Handboek voor ondernemers – op vakantie gaan

3408 views | 42 reacties |
shares


Vakantie. De favoriete tijd van het jaar voor werknemers is vaak een flinke stressor voor bedrijfseigenaren.

Je bent je zaak begonnen om vrij te zijn, maar wat nu als er een crisis moet worden bezweerd of een kans moet worden gegrepen?

Je gaat voor een week (of twee…) van rust en ontspanning, maar je gedachten zijn nog bij je business.

Wat kan een bedrijfseigenaar doen om ervoor te zorgen dat
een vakantie echt een vakantie is?

Een bron van inspiratie
In plaats van je zorgen te maken in je vakantie over je klanten en gemiste zakelijke kansen, gebruik deze tijd om je visie te vernieuwen of de wereld vanuit een ander perspectief te zien. Vakanties kunnen een bron van inspiratie zijn voor ideeën voor nieuwe ontwikkelingen, uitvindingen, bedrijfsprogramma’s of zelfs een bedrijfsnaam.

Mijn laatste kerstvakantie leidde tot een heel nieuwe business model en een nieuw seminar dat onze business volledig veranderde. Dit nieuwe seminar… Business Bootcamp.

Laat de controle los
Een lastig aspect van eigenaar zijn van een bedrijf is het vermogen om controle los te laten. Op vakantie gaan is de perfecte gelegenheid om te testen of je staf in staat is het schip te besturen. Laat je staf een lijst maken met prioriteiten waarvoor ze verantwoordelijkheid dragen – voordat je vertrekt.

Voor mij was (en soms is) dat de grootste les. Maar ik heb geleerd uit ervaring – hoe meer ik delegeer, hoe sneller mijn business groeit.

Bellen of niet bellen
Voordat je vertrekt, maak de keuze: of je belt niet (tenzij er een noodgeval is) of je belt zo af en toe.
Als het je echt niet lukt om je business uit je gedachten te bannen terwijl je op het strand ligt, dan kan een 10 minuten overleg met je staf helpen om je angsten los te laten.

Persoonlijk maak ik het duidelijk aan mijn team dat ik beschikbaar ben als ze me nodig hebben, maar ik initieer zelden het contact. Ze weten ook dat ik het geweldig vind om een SMS-je te ontvangen met daarin de voortgang van belangrijke projecten.

Heb een noodplan
De beste manier om te kunnen relaxen op vakantie is door een plan te hebben in geval van nood.
Voor bedrijfseigenaren met personeel: laat je staf weten waar en in welke gevallen ze je kunnen contacteren in geval van nood.
Voor ZZP’ers: maak afspraken met contacten in jouw vakgebied om mogelijke noodgevallen bij klanten te behandelen.

Organiseer jezelf
Als jij bent zoals ik , dan kunnen de laatste dagen voorafgaand aan de vakantie nogal stressvol zijn.

Om dit te vermijden, organiseer jezelf ruim vantevoren. Maak een lijst van de dingen die absoluut gedaan moeten zijn voordat je op vakantie gaat. Stel prioriteiten zodra je tijd tekort lijkt te komen (dat gebeurt altijd), dan heb je in ieder geval de belangrijkste dingen gedaan.

Bijvoorbeeld, deze blog post schrijf ik een week voordat ik voor een vakantie van 7 weken vertrek naar Thailand. Terwijl jij dit leest, zit ik waarschijnlijk op een olifant in de jungle, of ben ik aan het duiken bij de kust van een eiland, of ben ik Muai Thai aan het oefenen in Phuket.

Als je hulp nodig hebt om alles te regelen voor je vakantie, is hier een reischecklist en een reischecklist voor een vliegvakantie om te downloaden en te gebruiken.

Conclusie: hoe meer details je wegwerkt voordat je vertrekt, des te minder zorgen heb je.

Jouw tips
Heb jij tips over hoe je business kunt leiden terwijl je op vakantie bent?
Zo ja, vertel het ons door een comment te plaatsen.

