Mastermind groep, meesterlijke zet voor jouw business

13023 views | 511 reacties |
shares


Een van de grootste steunpilaren voor het groeien van je business is de Mastermind groep.

Wat is een Mastermind groep?

Een mastermind groep is een verzameling professionals en ondernemers die elkaar ondersteunen, met advies, door het delen van ideeën of praktische ondersteuning. De toewijding, het enthousiasme en de energie van de leden van een mastermind groep kunnen een enorme boost aan je business geven.

Persoonlijk vind ik de grote kracht van een mastermind groep, dat het iedere deelnemer stimuleert om het beste uit zichzelf te halen; door brainstormen, doelen stellen en elkaar aan afspraken te houden. Het is belangrijk dat ieder lid van een Mastermind groep actief deelneemt. Je kunt je niet verschuilen, terwijl je elkaar ondersteunt in alle eerlijkheid, openheid, met respect en compassie.

De mastermind groep is de ‘adviesraad’ voor jou als zelfstandige

In de mastermind groep krijg je enorme inzichten die echt een verschil maken voor jou persoonlijk en je business. De agenda wordt bepaald door de hele groep. Je krijgt feedback, deelnemers brainstormen met jou over de mogelijkheden en kansen voor jouw business en je wordt aan je afspraken gehouden. Hiermee boek je makkelijker voortgang op jouw gekozen pad naar succes. En wat voor jou geldt, geldt voor ieder lid van de Mastermind groep.

Wat levert een mastermind groep zoal op? 

 • Antwoorden en ideeën uit brainstormsessies
 • Nieuwe ervaring, vaardigheden en zelfvertrouwen
 • Steun om je daadwerkelijk te houden aan je voornemens
 • Ontwikkeling op persoonlijk en zakelijk gebied
 • Een waardevol netwerk waar je altijd beroep op kunt doen
 • Gemeenschapsgevoel, je bent niet de enige!
 • Autonomie – je kunt de dingen doen zoals jij wilt, niet zoals ze ‘zouden moeten’

Voor wie is de mastermind groep?

Ondernemers met

 • een gezamenlijke interesse in het groeien van hun business
 • een verlangen en drive om dit jaar bijzonder te maken
 • de behoefte aan een support team
 • de wil om gestelde doelen te bereiken of te overtreffen
 • de bereidheid om hun passie te doen (her)leven en belemmerende angsten te overwinnen

De werkwijze
Mastermind groepen kunnen elkaar live ontmoeten, telefonisch of via Skype. Het gebruik van social media platformen zoals Google+ Hangouts of Facebook groepen is ook een mogelijkheid. Het is gebruikelijk om één keer per maand bij elkaar te komen. Om de mastermind groep effectief te laten zijn, moeten de groepsleden zich committeren om aan elke bijeenkomst deel te nemen.

Hoe bepaal je wie geschikt is als groepslid?
Voordat de groep besluit uit te breiden, is het belangrijk om te weten of de nieuwe persoon in de groep past en voldoende commitment toont. Zorg dat je al van tevoren hebt besloten uit hoeveel personen de groep maximaal mag bestaan(advies: 5-8 personen). Laat alleen een nieuw groepslid toe als er unanieme goedkeuring voor is.

Hier volgen enkele vragen die je kunt stellen als onderdeel van het toelatingsproces:

 • Wat is je (persoonlijke en zakelijke) missie of visie?
 • Wat zijn jouw doelen, wat wil je over 5 jaar bereikt hebben?
 • Hoe maak jij tijd om deel te nemen aan de mastermind groep?
 • Hoe groot is jouw commitment voor persoonlijke en zakelijke ontwikkeling?
 • Waarom zouden wij jou moeten kiezen als deelnemer aan onze groep?

Natuurlijk heb je geen 100% zekerheid dat er nooit iemand in jouw groep belandt die zijn beloftes niet kan waarmaken. Een persoon die niet deelneemt of wie de groep niet vertrouwt, moet snel worden gevraagd de groep te verlaten; zodra het ongepaste gedrag duidelijk is. Het is funest voor de energie en het plezier van de groep als je met zo iemand blijft voortsukkelen.

De rol van de voorzitter 

Het slagen of falen van jouw mastermind groep is grotendeels afhankelijk van de kennis en vaardigheid van de voorzitter (facilitator). De groep heeft iemand nodig die vergaderingen kan leiden, de groep aan afspraken kan houden en brainstormsessies in goed banen kan leiden.

Als jij zelf een mastermind groep samenstelt, is het handig als jij aanvankelijk de rol van voorzitter op je neemt. Als de groep eenmaal op het goede spoor zit, kun je de voorzitter-rol om de paar maanden roteren.

Hoe leid je een mastermind groep bijeenkomst?

De mastermind groep is een onmisbaar onderdeel van onze gevorderde, 1-jarige programma’s Business University en Life Skills University

Om je te helpen met het leiden van effectieve mastermind groep meetings, hebben we een kort document gemaakt dat onze aanpak in detail beschrijft.

Als jij een exemplaar van dit document wilt ontvangen, laat dan jouw bijdrage achter in het commentaarveld hieronder. Zodra jouw commentaar is geplaatst, ontvang je een e-mail met de link naar het document.

