, hoe vluchtig soms ook , kun je iets voor elkaar betekenen. Voor jou kan het een klein iets zijn wat je geeft, voor de ander kan dat een enorm geschenk zijn. 1. Echt belangstelling hebben in de persoon waarmee ik praat. 2. Kopjes thee, koffie, yoghurt, snoepjes m.a.w. alles halen en pakken voor mijn zwangere vrouw. 3. De container van de buren terugbrengen als je die van jezelf ophaalt. 4. Iemand helpen die moeite heeft met zijn autobanden op te pompen. 5. Na een etentje je vrienden die met de trein zijn gekomen afzetten… Lees verder »

Claudia Kaldenbach
Gast

1. help een ander zonder er iets voor terug te verwachten
2. geef dagelijks iemand een oprecht compliment
3. begroet iemand op straat die je niet kent
4. bel eens iemand op die je een tijd niet gesproken hebt
5. doe leuke dingen met je gezin, familie of vrienden
6. verbaas je over de natuur en wees er zuinig op
7. investeer in de relatie met je kinderen: ze zijn de toekomst
8. visualiseer dagelijks je grote droom
9. maak je why groter dan je onzekerheid
10. onderneem vanuit wie je bent:
voeg waarde aan de wereld toe met jouw talent en skills

Miranda Kampers
Gast

Een betere wereld begint bij jezelf! Dus: 1 Vraag jezelf waar je goed in bent, geloof daarin, straal het uit en deel het met anderen 2 Respecteer en waardeer jezelf 3 Geef jezelf tijd, rust en ruimte en gun dat anderen ook 4 Benoem je kernwaarden en leef daarnaar 5 Luister naar wat mensen echt zeggen 6 Geef oprechte aandacht door mensen aan te kijken 7 Groet en toon intense interesse 8 Zoek naar de verbindingen en de overeenkomsten 9 Laat anderen goed zijn en beter worden 10 Wees blij met wat je hebt en wie je bent en richt… Lees verder »

heleen den haan
Gast
heleen den haan

Random acts of kindness, Caroline Myss heeft daar mooie boeken over geschreven. (www.CMED.com) . Over hoe ‘toevallige’ ontmoetingen of daden een enorme impact hebben op jouzelf en anderen. Mijn lijstje, vraagt wel enig denken: 1. Spontane gesprekken aangaan met mensen in de winkel, wanneer we ‘blind’ op onze beurt staan te wachten voor de kassa 2. Met humor reageren op dingen die gebeuren en hiermee andere uitnodigen om te lachen om de dingen… waardoor ze niet meer zo zwaar zijn als ze eerst leken 3. Bellen naar vrienden, familie, dierbaren op niet-vaste momenten om naar hen te informeren hoe het… Lees verder »

Ida Kuyk
Gast

Als VisiteClown kom ik wekelijks op bezoek bij mensen met dementie. Veel kleine gebaren die ons helpen om contact te maken met deze mensen en hen te doen opleven gelden ook in het dagelijks leven. Een greep uit de mogelijkheden: 1. Maak vaker oogcontact. 2. Zie het bijzondere in ieder mens. 3. Laat je verwonderen en deel dit met de ander. 4. Geef complimenten. 5. Zing een liedje speciaal voor een ander. (gezongen vanuit het hart, maakt het niet uit als sommige tonen “vals” zijn) 6. Speel. Wees zo nu en dan ondeugend. 7. Neem jezelf niet te serieus. Tot… Lees verder »

Brigitte
Gast
Brigitte

1. Ontwikkel mededogen, voor de schepping, de anderen én voor jezelf;
2. Stel je open voor het kleine en grote wonder, schoonheid; verwonder, bewonder;
3. Verbind je met al wat leeft;
4. Doe wat je doet met liefde en aandacht;
5. Deel;
6. Zoek regelmatig de stilte, de natuur, het heilige. Mediteer.
7. Mediteer regelmatig over dankbaarheid; uit dankbaarheid;
8. Luister aandachtig, verplaats je in de ander;
9. Stel de geest boven de letter;
10. Wees authentiek, een mens uit een stuk.

