Zakelijke kans of tijdsverspilling?

4159 views | 265 reacties |
shares


Nu de financiële situatie meer en meer een negatieve invloed heeft op businesses en families, raken mensen meer en meer gefrustreerd, in de war en zelfs wanhopig.

Ik zie teveel ondernemers, ZZP’ers en freelancers die een gemakkelijke uitweg zoeken, die op zoek zijn naar de wonderpil die hen bevrijdt van pijn, angst en teleurstelling…

En het geval is dat de markt vol is van financiële pijnstillers… vermomd als zakelijke kansen.

Als jij momenteel een zakelijke kans overweegt, doe jezelf een plezier en bekijk eerst deze 6 minuten durende video.

In de video deel ik met jou:

  • De ENIGE twee plaatsen waarin je jouw geld, tijd en energie zou moeten investeren
  • Waarom je MLM (Multi Level Marketing/Network Marketing) moet vermijden
  • Waarom je NIET moet investeren in FOREX of aandelen
  • Waarom wij NIET in onroerend goed investeren en waarom we geen trainingen over investeren in onroerend goed meer geven
  • Waarom internet marketing doen vanuit de verkeerde redenen, jouw business om zeep kan helpen.

De informatie die ik in deze video deel kan confronterend zijn voor sommigen.
En om volledige transparant te zijn – het is slechts mijn mening.
Dat maakt het niet tot de waarheid. Het maakt het ook niet fout.
Het is hoe ik de markt op dit moment zie.

.
Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om de discussie te openen voor jou en iedereen die dit artikel leest en de video bekijkt.

  • Als je het met me eens bent, dan hoor ik dat graag van je en ik ben benieuwd waarom je het met me eens bent
  • Als het niet met me eens bent, dan leer ik graag van je… Wat is het dat jij anders ziet dan ik.
  • Als je een vraag hebt, plaats die dan s.v.p. en hopelijk kan ik of iemand anders jouw vraag beantwoorden.

Laten we een open, eerlijke, ondersteunende en respectvolle discussie met elkaar aangaan.

Deel jouw gedachten hieronder in het commentaarveld, zodat we van elkaar kunnen leren.

Op jouw succes,

PS. En…DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier links te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

265 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Arnout Druyvesteyn
Arnout Druyvesteyn
9 years ago

Wat een hoop verschillende meningen. Mijn conclusie is dat de discussie vervuild wordt doordat er zoals altijd goede en slechte MLM bestaan en goede en slechte verkopers.
Ik geloof in systemen en bewezen concepten. ik geloof zelden in zogenaamde maatwerk van mensen die niet aantoonbaar heel succesvol zijn in wat ze doen.
Franchising is heel populair en bijna de helft van onze retail economie draait hierop. Hoe zou dat toch komen?
MLM is een soort mini franchise dus alleen al goed om te leren hoe een bedrijf en team bouwen werkt met betrekkelijk lage inleg. Met bewezen producten en systemen als het goed is. Niets mis mee.
Je eerste bedrijf is het moeilijkst, je eerste miljoen verdienen ook. Learning before earning. Nisandeh gooit teveel MLM op 1 hoop. Focus is goed. Distraction is fout. Je eigen put dieper graven is helemaal fout en dat zie ik veel mensen doen. Kijk naar USA en Australia. Ze lopen voor, niet achter. Heel veel Nederlanders zijn te eigenwijs om het te zien. Zo zijn we opgevoed. Veel zitten daardoor vast in hun denken. Succes allemaal met wat je doet. Doe het met goede intenties en ga ervoor. Dat kan ook MLM zijn hoewel die industrie ook aan het veranderen is, natuurlijk.

Peron van Stralen
9 years ago

De economie in de wereld is opgebouwd vanuit de geld eerst gedachte. Dit is inmiddels aan het afbreken. De economische leermeesters van decennia geven je daar handvaten voor hoe je dit kan signaleren. In Amerika is het risico van snelle Creative Destruction mogelijk nog wel groter dan in Europa. Het hangt aan elkaar.

Bewezen systemen die ineens niet meer blijken te werken zijn bijvoorbeeld het systeem van de banken, de hypotheken, de verzekeringen en de farmaceutische industrieën. Hoe maak je de samenleving afhankelijk. En dus financieel afhankelijk. Dit druist in tegen de behoefte van de samenleving. In ieder geval de mijne.

Ik wil voor mezelf geen excuses, waar ik ben opgegroeid, hoe ik ben opgevoed, hoe ik ben opgeleid, in het verleden. Ook niet de schuld bij de samenleving leggen. Dat ben je zelf. De samenleving.

Franchise en MLM zijn systemen die voor veel mensen zou kunnen werken. Het is echter geen business als je financieel onafhankelijk wil worden. Totdat je een dergelijk systeem zelf zou opzetten. Bewezen systemen zijn het voor de eigenaren. De risico’s liggen bij degene die er mee in zee gaat. Je moet er vanuit gaan dat je geen zeggenschap over de concepten hebt en dat wanneer het voor jou iets anders moet als het voor jou niet goed voelt. Omdat bijvoorbeeld de behoefte van je doelgroep wijzigt, dan heb je een probleem. Een groot probleem in sommige gevallen.

De economie van vandaag is nooit eerder zo geweest. Crisis is van alle tijden, doch als je je echt verdiept in de economie zie je de oorzaken van wat nu is ontstaan. En dat is lastig als je ook nog duidelijk focussen wil op de toekomst.

Vooruitkijken is goed en essentieel. Enige kennis van geschiedenis als je financieel onafhankelijk wilt worden is onontbeerlijk om te voorkomen dat je in te grote valkuilen stapt. Daar is deze hele discussie voor en zie ik als een belangrijke bewustwording van een grote groep mensen die allen vooruit willen en een mooie, gezonde samenleving willen opbouwen.

Wees alert wat er op je pad komt. Laat je niet verleiden door een primair verlangen door claims van financiele vrijheid. Herken en maak onderscheid in met wie je wel en niet in zee moet gaan.

Laat je leiden door je gevoel en niet primair door anderen. Je innerlijke kracht is hetgeen de samenleving nodig heeft. Die is veel groter dan menigeen nog ervaart.

Create it great and live it now!

Marjolein Kalter
9 years ago

Beste Arnout,
MLM als een manier om te leren hoe dingen in elkaar zitten is een vorm van education.
Ik heb vorig jaar een paar maanden energie gestopt in een MLM-business. Het kostte me uiteindelijk ongeveer 1000,- en dat beschouw ik als leergeld.
Het was niet mijn product en mijn belangrijkste drijfveer was geld verdienen. Eigenlijk vond ik het product te duur voor wat het bood. Ik schaamde me ervoor om daarover te praten en dan niet te praten over wat me het meeste inspireert: zorgen dat mensen in hun (loop)baan gaan schitteren.
En in de manier van marketen zag ik dat ik veel kon leren, maar daarmee viel het eigenlijk onder het kopje `education´ in plaats van MLM.
Voor mij werkte het als een distraction. Als het voor jou anders werkt: te gek!

Nisandeh Neta
9 years ago

There is nothing wrong with franchise Arnout, except that it is NOT a business opportunity. At least not for the franchiser.

If I buy a McDonalds franchise – it is NOT my business.
I have no control on the product, the marketing, the distribution, etc…
I’m working for someone else…

Again… I don’t say you can’t make money.
All I say is that it’s not a business opportunity for you.

It is, however, a business opportunity for McDonalds.

So… create franchises don’t buy ones…. my point of view.

Eelco van der Wal
9 years ago

Franchise is niet een vorm waarin ik op dit moment zou investeren. Ook al zou de helft van de retail daar op gebaseerd zijn. De gevolgen zie je in diezelfde retail terug.
Het is ook geen businessmodel dat je intrensieke waarde voor latere verkoop van je eigen onderneming oplevert.

Belangrijk is trouwens dat als je franchisenemerschap overweegt, de franchisegever heel goed past bij jouw eigen cultuur en wezen en het een verlengde is van je eigen businessmodel. Anders verlies je ook daarmee de focus.

Annemarie Visser
9 years ago

Mijn naam is Anne-Marie Visser en sinds 2 jaar heb ik een onderneming Chocolaterevolution.nl. Ik ben fulltime en professioneel netwerkmarketeer en dat is leuk, ontzettend leuk. Samenwerken in een team, elkaar ondersteunen in sterke punten en een daarmee een inkomen opbouwen.

Er is geen enkele redenen om MLM te vermijden, mits je je goed laat informeren en mits je zorgt dat je werkt binnen een goed en professioneel team, waarin je een aantal fulltime pro’s in een directe lijn een aantal professionals tegenkomt die jou trainen, ondersteunen en helpen.

