Gebruik de kracht van vragen

4213 views | 133 reacties |
shares

You can tell whether a man is clever by his answers. You can tell whether a man is wise by his questions.” – Naguib Mahfouz (Winnaar Nobelprijs)

Het is mijn ervaring dat er niets krachtiger is om een mentale doorbraak en transformatie te bereiken dan het stellen van de juiste vraag.

De juiste vragen stimuleren nieuwsgierigheid, nieuwsgierigheid brengt ideeën en ideeën (de goeie tenminste) leiden tot vooruitgang en euro’s op jouw bankrekening…

Maar wat zijn dan de juiste vragen Nisandeh?

Goed dat je het vraagt!

Hieronder vind je 10 (typen) vragen die ik mezelf regelmatig stel, zowel op het zakelijke als persoonlijke vlak:

1 – Wat als?
Geen andere vraagt opent meer mogelijkheden dan “Wat als?”
Bijvoorbeeld: De vraag “Wat als niemand ooit nog een live training wil volgen?” startte ons Tenerife initiatief waarbij we ons alleen focussen op het leveren van educatie via online programma’s en mobiele apps…

2 – Hoe kan ik het beter doen?
Dit is mijn favoriete vraag aan mijn team, die ik vaak stel tijdens strategische teamoverleg.
Bijvoorbeeld: “Hoe kunnen we betere klantenservice bieden?”

3 – Als ik toen wist, wat ik nu weet… zou ik het hebben gedaan? En zo nee, wat kan ik nu doen om het goed te maken?
Wanneer dingen (vreselijk) fout gaan, stel ik mezelf deze dubbele vraag.
Bijvoorbeeld: Bijna 25 jaar geleden vroeg ik een goede vriend om CEO te worden van mijn toenmalige softwarebedrijf. Maar binnen 12 maanden bracht hij het bedrijf tot aan het randje van bankroet.

Ik stelde mezelf de eerste vraag en het antwoord was duidelijk. “Ik zou geen werkrelatie met hem aangaan.” Ook de tweede (moeilijkere) vraag leidde tot een duidelijk antwoord… “We moeten hem laten gaan… VANDAAG nog!” Zo gezegd, zo gedaan… waarmee we het bedrijf hadden gered.

4 – Hoe maak ik het mogelijk
Dit is mijn ultieme reactie op de stelling: “Dit is onmogelijk!” 
Bijvoorbeeld: Het is onmogelijk om een event met 1000 deelnemers in 6 weken uit te verkopen. “Oké, hoe maak ik het mogelijk?” – Welnu, het antwoord op de vraag resulteerde in de eerste Business Bootcamp (weliswaar met 850 deelnemers, maar die markeerde het begin van een historische reeks uitverkochte evenementen).

5 – Wat is er voor nodig om…?
Dit is DE vraag die je wilt stellen als iemand vastzit en moeite heeft om een belangrijke stap te zetten.
Bijvoorbeeld: Toen een van mijn studenten te bang was om voor grote groepen te spreken, stelde ik hem de vraag: “Wat is er voor nodig om jou vrijwillig op dat podium te krijgen?” Deze vraag verlegde zijn focus van zijn angst naar de hulp die hij nodig had (en hij kreeg het, want hij SPRONG op dat podium).

6 – Wat zou jou heel gelukkig maken, VANDAAG?
Elke morgen, voordat ik opsta, stel ik mezelf deze vraag… en het antwoord (bijvoorbeeld: intieme verbinding, een project afronden, rustig aan doen, een project starten, etc.) wordt mijn intentie van die dag.

7 – Brengt wat ik nu doe mij dichter bij mijn doelen?
Deze vraag is een van de grootste productivity boosters die ik ken. Ik heb de vraag geprint en het blaadje hangt aan mijn computerscherm. En als ik een keer gedachteloos surf op het web of YouTube filmpjes bekijk, word ik vroeg of laat (hopelijk vroeg) geconfronteerd met deze vraag, waardoor ik weer ga doen wat ik moet doen om mijn doelen te bereiken.