MIRJAM VAN KAN
Gast
MIRJAM VAN KAN

–Meditatie, contemplatie. Verantwoordelijkheid leren dragen voor eigen emoties en gevoelens., zodat de ander met open hart en mind tegemoet getreden kan worden. –Biologisch- dynamisch gekweekt voedsel kopen: maakt de aarde schoner en ontvankelijker voor kosmische energie, en ons als mensen beweeglijker en vrijer in ons denken , voelen en doen. –Beoefen deugdzaamheid. Klein voorbeeldje: rotzooi uit de bosjes trekken en in je container stoppen, ook al is het publiek domein. –Boeken/films en kennis doorgeven –Een arm om iemands schouders slaan, als dat nodig is. –Spreek schoon. .–Stoppen voor het zebrapad en voetgangers ruim baan geven. Wel eerst in de achteruitkijkspiegel… Lees verder »

Joshua Schepers
Gast
Joshua Schepers

Mijn lijst: 1. Maak tijd vrij voor mijn broers, zus, vrienden en vriendinnen 2. Aandachtig luisteren naar mensen voordat ik zelf mijn dingen breng 3. Ik ben er nog niet helemaal goed in: maar denk win/win in relaties 4. Dank voor kleine dingen in het leven die ik snel als normaal beschouw: zoals het feit dat ik een auto heb die me van a naar b brengt. Dat ik fijne mensen ken. 5. Glimlach naar mensen 6. Aandach geven aan mensen die ik niet ken 7. Vrolijkheid en energie geven, op allerlei plekken waar ik kom 8. Open zijn en… Lees verder »

Heleen Oomen
Gast

Mijn 10 (niet altijd zo) eenvoudige manieren voor een betere wereld. Er is een kosmische wet als basis van alle wetten en dat is de wet van de liefde. Daarop baseer ik mijn 10 manieren. Ik leef ermee. 1 Hou van jezelf, onvoorwaardelijk en leef ernaar. 2 De stroom gaat dan automatisch door naar alle anderen en de wereld. 3 Wees zo zuiver mogelijk in je intenties naar jezelf (wat niet betekent dat je niet boos of verdrietig mag zijn, wees eerlijk) 4 Dan pas je dat ook toe op anderen en de wereld. (wat niet betekent dat je jezelf… Lees verder »

Petra Wilmsen
Gast

Toch hier ook mijn tips voor een betere wereld, ik heb al zo een mooie tips gelezen…. 1. Zorg voor een ontspannen gezicht, geef een glimlach als je mensen ontmoet. 2. Maak complimenten, geef een ander hiermee een goed gevoel. 3. Koop bewust, weinig verpakking, biologisch. 4. Poetsmiddelen voorzien van ECO productie 5. Verzorging voor je lichaam met Ecologische producten 6. Afval dat je hebt scheiden, papier, plastic, ijzer, organisch. 7. Geef kleding door of ruil met mensen met dezelfde maat. 8. Hou van jezelf, verwerk al je onverwerkte emotie’s. 9. Spiegel steeds naar jezelf als je iets ziet bij… Lees verder »

Petra Esmeralda Beekers Romme
Gast

Inderdaad.
Een Petra kan dit zo passend verwoorden,
hier kan ik me slechts volledig bij aansluiten,
bedankt voor de voorzet, groet Petra Esmeralda

Marie-Thérèse
Gast

Bovenstaande fijne tips hebben veelal betrekking op het ‘doen’. Mijn tip is om meer aandacht te besteden aan het ‘zijn’. Het gaat fout als mensen ontevreden of onzeker zijn. Dit gaat gepaard met egocentrisme en egoïsme en daar kunnen geen doe-tips tegenop. Acties zijn dan onecht of kosten te veel energie (even ietwat kort door de bocht om geen uitgebreid epistel te hoeven schrijven) Als jij tevreden en gelukkig bent zul je automatisch en zelfs soms onbewust veel van al die acties doen. Mijn enige tip is dus: werk aan je zelfbewustzijn en duurzame tevredenheid, zonder daarbij op anderen te… Lees verder »

