Het geheim van geld is…

3879 views | 148 reacties |
shares


Twee weken geleden schreef ik een blogartikel met een aantal pijnlijke feiten over de economische crisis.

Toen ik de vele comments bij het artikel las, werd het me duidelijk waarom veel mensen verward en angstig zijn als het om geld gaat.

De waarheid is dat de wereldeconomie als de Titanic is, nadat deze op de ijsberg was gestoten: niets kan nog voorkomen dat het schip zinkt en de meesten van ons meesleurt…

Maar dat hoeft jouw persoonlijke economie niet te raken.

Jouw eigen financiële situatie ligt in jouw handen.

Het geheim van geld is… een hoog financieel IQ.

Verhoog je financiële intelligentie en de economische crisis biedt je kansen als nooit tevoren om welvarend en financieel vrij te worden.

Iets wat je wellicht niet weet, is dat je financiële IQ al voor je is bepaald door je opvoeding en scholing. Velen van ons hebben dus niet geleerd om een hoog financieel IQ te hebben. Dat zorgt ervoor dat we bepaalde financiële patronen blijven herhalen.

Een goed voorbeeld daarvan is dat is als iemand de loterij wint, dat hij na enkele jaren weer exact terug is bij wat hij daarvoor had. Deze persoon wint dan wel de loterij, maar heeft nooit geleerd hoe hij dit geld moet beschermen, beheren en investeren.

Als gevolg van onze achtergrond is onze kennis over geld slecht en hebben we overtuigingen over geld die ons niet ondersteunen.
Resultaat: we weten betreurenswaardig weinig over hoe geld en financiën werken.

Als je niet begrijpt hoe geld werkt, heb je geen controle over je financiën.
Wat je wel hebt? Verwarring, angst, zorgen en slechte beslissingen…

Om een begin te maken met het verhogen van je financiële IQ, zijn hier 5 mythen over geld. Als je deze mythen gelooft, zul je worstelen op het gebied van geld. En wanneer de economie in elkaar zakt, kun je een hoop meer geld verliezen dan je je kunt veroorloven…

Let op… het feit dat je deze mythen keer op keer hebt gehoord in je leven, maakt ze niet waar…

Mythe #1: Mijn pensioen is zeker

Nee, dat is het niet!

De meeste pensioenfondsen investeren zwaar in de aandelenmarkt. Ze zijn al de helft van hun vermogen kwijtgeraakt in de afgelopen paar jaar, en ze raken de andere helft waarschijnlijk kwijt bij de de volgende crash.

Daarbij komt dat de grootste generatie ooit, de Babyboomers, de komende jaren met pensioen gaan. Nadat hun pensioenen zijn uitbetaald, zal er weinig tot niets overblijven.

Ik stel voor dat je snel wakker wordt, voordat het te laat is, en je eigen pensioenplan begint, door financieel vrij te worden.

Mythe #2: Om welvarend te worden hoef ik alleen maar positief te denken en overvloed te visualiseren

Dit is een new-age verhaal, dat de vertellers ervan veel geld en overvloed heeft opgeleverd.

De waarheid is: om welvarend te worden moet je je financiële IQ verhogen en je toewijden tot het verdienen van geld en het beschermen, beheren en investeren ervan.

Eén op de 45 Nederlandse gezinnen is miljonair – waarom ben jij dat niet?

Mythe #3: Het beste is om op lange termijn te investeren (vermogenswinst)

Het eerste doel van de meeste investeringen zou het genereren van cash flow (passief inkomen) moeten zijn.
Vermogenswinst is een leuke bonus.

Je weet nooit of de markt omhoog of omlaag gaat, maar je wordt financieel vrij wanneer je genoeg passief inkomen genereert om je levensstijl te bekostigen.

Mythe #4: Ik kan maar beter de professionals mijn geld laten beheren

Aangezien we nooit hebben geleerd om ons geld te beheren en te investeren, is het gemakkelijk om ons geld aan de ‘professionals’ te geven om het te beheren.

In de meeste gevallen zijn deze ‘professionals’ echter verkopers die je het laatste financiële product of de nieuwste investeringskans aanbieden. Ze investeren zelf zelden in de fondsen die zij jou aanraden, en ze krijgen commissie betaald wanneer jij de deal aangaat (of je er nu geld mee verdient of niet).

Je kunt beter investeren in het verhogen van je financiële IQ, zodat je je financiën zelf kunt beheren (of zodat je op zijn minst kunt beoordelen of het advies dat je krijgt daadwerkelijk een goed advies is).

Mythe #5: Ik heb geld nodig om geld te genereren

Dit is eigenlijk meer een excuus dat mensen gebruiken om uit te leggen waarom ze niet welvarend zijn, dan een mythe.

De waarheid is niet dat je geld nodig hebt om geld te genereren; je hebt creativiteit nodig om geld te genereren, en financiële intelligentie om het te beschermen, beheren en investeren.

In de afgelopen jaren hebben Vered en ik een klein fortuin en honderden uren besteed aan het verhogen van ons financiële IQ.

Als gevolg daarvan kijken wij zonder angst, zonder zorgen en met opwinding naar de economische storm die eraan komt.

Ja, vele mensen zullen worden geraakt. Ik zou willen dat het anders was.

Maar wij weten dat het de kans van ons leven is en we zijn vastbesloten deze niet mis te lopen.

Als jij het gevoel hebt dat je financiële intelligentie te wensen over laat, dan raad ik je ten zeerste aan deel te nemen aan de driedaagse Financial Freedom training.

We delen de meest up-to-date informatie die we hebben, én de mindset en strategieën die ons in staat hebben gesteld financieel vrij te worden binnen 15 maanden.
Plus belangrijke informatie die je dringend moet toepassen op je financiële situatie, voordat het te laat is.

De eerstkomende Financial Freedom training vindt plaats van 30 november tot en met 2 december 2012.
Deze training wordt eenmaal per jaar gehouden.

En nu jij… welke onwaarheden heb jij geleerd over geld en financiën?

Deel in het commentaarveld hieronder de mythen, fabels en leugens over geld, of de negatieve overtuigingen die zich in je achterhoofd schuilhouden (“Ik kan het me niet veroorloven”, “Ik moet hard werken voor mijn geld”, etc…).

Hoe meer je bijdraagt, hoe meer het je oplevert!

En vergeet niet dit artikel door te sturen naar al je:

  • - Facebook-vrienden
  • - Twitter-volgers
  • - LinkedIn connecties
  • en bloglezers...

Op jouw succes, Nisandeh

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
148 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tony Verheij
10 years ago

ER IS ZAT EN ZAT GELD VOOR IEDEREEN!!!

Vanmorgen heb ik op mijn blog nog de oplossing geplaatst.
Focus op de mogelijkheden, niet op de omstandigheden!

Als het kalf in de put nog spartelt, wat doe je dan?
Hoop je op een nieuwe economie?
Of kom je in actie?

Het geheim van geld is:
Het is zo gemakkelijk om geld te verdienen..
Weten hoe, helpt absoluut!

Tony Verheij

Tonnis van Dam
10 years ago
Reply to  Tony Verheij

Mooi om te zien hoe jij al bezig bent geld te verdienen op een passieve manier. Mooie blog.

Inderdaad, focus op de mogelijkheden, niet op de omstandigheden! Er zijn zoveel mogelijkheden, het is echter de zaak ze te vinden. En daarna is het, zoals Nisandeh al vertelde, noodzakelijk om te doen en ervaren, in plaats van de staren naar de verschillende mogelijkheden en denken in mogelijkheden.

Succes!

Petra Notermans
10 years ago
Reply to  Tonnis van Dam

Hoi Tonnis,
Uit eigen ervaring weet ik dat goede voornemens vaak blijven steken als het op “doen” aankomt! Gelukkig heb ik dan een partner die mij een spreekwoordelijke schop onder mijn kont geeft en mij op deze manier prikkelt om door te blijven gaan. Uiteraard lever ik hem dezelfde dienst ;-).

Mieke Portegies
Mieke Portegies
9 years ago

Zelfs als ik het artikel lees, begin ik me al nerveus te voelen, alsof ik 10 koppen koffie op heb. Ik ben bang voor geld. IK ben bang dat geld slecht maakt en dat ik alleen op de wereld over blijf. Hij popt dus weer even op, deze rare angst. Maar, ik ben redelijk creatief en … zal geld laten stromen, ook naar mij toe.

