Focus Deficit Disorder

6610 views | 179 reacties |
shares

Lijd jij aan FDD (Focus Deficit Disorder)?

In de blog ‘Join the Conversation‘ vroegen Marilyn, Marjan, Baye, Marten, Corien, Simone, Ben, Wendy, Renske en anderen me om iets te schrijven over FOCUS.

Toen ik Vered, mijn vrouw, vertelde dat ik van plan was je te gaan helpen je meer te focussen zodat je sneller en gemakkelijker zaken gedaan krijgt, begon ze te lachen. “Jij was vroeger de minst gefocuste persoon die ik kende…”, zei ze.

En ze had gelijk.

Net als bij de meeste ondernemers, en waarschijnlijk net als bij jou, ging het in mijn leven over kansen pakken, flexibel zijn, snel handelen en veranderingen doorvoeren. Ik was zo gewend om constant met al die verschillende zaken te jongleren… dat het geen wonder was dat ik leed aan wat ik FDD noem (Focus Deficit Disorder).

Op een gegeven moment was ik zover dat ik 7 dagen per week aan het werk was (in ieder geval in mijn hoofd) op elk moment van de dag, ik checkte voortdurend mijn email – van mijn email account naar mijn Yahoo account, naar mijn LinkedIn account, Twitter, Facebook, website statistieken en weer terug naar mijn email…

Oh… en zei ik al dat ik heel goed kon multitasken? Ik kon emails checken, over het internet surfen en telefoneren tegelijk. En ik was er trots op!

Het resultaat? Aan het einde van de dag als ik terugkeek, leek het alsof ik voortdurend druk bezig was geweest – met weinig resultaat.

Alsof je gas geeft terwijl je in zijn vrij staat. Een hoop herrie, zonder ergens heen te gaan.

En dus leerde ik om een paar lastige beslissingen te nemen die alles veranderden.

Ik betrap mezelf er soms nog wel eens op dat ik last heb van FDD – maar veel minder dan voorheen.

Een paar weken geleden schreef ik over Hard werken –
en ik schreef dat het hard werken is om moeilijke beslissingen te nemen.

In het blog van vandaag wil ik een paar van deze beslissingen met je delen, beslissingen die je moet nemen om meer focus, hogere productiviteit en meer succes te creëren.

1. Grenzen stellen

Je moet leren grenzen te stellen. Dit is een belangrijke. Het is mijn ervaring dat ondernemers zelden grenzen stellen, en dus focussen ze zich nooit op de kernzaken.

Als je 100 dingen op je dagelijkse to-do lijst hebt staan, dan is de kans groot dat je ze niet allemaal gedaan krijgt en je focust je waarschijnlijk niet op de belangrijkste, meest essentiële zaken die gedaan moeten worden.

Door grenzen te stellen, focus je je meer op de essentiële zaken.

2. Stel prioriteiten

Als je grenzen stelt – als je zegt dat je je beperkt tot 3 taken vandaag, dan dwingt dat je om je te focussen op de 3 taken die op dat moment absoluut cruciaal zijn voor je succes.

Door zo je prioriteiten te stellen wordt de kans exponentieel groter dat je die 3 taken gedaan krijgt en dat je dus het succes bereikt dat je nastreeft.

3. Doe minder

Doe minder, niet meer.
Je bereikt meer doordat je betere keuzes maakt en doorzetten gemakkelijker wordt.

Als je minder doet, word je gedwongen je te focussen op wat essentieel is.
Dus maak je betere keuzes en meer voortuitgang als gevolg.

Het is ook makkelijker om door te zetten doordat je minder doet.
We hebben allemaal een probleem met doorzetten tot het einde, als we teveel tegelijk doen.

Bijvoorbeeld, toen we de Business Bootcamp lanceerden hield ik me alleen maar bezig met het creëren van een opmerkelijk evenement. Een evenement waar elke deelnemer over wil praten.
Vervolgens kondigde ik het aan bij de mensen van onze lijst en liet hen de boodschap verspreiden. Momenteel komt meer dan 90% van de deelnemers aan de Business Bootcamp door referrals (en dan hebben we het over duizenden deelnemers).

Als ik me daarentegen had beziggehouden met het ontwikkelen van een goed evenement, een lijst bouwen, in tijdschriften adverteren, Google Adwords gebruiken, sponsors vinden, de media bombarderen met persberichten, mailinglijsten huren, etc… dan was mijn doorzettingsvermogen snel afgenomen, net als mijn effectiviteit en de resultaten uiteindelijk.

Dus nogmaals – focus gaat over minder doen, niet meer, en meer bereiken door de juiste keuzes te maken en door te zetten.

4. Focus je aandacht

“Where attention goes, energy flows and results show”.

Als je aandacht overal en nergens is, net als een lamp – dan heb je niet voldoende energie, momentum en kritieke massa om de opmerkelijke resultaten te bereiken die je ambieert.

Dus zorg ervoor dat je aandacht als een laserstraal gefocust is op het gebied waarin je resultaat wilt zien.

5. Reken af met onderbrekingen

In de Business Bootcamp besteed ik een uur aan het fenomeen onderbrekingen en hoe deze je beïnvloeden
(bijv. Wist jij dat onderbrekingen je korte termijn geheugen aantasten en je IQ verlagen?)

Voor nu wil ik 1 tip met je delen over hoe je gefocust kunt blijven.

Ik werk graag ononderbroken in 60 minuten durende blokken, dan 5 minuten pauze. En dan weer 60 minuten aan het werk.

Ononderbroken betekent – geen telefoon, geen emails, geen gechat, geen SMS, helemaal geen onderbreking!

Uiteindelijk… komt het allemaal neer op grenzen stellen.

Bijvoorbeeld, om van mijn Focus Deficit Disorder af te komen, doe ik mijn best om mijn e-mail slechts twee keer per dag te checken (mijn doel is slechts 1 keer per dag).

En vervolgens beantwoord ik 5 emails per keer (in totaal 10 emails per dag).

En raad eens?

Die 10 e-mails die ik beantwoord zijn de belangrijkste.

Wat kun je doen om meer gefocust te worden?

Ik raad je aan om grenzen te stellen:

 

 • aan het aantal taken op je dagelijkste to-do lijst
 • aan het aantal projecten waaraan je tegelijkertijd bezig bent (nog een uitdaging voor mij)
 • aan het aantal keren dat je je e-mail checkt en het aantal e-mails dat je beantwoordt
 • aan de tijd die mensen geeft om je te onderbreken
 • aan de tijd die doorbrengt met telefoneren
 • aan de tijd die spendeert aan televisie kijken
 • aan de tijd die je besteedt aan het surfen over het internet.

Ja, ik weet het, focus is hard werken. Dat zei it toch.

Maar dit is het harde werken dat je brengt waar je wilt komen.

Het is jouw keuze… maak de juiste keuze.

Wat denk je?

Ben je het ermee eens? Niet mee eens?
Heb je tips om te focussen?
Grenzen die jij stelt die je meer focus, productiviteit en succes brengen?