Netwerkmarketing is een strategie dat werkt op basis van mond tot mond reclame, waarbij een distributiekanaal wordt opgebouwd en waarover een commissie wordt ontvangen over de gerealiseerde omzet.

Verschillende bedrijven hebben gekozen voor deze strategie en de wijze waarop de commissie worden bepaald verschilt per bedrijf. Iedereen op deze blog is ondernemer en doortastend genoeg om deze compensatieplannen te doorgronden en aan te voelen of het model bij je past. Wanneer dit je niet lukt en het voelt niet goed aan, neem dan gewoon de stap niet, of zorg dat je de kennis haalt bij een van deze professionele mensen.

Op geen enkele wijze is netwerkmarketing te vergelijken met een piramidespel. Waarom, simpel, een piramidespel is verboden.

Het organisatiemodel van een netwerkmarketingstrategie heeft vanzelfsprekend wel een piramidevorm.

Mind you, iedere organisatie die je uittekent kun je vereenvoudigen naar een piramide.

Nog een leuke nadenker, een versimpeling van het organisatiemodel van de SNS bank levert ook een piramide op. De SNS bank was een volledige legale organisatie maar heel veel mensen hebben er heel veel geld aan verloren en heel veel belastingbetalers gaan er heel veel geld aan mee betalen (alhoewel, dat van die belastingbetalers is vrij kort door de bocht geredeneerd , maar dat doet hier niet terzake).

Nog zo’n leuke inkopper. Scheringa zat aan het hoofd van een compleet legale en in zijn tijd zeer gerespecteerde piramide. Sterker nog, destijds heeft Scheringa een prijs ontvangen uit de handen van toenmalig premier Balkenende.

Rijkman Groenink……. etc.

Nu zijn deze redenering net zo kort door de bocht als het roepen dat MLM een piramidespel is, daar ben ik me bewust van.

Daarnaast is het allerslechtste advies dat ik ooit heb gehoord, je volledig te focussen op het uitrollen van jouw MLM strategie. Realiseer je wel, dat het uitrollen een manier van ondernemen is. Wil je slagen als ondernemer, dan vraagt dit de juiste mindset, strategie en focus. Hoe dat zit kun je bij Open Circles leren. Het is niet anders dan welke onderneming je ook opbouwt.

De magie van rijk worden, die vind je in iedere organisatie en door de hele samenleving heen. Dat is (wellicht helaas) de basis van het kapitalisme.

De code om financieel onafhankelijk te worden, moet je zelf vinden en kraken.

Kijk trouwens morgen naar Hollands Welvaren, Ned 1, VPRO vlak voor Pauw & Witteman, wanneer je een tipje van de sluier wilt oplichten wat nu Netwerkmarketing is.

Een heerlijke dag en succes!

Sabine schalkwijk
9 years ago

De beste investering is de investering in jezelf!
Dat is de meest constante.
Investering in zijn niet in hebben.
Wat heb ik nog een hoop te investeren!
Wat heb ik al een hoop geïnvesteerd!
Dat voelt goed.

Mieke Portegies
Mieke Portegies
9 years ago

Ik heb nog niet echt veel verstand van business, maar snap wel dat elke tijd zijn eigen manier van investeren vraagt. Het advies: investeer in je scholing en in je bedrijf, maakt de wereld wel eenvoudig. Het hangt nu alleen van mij af en hoe ik met anderen samenwerk, of ik geld genereer.

Marga Sijm
9 years ago

Begin deze week heb ik net het boek ‘Rijke pa, arme pa’ uitgelezen.
Het was een eye-opener, niet dat ik nu direct in aandelen of investeringen ga duiken, maar wel dat ik meer in die richting ga denken, het verbreedt in ieder geval mijn visie. En tegelijkertijd ga ik nadenken over mogelijkheden in die richting….

Je video, Nisandeh, laat duidelijk zien dat het nu niet de juiste tijd is om als beginneling je aandacht hieraan te besteden.
En dat stelt mij weer gerust om meer te focussen op mijn praktijk. Dank hiervoor!

Evert Verweij
9 years ago

Dear Nisandeh,

I agree with you when you say that your education and your business are the first 2 priorities to invest your time, effort and money in.

However I find it funny to see that in times when real estate was expensive, everybody said you should go into real estate because it’s a good investment. Now property prices come down, you (and many others say: don’t invest in real estate! I think, when you have some spare money, it is going to be a good time now to start investing in real estate. Land and buildings are things that always keep their value in the lomg run.

For myself I’m happy to have my own house in which I can invest some spare money if I have. I know it will always keep it’s value, despite the prices of houses have come down at the moment. But as I said, you are very right education is always the best investment and focus on your busines is also very necessary.

Nisandeh
Nisandeh
9 years ago
Reply to  Evert Verweij

Hi Evert,

About real-estate…
Actually, real-estate are probably going to lose at least 50% of their value in the coming years… so this is really a bad time to invest in them.

And… you write “buildings are things that always keep their value in the long run.”
This is actually not true in most cases.
They maybe keep their price or even increase in price, but they mostly lose value over time…

In the Financial Freedom we emphasize the difference between price and value… they are NOT the same…

Evert Verweij
9 years ago
Reply to  Nisandeh

Hi Nisandeh,

Thank you for your comment. I doubt whether real estate prices will drop by another 50%. It may be true for some places that were overpriced but not for most areas in the Netherlands, because this is a very populated country where space is always scarce.

By the way, in my opinion investment in real estate is not investment in buildings but in locations.

At the moment we see the production of new houses has dramatically dropped and there will be a moment the demand for houses will go up again and there will be some scarcity again however it will not be the same as in the past.

The coming decades the priority in the real estate and building business will have to be redevelopment instead of new development, and last but not least the energy revolution that is coming.

As a landscape architect I worked on redevelopment projects in the rural areas of the Netherlands, where a ‘silent revolution’ is taking place. Every day more than 10 farms stop their activity and all these buildings (and sometimes also the land) will be transformed into other functions. It’s a long story and I am seriously thinking of writing a book about it. You also inspired me to do so, thank you! Anyway if you are interested, let’s stay in touch!

Nisandeh Neta
9 years ago
Reply to  Evert Verweij

Again Evert – you’re talking about prices and I’m talking about value.
They are NOT the same thing…

Concerning land… I don’t know… I don’t have the knowledge or expertise…
I hope for you that you’re right.

Jean Van der Biest
9 years ago

Zoals MLM zijn er nog wel meer aanbiedingen van nepjobs:
bv: mistery shopper:
het lijkt aantrekkelijk: “je mag dingen gaan kopen met andermans geld en je wordt er nog voor betaald ook”
vergeet het maar !
Je bent al gauw anderhalf à twee uur bezig om een opdracht rond te krijgen: verkennen, bezoeken, checklist invullen, verslag maken.
Tenminste toch als je het een beetje goed wilt doen.
En dan verdien je met zo’n opdracht amper een schamele 15 Euro.
Maar als je dat ook nog wilt factureren (om fiscaal in orde te zijn) moet je daarvan ook nog eens de btw afdragen (21% in BE)
Reken daar ook nog eens je verplaatsingskosten af (auto, parkingticket) en je houdt al bijna helemaal niets meer over.
Daar pas ik dan ook categoriek voor.
Dit is dus een rekenoefening als voorbeeld.
Zo zijn er nóg wel aanbiedingen van nepjobs.

Inge Mous
9 years ago

Ja, wij waren enthousiast toen mijn man en ik 2 jaar geleden “Financial Freedom” hadden gevolgd. Door schade en schande hebben wij inmiddels blijkbaar dezelfde leercurve doorgemaakt als Nisandeh, want wij zijn tot dezelfde conclusie gekomen. Na de training hebben wij veel tijd, energie en (dus) geld besteed aan distractions, opportuniteiten als MLM, de huizenmarkt en het opzetten van een passief internetsysteem als doel op zich. Het heeft ons echter afgeleid van onze core business en we hadden het gevoel alleen maar harder in de ratrace te zijn gaan lopen! Ik ben dus zeer benieuwd naar de inhoud van de huidige training “Financial Freedom”.

Nisandeh Neta
9 years ago
Reply to  Inge Mous

Our whole focus today, Inge, both in the Financial Freedom course and later in the Passive Income course is on increasing your financial IQ (long-term investment in yourself) as well as building your business and your products to not only grow your working income, but also your passive income.