Janine Dumont
Janine Dumont
10 years ago

Hi,

Geld is wel degelijk heel belangrijk. Dat Calvinistische gezever dat dat niet zo is, kan je verzekeren dat ik me over een hele hoop zaken geen zorgen meer zou hoeven maken als ik veel geld zou hebben. Scheelt veel stress en rekenen en mezelf dingen moeten ontzeggen omdat het geld nu maar één keer uitgegeven kan worden. Oja en dan het argument, maar je gezondheid is veel belangrijker. Wel eens erbij stil gestaan dat je met veel geld gezonder kunt leven? Koop maar eens al je boodschappen bij een bio winkel / slager. En zorg voor een goede weerstand door regelmatig te detoxen, naar acupunctuur te gaan, regelmatig naar de sauna, maandelijks een goede massage (verdrijft ook veel afvalstoffen), aangezien onze voeding niet meer toereikend is zijn goede voedingssupplementen essentieel….. Kost allemaal veel geld en verhoogt letterlijk je levensstandaard en met name je gezondheid. En als ik veel geld heb, dan delen daar automatisch een hele hoop mensen / organisaties in mee, dus maak ik een hele grote groep een stuk gelukkiger. Dus stop met allerlei onzin argumenten, ik ben daar ook mee opgevoed. En ik kom uit die beruchte middenklasse groep. Geld is essentieel, heerlijk en ja ik verdien het zeer zeker om veel geld te verdienen, jullie toch ook! Ga Financial Freedom doen, ervaar het zelf die ommekeer!
Veel plezier met veel geld verdienen.

Greetz
Janine

Saskia Frankena
10 years ago
Reply to  Janine Dumont

Rijke mensen worden over het algemeen ook ouder, tenzij ze echt ongezond leven. Hoe zou dat komen?

Zorgen over geld is ook een grote stressfactor, ook heel slecht voor je gezondheid. Ik vraag me af of deze “crisis” zich vertaalt in de gezondheids en sterfte statistieken.

Tony Verheij
10 years ago
Reply to  Janine Dumont

Hoe meer je hebt, hoe meer je kunt delen..
Een wijs mens rekent rijkdom nooit alleen in harde valuta..

Tony Verheij

Saskia Frankena
10 years ago
Reply to  Tony Verheij

Helemaal mee eens Tony, meer dan wat dan ook is dat de reden dat ik financieel onafhankelijk wil worden.

Heel lang gedacht dat ik daar niet voor in de wieg gelegd ben, maar het afgelopen jaar heeft mij laten zien dat het wel zo is. En delen is goed. In de komende tijd zullen veel mensen de neiging hebben om alles bij zich te houden, niet meer uit te geven dan strikt noodzakelijk. Maar ik denk dat die gedachte in alles door gaat sijpelen. Als je zo denkt, denk je angst. En angst verlamt.

Anita Brinkman
10 years ago

Dit herken ik Saskia. Bedankt voor dit inzicht.

gr anita

Paul van Aarle
10 years ago

Ik ben al even bezig ,met bewustwording rondom geld.

1 van mijn grootste overtuigingen had ik van mijn vader: Bakker van beroep, dag en nacht gewerkt en we hadden het nooit breed, maar ook nooit heel slecht. Vandaar uit is mijn ONbewuste overtuiging altijd geweest:
“Je moet HEEL hard werken om NET rond te kunnen komen.”

Toch heb ik altijd geweten dat ik ooit rijk zou worden, door dat te doen wat ik leuk vind. Maar nu de leeftijd van 40 jaar in zicht komt vraag ik me af wanneer dan.

Dus is het tijd voor aktie. En daar ben ik druk mee bezig. Met plezier !

Mike Janssen
9 years ago

Iedereen wil natuurlijk rijk worden en zijn droom naleven om alles te kopen wat je zou willen of het je gelukkig maakt is aan jezelf.

Lotte van Kessel
10 years ago

Mijn financiële IQ; die is niet groot, zeg maar gerust beneden peil. Er is altijd geld geweest in mijn leven, dat wel, maar er grip op hebben? Nou nee dus!
Na afgelopen weekend de Breakthrough to Success gedaan te hebben is me wel duidelijk dat alles mogelijk is: Ik ben een rijke vrouw, letterlijk en figuurlijk. Nu nog de regels van het spel leren en het geld gaat naar mij toe komen. Ik ben er bij in December!!

Suzan Jong
10 years ago

Hai Lotte en Anouk,

Ik vond het leuk om jullie het afgelopen weekend weer te spreken. In december ben ik er ook weer bij en kijk ernaar uit! Ben ook benieuwd naar de nieuwe info en ben er aan toe om de beperkende overtuigingen over geld uit de weg te ruimen.

Anouk Plantinga
Anouk Plantinga
10 years ago
Reply to  Suzan Jong

Suzan, ik vond het ook heel fijn dat je er bij was afgelopen weekend. En wat gaaf dat jij ook weer komt in december. Ik ben heel benieuwd welke nieuwe informatie we gaan krijgen en of we net zoveel lol hebben als vorig jaar. Tot dan!

Jeannette Bal
10 years ago

Hi dames,

Ik was er helaas afgelopen weekend niet bij, stond op een beurs mijn remarkable product te promoten.
Hele leuke reacties en contacten.
Mijn product is echt de moeite waard en ik mag er aan verdienen !

Nu nog de fijne kneepjes tijdens de Financial Freedom.
Zie jullie in December.

SUCCES
Jeannette

Alexander Israel
Alexander Israel
10 years ago

Geld is bij mij een diepgaand probleem gebleken. Onder invloed van met name mijn vader ben ik geld lange tijd gaan haten. Aangezien mijn interesses met name liggen in de esotherische kant, heb ik natuurlijk ontdekt dat geld mij ook niet leuk vindt daardoor. Waarom zou het, als het gehaat wordt? Dat heb ik gemerkt, gezien en gevoeld en daar heb ik specifieke hulp voor gezocht. Ik associeerde geld met mijn vader die er nooit was vanwege het geld wat hij verdiende. 20 jaar geleden behoorde mijn familie ook tot ‘1 van de 45 gezinnen’. Altijd als ik succes wilde, hield geld mij af van het bereiken daarvan, want succes associeerde ik wederom met mijn vader. Dan zou ik teveel op hem gaan lijken en als ik iets niet wilde, dan was het dat wel…

Mijn overtuigingen. Je hebt er een aantal gelezen. Nog een paar:
‘Geld is de bron van alle kwaad’
Mijn overtuiging nu: geld opent deuren, trekt succes aan.
‘Geld stinkt’
Mijn overtuiging nu: Ja, aan geld zit geen fijne geur, maar het stinkt pas wanneer het onheus verkregen is of uitgegeven wordt.
‘Geld zaait verdeeldheid’
Mijn overtuiging nu: De verdeeldheid komt voort uit een slachtofferpositie. Kom erachter wat je kracht is en geld ziet jou vanzelf

Nu, anno 15 november 2011, kijk ik er dus met een veel opener blik naar. Ik ben nog niet helemaal geheeld, maar het gaat goed, omdat het op een ander vlak ligt waarin geld zelf ook het slachtoffer was in plaats van alleen de dader.

Ik zie kansen en begrijp nu waarom verkoper zijn zo belangrijke les voor me is geweest. Mijn eigen weg vinden, van waarde zijn op die fronten waar mensen me nodig hebben. Waar vraag is. Dat levert geld op en daarvan heeft iedereen profijt.

Geld, ik ben blij met je, want ik begin je te begrijpen.

Jaana Siltasalmi
10 years ago

Dag Alexander!

Mooi en herkenbaar wat je schrijft! Dank je wel!

Ik ben zelf al een tijd aan het onderzoeken hoe ik mij verhoud tot geld. Er is veel wanttrouwen. Geld is bijna een taboe. Er mag niet over gesproken worden. Het zit diep verankert, het wanttrouwen. Mijn overtuiging is: geld is fout.

Ik zie ook waar het vandaan komt: vanuit de geschiedenis van mijn moeder. Zij kwam uit hele arme omstandigheden en schaamde zich diep er voor. Ze heeft zich omhoog gewerkt en schaamde zich ook daarvoor. Wij hadden genoeg geld thuis, maar het was als het ware “oneerlijk” tegenover de anderen, die het niet hadden.

En daarom is er ook iets anders. Ik ben ergens van binnen trots als ik weinig heb. Als ik me net er doorheen kan worstelen en moet leven uit vertrouwen dat het goed komt, voel ik me sterk en bijzonder. Dan hoef ik me in elk geval niet te schamen.