Ik kijk ernaar uit om van je te horen. Gebruik hiervoor het commentaarveld hieronder.

Als dank voor jouw comment, geven we je graag een korte video cadeau. Deze video gaat over de belangrijkste keuze die je moet maken teneinde succesvol te worden…

Ken je mensen in je omgeving die baat kunnen hebben bij dit artikel?
Deel het met al je:

 • - Facebook-vrienden
 • - Twitter-volgers
 • - LinkedIn connecties
 • en bloglezers...

Op jouw focus en succes, Nisandeh Neta

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
179 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Manon Brugman
11 years ago

Vraagje wat in me opkomt: hoe gaat het met jouw FDD en deze enorme stroom aan reacties? Lees je ze allemaal?
Ik denk dat het belangrijk is dat je de focus op verschillende niveaus legt:
Jaarlijks:
Wat ik belangrijk vind is zeker 1x per jaar, als t kan 2-3 x stilstaan bij wat ik wil met mn onderneming. Daarbij zijn de kernwaarden erg behulpzaam; in hoeverre ben ik daar in mn dagelijks werk mee bezig? Hoe zie ik dat terug in de doelen die ik stel? Wat blijft en wat kan er af? Moeilijkste vind ik dingen NIET doen, daar heb ik nog veel in te leren, er is zoveel wat me enthousiast maakt…dat is een grote valkuil.
Maandelijks:
Ik heb een aantal sparring partners en we coachen elkaar op thema’s als: focussen, balans werk en prive, doelen. Zo eens per 4-6 weken even bij elkaar komen. Erg effectief.
Wekelijks: Ik bekijk met t maken van afspraken mn hele weekagenda en bezie of er balans is tussen activiteit en lege tijd. Teveel activiteit dan geen afspraken (gaat nog erg vaak mis moet ik bekennen)
Dagelijks:
Iiedere dag een to do lijst maken waarbij ik er probeer aan te denken lege tijd in te bouwen. En de lijst ook te beperken!
Een structuur die regelmatig mis gaat maar me tegelijkertijd helpt met keuzes maken.
Ik accepteer overigens van mezelf dat ik alle kanten op kan vliegen en van t een weer in t ander rol, een zeker mate van deze ‘chaos’ wil ik behouden want die houdt met creatief.
Goed dat je dit op deze manier aankaart en je blog is weer een stimulans om mn daden onder de loep te nemen!

Marne van Veenendaal
9 years ago
Reply to  Manon Brugman

Helemaal mee eens.
Vooral nu na een vakantie probeer ik even terug te kijken naar wat mijn doelen voor 31 december 2012 zijn.

Harm van Wijk
11 years ago

Wat mij helpt, is om alle taken in te delen in belangrijk-onbelangrijk en in urgent-niet urgent.

Je gaat dan vanzelf meer tijd besteden aan de zaken die belangrijk zijn en laat de urgente (maar niet belangrijke) dingen schieten.

Het geeft mij altijd een goed gevoel wanneer ik zie dat ik dingen NIET heb gedaan en te zien dat ze geen negatieve invloed hebben gehad. Bovendien zie je meer resultaat van de belangrijke dingen die nu WEL afkomen.

Veel succes!

Rozelinde Warmoes
Rozelinde Warmoes
9 years ago
Reply to  Harm van Wijk

Hoi Harm,

Ik vind het een heel goede en bruikbare tip en ken ze al een beetje.

Ik heb deze tip wel voor mijn wensen aangepast, omdat ik me – als sterk gevoelsmens – moeilijk kon concentreren op “het meest dringende”. Ik wou bijvoorbeeld liever duizend andere dingen doen.

Wat ik nu doe zijn de “emotioneel doorwegende taken” uit mijn lijst halen -en eerst doen, of daar plannen waar mogelijk.

En zelf al leken die op het eerste gezicht praktisch gezien niet het meest dringend, vaak bleek achteraf dat ze effectief eerst moesten worden uitgevoerd. Omdat er bijvoorbeeld een last van mijn schouders viel door sommige taken achter te rug te hebben. Waardoor andere taken vervolgens veel vlotter en plezieriger afgehandeld werden.

Het gaat vooral over een andere woord-invulling, maar zo werkt het voor mij blijkbaar beter – als gevoelsmens.

Dank voor jouw tip en de re-minder!

Klaartje Loose
11 years ago

Oeps… Ik lees dit terwijl ik op Twitter check of ik reacties op mijn nieuwe blog heb, mijn mail, LinkedIn en Facebook page staan open en het is al weer later dan ik dacht.
Vandaag wilde ik een eind opschieten met verhuisdozen inpakken en mijn administratie bijwerken – ik geloof dat ik maar eens een uur of wat off-line ga, bedankt voor de reminder!

Overigens kan ik telefoon en TV heel gemakkelijk laten, mijn afleidende prikkels zijn voornamelijk te vinden op internet.

Anette Elsenaar
11 years ago

Ik ben al een jaar bezig met aan te horen dat je je moet focussen. Een jaar geleden ben ik met een nieuwe studie begonnen: NLP, waarvan ik dit jaar de Master heb behaald, maar ondertussen heb ik mijn normale werk als rijschoolhouder nog en het verzorgen van 4 kinderen. Daarbuiten wil ik het liefst nog werken aan het opzetten van een passief inkomen d.m.v. e-booken te schrijven.
Ik ben begonnen met het uitwerken van onderwerpen die te maken hadden met de rijopleiding. Maar ik merkte al gauw dat ik op verschillende onderwerpen uitkwam, omdat ik ook het NLP erin wilde verwerken.Hoe je faalangst kan oplossen met NLP.
Daarnaast ben ik ook constant bezig met email en facebook. Ik stuur mijn leerlingen ook aan om tips die ik voor hen heb opgeschreven via email naar mij te sturen. Dan krijgen zij een uitgewerkte versie van alle tips.
Nu heb ik daar nog steeds geen focus in gevonden en ik ben ook nog niet aanwezig geweest op een bootcamp. Laat ik dat dan als 1e stap gebruiken om te werken aan mijn focus.

Ik ga 15 en 16 febr. nu in mijn agenda vastleggen. Dank je wel voor al jullie tips!!!

Henny Dingemans
Henny Dingemans
11 years ago

Agenda met tijdblokken.
Ik vul ze ‘s-morgens in voor ik ga werken in tijdblokken.
Wat overblijft gaat naar de volgende dag of later in de week.
Altijd een tijdblok voor urgente dingen die op die dag zeker af dienen te zijn.

Leni Minderhoud
10 years ago

Heel herkenbaar ! Ik heb soms het gevoel ‘ik ben overal en nergens’. En dan ook de procrastinatie (uitstelgedrag).
De tips was ik sinds de Business Bootcamp in mei al enigszins aan het toepassen. Emails 2 keer checken blijft lastig omdat ik ook online coach en dus een verzoek van een klant kan krijgen door de dag heen. Maar minder checken is al heel wat!