So you learn how to create products in YOUR BUSINESS, in YOUR EXPERTISE, based on YOUR KNOWLEDGE – that deliver massive value to YOUR TARGET AUDIENCE, but requires you to create them only once (this is working time) while you get paid for them again and again and again with minimum effort. That’s real passive income that keeps on giving…

Nathalie Martina
9 years ago
Reply to  Nisandeh Neta

Hallo Nisandeh,

De boodschap is om te investeren in jezelf en het bedrijf. Ik heb nooit eerder gehoord van MLM dus is het makkelijk om daar geen energie in te steken. De boodschap die sterker bij mij overkomt is dat je als leider van je bedrijf op basis van nieuwe inzichten het recht hebt om van mening te veranderen. Ik had voorheen altijd het idee dat je niet terug mag komen van beloften die je voorheen gemaakt heb, dus bedankt voor dit belangrijke inzicht!

Nathalie

Christine Roos
9 years ago

This is what I read a while ago:

During the Q&A session at Berkshire Hathaway’s annual meeting in 2008, Buffett said:

“The most important investment you can make is in yourself. Very few people get anything like their potential horsepower translated into the actual horsepower of their output in life. Potential exceeds realization for many people…The best asset is your own self. You can become to an enormous degree the person you want to be.”

I am aware of how much energy and time and commitment I need to put into my business to make it grow the way I want it to grow.

And, yes, there are distractions, potential opportunities left right and center.

But, the more I know my personal way, the more I become committed to go it and to invest only in things that will support this way, and nothing else

And that is really strengthening
And the increasing focus makes some decisions very eays.

Dave de Lange
9 years ago
Reply to  Christine Roos

@Christine:

Goede quote!

En in mijn ogen komt daar nog iets bij:
De wereld om je heen is een afspiegeling van hoe je denkt.
(Boeddha zei: ‘De geest is alles. Wat je denkt zul je worden.’)

Op z’n minst ervaar en zie je de wereld om je heen gekleurd door hoe je denkt. Door te blijven leren en je manier van denken en je perceptie van de wereld te veranderen, zul je een ander leven krijgen. Anders niet.

Zodra je dingen anders ziet, zie je kansen die je eerst niet zag. Of je weet nu wel hoe je die kansen moet pakken.
Dus investeer altijd als eerste in jezelf.

Wietske Zoethout
Wietske Zoethout
9 years ago

Focus is voor mij HET woord geworden. Het is zo lastig om precies te vertellen wat voor mij belangrijk is. Gister bij de Master Class Blogging werd ik er weer mee geconfronteerd. Zodra blikken wazig worden, weet ik dat ik niet duidelijk ben. Kort maar krachtig, dat is wat ik weer geleerd heb. Ik kom steeds dichter bij mijn focus. Nu op naar mijn eerste Blog, (maar eerst even oefenen voordat jullie het te zien krijgen) I

Francois van Iersel
9 years ago

Ik ben het helemaal eens met Nisandeh.
Zeker in deze rumoerige tijd kan je focus maar op 1 ding gericht zijn en dat is je corebusiness. Heb zelf vaak de fout gemaakt om meerdere dingen tegelijk te doen. Dat was achteraf geen goed idee.

Anne Goldsmits
9 years ago

Dit is een betere uitleg (meer genuanceerder) dan op de Business Bootcamp.

Ik blijf nog wel steeds geïnteresseerd over de uitleg waarom MLM geen business opportunity of passive income is. Want ik heb dat inzicht niet…..

Hester Hool
9 years ago
Reply to  Anne Goldsmits

Dag Anne, als je met MLM nu gaat beginnen kost dat ook heel veel tijd. Vooral bij de start van MLM zal dit in de begin periode veel kostbare tijd in beslag nemen en die tijd heb je in de huidige crisis nodig om je te focussen op je eigen bedrijf.

Robin van Hattum
9 years ago
Reply to  Anne Goldsmits

Er is niets mis met een goede MLM company als je hart ligt bij het product. En nee @Wilko, geen enkele markt is verzadigd als je maar onderscheidend genoeg bent. En @Ingrid: je hoeft ook niet enorme people skills te hebben (het helpt natuurlijk wel).

Zelfs een introvert als ik kan er succes mee hebben en elk jaar het inkomen zien groeien terwijl de overgrote meerderheid achteruit boert. De kunst is om vanuit je persoonlijke kwaliteiten je markt te helpen, zonder daar direct verkoop aan te koppelen. Hulp staat vast en kopen is bij ons een optie.

Het probleem is echter dat om je persoonlijk te onderscheiden, je te maken kunt krijgen met steeds maar verder aangescherpte regels van de company. En daarmee had ik de ervaring steeds meer het gevoel ‘in dienst van’ te zijn en steeds minder zelfstandig of ‘onafhankelijk’. Dat is waarom ik het geen business (meer) vind.

Een ander probleem is het negatieve imago dat veel (zoniet alle) mlm bedrijven hebben waar jij en ik geen oorzaak van zijn, maar waar je wel steeds tegenop moet boksen.

Wilko van der Ploeg
9 years ago

@Robin: “geen enkele markt is verzadigd als je maar onderscheidend genoeg bent.” … helemaal met je eens Robin, maar dat is juist het pijnpunt: Wanneer je mensen werft die allemaal jouw product gaan verkopen, ben je niet onderscheidend meer.

Stel je voor: Jij hebt een afslank product. En je product is zo onderscheidend, dat al die ander producten erbij in het niet vallen. Sterker nog, het heeft geen nadelige gevolgen voor de gezondheid en het effect is blijvend. Met recht een remarkable product en het product is helemaal perfect.

Als jij dit product op de markt zou brengen, zou je ‘close to Lalaland’ komen… Met een relatief eenvoudige marketingcampagne, besluit iedereen met overgewicht, dat hij het wil hebben… Maar het aantal mensen met overgewicht is eindig… er is een verzadigingspunt in de markt. Zelfs voor een remarkable product. Wereldwijd zijn er een miljard mensen, die dit product zonder twijfel willen kopen!

Stel nu, dat ik dit product via een MLM formule op de markt wil brengen. Ik ga naar een Business Bootcamp en tijdens het Beehive game verspreid ik mijn vraag ‘Wil jij passief inkomen verdienen, met een werkelijk remarkable product’…. En ik heb ervoor gezorgd, dat ik met een marathonloper in het groepje zit, dus ik krijg 1000 visitekaartjes.

En ik organiseer een info bijeenkomst. In het NBC natuurlijk, want Nisandeh had verteld, dat er niet veel zalen zijn met ruimte voor 1000 man. En ik maak de mensen dolenthousiast… mijn verhaal over passief inkomen via MLM snijdt hout! Iedereen knows me, likes me en trusts me… sterker nog, een tiental mensen biedt mij hun vrouw ten huwelijk aan (hmmm… waarom zouden ze dat nu willen…)

En die mensen zijn ook allemaal dolenthousiast… Het NBC is volgeboekt, omdat iedere deelnemer aan mijn infobijeenkomst zijn eigen infobijeenkomst organiseert… en iedereen krijgt 1000 mensen die passief inkomen willen verdienen met mijn afslankproduct… En nogmaals…Al die mensen die op die infobijeenkomsten waren reizen over de hele wereld om mensen te werven en ieder werft er 1000… En binnen een jaar tijd, heb ik als fabrikant een miljard producten verkocht. GEWELDIG… En de mensen helemaal onder… dat waren er 1000 die bij mij kwamen maal de 1000 die zij hadden gerecruteerd maal de 1000 die daarna werden gerecruteerd… goh…. iedereen heeft in principe een markt van 1 klant… In een dergelijke opotuny ontbreken volgens mij meer letters dan alleen de ‘r’

MLM is de enige distributieformule, waarbij de verkoper een (korte termijn) beloning ontvangt om zijn eigen concurrenten te kweken… Slim bedacht van de fabrikant.

Nisandeh Neta
9 years ago
Reply to  Anne Goldsmits

Hi Anne,

In the Financial Freedom course I have a whole session about what is a business opportunity and what isn’t.

I’ll try to summarize a few of the points in a few sentences.
To be able to have a great business system the business needs to have 4 main qualities/characteristics.
Two important ones are:

1. They are not easy to enter
When it’s easy to enter barriers fall, competition increases and the value of the business decreases.
You don’t want to be in a business – that everyone can start in 10 minutes (e.g. business in a box, get-rich-quick-scheme, MLM…)

2. Their owners have control
MLM (network marketing) gives you NO control
• You cannot change/influence the product, the prices, the marketing…
• When you invest your time into someone else’s brand, you become part of their marketing plan
• Network marketing is about sales, distribution and training – not entrepreneurship
• As a network marketer you don’t own a business, you own a job – of creating and managing a sales organization

In short, MLM (network marketing) gives you little control, it’s very easy to enter, and many times they solve no real need… A risky business proposition…

Hope that helps, Nisandeh

Wilko van der Ploeg
9 years ago
Reply to  Anne Goldsmits

@Anne: En het is toch zo duidelijk… MLM is een business opportunity voor de mensen aan de top, niet voor de werkmieren op de werkvloer. Als ik tijdens een Business Bootcamp een keer heel hard door de zaal roep ‘Wie kan mij aan voedingssupplementen helpen’, durf ik te wedden dat 10-20 man direct aan komt hollen… allemaal met hetzelfde product, wat zich op geen enkele manier onderscheidt van de rest. Doe het op een willekeurige familiebijeenkomst en je hebt hetzelfde verhaal.