Deze twee polen houden elkaar in stand: geld hebben is fout, het niet hebben is goed.

Ik weet dat het anders zou kunnen. Ik weet dat ik me veel vrijer en veel voller en veel rustiger zou voelen als ik een overvloed aan geld had. Dat geldzorgen hebben een onnodige ballast is dat ik op me neem. Die energie zou ik ook aan iets anders, leukers, constructievers, kunnen besteden.

Ik blijf het onderzoeken. Het zit diep.
Maar ik weet zeker dat ik binnenkort ook uit mijn hart kan zeggen: geld, ik ben blij met je!

Mugen Convalesco
Mugen Convalesco
10 years ago

Heel erg herkenbaar Alexander!

De overtuigingen over geld die ons ogenschijnlijk letterlijk niets hebben opgeleverd, zijn ons toch van dienst geweest. We weten in ieder geval wat wij de volgende generatie wel mee gaan geven.

Ingrid Verbeek
Ingrid Verbeek
10 years ago

Ik ben opgegroeid met het idee dat je hard moet werken voor je geld. Geld maakt niet gelukkig en wees gelukkig met wat je hebt. Ga voor zekerheid en spaar zodat je een appeltje voor de dorst hebt. Schulden maken zo min mogelijk en investeren is riskant. Er is geld nodig om geld te maken.

Daarnaast is mij nooit verteld/geleerd dat er meer is dan alleen werkinkomen. Wil je meer geld dan moet je harder werken (meer uren) of zorgen dat je hoger op komt (meer geld per uur).

In de huidige economische situatie is de hoogte van je financiële IQ van belang. Hoe hoger, hoe beter. Tijdens de Business Bootcamp laat Nisandeh je kennis maken met passief inkomen. Er ging een wereld voor mij open. Ik merkte dat mijn financiële IQ veel te wensen over liet. Dit heeft mij wakker geschud. De Financial Freedom is mijn eerste stap geweest om mijn Financiële IQ te verhogen. Tijdens deze training heb ik een goed beeld gekregen van mijn relatie tot en omgang met geld. Daarnaast kreeg ik helderheid in de mogelijkheden en daarnaast tools om je financiële situatie gezonder te krijgen. Daarnaast hebben de boeken Rich dad, poor dad, Rich dad’s increase your Financial IQ van Robert Kiyosaki mij veel geleerd. Om het geheel wat meer handen en voeten te geven ben ik naar de ‘Passive Income in 28 Days’ geweest en ben ik met vrienden de cashflow game gaan spelen. Ik ben er nog lang niet maar het begin is er. Het resultaat tot nu toe is dat mijn geld bij mij blijft. En dat ik het bewust uitgeef. Ik investeer in de toekomst en ben druk bezig met het opzetten/uitwerken van passieve geldstromen. Daarnaast stel ik mij de vraag “Can I afford NOT to buy it” op momenten dat ik er eigenlijk de middelen niet voor heb. En ik merk dat het toch vrij komt.

Aankomende zaterdag ben ik er zeker bij en ga ik in december de Financial Freedom cursus voor een tweede keer doen. Ik denk dat je nooit voorbereid genoeg bent op de situatie die komen gaat.

Ik kijk ernaar uit jullie te ontmoeten aankomende zaterdag.

Dikke knuffel

Martine Verweij
7 years ago

De onwaarheden die ik heb geleerd over geld:
– er is nooit genoeg;
– je moet werken voor je geld;
– rijke mensen zijn snobs;
– je achtergrond en het milieu waarin je geboren bent, bepalen je financiële situatie;
– iets wat is, zal altijd zo blijven.

Gelukkig heb ik de meeste van deze overtuigingen al overboord gegooid. De overtuiging ‘er is nooit genoeg’ is nog aanwezig, maar ook daar werk ik aan. Het is onzin. Er is meer dan genoeg. Geld verplaatst zich alleen maar. Dus het geld hoeft zich alleen nog maar richting mij te verplaatsen. Het is er al.

Dave de Lange
10 years ago

Ik zou graag mijn financiële IQ nog meer willen verhogen.
Op dit moment heb ik echter niet de middelen om naar de Financial Freedom training in december te gaan.

Dus als er iemand is die een gratis kaart over heeft of bijvoorbeeld plotseling niet kan en mij wil helpen, hou ik me ten harte aanbevolen !

Wellicht kun je een tegenprestatie voor me bedenken…

Maria Simons
10 years ago

k geloof dat mijn financiële brein nog ontwikkeld moet worden.
Geld…daar werd niet over gesproken, of in de negatieve zin (zo heb ik het opgepikt)
….daar waren wij niet op uit.
….was voor de brutalen die al de halve wereld hadden.
….hoorde bij kei harde mensen.
….moest je hard voor werken.
….kan niet op een eerlijke manier verdiend worden.
….zijn wij niet voor geboren.

en misschien is er nog veel over gezegd…

Groetjes Maria

Manuela van Prooijen
9 years ago
Reply to  Maria Simons

Wat een herkenbaar lijstje, Maria…..

Vooral dat veel geld niet op een eerlijke manier verdiend kan worden.

Mijn financiele IQ mag wel een boost gebruiken want als ik stil ben hoor ik een aantal van die ingepeperde overtuigingen piepen en steunen… Ben er niet van los geweekt…..

Tony Verheij
10 years ago

Wat echt een killer WAS voor mijn financiën?
“Ik heb het niet zo hard nodig”
“als ik het echt nodig heb, komt het wel”
“er komt vanzelf wel weer een betere tijd”

Ben ik even blij dat Nisandeh mij wakker heeft geschud!!

Tony Verheij

Joeri Cox
10 years ago

Tsja. Dan toch maar even de wijsheid van de dag: geld maakt niet gelukkig, maar het stelt je wel in staat om op een comfortabele manier ongelukkig te zijn.

😉

Robert Rosier
10 years ago
Reply to  Joeri Cox

Ik vind dat waarachtig een mooie omschrijving.

Dave de Lange
9 years ago

Dat standpunt deel ik met je, Erika.
Maar wat meer bezitten van geld kan ook geen kwaad…

Jaana Siltasalmi
10 years ago

Ik weet niet waar ik het geleerd heb, maar ik heb een paar hardnekkige overtuigingen over geld. 1. Het zou associaal zijn als ik veel geld zou hebben, het zou gemeen zijn voor degene die weinig hebben. 2. Ik kan niet met geld omgaan: als ik veel zou hebben zou ik het allemaal verkeerd uitgeven, dus kan ik beter weinig hebben. Want als je veel hebt kun je veel verliezen. 3. Als ik veel geld verdien of als ik goed voor mijn eigen financiële belangen zorg ben ik hebberig en onaardig. 4. Als ik veel geld zou hebben zou ik mijn eenvoudige levenstijl vaarwel moeten zeggen, zou ik andere vrienden moeten hebben, zou ik een andere mens moeten worden. Enzovoort. Het ligt allemaal op onbewuste, psychische vlak en het is moelijk om er vat op te krijgen. Ik kan wel in mijn hoofd dingen begrijpen en anders formuleren, maar als een overtuiging in je lijf vastgeankerd zit laat het niet zo makkelijk los. Of is dit weer een overtuiging?

Robert Rosier
10 years ago

“Geld maakt niet gelukkig”, welke dwaas heeft dat bedacht en daar zoveel mensen mee in de financiële problemen gebracht? Wat doen mensen elkaar toch een hel aan met opvattingen die werkelijk nergens op gebaseerd zijn. In elk geval niet op een gezond financieel IQ.

William Tinel
William Tinel
10 years ago

Tijd -geld-gezondheid-mogelijkheden en keuzes, waar ligt de juiste verhouding, wat is de juiste formule om joy en peace of mind te creëren? Ik heb ze nog niet gevonden maar ik stel de vraag om toch ergens te beginnen.

Jeannette Bal
10 years ago
Reply to  William Tinel

Ken je “the wheel of life” (even googlen)

Het gaat ervan uit dat in alle facetten van je leven balans hoort te zijn om gelukkig te zijn.

Slecht gezondheid > veel geld = niet gelukkig
veel geld > slechte relaties = niet gelukkig
etc.
goede gezondheid, genoeg geld, fijne relaties etc. is gelukkig

SUCCES

Frank Janssen
9 years ago

De belangrijkste les die ik heb geleerd is #5.