Nee-zeggen lukt goed. Nu nog de focus krijgen mbt mijn producten.

Alle comments hier lezende, komt het veel voor. Ik ben benieuwd hoe de economie er over een aantal jaren uit gaat zien als iedereen gefocust aan het werk is;-)

Margaret, spar gerust met mij!

Jeroen Meuleman
Jeroen Meuleman
9 years ago

Voor mij is focus net zo iets als sporten. Neem hardlopen. Als je het een tijd niet gedaan hebt en je begint weer, dan is het moeilijk. Maar als je het een tijdje vol houdt, wil je niet meer zonder. Je voelt je er goed bij, omdat het werkt.

Zo is het ook met focus (en vele andere tips van Nisandeh): je moet het DOEN en een tijdje VOLHOUDEN om te ervaren dat het werkt!

Jarg Woldhuis
11 years ago

Ik heb aan de ‘Elements of Success’ meegedaan. Te gek, kan niet anders zeggen. Heb hier veel geleerd.

Wat ik sinds kort doe is een avondwandeling, alleen. Het geeft me de tijd om te bedenken hoe de dag was, waar ik dankbaar voor ben, de onrust van het ouderschap even loslaten, wandelen/bewegen, en hoe ik de dag erna wil vullen.
Het is ook een kans om tijd voor mij te nemen. Dan kom ik thuis, ik pak mijn agenda en ik schrijf op wat ik de volgende dag wil doen met tijden erbij (ook de rust/eet/drink tijden). Zo dwing ik mijzelf om me hieraan te houden. En het werkt voor mij!

Dit is slechts een van de nieuwe dingen die ik doe, maar genoeg voor nu.

Jarg Woldhuis

Margaret Rekers
10 years ago
Reply to  Jarg Woldhuis

Geweldig idee, Jarg.
Voor iedere mens zijn de 3 r’s belangrijk: rust (voor lijf en hoofd), reinheid (je gedachten ordenen en in de natuur je hoofd lekker leeg maken of opfrissen) en regelmaat (iedere avond liefst op een vaste tijd).

Ik ga je voorbeeld volgens, dus dank voor deze wijze tip.

Veel plezier tijdens het wandelen,
Margaret

Yvonne de Haan
11 years ago

Goede tips van Nisandeh. Wie wil met mij nog meer tips en ervaringen delen?

Yvonne de Haan
YB-Tekstproducties

Judith
Judith
11 years ago

….tips…adviezen…aanwijzingen…PRACHTIG, DANK DAARVOOR!

Ingrid Beek
11 years ago

Ik ben ook zo’n type die iedere dag wel iets interessants vindt in de een-of-andere blog. Ik wil eigenlijk ook overal alles van weten en multi-tasken is (was) mijn middle name, heel vermoeiend…
Ik heb een notitieblok in de buurt waarop ik snel steekwoorden en links schrijf van onderwerpen (via Twitter, e-mail en Linkedin groepen meestal) die me interessant lijken. Een keer per week ga ik er voor zitten en kijk wat me nog steeds aanspreekt. Die dingen plan ik dan in mijn agenda om verder te onderzoeken en daardoor blijft het veel beter ‘hangen’!
Twee keer per dag e-mail checken bevalt me uitstekend, soms blijft het bij een keer… Alleen wanneer ik tijdens een project afhankelijk ben van input blijft e-mail open staan, ik heb intussen ook geleerd de rest van de berichten te negeren!

Connie Eli
Connie Eli
11 years ago
Reply to  Ingrid Beek

Wat voor mij goed werkt, is om interessante links te markeren met ReadItLater, een handige browseruitbreiding. Op een later, geschikter tijstip kan ik die links op mijn gemak teruglezen. Ik heb (kleine bijbetaling) ook de Digest geactiveerd. Die toont de links in een soort tijdschriftopmaak, wat lezen en prioriteren een stuk makkelijker maakt.

Rozelinde Warmoes
Rozelinde Warmoes
9 years ago

Hoi Nisandeh,

Heel goed en bruikbaar artikel!

Om te focussen:

– hou ik een WEEKREVIEW bij: “wat heb ik goed gedaan, wat kan beter?’ Dit geeft me een geslaagd gevoel en zet me weer op track van het moment dat ik afdwaal.
Ik werk met een BUDDY om me te motiveren

– kijk ik geen TV (niet leuk) en in de plaats schrijf ik waardevolle mails naar mensen (wel leuk)

Ik leid ook aan het FDD: Ik ben namelijk heel leergierig en geïnteresseerd in allerlei onderwerpen. Als ik weer eens echt CHAOTISCH aan het worden ben, dan voer ik een 15 min. MEDITATIE uit. Dit doet me opnieuw inzien wat het belangrijkste is en ik kan weer efficiënt werken nadien.

Koos Overbeeke
11 years ago

Wijze woorden Nisandeh,

Ik herken ze allemaal.

Maar Oh wat is het moeilijk om ze toe te passen.

Doen, is het sleutelwoord.

Peter Blokland
11 years ago

Heel herkenbaar verhaal met een grote uitdaging!

Een leidraad die kan helpen:

Vraag:

MOET ik dit nu doen?
Moet IK dit nu doen?
Moet ik DIT nu doen?
Moet ik dit NU doen?
Moet ik dit nu DOEN?

Het antwoord:

IK KIES er voor DIT NU te DOEN!

En dan consequent uitvoeren.

Veel succes!

Peter

Karin van Toor
Karin van Toor
9 years ago
Reply to  Peter Blokland

Hoi Peter,

Hartelijk dank voor je leidraad, wat inderdaad kort maar krachtig je focus kan bepalen.
Waar het lastig wordt is dit consequent vol te houden. Na een paar dagen doe ik weer van alles tegelijk. Maar ik ga het toch weer proberen, om eindelijk eens die resultaten te boeken die ik wil bereiken.

Met een hartelijke, muzikale groet,
Karin

René Borghouts
10 years ago
Reply to  Peter Blokland

Hallo Peter,

Wat je met 1 zin kunt zeggen maar op verschillende manieren de focus kunt laten zien. Helder!

Ik ga er binnenkort een mooie verbeelding van maken

Yvonne Casander
9 years ago
Reply to  Peter Blokland

Peter, deze zin triggert mij enorm. Ik weet nog niet precies wat ik er mee ga doen, maar hij waart rond in mijn hoofd.
Er zijn ineens zoveel mogelijkheden als je hem aandachtig leest. Dank je wel!

Karin van Toor
Karin van Toor
10 years ago

Zeker weten dat ik aan FDD lijd. ‘k ben bezig met mijn plan combi muziekonderwijs/beeldende kunst te implementeren in accelerated learning en dit weer te implementeren in het onderwijs. Hier komt zoveel bij kijken, uitzoeken accelerated learning en toepasbaarheid in het PO, contact zoeken met beeldende kunstenaars-netwerken, zoeken naar mensen die klik hebben met onderwijs en muziek, geen budget in scholen, misschien pakket ombouwen tot workshop en aanbieden aan bedrijfsleven om zo budget te ontvangen om zo materiaal te verzamelen voor het onderwijs. Workshops leuk zeg, kan dat ook niet voor…. en zo gaat het maar door. FOCUS, alleen mijn doel is duidelijk, maar welke tussenstapjes???

