Financieel vrij en dan?

4052 views | 156 reacties |
shares


Wat doe jij wanneer je financieel vrij bent?

We hebben gisteren weer een succesvolle Passive Income in 28 Days training afgerond, met 110 deelnemers die nu enthousiast en met vertrouwen aan de slag gaan met hun passieve inkomen… en een vraag kwam bij me op…

Stel dat je de Financial Freedom Intensive en Passive Income in 28 Days deed en je volgde onze adviezen op.

Stel je voor dat het nu 6 tot 12 maanden later is en je bent financieel vrij.
Je bent misschien nog geen multimiljonair, maar je genereert voldoende passief inkomen om de ‘ratrace’ te kunnen verlaten als je dat wilt en nooit meer achterom te kijken.

Wat zou jij doen?

Dit is NIET hetzelfde als de “als-je-de-loterij-wint”-vraag.
En ook NIET de “wat-zou-je-kopen-met-al-je-geld”-vraag.

Het is de “wat-zou-je-doen-met-al-je-tijd”-vraag.

Dus, als je kijkt naar je leven nu – als je kon doen wat je wilde en je hoefde je geen zorgen te maken over geld, wat zou je doen?

Zou je nog werken? Zou je reizen? Een beetje van beide?
Of je concentreren op je hobbies?

Ik herinner me dat in de tijd dat ik weinig geld had en ik ervan droomde om financieel vrij te zijn, ik me ten doel stelde om een grote 4×4 wagen te hebben en één voor Vered.

Ik stelde me voor dat ik op een eiland woonde, een klein jacht bezat en de meeste tijd op het water zou zijn – zeilen, duiken, zwemmen…

Ik dacht hier en daar wat trainingen te geven – voornamelijk op de mooiste plekken op aarde en in prestigieuze conferenties.

En toch, zes jaar nadat we financieel vrij zijn geworden en ik nooit meer hoef te werken – heb ik nog steeds vrijwel dezelfde levensstijl als voordat ik financieel vrij werd.

We wonen nog steeds in een huurhuis net buiten Amsterdam. We hebben nog steeds één auto met z’n tweeën. We werken nog steeds allebei full-time.

En toch… sommige dingen zijn veranderd…

Ik werk full-time, maar ik neem wel elk jaar 3 maanden vrij – om op vakantie te gaan met mijn gezin en ook in mijn eentje om mezelf uit te dagen en nieuwe dingen te leren (vorig jaar was ik een maand in Thailand om te leren Thai-boxen, dit jaar wordt het misschien Capoeira in Brazilië).

Ik geef niet veel meer geld uit dan voorheen, maar ik neem wel de tijd om te doen wat belangrijk voor me is (voordat het te laat is) – bergen beklimmen, marathons lopen, naar het buitenland reizen voor seminars, dagjes sauna, een week of twee alleen om op te laden en inspiratie op te doen.

Een andere verandering is dat we de keuze hebben gemaakt om onze dochter de opleiding te geven waar wij altijd al van droomden, maar die we ons niet konden veroorloven. Dus nu heeft ze het helemaal naar haar zin op de Internationale School en wordt ze aangemoedigd om meer van haar potentieel te vervullen.

Er zijn nog steeds dingen die ik graag wil doen, en doordat ik financieel vrij ben is er niet echt een reden om ze niet doen. Zoals:

 • Duiken met haaien
 • Een trekking doen in de Himalaya
 • Naar verjongingsretraites gaan
 • Leren dansen (misschien deze winter een maand salsa leren dansen in Cuba)
 • Leren zingen
 • In een warmer klimaat bij de oceaan wonen
 • Een verschil maken in de levens van mensen

Om eerlijk te zijn, heb ik momenteel niet veel behoefte om veel te veranderen.
De vrijheid te hebben om te doen wat ik wil, wanneer ik het wil, waar ik het wil en met wie ik het wil – is meer dan genoeg voor me nu.

En jij?

Wat zou jij doen als je financieel vrij bent en kunt doen wat je wilt?

Deel jouw gedachten hierover in het commentaarveld hieronder en deel dit artikel met je 

 • - Facebook-vrienden
 • - Twitter-volgers
 • - LinkedIn connecties
 • en bloglezers...

Op jouw succes,

Nisandeh

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

156 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josephine Wierdsma
10 years ago

Het is al jaren een wens van me om financieel vrij te zijn zodat ik meer tijd en energie heb voor groei van mezelf en anderen en om leuke dingen te ondernemen.

Ik zag vanochtend een stukje over olifanten en zette dat erbij op mijn lijstje. Wat zou ik graag een maand met die dieren begeleidt optrekken om ze te leren kennen.

Jaren geleden zag ik een filmscene van een vrouw die stervende was. In haar laatste te verwachten levensmaand, deed ze al die dingen die ze nog zo graag wilde doen. Maar zou het niet geweldig zijn als je die dingen die je zo graag wil doen, in meer vrijheid zou kunnen doen (tijd, energie en geld)en daar ten volle van kan genieten, zonder Magere Hein in je nek?!. Daar denk ik ook aan bij financiele vrijheid.

Ik denk aan de vader van mijn partner. We hadden noch geld, noch tijd om hem in Frankrijk op te zoeken die winter. 2 Weken later stierf hij geheel onverwachts en hadden we tijd en geld om naar zijn begrafenis te gaan. Daar zitten meer lessen in, maar in financiele vrijheid worden de gewenste keuzes een stuk eenvoudiger realiseerbaar.

Giovanca Hooi
11 years ago

Financieel vrij!!!!

Wat mooi!!!!

Financieel vrij betekent voor mij dat ik alles gaat doen wat ik wil en toch een verschil maken!
Als ik ineens besluit dat ik een week lang wil gaan duiken, dat het kan.
Het betekent voor mij dat als ik een auto of iets anders nodig heb dat ik naar de winkel kan gaan en uit kiezen wat ik wil en niet meer naar de prijs hoef te kijken.
Het betekent ook voor mij dat ik aan projecten kan gaan werken die een verschil maken.

Ik ben gek op muziek en ik heb samen met een vriend van me een tijdje geleden een Rap geschreven.

Bijzondere Rap omdat het alleen maar uit positiviteit bestaat met zelfs affirmaties erin verwerkt.
Ik zou dit project graag willen uitwerken op de markt zetten en het een wereldwijd concept maken.
Ik vind het belangrijk dat de jongeren ook geleerd worden hoe goed het is om de innergame clear te hebben.
Als we met de jongeren beginnen hebben we minder verknipte oudere mensen.
Omdat ik weet dat het moeilijk is voor deze groep om geld uit te besteden zou ik als ik financieel vrij ben alles gratis voor hun doen, zodat ze de kans krijgen.

Zoals Nisandeh een collage heeft gemaakt van zichzelf met Bill Gates , zo heb ik 4 collages gemaakt samen met mijn dochtertje.
Ik heb mijn collages in mijn slaapkamer gehangen……het eerste wat ik zie zijn alle dingen die ik wil kopen of doen als ik financieel vrij ben.
Dit helpt me om gefocust te blijven en het herinnert me dat als ik dat allemaal wil bereiken dat ik in BEWEGING moet komen en blijven.

Ik ga met die beelden naar bed en wordt ermee wakker….ik zal niet weten wat een betere manier is om je geest te prikkelen.

Financieel vrij is voor mij dat ik werk omdat ik het leuk vind en niet omdat het moet!
Ik wens iedereen heel veel succes met hun eigen stukje pad naar financiële vrijheid.

Heleen Klop
11 years ago
Reply to  Giovanca Hooi

Beste Giovanca,

Wat een gewelig idee om SAMEN met je dochter collages te maken. Dat zal zeker voor mijn zoon (8) ook heel goed werken. We zijn thuis allemaal erg visueel ingesteld! Ik probeer hem (steeds meer en meer) op te voeden met het idee dat hij zelf zijn leven in de hand heeft. Ik probeer hem zelfvertrouwen te geven dat hijzelf verschil kan maken in hoe zijn leven eruit kan en zal zien.

Een heel simpel voorbeeld is dat hij “spaart” voor Lego. Wat in de praktijk erop neerkomt dat hij wekelijks zijn zakgeld opzij legt. Nu realiseerde hij zich dat het op deze manier wel heel lang duurt voor hij zijn doel zal bereiken. Mijn zoon van 8 krijgt nu eenmaal niet zoveel zakgeld en Lego is duur. Nu probeer ik hem bewust te maken dat hijzelf dit kan veranderen. (Ga heitje voor karweitje doen, ga limonade verkopen, glas naar de glasbak brengen oid.) Hij kwam zelf met een oplossing! Als hij nu het liefste wat hij doet, omgaan met honden, omzet naar een betaald “baantje”. Hij heeft direct een buurman benadert en gevraagd of deze hem wil leren honden uit te laten en na deze “stage” betaalt dit “werk” te doen. De buurman voelt zich vereert en krijgt een honden oppas, mijn zoon super gelukkig want hij mag honden uitlaten en hij gaat er ook nog betaalt voor worden, dus binnenkort kan hij zijn Lego kopen! En wij trots omdat hij het zelf bedacht heeft! Een Win-win-win situatie voor iedereen!