8 – Als je een miljoen in de loterij zou winnen, hoe zou je het besteden?
Deze vraag bestaat in duizenden varianten. Bijvoorbeeld, “Wat als je geen angst had, wat zou je doen?”
Het gaat erom dat je door deze vraag alle (fysieke en mentale) beperkingen als factor verwijdert en creatief gaat nadenken over jouw mogelijkheden.

9 – Wat is de volgende stap?
Deze vraag is het beste implementatie hulpmiddel dat ik ken. Wanneer we van A naar B willen gaan, willen de meeste mensen van tevoren weten welke stappen ze moeten nemen, hoe de route precies loopt. In de praktijk werkt het zelden zo. We hoeven alleen te weten wat onze volgende stap is en deze dan zetten. Daarna stellen we onszelf dezelfde vraag… Wat is de volgende stap?

10 – Waar ben ik bang voor?
Dit is een van mijn favoriete vragen en ik stel hem minstens één keer per jaar. En ja… dit is de meest transformatieve vraag uit deze lijst.
Dankzij deze vraag ben ik toentertijd op Vered (mijn vrouw) afgestapt, ben ik naar Nederland verhuisd, ben ik vader geworden, heb ik de New York marathon gelopen en ben ik gestopt met de Business Bootcamp.

Want weet je… vaak is waar je bang voor bent óók datgene waar je het meest naar verlangt, waar (stiekem) jouw grote passie ligt. (Ja, ik vond het heeeeel spannend om Vered voor de eerste keer mijn liefde te verklaren…)

En de afgelopen weken, maanden was mijn antwoord op de vraag “Waar ben ik bang voor?”…

“Helemaal OPNIEUW beginnen!”

Dus dat is precies wat ik ga doen met het revolutionaire programma Zero to a Million waarin ik een bedrijf vanaf nul (geen product/dienst, geen klanten, geen mailinglist, etc.) ga uitbouwen tot een bedrijf met een jaaromzet van 1 miljoen dollar.

En terwijl ik mijn nieuwe bedrijf laat groeien, laat ik jou (als je deelneemt in het programma) in detail zien hoe ik dat doe, zodat jij alles wat werkt ook in jouw business kunt toepassen.

Hoewel de uitkomst onzeker is en garanties op succes niet bestaan, weet ik één ding zeker. Ik ga mijn doel alleen bereiken als ik het hele jaar de juiste vragen blijf stellen.

En hetzelfde geldt voor jou.

Omdat het stellen van vragen zo belangrijk is voor het groeien van jouw bedrijf, ontwikkelen we op dit moment een heel belangrijke lijst met vragen die tot belangrijke inzichten zullen leiden over jouw business.

Het zijn jouw antwoorden op de vragen die je in staat stellen om enorm te groeien het komende jaar.

Volgende week dinsdag (4 oktober 2016) kun je een mail in je inbox verwachten met een link naar de vragen die allesbepalend zijn voor het succes van jouw ondernemerschap.

En wij zouden Open Circles niet zijn als je niet een HEEL GROTE BONUS krijgt na het invullen van de enquête. Sterker nog, ik kan je vast verklappen dat het de grootste bonus wordt die we ooit bij een enquête hebben gegeven

Ik hoop en wens dat je de kracht van vragen gebruikt en dat je volgende week snel je voordeel doet met de vragen van je leven…

If I had only one hour to save the world, I would spend fifty-five minutes defining the problem, and only five minutes finding the solution.” – Albert Einstein

Tot slot

Ik ben eens heel benieuwd.

Welke van de bovenstaande 10 vragen ben jij bereid jezelf vandaag (of komende week) serieus te stellen?

Laat het me alsjeblieft weten in het commentaarveld onderaan deze pagina.

En vergeet niet om je naam en voornaam in te vullen, anders kunnen we jouw comment deze niet goedkeuren.

Op jouw succes,

Nisandeh

PS. DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Facebook, LinkedIn of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

133 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Esther Molenaar
6 years ago

De belangrijkste vraag die ik mezelf ga stellen is nummer 7:
Brengt wat ik nu doe mij dichter bij mijn doelen?