Met een hartelijke, muzikale groet,
Karin

Martine Verweij
8 years ago

Structureren en plannen zijn mijn kwaliteiten. Focus komt daaruit voort.

Het eerste wat je moet doen om te kunnen focussen als een laserstraal is je belangrijkste doel definiëren. Wees specifiek hierin. Wat wil je bereiken (het liefst in getallen en NIET in termen van meer, voldoende, veel, weinig, etc.) en wanneer wil je dat bereiken, stel een datum vast en zet die in je agenda.

Dan neem je een middagje de tijd om je geest helder te maken (niet denken) op een manier die je prettig vindt. Zorg ervoor dat je hierbij NIET gestoord kan worden. Denk een tijdje even nergens aan. Gewoon helemaal leeg en stil. Dan lees je je doel en ‘zet je je hersenen aan’. Je denkt nu alleen nog maar aan je doel. Wat is er allemaal voor nodig om dat doel te bereiken. Het werkt het makkelijkste als je van achter naar voor werkt. Dus wat is het laatste stapje dat er voor nodig is om je doel te bereiken. Dan weet je ook wat het stapje daarvoor weer zal zijn, enz. Het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen, want alleen dan kan je focus een laserstraal worden.

Schrijf iedere stap op. Als je stappen ontdekt die eigenlijk eerder hadden gemoeten, schrijf je die ook op. Structureren van de stappen komt later. Het is ook belangrijk om de stappen te specificeren in kleinere stapjes die je in een middag af kan hebben. En wees ook weer concreet in de stappen. Als je de stap leest moet precies duidelijk zijn wat je waar en wanneer moet doen.

Zet vervolgens je computer aan en voer in een spreadsheet-programma al deze stapjes in (ik had uiteindelijk bijna 500 stapjes).

Print vervolgens de volledige lijst uit en knip iedere stap afzonderlijk los. Nu is het tijd om structuur aan te brengen en te kijken welke stappen BELANGRIJK zijn en welke NIET BELANGRIJK zijn en welke stappen NU moeten gebeuren en welke stappen LATER kunnen. Dan heb je 4 stapeltjes van stappen.

Maak papiertjes met weeknummers en leg de eerste 4 weken op een rij. Plaats nu in iedere week 7 stappen. Als je weet dat je veel tijd aan je doelstelling kan werken, dan kan je maximaal 10 stappen in een week doen. Begin met de stappen die NU moeten gebeuren en die BELANGRIJK zijn. Vul zo alle weken van het jaar en verder. Totdat je alle stapjes een plekje hebt gegeven.

Maak nu een nieuw spreadsheet en zet de weeknummers erin, met daarnaast ruimte voor 7 tot 10 stappen. Voer alle stappen bij de desbetreffende weken in en gooi de geknipte papiertjes weg (bij het oud papier) als je een week hebt ingevoerd.

Je ‘Brian Tracy’ checklist is klaar!

Nu het allerbelangrijkste! Implementeren. Begin iedere ochtend met een stapje uit je checklist zonder afleidingen! Dus geen telefoon, email, kinderen, partners, vrienden, chitchat e.d.

Iedere dag kom je automatisch dichter bij je doel!

Succes!

Groene groetjes,
Martine

P.S. als je tijdens het afwerken van je checklist nieuwe stappen ontdekt, zet ze er dan bij, maar ga niet over 14 stappen per week heen.

P.S. als je tijdens het afwerken van je checklist nieuwe ideeën of inspiratie krijgt, schrijf ze dan op in de computer en maak een speciaal mapje aan met ‘ideeën’.

P.S. goh, ik merk nu eigenlijk dat ik dit wel heel erg leuk vind. Dus als iemand met mij samen hun checklist wil maken, dan bied ik bij deze mijn talenten gratis aan 😀

Daphne
Daphne
11 years ago

Dank je wel voor deze prachtige blog. Eén en al herkenning. Ben de laatste tijd al stappen aan het zitten om me meer te focussen en het gaat steeds beter. Jouw blog is een prachtige bevestiging en bekrachtiging daarin. Vanochtend was ik weer even volledig afgeleid enzo, dus ik dacht ‘ik ga even je blog lezen als reminder!’ Dat ga ik nu dus gewoon iedere ochtend doen, totdat het een natuurlijke leefwijze wordt om me te focussen.

Denk dat mijn probleem ook is dat ik veel te veel wil en doe en dat grenzen stellen helemaal niet mijn sterkste kant is. Erg fijn dat ik nu meer inzicht heb in mijn FDD 🙂

Dank je wel.

Bernard Vuijk
9 years ago
Reply to  Daphne

Geweldig zoals dit inzicht in woorden mij heeft geraakt. Ik was al overtuigd dat 1 ding tegelijk doen vele maken effectiever is dan meerdere dingen tegelijkertijd doen.

Ik ben sinds de Business Bootcamp van juli meer met dit inzicht gaan doen en het werkt.

Mijn activiteiten verlopen beter en ik houd meer tijd over voor andere bezigheden.

Jan van Baardewijk
9 years ago
Reply to  Daphne

Bedankt voor je mooie comment.

Te veel willen doen zit volgens mij van nature in elke ondernemer. Daarom is het zo goed om juist hierbij stil te staan.

Carin Lucas
9 years ago

Heb eindelijk eens de rust en de tijd genomen om alle commentaren te lezen. Resultaat ik zit er terneergeslagen bij. Ook nu herken ik duidelijk alle FDD zaken die mij continue van mijn focus afhalen. Komt het doordat ik zoveel dingen tegelijk wil? Komt het omdat ik nooit nee kan zeggen?
Ik vraag mezelf af tegenover wie wil ik me bewijzen? Wie is de belangrijkste persoon? En wat wil ik nu eigenlijk bereiken?

Ik wil me focussen op het verkopen van de bottlenecker. Ik vind dit een geweldig product en sta er voor de volle 100 % achter. Ben ervan overtuigd dat dit innovatief is en dat het met name in de huidige ontwikkelingen van ecologisch ondernemen, recycling, besparend een uitstekend hulpmiddel is. Zowel voor grote als kleine bedrijven .
Maar stap voor stap ontdek ik nu ook, dankzij de Business Bootcamp dat het eigenlijk om nog veel meer zaken gaat.