Nu is Lego een “grote” wens voor iemand van 8. Maar het maken van een collage kan voor hem (en voor mij) doelen stellen en daar kun je naar toewerken! Je schrijft “Ik ga met die beelden naar bed en wordt ermee wakker….ik zal niet weten wat een betere manier is om je geest te prikkelen.” Ik denk dat je helemaal gelijk hebt, ik ga deze vakantie heerlijk knutselen met hem. Dank je wel!

Hartelijke groet, Heleen

Klaartje Loose
11 years ago
Reply to  Heleen Klop

ha Heleen,

Hier in huis laatst kinderverdriet, omdat ik geen 4 maanden voorschot op zakgeld wilde geven voor een fel begeerd lego-fort waar de kleine man al een tijdje voor spaart…

Na een bezoek aan de speelgoedwinkel en wat webwinkels voor écht prijzenonderzoek, een zakgeldspaarplan (inclusief baantjes om het sneller te laten gaan) en een middag aan zee ging het wel weer ;0)

Maar ik denk dat een droombord hier ook blijdschap, focus en steun kan geven… een middagje samen knippen en plakken, leuk vooruitzicht!

Dubravka Vajagic
11 years ago
Reply to  Giovanca Hooi

Hoi meid,
ik gun het je van harte en het gaat je zeker lukke.

Anouk Plantinga
11 years ago
Reply to  Giovanca Hooi

Giovanca, hiermee heb je ons een prachtig idee aangereikt!
Dank je en geniet van je dromen!

Nathalie Koster
11 years ago

Wat ik zou doen als ik financieel vrij ben. Ik heb over deze vraag niet lang na hoven te denken.

In de eerste instantie was mijn wens om mijn zoontje niet meer naar de voorschoolse opvang te hoeven brengen. Deze wens is al in vervulling gegaan en dat ik gekomen doordat ik het gene wat ik geleerd heb bij de businessbootcamp te implementeren in mijn bedrijf. Eén procent van al die kennis was voor mij genoeg om deze wens te verwezenlijken. Dank je wel Nisandeh!

Mijn tweede wens is dat mijn man André, nu nog internationaal chauffeur, niet meer op de wagen hoeft. Hij is door zijn werk heel vaak van huis. Meestal zie ik hem maar een of twee dagen per week. Hij is ook gepassioneerd schilder (oude schildertechnieken) en maakt (tuin) meubelen van steigerhout. Gezien zijn drukke werkschema heeft hij daar nu nog maar heel weinig tijd voor. Zijn droom is om zelf een loghome te bouwen. Om deze droom, die ik natuurlijk met hem deel, ben ik de Financial Freedom intensive gaan volgen.

We zijn nog niet vrij maar we zijn wel op de goede weg. Over een half jaar ga ik er vanuit dat ik André kan vertellen dat hij niet meer op de wagen hoeft. Zodat wij als gezin meer tijd met elkaar kunnen doorbrengen. En dat hij ook de kans krijgt om zijn dromen te verwezenlijken.

En wat mij ook een heel prettig idee lijkt is dat ik me geen zorgen meer hoeft te maken over hoe we de rekeningen moeten betalen. Zoals je weet heeft de transport sector een tijd lang op zijn gat gelegen tijdens de recensie. Mijn man was toen ook eigen rijder met een eigen vrachtwagen. We hebben echt in heel zwaar weer gezeten en ons heel veel zorgen gemaakt over hoe we de maand konden doorkomen. Uiteindelijk hebben we het wel gered maar echt prettig was dit niet. En we zijn nog steeds de rommel aan het opruimen. Dit wil ik dus nooit meer meemaken! En met een passief inkomen hoeft dat ook niet meer.

Klaartje Loose
11 years ago

Hier ben ik nog een keer, heb net je site bekeken, geweldig wat je doet!
Aangezien ik zelf nog steeds geen website heb (wel blog, twitter en een FBbedrijfspage) en wel steeds meer ideeën heb over wat ik wel en niet wil, vink ik jouw pagina ff aan als bestuderingswaardig…

Nathalie Koster
11 years ago
Reply to  Klaartje Loose

Hoi Klaartje,

Dank je wel.
Mocht je vragen hebben neem dan gerust contact met me op.

Klaartje Loose
11 years ago

Wow, Nathalie, wat geweldig dat je al zicht hebt op het niet meer op de wagen hoeven stappen van je man!
Inspirerend om te lezen hoe je uit zwaar weer opkrabbelt en er vrijer en bewuster uit komt!

Dave de Lange
11 years ago

Zodra ik financieel vrij ben, ga ik :

– me vooral richten op mijn spirituele ontwikkeling

– ieder jaar minimaal 3 weken in retraite in Adidam Samrajashram (het eiland Naitauba in Fiji)

– zoveel mogelijk van wat ik leer op dit spirituele pad doorgeven aan anderen

– 5 dagen in de week sporten en zorgen dat ik topfit ben

– veel privéles nemen in Tai Chi en ander gevechtsporten

– blijven lesgeven in onder andere Tai Chi

– veel reizen en leren van andere interessante mensen

– een aantal talen leren, waaronder Spaans en Chinees

– veel schrijven en zo nog meer aan anderen leren en hier weer meer geld mee verdienen

– leren vliegen en een trike (ultralight vliegtuig) aanschaffen om dit regelmatig te doen (vrij als een vogel…) dit is niet zo duur als het klinkt trouwens.

– cursussen van Open Circles volgen om mij verder te ontwikkelen en meer geld te verdienen

Jantina van der Waal
11 years ago

Ik zou niet zoveel anders doen als nu, behalve me iets minder zorgen maken als het even iets minder loopt.
Dus gewoon mijn praktijk blijven draaien, blijven lesgeven, maar wel een mooi fototoestel kopen, en iets minder uitkijken met geld uitgeven.

Marijke Willems
8 years ago

Ik merk eindelijk verandering in mijn houding 🙂 Ik had de neiging deze blogs over te slaan omdat ik dacht: ik ben niet financieel onafhankelijk dus het geldt niet voor mij. Nu weet ik dat ik juist over deze dingen na niet denken om er echt voor te kunnen kiezen financieel onafhankelijk te willen zijn.

Dus bij deze:
Als ik financieel onafhankelijk ben ga ik minimaal twee keer per jaar reizen.
Volg ik minstens drie cursussen of opleidingen per jaar om me verder persoonlijk te ontwikkelen en om mijn bedrijf verder te ontwikkelen.
Woon ik in een boerderij waar ik mijn bedrijf verder kan uitbouwen.
Heb ik mensen in dienst zodat ik mijn bedrijf verder kan uitbouwen.
Investeer ik in een project m.b.t. een goed doel.

Krista Steenbergen
8 years ago

Ha Marijke,

je schrijft financieel onafhankelijk, maar misschien bedoel je financieel vrij? Be careful what you wish for! Onafhankelijk is dat je working income groter is dan je uitgaven. Financieel vrij is dat je passieve inkomen groter is dan je uitgaven.

Succes!

Esther Molenaar
11 years ago

Je stelt je er altijd heel veel bij voor: FINANCIEEL VRIJ. Als je dat eenmaal bent, kun je kopen wat je wilt, dure auto kopen, dure kleding kopen, luxe vakanties. Maar zoals je zegt, Nisandeh, eigenlijk is dat helemaal niet FIANCIEEL VRIJ zijn. Dat is een soort definities van veel geld hebben. Totaal iets anders. Goed om je dat te realiseren. Dat daar echt verschil tussen zit.
Als je € 2500,00 per maand nodig heb om te leven en je verdient met passief inkomen € 4000,00, dan ben in je in principe financieel vrij. Je hoeft niet meer te werken en je hebt maandelijks wat geld over, maar of je van die € 1000,00 extra een dikke nieuwe Mercedes kunt kopen…..? 🙂

Als ik FINANCIEEL VRIJ ben, dan zou ik nog steeds werken. Alleen ziet mijn werk ritme er anders uit. Ik richt me alleen op de projecten die ik leuk vind, in plaats van de projecten die geld op leveren om rond te kunnen komen. Het kan dan ook zo zijn dat er projecten tussen zitten die mij helemaal geen geld opleveren, maar wel voldoening, omdat ik iemand anders help.