Je hebt geen geld nodig om geld te creëren.

Als je creatief bent en je vindt of creëert een opportunity, hoef je alleen maar een goede presentatie te geven aan anderen die bereid zijn om in jouw plan te investeren

Anja Leinders
10 years ago

Wat ik als kind altijd hoorde was “vrouwen kunnen niet met geld omgaan”.
Aaarrgh! Een killer van jewelste.
En nog zo eentje: “alle rijke mensen hebben hun geld op een oneerlijke manier verdiend”…

Jammer dat het me zo vaak verteld werd, het is alsof het verankert in je hele wezen…

Fleur Klinkers
9 years ago
Reply to  Anja Leinders

Helemaal eens, ik zou zeggen trek het anker los en stuur het terug van waar het vandaan komt…. makkelijker gezegd dan gedaan, gewoon doen!

Saskia van Velzen
10 years ago

Ik ben opgegroeid met de overtuigingen dat geld niet gelukkig maakt en dat als je voor een dubbeltje geboren bent je nooit een gulden wordt. In de familie bevindt zich ook geen ondernemersmentaliteit, mijn ouders, en daarvoor mijn opa en oma speelden op ‘safe’, geld op de bank en een vast maandelijks inkomen.

Ik denk wel vrijer over geld, laat het gemakkelijker stromen. Maar nog wel te vaak klinkt in mijn achterhoofd het stemmetje dat het niet kan of niet mag of niet past. Ik kijk enorm uit naar de Financial Freedom Training in december.

Annelies Vroomans
9 years ago

Aangeleerde negatieve overtuiging:

Ik mag geen geld vragen als ik iets doe wat ik goed kan. Klein stemmetje in m’n achterhoofd: “Wees blij dat je die talenten hebt!”

Heeft een poos geduurd voor ik me bewust werd van deze overtuiging en nog een poos voor ik ‘m uit mijn systeem had gewerkt.

Marja Dedden
10 years ago

Zo herkenbaar, die (onbewuste) overtuigingen over geld. De ergste: als je voor een dubbeltje geboren bent, wordt je nooit een kwartje. Hele generaties zijn hiermee opgegroeid. En het slaat helemaal nergens op. Net als veel geld hebben is slecht. Ik heb inmiddels afgerekend met een aantal van deze overtuigingen, maar ben er nog niet. Wat mijn financieel IQ betreft. Ik kan nog wel wat scholing gebruiken en verheug mij op de Financial Freedom training in december.

Anouk Plantinga
Anouk Plantinga
10 years ago
Reply to  Marja Dedden

Dat is inderdaad wel een hele verschrikkelijke, alles ondermijnende. Hoe kun je ooit je potentieel vervullen met deze overtuiging? Onmogelijk!

Saskia Frankena
10 years ago
Reply to  Marja Dedden

Oei Marja, die heb ik geloof ik wel eerder gehoord…. Dit weekend heb ik daar mooi mee afgerekend. Bovendien jouw zaak wordt nooit groter dan jij jezelf toestaat te zijn. Die hoorde ik op de Master Entrepreneur en ik moet zeggen, dat was een flinke binnenkomer. Dat betekent dat je het verplicht bent boven jezelf uit te stijgen.

Tot gauw!

Tonnis van Dam
10 years ago

Het is mooi om te zien hoeveel mooie mensen die ik het afgelopen weekend ontmoet heb ook actief zijn om commentaar te geven op deze blog.
Het maakt mij steeds meer duidelijk dat we met z’n allen een team vormen en elkaar kunnen helpen. Dat voelt heel warm.

Geld is voor mij altijd iets geweest waarvoor ik moest werken. Mijn ouders hadden het redelijk goed, ook al wist ik al snel meer geld te verdienen dan zij. Dat is wat elke ouder hun kinderen wensen, niet?

Mijn opa leerde mij geld te sparen. Dat vatte ik serieus op. Terwijl ik spaarde, leefde mijn broertje met het geld. Later ben ik ook meer gaan leven en me minder druk gemaakt om geld op de bank.
Geld dient dus om te leven, althans is mijn overtuiging. Het is een middel om het leven makkelijker te maken. Niet mooier, daar heb je andere waarden voor nodig.

Een vriend van mij en ook mijn vrouw pushen mij om vooral voldoende te sparen voor het pensioen. Want dat is belangrijk. En tevreden te zijn met 5% rente. Ja, ik kan geld wegzetten voor mijn pensioen, maar heb daar nooit de drive toe gehad. Misschien ben ik niet zo’n lange termijn denker en planner, ben ik lekker chaotisch en heb ik later spijt, of misschien open ik hierdoor deuren met oplossingen die anders gesloten bleven.

Ik heb ook de overtuiging meegekregen dat ik met minder tevreden kan zijn, zodat ik minder hoef uit te geven. Eerder goedkoper en minder goed, dan duurder en beter. Dat belette mij ook om bepaalde aankopen te doen omdat ik ze te duur vond en daar eigenlijk spijt van te hebben. Ik had dan wel lekker gespaard, maar ik deed er niets mee. Ik merk ook dat het in mijn ‘genen’ zit en dat ik er de laatste jaren anders tegenaan ben gaan kijken.

Wel zie ik geld nog steeds als een middel om nuttige zaken te kopen. Die hebben inmiddels kwaliteit en zijn ook duurder. Maar ik vind het pas echt duur als ik iets koop van bijvoorbeeld 10 euro en vervolgens niet gebruik. Dan is het weggegooid geld.

Het sparen en nuttig besteden van geld aan kwaliteit heeft me in ieder geval laten besluiten om te investeren in mezelf en mijn bedrijf. Er zitten dus ook hele goede kanten aan 😉

Saskia Frankena
10 years ago
Reply to  Tonnis van Dam

Weet je wat mooi zou zijn? Als al die bekende gezichten van dit en andere weekend het heft massaal in eigen handen nemen en een nieuwe economie creëren. Eentje waar financieel IQ een plek heeft, en de overvloed ten goede komt aan de welvaart en het welzijn. Oftewel, geen 1000 maar 10.000 bewust levende miljonairs (in Nederland dan) er bij. Als ik kijk naar de energie en de synergie die er ontstaat dan moet dit toch heel hard kunnen gaan.

Tot gauw!

Tony Verheij
10 years ago

Hoi Saskia,

jouw ideaal is eenvoudig realiseerbaar.

Het financieel IQ boosten gaat best hard.
Dat kun je leren op verschillende manieren.
Zoals je wel in de commentaren kunt lezen zijn er al veel bezig om van hun beperkende overtuiging af te stappen.
Als we dan ook nog bereid zijn om ons geld uit te geven binnen de kring van bewuste personen, dan gaat het extra hard.
Als jij voor een opdracht eerst kijkt naar bewuste professionals dan creëer je een nieuwe economie.
Nadeel is wel dat deze bewuste professionals wel allemaal hun tarieven verdubbeld hebben in de afgelopen maanden 😉
Daar staat tegenover dat ze allemaal overdeliveren!
Maar als zij dan allemaal jou inschakelen als professional, heb je weer zat geld om uit te geven aan andere bewuste professionals, enz. enz.

BIG hug, Tony Verheij

Alexander Israel
Alexander Israel
10 years ago
Reply to  Tony Verheij

Beste Tony,
Dit is nu voor het eerst dat ik een gevoel van herkenning bij je ervaar. Uiteraard heeft dit gegeven niets met jou te maken! De herkenning zit in dit gegeven: ‘Als we dan ook nog bereid zijn om ons geld uit te geven binnen de kring van bewuste personen’. Dank je voor dat inzicht, dat is waarmee ik al een tijdje aan het stoeien ben. Het wordt me duidelijker met de dag.

Een groet!
Alex

Dave de Lange
10 years ago

Fantastisch idee, Saskia. Ik doe mee !

Dave de Lange
10 years ago
Reply to  Tonnis van Dam

Het viel mij ook op er zoveel bekende gezichten van afgelopen weekend op het blog verschenen, Tonnis.
Ik vond het leuk om je te ontmoeten en met je in dezelfde Breakthrough to Success groep te zitten aan het eind.
Je bent een energieke kerel !

Groetjes,

Dave.

Willy Triest
10 years ago

Heel waar, Nisandeh, maar het vraagt wel een heleboel vertrouwen.

