Maak jij je schuldig aan ‘Nepwerken’?

8573 views | 336 reacties |
shares


Heb jij ooit van die dagen dat je het gevoel hebt heel druk en productief te zijn geweest, om aan het eind van de dag tot de conclusie te komen dat je geen enkel punt van je to-do-lijst hebt gedaan en dat je de hele dag bezig bent geweest met onbelangrijke zaken?

In plaats van een stap vooruit, begin je de volgende dag met stappen achteruit.

Ik noem dit nepwerkprojecten en zie ze als één van de meeste destructieve gewoontes van de ondernemer.

Vermomd als echt werk, slokken nepwerkprojecten als je bureau opruimen, je archieven reorganiseren, dingen overnieuw doen, een groot deel van je productieve tijd op.

Nepwerk vraagt werkelijke inzet en middelen, net zoals echt werk. Maar wat er ‘nep’ aan is is de vooruitgang die je denkt dat je maakt.

Waarom doen we nepwerk?

Bijna elke keer dat ik er mezelf betrap dat ik bezig ben met nepwerk, is dat omdat ik onder een taak waar ik helemaal geen zin in heb, probeer uit te komen. Zoals e-mails beantwoorden, dat acquisitie telefoongesprek, of het afmaken van die blog post waar ik al een week mee worstel…

Wat telt als nepwerk?

Alles wat niet helpt om jouw business vooruit te laten gaan.

Denk aan administratieve taken, je kantoor opruimen, verdwaald raken in sociale media en lange vergaderingen. Waarschijnlijk zijn al deze zaken nodig, maar veranderen op de één of andere manier van productief in destructief.

Neem administratieve taken als voorbeeld.
Je hebt een zeker aantal administratieve handelingen te doen, zelfs als je de meeste handelingen uitbesteedt. Administratieve taken worden nepwerk wanneer je ze doet om productief werk te vermijden of wanneer je ze niet efficiënt aanpakt.

Hetzelfde geldt voor social media en lange meetings.
Beide zijn noodzakelijke componenten van zakendoen, maar wanneer het van strategisch verandert in sociaal, dan wordt het een enorme tijdsverspilling (dit is waar ik het steeds over heb wanneer ik het in onze programma’s heb over sociale media).

Wil je ervoor zorgen dat je geen nepwerk doet?

Hier zijn 5 tips voor het vermijden van nepwerk:

 1. Stel dagelijkse doelen
  Het is één van de beste manieren om te vermijden dat je in de val van nepwerk trapt.
  Maak je dagelijkse doelen zo specifiek mogelijk, kies SLECHTS 3 tot 6 kerntaken om te doen (en af te maken). Beschouw ze als concrete deadlines, niet als abstracte wensen of dingen die je misschien wel wilt doen.
 2. Beheer je dag met je agenda
  Maak je agenda en takenlijst jouw time manager en doe exact wat jouw time manager je zegt te doen. Dat houdt in dat je werkt in blokken van tijd zonder afleiding. Reserveer slechts één of twee keer per dag tijd voor reactief werk als e-mail checken en social media updates.
 3. Ken jouw nepwerkfavorieten
  Herken welke soorten nepwerkprojecten jou van je productieve werk weglokken. Ben jij een chronische opruimer? Ben jij verslaafd aan sociale media? Check jij jouw e-mail elke keer als je bliep hoort? Houd jij erg van nakletsen na meetings of telefoongesprekken?
 4. Begrijp de verleiding
  Let op wanneer en waarom je verleid wordt door nepwerk. Vaak is het omdat je iets vermijdt – een taak die je niet fijn vindt om te doen of waar je bang voor bent. Geef er niet aan toe! Houd vast aan de productieve taken en beloon jezelf zodra je die af hebt.
 5. Ga efficiënt om met minder belangrijke taken
  Delegeer, vereenvoudig, automatiseer waar je kunt…

Dus, laat ik het je nog eens vragen:

Maak jij je schuldig aan ‘nepwerken’?

En zo ja, wat ga je eraan doen om dit te veranderen… voordat het te laat is?

In de Business Bootcamp en de Master Entrepreneur ontdek je hoe je jouw lijst van kerntaken vult met acties die geld genereren. Je ziet hoe elke taak op jouw lijst leidt tot inkomen en winst voor je business.

Ook leer je strategieën die je helpen om je business te laten groeien en geld te verdienen met stap 4 of 5.. in plaats van met stap 87…

Laten we elkaar helpen om van nepwerken af te komen…

Beschrijf in het commentaarveld onderaan deze pagina jouw favoriete ‘NEP werk’ activiteiten EN jouw top ‘ECHT werk’ activiteiten.

Zo ga je ze beter herkennen en laten anderen jou zien welk nepwerk jij ook kunt vermijden en welk echt werk je voorrang kunt geven.

Tot slot

Als jij er klaar voor bent om jouw nepwerkactiviteiten te vervangen door business strategieën die echt werken… zorg dan dat je op tijd jouw plaats reserveert in de volgende Business Bootcamp.

Je krijgt in de Business Bootcamp niet alleen de meest effectieve strategieën, systemen en tools om jouw product of dienst krachtig in de markt te zetten…

… je ontdekt ook hoe je jouw productiviteit verhoogt en met time-management 2 tot 3 uur per dag van jouw kostbare tijd kunt besparen.

Als zelfstandig professional mag je de Business Bootcamp niet missen.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden

En vergeet niet jouw grootste ‘nep werk’ activiteiten EN ‘echt werk’ activiteiten te vermelden in het commentaarveld hieronder.