Als ik FINANCIEEL VRIJ ben zou ik meer tijd besteden aan mijn hobby’s, mijn familie, mijn vrienden. Samen dingen ondernemen, vooral de dingen die op mijn BUCKETLIST staan. Dat zou ik niet allemaal voor mezelf willen houden, maar met anderen willen delen.
Met mijn partner zou ik motorrijles nemen, mijn beste vriend zou ik uitdagen om parachute te gaan springen, mijn moeder zou ik meenemen op een mooie reis naar Engeland, met mijn vader zou ik naar St. Petersburg gaan. Zo zou ik met al mijn naasten wat ondernemen wat zij graag willen en waar ik blij van wordt, omdat zij er blij van worden.

Het is mijn wens om bij te dragen aan het leven van een ander, door wensen van een ander te vervullen. Uiteraard verlies ik daarbij mijn eigen wensen niet uit het oog. WANT de belangrijkste persoon in mijn leven ben ik nog altijd zelf.

Als ik FINANCIEEL VRIJ ben zou ik nog steeds werken. Fulltime? Parttime? Ik weet het niet. Zolang het me maar plezier brengt.
Als ik FINANCIEEL VRIJ ben zou ik nog steeds meer bronnen van passief inkomen ontwikkelen. Als het één keer gelukt is, waarom zou ik het kunstje dan niet herhalen. Dan kan ik nog meer bijdragen en dan komt die mooie auto en dat grotere huis er ook wel. 🙂

Prakash Kapoerchan
Prakash Kapoerchan
11 years ago

Als ik … ?
NEE, WANNEER ik FINANCIEËL VRIJ ben, dan …

Kwestie van tijd is het niet?

not IF, but WHEN !

Klaartje Loose
11 years ago

Ik zit behoorlijk op dezelfde lijn als jij Esther, als ik Financieel vrij ben kan ik me steeds meer richten op wat er echt toe doet! Fijn vooruitzicht he?

Esther Molenaar
11 years ago
Reply to  Klaartje Loose

Dat is een geweldig vooruitzicht, Klaartje.

Het verbaast mij soms hoe ik het afgelopen jaar ben gegroeid en anders tegen ondernemen en geld ben gaan aankijken. 😉

Het wordt tijd dat ik al die kennis ga omzetten in daden en acties en daadwerkelijk ga implementeren.

Klaartje Loose
11 years ago

Als ik Financieel vrij ben (ik streef naar eind 2014 en ben daarvoor echt gefocust aan het doorwerken) dan valt er een enorme stressfactor in mijn bestaan weg en kan ik zoveel meer doen!

Ik ben dol op Azië en heb heel veel gereisd in landen waar ik me tegelijkertijd thuis voelde en met afschuw naar de plaats van vrouwen, kinderen en landlozen keek. Iedere keer was ik na een intense en confronterende ontmoeting met bv straatkinderen, verminkte bruiden, landmijnoverlevenden (Cambodja!) of gewoon de vrouw van het guesthouse waar ik logeerde weer blijer dat mijn (meisjes)wieg in Nederland stond.

Ik steun al jaren allerlei projecten die zorgen dat kinderen een betere toekomst krijgen (bv straatkinderenproject in Cambodja, training voor meisjes in Nepal die zorgt dat ze goede berggidsen worden voor trekkings in de Himalaya, opleiding voor verloskundigen in Afghanistan), maar het zijn alleen maar tientjes per maand die ik kan missen…

Als ik financieel vrij ben, dan kan ik ten eerste een grotere sponsoring verzorgen en ten tweede mijn tijd aan deze projecten besteden.

Vooral waar het gaat over het veilig grootbrengen van een kind vanaf de geboorte (kindersterfte van kinderen onder de 5 jaar is nog steeds schrikbarend hoog buiten Europa!) heb ik ook zelf echt wat bij te dragen, ik heb veel kennis en ervaring, die op dit moment vooral ingezet wordt voor moeders in Nederland die mij kunnen betalen….

Oh, ik heb er zo’n zin in om dit soort projecten meer substantieel te gaan ondersteunen, en als ik daar weer genoeg kennis in opgedaan heb, zelf een project op te starten!

Daarnaast blijf ik ook ‘gewoon’ werken, maar kies ik mijn klanten kritischer uit. Ik heb dan de keuze om niet meer te werken met mensen die me meer energie kosten dan dat ze me opleveren, waar ik nu nog wel eens te lang doorploeter, denkend aan mijn bankrekening.

We zijn al bezig om een buffer voor mijn bonuskind op te bouwen, zodat hij niet met dezelfde achterstand begint als zijn ouders en ik, maar ook dat gebeurt nu met tientjes per maand.

Als ik financieel vrij ben, dan gaan we meteen met z’n allen kijken hoe hij een opleiding krijgt die bij zijn manier van leren past (hij is dyslectisch, heel creatief, heeft een geweldig ruimtelijk inzicht en een superhoog EQ —> gewone schoolsysteem is niet bepaald optimaal voor hem!).

Over opleidingen gesproken, ik heb zelf ook nog een wishlist,van opleidingen, om steeds beter te worden in mijn begeleidingen, om mijzelf verder persoonlijk te ontwikkelen; de luxe van ieder jaar een andere goede cursus kunnen volgen….

Ik doe alles van harte parttime, ook nu al, dat is mijn manier om balans in mijn leven te houden. Maar wat ik doe doe ik ten volle.

Dat zou niet veranderen. Ik zou nog steeds parttime ondernemer zijn, een deel van mijn tijd aan vrienden en familie besteden, een deel van mijn tijd aan studeren (hoewel dat eigenoijk bij het ondernemer zijn hoort, maar ach, ik ben dol op studeren!) en een deel van de tijd voor mij.

Denk wel dat de tijd dat ik rust zou nemen langer zou worden, nu zijn dat toch weer de gestolen momenten, terwijl het zo belangrijk voor me is.

Ook zou ik meer tijd vrij maken om weer te gaan reizen, ik mis het! Ik hou van zeilen en van trekkings in de bergen, ik dompel me graag onder in andere culturen, ik leer graag van andere mensen.

Dus; terug naar Nepal met mijn rugzak en bergschoenen, graag een keer een oceaan oversteken als opstapper op een zeilschip en alles leren over navigeren enzo, dansen in Cuba (ik dans al jaren Cubaanse salsa, maar ben nog nooit in Cuba geweest).

O ja, en als we toch bezig zijn; ik zou een maand een taalcursus in Portugal gaan doen zodat ik de taal van mijn lief fatsoenlijk leer spreken; nu doe ik dat er in gestolen uurtjes tussendoor en schiet het niet op.

Godallemachtig, wat heerlijk om het zo allemaal eens op een rijtje te zetten!!

Ik ga weer aan het werk, mijn dromen waarmaken!

Klaartje Loose
10 years ago
Reply to  Klaartje Loose

Een Business Bootcamp, Breakthrough to Success en Financial Freedom verder kom ik mijn eigen stuk over financiële vrijheid hier weer tegen en word er weer blij van.

Toch valt mij ook iets op; namelijk dat ik hetgeen ik in de 1-op-1-begeleiding van vrouwen heel veel doe,waar mijn expertise en mijn passie ligt, nergens expliciet noem:

Het opruimen van emoties en blokkades rondom geweldservaringen (lichamelijk, emotioneel, seksueel) die je ervan weerhouden om vanuit je eigen kracht en hartewens te leven!

In de Breakthrough to Success heb ik geleerd dat kleine doelen en dromen kleine resultaten opleveren, in deze tweede Financial Freedom dat ‘a lot’ geen getal is waar mijn hersens mee aan de slag gaan..
Het wordt tijd dat ik veel explicieter word in wat ik bij blijf dragen als ik Financieel Vrij ben, zodat ik de ideale klanten dan blijf aantrekken!