Gebruik de volgende steuntjes bij het schrijven van je commentaar:

 • Welke ervaringen heb jij met mastermind groepen?laat ons weten wat je hebt geleerd in het commentaarveld hieronder…
 • Heb je vragen over mastermind groepen?stel je vraag in het commentaarveld hieronder…
 • Als je zelf een mastermind groep wilt organiserenbeschrijf het doel van de groep, de locatie en andere relevante zaken in het commentaarveld hieronder…

En als je de comments van anderen leest – neem even de tijd om te reageren, vragen te beantwoorden of in contact te komen…

Op jouw succes,

Nisandeh

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier links te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

511 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mark C Hoogenboom
9 years ago

Denk graag dat ik goed bezig ben en dat geeft wat gevoel van competitie ten opzichte van de anderen in de mastermindgroep. Totdat blijkt dat die anderen veel vlotter gaan ineens. Dus, ongeacht je eigen snelheid is een mastermindgroep altijd goed voor het activeren van jezelf.

Koen Snoek
8 years ago

Ik zit in een mastermind groep. Deze is er sinds 2011, alleen is de “flow” er een beetje uit. We deelden daar alles in het begin en het was super leerzaam.

Wat ik eruit geleerd heb is dat je zoals Nisandeh al zegt… allemaal dezelfde drive moet hebben in deze groep. Waar het bij onze groep denk ik verkeerd is gegaan…

We hebben nooit Skype sessie gehad enzo. Doe dit dus wel!

Een muzikale groet,
Koen

Hans Derksen
9 years ago

Al meer dan een jaar neem ik deel aan de door mij geinitieerde mastermindgroep. Het zijn een roep mensen die gericht met elkaar bezig zijn hun eigen onderneming vorm te geven. We hebben gezamelijk toch al wat resultaten gegenereerd, die anders niet zo snel vorm gekregen hadden. Zo is 1 van onze leden Jong mkber van het jaar geworden in onze regio. Daarnaast heb ik zelf ervaren dat ik meer in mij heb dan dat ik gedacht had. We vinden het samen erg fijn dat we als ondernemers met elkaar sparren kunnen. Ook zijn er prive onderling ook ontwikkelingen ontstaan.

Esther Molenaar
9 years ago

Naar aanleiding van de Master Entrepreneur in 2010 heb ik in een Master Mind groep gezeten. Ten minste in naam was het een Master Mind groep. In uitvoering was het heel iets anders.

We kwamen iedere maand bijelkaar, echter de enige die dingen voorlegde vanuit het bedrijf was ik. De rest was daarin nogal gesloten. Na ongeveer 9 maanden zijn we gestopt met afspreken.

Wanneer ik het vergelijk met de beschrijving hierboven, heb ik vooral geleerd hoe het NIET moet.

Op dit moment zit in ik een Master Mind groep naar aanleiding van de Passive Business Income. We zijn 1 keer bijelkaar geweest en dat heeft mij al meer opgeleverd dan de 9 maanden bij de vorige groep.
Tussen de meetings door heb ik contact met een buddy, dat vind ik ook erg prettig, dan hoef ik niet te wachten tot de volgende meeting.

Daarnaast heb ik een groep opgezet met ondernemers die een aanverwante business hebben. Samen met mijn partner heb ik dat initiatief genomen en we hebben niet lukraak mensen gekozen. We hebben goed nagedacht over wat wij wilden bereiken en zijn ook gesprekken aangegaan om te achterhalen of we op één lijn zitten. Onderdeel van de afspraken is ook dat we elkaars exclusieve referal partner zijn.

Voor mij is een Master Mind groep belangrijk om sparringpartners te hebben. Het haalt mij uit mijn comfortzone en ik denk anders over mijn business na, omdat ik ideeën krijg, waar ik zelf nooit zou zijn opgekomen in mijn eentje.

Ik kan het alleen maar aanraden.

Michaëla Wierdsma
9 years ago

Hoi Esther,

Wat ik uit jouw verhaal weer leer is om op tijd te stoppen met iets waar je geen energie uit haalt.

Bij het nieuw aannemen van mensen in de groep waaraan ik deelneem heb ik bij het ontvangen van nieuwe mensen er duidelijk inbreng moet zijn. Er was al een regel in de groep dat je aan een Business Bootcamp of een marketing cursus hebt meegedaan zodat een aantal terminologieën niet nieuw zijn.

Succes met ondernemen en fijne dag. Groet, Michaëla

Cristel Zwart
2 years ago

Klinkt goed. Je kan dus een mastermind groep op een onderwerp maar ook op like minded people opzetten. Zo had ik er nog niet over nagedacht.

John van der Veer
8 years ago

Feedback is een constante stroom van stimuleringsmiddelen. Door er echt open voor te staan kan je grote stappen maken.
Het lijkt me fantastisch om collega’s te helpen met het groeien van hun business. Wellicht dat ik ze ook op het goede been kan zetten. Dat lukte ook goed tijdens de sessie tijdens Financial Freedom training van het afgelopen weekend. Ik werd meerdere keren beloond met € 10,00 voor mijn adviezen.

Maureen de Jong
9 years ago

Grappig: ik heb met 2 bevriende ondernemers het plan een MasterMinds groep op te richten. Maar was nog niet van de grond gekomen bij gebrek aan kennis over hoe je dit aanpakt.
Komt dus als geroepen dit artikel!

Gonny de Wit
9 years ago

Maureen,

De praktische zaken zijn relatief simpel om te realiseren:
– plaats op LinkedIn een oproep: Master Mind groep omgeving zoekt leden.
– gebruik www. datumprikker.nl of een andere tool om een afspraak te maken.
– vorig jaar bij de Master Entrepreneur – was er ook een pdf die erg behulpzaam kan zijn – als voorbereiding op de bijeenkomst.
– natuurlijk kun je een kort verslagje maken – commitment naar elkaar toe.

Belangrijk voor jezelf is dat je vooraf – net als bij een netwerkbijeenkomst voordat je erheen gaat: jij je afvraagt: Wat wil ik halen uit deze bijeenkomst – waar heb ik nu hulp bij nodig – wat is mijn doel.