Je moet het gehele product van begin tot eind compleet maken en zorgen dat de klant er zo mee aan de slag kan en dat jij alles hebt geregeld.
En ik merk nu ook dat dit een heel langzaam proces is waar je te maken krijgt met factoren nadat het product zijn werk heeft gedaan. In mijn geval na de bottlenecker (flessenvergruizer) waar blijft de klant met het glasgranulaat.
De ophaaldienst wil het niet meenemen of liever niet (te veel kilo’s compact glas i.pl.v. lege flessen met lucht) en ja als die niet mee wil werken wat dan??
Wie heeft voor mij daar een antwoord op.? Ik blijf doorgaan en weet dat de oplossing er komt. Alleen moet ik leren daar hulp bij te vragen en dat ga ik vanaf nu ook doen. groet van een FFDer 1e klas Carin Lucas

Leni Minderhoud
9 years ago
Reply to  Carin Lucas

Hi Carin, dank je voor je waardevolle reactie. Gloort er niet hoop wanneer je tot jouw inzichten komt zoals je beschrijft? Want je hebt inderdaad een prachtig en actueel product! En je bent nog met productontwikkeling bezig.
Kun je in deze fase de (potentiële of bestaande) klant niet die vragen stellen die je nu hebt? Zorgen dat ze meedenken zodat jij voor hen het juiste product hebt. Over hoe ze van het glas af kunnen, ideeën daarover? Hoe vaak per week willen ze dat het opgehaald wordt, wat doen ze met de beschikbare ruimte die door jouw product wordt gecreëerd, etc.

Heb je al gedacht aan een eigen ophaaldienst of een JV met een bestaande particuliere ophaaldienst? En de kosten in de prijs van je product verwerken? Waar gaat dat glasgranulaat naar toe? Wil de afnemer niet meedenken?

Er zijn vast nog meer ideëen te bedenken. Vorm een klankbordgroep van mensen die hiermee begaan zijn en graag met je mee willen denken.

hartelijke groet, Leni

Tania Keijer
11 years ago

Wanneer het compleet stil is dan komen bij mij altijd de meest mooie ideeën naar boven. Bij mij is het compleet stil als ik geen klanten heb, en de kinderen op school zijn (en de telefoon niet gaat). De tijdsduur dat het echt stil is, is daardoor niet erg lang. Ik ben wel de persoon die stilte af en toe echt nodig heeft, anders word ik kribbig. M’n gedachten, de ideeën en bepaalde oplossingen moeten dan ook echt aandacht krijgen tijdens die stilte.

Nu gebeurt het af en toe dat ik ‘s nachts wakker word en niet meer kan slapen omdat ik alleen maar aan het denken ben, want dan is het stil, en ik ben dan ook op dat moment echt productief aan het denken, m’n ideeën willen eruit. ‘s Nachts komen bij mij de beste ideeën en oplossingen naar boven.

Het zal voor de meeste mensen niet echt de meest gewilde manier van werken zijn, maar als ik toch eenmaal ‘s nachts wakker ben, maak ik er gebruik van ook. Ik bedenk van alles, ik schrijf alles op (op papier, dus de pc blijft uit) en het is zo enorm onwijs stil, zo rustig, zo perfekt voor mij. Er kan niet gebeld worden, er kan niemand komen die iets wil vragen, niets of niemand kan me storen. En als ik zo een uur aan de slag ben midden in de nacht dan kan ik echt bergen werk verzetten. Na ongeveer een uur hebben mijn gedachten de aandacht gekregen die het nodig had. Ik doe in 1 uur ‘s nachts ongeveer net zoveel als op een hele ochtend. Ik vind het geweldig en ik heb geen last van slaap tekort, ik slaap daarna gewoon verder en ik slaap genoeg, bovendien gebeurt het ook niet elke nacht. En als ik ‘s ochtends op sta, dan ben ik blij dat ik al zoveel gedaan heb, dat geeft ook weer energie.

Leo van Veenendaal
11 years ago
Reply to  Tania Keijer

Hoi Tania

Ik weet precies wat je bedoeld, alleen ik kom nooit uit bed, zeker niet als het winter is.
Heel verstandig van je, om niet de PC te gebruiken voor je stille productieve momenten.
Ik wil vanaf nu toch maar mijn bed uitkomen, aangezien ik weet, als ik dit niet zal doen, mijn ideeën zullen verdwijnen.
Ik heb gelukkig al een boek zonder lijnen en zal gaan schrijven, schrijven en nog eens schrijven.
Dank voor je tip.

Groeten,

Leo van Veenendaal

Adeline Gogelein
Adeline Gogelein
9 years ago

Tot voor kort had ik nog geen idee dat dit een hele belangrijke voor mij is. En ineens lijkt het HET THEMA van de week; FOCUS! Ik last de blog van Vered ‘How to Stay Focused’ en die tips, plus het hierboven geschrevene (en nog een andere organisatie die deze week focus als thema heeft), geven zoveel inzichten.

Ik dacht altijd dat ik een discipline probleem had en dat ik harder mijn best moest doen. Maar dan geef ik alleen maar meer gas in zijn vrij…

GEWELDIG DIT! Ik ga mezelf trainen in focus! En ik ga het mijn leerlingen leren. Ouders komen altijd bij me dat hun kind een slechte concentratie heeft. Maar het is zo simpel, het is een slechte focus. Er is niets mis met hun concentratie.

Leni Minderhoud
9 years ago

Mooi inzicht Adeline! Meer gas geven in zijn vrij. Ik vind dit een meesterlijke metafoor. Die ga ik goed onthouden.Succes en hopelijk tot snel!

Leni

Adeline Gogelein
Adeline Gogelein
9 years ago

Hé Leni, ja dit is zo geweldige materie. Eigenlijk is het heel simpel. Het geeft zoveel energie!

Inderdaad hopelijk tot snel,
Gr Adeline

Miriam Buijsers
Miriam Buijsers
11 years ago

Wat komen deze tips op het goede moment. En wat prachtig hoe ik weer merk hoe de wet van de aantrekkingskracht werkt. Ik dacht nog gisteren; misschien zou ik eens een cursus timemanagement moeten gaan volgen want ik werk wel erg chaotisch momenteel en eigenlijk ben ik met 10 dingen tegelijk bezig maar het lijkt alsof niets echt af komt. Jouw tips zijn eigenlijk heel ‘basic’ . Ik denk dat ik altijd bereikbaar moet zijn. maar waarom? en dat iedere mail die binnenkomt direct beantwoord moet worden maar waarom? En is het niet zo dat ‘problemen’ (als die er al zijn) zich vaak ook vanzelf oplossen als je lang genoeg wacht. Ik vraag me trouwens af of het daadwerkelijk zo hard werken is zoals je zegt. Wat mij zelf soms ook helpt is juist ‘ontspanning’ om weer beter te kunnen focussen. Muziek luisten, een wandeling maken of lekker een stuk rennen. Het lijkt alsof het veel eenvoudiger wordt. Alleen het ‘vasthouden’ van dit nieuwe patroon dat lijkt mij zelf nu weer een uitdaging.
Bedankt voor de tips.