Op jouw succes,

Nisandeh

PS. Deel alsjeblieft dit artikel via de Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+ knoppen, want… zo kunnen bevriende ondernemers in jouw netwerk óók van dit materiaal profiteren.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

336 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Caroline van Wijk
9 years ago

Mijn grootste valkuil van nepwerk leek niet eens op werk: éven een pauze en een spelletje op internet doen. Het is mij met succes gelukt om niet meer op die site te komen.
Maar nog steeds kan ik mijn tijd verdoen met inderdaad steeds weer e-mail, g-mail, LinkedIn, Facebook, etc te checken.
Steeds weer plan ik mijn agenda vol en is het lastig om me eraan te houden. Deze blog wijst me er opnieuw op en ik ga het opnieuw proberen!
Nu ga ik zoals in mijn agenda staat schrijven aan het verhaal voor patiëntenbeveiliging…

Anne Buiskool
9 years ago

Opnieuw proberen, oooooeeeeeiiiiiiiii, gaat niet werken…. Doen wel 🙂

Jeannette van Sleeuwen

Vandaag best goed bezig gestart met ECHT-werken. Vanmorgen had ik een keurig lijstje met 3 dingen die ik ëcht wilde doen vandaag. De eerste twee in no-time gedaan (en het waren twee ‘lastige’ dingen om te doen waar de neiging tot uitstellen groot was).

Mijn 3e punt is me voorbereiden op de training van volgende week en comments plaatsen bij blog artikelen. En toen was ik aan het NEP-werken. Voor ik het wist was ik alle comments aan het lezen op allerlei blogs, voor je het weet is er een uur voorbij. Dat is wat me vaker gebeurt. Even iets nakijken en voor je het weet verdwaal je op internet en realiseer je je ineens dat je met iets heel anders bezig bent, dan datgene wat je wilde doen.
Werken met een prioriteitenlijstje werkt voor mij, mits er niet teveel punten opstaan. Ik blijf het lastig vinden me daar aan te houden.

Nicky Beentjes
9 years ago

Hallo Jeannette,

Heel herkenbaar wat je zegt over even iets opzoeken en vervolgens een uur verder zijn… Wat mij vaak helpt is niet een prioriteitenlijstje maken maar een Mindmap, in principe hetzelfde maar in een andere vorm. En de avond van te voren al bedenken welke taken ik de volgende dag zeker afgerond wil hebben.

Jeannette van Sleeuwen
Reply to  Nicky Beentjes

@ Nicky,

Je maakt me nieuwsgierig. Ben erg visueel ingesteld dus een mindmap spreekt me aan! Gebruik je een tool hiervoor of doe je het met de hand? Kortom, tips zijn welkom!

Nicky Beentjes
9 years ago

@jeannette,

Ik gebruik gewoon nog pen en papier voor een mindmap, krabbel graag als ik aan de telefoon zit en dat ligt altijd bij de hand. Weet dat er ook wel computerprogramma’s zijn die dat kunnen maar ja, om schouder/nek en andere klachten te voorkomen is het ook weleens fijn om m’n muis links te laten liggen!

Mariska van Beek
9 years ago

Herkenbaar, je verliezen in Social Media. Voor je het weet ben je verdwaald en ver weg van jouw prio lijstje. Fijn er nu meer focus op te hebben. Resoluut ermee stoppen is volgens mij de oplossing en jezelf steeds weer (mild) tot de orde roepen.

Giel Boes
9 years ago

Interessant artikel…
Wat heel goed werkt is om de grotere en/of minder leuke taken bovenaan te zetten en als eerste te doen.

Verder nog de tip om minimaal 2 uur reserve te houden voor interrupties, die behoud je toch altijd.

Barbara Rijskamp
Barbara Rijskamp
9 years ago

Is reageren op dit blog ook ‘nepwerk’? Ik kreeg de opdracht van Open Circles om 25x te reageren als voorbereiding op ‘blog-masterclass’. Nou ja, snel maar weer door. Niet te lang blijven hangen 😉

Annemiek de Nijs
9 years ago

Hallo Barbara,
Volgens mij is je inwerken in bloggen onderdeel van je groeiproces?
Zit in dezelfde fase en herken wel afwijkend en uitstellend werkgedrag.
Probeer mijn goals voor de dag vast te zetten en mij er aan te houden. Eind van de dag zoals nu, is het reactiewerken weer in beeld.
Warme groet. 😉

Eef Worm
9 years ago

Nepwerken zijn voor mij de mail en telefoon inderdaad. Ook veel te lange vergaderingen en gesprekken.

Mail controleer ik continue, ook omdat dit een vergaarbak ik van informatie, die trek ik open om info uit te lepelen en vervolgens zie ik nieuwe mails staan.

De tips voor deadlines per dag zijn erg goed, ja!

Bianca Wijngaards
Bianca Wijngaards
9 years ago

Nepwerken…
– e mail
– social media
– google

Er is zoveel om me in te verliezen. Wat me al wel helpt is een to do-lijst maken en vooral een stuk time-management. Plannen en ook bewust tijd vrij maken voor bovenstaande, maar dat wel met eindtijd.
De ene keer lukt het beter als de andere.

Bene Bailleul
9 years ago

Als ik ‘nepwerk’ momenteel, dan gaat er sneller een belletje rinkelen dan vroeger: bv bij frequent email bekijken, sociale media, …
En dan neem ik ook een besluit, meestal is dat ook stoppen en terug naar het ‘pepwerk’ (of het echte werk).