Zodat ik gefocust blijf op mijn doelen en er voor zorg dat alles wat ik doe me bij die doelen brengt…

Ben Cappelle
6 years ago

Wat is de volgende stap is de volgende vraag omdat elke stap realisatie je een stap dichter bij je doel brengt en building blocks worden voor het beoogde einddoel die je niet in 1 activiteit/inspanning kan behalen of dat blijkt dat de route naar je doel zich zal wijzigen of aangepast moet worden ogv de ervaringen tijdens het bouwen van je droom

Bene Bailleul
6 years ago

De belangrijkste vraag voor mij is:

Wat is de volgende stap? …

Joyce Beckker
6 years ago

8 – Als je een miljoen in de loterij zou winnen, hoe zou je het besteden? Bijna iedereen wil een miljoen winnen, maar bijna niemand weet al hoe ie het bedrag zou beheren, investeren en besteden.

Vaak blijven mensen steken in: mooie vakantie, nieuwe auto of leuk 2e huisje. Maar dat vergt maar een fractie van dat miljoen. En de wet van aantrekking bepaalt dat jij datgene kan ontvangen waar jouw bewustzijn mee matcht.

Dus met deze stelling ga ikzelf opnieuw aan de slag. Want ik wil dolgraag bijdragen aan een mooie samenleving waar zielen liefdevol met elkaar omgaan.

Linda van Borssum
6 years ago

Hoe kan ik het beter doen? Of eigenlijk hoe kan ik mijn dienst verbeteren? Om zo scherp te blijven, alert en leerbaar. Ruimte en tijd maken voor vernieuwing en voor eigen ontwikkeling.

Linda Huisman
Linda Huisman
6 years ago

Waar ben ik bang voor: is de vraag waar ik al een tijdje mee worstel. Het is er 1 waarmee ik aan de slag ben en maakt dat mijn comfortzone groter en groter wordt. Het moment waarop het over gaat naar stress is steeds verder weg.

Het maakt ook dat ik ruimte heb voor de andere vragen die er boven staan. Voor mij op dit moment speelt de vraag hoe maak ik het onmogelijke mogelijk. Blijf toch een lastige.

Jan Rutger Voorhorst
6 years ago

De belangrijkste vraag die elke dag voorbij komt is: hoe kan ik het beter doen. Daar ligt alle focus op. En de meeste lastige is: waar ben ik het meest bang voor. Die kan zowel verlammen, als aanzetten tot gerichte actie.

Petra Hofhuis
6 years ago

De vraag die ik mezelf ga stellen: Wat is de volgende stap?
Hierbij vooral gericht blijven op mijn doel

Thea van Dijk
6 years ago

De eerste twee vragen stel ik mijzelf regelmatig en dit is fun. Hierdoor zijn nieuwe deuren opengegaan.
De andere vragen neem ik mee, ze voelen goed.

Josine van de Nobelen
6 years ago

Vraag 7 – Brengt wat ik nu doe mij dichter bij mijn doelen? Daar ben ik nu mee bezig: Leef Lekker training gedaan, doelen gesteld, cd’s aan het luisteren.

Vraag 9 – Wat is de volgende stap? Dat is de vraag die voor mij hierna komt.

Dennis Deridder
6 years ago

Vraag 9, Wat is de volgende stap?

Jan de Blaeij
6 years ago

Wat is de volgende stap is voor mij het belangrijkste item. Als ik daarover denk komt er geen enkel idee beeld of gevoel en weet ik niet hoe verder. Maar ik weet uit ervaring dat als ik gewoon begin en verder ga met iets het goed wordt. Ik moet dus niet denken over de volgende stap die dient zich automatisch aan.

Marc Muskens
6 years ago

Wat als…
Ik wist hoe ik mijn e-learning programma en mijn boek nu het makkelijkst kon afronden, en de rest van mijn business lekker kon doordraaien. Heb echt tijd te kort voor de fine-tuning.
Uitbesteden werkt (deels), maar het komt nu echt op mij aan.

Maaike L.Broer-Ytsma
Maaike L.Broer-Ytsma
6 years ago

Wat is er voor nodig om…? Deze nummer 5 is voor mij nu de belangrijkste. Ik zit in Duitsland in een traject naar zelfstandigheid en alles werkt hier zo traag…raakt mijn geduld kwijt….Ik probeer me te focussen op alle dingen die in al wel kan doen om mijn bedrijf (wellnessmassage) straks tot een succes te maken.