Justin Junier
10 years ago

Yes! Dat is het natuurlijk, grenzen stellen. Al weken ben ik bezig met meer focus in mijn leven aan te brengen. En sinds gisteren een nieuwe 30 dagen uitdaging aan te gaan zie Succes in 30 Dagen. Maar uiteindelijk komt het neer op grenzen stellen en dingen verminderen. Zelfs aan de hoeveelheid spullen die ik in mijn tas stop ga ik nu grenzen stellen! Altijd maar spullen meesjouwen die niks toevoegen en mij afleiden, hup weg ermee!!

Wat ik heb gemerkt wat bij mij werkt is dat hoe minder ik voor een dag plan om te doen, hoe meer ik uiteindelijk gedaan krijg. Dus als ik 1 of 2 belangrijke zaken plan, doe ik er misschien wel 4 of 5! Terwijl als ik er 5 plan, ik er maar 2 doe maximaal! Het lijkt namelijk aan het begin van de dag minder, je gaat sneller beginnen en creëert momentum voor de rest van de dag!

Succes!

Nettie van Geest
Nettie van Geest
11 years ago

Dank jullie voor de tips! Hier mijn tip:

Laat een bericht achter op je mail dat je je mail 2x per dag leest – eventueel met de tijdstippen erbij. Dit heeft als voordeel dat mensen, die gewend zijn van je dat je direct reageert, jou (meer) met rust laten en je de tijd geven om terug te mailen wanneer het jou het beste uitkomt. Dit kan ook toegepast worden op je voicemail.

Thomas Kaslander
Thomas Kaslander
8 years ago

Zeer bruikbare tips weer:).

Een goede tip die ik jullie kan geven is het volgende:

Zoek een buddy, een business partner of een goede vriend en spreek bijvoorbeeld af elke maandag elkaar 3 belangrijke taken door te mailen die je de komende week gedaan wilt krijgen. Ik doel hier dan ook op de wat grotere taken maar je kan het natuurlijk ook per dag doen.

Controleer elkaar vervolgens ook op een vast tijdstip en overleg hoe het gegaan is en wat er eventueel mis is gegaan.

Met mijn buddy ( beide personal trainers ) hebben we afgesproken dat als je het niet voor elkaar krijgt je 100 burpees (een vrij intensieve oefeninig) zo snel mogelijk moet uitvoeren.

Je raad het al, we voeren beide onze activiteiten uit en houden zo elkaar scherp.

Succes!

Lauren Valbert
9 years ago

Focus continues to be a challenge for me, but, using the to-do list method suggested in the Elements of Success book (3 big, 3 medium, 3 little tasks in a day) I have radically improved my ability to focus and organize my day. I’m also trying to implement a multitasking-killing plan: 3 60 minute periods in a day with no interruptions. That’s very difficult! But I’m persisting!

Robert Tjalondo
9 years ago

Focus is voor mij misschien wel een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb tijdens Business Bootcamp.
Ik heb gemerkt dat het uitzetten van Whatssapp tijdens werk al heel veel helpt. Met wifi aan kreeg ik ook mijn email binnen. Nu check ik mijn mail alleen begin en eind van de dag, en savonds beantwoord ik iedereen.
Het is fijn je concentratie op een punt te houden, met waar je daadwerkelijk mee bezig bent. Ik merk dat ik meer in het nu dingen aan het doen bent. Ook als in het weekend mijn whatsapp rinkelt, laat ik hem zo staan en kijk ik niet wie het is, puur omdat ik bezig ben met iets anders (bezoek bij vrienden en familie, uiteten etc.) De verbaasde blikken bij niet direct kijken naar binnenkomende smsjes of whatsappjes heeft mijn omgeving nog doen verbazen haha

Aldrich Thiel
Aldrich Thiel
11 years ago

Goeie artikel. Dat hebt me echt aan het denken gebracht.
Nooit geweten dat onderbrekingen een impact ook zou kunnen hebben aan je kort geheugen.
Bedankt voor de tips…

Martine van Eijk
9 years ago

Mooi geschreven, dankje.
Als flexibel zijn je gave is,
dan is focussen en vasthouden je opgave.

Ik ga je tips en je illustraties zeker gebruiken

Ramon Hubert
Ramon Hubert
11 years ago

Interessant stuk, Nisandeh. Ik herken mezelf er sterk in. Snel afgeleid door het beantwoorden van telefoon, controleren van mails, te bang om iets te missen. Tegelijkertijd merk ik, dat wanneer ik me langer focus op een onderdeel, dit onderdeel met meer plezier en succes wordt afgerond.

Daisy Loonen
11 years ago

Even een vraag?
Hoe doen jullie dat.
Ik focus me op een onderwerp laat me niet afleiden door twitter enz. Er is geen mens in de buurt ben alleen samen met mijn onderwerp. Maar dan gaat mijn creatieve brein met me aan de haal. Het kan op dat moment een woord zijn dat me inspireerd en voor dat ik het weet ben ik afgeleid van mijn eigenlijke onderwerp.

Bertine Oudesluijs
11 years ago

Nisandeh, dank je wel voor de inspirerende woorden. FDD ik zat ermee, FDD ik zit er nog een beetje mee.
De Business Bootcamp in september gevolgd. Sindsdien zit mijn hoofddoel in mijn hoofd: verdubbelen van omzet. Dat werkt! Nog steeds kunnen allerlei zaken mij enthousiast maken, nog steeds moet ik zeer bewust nadenken over mijn acties voor een dag. Maar stiekemweg zit mijn doel (lees focus) in mijn systeem met alle positieve resultaten van dien.

Wat ook goed helpt: een half uur per dag wandelen! Gewoon even alles in je hoofd ordenen om vervolgens goede keuzes te kunnen maken.

Annet Nijhof
10 years ago

Focus en creativiteit kunnen niet zonder elkaar, maar het lastige vind ik dat ze elkaar soms niet goed verdragen. Focus kan me een kokervisie geven waardoor ik minder goed kan switchen en creëeren. Maar te veel in de creatieve flow blijven lat m’n focus los. Dan vlieg ik een eind de ruimte in en bedenk me na een half uur “brainen” ; ” wat was ook alweer mijn focus?”.

Alex van Dam
10 years ago

Focus….

De handicap die ik heb is dat ik genoegdoening haal uit het schakelen. WHAT,IF, THEN GOTO.

Zo schudde ik in 3 minuten een product uit mijn mouw bij een netwerk borrel. Zo stond ik te borrelen met een eigenaar van een brandpreventie / electrainstallatie bedrijf. Hij was oprecht dat hij mij meldde dat de orderportefeulle terugliep.