Hoe verder je in de downline zit, hoe kleiner de kans is, dat je ook daadwerkelijk geld zult verdienen met het product laat staan passief inkomen. Het probleem is inherent aan MLM: je verzadigt de markt met verkopers van je eigen product…

Je kan rijk worden van MLM en je kan passief inkomen verdienen met MLM… maar dan moet je hoog in de piramide zitten… Het probleem van de meeste MLM-ers is echter, dat ze hun product nauwelijks weten te verkopen, omdat de markt verzadigd is en dus maar proberen hun downline te creeeren, er niet aan denkend, dat voor hun downline de markt even verzadigd is.

Jean Van der Biest
9 years ago

juist Wilko, precies dat is het probleem: de markt van de aangeboden producten is in de meeste gevallen oververzadigd qua aanbod. En daarbij moet je ook nog een keer opboksen tegen concurrentie van de grootketens die regelmatig verkopen aan dumpingprijzen met winstmarges die amper of zelfs niet de kosten dekken. Zij kunnen zich dat veroorloven omdat het ‘lokkers’ zijn om klanten over de vloer te krijgen, die dan ook een heleboel andere dingen kopen (met normale marges)
Maar als je dus enkel die bepaalde range producten kan aanbieden prijs je jezelf gewoon uit de markt.
Als men je dan ook nog eens verplicht om zelf een hele vorraad in te doen, ben jij de eigenlijke markt geworden zonder dat je er erg in hebt.
Een uitzondering is wel Tupperware maar dat komt precies doordat die producten nergens anders te verkrijgen zijn. En dus is er geen ongelijke concurrentie. Al worden er steeds meer evenwaardige alternatieven in de markt aangeboden door andere producenten.

John Verbruggen
9 years ago

Duidelijke uitleg Wilko. Maar wat misschien nog wel belangrijker is: hoe kun je een product gaan verkopen zonder dat je er echt in gelooft? Als de enige reden is: ik kan er financieel vrij mee worden… Dat is volgens mij de slechts denkbare reden om iets te gaan verkopen.

Hester Hool
9 years ago

Geld(zucht) maakt bij veel mensen helaas veel goed John.

De pillen vliegen je in het rond op de Business Bootcamp en men is teleurgesteld als je zegt dat je geen pillenslikker bent maar een gezonde leefstijl nastreeft en dat je dit andere mensen ook (gratis) adviseert.

Het is wel opvallend. Ik ben in mijn werkzame leven, sinds mijn eerste contact in oktober 2012 met de Business Bootcamp, nog nooit zoveel MLM promotors tegengekomen. Daarvoor, dus vanaf mijn 19de tot mijn 55ste, slechts 2 maal!!

John Verbruggen
9 years ago
Reply to  Hester Hool

Nou ik geloof niet in dingen alleen doen voor geld. Als je ‘s morgens in de trein of bus eens naar al die sjacherijnige gezichten kijkt weet ik genoeg. Snel geld bestaat in mijn ogen niet. Maar omdat het zo aantrekkelijk klinkt stampen mensen er telkens met beide voeten in.

Ik focus me op mijn eigen werk, daar zit voorlopig nog genoeg rek in.

Wilko van der Ploeg
9 years ago

@John: Ieder product wat ik verkoop of verkocht heb, geloof ik in… maar niet alles is ‘in line’ met mijn primaire business. Ik heb bijvoorbeeld de rechten op een Personal Development training gekocht, dit met behulp van een vriendin in het Italiaans vertaalt en daar op de markt gebracht als digitaal product. Een prachtig project om allerlei dingen te leren en vooral: Ik geloof nog steeds dat het materiaal goed is -al versta ik geen woord van de Italiaanse versie ;)).

Veel van mijn digitale producten waren Engelstalige producten waar ik rechten op kocht vertaalde, ‘veranderde’ (bijvoorbeeld van boek naar audioboek) en vervolgens weer te koop aanbood. Maar ik heb zo nooit een product verkocht, waar ik zelf niet in geloof.

Zou het mij financieel vrij kunnen maken? Eerlijk gezegd, denk ik het wel… maar de noodzaak van alle dag (brood op de plank, werk voor klanten uitvoeren) zorgt er voor dat ik mijn prioriteiten anders stelde… En dat is precies het probleem wat Nisandeh aankaart: de ‘split focus’…

John Verbruggen
9 years ago

Prima Wilko als jij daar in gelooft en dat erbij kunt doen.

Ik geloof in mijzelf en mijn werk als fotograaf. Pillen of wat dan ook ernaast gaan verkopen en wat dus totaal niks met mijn core business te maken heeft gaan verkopen, daar zie ik persoonlijk helemaal niks in. Nog afgezien van wat jij verteld dat die markt overvol zit en succes dus zeker geen zekerheid is.

Het leid alleen maar af en ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen.

Frank van Dien
9 years ago

Ha, Wilko, je legt ‘t zeer helder uit, thanks!
Het is helemaal niet mijn business, ik heb er geen mogelijkheden of interesses maar zoals jij het zegt is het een duidelijk “Handjes af”!
Groet,
Frank

David Delaey
9 years ago
Reply to  Anne Goldsmits

Hi Anne, ik heb exact de zelfde vraag als jij. Graag zie ik de meningen van mensen met en zonder ervaring in netwerk marketing. Verder, als ik commentaren van anderen lees, zoals in elke business zitten er sharks die het slechte voorbeeld geven en tonen hoe het niet moet. Bij mijn weten is de echte essentie van netwerk marketing helemaal niet mensen te overtuigen (met de ‘fear of loss’) dat ze bepaalde dingen moeten doen of moeten kopen. Ik denk dat als je in gelijk wat voor business je mensen moet overtuigen van dingen te doen of te kopen, dat je dan op langere termijn helemaal niet goed bezig bent.

De video die bij deze blog hoort vind ik overigens best wel goed en de moeite waard om te bekijken.

Enjoy the day,
David

Marianne van Lierop
Marianne van Lierop
9 years ago

Ik wil toch even een ander geluid laten horen over MLM…. en dat is het volgende: HET ENE MLM BEDRIJF IS HET ANDERE NIET. MLM is niet alleen maar negatief, helaas hebben sommige bedrijven er wel deze uitstraling aan gegeven. Een goed MLM bedrijf is ook géén pyramide, dat is verboden.
Wat je wel voor jezelf moet bepalen is of je geschikt bent voor deze manier van zaken doen EN of het bedrijjf integer is.
In mijn bedrijf is het niet de hoogste in rij die het meeste verdient maar de HARDST WERKENDE. Als ik meer verkoop of nieuwe klanten maak dan mijn upline gaan de verdiensten naar mij. En zo hoort het ook. OOK het passieve inkomen is dan voor mij. wel passief inkomen dus). IK ben zover niet hoor maar ik zie collega’s om me heen die het wel bereiken. En ik zie ook waarom. Ons bedrijf is integer en verkoopt goede producten. Maar of het mijn manier van zakendoen is …. dat weet ik nog niet. Het bedrijf is overigens zo’n 55 jaar geleden opgericht (door 2 ge-emigreerde Nederlanders.) Hun policy is open enn gewoon te lezen op internet.

Mariska van Gennep
9 years ago

Vanmiddag las ik alle commentaren, zonder dat ik de video kon bekijken en ik schrok van alle negatieve berichten over MLM (een paar positieve daar gelaten). Daarom besloot ik me van commentaar te ontzien, tot ik de video had bekeken. Er wordt door Nisandeh aangegeven om NU niet in te stappen….
Daarna keek ik de nieuwe berichten en ook die van Marianne, waar ik het grotendeels mee eens ben. Ik werk sinds oktober vorig jaar via MLM, dit bedrijf is in 2005 gestart en het snelst groeiend ter wereld. De beloningen voor de HARDE werkers zijn prima, werk je harder dan degene boven je, krijg JIJ meer. De reden waarom ik ben ingestapt? Niet het geld, maar het fantastische product, waardoor ik me echt een stuk gezonder en fitter voel!

Monique van der Schans

Hai Marianne, ik ben het gedeeltelijk met je eens. Ik zit in twee zeer betrouwbare MLM bedrijven en ook ik zie dat er mensen passief inkomen hebben opgebouwd. De producten zijn fantastisch, zonder twijfel.