Aanpak:
– Geef een ieder 10/15 minuten om de stand van zaken te delen.
– Inventariseer welke doelen jullie hebben.
– Bij gemeenschappelijke doelen (franchise – vraag een expert om hulp)
– Brainstormtechniek helpt vaak bij de aanpak van onderwerpen.

Paul Fedder
Paul Fedder
9 years ago

Hallo allen en Nisandeh,
Zelf nog niet eerder in een Master Mind Groep gezeten, maar dat lijkt me zeker wel iets.
Ik zou wel graag met ‘aanvullende beroepen’ een groep starten in of in de buurt van Haarlem…
Dus als er nog mensen als organisatieadviseur, online video man/vrouw, bedrijfscommunicatie, ICT, tekstschrijver, die hier interesse in hebben dan hoor ik dat graag.
Mogelijk kan ik me ergens aansluiten?
Vriendelijke groeten,
Paul

Maaike Frankena
9 years ago
Reply to  Paul Fedder

Hoi Paul,

als ik je een tip mag geven; juist mensen uit andere beroepsgroepen zetten je vaak scherp. De welgemeende “hoezo?” vragen maken dat je écht na moet gaan denken of iets écht niet kan… of dat jij misschien een beertje op je weg op moet gaan ruimen.
De hulp en kennis en kennissen die je soms nodig hebt kan je ook uit je netwerken halen.
Succes!!

Jeroen van Mierlo
8 years ago

Door het volgen van het Business Bootcamp en de Business IQ direct een aantal leuke en interessante contacten opgedaan. Eén op één wisselen we nu gedachten uit.

Daarom ben ik benieuwd: Is er een Mastermind groep in Breda actief of in oprichting? Of zijn er belangstellenden voor die regio?

Ik hoor het graag!

Nicky Koopmans
9 years ago

Ik heb nog geen ervaring met mastermind groepen, wel spar ik over idee met “dees’ of gene”.
Nu ik alle positieve ervaringen zo lees, is dat zeker iets om op te gaan zoeken zodra ik in oktober verhuisd ben naar NL.

Hende Bauer
7 years ago

Beste allemaal

Wie doet er mee, in Den Haag?

Ik zou heel graag een mastermindgroep willen waarin we elkaar uitdagen om stappen te zetten, een goede mind set te cultiveren, en waarin aandacht is voor zaken doen op een ethische, menselijke wijze… Ik ben mindfulnesstrainer en wil graag een gezond bedrijf houden, goed verdienen zodat ik voldoende aan mij eigen ontwikkeling kan werken (hetgeen weer doorwerkt in de zaak).

Doe je mee, woon je in de buurt? Of doen we het via Skype, zoom of zo?

Warme groeten
Hende

Jan Gommans
6 years ago
Reply to  Hende Bauer

Hallo Hende,

Ik heb afgelopen weekend het Business Bootcamp gedaan en ben op zoek naar een MasterMind groep. Ik woon in Delft, dus Den Haag is vlakbij. Heb jij nu een groep die bij elkaar komt? Kan ik me aansluiten?

Groeten, Jan

Petra Kuipers
Petra Kuipers
5 years ago
Reply to  Hende Bauer

Hoi Hende, ik weet niet van hoe lang geleden je reactie is, maar ik heb veel interesse in een Mastermind in de omgeving Den Haag. Ik ben aangesloten bij een ondernemersnetwerk, maar dat heeft toch een iets andere doelstelling. Wat ik zoek (en wellicht dus al bestaat, maar ik kan het nog niet vinden): een beperkte groep mensen die – net als ik – al een tijd ondernemen en hun bedrijf naar een next level willen brengen en elkaar daar in willen inspireren en scherp houden.

Anne Buiskool
9 years ago

Dit artikel komt als geroepen. De mastermindgroep waar ik nu in zit vanuit de Business University, daar wordt ik niet blij van. Tijd dus voor opschonen en verder gaan of stoppen en een andere vormen of opzoeken.

Nisandeh, door wat je schrijft komt het voor mij scherper te liggen.

Commitment, tijd, toewijding. Ik lees graag meer over het goed laten lopen van een mastermindgroep.

Gonny de Wit
9 years ago
Reply to  Anne Buiskool

Anne – begrijp ik helemaal.

Je kunt net als met netwerken deel uit maken van verschillende groepen. In iedere groep kun je een ander doel hebben.
1. university: mensen met dezelfde training
2. mensen in dezelfde branche
3. mensen met dezelfde hulpvraag
4. waar je klanten zitten
5. Groep onder leiding van een implementatie coach:

Kijk wat je nodig hebt en vorm zo’n groep. Sucess

Anne Buiskool
9 years ago
Reply to  Gonny de Wit

Dank je Gonny,

Ben nu eerst aan het uitzoeken of we verder kunnen met de bestaande groep. Voor mij lijkt het soort groep nu niet zo belangrijk, maar wel commitment, nakomen van beloften, op het puntje van de stoel zitten, bereid zijn om te vragen, investeren, geven en ontvangen.

Mocht ik niet doorgaan, dan ga ik zeker een nieuwe groep vormen, of me aansluiten bij een bestaande.
Zijn er al mensen die zich aangesproken voelen? Omgeving utrecht/amersfoort/hilversum/ amsterdam

Jaap van Velzen
9 years ago

Zelf heb ik nog geen ervaring met mastermindgroepen, maar zo’n groep lijkt me erg zinvol om elkaars ambities te versterken en zo nieuwe uitdagingen aan te gaan. De vaste structuur van bijeenkomen lijkt me ook versterkend werkend tov losse samenwerkingscontacten.