1. Brandpreventie
+
2. Electra installaties
+
3. Toekomst is electrische auto’s
=
Oplaadpunten voor electrische auto’s bij bedrijven met klasse A certificering voor brandveiligheid.
+ kostenbesparing op het lease park, i.v.m. brandstof contract
+ betere staffelkorting bij de nuon voor afname van meer electra.
+ subsidie voor het leasewagenpark.
+ minder bijtelling op de leaseauto’s

De man was helemaal happy de peppy. Hij is nu in onderhandeling met diverse bedrijven en met Athlon carlease om een gezamelijk concept neer te zetten voor afnames van Opel Ampera’s (voor de lease mij) en zijn electra punten.

ik kan er niks aan doen, het gebeurt gewoon…en voor mijn eigen business is het best killing. Ik heb een focus op 4 zaken tegelijk…dan kan je dat dus geen focus meer noemen.
Help…

Groeten,’
Alex

Jaco Beeuwkes
11 years ago

Hartelijk dank voor deze eye-opener. Ik had net tegen mijn vrouw gezegd dat ik eigenlijk als een kip zonder kop aan het werk ben met weinig resultaat en veel vermoeidheid na afloop. Dat ik zonder een doel achter de pc zat en er eigenlijk doodmoe van werd. Ik ga nu elke dag of per dagdeel 1 klus doen die de absolute prioriteit heeft. Het geeft me nu al rust in mijn hoofd. Soms heb je ook het gevoel dat je nergens tijd voor hebt maar het is gewoon een kwestie ergens tijd voor inplannen en je niet laten storen.

Jaco

Rickert Pos
11 years ago

Nisandeh,
Thank you for responding, if you decide to do 10 responses a day, let your talented students help you out on the other questions.

Lets get some bright minds in on Business Bootcamp. Love the energy you and your great team of volunteers bring in, it’s service with a message, let our students take part and have them surprise you.
All the best and looking forward to Breakthrough to Success in mid-November.
Rickert Pos

Esther Nijdam
9 years ago

Voilà! Daar hebben we hem weer: focus, mijn grootste uitdaging… Thanks, Nisandeh! Om me te kunnen focussen op kleinere taken heb ik eerst een groter doel nodig. Op dit moment is mijn doel: zo snel mogelijk inkomen genereren.

Met hulp van een vriendin heb ik alle projecten waarover ik mijn aandacht verspreidde in een schema gezet en vervolgens drie top 5 lijstjes gemaakt: snelst te realiseren, levert het meeste op, kost de minste tijd. Op het project dat gemiddeld de hoogst score had, ligt nu de focus: mensen van hun rug-/ nek en RSI klachten afhelpen door yoga. Om een indruk te geven, door op mijn naam te klikken kom je op mijn blog.

Wat mij helpt om te focussen op mijn taak:
• In tijdsblokken werken, echt super!
• Kai Zen: de taak zo klein en eenvoudig mogelijk maken, zodat je denkt: oh, maar dat kan ik makkelijk! Meestal word ik het snelst afgeleid als de taak eigenlijk te groot, oftewel er tegenop zie om welke reden dan ook.
• Als ik word afgeleid door een limiting belief, andere gedachte of iets wat ik niet mag vergeten, schrijf ik deze op en ga ik weer ongestoord verder waar ik gebleven was. Dit kost veel minder tijd dan de tijd die je verleist door er maar aan te blijven denken.
• In het kader van ‘Hit it, until you hit it!’ me niet uit het veld laten slaan als ik mijn focus even niet kan bewaren. Barry Stevens zei het al: ‘Voorallll doooorgaaaan!’ Blijf het proberen totdat het lukt.

Ben benieuwd of jullie er iets aan hebben!

Saskia Neijland
Saskia Neijland
9 years ago
Reply to  Esther Nijdam

Hallo Esther,

leuk je reactie op “focus” te lezen. Indeling in tijdsblokken helpt mij ook leer in sinds een paar dagen….
Heb ook interesse in je methode om rsi te bestrijden met yoga, beide zijn mij bekend…ik ga je blog lezen! Wellicht spreken we elkaar morgen bij de Blogging Masterclass?
Hartelijke groet,
Saskia

Maaike Frankena
9 years ago

Ik merk dat het oefenen met focus, en stay on track!, mij de ruimte geef om meer vooruit te gaan plannen. Best wel fijn als ik in januari 2013 cursussen vol wil hebben:-).
Door mijn focus meer toe te passen en niet all-over-the-place te stuiteren met ont-zettend goede ideeën komt er meer uit mijn handen en heb ik zelfs een samenwerking die wel wat geld maar vooral irritatie opleverde stopgezet! Focussen en beslissen dus.
Nu nog verder blijven nadenken over mijn doelgroep(en.. oeps).
Dat blijft een moeilijke….

Leni Minderhoud
9 years ago

Hi Maaike, ja het staat en valt met de dagelijkse routine en focus…Ik ben me er meer dan ooit bewust van.

Over de doelgroep wil ik wel eens met je sparren zo via de mail. Want ik herken het wat je van de week zei. Kies je voor de ene krijg je de andere op je af…

groet van Leni

Tina van Bochove
11 years ago

Heel herkenbaar! Heb beslist last van FDD! Laatst zei iemand tegen me “Ken je dat verhaal van de haas en de schildpad?” De schildpad deed namelijk langzaam stapje voor stapje terwijl de haas erg snel was maar “all over the place”! De schildpad bereikte tegen alle verwachtingen in de finish eerder dan de haas! Moraal van het verhaal: met kleinere doelgerichte stapjes, gefocust op je doel, bereik je eerder resultaat! Duidelijk! Toch valt het voor mij niet mee om meer schildpad te worden terwijl ik gewend bent als haas te opereren.

Frank Janssen
9 years ago

het klop helemaal.

ik ben er mee bezig maar laat me toch nog te vaak afleiden als ik me zorgen begin te maken.

ik schrijf wel alles op wat ik doe en werk alleen aan mijn belangrijkste taken.

bloggen net als dit, doe ik 2 x 10 min per dag. merk dat ik hier veel aan heb.

mbt de email zit ik in 2-strijd. ik moet enerzijds mijn email in de gaten houden om alert te kunnen reageren op comments op mijn blog.

Maar als de email aanstaat, is dit ook weer een afleiding…

Ellen
Ellen
11 years ago

Wauw, Nisandeh! Wéér zo’n waardevol advies en zo bemoedigend, omdat het uit het hart komt en vanuit je eigen ervaring. Dank.

Ik ben een zwaar geval FDD: iedereen en alles is interessant en leuk; ik wil héél veel en kan moeilijk kiezen. Het laatste jaar ben ik veel minder gaan doen en dat geeft rust en ruimte, waardoor ik op de gebieden die ik het belangrijkste vind vorderingen maak. Wat me helpt te focussen, is ONGEACHT WAT ER GEBEURT BIJ MIJN REACTIE DAAROP TE LETTEN DAT IK GA VOOR WAT IK BELANGRIJK VIND. Zo deed iemand gister naar mij erg negatief; ik ben graag positief, dus m’n eerste impuls om kiftig terug te doen heb ik laten plaatsmaken voor mijn waarde anderen positief te benaderen.

liefs,

Ellen

Natascha van Der linden

Door de hoeveelheid tijd die achter de computer doorbracht raakte ik gefrustreerd voor mijn gevoel niet aan mijn beeldende werk toe te komen op mijn atelier. Nu besef ik dat ik het simpelweg kan oplossen door de focus tips. Thanks

Miriam Bode
11 years ago

Heel duidelijk geschreven. Je moet je eerst bezighouden met de belangrijke zaken en dan als er nog tijd over is met de minder belangrijke zaken. Je kent het voorbeeld misschien wel met de vaas en de 4 grote stenen die erin gaan, dan het grind en als laatste het zand. Doe je het andersom, dan passen de grote stenen niet meer!
Succes met focussen,
Miriam

Geert Wemmenhove
10 years ago
Reply to  Miriam Bode

Hoi Miriam,

De analogie met de vaas is bekend.
Maar ik mis eigenlijk het laatste gedeelte waarin er een biertje in de vaas wordt geschonken….