Om het ‘pepwerk’ te structuren, maak ik een weekplanning op: tijdens de dag blokjes van 1 uur en ‘s avonds blokjes van 30’.
Doe dit nu al enkele dagen en het werkt.
Ook hier plan ik checken email en social media: 1 à 2 keer per dag.

Vraagt toch aardig wat discipline, maar het loont, ik geraak er opgepept van.

Annemiek de Nijs
Annemiek de Nijs
9 years ago
Reply to  Bene Bailleul

Dag Bene,

Wat leuk, jij ervaart dezelfde positiviteit die het gevolg is van werk indelen in blokken.
Lijkt of alle werkzaamheden minder zwaar is en beloningen, resultaten makkelijker worden ze te behalen.
Ik houd voorlopig vast aan mijn blokuren….superhandig
😉

Timon Vinke
Timon Vinke
9 years ago

Mijn favoriete nepwerk is planningen maken tot in den treure en financiele berekeningen maken tot in den treure.

Ik vind het maken van planningen van groot belang, maar ik schiet er in door. Hierdoor verlies je natuurlijk kostbare tijd.

De tweede is meer een soort angst van het de eerste keer niet goed te hebben gedaan. Ik doe dezelfde berekening meerdere keren, om zo meer vertrouwen in de uitkomsten te krijgen. Ook dat is nuttig, maar je kan er in doorslaan. Iets wat mij nogal eens gebeurt.

Een ander iets dat mij veel tijd kost is vergaderingen en overleg. Dit speelt vooral op mijn werk, niet in mijn bedrijf. Probleem is dat veel van de vergaderingen opgelegd worden door leidinggevende, dus niet makkelijk onderuit te komen.

Ik heb wel eens een filmpje gezien dat de twee grootste tijdvreters in bedrijven zijn de M&M….. Managers en Meetings. Zorg er dus voor dat, 1 jij niet zo’n manager wordt en 2 er niet teveel vergadert wordt in jouw bedrijf.

Didier Dohmen
9 years ago

Beste Nisandeh,

Voor mij is nepwerken juist een geweldige uitdaging.
Mijn bureau is altijd een gigantische puinhoop, waardoor ik sommige broodnodige zaken niet kan vinden!

Ik zou eigenlijk af en toe wat tijd moeten besteden aan het ordenen van al mijn paparassen en documenten.
Maar iedere keer denk ik dat komt wel en de stapel op mijn bureau groeit maar door!

Je tips om een dagelijkse doelenlijst op te stellen volg ik dan ook graag op.
Het eerste doel is om alles netjes te ordenen en in klappers op te bergen 😉

Hartelijke groet,

Didier Dohmen
InControl Management Services

Martine Verweij
8 years ago

Mijn ‘NEP werk’ activiteit is: het steeds herlezen van teksten die ik geschreven heb of steeds de tekeningen bekijken die ik getekend heb, omdat me dat een goed gevoel geeft.

Mijn top ‘ECHT werk’ activiteiten:
– implementeren van de informatie van de ME.
– mandala’s tekenen
– mandala lessen schrijven en online zetten voor mijn studenten

Stieneke Baas
9 years ago

‘Nepwerken’ herken ik van mezelf en vanuit coachklanten. Timemanagement geeft veel tools, maar het gaat uiteindelijk om mijn ‘Mindset’. Doelen stellen, actieplan en gericht het actieplan afwerken geeft de beste resultaten.

Peter Nouwen
9 years ago

Yep! As guilty as a kid stealing a cookie!

Top 5 fake work (in random order):
– Facebook, LinkedIn, e-mail, etc.
– ‘tidying up’
– ‘small-talk-meetings’ (at the koffieautomaat)
– doing research
– reading branche organization’s magazines

Top 5 real work (in random order):
– writing my book
– studying for school
– perfoming sports (running)
– achieving short-term goals
– making business appointments

Liz Boers-Maynard
9 years ago
Reply to  Peter Nouwen

Peter,
I LOVE it – its so easy to get caught up in the busy-ness stuff. SOOOO easy to get NOTHING done!

One of the reasons that I love running is that you can set a good strong goal and train your way to it – chipping away at the goal each day.
What distancecs are you running? and what’s your next running goal?
Liz

Elske van de Fliert
9 years ago

Vroeger was mail, en vooral alle nieuwsbrieven, nepwerk. Maar die gaan nu automatisch in een apart mapje en worden gelijk gemarkeerd als ‘gelezen’, zodat ze niet meer opvallen. Lezen doe ik ze tijdens de lunch.

Ik merk dat het tijd indelen, en een vaste prioritering (ik doe eerst de betaalde taken, dan de onbetaalde) helpt in effectiever tijd inzetten.

Het boek van Covey (7 habits) gaat hier ook over en is zeer nuttig.

Marcel Jansen
9 years ago

Nepwerken, daar moet ik inderdaad iedere keer weer voor oppassen.
Wat voor mij werkt is inderdaad het werken ik blokken, ik zet gewoon de wekker iedere keer opnieuw.
Alleen het nakletsen na meetings is voor mij geen nepwerken gebleken want daar haal ik vaak de meeste klanten uit en zelfs vrienden.

Anja Disseldorp
9 years ago

Oh ja, zo herkenbaar. Maar als startende ondernemer wil je ook zo veel dat het je soms ook belemmerd, bij de keel grijpt. En dan zoek ik al gauw het ‘nepwerken’. Het wordt een afleiding. Ik werk wel vaak met een ‘to do’ lijst als ik mijn prioriteiten wil stellen. En merk dan dat ik de dingen veel sneller gedaan krijg. Maar toch….