Jos van Velzen
9 years ago

Ik heb al verschillende keren aan een Mastermind groep meegedaan en het helpt mij gewoon om scherp te blijven op doel voor de week en om focus aan te brengen op wat er werkelijk toe doet.

In het bedrijfsleven vervult je manager die functie, als zelfstandige moet je het hebben van dit soort concepten. Doen!

Colijn Buis
9 years ago

Het is erg tof om, na een hele tijd, weer een mastermindgroep te hebben – onze mastermindgroep voor de Business University bevalt mij erg goed.
Ik merk dat ik het leuk vind om de leiding te nemen en te zorgen dat alles goed loopt.
Een duidelijkere richtlijn is echter altijd welkom, in deze zomer- / vakantieperiode gaan we minder hard vooruit met zijn allen dan we eerst deden.. logisch natuurlijk, maar we moeten wel aan het boosten blijven 🙂
Inderdaad het is geweldig als anderen in de groep al iets verder blijken te zijn met net datgene waarmee jijzelf je op dat moment wil gaan ontwikkelen, en je daarbij geweldig kunnen ondersteunen..
Ik denk dat een persoonlijke buddy om ook tussen de meetings / calls door met zijn tweeën contact te hebben te gek zou zijn ook voor onze groep, ga ik voorstellen, bedankt!

Marjolein Kalter
9 years ago
Reply to  Colijn Buis

Hoi Colijn,
Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het hebben van een buddy EN een mastermind groep (waar mijn buddy niet in zit) heel goed werkt.
Door meermaals per week ´s morgens te skypen blijven de korte termijn doelen overeind:
wat zou je (gisteren) doen en heb je wel gedaan (hoera!) en
wat heb je niet gedaan (wat hield je tegen) en
wat ga je vandaag doen en hoe kan ik je daarbij ondersteunen?

In onze mastermindgroep kijk ik iets langer vooruit en terug

Klaas van Oosterhout
9 years ago

Ik heb al lange tijd een MasterMind groep met Hannie Mommers. Dit is super. We proberen elkaar goede ideeen aan te dragen en tevens wanneer de een minder energie of zin heeft elkaar verder te helpen.

Daarnaast zit ik in een MasterMind groep voor Write Your Book in 28 days en ik moet bekennen dat ik hier helemaal niks mee doe… Ik ben niet bezig met het schrijven van mijn boek. Is het dan toch goed als ik bij de bijeenkomsten ga zitten?

Jochum Jarigsma
9 years ago

Dag klaas. Waar vindt deze groep plaats?

Tanja Markies
Tanja Markies
9 years ago

Nadat een aantal vrienden en ik in oktober vorig jaar de Business Bootcamp hadden bezocht,, besloten we een ‘brainstormgroep’ op te zetten. Wij zijn met 7 personen van heel verschillende leeftijden en werkgebieden. We komen maandelijks bij elkaar en notuleren onze bijeenkomsten.
Het prettige aan een heterogene groep vind ik dat je, omdat je allemaal in verschillende levensfasen en werkgebieden zit, elkaar enorm uit je comfortzone kunt halen. Er zijn al veel plannen voortgekomen uit deze sessies en we zijn er allemaal erg blij mee. We halen het beste in elkaar naar boven en houden elkaar aan gemaakte afspraken.

Ik vraag me af of het aanbeveling verdient juist homogene in plaats van heterogene groepen te vormen? En zo ja, wat ervaringen daarmee zijn.

Zo te lezen hierboven is het slim om (ook) groepen te vormen met mensen die uitgekozen zijn om hun specifieke kennis en ervaring.

Marjolein Kalter
9 years ago
Reply to  Tanja Markies

Hoi Tanja,
In algemene zin is er onderzoek gedaan naar de vernieuwing die uit een groep kon komen. Wat mij opviel was dat daaruit bleek dat je liever iemand van straat kunt plukken dan dat je (nog) iemand uit hetzelfde gebied aan een groep kunt toevoegen.

Ik vermoed dat het hebben van een drive om je bedrijf te ontwikkelen voldoende basis is. Zelf ervaar ik vragen, suggesties en impulsen van mensen uit een ander vakgebied dan het mijne als bijzonder waardevol

Hartelijke groet, Marjolein

Yassir van Unen
8 years ago

Een mastermindgroep zie ik wel zitten. Serieus met mensen elkaar vooruit helpen die dezelfde drive als ik hebben. Ikzelf zit in Breda.

Jeroen van Mierlo
8 years ago

Hallo Yassir,

Ik zit zelf ook in regio Breda, weet jij nog meer belangstellenden voor een Mastermind groep?

Jessica Drenthen
9 years ago

Zonder het te weten heb ik onlangs al een mastermind groep opgericht genaamd ‘Trimsalon Professionals’ op Facebook. We delen ons werk, bespreken onze frustraties, valkuilen, etcetera. Allemaal enthousiastelingen met hart voor het vak.

Hanny Post
9 years ago

Sinds een jaar of twee maak ik deel uit van een Mastermind groepje van drie personen. Verschillende persoonlijkheden, met ieder een andere achtergrond, maar gelijkgestemd in de manier waarop we willen leren en de behoefte om onszelf te ontwikkelen

We stimuleren en inspireren elkaar, geven elkaar feedback en experimenteren met werkvormen om je eigen kwaliteiten en die van elkaar beter te leren kennen.

Heeft iemand een interessante workshop of cursus heeft gevolgd? Dan delen we de kennis en ervaringen met elkaar. Voor de deelnemer een uitstekende manier om de nieuwe kennis te verwerken en te laten beklijven en ook de anderen pikken een graantje mee.