Berith Danse
6 years ago

Brengt wat ik nu doe me dichterbij mijn doelen?

Ashirda Oosterlee
Ashirda Oosterlee
6 years ago

Allereerst bedankt voor deze vragen Nisandeh. Ze onderzoeken de tocht die we te gaan hebben.

Vraag Nr. 3 springt er nu uit.
Het is een geschenk te ontdekken dat er een rode draad is te bespeuren in een levensverhaal, naarmate ik ouder wordt groei je toch door! Door weer en wind.
Jonge mensen geven nog veerkracht en oude mensen geven hun wijsheden graag.

GAT in de markt: arbeidsmarkt vraagt van jongeren waar ze nog niet aan toe zijn. Gevolg is: ongemotiveerde jongeren gaan de arbeidsmarkt op. Gevolg is frustratie bij bedrijven en een hoop ongemotiveerde jongeren die tussen wal en schip komen. Vooral in lagere sectoren.

Geef hen eerst ruimte voor hun motivatie en laat wijze ouderen hen helpen dat voor te bereiden. Dan pas arbeid doen wat past.
Ik zie daar een punt van samenwerken opdoemen.
Ik had vroeger dezelfde problemen.
Er zijn meer oplossingen dan problemen.

Ik ben gemotiveerd, met de nodige bagage om te implementeren.
Weet dat jongeren veel in huis hebben! Dat is nog eens goed om hen dit zelfvertrouwen vast mee te geven!

Dat is wat ik graag had mee willen krijgen: iemand die mij zag in wie ik ben en wat ik nodig heb.
Dat is zo fijn om terug te kijken en met een vooruitziende blik zeker te weten dat dit is waar ik jongere mensen weer op de rit zou willen zien te krijgen. Waarbij eigen verantwoordelijkheden hen niet worden afgenomen!
Ashirda

Margret Weijers
6 years ago

WAT IS DE VOLGENDE STAP
Ik ben goed in het opschrijven wat ik al gedaan hebt zodat ik het af kan vinken. Focus en richten op de juiste stappen gaat mij met deze vraag helpen.

Simone Henken
6 years ago

Hoe kan ik het beter doen?

Een groep met ‘moeilijke’ mbo leerlingen begeleiden. Ze ‘hangen’, bellen, praten door elkaar, zijn onrustig. Niet te hanteren, lijkt het. Hoe kan ik ze wel motiveren, welke werkvormen sluiten wel aan? Een belangrijke stap gisteren gezet met een constructief gesprek.

Arnoud Kas
6 years ago

Hoe maak ik het mogelijk?

Edo Boonstra
6 years ago
Reply to  Arnoud Kas

By being you Arnoud! 🙂

Egbert van Weely
6 years ago

Hoe van nul naar een miljoen in 1 jaar?
Het zit er in maar nu is de vraag hoe?
Welke stappen?
Niet het doel maar welke route? Teveel opties.

Rob Nisters
Rob Nisters
6 years ago

Al tijdens de laatste Master Enterpreneur had ik een idee waar ik een geheel nieuw product mee kon ontwikkelen, en door met medestudenten erover te praten, had ik in een mum van tijd de financiering rond.
Toen ik Nisandeh daar over vertelde, vroeg hij rustig waarom ik de krachtterm “shirt” gebruikte.
“Because I’m scared shirtless”
🙂
Nou ja, ik krijg het nog wel voor mijn kiezen op de Breakthrough to Success!

Gert Mossink
Gert Mossink
6 years ago

Deze 10 vragen en alle vragen die je jezelf stelt zijn relevant. Als je geen vragen stelt kun je niet beschouwen, afwegingen maken en relativeren.

Favoriet voor mij is de volgende stap (vraag 9). Niet zo zeer de vraag zelf, meer het antwoord van Nisandeh: de stap zetten en dan: wat is de volgende stap. Een bergbeklimmer weet waar hij heen wil (de top neem ik maar aan) en moet onderweg telkens beslissen ‘hoe’.