Mariska van Gennep
9 years ago

Om maar meteen te beginnen: mijn favoriete NEP werk is blijven hangen in Social Media. Het begint met echt werken, maar slaat na een tijdje om in blijven hangen of een spelletje te gaan doen. Afgelopen zondag was ik bij “Women Do Business Differently” en daar heb ik een fantastische tip gekregen: Zet een(kook) wekker op een bepaalde tijd en als de wekker afgaat stop je ermee. Kun je ook niet blijven hangen.

Nog een topper is smoezen verzinnen om mogelijke klanten niet te bellen, maar eerst allerlei huishoudelijke klusjes (nadeel van thuis werken) te gaan doen. Bovenaan mijn lijst staat nu dan ook dat ik minstens 1 klant per dag bel en het werkt!

Mijn favoriete ECHT werk is presentaties houden voor mogelijke klanten. Dat geeft me echt een kick.

lieve groet, Mariska

Monique van der Schans

Mariska, de kookwekker is een heel goed hulpmiddel.

Wat bij mij goed werkt (een tip van een time management trainer) is eerst de lastige klussen te klaren en daarna jezelf te belonen met struinen in de sociale media of een spelletje doen.
Ik beloon mezelf dan met een kop koffie, die smaakt dan extra lekker want ik vind dat ik hem dan ECHT heb verdiend. En je hebt je lastige klus voor die dag alvast geklaard. Geeft een lekker gevoel.

Succes ermee!

Mariska van Gennep
9 years ago

Hoi Monique,

Dank je wel voor de tip, die ga ik zeker uitproberen! In feite leer ik mijn kinderen ook altijd om eerst het lastige (huiswerk etc.) te doen en daarna de leuke dingen. Tijd om zelf het goede voorbeeld te geven.

lieve groet, Mariska

Tjitske de Boer
9 years ago

Wat een geweldige tools geef je daar door. Hoewel ik die kookwekker al eens heb geprobeerd, maar er gewoon doorheen sukkel! Ik denk dat een besluit nemen je niet meer te bedonderen daaraan vooraf gaat.

Annemiek de Nijs
Annemiek de Nijs
9 years ago

Hoi Marga,

Wat een herkenbaarheid in jouw comment.
Heb ook last van lastige,nieuwe klussen uit de weg te gaan.
Terwijl ik toch echt wel ervarenheid dat wanneer je ze hebt gedaan…..het eigenlijk helemaal niet zo n issue was.
Lekker belangrijk dus om je druk ! te maken!
Na alle blogs tot nu toe te hebben gelezen, kom ik toch tot de conclusie dat het heel normaal is…,dat uitstellen….dat netwerken. Eigenlijk heel suggesties.
Ik gebruik ook gelummel netwerken om te sudderen over nieuwe schilderijen, technieken en workshops voor mijn cursisten
Dank aan dit blog. ;). Met plezier…

Frank Janssen
9 years ago

Ik moest meteen denken aan een boek van Brian Tracy “eat that frog”

Oftewel doe het allerbelangrijkste (en vaak het engste) als eerste.

Ik merk dat ik de laatste tijd te vaak mijn mails check dus daar moet ik vanaf blijven.

Mijn favoriete werk is klanten ideeën geven over hoe ze hun online marketing kunnen verbeteren

Tamara Maerschalck
9 years ago
Reply to  Frank Janssen

Hoi Frank,

Eat that frog, dat heeft een vriend me ooit eens uitgelegd. Maar nu weet ik dus ineens ook dat het uit een boek van Brian Tracy komt. Bedankt voor de bron.

Ja, mail en FB zijn ook mijn valkuilen. Dan is er een mail die dringend klaar moet en dan zie ik weer wat anders, ga daar op verder en als ik dan mijn mailbox afsluit omdat ik besef dat ik zit te nepwerken en beter wat anders zou doen, dan stel ik vast dat ik die mail nog steeds niet gemaakt heb.

En door zo dingen op te schuiven, is het probleem dat de kikkerpot alsmaar groter wordt. Misschien is het tijd om dit weekend even tijd te besteden aan het opstellen van een ‘kikkermenu’ voor volgende week. Niet echt een leuk vooruitzicht maar als ik dan bedenk dat ik de week erna ook weer wat leuks op het menu krijg, is dat toch al weer wel een fijn vooruitzicht. En dan trachten altijd de kikkers zo snel mogelijk uit de weg te ruimen alvorens het weer een hele hoop is.

Yassir van Unen
8 years ago

YouTube eens op eat that frog. Dan krijg je het luisterboek. Geweldig. Kun je opzetten waar je maar wilt. Helpt flink!

Annette van der Maarel

Ik heb mijn lijst met doelen boven m’n bureau gehangen! En dan haalt me zo weer terug naar het hier en nu – als ik wel eens wil verdwalen op het net. (geeft trouwens ook wel weer veel nieuwe info, contacten en inspiratie – MAAR houdt me dus van mijn doelen af!)