Ik zou zelf niet meer op regelmatige basis kramen, want dan werk ik 8 tot 10 dagen aan één stuk door, het is niet inplanbaar en volledig van mijn aanwezigheid afhankelijk, geheel en al uurtje factuurtje.
Wel geef ik mijn expertise in cursusvorm door aan andere kraamverzorgenden, leer ik ze hoe je kraamzorg-plus kunt leveren, hoe de emoties in de kraamweek zeker zo belangrijk zijn als de schone was!
Ik leer ze signalen op te vangen van emoties die gehoord willen worden – de kraamweek is zo’n speciale week, vaak heeft een vrouw zoveel gemakkelijker toegang tot alles wat haar dwars zit/tegenhoudt dan in haar normale routine!
Ook blijf ik mentor en luisterend oor voor andere kraamverzorgenden, want soms moet je echt je verhaal even kwijt kunnen…

Daarnaast coach ik vrouwen die te maken hebben gehad met geweld in hun jeugd naar een gezonde balans tussen voor jezelf kiezen en iets voor een ander doen.
Veel vrouwen die slachtoffer van geweld waren blijven de rest van hun leven gevangen in een stuk machteloosheid, in de slachtofferrol. Niet getraind om voor zichzelf te kiezen, grenzen te stellen en vanuit hun kracht te bewegen laten ze het leven min of meer voorbij trekken, als speelbal op de golven meedeinend. (been there, done that, dit is geen oordeel, slechts een constatering. )
De begeleiding hiervan is waar ik me voornamelijk op ga richten als ik financieel vrij ben!
Niet alleen door middel van 1-op-1-coaching zoals ik nu al doe, maar dmv gespreksgroepen, groepscoaching, workshops en intensieve werk-en-verwen-weken op een mooie locatie, wég van de dagelijkse routine en eisen!

De opleidingen die ik nog ga volgen maken mij nog beter in staat om dit empoweringsproces bij anderen te begeleiden, terwijl ik zelf ook steeds en extra laagje afpel 😉

En hiermee wacht ik niet tot ik financieel vrij ben, ik ben al bezig om één en ander grootser op te zetten 🙂

Marijke Faling
Marijke Faling
10 years ago
Reply to  Klaartje Loose

Klaartje, kun je zeggen wat voor empowerment-opleidingen dat zijn die je nog gaat volgen?

Zelf heb ik vaak het idee dat problemen die met (vroeger) geweld te maken hebben, veel te ingewikkeld zijn om met wat begeleiding op te lossen. In onze maatschappij is huiselijk geweld (want daar gaat het in de meeste gevallen om) niet echt bespreekbaar. Meestal krijg je vanuit je omgeving allerlei signalen van: niks aan de hand, aanstellerij, en dan later de boodschap dat je er eindelijk over op moet houden omdat er niets ergs wàs… Dat alle vormen van geweld in feite een teken van zwakte of vaak zelfs van een ernstige stoornis zijn, dat hoor je maar zelden van iemand. En dùs ga je zelf proberen om nòg beter, geduldiger en liever te worden. Wat op een gegeven moment erg lastig weer ongedaan gemaakt kan worden, aangezien het een soort levensfilosofie wordt.

Marijke

Klaartje Loose
10 years ago
Reply to  Marijke Faling

Hallo Marijke,

Je hebt gelijk, zomaar wat begeleiding aan een overlever van huiselijk geweld legt weinig gewicht in de schaal; natuurlijk moet er naar het systeem (gezin, familie, netwerk) gekeken worden en moet geweld uit de taboesfeer gehaald worden.

Ik schreef bovenstaand stuk voornamelijk voor mijzelf, omdat mij na de Breakthrough to Success duidelijk werd, dat hoewel ik heel veel oude coping stategies achter me had gelaten, er eentje mij nog steeds parten speelde; uit loyaliteit naar mijn ouders droeg ik nog steeds niet heel duidelijk uit wat ik te bieden heb in de begeleiding van anderen, die ook de stap van Survive naar Thrive willen maken. Dus hoewel ik er geen geheim van maakte dat ik ervaringsdeskundige ben als het over de gevolgen van geweld gaat, kwam ik er ook nog niet echt voor uit.

Dit was de werkelijke reden dat ik nog geen website heb… (en ik mijzelf maar op mijn kop geven wegens faalangst, perfectionisme en te weinig actie ondernemen… ik had gewoon nog iets anders op te ruimen!)

Na de Breakthrough heb ik een gesprek met mijn ouders gehad (ieder afzonderlijk, ze zijn al heel lang gescheiden) en hen verteld dat ik ‘publiek zou gaan’ met mijn ervaringsdeskundigheid, dat het tijd werd dat ik er online voor uitkwam welke vrouwen ik goed kan helpen en waarom. (Tot nu toe verwijzen de dames elkaar, werkt ook goed, maar de leverage is nihil natuurlijk…) En ik ben aan het schrijven gegaan; wordt vervolgd…

Zelf heb ik 12 jaar geleden een intensief programma gevolgd, waarin naast psychotherapie ook Psychomotorische Therapie, Creatieve therapie, Voice Dialogue, familieopstellingen, EMDR, groepswerk, lichaamswerk en nog veel meer werd aangeboden. Voordat ik met Open Circles in aanraking kwam, was dat mijn beste jaar ooit!

De vrijheid, autonomie en vreugde die ik daar hervond, geweldig was het…

Aan het einde van mijn traject heb ik samen met mijn fantastische begeleiders daar een stappenplan opgezet om voor mijzelf te beginnen, eerst als kraamverzorgende en later als coach. Omdat een mens nu eenmaal niet van de ene op de andere dag expert is, en alleen eigen ervaring niet genoeg is 😉

In de loop der jaren heb ik heel wat opleidingen en workshops gevolgd en boeken verslonden, op het gebied van omgaan met emoties, mindfulness, opruimen van blokkades (The Journey onder andere), lichaamswerk, life coaching, signaleren en bespreekbaar maken van kindermishandeling, rouwverwerking, familieopstellingen, NLP, MBTI, Chi Qong, massage, praten over seksualiteit etc. Daarnaast heb ik veel (alleen) gereisd en daar heb ik ook veel van opgestoken.

Hoewel ik al heel wat te bieden heb, is er ook nog heel veel wat ik zou willen leren of verdiepen.

Een verdiepingscursus in familieopstellingen staat hoog op mijn lijstje.

Esther
11 years ago

Ik zou de kinderen van de buitenschoolse opvang af halen en verhuizen, zodat ik dichter bij mijn familie woon.

Yassir van Unen
8 years ago
Reply to  Esther

Daar doen we het uiteindelijk voor he?
1 van de belangrijkste dingen.

Leo van Veenendaal
11 years ago

Financiële vrijheid:

1.Met coaching en training ga ik gewoon door. De bijdrage die ik lever mag nog wel wat meer impact maken;

2.Mijn kinderen krijgen meer aandacht; ( meer scholingsmogelijkheden die er nu zijn);
3. meer mediteren en mezelf terugtrekken in de natuur;
4 Grote reizen maken met een vriend

Financiële vrijheid is hiervoor geen must, maar wel een comfortabele gedachte.

Romeo Haas
11 years ago

Beoefen bewust de kunst van onthechting, dan ben je vrij om gelukkig te zijn onafhankelijk van het bezitten van geld.

The joy of having reduces the joy of being:

Op het moment ik financieel vrij ben zal ik een eenvoudige en veilige auto hebben. Boeken en kennisevangelist blijven en meer tijd hieraan besteden.

Pendelen tussen Suriname en Nederland en ( als het bevalt ) China. Een verbinding maken met vooruitstrevende cultuur-minnende mensen die wonen langs rivieren zoals de Suriname Rivier, de Nieuwe Maas in Rotterdam, de Hudson in New York en onderlinge verbindingen faciliteren.

Een Mac Pro + IPad + iPhone + digitale spiegelreflexcamera bezitten om mee te dichten te schrijven te fotograferen en beeld en geluidskunstenaarsschap beoefenen. Muziek instrumenten leren bespelen zoals saxofoon en gitaar. Mediteren waar en wanneer ik dat wil. Ondernemerschap als spel en kunst helpen positioneren. Vrolijk ondernemerschap promoten.

Dit alles gewoon doen totdat het leven anders beveelt.

Francoise Zorge
9 years ago

Ik zou weer meer piano gaan spelen. Eigenaren met probleemhonden en katten gratis helpen
Mijn eigen puppy kopen!!

Renée Rooijakkers
11 years ago

Ik heb nog zoveel te leren “zucht”

Dankjewel Nisandeh

Mugen Convalesco
Mugen Convalesco
10 years ago

Volgens mij is wat je nu zegt , dit besef, het begin van alle wijsheid.

Jouw comment herinnert mij, dat ik mijn volle kop(je) regelmatig mag leeggooien. Zodat er weer iets nieuws in kan.

Bedankt, Renéé

Jeannette Bal
11 years ago

Mijn dochter in Malta bezoeken voor een langere periode.
En daar een appartement kopen om vaak naar toe te gaan.
En de magneet massage bekend maken over heel de wereld ..