Wat ik echter ook om me heen zie gebeuren, is dat veel MLM-ers die een redelijk inkomen uit hun mlm-activiteiten halen, toch gaan kiezen voor het creëren van hun EIGEN PRODUCT of DIENST. Soms stoppen ze de mlm-business of ze doen het naast hun EIGEN business.

Ik ben niet één van de mlm-ers die inmiddels financieel vrij is. Sterker nog, ik heb me rot gewerkt om tot een bepaald niveau te komen, totdat Nisandeh een keer zei dat het niet MIJN business was waaraan ik bouwde. Het was die van een ander.

Dat is ook het moment geweest dat ik de knop heb omgedraaid – dus eeuwig dank aan Nisandeh – en me ben gaan concentreren op hoe IK met mijn kwaliteiten, diensten en producten anderen kan helpen. Nu voel ik me WEL op mijn plaats want ik werk aan MIJN doelen om de wereld beter achter te laten dan toen ik erop kwam.

Kortom, ik dacht dat MLM voorheen de wereld was, inmiddels ben ik ervan overtuigd dat MIJN bedrijf dit WERELDBEDRIJF gaat worden. Ik focus me op en investeer geld en tijd in educatie en het opbouwen van mijn bedrijf.

Doen wat Nisandeh zegt en het komt goed. Dat is wat ik tijdens het afgelopen weekend ook steeds hoorde, dus dat doe ik.

Mijn 5 minuten zijn op, dus ik ga weer aan het werk. 🙂

Stefan Stroet
9 years ago

Focus is key.
My business is me.
And I can’t be a split personality!

Julia Arnscheidt
9 years ago
Reply to  Stefan Stroet

Kort en krachtig. Mooi gezegd, Stefan!

Maaike Frankena
9 years ago

Focus, focus, focus. One way or 🙂 the other I took Vered’s Financial Independence for Women, Nisandeh’s Financial IQ (I was telling a friend who didn’t dare to come alone, so yes…) and the Financial Freedom Intensive in the last part of 2012.

Not one but a lot of “kwartjes” dropped. Like my mother said; money is a very basic energy. Redirecting and targeting my focus is like steering a tanker; a few degrees now will have an enormous impact on the future. So I’m practicing my ‘get in line and stay in line’ also.

Which I think is a smart tactic for now. AND.. separating the REAL opportunities from the false one’s.
I wonder if you tripped over the missing R :-).
I got an MLM offered, from someone whom I consider a friend, and a friend he was because his offer brought me stronger back to my base. No distractions, FOCUS.

Niels Kaan
9 years ago

Ik heb een bouw/klussen bedrijf. Ik doe heel mijn leven al investeren in eigen bedrijven.

Op zich kan ik niet zeggen dat dat geen goeie zaak is.

Wat wel aan de orde is, is dat je moet zorgen dat je op de juiste manier investeert.

Ik heb door de jaren heen gemerkt, dat het bij mij nogal wat aan schort, wat dat aangaat.

Uiteindelijk is dan ook voor mij van het grootste belang dat ik mij beter onderricht in het zaken doen en dus meer kennis opdoe omtrent het zaken doen in mijn eigen business richting. Een van de dingen die ik geleerd heb op de cursussen van van Open Circles, is het verkleinen van je doelgroep

en het niet werken per uur maar op offerte basis.

Op dit moment gaan 50% van mijn investeringen naar scholing van mijzelf en mijn personeel, ongeacht of dit personeelsleden zijn in vaste dienst of als het ZZ P-ers die ik standaard in huur voor diverse klussen/werkzaamheden.

Ik wil even inhaken op het investeren in onroerend goed. Ik denk in Nederland dat het op dat ogenblik niet interessant is om te investeren in onroerend goed, tenzij je nodig hebt voor je corebusiness in de zin van opslagruimte, werkruimte dat soort zaken. En dan nog zou ik als mogelijk is het huren, op dit moment.

Hoe het ook zij, als je in de grensstreek woont met Duitsland heb een klein beetje geld over en verstand van onroerend goed, is het mogelijk om in Duitsland wel goed te kunnen investeren in een panden en die dan te verhuren. De onroerend goed prijzen in de basis zijn in Duitsland veel minder opgeklopt dan in Nederland en zullen derhalve ook minder zakken. Verder is het zo dat de banken veel soepeler omgaan met het overnemen van kredieten veranderen is dat maakt de markt een stuk simpeler. Wat ik wel zou willen adviseren, is dat je goed laat informeren (de wedgeving in Duitsland is toch wel behoorlijk afwijkend), en doe het in een afgeschermde omgeving als je daarmee van start wilt. Zet er een aparte BV voorop, of iets dergelijks.

Het is voor mij een mogelijkheid om passief inkomen te maken en dan passief tussen aanhalingstekens.

Je wordt dan huisbaas en verantwoordelijk voor het onderhoud van al deze panden en je dient er zorg voor dragen dat ze bewoond zijn, daar is niks passief aan.

Dus in die zin ben ik het met Nisandeh eens, dat de huizenmarkt op dit moment geen passief inkomen kan opleveren daarvoor zijn de marges te klein, wanneer je op de hoogte bent van kwaliteit van huizen etc. is, er wel degelijk geld mee te verdienen en ook veel, alleen niet met in een verkoop.

De verwachting is volgens mij en mijn collega’s, met name in Nederland dat de huizenprijzen nog een stuk verder zullen zakken, en dat zal gevolg hebben, dat ook de huren op termijn zullen gaan zakken, deze zijn namelijk niet overeind te houden wanneer de huizenprijzen met meer dan 50% dalen en nog steeds niet verkoopbaar zijn, wat wanneer de Nederlandse banken zich blijven gedragen zoals ze nu doen zeker aan de orde zal blijven. Onroerend goed kopen in Nederland lijkt dus op dit moment niet verstandig, en zeker niet voor de verhuur.

Dit is mijn persoonlijke visie op het investeren in onroerend goed.

Heel veel succes in jouw business

groeten Niels

George Begemann
9 years ago
Reply to  Niels Kaan

Beste @Niels een paar vragen:
1. Hoeveel bedrijven ben je gestart?
2. Hoeveel zijn er succesvol?
3. Wanneer is een bedrijf voor jou succesvol?
4. Hoeveel heb je er nog?
5. Hoe houd jij je focus?
6. Wat maakt inkomen passief voor jou?
7. Kun jij kiezen?

Het lezen van jouw stuk levert een heleboel vragen op bij mij. Dat komt ook door jouw schrijfstijl. Ik ben heel benieuwd naar je reactie.

Maak werk van je dromen, het begint bij jezelf.

Niels Kaan
9 years ago

Dag George

in volgorde van vragen:
1) 4,5
2) 3 stuks succesvol
3) deze is 2 ledig.
a. tot 5 jaar geleden was een bedrijf voor mij succesvol als ik daarvan kon leven.
b. nu is een bedrijf voor mij succes vol als ik er van kan leven zonder er nog voor te moeten werken.
4) 2,5
5) goeie bedrijfsleiders
6) begrijp ik niet, als je bedoeld of ik nog moet werken, is het antwoord Ja als je wilt weten hoelang ik nog moet werken is het antwoord nog 6 maanden ongeveer. En als je wilt weten hoeveel ik nodig heb om mijn waar ik niet voor hoef te werken voldoende is om aan mijn levens stijl te voldoen dan is dat 4000,= euro
7) ja ik kan kiezen sinds financial freedom 2011, moeiteloos zelfs. en verder heb ik een mentor die me ondersteund.

Als ik verder nog wat voor je kan betekenen dan hoor ik het wel.
vriendelijke groet Niels

George Begemann
9 years ago
Reply to  Niels Kaan

Beste @Niels: knap! Compliment!
Een half bedrijf is dat een vof, partnership o.i.d.?

Heb je nog een droom?

Groet, George

Niels Kaan
9 years ago

Dag George,

Natuurlijk heb ik een droom meer dan 1 zelfs.
Ik ben met mn bouw bedrijf een pand aan het ombouwen naar een restaurant. Dit is een van de dromen en het is voor de helft klaar van daar het halve bedrijf. Het is een pand dat op de nominatie stond om afgebroken te worden in het centrum van Nieuweschans. Het wordt daar waar toegestaan gerepareerd en opgeknapt met recycling materiaal. het is geisoleerd met schapen wol de energie komt uit zonnecellen en zonneboilers iswm, een grote hout vergasser. Het pand heeft 800m2 vloeroppervlak. De keuken wordt diervriendelijk en daar waar niet in strijd met de diervriendelijkheid, biologisch. Meer wil ik er nog niet over kwijt behalve dat het onder de voorlopige werknaam lunch-spot.nl te vinden is op internet.
Verder heb ik dan nog de droom dat ik een icter tegen kom die wil bouwen wat ik vraag.
tot zover dan maar weer, misscien kun jij iets vertellen over wat jouw doelen zijn, gekoppeld aan mogelijke dromen alhoewel e.e.a. eigenlijk niets meer te maken heeft met de oorspronkelijke blog van Nisandeh. Ik weet dus niet of dat wel zo netjes is om dat op deze blog te doen.
groet Niels

Rob Westerhout
9 years ago
Reply to  Niels Kaan

Beste Niels,

Duidelijk verhaal. Ook ik zit in de bouw (eenmans aannemersbedrijf) en zie om mij heen een sterk afgeroomde markt. De tijd van oude krotjes kopen, opknappen en met veel winst verkopen is volgens mij echt voorbij (en ook al enige tijd). Investeren in de huidige bouwmarkt vraagt een lange adem en reserves.