Ben Daenen
9 years ago

Goed idee van je @Anette.
gewoon zichtbaar ophangen! heb ik inmiddels gedaan en nu aar kijken of het voor mij gaat werken!

gr
Ben

Meta Groot Antink
9 years ago

Nepwerken gaat nog wel eens compleet buiten mijn schuld om. Als de één zijn voetbalschoenen niet kan vinden, de andere de schaar uit mijn bureaulade nodig heeft en de derde binnen komt stuiven om zijn frustratie af te reageren. Nee, niet allemaal op het zelfde moment natuurlijk, maar een paar van die storingen kunnen mijn productieve ochtendje behoorlijk in de war schoppen. Misschien moet ik een briefje op de deur hangen: Ik werk: écht!

Jan van Poll
Jan van Poll
9 years ago

Veel van wat ik nu moet doen, doe ik achter de computer. Bij de melding van een nieuwe mail geef ik bijna altijd toe aan deze verleiding van “NEP” werk; ik open ‘t mailtje. Zo kreeg ik net deze van Open Circles met bovenstaande info over “NEP” werk en “Echt” werk. Meteen maar aan de slag gegaan met mijn to do lijstje van vandaag: 5 reacties op Blogs schrijven als voorbereiding op de Blogdag volgende week woensdag.

Dirk Huyers
9 years ago

ZEER herkenbaar !!

Ik probeer allerlei technieken uit om “time-wasters” zoveel mogelijk te bannen … en het lukt me aardig totdat dit Top NEP-werk de revue passert : ‘even info zoeken op internet’ en al doorklikkend en surfend hier veel te lang mee bezig zijn.

Je komt zo dikwijls geweldige info tegen waar je iets mee wil doen, maar wanneer ? Dus dan maar een bookmark aanmaken, of een screenshot in Evernote, of … Spijtig genoeg ontbreekt het dikwijls aan tijd om er nadien ook daadwerkelijk iets mee te doen.

Het positieve is wel dat je de time-waster hebt herkend en er een gepaste actie hebt op los gelaten : negeren of save voor later.

Stef Linsen
Stef Linsen
9 years ago

Ik heb net vandaag een brainwave gehad.. wat ik al allemaal gedaan heb sinds het Breakthrough to Success 2012.
Ik kwam met enkele na pruttels tot 15 dingen… en dat terwijl ik gewoon doorwerk met ook order acquisitie doen. Gaf een he he gevoel en wat meer tevredenheid. toevallig keek ik net op intentionoftheday.com waar stond ‘celebrate your accomplishments’. Grappige parallel.

Dus dat uitstellen valt wel mee vind ik.
Ik ben tevreden!
Ik heb nog wel wat zaken liggen maar t/m/ eind Maart komt dat wel af. No panic.

Marga Sijm
9 years ago

Mooi woord, nepwerken.
Om eerlijk te zijn gebruik ik nepwerken als uitstelmiddel bij lastige, moeilijke of nog-nooit-eerder-gedane taken en probeer ik ze zo te ontlopen. Om er vervolgens achter te komen dat ik kwaad wordt op mezelf omdat ik het nog steeds niet heb gedaan…

Zinloos gedrag, dus.

Hoe verander ik dit?
Allereerst heb ik me voorgenomen om nog maar één keer per dag de email te checken. Dat scheelt al.
Na uitstel gedrag plan ik de activiteit in mijn agenda, als het zwart op wit staat helpt dit om er mee te starten, ook al is het zuchtend….. Na afloop geef ik mezelf natuurlijk een vette schouderklop; blij dat de klus is gedaan!

Annette van der Maarel
Reply to  Marga Sijm

Ik wil reageren op die laatste zin; Jezelf een schouderklopje geven. Dat vind ik een mooie! Jezelf belonen als je het goed doet, in actie komt, over je eigen innerlijke hobbels (zoals angst, verveling, pleaser gedrag enz enz) heen stapt.
Ik doe het letterlijk: Klop mezelf op mijn schouder en zeg: GOED GEDAAN, ANNETTE. Hoe doen jullie dat?

Andrea Cusinello
Andrea Cusinello
9 years ago

Ik heb sinds maandag een nepwerk activiteit verwijderd:
-constant email checken:
ik blokkeer 3 keer 15 minuten om mijn emails te behandelen:
8.15, 13.00 en 19.00(dat wissel afhankelijk van de dagen) en… het werk en veel efficiënter! En sterker nog, als ik niet aan toe komt om email checken ‘s avond… het kan rustig wachten tot de volgende ochtend.
Vandaag kreeg ik compliment omdat ik zo snel reageert hebt, met deze systeem iedereen krijg een antwoord binnen 48u!
Ik ben erg blij mee

Elfriede Krauth
9 years ago

Ik leer graag nieuwe dingen, ook vaardigheden over hoe ik mijn bedrijf kan runnen. Dus dan kan ik soms wel in de boeken, en pdfs en blogs verdwijnen.

Top echte werk is op dit moment marktonderzoek doen en mijn nieuwe doelgroep vragen wat hun grootste frustraties zijn.

Julia Arnscheidt
9 years ago

Hoi Elfriede,

Erg herkenbaar, het blijven leren. Op zich is dat natuurlijk een mooie houding tot op het punt dat het je afleidt van je doelen op dit moment. Bij het hardlopen laatst ter voorbereiding op mijn eerste halve marathon werd me duidelijk dat het altijd goed is om af en toe te checken of je nog op koers ligt. Als je alleen maar op de grond direct voor je focust kan je makkelijk van je gekozen pad afdwalen. Dus dat probeer ik nu ‘s middags te doen: even kijken wat ik gedaan heb en evalueren of ik nog op koers lig.

Succes verder!