Ook maken we gebruik van elkaars netwerk en hebben we nieuwe diensten ontwikkeld door onze expertise met elkaar te verbinden.

Ik zie als onze succesfactoren:
– de combinatie van een positieve en reflectieve instelling
– goed naar elkaar kunnen luisteren zonder oordeel
– een veilig klimaat
– denken in mogelijkheden
– elkaar uitdagen en inspireren

Dit heeft mij al zoveel gebracht, ik zou niet meer zonder willen! Eigenlijk wil ik hier meer van, nog een groepje met weer een andere focus.

René van Bommel
9 years ago

Ben in principe wel geïnteresseerd in een mastermind groep, maar dan met mensen die net als ik een winkel hebben.

Mariska Langeveld
8 years ago

Beste René,

Ik ben blij dat ik jouw oproep hier tussen zie staan. Ik heb ook een echte winkel en dat levert andere uitdagingen en ik zou het leuk vinden om van gedachten te wisselen.

Met groet, Mariska

Ruud Smit
9 years ago

De mastermindgroep waarin ik zit is heel belangrijk voor me. Dat hangt wel van een paar dingen af. Je moet ongeveer dezelfde businessmind hebben. Wil je echt een busines ontwikkelen of ben je tevreden met werk als hobby? Je moet vertrouwen geven en terugkrijgen. Je moet elkaar kort en duidelijk kunnen zeggen wat je vindt. Voor mijzelf is een belangrijk gevolg dat ik elke dag via mail met collega’s mijn plannen voorleg en evalueer. Dat houdt me scherp en het helpt me elke dag weer te kijken hoe ik er vandaag het beste uit kan halen. DOEN!!
Ruud Smit

Danielle Krabshuis
9 years ago

Hallo allemaal!

ik heb toevallig eerder een mastermind groep opgezet met een groep game-studenten in omgeving Utrecht. In mijn ervaring is dit een geweldige manier van feedback krijgen: op elk moment dat je iets deelt, check je dat tegen de ervaring, geschiedenis en creativiteit van 10 anderen! Ik heb nog nooit in mn leven zulke goede feedback gehad, heel divers en heel goed onderbouwd!

Mijn groep heeft eens per twee weken een meeting gehad met mijzelf als groepsleider, bij mij thuis in Utrecht. Iedereen heeft van tevoren een project gekozen waar ze gedurende de vakantie aan zouden werken. We deelden ervaringen en ideeën, deelden vragen en problemen waar we mee zaten. En we vierden onze successen! Na ongeveer 10 meetings hebben we een klein feestje met z’n allen gehouden om onze projecten af te sluiten. Fantastische resultaten! Als iemand er meer over wilt weten of vragen heeft, laat het weten 🙂

Ik zou graag een groep op willen starten voor startende ZZP’ers! Ik werk zelf aan het toepassen van game technieken in educatie, maar ik heb ook een achtergrond in management en art. Wie wil met mij meedoen in omgeving Utrecht?

Eveline Bosselaar
9 years ago

Hoi Danielle,
Mijn groep heeft nog plek! Zullen we via linkedin connecten?

Django Bok
Django Bok
8 years ago

Ik ben nog niet bekend met dit concept, maar het klinkt wel erg goed. Ik ben dus erg benieuwd naar het document met de aanpak van Open Circles.

Ingrid Tan
Ingrid Tan
9 years ago

Ben heel benieuwd wat een Mastermind groep voor mij kan betekenen. Ik realiseer me dat ik misschien wel een kans heb laten liggen… Er zitten genoeg mensen in de buurt van Utrecht. Maar zijn ze ook actief?

Brenda Baart
9 years ago

Ik heb nog nooit mee gedaan aan een groep en wil mij graag aansluiten is er een groep in Brabant of Zeeland?

Marieke Gels
9 years ago
Reply to  Brenda Baart

Hoi Brenda, ik zit in Bergen op Zoom. Zullen we eens kennismaken? Je kunt me bellen 06-27894931. Groet,
Marieke

Martine Verweij
8 years ago
Reply to  Brenda Baart

Hallo Brenda,

Ik woon in Zeeland, op Schouwen-Duiveland. Ik zou heel graag een Mastermindgroep willen starten in mijn omgeving. Ik verwacht van de leden dat ze minstens de Master Entrepreneur hebben gedaan en commitment en focus hebben en vooral IMPLEMENTEREN zonder excuses.

Ik ben erg gedreven.

Mijn telefoonnummer: 06-48645188

Groene groetjes,
Martine

Dennis Held
8 years ago

Ik wil me graag aansluiten bij een Mastermindgroep.
Regio Almere/Amsterdam.
Of een opstarten! Wie ?

Tim Vanmarcke
9 years ago

Deze post stimuleert me om het idee voor een Mastermindgroep in concrete actie om te zetten.
Ik wil graag een groep opzetten met ZZP’ers in België die diensten leveren aan bedrijven om deze te laten groeien.
Door een gezonde mix van mensen met talenten en competenties samen te stellen kunnen we er in slagen om naast brainstormen, doelen stellen, elkaar stimuleren en doen groeien ook klanten uitwisselen, prospecties samen te doen,…

Ik ben benieuwd naar verdere waardevolle tips!

Bene Bailleul
8 years ago
Reply to  Tim Vanmarcke

@Tim: ik ben ook wel geïnteresseerd in een mastermind groep hier (ttz ten zuiden van Nederland).
Ik heb daarnet ook nog een post gelezen van Rosalie en Filip.
Dus … wat denk je?