Groet,

Rob Westerhout

Rocco Vermijs
8 years ago

One of the reasons I am going to do the Master Entrepreneur is simply, because you promise I can make money with the things I can do well. My expertise which is dance an choreography. I am not interested and do not want to learn other things to make money . I want to live in abundance with what i did the last 16 years: Dance.

Thanks for clarifying that.

Coen Tuerlings
9 years ago

Mijn business is trainingen geven, dus fysiek contact met deelnemers.
De deelnemers worden hoofdzakelijk bereikt via online marketing.

Door mijn ervaring op het gebied van online marketing beschikbaar te stellen
voor anderen, leer ik sneller en beter (learning by teaching)

Nu is het mogelijk deze kennis ook beschikbaar te stellen via affiliatie programma’s.
Ik kan Passive Income genereren op deze manier.

Mijn vraag aan Nisandeh,
Is het verstandig om op deze manier Passieve Income te genereren en daar tijd aan te besteden?

Bene Bailleul
9 years ago
Reply to  Coen Tuerlings

@Coen: ik zie 2 begrippen verschijnen die voor mij hetzelfde lijken (waarschijnlijk omdat ik ze allebei nog niet goed ken), namelijk MLM en affiliate programma’s/marketing.

Wat zijn de gelijkenissen?
Wat zijn de verschillen?
Hoe pak jij het aan?

Alvast dank voor het delen van jouw ervaringen, Bene. 😉

Nicky Beentjes
9 years ago

Het wordt maar weer eens duidelijk met dit verhaal van Nisandeh dat mijn gevoel me toch altijd weer de juiste weg wijst.

De verleiding is zo groot om me af te laten leiden van wat mijn echte passie is omdat het in deze tijd lastiger is om klanten te krijgen. Terwijl ik van mijn eigen passie uitvoeren zoveel energie krijg!

Iedereen wordt naar mijn mening “geraakt” door iemand die ontzettend enthousiast is over zijn eigen product of dienst dus blijft dat mijn allerhoogste prioriteit. Enthousiast zijn en doegericht blijven focussen op mijn eigen ding en me niet laten afleiden door andere methoden om geld te verdienen.

Vervolgens mijn passie en enthousiasme met zoveel mogelijk mensen delen waardoor mijn business groeit, mijn klanten blij zijn en ik zelf nog enthousiaster word en zo begint de cyclus weer opnieuw.

Frank Janssen
9 years ago

I agree. I’ve invested full time for 4 years in real estate and also earned a good income with internet marketing. But they both turned out to be fragile biz strategies.

Building a real business is more stabile. Once you have a successful biz, no one can take that away from you.

Alex van Dam
9 years ago
Reply to  Frank Janssen

@Frank,

You’re right, a more sustainable business is face to face business. Although I managed to establish joint ventures in China with a CZP’er (chinese zonder Personeel) and a TZP’er (tsjech zonder personeel) just by using e-mail and skype. It took 3 years of trade and negotiations to reach this. I bet it would be taken less time when I visited them face to face.

The business face to face is combined with internet marketing the right mix. Your internet site is your 17 till 24″ business card.
Solely Internet marketing can be lucrative if people start talking about your business by mouth to mouth. Open Circles is a pretty good example for this. Then you’ve hit the jackpot. If you have by example an resellers website for computer hardware, you can’t handle it solely by internet marketing. Because of the competition.

Gerard Petersen
9 years ago

Another eye opener once again from Nisandeh. Thanx a lot .. I was at the crossroads considering investing in real-estate. I’ll hold on to my money for now … Watch the video and learn.

Wealth, love and wisdom to you and yours Nisandeh.

Thanx again!

Kind regards,

Gerard.

Joyce Beckker
9 years ago

Zoals Nisandeh ook zegt: het is helemaal oké als jij wel gebruik maakt van genoemde zaken. Het gaat er volgens mij helemaal om met welke intentie je het doet (bv MLM). Het befaamde WAAROM?

Als je het te doen is om op korte dan wel middenlange termijn veel geld te verdienen (wat, nogmaals, helemaal ok is), dan is dat een andere insteek dan wanneer je dat doet om daadwerkelijk met je product of dienst een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Zelf ga ik met de edelsteenproducten van Mother Earth Gifts graag een eerlijke samenwerking aan met coaches, therapeuten, adviseurs, healers etc. die hen een extra inkomen kan opleveren. Op termijn hoop ik met mijn producten/diensten ook mensen, die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt, aan betaald werk te helpen.

Voor mij gaat het dus vooral om WAAROM je instapt in een bepaald businessmodel.

Jaap Nauta
Jaap Nauta
9 years ago

Dank voor je advies om te investeren in kennis/opleiding en je core business. Met het eerste ben ik het absoluut eens. Maar met het 2e…? Zou je niet beter aan risicospreiding kunnen doen?

Ik bedoel: als je core business ‘coachen van kinderen’ is, dan is het wellicht een goede move om uit te breiden naar bijv. coachen van ouderen? Je houdt dus wel focus op je core business (coachen) maar omdat de markt van kinderen terugloopt breidt je je focus uit.

Nisandeh Neta
9 years ago
Reply to  Jaap Nauta

Actually Jaap – the way I see it…

If your business is about coaching for children, then super-laser-focus on this specific target audience, and invest any resource in becoming the best (or better yet – the only viable) solution to the specific problem you solve to this specific target audience.

However, I would (and I do) spend my resources on education in business growth and marketing strategies – especially those of the New Economy…

So – I suggest you become a DOUCBLE expert:
1. expert in your field
2. expert in business

Hope that clarifies… Nisandeh

Julia Arnscheidt
9 years ago
Reply to  Nisandeh Neta

Thank you Nisandeh for this very clear advise. It is just as clear as your advise that you ‘are in marketing’ and not in anything else.
I will write it with big letters on my wall. And it is step by step entering my system. Thinking as a business owner is different from thinking as a coach, masseur, trainer, hairdresser of what ever.

Jacqueline Wouters
9 years ago

Well, Nisandeh, however I agree to be careful about MLM companies, I think, not all MLM companies are the same. When you want to be succesful within the MLM business, you need a excellent product and you need to work very hard to achieve the desired levels of income.

I am very grateful that I’ve followed the Business Bootcamp. Things gonna change now and these changes will not stop…..

Jan Miltenburg
9 years ago

Duidelijke video! Kan bevestigen dat het hebben van ECHTE focus (“punt” kiezen en “stay on the line”) werkelijk bijdraagt. Daarvoor is het zaak om “op te ruimen” (niet alleen je bureau). Ook het prioriteren en concreet toepassen van het model helpt bij het creëren van ECHTE focus.

Het delen van je doelen met anderen (spiegelen) en anderen laten bijdragen in je succes zorgen voor een werkelijke accelerator. Mijn tip is om op de gebieden waarin je “minder” goed bent “de beste” te zoeken en modeleer deze persoon.

Last but not least. Het volgen van de workshops zorgen ervoor zat je jezelf op voorsprong zet en in beweging houd. Stel dat die 20% die je oppikt bijdraagt aan 80% hogere kwaliteit (zelfs in een lastige markt) dan kan het niet anders zijn dat je nog succesvoller wordt!

Dus SHARE en REAL FOCUS maken GREAT SUCCES!

Helene van Harten
9 years ago

Goed gesproken. Het zijn onzekere tijden qua financien en ik vind het prettig te horen dat anderen ook niet overtuigd zijn van hoe het geld te investeren. Investeren in je bedrijf en opleiding lijken me hele gezonde adviezen.

Marjolein Tiemstra-Smit

Ik denk dat alles wat alleen puur voor het geld gedaan wordt niet meer werkt. Wat wel werkt is jou personal value inbrengen, met jouw kwaliteiten, ideeën en toegevoegde waarde komen en in ruil daarvoor inkomsten genereren.
Ik vind het niet altijd makkelijk en zou graag willen dat mijn goede intenties nu al beloond worden met meer geld. Maar ondank mijn twijfels, vragen en onzekerheden zo nu en dan, is het wel de enige manier waarop ik geld wil verdienen.