Suzan Jong
9 years ago

Wat een leuk artikel! Geeft stof tot heel hard nadenken… Het onderscheid is vaak moeilijk te maken tussen NEPwerk en ECHTwerk. Zoals meerdere mensen ook als reactie geven: is reageren op dit blog nu NEPwerk of ECHTwerk?

Voor mij is het ECHTwerk, omdat het me inspireert en leert om dingen anders te gaan doen. Ook is het een vorm van bijdragen aan en leren van de gedachten van anderen. Aan de andere kant is het ook NEPwerk, omdat ik nu tijd weg laat tikken, die ik had kunnen besteden aan het verder schrijven van m’n nieuwe E-book.

Het belangrijkste voor mij is het maken van een planning die m’n business vooruit helpt – vervolgens die planning ook nauwgezet opvolgen.

Zaken die me nog teveel afleiden van ECHTwerken:
– mail checken (waardoor ik ook weer op dit blog beland :))
– social media; ik dwaal snel af van strategisch naar sociaal….
– huishouden
– administratie

ECHTwerken is voor mij:
– Blog posts schrijven
– E-book schrijven
– Boek schrijven
– Clienten ontvangen, behandelplannen opstellen, opvolgen en evalueren
– Nieuw product/training/workshop ontwikkelen
– Boeken lezen: persoonlijke ontwikkeling, Business IQ, Financial IQ en vakgerichte literatuur.

Zo… Nu dus weer verder met de taken die op m’n planning staan voor vandaag!

Monique Rijnen
9 years ago

Ik ben nu bezig met nepwerk (niet deze comment te schrijven,alhoewel dat ook “even” langs kwam). Maar ik wilde referral cards maken en ik ga dan het hele net langsstruinen van voorbeelden van ‘referral cards’. Onder het mom, hoe meer onderzoek hoe beter en dan weet ik precies wat er op zo’n kaart moet staan, bla bla. Ondertussen kan ik er een thesis over schrijven. In plaats van bijvoorbeeld 5 minuten voorbeelden bekijken (kookwekker een goed idee) en dan gewoon aan de slag te gaan!

Ik denk dus dat internet afstruinen (wel in kader van mijn bedrijf) mijn favoriete nepwerk is. Alhoewel je het natuurlijk ook ‘digressing’ kunt noemen.

Vrolijke groet, Monique

Djoea van Zanten
9 years ago

Nepwerken… Heel herkenbaar. Over het algemeen gaat het goed af, maar het bekende “inboxen rondje” duurt soms net iets te lang. Het helpt om de agenda helemaal vol te plannen, dat voorkomt onnodig bezig zijn.

Jan Everts
9 years ago

ik vraag mij af of de scheidslijn tussen echt- en nepwerken zo zwart wit is. Ik begrijp wel wat de doelstelling is van Nisandeh, maar kun je het echt zo goed scheiden.

Je kunt ook zeggen dat je vanuit nepwerken over gaat in echtwerken, en andersom. Een combinatie van beide kan het ook wel heel leuk maken..

Marieke Smeding
9 years ago

NEPWerken is voor mij;

-Te lang voorbereiden op een taak. Ergens tijdens de voorbereiding dwaal ik dan af, en ben ik niet meer doelgericht aan het voorbereiden. Ik heb er al van geleerd, want nu schat ik in hoeveel tijd ik hieraan wil besteden en dan zet ik er een timer op. Werkt goed.

-Lang rondneuzen in de reacties van een blog in het kader van research. Terwijl ik dit schrijf, loopt deze ook. Ik ben nog steeds binnen de tijd, verbazingwekkend hoe snel je eigenlijk doen in 10 min!

ECHT werken
Grappig dat ik dit heel erg leuk vind om te doen:
vertellen wat ik doe en mensen gratis advies geven en ze uitnodigen op mijn blog te abonneren.
Dit voelt helemaal niet als ẃerken, waarschijnlijk omdat ik steeds bezig ben met de persoon die voor me staat, ik ben vastberaden om die persoon iets van waarde te bieden. Werkt erg goed!
Ik ben bezig om een lijst van geinteresseerden op te bouwen en er zijn nu al 25 geintereseerden! Ik ben nu 2 weken bezig.

Annemarie Barbier
9 years ago

Heel herkenbaar, nepwerken.
Mail en twitter zijn mijn grootste valkuilen.

Wat me helpt: een duidelijke actielijst. Of eigenlijk twee lijsten: een met werk dat ik voor klanten doe, en een met werk dat bijdraagt aan de ontwikkeling van mijn bedrijf.
En regelmatig overleg met collega’s om elkaar bij de les te houden 🙂

Ben Daenen
9 years ago

Oh zo herkenbaar al die voorbeelden.
Ook ik maak me schuldig aan afdwalen als ik ergens mee bezig ben.

Mijn kantoor is mijn woonkeuken en hoe vaak stel ik niet de dingen uit die eigenlijk gedaan moeten worden om van een hobby naar business te gaan.

Even nog snel stofzuigen, wassen, strijken, ja ik ben ook alleenstaande huisvader, dus deze werkjes doe ik ook.

Ook dwaal ik vaak af op internet en lees ik vaak mijn emails. Er zouden tenslotte opdrachten tussen kunnen zitten of offerte aanvragen.

En dan ben ik ook nog iemand die alles zelf uit wil zoeken dus daar veel tijd aan besteed, wat ten koste gaat van de zaken die er werkelijk toe doen om succesvol te zijn in je business.

Door deze blogpost wordt ik weer eens met mijn neus op de feiten gedrukt en zal daar zeker iets in te doen hebben.