Alice van Zurk
7 years ago

Ik ben benieuwd naar jullie document. Ik ben ook bezig om een Mastermind groep samen te stellen en ben benieuwd naar jullie aanpak.

Marjan van der Wel
9 years ago

Hallo Gouda en omgeving! Wat een enthousiaste verhalen over Mastermind groepen. Daarom wil ik me aansluiten bij een groep ondernemers uit verschillende sectoren. Wie heeft plek? Of anders, wie wil met mij een resultaatgerichte groep opstarten?

‘k Ben benieuwd naar reacties.
Groet van Marjan

Corine Brundel
7 years ago

Ik ben heel benieuwd naar jullie document. Het blijft lastig om de betrokkenheid in de groep hoog te houden. Misschien geeft jullie document tips.

Marjolein Kamstra
9 years ago

Ik heb een aantal jaren in een ondernemersgroep gezeten. In het begin was het heel inspirerend en motiverend – we waren allemaal net startend, maar naar verloop van tijd verloren we focus en het gemeenschappelijke doel voor de groep.

Knelpunten:
– sommigen wilden totale vrijblijvendheid, terwijl anderen juist strakke afspraken wilden.
– Onze persoonlijke groei / prive omstandigheden voerden vaak de boventoon waardoor het zakelijke bleef liggen.
– geen duidelijk beeld van wat we als groep wilde betekenen voor het individu.

Het groepje is doodgebloed. Ik ben door deze ervaring wat sceptisch geworden over ondernemersgroepen. Ben heel erg benieuwd naar het document van Open Circles om te leren hoe een en ander beter kan.

Anja Leinders
9 years ago

Zelf zit ik in 2 mastermind groepen. Eén naar aanleiding van de Business Bootcamp, waarvan iedereen inmiddels de Business University heeft gedaan. Een andere naar aanleiding van de Master Entrepreneur.

In beide groepen werken we zeer efficiënt en gestructureerd. We houden elkaar op een gemoedelijke manier accountable voor de doelen die hij stelde en kennis, ervaring, hulp en feedback worden maximaal uitgewisseld. We werken met een voorzitter en notulist en dat gaat prima.

Wat de samenstelling en het commitment betreft, ging het in het verleden jammer genoeg een keer mis met een groepslid, maar dat is zo gebleken dat deze persoon zich er vanzelf uitgefilterd heeft.

Yvonne van Loon
9 years ago

Ik heb in verschillende groepen zitten en heb ook verschillende ervaringen. Je moet openen eerlijk kunnen zijn, maar het uitgangspunt moet positief zijn. Kritisch zijn naar elkaar is goed, maar je moet oppassen dat het niet afkraken wordt. Ook zal ik niet meer zo snel in een mastermind gaan zitten met een vakgenoot. Ik was van mening dat als jouw doelgroepen verschillend zijn, het moet kunnen. Ik heb de ervaring dat de ander ineens met jouw ideeen en strategieen toch in dezelfde doelgroep gaat vissen. Van collega ineens rechtstreeks concurrent. Deze ontwikkeling zorde ervoor dat ik niet meer open en eerlijk kon zijn. Ik wilde de rest van de groep graag verder helpen. Toch ben ik gestopt met die groep.

Nu zit ik in een geweldige groep. Tussen de bijeenkomsten door kunnen we voor advies en steun onze besloten facebookgroep gebruiken.

Mabel Duchossoy
Mabel Duchossoy
9 years ago

Vanaf de start van de Business University begin dit jaar zit ik in een mastermind groep waar ik enorm veel aan heb. We hebben alle 5 een andere business, maar zijn committed en spreken regelmatig af. Soms raak ik zo gevangen in de dingen die ik aan het doen ben voor mijn bedrijf dat ik het overzicht kan verliezen of mijn strategie uit het oog verlies. De sessies met de mastermind groep houden me scherp en helpen me op de juiste koers te blijven. Tevens me aan deadlines te houden.

Ik kan het iedere ondernemer aanraden!

Hartelijke groet,
Mabel

Hannie Mommers
9 years ago

Ik zit in een MM-groepje dat elkaar regelmatig spreekt via skype en google hangout. Dat werkt fantastisch.
Om uit te proberen hoe het is om met vakcollega’s te overleggen, ben ik nu ook een MMgroep gestart met grafisch ontwerpers. We hebben onze eerste bijeenkomst volgende week, dus ik heb nog geen idee hoe dat gaat lopen.

Lucia Sandaal
9 years ago

Ik geloof steevast in de toegevoegde waarde van intervisie en ik denk dat een mastermindgroep zelfs meer is dan dat. Wat het voor mij kan betekenen, ga ik binnenkort ontdekken. Volgende week de eerste meeting van een nieuw opgestarte groep in Haarlem. Echt zin in…

Marijke van der Pluijm

Ik heb er al vaak aan gedacht om met een aantal mensen die ik heb leren kennen via Open Circles een mastermind groep op te richten. Waar ik echter tegenaan loop is dat al die mensen die ik ‘ken’ in een totaal andere regio zitten. Dat houd me tegen.

Nu dan dus hier de oproep:
Zijn er hier ondernemers in de Regio Dordrecht/Rotterdam (ik zit in Alblasserdam) die interesse hebben in een Mastermind Groep.

Wat ik uit zo’n Mastermind groep zou willen halen is voornamelijk inspiratie. Hoe kunnen we onze bedrijven nog beter neer zetten, waar kunnen we elkaar helpen met ideeën en kunnen we onze eigen netwerken inschakelen om de ander te helpen.
Verder vind ik het ook erg belangrijk om elkaar te kunnen stimuleren en motiveren om al het geleerde daadwerkelijk te implementeren. Waar loop je tegenaan met implementeren, grote kans dat je elkaar hiermee kan helpen.