Joke Wageveld
6 years ago

Vraag 4 – Hoe maak ik het mogelijk?
Ik heb plannen en ideeën. Maar hoe kan ik die uitvoeren en welke kennis en hulp heb ik daarvoor nodig.

Laerke Nissen
6 years ago

Voor mij is deze blogpost de meest inspirerende ooit Nisandeh! Overdreven? Kan, maar voor mij voelt het zo. Mijn passie is om jou als ondernemer in je kracht te laten staan voor de camera, jezelf zichtbaar maken met video en wat ik het aller aller aller leukste vind – is om jou te interviewen. Misschien daarom raakte deze blogpost me als geen andere. Het viel me meteen op, hij ‘schoot’ naar binnen en opende allerlei deuren in mijn hoofd en hart 🙂 Mooi! En dan vind ik ECHT alle 10 vragen super belangrijk, had geen 1 willen missen! Super goede inspiratie, dank je wel hiervoor.

Shirley-Jane Jasper
6 years ago
Reply to  Laerke Nissen

Dat klinkt als een goede fotograaf voor mij. Ik ga even je website bezoeken 😀

Karin van Zuilen
6 years ago

Vraag 10, waar ben ik bang voor? Ik ben heel benieuwd wat deze gaat opleveren. Misschien ook wel opnieuw beginnen?

Emmy Stelling
6 years ago

Vraag 7 en vraag 9 zijn voor mij deze week de belangrijkste vragen.

Ik heb ze op een post it geplakt. Ik wil mijn trainingen en coaching Art of Feminine Presence bij een grote groep vrouwen, ook in organisaties/bedrijfsleven onder de aandacht brengen. Ik heb al mooie stappen gezet maar de next step hik ik zo tegenaan….

Sim Frantzen
Sim Frantzen
6 years ago

Waar ben ik bang voor ? De stap van veilige loondienst omgeving naar eigen ondernemerschap heeft zijn voordelen, maar ook zijn onzekerheden, het is een sprong in het diepe. Ik vraag mij af waarop die zgn. zekerheden baseer, want eigenlijk zijn ze net zo onzeker of juist zeker als eigen ondernemerschap

Hans Planje
6 years ago

Hoe maak ik het mogelijk? is voor mij een vraag die ik regelmatig stel. Of een variant daarop: Hoe kan ik mij dat permitteren, in plaats van “Ik kan mij dat niet permitteren”….

Hilde Van Hove
6 years ago

Waar ben ik bang voor is voor mij op dit moment de meest cruciale.

Wibo Hendriks
6 years ago

Wat is mijn volgende stap? In combinatie met waar ben ik bang voor (Vragen 9 en 10).
Ik heb veel ideeën maar ik zet geen stappen om deze tot uitvoer te brengen! (Meestal zet ik in mijn hoofd alle stappen die nodig zijn en durf ik ze niet in het echt te zetten…)

Rob Meijer
6 years ago

Hoe kan ik het nóg beter doen? Is de vraag die ik mij dagelijks stel! Zeker sinds ik het boek The Alladin Factor heb stukgelezen is mij overduidelijk geworden dat je door simpel vragen te stellen, niet alleen aan jezelf, maar ook aan je prospects en klanten zaken duidelijk kunt krijgen en tonen dat jíj de expert bent en hoe jij hen stappen verder kunt helpen.

In het dagelijks leven sta ik er versteld van hoeveel mensen zich voornamelijk laten leiden door aannames en hun eigen mogelijkheden en initiatieven de grond door te zeggen:” dat lukt toch niet” of “dat vinden “ze” vast niet goed.”

Ria Knol
6 years ago
Reply to  Rob Meijer

Inderdaad velen hebben er last van. Jammer! Dat boek ga ik ook lezen, dank voor de tip.

Shirley-Jane Jasper
6 years ago
Reply to  Rob Meijer

Nooit van die titel gehoord, die staat nu ook op mijn tboekentiplijst. Tnx!