Daniëlle Lasschuit
Daniëlle Lasschuit
9 years ago

I started my own business within a network marketing company. I don’t consider it network marketing. I consider it my business.

I give away a product which I love, where my passion is. When people love it too they can buy it through the internet which happens in many businesses now a days. They can choose to buy it at wholesale (when they become a distributor) or at retail (when they are a customer). I do decide which price people have to pay when they are my customers.

I chose to build an organization (which is also necessary if you start a traditional business). The nice way in my business is that people get paid for the results they have which means that my businesspartner can make more money than I.

If I would start a business like Media Markt or BCC and sell a samsung tv which all the other stores sell as well it would be fine. But now when it is network marketing people see a problem. When I create a team within my Media Markt business it is fine, but now when I create a team within mlm people see a problem.

I read a lot of comments from people who say it is not a way to get financially independent. The company I use to build people with has created more millionaires than any other company in the history of mankind. This company/CEO has a vision for the next 200 years, not the next 20. I believe I can create millionaires with this concept and that is my mission. I love personal development and this is the best way for me to help people grow.

I invest little money in my business that is one of the benefits of network marketing. I don’t have to pay for the machines, the factory etc. It is all in the price of the product I buy and because many people buy the products it is just a little amount within the price. I do invest a lot of time and money in my education and my own personal development.

I believe in Ghandi. You need to be the change you want to see in the world.

I loved the ceremony at the end of the Leef Lekker event. Thank you Nisandeh and Vered for doing that.

Gonny de Wit
9 years ago

Daniëlle,

Klopt inderdaad dat MLM een opportunity is voor velen. Ook al vind je je MLM product/bedrijf helemaal super met de missie en al.

Maar.

Als dat bedrijf het product verandert of met een nieuwe idee komt is het niet jouw idee – jij bent het kanaal / distributeur. Je bent ondernemer in het klantenkanaal, maar de andere onderdelen van dat bedrijf controleer jij niet – alleen je eigen inkomsten en uitgaven.

Hannie Mommers
9 years ago

Ik weet toch vrij zeker dat ik het verhaal van de video gehoord heb toen ik in de zaal zat. Waarom kwam het toen niet binnen? Nou ja, dat is nu in ieder geval wel gebeurd. Zoals mijn zoon altijd zegt ‘paso a paso’. Je neemt toch echt pas iets op als je er aan toe bent.
Wat mijn belangrijkste punt blijft, en waar ik nog steeds de meeste moeite mee blijf houden, is focus. En dat gaat niet over concentreren, want dat kan ik wel. Maar het gaat om keuzes maken. En ik vind zoveel dingen leuk! Maar ik kom er wel.

Jean Van der Biest
9 years ago
Reply to  Hannie Mommers

Idd Hannie
“Paso a paso”:
of om een zeer oud spreekwoord te citeren:
“wat baten kaars en bril als den uil niet zien ’n wil”
Of met Socrates: “je kan een leerling niets leren tenzij het al sluimerend verborgen ligt in zijn geest”
Je neemt idd pas dingen op als je er aan toe bent.
De Business Bootcamp is een indrukwekkende belevenis maar zoveel informatie ineens is van het goede teveel voor een doorsnee mens.
Gelukkig komt ongeveer alles weer aan bod in deze site, zij het dan wel erg gefragmenteerd; zodat je het kan opnemen naargelang je eigen intellectuele eetlust.

Monique van der Schans
Reply to  Hannie Mommers

Hai Hannie,

wat goed dat je dit zegt. Ik dacht dat focus alleen me concentreren was op de dingen waar ik mee bezig ben. En dat zijn (waren) er te veel. Ik was zelf al aan het ‘deleten’. Met jouw berichtje begrijp ik dat ik er nog niet ben.

Dus dank je wel!

Jan Everts
9 years ago

Ik denk echt dat ik onder een steen heb gelegen, maar kan iemand mij vertellen wat MLM is. Ik zie een hoop comments over wel of niet, maar heeft iemand een concreet voorbeeld van MLM, zodat ik het kan begrijpen?

Dank hiervoor.

Wout-Jan Slob
9 years ago
Reply to  Jan Everts

MLM = Multi level marketing, (netwerk marketing)
Hierbij kan je als “verkoper” producten slijten aan jouw opgebouwde netwerk.

Dus hoe groter het netwerk onderjouw des te meer je kan verkopen.Dit is dus vaak actief werk inplaats van passief. Totdat je een uitgebreid netwerk onder je hebt.

Je verzorgt eigenlijk een stukje fysieke verkoop van leveranciers aan derden. Vaak is dit voor hen zeer lucratief maar vooral ook van de toplaag van de verkopers.

Tupperware of herbalife is een soort van MLM.
Heb je zo een beetje een idee wat MLM inhoud?

Richard Jungschläger
9 years ago

Nisandeh,

Ik heb altijd kriebels gehad bij MLM en nu weet ik ook waarom, het is inderdaad niet mijn business, je gaat iets doen wat niet jouw interessegebied is, mijn ervaring: dat gaat vervelen. Ook al verdien je er leuk mee, alleen geld is niet genoeg, plezier in je business is zo belangrijk. Mocht je MLM mogelijkheden hebben in je eigen werkgebied… nou, waarom niet.

Richard

Marjan vd Brink
Marjan vd Brink
7 years ago

Eens, door ervaring.

Jeminka van Rieck
Jeminka van Rieck
9 years ago

Do only what inspires you….
Soms fiets ik met mijn jas open en ‘vang’ zo veel, te veel, wat tijd en energie kost.
So, close the coat en stick to your purpose by investing in your business and education. That’s the way to go!

Carlo de Bruin
9 years ago

Het draait altijd om focus. Laat dat een mantra worden voor ondernemers. Zelfs grote internationale bedrijven zijn in staat om maximaal zeven dingen goed te beheersen. laten wij het bij één of maximaal twee dingen houden dan komt het goed.

Leon Romeyn
9 years ago

In de afgelopen week ben ik door verschillende mensen benaderd om deel te nemen in een mlm-organisatie, een forex-club en in real estate. Ik heb mij er in alle gevallen verre van gehouden omdat ik er – zeker in deze tijd- niet in geloof dat daar een inkomen uit gaat komen. Leuk omdat besluit van mij hier door Nisandeh bevestigd te krijgen.

Ingrid Langen
9 years ago

Een heel helder betoog en ook ik kan me er helemaal in vinden. Heb zelf een tweetal MLM ‘projecten’ gedaan en er veel van geleerd. Vooral hoe het werkt, hoe ik werk en waarom het niet voor mij werkt. Als er iets is wat ‘people skills’ vraagt is het MLM. Want je gaat alleen goed verdienen als je een groot netwerk opbouwt en dat is echt niet zo simpel als het lijkt. Wanneer je die communicatievaardigheden hebt, kun je net zo succesvol zijn in het bedrijf waar echt je hart zit. De succesverhalen zijn er, maar het zijn anekdotes. Het is geen wet dat ook jij succesvol wordt: het zijn vooral strohalmen wanneer je het vertrouwen in jezelf bent kwijtgeraakt.
Focus op wat waar je hart naar uitgaat en leer de skills die je nodig hebt om daar een succes van te maken. Het is niet simpel maar ook daar zijn de succesverhalen. En dat zijn er veel meer!

Karin Bloem
9 years ago

Eens met Nisandeh!

Sharda Bakridi
9 years ago

Helder en duidelijk, waar je je aandacht op vestigt groeit. Dit betekent dat focus essentieel is wanneer je wilt dat je bedrijf groeit en je daadwerkelijk succesvol bent als ondernemer.

Daarnaast is het belangrijk om actie te ondernemen met de juiste intenties. Handelingen gebaseerd op en genomen vanuit angst, zullen niet het resultaat opleveren wat je wilt. Weten waarom je iets doet, en waarom je iets wilt. Iedereen veel succes!

Bene Bailleul
9 years ago

Dankjewel voor deze prachtige video.
Wat ik er uit meeneem is?
Laserfocus on business & education.
En op weg naar de volgende 10.000 vlieguren.
Ik voel de energie: go, go, go.
Thank you, Nisandeh. 😉

Marco C. de Bruin
9 years ago

Kan iemand mij nu eens precies uitleggen wat MLM is?

Het lijkt wel een toverwoord vandaag de dag, maar ik snap de magie niet?

Marco

Jeroen Meuleman
Jeroen Meuleman
9 years ago

Ik zie het als een piramide spel. Als je aan de top van de piramide staat en je weet een groot netwerk te realiseren dat voor jou producten verkoopt, verdien je veel geld. De belofte van MLM is dat iedereen zo’n piramide kan realiseren en daarmee dus (potentieel) gemakkelijk veel kan verdienen. De magie gaat dus over gemak en geld. De realiteit is anders: sommigen verdienen goed of zelfs heel veel en vele verdienen een beetje of bijna niets. Voor niets gaat de zon op … ik blijf er verre van.