Pim de Rooij
10 years ago

Mythe:

“Om succesvol te worden op financieel gebied moet je geluk hebben”

Ik noem dit de “paperclip leugen”.
Je hebt geen geniaal Einstein idee nodig om welvarend te worden.
Zorg enkel voor de juiste financiële educatie!

Anouk Plantinga
Anouk Plantinga
10 years ago
Reply to  Pim de Rooij

Precies, Pim! En we hebben afgelopen weekend maar weer ervaren hoe dat werkt! Duh!!! :-))

Merijn Kegel
10 years ago

Wat ik geleerd heb over geld is dat het NIET stinkt. Het is heerlijk om je geen zorgen te hoeven maken. Je hebt dan de tijd en ruimte om meer bij te dragen aan het verbeteren van de wereld (zo ondersteun ik KLEAN en Human Rights Media) en de successen van anderen (Ik help zelfstandig vrouwelijke ondernemers om internet succesvol in te zetten via web4women.nl).
Dit leidt weer tot meer contacten en uiteindelijk meer business.
Zo is de (opgaande) cirkel rond.

Jeannette Bal
10 years ago
Reply to  Merijn Kegel

Helemaal waar Merijn.

Jouw kracht is dat je vanuit de vrouw bent gaan denken.
Wij willen nu eenmaal niet al die technische details van de knoppen weten, maar hoe we iets makkelijk en in korte tijd praktisch in kunnen zetten.
Nogmaals bedankt.

Jeannette

Alexander Israel
Alexander Israel
10 years ago

Wat bijzonder is dat toch altijd weer: de invloed van de ouders/verzorgers. Hoe zeer we allen kopieën van hen geworden zijn, zonder daarin overigens een verwijt te laten doorklinken. Hadden ze anders geweten, dan hadden ze anders gedaan. Ik heb daarin mijn eigen verantwoording te nemen wanneer ik de dingen wil op de manier zoals ik ze wil.

Marcel Notermans
10 years ago

Ik ben zelfs van mening dat een goede opvoeding een kwestie is van het opruimen van je eigen shit!
Je moet de obstakels vanuit je jeugd doorbreken en dit proces ervaren en delen met je eigen kinderen. Meer waarde dan dit kun je niet geven ……

Annegien Font Freide
9 years ago

Wat een geweldig en confronterend stuk! Alle punten weet ik bewust uit te dragen, maar ik ondervind we degelijk dat mijn onderbewustzijn af en toe blijft hangen….

Bedankt voor deze input! Des te meer reden om er mee aan het werk te gaan!

O, en “ik ben toch zeker Sinterklaas niet” past ook wel in deze categorie:-)

Kees van der Stel
10 years ago

Ik wil graag even stilstaan bij:
”Mythe #2: Om welvarend te worden hoef ik alleen maar positief te denken en overvloed te visualiseren.”

Enkele blogteksten ervoor is een herconditionering audiotekst gepubliceerd met de titel: ‘Geld zonder moeite.” Hier gaat het om herconditionering van de mindset door middel van een hele serie affirmaties/helpende overtuigingen.

Hoe verhoudt zich deze audiotekst tot de genoemde mythe?

Ik geef ook een affirmatie 😉 : Be the change you want to be and implement the change you want to reach. Kees

Betsy van Kruisbergen
9 years ago

Leuk die mythes. Pensioen zegt niets meer tegenwoordig, AOW wanneer?? Positief denken is belangrijk voor je houding in het leven, alleen je wordt er financieel niet rijk van.
Investeren en professionals, dat is toch al bewezen dat dit niet de beste manier is. Alleen jijzelf kunt het beste met jouw geld omgaan, maar dan moet je het eerst wel hebben. Aan dit laatste moet je werken.
Dat heeft ook weer te maken met een stuk ontplooiing, zelf ontwikkeling. Je kunt niet groter worden als waar je met je persoonlijke ontwikkeling aan toe bent.

Ramon de Vries
Ramon de Vries
9 years ago

Ik denk dat de Christelijke cultuur rijkdom en geld gedemoniseerd heeft. Arm leven en arm blijven, het credo van de kerk. Terwijl als je geld hebt heb je veel meer mogelijkheden om goed te doen.

Geld is a-moraal. Het gaat er om wat je ermee doet. Net als een baksteen a-moraal is. Je kan er een gebouw mee bouwen of door een raam gooien en daarmee vernietigen. De baksteen besluit dat niet, maar de mens die de baksteen oppakt,

John van Laar
John van Laar
10 years ago

ik koop zoveel mogelijk aandelen met hoge dividenden. Van die Dividenden koop ik put opties, en schrijf ik call opties, zodat mijn verlies is beperkt maar ook mijn winsten. Maar ik krijg zo wel meer dan 15% rendement op jaarbasis.
Maar zo wordt ik niet fin. onafhankelijk , binnen 1,5 jaar, met 1 ton vermogen.
Hoe wel?

gokken op de beurs doe ik niet.
het risico is te groot………………

Diana van Haaften
Diana van Haaften
10 years ago

Ik vind het zo jammer dat ik er niet bij kan zijn in december.
Heb me daarom maar wel opgegeven voor de Financial Freedom informatieavond. Daar zal ik vast wel iets uithalen.
De overtuigingen die ik vooral nog heb komen vooral uit mijn jeugd: We hebben het niet en geld groeit niet op mijn rug zei mijn vader altijd…
Ik denk daar tegenwoordig al wel anders over. Als je echt iets wilt, kan het ook!

Dave de Lange
10 years ago

Net als jij heb ik ook de middelen op dit moment niet om in december te gaan, Diana.

En toch heb ik in mijn hele denken en voelen gezet:

IK ZAL ER BIJ ZIJN !

Iedere dag ben ik hier van overtuigd en denk ik na HOE me dit gaat lukken.

Dus ik zie je daar…

Diana van Haaften
Diana van Haaften
10 years ago
Reply to  Dave de Lange

In dit geval gaat het niet om het financiele plaatje Dave. Ik heb dat weekend 2 dagen studie die ik echt niet kan missen helaas.

Maar ik weet zeker dat het jou wel gaat lukken om er bij te zijn.

Dave de Lange
10 years ago

Lief dat je dat zegt, Diana. Dat geeft nog eens extra kracht.

Zijn die studiedagen trouwens echt belangrijker ?
Of is er nog aan te ontkomen voor je ?

Diana van Haaften
Diana van Haaften
10 years ago
Reply to  Dave de Lange

Ja helaas wel. Ze hebben het aantal dagen al tot een minimum beperkt en als ik er 1 mis dan mag ik geen examen doen. Kan het dan wel weer later in halen met extra kosten natuurlijk, maar ik wil dit ook zo graag afgerond hebben. Dan kan ik me aansluiten bij de beroepsvereniging en dat is ook belangrijk voor de kwaliteit van mijn praktijk.

Marcel Notermans
10 years ago

Heel herkenbaar Diana! Ook mijn jeugd zat vol met “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. Ik heb altijd geleerd dat rijk worden niet voor ons was weggelegd. Gewoon hard werken en je best doen. Ik weet nu wel beter, mijn creativiteit mag los, geld mag bewegen, de energie zal stijgen.

Jammer dat je niet in staat bent naar de Financial Freedom te komen. Ik ga nu met Petra, mijn vrouw, voor de 2e keer dit jaar omdat de inhoud veranderd is (en omdat we het aanbod kregen van € 500,- voor 2 prs!). Ons plaatje begint compleet te worden, ook omdat we de training “Passive Income” al gevolgd hebben.

Als ik je ergens mee kan helpen hoor ik het graag van je.

Willy Triest
9 years ago

Tijdens en na de Financial Freedom seminar is me heel erg duidelijk geworden dat ‘rijk zijn’ en ‘financiële vrijheid’ deel uitmaken van een mind-set.

Het goede nieuws daarvan is dat het mogelijk is deze te veranderen! Wat ik samen met mijn echtgenote dan ook heel graag doe. Denk aan alles wat in de Business Bootcamp en Breakthrough to Success over mind-set gezegd is, en pas het opnieuw toe, het systeem is telkens hetzelfde.

Enkel hierdoor word je natuurlijk niet financieel vrij, maar het is een noodzakelijke eerste stap.