Ik zal de reacties op deze post met belagstelling gaan volgen.

Lennart Hiemstra
9 years ago

Mijn NEP werk: mail checken, email vinden van open circles en vervolgens deze blog post lezen. En er ook nog op commenten!

De val van iedere productiviteitstip is dat het lezen ervan precies die bezigheid is die je wilt vermijden…

Succes,
Lennart

Gert Omta
9 years ago

Nepwerk ja ik maak me er ook schuldig aan.

Het opruimen van mijn kantoor. mijn echte werk is klantcontact bij bestaande klanten en nieuwe contacten maken zodat ik klanten aantrek.

Alhoewel het aansturen en administrative bij personele en klanten administratie ook mijn werk is. Produktief maar levert niet direct omzet op.

Hoe ik hier mijn focus in moet leggen is nog een uitdaging.

Eva Driessen
9 years ago

Bovenstaande berichten lezen, media enz, ja ook ik maak me schuldig aan nepwerken.
Het helpt me om 1 à 2 keer per dag m’n mail te checken en niet alle post uitgebreid te lezen in mijn mailbox.
Reclame e.d. blokkeer ik en zo gaat het al een stuk beter.
Mail van Business Bootcamp helpt me om te focussen en dat helpt me om scherp te blijven!

Louis Meijer
Louis Meijer
9 years ago

Allemaal bekende zaken. Ik heb er mijzelf vaak op betrapt dat ik zaken ging zoeken om andere zaken niet te hoeven doen. Dit werkt idd NIET.. Toen gezocht hoe ik productiever met mn werk om kon gaan. Ik heb dit gevonden in de prachtige app Astrid Task manager! Werkt zo lekker! Alle taken in de cloud, overal toegankelijk en de app houd je scherp. De voldoening is er nu continu als de lijst per dag weer op 0 staat . Nu boeken we weer resultaten!

Mick Laarman
9 years ago

Ha, nepwerken, dus ik ben niet de enige! Mijn valkuil zijn legio, aangezien ik vanuit huis werk en er altijd genoeg “klusjes” zijn.
Een dagagenda helpt en dankzij een blog van Vered heb ik mijn week in onderwerpen verdeeld. En toch sluipt het er soms in, zeker als ik iets later begin en niet de rust neem om een dagplan te maken. Hmm, hier is zeker ruimte voor verbetering. Succes, andere nepwerkers, samen worden we beter!

Anja Kruska
Anja Kruska
9 years ago

Door het gebruiken van de Open Circles tips uit verschillende trainingen: schrijf je taken op en de tijd die je ervoor nodig hebt, blokkeer tijd voor om in een keer een blog te schrijven of teksten voor de website, helpen mij bijna elke dag gestruktureerd aan de slag te gaan.

Nepwerken is als ik afdwaal op internet of denk dat ik even snel 20 emails door loop of ‘effe’ een comment op een blog wil schrijven.
Focus Focus!!!

Jean Van der Biest
9 years ago

Als ik hier bezig ben met alsmaar comments te maken om mijn doelstelling te halen (minstens 25 comments tegen de masterclass van 13/2) ben ik dan aan het ‘nepwerken’ ? 🙂 🙂

Esther Molenaar
9 years ago

Mijn nepwerkactiviteiten zijn vooral het opruimen van mijn bureau, het opschonen van mijn email, schema’s en overzichten maken voor werkzaamheden die dat eigenlijk niet nodig hebben. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Mijn echte werk kent eigenlijk geen vaste werkzaamheden. Als ik er naar zou kijken, dan zou ik er wel een paar kunnen benoemen.

Ik werk zo veel mogelijk vanuit mijn doelen. Als ik aan het werk ga heb ik wel een to-do-list, die ik afwerk. Zolang het mij maar dichter bij mijn doel brengt.

De grote vraag die ik mijzelf bij veel dingen ook stel is:

Brengt dit klusje mij dichter bij mijn doel?

Als het antwoord JA is, dan ga ik er lekker mee door. Is het antwoord nee…, dan ga ik iets doen wat me wel dichter bij mijn doel brengt.

Petra Esmeralda Beekers Romme

Nepwerken! Heel herkenbaar.
Ha, wat een mooi woord is dat. Heel de dag druk bezig geweest. En achteraf soms niet terug kunnen halen waarmee dan wel? Wat heb ik eigenlijk afgerond? Niet waar ik zo graag afgerond mee wilde zijn.

Bastiaan de Koning
Bastiaan de Koning
9 years ago

Mijn grootste nep werk is het excuus dat het huis opgeruimd moet worden. En daarmee het productieve werk uitstellen.

Daarom heb (had moet ik eigenlijk zeggen) ik de letters

DERK

boven mijn computer staan.
DOE EERST ROT KLUSSEN. De zaken die buiten je comfortzone liggen behoren daar al snel toe. Het mooie ervan is dat als je die rotklussen gedaan hebt, je daar een goed gevoel over houdt (ik heb het toch maar gedaan!!) en bovendien dat ze niet langer in je gedachte zeuren dat je ze moet doen. Dat geeft weer rust en meer tijd.

Sonja Edelaar
9 years ago

Ik moest erg lachen om jouw DERK. Maar het is wel een supergoede tip. Ik laat altijd de rotklussen liggen en die liggen dan de hele dag op mijn maag. Vaak zijn het korte klussen en je voelt je veel beter als ze zijn gedaan. Dus ik ga voortaan ook DERKEN.