Ik nodig je uit om de betekenis daarvan hier uit te leggen.

Big Hug Geert

Jenny Hack
11 years ago
Reply to  Miriam Bode

Mijn stem heb je Miriam

Rita Stegeman
Rita Stegeman
11 years ago
Reply to  Miriam Bode

Hallo Miriam,
die analogie met de stenen vind ik mooi gekozen. Ik ben wel iemand die tussen het zand loopt te zoeken naar mooie steentjes. Voor mij is het erg moeilijk om te focussen.

Ik kijk per dag wat ik kan doen, maak een korte mentale lijst zodat ik weet dat het uitvoerbaar is. Dit bespaar je de teleurstelling dat het niet gelukt is. Er zitten 365 dagen in een jaar dus 365 kansen per jaar om je dag succesvol te maken.

Deze lijst bestaat uit belangrijke en onbelangrijke zaken. Het moet kort zijn. Dus belangrijke afspraken regelen maar ook die vieze vaas met oude bloemen verschonen en folders doornemen. In jouw analogie dus het zand.

Voor mij is deze combinatie van belangrijk en onbelangrijk noodzakelijk. Anders voel ik me geleefd, die kleine dingen zijn rustpunten in mijn dag.

Thomas Hawker
11 years ago

Super artikel!

Ik kan niet wachten om de werkdag morgen zo te beginnen. Elke dag weer een stukje scherper en scherper.

Ben ook al erg benieuwd naar het business bootcamp eind november. Super bedankt voor de waarde die jij biedt!

Reinier Bloem
11 years ago

Focussen wordt ineens eenvoudig als je concrete doelen voor ogen hebt. Stel korte termijn doelen die je helpen om je lange termijn / hogere doelen te realiseren.
Bijvoorbeeld: je eerste PIO web site af hebben op 1 december, er iedere dag een uur eraan besteden, financial freedom op 1 januari 2015.

Bene Bailleul
9 years ago

Thanks Nisandeh for these new insights.
Dagelijks maak een actielijst op met een volgorde en werk dit ook zo af. In het begin niet zo eenvoudig (want regelmatig afgeleid), gaat al beter en beter. Veelal stel ik vast dat ik nu tijd over hem. Zalig gewoon.
Wil nu ook meer met week- en maanddoelen werken om nog meer focus te geven aan hetgeen ik doe.
Ja, en regelmatig ‘mail’-programma afzetten, da’s nog moeilijk.

Gideon
11 years ago

Opening my eyes (again). Precies nu ze vierkant zien van m’n scherm. TXS, Gideon

Esther van Lin
11 years ago

Vraag je iedere ochtend af: “Wat wil ik nu echt”?
En neem dan één ding in gedachte dat je echt wilt en probeer dit die dag ook te doen.

Dit helpt je grenzen te stellen en te focussen op datgene wat voor jou die dag echt belangrijk is.

Ria Jekautz
11 years ago

Fucussen, een van de woorden die echt zijn blijven hangen van Bootcamp en dat nu weer mijn aandacht trekt.

Focussen!! En dat voor iemand die als kind al huiswerk maakte bij de tv, tegelijkertijd at en de gesprekken in de woonkamer volgde en desgewenst antwoord gaf.

Gisteren, toen dit artikel binnenkwam, had ik net twee uurtjes vrij tussen twee cliënten door. Heel praktisch, praktijk aan huis, dus tijd genoeg om tussendoor mijn mail te bekijken, te beantwoorden en nog wat te studeren. Maar, een van mijn honden die constant pootjes zat te geven omdat hij aandacht wilde, de postbode aan de deur met een pakketje (de kalender met foto’s van Business Bootcamp die ik bij Karin besteld had en natuurlijk direct even wilde bekijken), de telefoon die ging en waarvan ik te vaak vind dat ik die moet opnemen omdat verschillende van mijn cliënten (nog) niet durven in te spreken op het A.A. , mijn partner die een vrije dag had en vroeg of ik hem even wilde helpen de honden aan te lijnen zodat hij er mee kon gaan wandelen en die daarna nog op mijn buro zocht naar zijn bril die daar ergens lag enz. enz. Zoveel onderbrekingen in zo’n korte tijd en hoelang duurt het ook alweer om weer gefocust te kunnen werken na een onderbreking?! In ieder geval te lang! Ik herken het gevoel wel van zo druk bezig geweest en uiteindelijk zo weinig bereikt te hebben, zeker op zo’n dag als gisteren.

En toen mijn volgende cliënt aanbelde en ik dit commentaar (dat ik gisteren ook al geschreven had) nog snel wilde versturen, ging dat mis en was het ineens van mijn computer verdwenen.

Vandaar doe ik het anders: de honden slapen, mijn partner is werken, het antwoordapparaat en voicemail doen hun werk en ik doe mijn ding. En binnen een half uur heb ik meer bereikt dan gisteren in al die tijd, een heerlijk gevoel. Goede planning, betere timing en me als het nodig is me terugtrekken in mijn praktijk, met de deur dicht en vooral de telefoon niet meenemen. Dat werkt zeker bij mij (effe wennen) en natuurlijk ben ik benieuwd naar andere mogelijkheden waarvan ik nog geen weet heb.

Rachel
11 years ago

Als ik ‘smorgens op de fiets naar mijn werk rij, denk ik vooral aan de taken die in de loop van deze dag gedaan moeten worden, maar focus me dan op de taken die de meeste prioriteit hebben.

Wat ik ook wel vaak heb is dat ik me te veel focus op bepaalde taken en het gewoon niet blijkt te lukken.
Dan ga ik even een half uurtje wat anders doen. Als ik die taak later dan weer oppak lukt het meestal wel. Dan heb ik het van me afgezet, onbewust ben ik er wel mee bezig en dan heb je ineens een helder moment van hoe ik het anders zou kunnen doen.

Wel iets wat ik tijdens de cursus “Breakthrough to Succes” heb geleerd is: als het niet lukt, niet op dezelfde manier nog een keer proberen maar doe het anders.

Sake
Sake
11 years ago

Ik vind dit een goede tip
kost discipline maar maakt je tijd werkzaam
en nu verder aan het werk….