Fleur Klinkers
9 years ago

Ik heb geld nodig om geld te genereren! Daar mag ik nog wat creatiever in worden… en durven te vragen, met mijn voorstel voor de dag durven komen…

Rozelinde Warmoes
Rozelinde Warmoes
9 years ago

Onwaarheden die ik geleerd heb over geld:
– Er zijn maar een paar mensen die het ‘geluk’ hebben om hun geld te verdienen met hun hobby of talent. De meeste mensen kunnen dat niet. (en ik natuurlijk ook niet 🙂
– Geld is on-spiritueel en geld willen is egoïstisch
– Je moet hard werken voor geld
– Financieel vrij zijn bestaat eigenlijk niet
– als je geld hebt, kan je het altijd verliezen
– Er zijn maar een ‘paar’ mensen die rijk kunnen zijn.
– Je moet er ‘intelligent’ voor zijn om rijk te zijn.
– Je moet er een ‘man’ voor zijn om rijk te zijn.
– Grote mensen, mooie mensen en mannen verdienen meer geld dan anderen.
– geld is stress en angst
– als je geld hebt gaan machthebbers het van je afnemen op alle mogelijk illegale manieren

Erika van Dijk
9 years ago

Geld blijkt in Nederland altijd een negatieve belading te hebben, “geld stinkt”, “geld maakt niet gelukkig”, mensen durven niet meer te genieten van de mooie dingen die met geld gecreëerd kunnen worden. Ik blijf bij mijn standpunt dat een goed beheer van je geld gelukkiger maakt dan het bezitten van geld.

wendy koopman
wendy koopman
10 years ago

Het is een interessant onderwerp: geld. De overtuigingen die ik heb meegekregen over geld zijn zeker dat “geld niet op je rug groeit” en je er daarom “hard voor moet werken”. Ergens leeft ook wel in mij een verhaal over miljonairs/rijke mensen dat het toch ergens niet deugt dat zij zoveel geld hebben…. Terwijl zij eigenlijk het goede voorbeeld geven! En ik iedereen alles zou moeten gunnen op elk gebied, dus ook geld. Welke overtuiging ook sterk in mij leeft is: “geld maakt niet gelukkig”. Vroeger op de middelbare school schreven we er in onze agenda’s bij: “maar gelukkig maakt men geld” haha. In ieder geval ben ik nog niet vrij van deze hardnekkige ideeen over geld. Tot 19-11 !

Lotte van Kessel
10 years ago
Reply to  wendy koopman

Wauw Wendy, wat GEWELDIG dat je er ook bij bent in December!!

Robert Rosier
10 years ago

Het is een intelligente vondst, geld. Een heel handig ruilmiddel, zodat je niet steeds hoeft te rekenen hoeveel appels je moet ruilen voor een stoel die je wilt ruilen omdat je een emmer en een schep nodig hebt maar waarvan de eigenaar dus appels wil hebben…

Maar het is ook een illusie, want het is ontstaan als een waardepapier. Niet meer dan een handtekening van een “koning” of “keizer” als garantie dat er “genoeg goud in de grond ligt om te garanderen dat…”

Ondertussen gaat het richting een digitale, virtuele stroom van cijfertjes en wie weet komt het moment nog dat we helemaal geen concreet geld in onze handen hebben. Dat het helemaal niet meer in het echt bestaat. Niets is dus behalve een illusie.

Eigenlijk is het dat nu al.

Saskia Frankena
10 years ago

Wat ik ook wel een sterke ondermijner vind is:
Over geld praat je niet. Wie dat doet is een opschepper!. Dat is natuurlijk ook jaloezie, maar ook een stuk cultuur. Geld komt vanzelf, je doet het niet voor het geld, wie weet wat er allemaal achter zit? Of is het nog een overblijfsel uit de periode dat de aristocratie meer de norm bepaalde. Daar was vanzelfsprekend geld, dus daar praat je dan niet over. Of juist het Calvinistische, waar dit natuurlijk niet iets was waar je openlijk naar streeft.

Maar ik denk ook dat het een stuk onmacht is. Geld is er of het is er niet en zo heel veel meer dan “zuinig zijn met spijt bouwt huizen als kamelen” kunnen we er niet mee.

Yassir van Unen
7 years ago

De grootste leugen is wat mij betreft de ontwikkeling van rente. Oftewel zogenaamd geld verzinnen wat er niet is dat wel terugbetaald moet worden.

Sinds dat is ontwikkeld hebben de banken zoveel landen in hun greep. Het is gewoon absurd.
En in deze tijd zijn leningen niet meer dan een klik op de computer, dus leningen is makkelijk geld verdienen met monopolygeld…

Petra Fisher
10 years ago

Als je voor een dubbeltje geboren bent… ja hij kwam al langs. Ik ben me er inmiddels van bewust dat ik als LinkedInMasterCoach gewoon echt goed ben en dus ook prijzen vraag die daar bij horen.

Robert Rosier
10 years ago
Reply to  Petra Fisher

Dat we het “waard” zijn dus. Mooi…

Marcel Notermans
10 years ago

Ik heb laatst een mooie ervaring met mijn pensioen gehad.
Mijn pensioenfonds belde mij op met de vraag of ik mij bewust was van het feit dat mijn huidige pensioen niet afdoende zal zijn voor de toekomst en dat ik waarschijn actie moet ondernemen om meer zekerheid te kweken.

Dit was mijn antwoord:
“Zeker, ik heb dan ook besloten binnekort helemaal te stoppen met mijn vaste baan en geheel zelfstandig te gaan. Dan kan ik stoppen met het pensioen dat veel te weinig geld genereert en kan ik actie ondernemen om binnen 2 jaar financieel vrij te worden via passief inkomen.”

Het was even stil, de medewerker van het pensioenfonds wist even niets meer te zeggen. Na een paar tellen “uhhh ….. ok …. dan wens ik u veel succes…… dank voor u tijd.” Ik had even de de neiging om te zeggen “zal ik u vertellen hoe u dit ook kan doen?” Zover kwam het niet. Vol energie en overtuiging hing ik op. Een heerlijk telefoongesprek!!!

Ingrid Verbeek
Ingrid Verbeek
10 years ago

Hey Marcel kanjer!
YES!! Wat gaaf, Helemaal geweldig.
Eigenlijk droomt iedereen van zo’n gesprek. TOP!

Ik ben benieuwd hoe lang deze
Persoon nog heeft nagedacht, nadat hij/zij de hoorn erop gelegd had :o)
En of de essentie is aangekomen.

Ik had laatst een soort gelijk iets.
Bij ons op het werk kwam er onlangs een pensioenadviseur een voorlichtingsmiddag geven. Deze bijeenkomst had echter plaats op
Mijn vrije middag. Eigenlijk vonden ze dat ik hier wel bij aanwezig zou moeten zijn. Ik vertelde dat ik niet van plan was om hier mijn “vrije” middag voor op te geven. Na mijn uitleg over hoe ik dacht over mijn pensioen en mijn plan over financiële vrijheid, stonden ze mij perplex aan te kijken. Denk niet dat het over kwam. De volgende dag vertelden ze mij dat ik echt wat gemist had. Met een glimlach zei ik; geeft niets, als het voor jullie maar helemaal helder is.

Het geeft je idd een heerlijk gevoel.

You go for it!
I know you can do it.
Een hele dikke knuffel en tot gauw

Dave de Lange
10 years ago
Reply to  Ingrid Verbeek

Heerlijk, hè, Ingrid. Als je zo je eigen leven bepaalt.

You go girl !

Dave de Lange
10 years ago

Heb jij die adviseur even uit zijn comfortzone geslagen, zeg, Marcel ! LOL

Ik vond het een leuke verrassing om jullie te ontmoeten.
Binnenkort spreken we af voor een kop koffie, hè ?

Groetjes.

Jeremine Holt
10 years ago

Mijn ingepeperde overtuiging over geld is dat mensen met geld klootzakken zijn. Niet zozeer vanwege het geld dat ze hebben, maar de enige manier om aan veel geld te komen is over de ruggen van anderen.

Bescheidenheid was in mijn opvoeding een groot goed. En netwerken is alleen maar vriendjespolitiek en dus fout.

Als je maar je best doet en hoge cijfers haalt, dan kom je er vanzelf. Ja, je komt vanzelf in een burnout terecht.

Dus ik heb hele gesprekken met mezelf om die overtuigingen te lijf te gaan. En dat werkt. Al is het hardnekkig.