Anne Buiskool
9 years ago

Marco, Jeroen en velen die de vraag wat is nou eigenlijk MLM hebben. Een piramide spel is echt te kort door de bocht.. Een piramidespel is illegaal. Verboden. MLM is een legale manier van geld verdienen en als je het product, de mensen en de wijze van werken helemaal ziet zitten een prima manier om geld te verdienen. Als je een goed team hebt zelfs om veel geld te verdienen. Ik ben tijdelijk gestopt omdat ik 100% focus op mijn eigen bedrijf wil. Wanneer ik weer doorga kan nog lange tijd duren, maar ik vond het leuk, lekker (gezonde (h)eerlijke) fairtrade chocolade) en waardevol, dus mocht mijn eigen bedrijf straks voor mij gaan werken…dan ga ik het er zeker weer bij doen.
NUNIET

Cindy Vissering
9 years ago

Dear Nisandeh,

In the video you say that internet marketing is NOT the thing to get into in this time. Or at least not for the wrong reasons.

As I understand from your Social Media course and the Blogging Master Class from today, that’s all internet marketing to brand yourself as an expert and to make ‘friends’.

I am not sure I understand your comment on NOT starting Internet Marketing. Can you enlighten this? And what are the right reasons to start with internet marketing?

Nisandeh Neta
9 years ago

Hi Cindy,

Using internet marketing strategies to grow your business – that’s perfect.
Please DO. That’s what we’re teaching you.

However, there’s a lot of courses out there today about using internet marketing just to make money (especially all kinds of business in a box).
Those are – in most cases – either a scam, or not working, or in any case… takes you away from your core business.
These ones I would recommend not to bother with.

Hope that clarifies it… Nisandeh

Jan Everts
9 years ago

Ik denk dat Nisandeh gelijk heeft. Het is al moeilijk genoeg, althans voor mij, om focus te hebben en houden op mijn business.

Ik ben nog zo veel tijd kwijt aan het onderzoeken welke producten ik in de markt kan zetten. Dat is al op het randje van nepwerken 🙂

En ik ben ook iemand die graag controle heeft.

@ Wilko, ik ben wel benieuwd wat voor digitale producten jij aan het verkopen bent.

Jeroen Meuleman
Jeroen Meuleman
9 years ago

Helemaal mee eens: focus en control zijn key!

MLM blijf ik verre van. Los van alle rationele pro’s en con’s, heb ik over het algemeen geen enkele binding met de soort producten die worden aangeboden en de manier waarop deze verkocht worden. Not my thing, at all!

Investeren in vastgoed? Nee, het lijkt me overduidelijk dat je dat in de huidige tijd niet moet doen, tenzij je hele diepe zakken hebt en erg goed weet wat je doet. Ik heb geen van beiden …

Maar, wat ik wel doe is gebruik maken van de vastgoedellende en de enorme leegstand in kantoren. In april open ik in Amsterdam een modern kantoor voor zzp’ers. Samen maken we gebruik van de situatie, hebben een uitstekende deal onderhandeld met een vastgoed belegger en bieden een zeer betaalbaar full-service kantoor voor zzp’ers die graag een eigen professionele plek in Amsterdam hebben. Zo kan het ook.

Didier Dohmen
9 years ago

Beste Nisandeh,

Hartelijk dank voor het delen van de video van de financial freedom sessie van november 2012.
Ik vond het opnieuw verhelderend je statement over investeren in je business en in jezelf.

Op dit moment investeer ik maximaal in mezelf door de business university en de business campus te volgen.
Op deze wijze ontwikkel ik mezelf en daarmee het unieke product van mijn business InControl Management Services.

Ik kijk ernaar uit om morgen alles van je te leren over bloggen.
Tot morgen!

Hartelijke groet,

Didier Dohmen
InControl Management Services

Djoea van Zanten
9 years ago

Helemaal mee eens. Blijf dicht bij jezelf en je specialisme. Laat andere specialiteiten aan andere specialisten over. Wondermiddelen bestaan niet.

Bastiaan de Koning
Bastiaan de Koning
9 years ago

Na de Business Bootcamp ben ik door het beehive spel door twee mensen benaderd om mee te draaien met Flexkom. Een initiatief uit Turkije. Het verbaasde omdat het mensen waren die ik met een andere vraag (coaching) had benaderd. Na enig googlen en de sites van believers over te slaan, blijkt dit ook direct een mlm te zijn waar blijkbaar de partners van forex ook in meedraaien. Deze links kan ik geven aan wie wil, pm me even. Opende ook mijn ogen en een vriendelijk nee bedankt volgde.

Greta van Buuren
9 years ago

Finally somebody who changes with changes….. I’m totally impressed about your integrity. Thanx!

Robin van Hattum
9 years ago

Het heeft mij meer dan 10 jaar en 1 business bootcamp gekost om tot dezelfde conclusie te komen. Er is geen lift naar succes. Althans, liften blijken vaak net zo hard weer naar beneden als omhoog te gaan.

Netwerkmarketing heeft ons wel veel geleerd, maar helaas bepaalt alleen de company de regels en wordt echt ondernemen je zo vrijwel onmogelijk gemaakt.

Dat de beste investering nog altijd de investering in jezelf is, hebben we ook al ervaren. Je bedrijf en je inkomen kun je verliezen, maar met de juiste kennis en vaardigheden kun je altijd weer overnieuw beginnen.

De grootste uitdaging hierin vind ik de balans te vinden tussen de investeringen in business, opleiding en te sparen/aflossen. Je kunt niet alleen op je business of opleiding focussen. Bij het maken van een lange termijn plan – waar willen we zakelijk en privé zijn over pakweg 10 jaar – zitten nog veel onzekere factoren. Hoe ervaren anderen dat?

Elfriede Krauth
9 years ago

Robin,

dat vind ik wel een mooi punt: we kunnen van iedereen iets leren, ook van network marketing. Het hoeft geen wij tegen zij te worden, en we doen het toch met z’n allen.

Elfriede

Dave de Lange
9 years ago

@Robin:

Aangezien de wereld en de mensheid een ongelofelijke verandering aan het doormaken zijn, vraag ik me af of een lange termijn planning wel zin heeft.

Mick Laarman
9 years ago

Ik begrijp dat ondernemers die nog weinig vertrouwen hebben in de groei van hun bedrijf (zijn we niet allemaal ongeduldig, soms?) over de schutting van de buurman kijken om te zien wat er nog meer te “koop” is. En ik begrijp het gevaar van het verspreiden van je energie. Is niet allemaal een questie van doorzetten, doorzetten en doorzetten? Sommige opportuniteiten lijken zeer aantrekkelijk en maar ik ben het eens met de schrijvers die zeggen dat als het mooi lijkt om waar te zijn, dat ook meestal zo is. Net als het weerstaan van het eten van chocolade, oefen ik ook om naar mijn eigen toko te blijven kijken. Terwijl ik zo van chocolade hou!

Anne Buiskool
9 years ago
Reply to  Mick Laarman

Grappig over de chocolade Mick. Ik was in een MLM gestap met superheerlijke, gezonde fairtrade chocolade. Ik eet het nog steeds als voedingssupplement, maar ben nu even gestopt met het bedrijf om de focus volledig op mijn corebusiness te hebben. Ik kan elk moment weer verder, maar dat doe ik pas als mijn bedrijf echt booming is en mijn boek afgeschreven…….Daar voel ik de passie. Daar weet ik dat ik veel mensen een luisterrijk gezinsleven aan kan bieden.

De chocolade blijft heerlijk, het team waar ik mee werkte echt goed en de MLM strategie heeft een beter systeem dan de meeste MLM bedrijven die ik ken. Ik heb er ook werkelijk mee verdiend. Maar zoals Nisandeh al zei; Het kost veel tijd om het goed op te bouwen en het is niet waar mijn hart ligt. Overigens…ik heb nog wel wat chocolade in huis….dus als je wil…ik kan het je zo sturen<3

Leni Minderhoud
9 years ago

Very clear and strong point you make here Nisandeh. It has all to do with your mission and contribution. There is where the focus is for entrepreneurs. Lots of distractions and opportunities around. But your view shows how important focus is: on your business goals, contribution, professional and personal growth.

Pam Leenheers
9 years ago

The latest that I’ve come across are people offering a job as coach or consultant. And if you move on, you can see that the “employer” is an academy, teaching a method. In order to become a freelance employee (so you still have to find you’re own clients), you have to invest tens of thousands to learn their method.
It’s a devious marketing tool in my opinion!!