Dus indien je interesse hebt om met mij en nog een aantal ondernemers uit de regio hieraan te beginnen, neem dan aub contact met me op (info@vamarijke.nl). Het lijkt mij super om zoiets in de buurt en voor de hand te hebben.

Maak er een mooie dag van!

Marijke

Marloes van der kamp
9 years ago

Hai Marijke,
Iets verder omhoog vraagt Tanya Tienpont om een mastermindgroep in Rotterdam, wellicht kun je met haar contact opnemen.

Marijke van der Pluijm

Dank je wel Marloes voor het doorgeven van deze informatie. Heb gelijk contact opgenomen via LinkedIn.

Zou echt super zijn als we een mooi clubje ondernemers kunnen vormen hier in de regio.

Tanya Tienpont
9 years ago

Beste Marijke,

Ook ik ben op zoek naar een mastermind groep in de regio Rotterdam. Misschien kunnen wij iets voor elkaar betekenen.
Vriendelijke groeten,

Tanya Tienpont

Tineke van den Tillaart

De laatste 2 maanden maak ik deel uit van een mastermindgroep die gezamenlijk een businesstraining volgt. Het stimuleert mij enorm om met elkaar te sparren tijdens ontmoetingen, via een besloten Facebook groep en via Skype. Er is openheid en vertrouwen en we helpen elkaar om over blokkades heen te stappen.Omdat we niet dezelfde professie hebben, kunnen we met een frisse blik kijken naar het vraagstuk van de ander!

Mariken van de Loo
9 years ago

Mijn langstlopende mastermindgroep bestaat al 11 jaar. Vanuit een training geboren, destijds als collega’s. Nu over het land uitgewaaierd, maar we zien elkaar nog steeds 6x per jaar. Doordat we elkaar al zo lang zien, weten we veel over elkaar en worden ontwikkelingen en pijnpunten haarfijn op tafel gelegd. Het is geen zakelijke mastermind, maar meer op persoonlijke groei.

Mijn meest recente mastermind is die uit de training Write Your Book in 28 Says.
Met een groep van 6 vormen we welkelijks een skypesessie waarin we elkaar stimuleren tot het schrijven van onze bestsellers. En vooral het geven van tips aan elkaar levert veen nieuwe energie. ook als er iemand in een enorme writersblock zit, is hulp nabij. we zitten allemaal in hetzelfde schuitje als ondernemer en als droom een bestselling author te worden. Het is mega inspirerend.
Omdat we naast het proces van schrijven ook allemaal ondernemer zijn, komen ook dat soort onderwerpen aan het licht.

Maaike Frankena
9 years ago

Na de Master Entrepreneur van vorig jaar ben ik een mastermind groep op gaan zetten in Den Haag, dat leverde zoveel reacties op dat het er uiteindelijk 3 zijn geworden. In het begin was het even zoeken en aftasten, de formulieren van Open Circles Academy waren daar erg fijn bij, thanks!!

Op dit moment zijn er van de originele groep waar ik in zit nog 3 over, is er al 1 nieuw lid en willen er na de zomer 3 nieuwe bijkomen. Dat is wel genoeg dan:-) In de zomer ben ik, ongepland, met 1 mastermind lid door wezen sparren. We hadden allebei wat issues waar we op door wilden gaan. Dat is echt helemaal te gek geweest voor ons allebei.

In onze mastermind groep draaien we met een buddy systeem; in de bijeenkomst wordt je gekoppeld aan iemand die jij gaat bellen om achter ‘de broek aan te zitten’ en je wordt gebeld door iemand die hetzelfde bij jou doet. Dit maakt de bijeenkomsten nog waardevoller.

Ik kan het iedereen van harte aanraden.

Gonny de Wit
9 years ago

Maaike,

Wat een goed idee : buddy system – binnen de groep – ga ik onze groep ook voorstellen.

Dank voor het delen.

Robert Rosier
9 years ago

Als je wilt, zet me svp op een reservelijst?

groetjes, Robert.

Renny Wiegerink
9 years ago

Zowel in jouw ervaring als in een aantal andere hoor ik dat de groep zich moet vormen over een langere periode. Wat maakt dat deelnemers blijven of stoppen?

Wij zijn in Delft met een groep van vier gestart; door ontwikkelingen bij eenieder zijn de vragen en behoeftes verschillend. Dus ook hoeveel tijd en energie er is voor de Master Mind Groep.

Ik vraag me nu af of een grotere groep dit kan opvangen? Zelf wil ik intensiever er mee bezig zijn om meerder veranderingen neer te zetten in mijn bedrijf.

Wat zijn jouw ervaringen?

Dave de Lange
9 years ago

Zo’n buddy systeem is een goed idee, Maaike!

Joan de Windt
Joan de Windt
8 years ago

Hoi,

Iemand noemde het boek ‘Gedachten worden dingen’, wat haar veel inspiratie gaf voor mastermindgroepen. Dat boek wil ik ook heel graag lezen. Wie is de schrijver?
Overigens heb ik ook gemerkt dat het heel goed werkt als je andere disciplines hebt binnen de groep.

groet, Joan
Sorry voor de avatar, lukt maar niet een foto erop te krijgen.

Bene Bailleul
8 years ago
Reply to  Joan de Windt

@Joan, dank om de titel van het boek te vermelden “Gedachten worden DINGEN”, een spirituele weg naar persoonlijke kracht en financiele onafhankelijkheid.
De auteur is D. Rutherford.