Anouk Plantinga
11 years ago
Reply to  Jeannette Bal

Haaaa Malta, goede keuze!!
(knipoog naar alle Passive Income Online-deelnemers)

nicolet Groen
11 years ago

Financieel vrij, het eerste dat ik zou doen was mijn man laten stoppen met zijn baan zodat hij ook volledig voor zijn eigen bedrijf kan gaan. Daarnaast zou ik me linea recta inschrijven bij de Kunstacademie om na 20 jaar mijn studie architectuur af te maken. Eigenlijk is dat wel mijn allergrootste wens maar die nu niet haalbaar omdat de deeltijd opleiding 1,5 uur reizen is en 4 avonden in de week naar school gaan betekend, en dat minsten 3 jaar lang. Niet te behappen met 2 kinderen op de basisschool. Althans niet voor hen!

Wel zou ik, in materieel opzicht graag een groter huis willen, zelf ontworpen; de plannen liggen klaar want je moet blijven dromen. Maar dan wel een huis met ruimte om aan huis te werken in een volwaardig kantoor met studioruimte. Hierdoor kunnen we er letterlijk meer zijn voor de kinderen!

Anouk Plantinga
11 years ago
Reply to  nicolet Groen

Wow Nicolet, ik hoop van harte dat je het voor elkaar krijgt en je dromen werkelijkheid maakt.

Astrid Maria
11 years ago

Ik ben het nu al met je bevindingen eens, zelfs al ben ik naar ‘officiele’ maatstaven nog niet financieel vrij. Als het gaat om het thema ‘wat zou ik doen als ik financieel vrij was’, is er in de praktijk eigenlijk maar een ding nodig: bedenken hoe dat nou precies zou uitpakken. En zien dat het is zoals jij zegt: dit, hier, zó is hoe ik wil leven. Ik heb wel een min of meer groots plan, maar dat is nog niet ‘rijp…’ omdat ik al een ander groots plan aan het uitvoeren ben!

Volgens mij brengt deze ‘wat als’ vraag je naar een welkome zo niet broodnodige state of mind: als het om de essentie gaat, hoeft geld niet als eerste te komen, maar een vrije mindset wel.

Maja van der Zijden
Maja van der Zijden
11 years ago

ik heb wel geleerd om echt te gaan doen waar ik van droom. Soms duurt het wel een paar maanden soms jaren voordat ik begonnen ben. Maar ik zou mehelemaal toeleggen op het gebruik van de rechter hersen helft bij kinderen, mensen training om dat ook te doen zodat het open circles worden. Oerdansen

Marco
11 years ago

Wel grappig dat je vooral leest wat mensen gaan doen “als” ze financieel onafhankelijk zijn.

Je kunt beter afvragen “wanneer”

And now stop thinking, start moving!

Anoeshka van den Brink
11 years ago
Reply to  Marco

Je hebt helemaal gelijk, waneer bereik jij jouw doelen, of heb je het al bereikt, ik ben erg benieuwd!

Esther Molenaar
11 years ago
Reply to  Marco

Helemaal mee eens Marco.

Alle ALS-jes in mijn comment mag je vervangen door WANNEER. Geeft een veel duidelijker beeld. Het is niet meer een kwestie van of het ooit gaat gebeuren, maar het tijdstip waarop het gaat gebeuren.

Goede opmerking!

Tamara Maerschalck
9 years ago

Beste Nisandeh,

Ik lees dat jij nog graag een trekking wil doen in de Himalaya. Misschien wel een leuke verrassing voor je team om ze allemaal uit te nodigen op een bijzondere meditatiereis in de Himalaya, die ik met plezier voor jullie op maat wil maken. Zogauw mijn website klaar is, stuur ik je de link door en wie weet lopen we wel samen over de bergtoppen, allebei financieel vrij !

Inge Suik
Inge Suik
11 years ago

Financieel vrij zijn zou voor mij betekenen: stoppen met piekeren over geld. Wij waren thuis best arm en hoewel daar nooit over gesproken werd heb ik daar wel de zorgen van meegekregen. Door omstandigheden ( natuurlijk deels door mezelf gecreëerd) heb ik het nu ook niet breed.

Ik zou als ik financieel vrij was een groot huis kopen om samen met andere ouders een woongroep op te richten voor kinderen met een lichte autismestoornis, zoals mijn jongste zoon. We zouden geen last hebben van bezuinigingen en ingrepen in de sociale zekerheid, dankzij mijn financiële vrijheid. Ik zou alles betalen als het nodig was.

Verder zou ik voor beide zoons hun volledige studie betalen zodat ze niet met een schuld blijven zitten en ze zouden op mijn kosten hun rijbewijs mogen halen.

Ik zou met ze naar Amerika gaan voor minstens een maand en daar met ze rondreizen.

Verder zou ik mijn ex man blij maken door hem te vertellen dat hij geen kinderalimentatie meer hoefde te betalen, heeft hij het ook weer wat ruimer.

Voor mijn healingpraktijk zou ik een hele mooie ruimte zoeken in Utrecht en die zo fraai inrichten dat de clienten toe zouden stromen. Daarbij zou ik mensen met weinig geld gratis behandelen, omdat ik vind dat iedereen healing moet kunnen krijgen (doe ik nu trouwens ook al).

En nu ik toch aan het visualiseren ben zie ik buiten die Porsche Carrera staan die ik zo gaaf vind…helemaal van mij…

Klaartje Loose
11 years ago
Reply to  Inge Suik

Hi Inge,
mooi om te lezen hoe je mensen in je directe omgeving die wel een steuntje kunnen gebruiken, wilt laten meegenieten van je Financial Freedom!
Het idee om je ex dan vrij van alimentatie te verklaren zodat ook hij het wat breder heeft vind ik prachtig.

Kees van der Stel
10 years ago

Wat zou ik doen als ik financieel vrij ben en kan doen wat ik wil?
Ik schreef net iets over financieel vrij zijn op een andere blog. Ondanks mijn vrijheid besteed ik het grootste gedeelte van mijn tijd aan mijn bedrijf en mijn klanten. Maar niet het hele jaar. In juli, augustus en december staat alles op een laag pitje. Ik doe wel coachingsessies in lopende trajecten, maar verder doe ik andere dingen. Eind van het jaar ga ik bijvoorbeeld vijf weken Spaans studeren in Sevilla. Verder ga ik meerdere keren per jaar met vakantie en bezoek ik regelmatig de sauna en vele klassieke muziek- en operavoorstellingen. Ook ons sociaal leven is rijk. Als ik dit zo opschrijf komt er dankbaarheid bij me op. Dat ben ik inderdaad: dankbaar. Ik verdien het ook. Ik heb altijd keihard gewerkt en mezelf gegund me steeds weer opnieuw te ontwikkelen. Iets mooiers is er volgens mij niet.

Be the change you want to be. Kees

Wout-Jan Slob
11 years ago

Er zal voor mij niet veel veranderen, zeer waarschijnlijk zal ik wat minder werken en wat meer uitbesteden.

Op het moment zijn mijn passieve inkomsten al hoger dan mijn uitgaven, dit komt echter wel omdat ik inwonend ben en geen hypotheek of huurlasten hoef te dragen.

Voor mijn 35ste wil ik met mijn passief gegenereerde inkomen buiten de damp kring geweest zijn. Binnenkort komen er vluchten met een speciaal vliegtuig. Door onder andere Virgin en een Nederlandse maatschappij. Nog maar 11 jaar te gaan dus.

Annelies Vroomans
9 years ago

Als ik financieel vrij ben ga ik meer doen van hetzelfde.

Met kinderen werken, volwassenen vertellen dat kinderen geen mensen van de toekomst zijn, maar allereerst mensen van het nu zijn. Met hun eigen talenten, wensen en mogelijkheden.

Stef Linsen
Stef Linsen
9 years ago

Als ik financieel vrij ben dan;
doe ik elke week 3 uur aikido minstens
werk rustig door tot aan het leraarschap tai chi
ben ik wel minstens 2 dag/ week met mijn vak bezig op een of andere manier
een huis met voldoende grond/ perceel en een kleine kas lijkt me leuk
elk jaar een lekkere/ interessante/ mooie reis, waarin cultuur, natuur altijd belangrijk zijn

Thea van Dijk
11 years ago

Als ik financieel vrij ben, dan …

Ik ben begonnen de dingen te gaan doen die ik zou doen als ik financieel vrij zou zijn. Als eerste kleine uitstapjes die gratis waren en alleen vervoerkosten mee brachten. Langzaam merkte ik dat ik me steeds duurdere zaken kon veroorloven. Zo ga ik nu een cursus volgen van 500 euro. 2 jaar geleden was dit onmogelijk geweest.

En van alles genoten. Het doen geeft het meeste plezier.

Klaartje Loose
11 years ago
Reply to  Thea van Dijk

ha Thea,

Zo doe ik het ook, eerst mijzelf tijd en aandacht en kleine bedragen geld gunnen voor belangrijke bijna gratis zaken/wensen.