Alexander Israel
Alexander Israel
10 years ago
Reply to  Jeremine Holt

Hoi Jeremine,
Ik ben hier benieuwd naar: ervaar jij dat wanneer jij diegene bent met geld dat anderen over jou zullen denken ‘over welke ruggen zal ze dat bereikt hebben?’. Weerhoudt jou dat ook? Of draaf ik nu door?

een groet,
Alex

Marcel Notermans
10 years ago
Reply to  Jeremine Holt

Dat verhaal met die hoge cijfers is wel heel herkenbaar, niet alleen vanuit mijn jeugd, maar ook vanuit mijn eigen onderwijspraktijk.
Na 20 jaar lesgeven merk ik dat het hele onderwijssysteem mij behoorlijk is gaan tegenstaan door juist dit soort bekrompen denkwijzen.
Ben nu bezig om daar vol doorheen te breken. De visuaisatie is er al, het moment zelf gaat snel komen.

Anita Brinkman
10 years ago

Oh ja Marcel,

Ik herken hem nu ook in een keer weer. Hoge cijfers halen anders wordt het niets met je. Wat heb ik daar een stress van gehad zeker nu ik weet dat ik een leerstoornis heb.

Ik zeg altijd; het kwartje (haha) valt bij mij vaak niet of nooit.

Weet iemand daar ook iets over, dit gezegde? Ik ben nu benieuwd waarom ik dat vaak zeg.

gr anita

Dave de Lange
10 years ago
Reply to  Jeremine Holt

Goh, wat moest ik lachen om jouw opmerking, Jeremine:

“Als je maar je best doet en hoge cijfers haalt, dan kom je er vanzelf. Ja, je komt vanzelf in een burnout terecht.”

Geniaal gewoon.

Saskia van Velzen
10 years ago
Reply to  Jeremine Holt

O ja Jeremine, ik heb inderdaad ook de bizarre overtuiging dat netwerken vriendjespolitiek is, met de lading en nasmaak die bij het woord hoort. Geen idee trouwens hoe ik daar aan kom, in de loop van de jaren opgepikt.

Pas bij de Business Bootcamp kwam ik erachter dat netwerken nuttig is, boeiend, spannend en nog leuk ook! Je doet het liefst zaken met iemand die je tenminste een beetje kent.

Gelukkig heeft dat de overtuiging aan het wankelen gebracht, maar om is hij nog niet helemaal denk ik. Op naar de Networking Bootcamp om daar vanaf te komen!

Jeannette Bal
10 years ago

De belangrijkste les die ik tijdens de Business Bootcamp heb geleerd is dat ik geen geld nodig heb om geld te genereren.

Ik hoef niet voor alles te betalen wat ik nodig heb.
– kennis halen (krijg ik vaak gratis aangeboden)
– boeken (mag ik vaak lenen)
– mijn magneetmassages promoten (ik wordt gevraagd gratis deel te nemen tijdens evenementen)
– hulp tijdens het draaien van beurzen (wordt gratis aangeboden, anderen zien het als leermomenten)
– nieuwe ideeën worden gedeeld en tips gegeven

Ik heb belangrijke beslissingen genomen, afscheid moeten nemen van beurzen waar ik al 10 jaar kwam en een andere richting ingeslagen.

SUCCES verzekerd

ik wil meer om te kunnen delen = HEERLIJK

Linda Riel
Linda Riel
10 years ago

Ik hoor hier veel mensen zeggen dat ze naar de financial freedom intensive gaan, ik zou zelf ook wel interesse hebben in deze cursus, maar ben nog niet naar een Business Bootcmap geweest.

Ik heb me nu ingeschreven voor Business Bootcamp in januari, terwijl het eigenlijk minder goed uitkomt. Ik wilde namelijk in september ook al gaan, maar toen kon ik niet vanwege andere verplichtingen. Nu dus gewoon wel gaan!!

Ook ik heb van huis uit meegekregen dat :
– investeren riskant is
– je moet sparen
– een goede baan moet hebben.

Helaas ben ik een impulskoper en heb ik daardoor een redelijk gat in mijn hand. Mijn eerste stap nu is beter opletten wat ik uitgeef. Moet ik met boodschappen doen bijvoorbeeld per se dat A merk kopen of is het huismerk ook goed? Heb ik die schoenen echt nodig of heb ik genoeg andere schoenen? Ga ik dit echt gebruiken of gaat het gewoon om hebben? Als ik iets wil hebben geef ik mezelf een week. Als ik het dan nog steeds wil hebben koop ik het, ben ik het vergeten, dan wilde ik het blijkbaar toch niet zo graag.

Daarnaast ben ik nu bezig met een plan voor een website die zowel passief als actief inkomsten kan gaan opleveren (dankzij 4-hour work week weer op de voorgrond) en ben ik me aan het verdiepen in investeringsmogelijkheden. Hoe werkt dat nou eigenlijk investeren? (Mede dankzij Rich Dad, Poor Dad)

Ik ben al redelijk bezig, maar er valt nog zoveel te leren. Dan maar beginnen bij Business Bootcamp en zien of ik in 2012 naar de Financial Freedom Ontensive kan gaan.

Esther van den Enden
10 years ago

Ik herken veel van mijn oude overtuigingen in de commentaren hierboven. Na de Business Bootcamp en Master Entrepreneur zit ik midden in de chaos en verwarring van het loslaten van oude overtuigingen (samengevat: er is te weinig voor iedereen – schaarste) en het inprenten van nieuwe (samengevat: er is meer dan genoeg voor iedereen – overvloed). De nieuwe zitten al wel in mijn hoofd, alleen nog niet geworteld in mijn gevoel.

Goed nieuws dus: ik ben in beweging en beweeg me buiten mijn comfort zone. Ik ga aan de slag met mijn nieuwe overtuigingen en mijn nieuwe kennis, en grijp mijn kansen!

Hartelijke groet,
Esther van den Enden
Cirkel van Vertrouwen

Anita Brinkman
10 years ago

Hoi Esther

Heftig zo’n proces vind je niet?
Maar het ruimt zo lekker op ook mits je reageert met angst op de angst die je ervaart. Dat heb ik weleens hoor, de afgelopen tijd.

Kan het dan gelukkig toch zien als oude shit die zich aandient en EINDELIJK losgelaten kan worden.

Geld was vroeger bij ons zo’n enorme stressfactor dat ik nu al de bibbers krijg voor de Financial Freedom. Maar ik ben gelukkig niet alleen zoals toen ……………….

Dave de Lange
10 years ago
Reply to  Anita Brinkman

Nee, je staat er absoluut niet alleen voor, Anita.

Wij zijn er met z’n allen om je te helpen !

Patricia van Oosten
Patricia van Oosten
10 years ago

Ik kan iedereen mooi, vrij en helend leren zingen. Ik kan luisteraars in diepe ontspanning en stilte zingen. Ik kan een klas kinderen ongelooflijk blij laten zingen. Maar ik bots aan tegen een enorme standaard; zangles, muziek op school en verstillende concerten? Daar wil men een minimaal bedragje voor betalen. Een zangles mag niet meer dan 40,- kosten, tenzij je ‘beroemd’ bent, op school betalen ze je 20,- om een uur met 30 kinderen te zingen. En de concerten leveren na aftrek van de kosten net een onkostenvergoedinkje op. What to do?
Daarbij zorg ik alleen voor mijn kind, dus iedere stap buiten de deur kost ook geld vaak. Een bootcamp kan ik niet volgen omdat ik het niet kan betalen en omdat ik het gevoel heb dat het niet helemaal aansluit op deze bizarre situatie….
HElp!

Saskia Frankena
10 years ago

Hai Patricia,
In zeker zin herken ik mij in jouw situatie. Ook wij hebben regelmatig stukje maand over aan het einde van ons geld en ik zeg het vaak, dat kan ik niet betalen. Het geld is er dan ook echt niet, maar dat wil niet zeggen dat dingen niet kunnen. Steeds meer zeg ik: ik vind een manier om het wel te doen. En dan komen de dingen op mijn pad. Daar moet je soms wel hard voor werken, maar het kan.

Het Business Bootcamp is nog twee maanden weg. Zeg het tegen iedereen én het universum dat je daar naar toe wilt en je dat voor 1-1-2012 voor elkaar hebt. Is dat niet gelukt, wat ik mij niet voor kan stellen ;), dan hoor ik graag van je.

Ik verzeker je, het is echt de moeite waard om te gaan! Zeker jij.