Madelon Revermann
Gast

Zelf hou ik wel van een puntje meer…. :

1 Gewoon lief zijn

2 Met aandacht luisteren

3 Niet oordelen

4 Mild zijn

5 Spontaan helpen als je ziet dat een ander hulp nodig heeft

6 Gastvrij zijn

7 Meedenken met anderen

8 Zorgzaam zijn voor mens, dier en planeet

9 Kennis delen

10 Aanbevelingen doen voor waardevolle mensen en zaken

11 Je creativiteit delen

12 Ruimte geven

13 Geluk bevorderen!

14 Je blijven ontwikkelen en kansen scheppen voor de ontwikkeling van anderen

15 Dankbaar zijn als levenshouding

Heleen Verduin
Gast
Heleen Verduin

voor een betere wereld doe ik het volgende:
1. Ik leg mijn overtuiging niet op aan een ander
2. Ik probeer wat ik doe met aandacht te doen
3. Ik glimlach
4. Ik vertel mezelf dat ik me geweldig voel
5. ik maak mooie blije schilderijen
6. Ik probeer oprecht te zijn.
7. ik probeer de ander vrij te laten in zijn of haar keuzes
8. Ik respecteer mijn grenzen en die van de ander
9. Ik probeer te genieten, van natuur en dieren
10. Ik probeer niet te verspillen en rommel te maken

Willem
Gast

Mijn bijdrage aan een betere wereld is in zijn eenvoud dit: 1. Een collega zzp – er aan werk helpen 2. Tweemaal dagelijks een stevige wandeling maken waardoor ik weer inspirerend kan zijn 3. Een boek weggeven aan een vriend of vriendin 4. Buiten een pijp roken en daarna met een creatief idee aan de slag gaan samen met mijn collega´s 5. Een leuk cadeau geven aan mijn ex terwijl ze dit jaar haar verjaardag niet wil vieren 6. Een les wiskunde geven aan mijn jongste zoon van 16 7. Twee van mijn bevriende collega´s met elkaar verbinden 8. Collega´s… Lees verder »

Hanneke
Gast

Ik herken veel in jullie lijstjes. Dus verval ook in herhalingen: 1. Genieten van de tuin die iedere dag een beetje verandert, in deze periode beginnen veel planten weer uit te botten en ruik je soms even de lente. 2. Lachen om mezelf, mezelf niet op alle fronten serieus nemen. 3. Niet verwachten dat het leven alleen maar leuk is; niemand heeft ons een rozentuin beloofd, des te meer genieten van al het goede dat overblijft en dat is verrekte veel. 4. Genieten van kleine dingen, als samen met je liefde op de bank of naar de supermarkt, maar ook… Lees verder »

Paul Labohm
Gast
Paul Labohm

1. Schrijf aan het eind van de dag drie dingen op waarvoor je die dag dankbaar bent geweest; 2. Communiceer met je leefomgeving en als je beloofd hebt terug te bellen, doe dat dan ook; 3. Doe iedere dag iets ongewoons; 4. Als je frisse lucht om je heen hebt, haal dan aan het begin van de dag drie keer diep adem; 5. Neem iedere maand een ochtend de tijd om onverwachts een aantal van je vrienden te bellen; 6. Geniet van iedere vorm van schoonheid om je heen: natuur, kunst, lucht, man of vrouw, boek, muziek, enz.; 7. Vertel… Lees verder »

Dubravka Vajagic
Gast

Prachtig dat wij allemaal bijdragen aan een beter wereld. Ik doe ook van mijn kant alles wat ik kan om de wereld met liefde vol te stoppen. 1. Veel lachen en iedereen die bij mij met hangend gezicht komt lachend weg sturen. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. 2. Luisterend oor zijn voor de naasten die met een probleem zitten. 3. Wet van frequentie gebruiken om beter wereld te maken. Wij kunnen met onze gedachten (gebeden) positieve trilling veroorzaken waardoor iemand waar wij aan denken zich beter voelt. Lees daarover in het boek: De wet der resonantie… Lees verder »