Francine van Rosmalen
9 years ago

Als ik het zo lees dan vraag ik me nog wel af of het vooral de praktische ondersteuning is en het elkaar stimuleren.
Ik zie absoluut voordelen om ervaring te delen en merk ook dat ik niet weet hoe na te gaan hoe de samenstelling van de groep is en of dat dan past.

Ps: wat fijn om niet voor iedere reactie mijn gegevens steeds weer in te hoeven vullen.

Patries Post
9 years ago

Hoi Francine,

Je vraagt je af of de samenstelling van de groep wel juist is etc.. ik zou zeggen niet teveel overnadenken… als ik kijk naar onze mastermindgroep hebben wij allemaal dezelfde intensie!!
we implementeren en kunnen heel goed feedback geven.. zo goed zelfs dat ik daarvan versteld sta iedere keer… terwijl dat niet de vakinhoudelijke personen zijn.. dus doen en niet teveel nadenken wikken en wegen… be in action… zou ik zeggen!!
(over de samenstelling niet nagedacht en werkt gigantisch goed!!)
Dezelfde intentie is denk ik veeeel belangrijker!

Marleen Deleu
Marleen Deleu
7 years ago

Het organiseren van een Mastermind groep is iets waar ik al geruime tijd mee speel. Graag ontvang ik van jullie tips om op korte termijn ook echt van start te gaan met de juiste deelnemers, de juiste visie en aanpak. Alvast hartelijk dank!

Linda Hens
9 years ago

Wat een interessante post over een mastermind groep. Ik ben er zeker van dat dit heel waardevol is.

Esther, heel fijn jouw commentaar te lezen, de manier hoe jullie het nu hebben aangepakt, lijkt me ideaal. Niet zomaar lukraak mensen in de groep plus dat je ook exclusieve referral partner bent. Dat maakt de groep nog een stuk krachtiger.

Zeker iets waar ik verder mee aan de slag moet.

Eelco van der Wal
8 years ago

Hoera, volgende week start van een supportgroep in Breda/Bergen op Zoom/Brecht.
Er werd meteen eigen Facebookgroep aangemaakt, voortvarend implementeren!
Ik kijk er naar uit!

Jeroen van Mierlo
8 years ago

Hallo Eelco,

Goed om te lezen dat er in regio Breda ook een Mastermind groep actief is. Daar zou ik graag meer van weten.

Groet, Jeroen
jeroen@vinmierlo.com

Daniela Tesselaar
9 years ago

Hi allen,

Ik heb geen ervaring met deelnemen aan een mastermind groep, maar ik heb wel een buddy en dat werkt geweldig.

Aan de reacties op het blog merk ik dat een groep wel een grote toegevoegde waarde kan hebben, dus ik zou me er graag bij een aansluiten. Is er ook een groep in Almere?

Annemiek de Nijs
Annemiek de Nijs
9 years ago

Hallo Daniela,

Fijn een Almeerder te lezen die ook in n mastermind groep wil. Heb daar veel behoefte aan om elkaar en mijzelf naar hoger level te krijgen.

Interessant om te zien hoe andere bezig zijn in hun business opbouw.

Heb ervaring met 1 dame ook uit de Me die misschien ook mee wil.

Daniela Tesselaar
9 years ago

Hi Annemiek,

Dank je wel voor je reactie.

Wil je een keer afspreken of Skypen om te kijken of en wat we voor elkaar kunnen betekenen?

Ik hoor het graag!

Agnes Hoogendoorn
Agnes Hoogendoorn
9 years ago

Hoi, ik woon ook in Almere, misschien kunnen we samen iets doen?
(Annemiek ken ik van vroeger)

Wim Annerel
9 years ago

Ik zou dolgraag deel uitmaken van een mastermind groep.
Nu nog geschikte mensen vinden in mijn regio.
Ben ook benieuwd naar de ervaringen van anderen op dit forum.

Marjolein Kalter
9 years ago
Reply to  Wim Annerel

Hoi Wim,

Wat is je regio? Wellicht dat er in jouw buurt een mastermindgroep is waar je bij aan kunt sluiten.

Hartelijke groet, Marjolein

Sydney Brouwer
Sydney Brouwer
8 years ago

Ik begin volgende week met een Mastermind met 6 mensendie allemaal affiniteit hebben met dezelfde onderwerpen/business. Dit gaat zo ongelooflijk helpen! Zin in.

Gea van der Horst
8 years ago

In Bussum zit een groep waarbij zich nog een aantal personen kunnen aansluiten. Heeft u interesse neem dan contact op met mij, gea@lokaal18b2.com.

– We komen elke maandag avond bij elkaar in Bussum.
– hebben allemaal een groot doel wat we willen bereiken.
– we bestaan nu uit twee leden en groeien graag door tot 4 leden.

Mvg
Gea van der Horst
Lokaal 18b2

Arny van der Plas
Arny van der Plas
9 years ago

Ik zou graag een Mastermind op willen starten maar dan in de doelgroep die ik als ondernemer ook bedien met mijn diensten.

Wat ik me dan afvraag is of dit niet botst met mijn business m.a.w snij ik mezelf niet in de vingers hiermee.

Gonny de Wit
9 years ago

In eerste instantie dacht ik toen in het las :”Wow die durft”.

Maar als ik het goed gezien heb zit jij in de fitness business en laat ik het nu net benaderd zijn door een ondernemer die ondernemers wil helpen en aan hun gezondheid te werken en te netwerken.

Zelf vond ik het een goede combinatie, omdat bij mij het fitnessen op een lag pitje staat.

Deze ondernemer dacht eraan een commerciële netwerkorganisatie op te richten.