Anouk Plantinga
Anouk Plantinga
10 years ago

Who Patricia, het wordt hoog tijd dat jij je gedachten gaat veranderen, want hier kom je niet verder mee. Als het echt zo is dat je helend zingt (en dat betwijfel ik niet), dan moet je leren hoe je daar geld mee kunt vedienen. Je zit vast in je eigen gedachten hierover. Als jij echt naar de Business Bootcamp wilt, die slechts 47 euro kost, dan krijg je dat wel voor elkaar. Zorg voor jezelf en voor je kind, op een andere manier dan je gewend bent. Dat kan echt!

Patricia van Oosten
Patricia van Oosten
10 years ago

47,-? Kun je me uitleggen hoe ik zo mee kan doen? Graag!
En, bedankt voor je reply.

Saskia Frankena
10 years ago

Hi Patricia,

De Business Bootcamp kost maar €47 voor twee volle dagen en je krijgt voor een buslading aan tips en inzichten mee. Je kunt je hier op de website inschrijven. Sowieso moet je deze eerst volgen om verder te kunnen met de andere cursussen (behalve de networking bootcamp). Echt…..gun jezelf dit.

Brechje Paling
9 years ago

Ook ik begrijp je gevoel van in een catch 22 te zitten… Toch zijn deelname aan zulke seminars juist de weg naar meer vrijheid in geld…

Ik ben begonnen aan de flowopener van Joia Stoutjesdijk zonder dat ik het geld had van te voren.

DIt staat lijnrecht tegenover wat mijn ouders mij geleerd hebben… Het bekende: ” geen geld uitgeven wat je niet hebt”

En toen we het even moeilijk hadden financieel omdat ik de Flowopener had gedaan dat ik wel even: ” mmmm ik had het niet moeten doen”.
Maar ook dat is weer een overtuiging.

Maar het is wel gelukt en we leven nog steeds en we kunnen nog steeds alles betalen.

De ervaring van mensen zoals Nisandeh zijn geweldig om van te leren!!

Heb je hier wat aan?

Karin van Toor
Karin van Toor
10 years ago

Hoi Patricia,

Inderdaad de ‘Business Bootcamp’ is the place to be. Wanneer jij in staat bent om een klas van 30 kinderen blij te laten zingen, dan is het belachelijk dat jij met 20 euro akkoord gaat. Tijdens de Business Bootcamp leer je een professionele houding tegenover ons prachtige beroep, het muzikaal plezier laten beleven door zoveel mogelijk mensen. Zelf ben ik pianodocente, heb een eigen pianoschool en dacht er nooit aan dat ik een ondernemer was. Nu ben ik erachter gekomen dat ik wel degelijk een ondernemer ben en met nog een geweldig product ook. Door de Bussiness Bootcamp kreeg ik een enorme boost en ik ben ervan overtuigd dat jij dat ook zal hebben en een andere kijk krijgt op jouw prachtige beroep, dat ook wel degelijk een winstgevende onderneming kan worden.

Met een muzikale groet,
Karin

Carmen
Carmen
10 years ago

Hallo Patricia ,

Wat ik laats bij de Business Bootcamp heb geleerd , is dat als men jou niet kan betalen, ze jou ook niet waard zijn .
Het zal wat tijd kosten maar je moet jezelf hoger in de markt zetten .
Als jij jezelf geen bepaalde waarde geeft doen anderen dat ook niet !
En nu alles duurder wordt zal je ook hierin mee moeten gaan helemaal niets mis mee.
Vraag ook of er mensen in je omgeving met je mee kunnen denken, het is soms maar een kleine twist die je aan je product moet geven zodat je toch net weer wat meer kunt vragen dan je concullegas ( blijf het een leuk woord vinden).

Veel suc6
Carmen

Marja Dedden
10 years ago

Hallo Patricia,
Ik begrijp in welke positie je zit. En juist daarom denk ik dat je heel veel aan de Business Bootcamp zal hebben. Waar een wil is is een weg.

Esther Molenaar
10 years ago

Nog vaak denk ik: “Dat kan ik niet betalen.” Met als enige gevolg dat ik het ook niet kan betalen. Ik zie dan geen opties meer om het op een andere manier te kunnen betalen. Of ik wil ze niet zien…. Raar hoe ons brein werkt!
Helaas ervaar ik aan den lijve hoe het is om op bijstandsniveau te leven en dan ook nog met twee kleine kinderen. De frase “Dat kan ik niet betalen” komt dan snel naar boven. Ik leer wel omdenken. Dus “dat kan ik niet betalen”, wordt, “daar ligt op dit moment mijn prioriteit niet”.

Afgelopen weekend heb ik een training gevolgd over geld verdienen met Facebook. Er gaan tijd in zitten om alles op te zetten, zodat de geldstromen kunnen gaan stromen, om het maar zo te zeggen.
De reactie van mijn vader op die training: “Ja, ging het allemaal maar zo gemakkelijk.” Terwijl ik nog niet eens had verteld hoe je dat zou kunnen realiseren. Direct werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik heb het dus niet van een vreemde.

Mijn rijtje met geld overtuigingen:
Geld maakt niet gelukkig (NEE, maar het helpt wel).
Geld verdienen gaat niet gemakkelijk.
Je moet hard werken voor je geld.
Zorg eerst maar eens dat je je financiën op orde brengt, voordat je….
Dat kan ik niet betalen.
Heb jij geld?
Ga daar maar eens voor sparen.

Petra Notermans
10 years ago

Hoi Esther,
Wauw, wat een herkenning. Ook ik zeg de laatste tijd regelmatig tegen mijn kinderen dat we het niet kunnen betalen. Wat een mooie vervanging hiervoor heb jij gevonden! Dat ga ik vanaf nu ook zeggen! Dank hiervoor!
De ervaring met je vader is voor mij ook heel herkenbaar. Na de Breakthrough to Success hebben mijn man en ik besloten om een boek te gaan schrijven. Heel enthousiast vertel ik dat tegen mijn moeder. Reactie: “dat is gewoon de boel bedonderen wat jij doet”. Ze heeft zich naderhand hiervoor wel geexcuseerd, maar voor mij is wel weer duidelijk waar ik mijn beeld dat ik niets waardevol te vertellen heb vandaan heb gehaald. Na de Breakthrough to Success neem ik hier zelf 100% verantwoordelijkheid voor. Die opmerking stopt mij nu niet meer!

Dave de Lange
10 years ago

“dat is gewoon de boel bedonderen wat jij doet”

Wat een verschrikkelijk kwetsende opmerking, zeg, van je moeder.
Goed dat je je daar niet door laat tegen houden !

Overigens wel top dat ze haar verontschuldigingen alsnog heeft aangeboden.

Dave de Lange
10 years ago

Herkenbaar, Esther., dat van je vader. Ik zie ook bij mijn vriendin.
Afgelopen weekend waren we samen bij het Breakthrough To Success seminar.
Daar heeft ze een duidelijke overtuiging veranderd. Namelijk dat je je (lichamelijk) kapot moet werken.
Dat heeft ze haar hele leven ook gedaan.

Nu heeft ze ingeprent : Geld verdienen is gemakkelijk !

Dat geeft rust…

Petra Notermans
10 years ago
Reply to  Dave de Lange

Hoi Dave,
Dat is ook een mooie ervaring, dat geld verdienen makkelijk is. Ik heb dat zelf een paar keer mogen ervaren en ik kan je zeggen, dat geeft een enorme drive. Bij mij werkt het als volgt: ik moet letterlijk een knopje omzetten in mijn gedachte. Ik hoor dan ook echt klik, heel vreemd. En dan zie ik plots de mogelijkheden en ga ik ervoor. Ik wil nu nog leren om dat knopje permanent omgezet te krijgen.

Brechje Paling
9 years ago

Af en toe de knop om kunnen zetten herken ik Petra.

De permanente knop om zetten, lijkt me heerlijk!

Daar ga ik ook voor :)))

Dave de Lange
10 years ago

Ik denk dat het knopje vanzelf omgedraaid blijft, wanneer je het genoeg hebt geactiveerd, Petra.

Dus blijven gewoon switchen…

Suzan Jong
10 years ago

Mijn meest beperkende overtuiging over geld is:
– wees tevreden met wat je hebt! (het kan altijd slechter…). Met deze overtuiging wordt een dubbeltje nooit een kwartje…

Een andere overtuiging is “veel geld hebben, vergt veel verantwoordelijkheid” (en de twijfel of ik die verantwoordelijkheid wel kan dragen).

En.. “als je veel geld hebt, is het moeilijk om te onderscheiden wie nu je echte vrienden zijn”.