Hanneke Boom
6 years ago

Brengt wat ik nu doe me dichter bij mijn doelen? Dat is een belangrijke vraag voor mij. Zo herkenbaar wat je schetst, soms is er opeens weer een dag voorbij zonder dat je iets hebt gedaan om je doel dichter bij te brengen. Ik ga je voorbeeld volgen en een briefje ophangen bij de computer, de grootste afleider die er is.

Monique Aipassa
6 years ago

Nou dit is ook “toevallig”….vanochtend tijdens mijn dagelijkse “zen meditatieve fietstocht”, stelde ik mezelf de vraag….wat als ik vanaf nu consequent oefen om “more empowering questions” te stellen?

Krijg ik meteen 10 voorbeeld vragen voorgelegd! Hartelijk dank Nisandeh.

Op dit moment voert vraag 5 de boventoon: “wat is er voor nodig om…..?
* in alle aspecten en gebieden van mijn leven te floreren?
* samen op alle fronten 1 team te zijn met mijn innige geliefde levenspartner?
* daadwerkelijk vanuit overvloed en onvoorwaardelijke liefde te leven?
* de beste versie van mezelf te belichamen en uit te dragen?
* onbevreesd en vreugdevol door het leven te gaan?
* echt ongegeneerd mezelf te kunnen zijn?
* innerlijke vrede, rust en ontspanning te laten zegevieren?
* meer speelsheid en spontaniteit toe te laten?
* onvoorwaardelijke vertrouwen in het leven en mezelf te hebben?

Zo kan ik nog wel uren doorgaan….

Hans van der Meer
6 years ago

Vraag 7 is voor mij het belangrijkst. Het gaat hier om focus. Alle goede voornemens en plannen ten spijt, als je geen focus hebt, dan wordt het bereiken van je doelen erg lastig, misschien wel onmogelijk.
Ik laat mij regelmatig afleiden door allerlei zaken, om diverse redenen. Dat is niet goed als je iets wilt bereiken. Mijzelf deze vraag stellen helpt mij om gefocust te blijven.

Frank Maessen
Frank Maessen
6 years ago

De belangrijkste vraag voor mij is: Hoe kan ik het beter doen.
Door je dit altijd af te vragen blijf je bezig jezelf of het bedrijf te verbeteren

Marlies van Geloven
Marlies van Geloven
6 years ago

Voor mij is vraag 10 Waar ben ik bang voor? eentje die ik wel kan beantwoorden maar waar ik op dit moment geen oplossing voor heb gevonden. Ik ben namelijk bang dat ik dingen aan andere mensen moet overlaten en daar heb ik geen goede ervaring mee gehad.

Ik vertrouwde mensen makkelijk en ik stootte vaak mijn neus dat het dan niet of slecht gebeurde.
Ik vind het erg moeilijk om weer mensen te vertrouwen, maar dat is wel essentieel als je groot wilt worden. Anders ga je het in je eentje niet redden.

Femke Klein
Femke Klein
6 years ago

Brengt wat ik nu doe mij dichter bij mijn doelen?

Ik heb deze net op een sticker geschreven en op mijn laptop geplakt!

Zwaan Schutte
6 years ago

Ik stel vandaag dankzij jou de vraag; waar ben ik bang voor?

Dat is elke keer als ik actie onderneem een groot probleem. Mijn angst is om fouten te maken en daardoor afgewezen te worden. Dat ze me dom vinden…

Maar elke keer stap ik toch over de angst heen.

Het is voor mij wel de belangrijkste vraag. Dank je voor de reminder

Ria Knol
6 years ago
Reply to  Zwaan Schutte

Precies, niet teveel nadenken maar gewoon doen!

Arvid Kuipers
Arvid Kuipers
6 years ago

‘Wat is de volgende stap?’

En nog een andere:

‘Waarom niet nu?’

Ria Knol
6 years ago

Mijn trof vraag 6, Wat zou jou vandaag gelukkig maken?
Hey, deze vraag stelde ik mezelf al regelmatig in de vroege ochtend. Wat heerlijk dat dat ook bij mijn nieuwe manier van ‘business denken’ past. Het mag gewoon!

Merel Groeneveld
6 years ago

Brengt wat ik nu doe mij dichter bij mijn doelen?
Focussen & taken afronden is iets wat me steeds beter afgaat. Maar de verleiding om van het ene interessante artikel naar het andere vliegen op internet blijft altijd op de loer liggen.

