Ik schaam me diep…

4666 views | 9 reacties |
shares

De eerste keer dat ik hoorde over de Kamlari meisjes in Nepal voelde ik een heel groot verdriet en enorme boosheid in mij opwellen.

En terwijl ik ontdekte dat ieder jaar bijna 6000 meisjes als slavin worden verkocht, werd ik vooral opgeslokt door mijn eigen gevoel van boosheid over het bestaan van zoveel onrecht in de wereld.

Maar… als ik heel eerlijk ben, bedacht ik me op dat moment niet hoe het voor een Nepalees meisje moet zijn wanneer ze door haar ouders wordt verkocht aan iemand die ze nog nooit eerder heeft gezien.

Ik besef dat ik waarschijnlijk het dichtst bij dit vreselijk onheilspellende gevoel kom als ik denk aan mijn eigen dochter. De knoop in mijn maag en de pijn in mijn hart is niet met woorden te beschrijven.

Maar woorden zijn het enige wat ik nu heb om jouw aandacht te krijgen voor het lot van de Kamlari meisjes in Nepal.

Bereid je dus voor op een lang, pijnlijk en confronterend verhaal.

Wat betekent het om een Kamlari meisje te zijn

Hieronder beschrijf ik wat ik ontdekte over de situatie de 11-jarig Urmila. Ik geef je daarbij alleen de feiten, zonder emoties, zonder stil te staan bij hoe bevoorrecht ik ben of de gedachte ‘dat iemand hier iets aan moet doen.’

Over het Kamlari meisje Urmila…

Vanaf haar geboorte groeit Urmila op in een Nepalees Tharu dorpje aan de zuidelijke uitlopers van de Himalaya. Het is een arm dorp. Geen elektriciteit. Geen water. Haar vader werkt – zoals de meeste mannen – in de velden en verdient minder dan een dollar per dag. Haar moeder zorgt – zoals de meeste moeders – voor Urmila en haar 5 jongere broers en zussen.

“Hoe kun je nu 6 kinderen op de wereld zetten, terwijl je van minder dan 1 dollar per dag moet leven?” zul je misschien denken. Maar onthoud, ik geef je nu alleen de feiten, de dagelijks realiteit.

Als meisje ging Urmila niet of nauwelijks naar school. De dichtstbijzijnde school is niet alleen 2 uur lopen verwijderd, er wordt ook van haar verwacht dat ze thuis blijft en haar moeder helpt met het verzorgen van de baby’s.Blogpost image 2

Op een dag, als ze 10 jaar is, vertelt haar vader Urmila dat ze de volgende ochtend zal worden opgehaald. “Je gaat wonen en werken in een groot huis in een grote stad. Je moet jouw meester gehoorzamen en doen wat je wordt opgedragen.

Wanneer Urmila begint te huilen, belooft haar vader dat haar nieuwe meester goed voor haar zal zorgen en haar zelfs naar school zal sturen.

In deze cultuur wordt een meisje gezien als het bezit van haar vader, en later van haar man. Ze is geboren om de rest van haar leven te gehoorzamen.

Terwijl de tranen over haar wangen lopen, betreedt Urmila het huis van haar nieuwe meester. Ze moet slapen op een vieze vloer in een kleine kamer die ze moet delen met nog 6 andere meisjes.

Vanaf die dag moet Urmila 7 dagen per week schoonmaken, de was doen, hout en water halen en andere taken, van vroeg in de morgen tot laat in de avond.

Haar leven als kind is voorbij.

Op een goede dag valt ze snel in slaap op de harde vloer, hongerig en totaal uitgeput. Maar tijdens sommige nachten wordt ze ontboden in de slaapkamer van haar meester, waar hij haar vervolgens verkracht. En als hij in slaap is gevallen, kruipt ze bloedend en huilend terug naar haar hok.

Onthoud. Dit zijn de feiten, ontdaan van alle emoties.

Officieel is het houden van Kamlari meisje sinds 2006 verboden, maar door ‘culturele traagheid’ en gebrekkige handhaving van de wet, zijn deze praktijken nog aan de orde van de dag.

Urmila is 3 keer weggelopen. Twee keer nadat ze was afgeranseld voor het leveren van ‘slordig werk’ en een keer nadat ze voor straf kokend water over zich heen had gekregen. Maar na uren te hebben gerend in de onherbergzame omgeving, is ze weer opgepakt en flink geslagen met blijvende littekens over haar hele lichaam tot gevolg.

Over tot de orde van de dag

Tijdens een van haar vluchtpogingen bereikte Urmila zelfs het huis van haar ouders. Maar, toen haar vader thuiskwam en zijn dochter daar zag slapen tussen haar broers en zussen, heeft hij haar opgepikt en rechtstreeks naar het huis haar meester terug gesleept.Blogimage

Ze weet niet dat haar vader haar voor $75 (een derde van zijn jaarinkomen) heeft verkocht; zoals je een stuk huisraad of een geit verkoopt.

Ze weet ook niet dat – over ongeveer 2 jaar – haar meester een jonger meisje zal kopen, misschien zelfs haar eigen zus. Haar meester zal dan zijn ‘investering’ terugverdienen en Urmila doorverkopen aan een bordeel in India.

Ze heeft daar nu geen weet van. Haar leven is vooralsnog heel eenvoudig en voorspelbaar. Poetsen, schrobben, sjouwen, vegen, verkrachting, slapen. En morgen… opnieuw.