Bastiaan de Koning
Bastiaan de Koning
9 years ago
Reply to  Sonja Edelaar

Super. Ben blij dat deze tip direct al iemand kan helpen. Vandaag ook maar weer toegepast op een vervelend telefoontje waar ik al weer 3 dagen tegen aan loop te hikken. Mee begonnen onder het mom van DERK en blij dat het ik het gedaan heb 😉

Astrid Tuinder
9 years ago

Wat ik nog wel eens heb is dat ik wel een planning heb voor de week: ik weet dan wat ik wil doen, maar nog geen planning per dag.

Dat resulteert bij mij in het uitstellen van taken waar ik op dat moment te moe voor ben.

Aan het eind van de week is het dan niet af en verschuift het naar de volgende week: echt nepwerken dus.

Christine Roos
9 years ago

I can report SUCCESS!!!!

I have just implemented one of the learnings of the Business Bootcamp:

– at 17.00 started to work on a project, my deadline was 17.45
– even though I enjoyed working on it, I still stopped, because that was my plan
– I need to leave at 18.00
– briefly reflected: shall I watch some youtube video for a couple of minutes?
– then rememberd: NO, I can do something for my business
– I opended my list of ToDos and decided to write another blog post (I still have some more to write until tomorrow)

EFFECT: I feel good and strengthened

Robert Tjalondo
9 years ago

Oh…. Nepwerk… zo confronterend dit… Belangrijkste is eigenlijk mijn rondje internet:
1. Facebook,
2. Linkedin,
3. Mail,
4. Twitter,
5. Nieuws,
6. Sportnieuws….
en het erge is dan als ik bij de laatste ben begin ik weer bij de eerste..

Echt werk:
Mijn website aanpassen, herbenaderen oude klanten, bloggen, nieuwe klanten zoeken..

Ben Daenen
9 years ago

Realiseer me net dat het inderdaad niet zo zwart-wit gezien kan worden dat nep-werken en echt-werken.
In het verleden is uit dat zogenaamde nep-werken wel eens een opdracht gekomen en dan wordt nep-werken ineens echt-werken.

Anna Sofia
9 years ago

Het onderscheid tussen zogenaamd nepwerk en echt werk maken is best lastig, want veel van dat nepwerk moet wel gebeuren.

Er is werk waar ik zin in heb en werk waar ik liever onderuit wil. Soms is het werk waar ik zin in heb minder belangrijk als hetgeen waar ik onderuit wil. Ook doe ik nog steeds werk wat ik ook aan anderen over kan laten.

Wanneer ik kijk naar tijd en energie die ik verspil met activiteiten die niets bijdragen aan de groei van mijn business dan kan ik best nog effectiever zijn.

Maar juist die activiteiten kunnen mij ook de noodzakelijke afleiding geven om mijn werk soms echt los te laten.

Het echte werk waar ik veel mee beig ben is tijd, aandacht en energie bieden rondom het proces van sterven en het rouwproces van betrokkenen. in die fase laat men alle franje van het leven los en blijft veelal hetgeen echt belangrijk is over.

Esther Molenaar
9 years ago
Reply to  Anna Sofia

Hoi Anna Sofia,

Ik begrijp je helemaal. Soms moet je wel even nepwerken op een dag om de boog niet continue gespannen te laten zijn.

Loslaten is dan ook erg belangrijk. Dan kan nepwerken juist weer efficiënt zijn voor je business. Maar is het dan ook nepwerken of is het dan juist echt werken?

Dat is het dilemma! 😉

Coen Tuerlings
9 years ago

Ik vraag me af of het schrijven van dit comment ‘nepwerk’ is of levert het werkelijk een bijdrage aan mijn vooruitgang in mijn business?

Aan de ene kant helpt het me om sneller te reageren, zichtbaar te zijn op andermans blogs, persoonlijker te schrijven.

Aan de andere kant blijft het gewone werk even liggen.

Het is nog niet zo makkelijk ‘nepwerk’ en ‘echt werk’ te onderscheiden als ik mijn mindset en business strategieën aan het veranderen ben.

Ik zal eens in mijn agenda kijken welke taken er prioriteit hebben… 😉

Coen Tuerlings
9 years ago
Reply to  Coen Tuerlings

Ik ben eruit…

Het schrijven van het comment op “nepwerken” is zeker een bijdrage aan mijn vooruitgang geweest.

Ik ontving net als cadeau een ticket voor de Business Blogging Master Class van 13 feb. a.s. voor het plaatsen van comments.

Daarmee kom ik een behoorlijke stap vooruit in het zakelijk bloggen. Een van mijn top goals op dit moment.

Soms kan het leven zo simpel zijn 😉

Michael Schulze
9 years ago

Heel herkenbaar, die nepwerktaken. Vaak zit er gewoon ordinaire weerstand onder.

Wat mij ontzettend heeft geholpen is…
– het uitzetten van autoreminders outlook en op je smartphone voor binnenkomende mails.
– automatiseren (systematiseren) terugkerende handelingen voor social media met Hootsuite en Socialoomph.
– vaste planning in je week voor vaste zaken en niet teveel op één dag plannen.

Succes!

Michael

Damiaan van Vliet
9 years ago

Inderdaad, uitzetten reminders (je wordt anders elke keer even gestoord wat je van je concentratie weg houdt) en ook niet teveel plannen is een slimme tip die ik ook graag gebruik.
Hootsuite hoeft niet perse als je maar een tijdstip plant voor plaatsen tips op FB en LinkedIn die je van tevoren op een moment hebt verzameld.