Ik zet ‘m nu nog op een post-it en plak ‘m op mijn kast naast mijn bureau.

Heleen van der Putt
6 years ago

Heel goed artikel! Dank je voor het delen. De belanrijkste vraag wat mij betreft id beantwoord ing van vraag 9 , wat is mijn volgende stap om mijn doel te bereiken, de belangrijkste

Maja van der Zijden
Maja van der Zijden
6 years ago

Er is nieuwsgierigheid nodig voor goede vragen. Ben al heel lang bezig met mensen die het vak constant hebben waarbij nieuwsgierig zijn ontbreekt (is afgeleerd) weer kan prikkelen om weer nieuwsgierig te worden vooral naar wat hun klanten bezig houdt

Maaike Bressers-Wiersma

Een belangrijke vraag om te kijken of je nog wel de goede kant op gaat kan zijn:

WHY ?

Voor mij persoonlijk een heel belangrijke…

Francien Kramer
Francien Kramer
6 years ago

Vraag 8 terwijl ik geen intentie heb om miljonair te willen worden of bezig ben met loterijen. Maar het vrij reageren op deze vraag, maakte me ineens heel erg duidelijk wat ik allemaal zou uitbesteden als ik het geld heb om dat te doen en welke zaken ik zelf zou blijven doen.
Voorwaarden uitbesteden, werken aan producten en klanten helpen zelf doen.

Ellen Geist
Ellen Geist
6 years ago

Waar ben ik bang voor? Definetly mijn favoriete vraag nu en ook de meest ‘bedreigende’.

terwijl ik ‘m net las, voelde ik mijn hartslag al sneller gaan, mijn maagstreek verstijven en mijn adem stokken. Dit is dus de vraag waar ik de komende dagen (misschien wel langer?) op ga reflecteren.

Dank daarvoor, Nisandeh.

Eric Simons
6 years ago

Hoe kan ik het beter doen?

Ik heb uberhaupt iets met de hoe vraag. Daar ben ik vaak mee bezig. Zo ook met het op de markt brengen van mijn borgingstool. Een paar antwoorden heb ik beleeft bij de Master Entrepenneur, waaronder Alles is energie. Hoe kan ik nog beter mijn energie inzetten?

Marlies van Casteren
6 years ago

Waar ben ik bang voor, die triggerde serieus en na de cd’s van Vered die ik elke avond luister sinds anderhalf jaar kom ik steeds dichterbij….

Shirley-Jane Jasper
6 years ago

Dus dat helpt echt Marlies? Doe je dat 7 dagen per week?? Ik moet er nog aan beginnen, maar ja ik kan niet alles tegelijk. (Of, hum, misschien moet ik hier ook denken ‘hoe maak ik het mogelijk’ )

Kees Kleinhout
6 years ago

“2. Hoe kan ik het beter doen?” is ook voor mij de belangrijkste vraag. Nu het na 15 jaar eindelijk mogelijk is uit te breiden wil ik het graag goed doen, beter doen dan tot nu mogelijk was. Vandaar dat ik bij Open Circled terecht kwam en nog net een aantal “last time ever’s” kon meedoen.

Gelijk implementeren kan heel goed met “laaghangend fruit”.

Je verbeterde doelen stellen, producten kiezen en strategie bepalen blijkt, zeker bij seizoensgebonden activiteiten, toch wat meer tijd nodig te hebben. Lukt goed; iedere ochtend begint met “I gotta feeling” en daarmee kan ik er weer lekker tegenaan.

Sophie Verheij
6 years ago

Mijn vraag is: wat is er voor nodig om mijn stap te maken. Hoe meer ik met mijn doel bezig ben, hoe meer ik besef dat dit niet het werkelijke doel is waar ik voor met gaan. Wat heb ik nodig om precies in mijn spoor te komen. Dat is de vraag die mijn richting bepaalt

Maartje de Boer
Maartje de Boer
6 years ago

Vraag 7: (te)veel ideeën, dus belangrijk om de juiste focus vast te houden.