Ik had een jaar geleden niet durven geloven dat er al zoveel mooi leven gewoon voor het oprapen lag!
Daarnaast neemt mijn financiële armslag stapje voor stapje toe, heerlijk om langzaam ook duurdere wensen binnen bereik te zien komen.

Mugen Convalesco
Mugen Convalesco
10 years ago

Over deze vraag hoefde ik niet lang na te denken.

Ik ben opgegroeid in één van de vele achterstandswijken die grote steden in Nederland rijk is. Ik zou per direct een non-profit organisatie opzetten met een team van echte professionals. Om jongeren en kinderen uit deze wijken te laten Ervaren dat ze heel veel in hun mars hebben. Dat ze niet dom zijn. En dat ze een hele belangrijke rol kunnen en mogen spelen in deze maatschappij.

En ja, ik zou ook ieder jaar de TIJD nemen om op vakantie te gaan. Ik ben al 5 jaar niet verder gekomen dan één dagje London haha (don’t ask…)

Heleen Klop
11 years ago

Wat doe ik wanneer ik financieel vrij ben?

Eigenlijk hetzelfde als ik nu al doe: voor mijn gezin zorgen door er te zijn, fotograferen en me inzetten voor Metakids (metakids.nl). Ik zou het geweldig vinden door mijn fotografische werk mensen bewust te maken van het feit dat er jaarlijk in Nederland 800 kinderen geboren worden met een stofwisselingsziekte. En velen worden niet volwassen!

Het duurt nog even maar ik zal er komen en dan is het een kwestie van tijd voor er een fabriek komt met een paar slimme doktoren die onderzoek gaan doen om medicijnen te ontwikkelen voor deze kinderen en hun families.

Eerst financieel vrij worden en dan een fabriek! Echt iets waar ik helemaal voor ga de komende jaren!

Linda Riel
Linda Riel
10 years ago

Wanneer ik financieel vrij ben, dan ga ik talen leren. Op mijn lijstje staan:
– Papiamento
– Spaans
– Frans
– Italiaans

Daarnaast zou ik muziek willen leren maken. Instrumenten die ik graag zou kunnen spelen zijn:
– Piano
– Viool
– Gitaar

Ik zou ook zeker veel tijd inruimen voor bijzondere reizen om een land echt te ontdekken. 1 of 2 maanden aan een stuk reizen per jaar lijkt me fantastisch en is voor mij wel het grootste doel.

Ook zou ik me graag inzetten voor de lokale sportclub op vrijwilligersbasis. Ik moet nu te vaak “nee” zeggen omdat ik andere verplichtingen heb.

Jacoline Steegstra
11 years ago

Ideetje: voor degenen die durven. Een foto maken van onze vision boards en die met elkaar delen via de LinkedIn Group FFI. Kunnen we elkaar inspireren, motiveren en van elkaar leren. Wie doet mee?

Anouk Plantinga
11 years ago

Hee Jacoline, goed plan!
Ik moet het alleen nog wel maken.
Lijkt me leuk om te doen en het van anderen ook te zien.

Marijke Faling
Marijke Faling
11 years ago

Vision boards?
Dat lijkt me een geweldig idee.

Had na afloop van de Breakthrough to Success (in de sneltram naar het station) al tegen een paar mensen gezegd dat ik in feite al financieel vrij bén omdat ik veel minder uitgeef dan mijn inkomen is. Maar hoe ik die vrijheid optimaal wil gaan benutten, dat weet ik nog steeds niet precies…

Klaartje Loose
11 years ago

Dan moet ik het eerst nog maken…

Druk geweest met verhuizing, nu tussen alle bedrijven door aan het uitpakken, lekker knippen en plakken is er nog niet van gekomen.

Maar met het opschrijven van een deel van mijn wensen (er kwam nog meer los nadat ik mijn stukje gepost had) voelde ik een enorme blijdschap opkomen, dus dat vision board is wel een heel goed idee!

Dubravka Vajagic
11 years ago

Wat een geweldig idee en nu steeds dicht komende feit. Ik was al paar jaar geleden bezig om mijn wens lijsten te maken en gek genoeg stonden daar altijd wensen die te maken hebben met mensen om mij heen.

Ik ga mijn vader een keer in de auto van zijn dromen laten rijden (voordat hij ons verlaat). Ik ga mijn zoon de beste opleiding betalen. Ik ga met hem een tijdje rijzen over de wereld heen. Ik was altijd “alleenstaande werkende moeder” die heel veel mooie momenten met hem gekend heeft maar ook heel veel prachtige momenten had gemist. Ik zal nog een keer naar Nepal gaan en voor langere tijd in de kloosters daar vertoeven om zo nog dichter bij mijzelf te komen en mijn innerlijke rust. Ik ga de wees kindertjes in voormalige Joegoslavië ondersteunen en land blijven helpen weder opbouwen. Ik heb jaren gewerkt met vluchtelingen en heel veel ellende gezien en gehoord en daarom zal ik me veel meer willen inzetten voor vrede en liefde op arde en tussen de mensen. Ik zal natuurgeneeskunde afstuderen om mensen nog beter te ondersteunen in hun “helingsproces”. Ik zal mensen nog meer en dieper willen aanraken. Ons logo is al ‘miraculous power of human touch’. Ik zal projecten starten voor mesjes tussen 16-22 (hier in Nederland) die slachtoffer zijn geworden van overheersende ouders en niet weten en durven voor zichzelf te kiezen en eigenlijk zeer ongelukkig door het leven gaan en daardoor verkeerde keuzes maken of slachtoffer worden van lowerboy’s en vervolgens belanden in de gevangenis (om ze beschermen) omdat staat geen opvang heeft voor deze meiden.

Ik zal meer tijd willen besteden aan mensen leren “levende voedsel” tot zich te nemen zodat ze bruisende energie in hun lichaam ervaren en uitstralen.

Ik zal een hond nemen omdat ik dan eindelijk tijd zal hebben met hem door te brengen.

Ik zal net als Jacqueline in een komunie willen wonen met gelijk gestemde mensen dicht bij de natuur om samen te werken aan de betere wereld. En eigenlijk heb ik dat geld helemaal niet nodig voor grote huis, auto en andere materiële zaken. Met dat geld ga ik steen voor steen bijdragen aan beter, gelukkiger en liefdevoller wereld overal waar ik kom en ik wil heel ver reiken.

En ik heb ook mijn vision bord op zeer zichtbare plek – midden in mij woonkamer – zo blijf ik gefocust.

Anouk Plantinga
11 years ago

Oh ja ja, thanks for the reminder!
Als ik een conscious millionaire ben, creeer ik een dorp waar ik met een aantal gelijkgestemden ga wonen. Wel een eigen plek, maar ook heel veel gedeeld, daar droom ik mijn hele leven al van. Je hond is ook van harte welkom 🙂

Goed van dat vision board in je woonkamer, dat moet ik ook maar ´s toepassen.

Louis Meijer
Louis Meijer
11 years ago

Als ik straks financieel vrij ben, dan heb ik de volgende missie. Zorgen dan mijn vrouw ook gaat doen wat ze altijd heeft willen doen. Daarna zorgen dat ik ga doen wat ik altijd heb willen doen. Aan iedereen delen hoe ik mijn doelen bereikt heb.

Daarna zou ik de wereld willen bekijken met mijn gezin. Ook zou ik mijn muziek weer gaan oppakken en kijken hoe ik daar iets moois mee kan realiseren.

Karin Hogenboom
11 years ago

Als ik financieel vrij ben dan zou ik mijn leven wel ongeveer hetzelfde blijven. Ik zou doorgaan met wat ik nu aan het doen ben, en eigenlijk is dat o.a. werken aan mijn financiele vrijheid en bekendheid geven aan mijn produkt, leren zien zonder bril of lenzen. Financiele vrijheid zou me meer rust geven in wat ik doe. De financien zullen dan geen stressfactor zijn.

Heleen den Haan
Heleen den Haan
11 years ago

Dat financieel vrij geen concept meer is maar realiteit is al goed tot me doorgedrongen. De weg er naar toe is voor mij geen makkelijke…. maar ik heb al flinke stappen gezet in de goede richting. Wanneer het zover is (over 3 jaar) zal er niet veel en toch ook weer heel veel voor me veranderen. Ik zal lekker door gaan mezelf verder te ontwikkelen als mens en als professional. Ik zal zeker doorgaan mijn ervaringen en vaardigheden in te blijven zetten voor de mensen die op mijn pad komen. Ik zal nog vrijer zijn in de keuzes die ik maak, omdat ik me niet door financien hoef te laten leiden. Financiele vrijheid zal meer zijn dan dat: financieel vrij…. ik zal er naar streven om helemaal vrij te worden, in alles….. en hopelijk daarin mooie dingen mogen meemaken.
Mijn legacy zal concreet zijn en daarnaast zal ik de mensen die me dierbaar zijn verder helpen op hun pad.
I’ll keep you informed! 🙂

Wilko van der Ploeg
11 years ago

“Als we met de jongeren beginnen hebben we minder verknipte oudere mensen.”