En toen… moest ik denken aan mijn eigen dochter. Thom.

Toen zij 11 jaar oud was, hield ze van dansen, verkleedpartijen en boeken lezen. We vierden haar 11e verjaardag in Disneyland Parijs. En ik kan me nog herinneren hoe overstuur ze was omdat ze niet in een achtbaan mocht, omdat ze nog te klein was.

In een flits zag ik mijn dochter Thom in de situatie van Urmila…

En toen werd ik overvallen door een diep gevoel van SCHAAMTE.

Ik schaam me omdat ik wist wat er met meisjes als Urmila gebeurt en ik deed er niets aan.

Dus committeerde ik mezelf om er wel iets aan te doen.

Deze maand zijn we met onze Open Circles Foundation begonnen met een crowdfunding campagne om Urmila en 1000 andere Kamlari meisjes te redden en de destructieve spiraal van armoede, slavernij, misbruik, armoede, slavernij, misbruik, armoede, slavernij…

…VOORGOED te doorbreken!

En JIJ kan daarbij helpen, op 3 manieren.

Manier 1 – Doneer!

Doneer aan de Save a Girl campagne via www.Save-a-Girl.org

Afhankelijk van de hoogte van jouw donatie, kom je in aanmerking voor geweldige cadeaus als dank voor jouw bijdrage.

En we hebben nieuwe cadeaus voor bijdrages van €25, €100 en €1.000

In de onderstaande video geef ik je meer uitleg over alle zogenoemde crowdfunding PERKS.

Manier 2 – Stem!

Wil je stemmen op mijn lezerscolumn “Red een Meisje” in Metro?

Gisteren (maandagavond) is deze column online geplaatst en met jouw stem maken we veel kans om deze column in de Metro krant gepubliceerd te krijgen.

Stem hier voor Red een Meisje in de Metrokrant
(je wordt gevraagd in te loggen; een account aanmaken is zo gepiept)

Klik ook op de social share buttons bij de column en/of deel onderstaande link via jouw social media netwerken:

http://www.metronieuws.nl/lezerscolumn/nisandeh/actueel/2016/04/red-een-meisje

Manier 3 – Deel!

Deel de link naar de Save a Girl campagne met zoveel mogelijk mensen in jouw netwerk.

Kopieer en plak de onderstaande campagne link in een social media bericht.

http://www.save-a-girl.org

Dankjewel voor alles wat je wilt doen. Hoe meer geld en aandacht we voor deze campagne kunnen genereren, hoe meer meisjes we kunnen redden.

Met grote dankbaarheid,

Nisandeh

PS. Deel dit artikel met zoveel mogelijk mensen in jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Google+ en Twitter knoppen te klikken. Hoe meer mensen hiervan weten, hoe meer meisjes we samen kunnen redden van de ondergang. Nogmaals dank.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rose Jansen
6 years ago

I had to cry reading your story.

I’ve changed my site yesterday and decided to commit myself to creating a better world.
How beautiful to see your mail this morning, so in line with my new vision. I will also share your campaign with my mailinglist. Lets change this world!

Thank you for sharing
Rose

Roy Sijgers
Roy Sijgers
6 years ago

Gedeeld, gestemd en aanbevolen.

En gaandeweg nog wat geleerd ook: richt je aandacht op zaken die je belangrijk vindt. Inspirerend hoe Nisandeh en Open Circles hier steeds weer een voorbeeld in zijn.

Thanks en tot snel bij de Business Bootcamp en de Master Presenter!

Yafit Taranto
6 years ago

Ik las net een mooie post op FB over wat hadden we kunnen doen met de 42.5 miljoen euro van de referendum geld morgen. Daarna las ik jouw sterk en pijnlijke artikel.

De berekening is vrij makkelijk.
Als een 11 jarige meisje voor 75US$ in Nepal wordt verkocht (65.91€). Dan IPV 01 referendum hadden we 644,818 (zeshonderd vier en viertig duizend acht honderd achttien) slaaf-meisjes kunnen reden.Er worden 6,000 meisjes per jaar verkocht = de volgende 107 jaar de meisjes van Nepal zouden kunnen vrij zijn van mensenhandeling. Ik schaam me ook soms om een mens te zijn.

Sjoerd Beurdens
6 years ago

Great work!

Erik Poisquet
6 years ago

Hi Nisandeh,

Thank you for sharing your story.
And for offering us the opportunity to DO something in order to make this planet a better place.

Wishing for a better world is one thing, MAKING IT HAPPEN is the only one that counts.

KR,
Erik

Inge Scheiberlich
Inge Scheiberlich
6 years ago

Very good work, together we can save these girls

Alice van der Salm-Verholt

Thank you for sharing this story. It is our obligation to stop this system and give girls like Urmari her life back again.

Donna Hoogstraaten
6 years ago

Ik stemde voor jouw artikel Nisandeh, en deelde de link nog eens en ik ben onder de indruk van de situatie van deze meisjes.

Samen kunnen we veel!

Linda Futa-van Goch
6 years ago

Great work. I will vote and share. Donations I put in the Open Eyes foundation. We work hard to save the thousend girls who are modern slaves here in the Netherlands. In forced prostitution. Thanks for your concern for girls sold as slaves.