Gerry
Gast

Wow! Great tinkhing! JK

Marina Klis
Gast
Marina Klis

Door open te staan van Atot Z (dus van affectie tot zorgzaamheid)
1, Affectie (ik zie jouw liefde, ik durf lje ief te hebben)
2. vriendelijkheid (ik heb een zachte gesprekshouding)
3. mededogen (ik weet hoe belangrijk vergeving voor mij en jou is)
4. hulpvaardigheid (wil je hulp, kan ik helpen)
5. saamhorigheid (ik ben / jij bent geen eiland)
6. troost (geef ik en vraag ik)
7. vriendschap (ik neem het iniatief om relaties te verbeteren)
8. waardering (ik vind jou top!)
9. vrijgevigheid (ik wil je graag iets geven)
10. Zorgzaamheid (wat heb je nodig, kan ik je iets geven)

Willem Koopman
Gast
Willem Koopman

Marina,
Een heel erg mooie optelsom van waardevolle onderwerpen.
Ik vind t heel sprekend!

Ria Jekautz
Gast

1. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. 2. Ruim het zwerfvuil rondom je woning op. 3. Glimlach en groet de mensen die je tegenkomt. 4. Begin zomaar een gesprekje met een vreemde. 5. Draag altijd hondenkoekjes bij je (maakt baasjes en hondjes blij). 6. Ruim de hondenpoep van je honden op. 7. Laat anderen voelen dat je om ze geeft. 8. Leef! Het leven is te kort om je druk te maken om onbelangrijke dingen. 9. Leer ook anderen hun kansen te zien en te grijpen. 10. Breng spulletjes die je niet meer… Lees verder »

Yasmin Verschure
Gast

Hoe draag ik bij aan een betere wereld: 1. Verbeter de wereld door jeZELF te verbeteren 2. Probeer niet te oordelen – niemand kent de blauwdruk van de ander 3. Wees dankbaar voor ALLES 4. Geniet van de puurheid van mensen die ANDERS zijn. 5. Geniet van de natuur en vindt je eigen NATUUR 6. Probeer oprecht vriendelijk te zijn 7. Probeer te luisteren met een open HART 8. Speel en dans het leven – het is een SPEL 9. Laat je energie vrijelijk stromen in het vertrouwen dat alles wat je nodig hebt er zal zijn op het juiste… Lees verder »

Annemarie Bergh
Gast

Wat een mooie wereld hebben wij! Graag voeg ik daar mijn lijstje toe, gewoon omdat ik het fijn vind mijn “dingen” die ik doe voor een betere wereld te delen: 1>mensen voor laten in het verkeer, 2>stoppen voor mensen die willen oversteken, zeker als het giet van de regen, 3>kaarten met “veel geluk” verspreiden en “ze” veel geluk toewensen in hun leven (idee FFI), 4>zomaar iets lekkers brengen voor de patiënten op een ziekenafdeling in ons ziekenhuis in Almere, 5>iemand een gemeend compliment geven als mij iets opvalt, bijvoorbeeld een prachtig sieraad of mooie jas, 6>reageren als onbekende mensen om… Lees verder »

Renée Daniëls
Gast

Ik ben erg ‘van de spreekwoorden’: 1. Verbeter de wereld, begin bij jezelf (a.k.a. Michael Jacksons ‘(I’m starting with the) Man in the Mirror’) Stel jezelf een mooiere wereld voor en gedraag je vervolgens alsof ‘ie al zo is. 2. Wat gij niet wilt dat u geschiedt …. Die werkt twee kanten op: – ga met anderen om zoals jij wilt dat ze met jou omgaan (waaronder ook ‘wie goed doet, goed ontmoet’) – verplaats je in de ander. Dat maakt sommige (re-)acties ineens een stuk beter te begrijpen, met één voorbehoud: begrijpen is niet hetzelfde als accepteren! 3. Wie… Lees verder »

Monique
Gast

En daarom ben jij zo’n fijn mens!