Prachtige zin… en helaas maar al te waar. Vooral het woord ‘verknipt’ hierin vind ik mooi gebruikt… want helaas zijn we dat allemaal: een beetje ‘verknipt’. Geen mensen zoals mens-zijn bedoeld is, maar door opvoeding en ervaring ‘opgesplitst’ in allemaal kleine stukjes mens met allemaal verschillende petten op. Door financieel vrij te worden, kun je ook ‘minder verknipt’ worden omdat je makkelijker al je handelen op elkaar af kunt stemmen, dringt nu tot me door.

Bedankt voor het inzicht Giovanca.

Didier Dohmen
9 years ago

Beste Nisandeh,

Financieel vrij zijn is iets wat mij de vrijheid zou geven om me helemaal op mijn passie te storten!
Ik ben gek op klassieke auto’s en youngtimers en ik zou graag daarin wat meer gaan doen.

In een situatie waarin ik financieel vrij ben heb ik een museum met klassiekers en youngtimers waar mensen ook daadwerkelijk hun droomauto kunnen aanschaffen.
Daarnaast zou ik jaarlijks een groot auto-event organiseren met klassiekers en youngtimers.

Hartelijke groet,

Didier

Krista Steenbergen
8 years ago
Reply to  Didier Dohmen

Ha Didier,

leuk om te lezen wat nu echt je passie is! Ik zie je het doen!

Jacoline Steegstra
11 years ago

Ik ben hard op weg om financieel vrij te worden, maar tegelijkertijd besef ik dat de belangrijkste dingen in het leven niet voor geld te koop zijn. Zoals gezondheid bij voorbeeld. Volgende week word ik voor 6 weken opgenomen in een revalidatiekliniek om daar tot rust te komen en opnieuw te op een goede manier te leren lopen. De combinatie van jarenlange roofbouw op mijn lichaam en een fysieke handicap hebben me gebracht tot dit punt. Om er straks beter en sterker uit te komen. Daarvan ben ik overtuigd. Als ik dus straks en beter en financieel vrij ben, zal ik er alles aan doen om mijn tijd te besteden aan dat wat echt waardevol is in het leven: mijn gezin, mezelf niet weer te vergeten :-), gezondheid, ontspanning, creativiteit, spiritualiteit en het doorgeven van de kennis die ik heb opgedaan aan mensen om me heen.

Klaartje Loose
11 years ago

Jacoline, ik hoop dat je het maximale uit deze 6 weken rust en ‘wederopbouw’ weet te halen!

Gonny de Wit
8 years ago

Financieel vrij betekent voor mij dat is ik mijn missie nog sneller ga bereiken.
– natuurlijk blijf ik werken maar dan anders – nu in een holding; geef ik trainingen; schrijf boeken etc. Steeds meer ga je systematiseren en andere experts inhuren
– je gaat steeds meer producten ontwikkelen, die ook weer passief inkomen generen etc.
– dus krijg je steeds meer tijd om te investeren in je missie.

Sim Frantzen
11 years ago

Als ik financieel vrij zou zijn, zou ik sowieso de wereld rondreizen op zoek naar de mooie plekken op aarde die ik nog niet gezien heb, zuid-amerika, azie, india, israel (blijft voor mij thuiskomen daar), sowieso het midden-oosten), een knus huisje vrijstaand aan de rand van een dorp dichtbij de natuur, een lekkere 4×4 auto, een andere kant zou zijn oprichting van een stichting voor kinderen die hoogsensitief zijn en geen klankbord vinden in hun familie of omgeving. Zo zou ik iets van mij kunnen teruggeven aan anderen.

Ritska van der Zee
10 years ago

Wat zou ik doen nadat ik financieel vrij ben; wat gaat gebeuren nadat ik de training hebt gevolgd 😉

Ik zou alleen nog maar mijn eigen praktijk hebben en mijn tijd niet te hoeven verdelen tussen mijn eigen praktijk en een werkgever. De praktijk zou ik nog steeds parttime doen zodat ik meer tijd heb voor mijn zoon, zolang hij daar behoefte aan heeft. Ook zou ik wat meer tijd hebben om te genieten van de mooie dingen in het leven die het wat extra ‘swung’ geven; meer dansen, motorrijden, zeilen, saunabezoekjes, schoonheidsspecialisten, sporten met personal trainer, dagjes strand, familie, vrienden, lekker uit eten etc. Ook zou ik meer opleidingen/trainingen willen volgen. Er zijn nog zo veel dingen om te leren, geïnspireerd van te raken, te onderzoeken.

Dit alles geeft me energie en balans. De energie en balans die ik wil inzetten om de vrouwen in de wereld te laten zien hoeveel kracht, doorzettingsvermogen en schoonheid we in ons hebben. Vrouwen die op andere plekken in de wereld niet zo makkelijk hun eigen weg kunnen gaan. Vrouwen die nóg harder moeten knokken in het leven en niet altijd eerlijke kansen hebben. Deze vrouwen inzicht geven in hun potentieel, ze daarin te ondersteunen zodat zij deze power door kunnen geven aan hun kinderen.

Ook zou ik graag meer willen bijdragen aan het project “blauwe pompen” (www.fairwater.org) zodat heel de wereld toegang krijgt op het belangrijkste wat noodzakelijk is om te leven; gezond water!

Maar omdat ik het buitengewoon belangrijk vind om mannen en vrouwen hun eigen kracht te laten inzien en te laten zien dat je na een heftige periode in je leven het zo kan ombuigen dat je er krachtiger, gelukkiger en vrijer uit kan komen wil ik ook in Nederland meer mensen empoweren. Dit door laagdrempelige trainingen. Sponsoring voor nieuwe initiatieven en wie weet wat nog meer allemaal!

Gelukkig ben ik ook gewoon mens en zou ik graag een leuk eigen vrijstaand huisje willen en een jong (nieuw) autootje voor de deur met misschien nog een leuke motor voor de vrije uurtjes……

Doel 1 om dit te realiseren: Financial Freedom training!

Marco C. de Bruin
Marco C. de Bruin
11 years ago

Dear Nisandeh,
If you really want to learn to sing, I can help you.
I can give you the Music Experience about singing with great teachers and the possiblity to perform on stage.

Let’s have lunch on that.

Marco

Nisandeh Neta
11 years ago

Thanks Marco,
I really appreciate it.
Let’s talk about it after the summer.
Make it a great day, Nisandeh

Wilko van der Ploeg
11 years ago
Reply to  Nisandeh Neta

Hmmm… Nisandeh and singing lessons… well, you have the stage already and the audience…

2014 : Business Bootcamp, the Musical ?

Lisette Doesburg
9 years ago

Wat leuk om dit te lezen. Nog niet financieel vrij trouwens… maar de energie van Vered haar siminar gisteren, is gelukkig nog niet verdwenen. En dus een open mind om te fantaseren over finacial freedom. Waar ik zeker wat mee kan is met jouw voorbeelden Nisandeh. Ik vind beeldhouwen erg leuk maar dat komt er maar niet van. Ik kan natuurlijk plannen dat ik een week of langer uittrekt om alleen maar te beeldhouwen. En dat kan natuurlijk buiten de vakantie om met mijn gezin.

Sherina Ghafoerkhan
11 years ago

Als ik financieel vrij zou zijn, zou ik mijn tijd heel gemakkelijk kunnen vullen.

Natuurlijk zou ik wel blijven werken, want ik zie mijn werk als passie. Ik help vrouwen die last hebben van een gebrek aan zelfvertrouwen om meer zelfvertrouwen te krijgen, zodat ze meer rust, vrijheid en balans in hun leven hebben.

En mijn manier van werken is door een combinatie te maken met spirituele technieken.

Ik ben zelf nog dagelijks bezig met persoonlijke groei en spiritualiteit, dat zal niet anders zijn als ik financieel vrij ben.

Wel zal ik vaker en duurder op vakantie gaan. Ook zal ik mijn auto inruilen voor een nieuwere en ik zal waarschijnlijk groter gaan wonen.

Verder zal ik kijken of ik een project kan opzetten voor kansarme vrouwen/meisjes in een arm land.