Barbe Messing
Gast
Barbe Messing

1) spreek
2) luister
3) geef
4) deel
5) geniet
6) verbind
7) omarm
8) zie
9) vertrouw
10) verwonder

Irene Bosch
Gast
Irene Bosch

Beste mede-bloggers,

Aan deze lijsten is bijna niets meer toe te voegen. Dus less is nu more. Je voelt en je weet wel wat goed is om te doen. Vertrouw daar maar op!

Hartelijke groeten,

Irene Bosch

Eel
Gast

Kudos! What a neat way of thinking about it.

Ferdy Koot
Gast

Goh, wat een ideeën allemaal! Heb er ‘maar’ twee aan toe te voegen, het merendeel van alle bovenstaande voorstellen doe ik al jaaaaaren.; al was het maar voor de verbazing die het bij andere mensen oplevert. – Ik houd hier rond het huis in zo’n straatl van 100 meter alle vuilnis in de gaten en weet daardoor al menig vuilnisbak te hangen; on voor stel baar wat mensen weggooien. – Op de rijksweg houd ik alle pechgevallen in de gaten, WegenWacht, Rijkswaterstaat of KLPD hoeven niet alles te doen. Soms een kruissleutel nodig om een lekke band te kunnen verwisselen,… Lees verder »

Judith van Lohuizen
Gast

Tjee, wat een goede dingen allemaal! Hier 10 van mij:
1. Complimenten geven als ik kan
2. Anderen stimuleren en hoop geven als iets niet lukt
3. Echt luisteren als iemand wat wil vertellen
4. Een arm om iemand slaan, zomaar.
5. Enthousiast en vrolijk zijn, dat slaat over
6. Positief denken en praten
7. Iemand onverwachts iets geven
8. Geduldig zijn ook als ik me dat niet voel
9. Als ik met een lach op straat loop of op de fiets zit dan lachen mensen vaak terug!
10. In gedachten stuur ik liefde naar en vraag om heling voor de mensen die het volgens mij kunnen gebruiken.

maja van der zijden
Gast
maja van der zijden

De FFA pot van de buurkinderen (die hebben het 6 potten systemme overgenomen) gevuld De chef van de kantine bedanken voor het heerlijke eten, zorgen dat mensen hun serviesgoed terug brengen Mijn baas voeden met de dingen die ik leer bij open circles Collega’s naar de business bootcamp sturen Iedereen die ik tegen kom aankijken en ze wijzen op dat de lente buiten is begonnen Gewoon attent (veel mensen maken iets mee en niemand heeft het de volgende dag erover) zijn over wat anderen meemaken Meebewegen als afspraken moeten worden verzet Snel en goed emails beantwoorden Gewoon meteen helpen als… Lees verder »

Jenny Hack
Gast

Jeetje na al die mooie woorden kan ik alleen er maar aan toevoegen: wees lief voor jezelf, geef jezelf een compliment en vertel elke morgen in de spiegel tegen jezelf dat je er fantastisch uit ziet.
Je bent het waard!

Warme groet, Jenny Hack

Theo Heus
Gast

1. Zorg goed voor jezelf zodat je ook voor anderen kunt zorgen 2. Geloof in jezelf en je kracht om de wereld beter te kunnen maken 3. Koester je familie, zij zijn het waar je altijd terug kunt als het even niet gaat 4. Lach tegen iedereen waarmee je contact maakt, ook door de telefoon 5. Neem eens wat vaker de fiets of ga lopen i.p.v. met de auto 6. Laat je kinderen zien dat je zuinig bent op de wereld door goed met het milieu om te gaan 7. Heb een luisterend oor voor je medemens 8. Die iets… Lees verder »

Carolien Geurtsen
Gast

1) Ik hou er al jaren van om ‘Winnie the Pooh’ feestjes te geven: een reden verzinnen waarvoor je een feest kunt geven. Zoals bijvoorbeeld het verrassingsfeest wat ik voor mijn vader organiseerde om hem bij leven en welzijn in het zonnetje te zetten, omdat ik geen zin had zijn complete familie en vriendenkring pas voor hem bij elkaar te zien als hij al gestrekt in een kistje lag. Zie bit.ly/Verrassingsfeest Maar dat kan ook een lunch zijn om een vriendschap van 9 jaar en vijf maanden te vieren, of bubbles drinken omdat het woensdag is. De kinderen verheugden zich… Lees verder »

Irene Bosch
Gast

Lieve Carolien,

je bent een zeer attent persoon. Ik hoop dat anderen net zo lief voor jou zijn want dat heb je wel verdiend als je dat allemaal doet. Veel geluk en plezier,
Irene Bosch

Paul van Aarle
Gast

1. Doe wat je wil ! Ik denk dat als je doet wat je wilt, dat doet, wat je echt van binnen uit voelt, dat je dan het meeste uit jezelf kunt halen en dus het meeste kunt doen voor de wereld. Volgens mij is dat de kern. Dus: 2. Doe wat je wil. 3. Doe wat je wil 4. Doe wat je wil. 5. Doe wat je wil Nou, vooruit : 6. Praat en luister in dezelfde verhouding als dat je oren en monden hebt gekregen. 7. Geniet. Dat ben je verplicht aan het leven. Het is te mooi… Lees verder »

Sonja van Beveren
Gast

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Aangezien je maar op één persoon écht invloed hebt ligt daar de sleutel tot succes. Mijn tiental is als volgt: 1. Als ik iets doe, doe ik het zo goed mogelijk. 2. Als het werkt, doe ik er meer van. 3. Werkt het niet, dan leer ik ervan en doe het de volgende keer anders. 4. Ik doe de dingen zo snel mogelijk én zo langzaam als nodig is. 5. Ik luister goed om de bedoeling van de ander te horen en te begrijpen. 6. Wanneer ik afgeleid wordt door mijn eigen gedachten in… Lees verder »

Fiorella Martijnse Visser
Gast

1.Kijk de mensen aan die je tegenkomt op straat. Glimlach. Laat merken dat je ziet en dat dat best de moeite waard is 2.Maak eens een praatje met iemand die eenzaamheid uitstraalt. 3.Denk eens roze wolk om verdrietige mensen. 4.Gun mensen hun geluk, wees blij met hen. Deel je eigen geluk . 5. Ruim je eigen rommel op, En, als je in een positie bent waarin dat kan, leer dat ook aan anderen. 6. Houd je aan regels die andermans vrijheid waarborgen. 7. Geef anderen ruimte in het verkeer. 8. Wees gemakkelijk met even behulpzaam zijn. 9. Wees duidelijk in… Lees verder »

Henk van der Wijk
Gast
Henk van der Wijk

Mijn bijdragen aan een betere wereld zijn te verdelen in drie categorieën. Categorie één betreft de relatie tussen mijn ethisch fundament en mijn gedrag naar de mensen om me heen. Ik streef er voortdurend naar, mijn gedrag optimaal in overeenstemming te doen zijn met mijn ethisch fundament, waarbij de stem van het geweten een nuttig kompas is. Dat betekent in de praktijk: -de rechten en vrijheden van anderen respecteren; -niet liegen, verdraaien, verzwijgen, manipuleren; -doen wat ik beloof; -me bewust zijn van de gevolgen van mijn gedrag voor anderen, voordat ik handel; -niet jaloers zijn, -na een gemaakte fout direct… Lees verder »

Desiree Baan
Gast

Ik zal ook mijn bijdragen leveren aan deze super lange en inspirerende lijst. 1. Altijd er van uitgaan dat kritiek van een ander een mogelijkheid is om naar jezelf te kijken. 2. ‘ Belangenloos’ jezelf inzetten voor een ander 3. Probeer de wereld te verbeteren en een doel te stellen die misschien onbereikbaar lijkt maar toch haalbaar is. 4. je creativiteit delen en anderen hiervan laten profiteren. 5. Accepteren dat iedereen anders is waardoor de wereld leuker wordt. 6. Altijd er van uitgaan dat jij niet duidelijk ben geweest ipv dat een ander niet goed geluisterd heeft. 7. met elkaar… Lees verder »