Ook zou ik regelmatiger leuke dingen doen, zoals wellness dagjes, winkelen, uit eten, naar de film, theater. Dat soort dingen. Dat doe ik momenteel nauwelijks.

Jan de Lange
Jan de Lange
11 years ago

Als ik financieel vrij ben dan ben ik ook echt vrij, dat betekent voor mij:

lange trektochten met mijn camper langs mooie strandjes waar ik aan mijn winsurftrucks kan wijden

Vrij zweven in de lucht met parapente de alpen verkennen

In de winter zwerven in sneeuwlandschap met de trein, op ski’s

Heerlijk uitgebreid koken en aan mijn wijnhobby werken

Veel voor anderen betekenen, helpen waar ik kan

de tijd hebben om een oldtimer te restaureren en toertochten te rijden

Maar bovenalles veel tijd door brengen met de mensen waar ik van houd!

Wilko van der Ploeg
11 years ago

Als ik financieel vrij zou zijn ? Ik zou doorgaan met wat ik nu doe… blijven werken voor Open Circles… alleen wat minder waarschijnlijk. Ik zou het werk en de mensen niet graag missen. Doorgaan met WordXPression, vooral het bloggen. Ik schrijf graag over mijn vakgebied en afgelopen weekend van zoveel mensen gehoord, dat mijn schrijfsels gewaardeerd worden. Verhuizen ? Voorlopig niet. Ik haat verhuizen, als ik verhuis, nog maar 1x… het land uit.

Maar ik zou meer tijd vrijmaken voor boogschieten. Misschien naar Japan gaan om Japans boogschieten te leren, maar in ieder geval doorgaan met het trainen en begeleiden van boogschietende jeugd… vooral met de jeugd met beperkingen (met name autisme).

Mocht het weer goedkomen met mijn been, dan zou ik een camper kopen… geen splikplinternieuwe, maar een oude met karakter… zo’n VW’tje of een ‘golfplaten’ 2CV… en in mijn vakanties rondtrekken, vandaag niet wetend, waar ik morgen ben.

Dus wanneer ik financieel vrij ben ? Doelgericht (blijven) werken en doelloos genieten van mijn vrije tijd.

Heleen Klop
11 years ago

Hai Wilko,
Ik gun het je! Succes!
Groet Heleen

Steve Ghoerbien
11 years ago

Wat zou ik doen wanneer ik financieel vrij ben en kan doen wat ik wil ?
Wanneer ik 100% financieel vrij ben, zal de druk totaal wegvallen van ‘het moeten werken’ voor je geld om te voorzien in je vaste lasten etc..
Dat geeft je al een hele andere mentaliteit, lekker ontspannen en als je daarnaast ook nog eens extra geld verdiend met iets wat je leuk vind om te doen, dan haal je ook sneller het volgende niveau.
Juist dan met het behalen van financiële vrijheid, is het de tijd om een sprintje te trekken richting conscious millionaire, ik heb dan twee keer zoveel tijd…
Ondertussen laat ik mijn geld steeds harder werken voor mij, om weer anderen te kunnen helpen mentaal en/of fysiek en/of financieel.
De visie van Open Circles Academy spreekt mij ook heel erg aan en zal hen steunen waar nodig !
“To create a better world by empowering people to fulfill their greatest potential”.
Het heeft een paar maanden geduurd om mijn leven zoveel mogelijk te simplificeren, alleen dingen doen die echt belangrijk zijn en je ondersteunt op je
weg richting je doel. Ik heb tot nu toe veel wonderbaarlijke dingen meegemaakt, die voorheen onverklaarbaar waren, maar nu -met een bewustere blik- het leven een stuk makkelijker maakt.
Voor mij is de vrijheid hebben om te doen wat ik wil, wanneer ik het wil, waar ik het wil en met wie ik het wil ook meer dan genoeg voor me en zal voornamelijk in de lente- en zomermaanden
in Nederland zitten, maar zal in de herfst- en wintermaanden verblijven in wat meer aangenamere klimaten voornamelijk minder ontwikkelde landen, waar ik mijn kennis en vaardigheden kan delen.

Steve Ghoerbien

Yassir van Unen
8 years ago

Financieel vrij betekent voor mij gewoon doorwerken.
Enerzijds omdat ik hou van wat ik doe.
Anderszijds: Je weet nooit wat er gebeurd.
Dus blijven opbouwen zorgt ervoor dat wanneer het ooit minder gaat je niet meteen in de penarie zit.

Silvie van der Zee
9 years ago

Als ik financieel vrij zou zijn, zou ik niet stoppen met werken, maar wel minder gaan werken. Want ik houd van mijn werk 🙂 Daarnaast zou ik veel tijd vrijmaken om te reizen. Ik wil graag nog naar Zuid-Amerika en Australie. Ook zou ik meer gaan lezen, zowel fictie als non-fictie.

Wouter van Leusen
11 years ago

Wat een mooie reacties van iedereen! Wel lees ik af en toe: Als ik financieel vrij zou zijn, dan….. Of, Als ik financieel vrij ben, dan….. . Als, dan…. Ik heb de cursus nog niet gevolgd, dus mogelijk mis ik ergens iets….
Als financeel life planner en coach nodig ik mijn cliënten nadrukkelijk uit om ook daadwerkelijk in actie te komen en niet te wachten tot…. Vaak blijkt dat veel meer kan en mogelijk is dan men denkt, ook financieel gezien. Stel vooral niet uit tot later en geniet nu. Dat kunnen kleine dingen zijn. Mijn eigen bucket list voor nu:
– ‘s Ochtends zwemmen in het Wed, meertje in de duinen (altijd mooi begin van de dag)
– Tijd met dierbaren doorbrengen
– een tweede marathon op Sicilie; voor aan het trainen.
– Workshop Financieel Bewust Zijn geven in het bergdorpje Juseu in Spanje; ben met voorbereiding bezig.
– Een artikel gepubliceerd krijgen over pensioen; het artikel is net af. Ik zoek een uitgever…
– Spaans leren; volg cursus,
– Tweede trektocht in Nepal; planning is volgend jaar.
– Foto expositie ofzoiets… over aan het dromen en plannen maken.
– Financieel Bewust Zijn; dit gedachtegoed delen met anderen en dromen laten uitkomen.

Krista Steenbergen
8 years ago

Bij de Financial Freedom training hebben we een moodboard gemaakt die onze financiële vrijheid representeert! Een aanrader, ik kijk er elke dag naar!

Als ik financieel vrij ben dan …

– heb ik een personal trainer die mij elke dag helpt bewust met mijn lichaam te zijn
– Ontvang ik minimaal wekelijks een massage
– Heb ik een personal coach die ik altijd kan bellen/mailen.
– Ben ik dagelijks minimaal een uur in de natuur
– Word ik zwanger 🙂
– Reis ik de hele wereld over
– Kan ik diensten en kennis gratis aanbieden
– Kan ik vanuit rust aan mijn missie werken.
– Slaap ik uit wanneer ik daar zin in heb.
– Ben ik vrolijk, gezond, energiek!
– Geef ik 10 % van mijn inkomen weg.
– Doe ik alle opleidingen tot persoonlijke ontwikkeling die ik graag wil doen, zoals een tantra masseuse opleiding.
– Doe ik mee aan ayahuasca rituelen.
– Ik huur een mooie praktijkruimte die naar mijn smaak is ingericht, met een massagematras op de grond, een bank, een douche en een groot bad.
– Draag ik geweldige kleding die mijn succes representeren!
– Ik maak vaak muziek, ik leer gitaar spelen, piano spelen, zingen en optreden.
– …

Veron
11 years ago

Mooie vraag, want inderdaad financiële vrijheid is zo maar snel gekoppeld aan ‘dingen kopen’. Maar tijd is niet te koop. Tijd is kostbaar, tijd komt nooit meer terug. Heel verstandig dus om er nu al over na te denken wat ik met mijn tijd zou doen.

Ik zou een boek gaan schrijven, en dan nog een en nog een. Mijn kennis en ervaring delen met de wereld. Daarnaast zou ik allemaal leuke dingen doen met mijn familie en vrienden. Dingen die zij leuk vinden. Mijn plezier daarbij is dan om die dingen voor ze mogelijk te maken. Ik zie ze graag gelukkig en blij.

Als ik financieel vrij ben dan ga ik projecten op scholen starten. Ik vind het namelijk heel belangrijk om jongeren te leren hoe zij hun geld kunnen managen en hoe zij met relaties (liefde, vriendschap) om kunnen gaan.

Verder zou ik niet zo heel veel aan mijn huidige leven veranderen. Wellicht wat meer reizen, de wereld gaan zien.

Financiële vrijheid, WAUW, ik verheug mij er op!