En neem dan de tijd om de tips van anderen te lezen, voor nieuwe inspiratie.

En ga op vakantie, da’s goed voor jezelf, je familie, je klanten, je werknemers en de toekomst van je onderneming.

Op jouw succes, Nisandeh

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
42 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bart Jansen
9 years ago

Ik weet van mezelf dat, wanneer ik niet alle ‘zakenlijnen’ sluit, ik m’n hoofd niet 100% leeg kan maken. Zou ik me niet ‘isoleren’ dan heb ik niet échte vakantie wanneer ik met vakantie ga. Zonde van de tijd, het geld enz..
Ik geef daarom duidelijk aan bij mijn klanten wanneer ik de deuren sluit én wanneer ik weer op mijn plek ben om ze te helpen. Én,… dat ik écht voor niemand bereikbaar ben. Voor mij werkt dit. Op de ochtend dat ik weer start met werken na een vakantie stuur ik mijn zakenrelaties een mailtje met het bericht dat ik er weer voor ze ben. Dit resulteert in veel berichtjes in de trant van ‘Welkom thuis’, maar in veel gevallen ook in nieuwe opdrachten. Wie wil dat nou niet? De hulp van een creatieve ontwerper, met een volledig opgeladen batterij. 200% ready to go!

Bovendien geven zowel de aankondiging van mijn vakantie als de melding bij terugkomst een ‘legitimatie’ om weer eens van me te laten horen en mijn naam/merk tussen de oren van de klant te planten

Kees van der Stel
10 years ago

Hi Nisandeh,
I have a question. Last week you told us about blogging. One of the issues is that it is very important to keep the blog ‘ongoing’.

Let’s presume that I am going to post a new blog every week and the starting point is in the first week of July 2012.

In december 2012 / january 2013 I am studying Spanish for five weeks in Sevilla. So there will be an interruption of the blog post for at least six weeks.

Do you have a suggestion how to handle this interruption? I’m ZZP-er as you know.

Kind regards and hugs, Kees

Nisandeh Neta
Nisandeh Neta
10 years ago

That’s not a problem Kees.

You can schedule in WordPress as many posts as you want to be published in the future (any date and time you choose).
The only think you’ll have to take care is moderating the comments.
That can be done from anywhere in the world, as long as you you have internet connection.

Hope that helps, Nisandeh

Kees van der Stel
10 years ago
Reply to  Nisandeh Neta

Good morning Nisandeh,
Thank you for the reply. I also received an e-mail from Wilko van der Ploeg with a video about this topic. I am going to test the solution in September when I’m in Istanbul for a ten days stay.

For your information. My new site, including a blog, will be on line next week!!

Have a nice Sunday. Kees

Robert van der Wulp
9 years ago

Vakantie is voor mij echt vakantie. Mijn werk ligt er ook nog wel als ik terugkom dus ik doe echt alleen de noodzakelijke diongen voor ik wegga. Ik communiceer ruim van tevoren dat ik weg ben aan mijn klanten en laat hen weten wat dit voor hen inhoudt.
Tijdens mijn vakantie kijk ik twee a drie keer in de week naar mijn berichten. Ik reageer alleen als het echt noodzakelijk is.
Ik gebruik mijn vakantie voor nieuwe ideeen en inspiratie. Dat doe ik niet bewust maar de rust brengt altijd weer nieuwe dingen op gang. Als ik dan weer thuis kom kan ik niet wachten om weer aan de slag te gaan.

Renée Daniëls
11 years ago

(Met name) belangrijk voor ZZP-ers die op vakantie gaan: organiseer niet alleen jezelf, maar – ruim van te voren – ook je klanten!

Laat ze op tijd weten dat en wanneer je weg zult zijn. Ze kunnen dan eventueel zaken, die tijdens je vakantie geregeld zouden moeten worden, naar voren halen.

Laat ze ook duidelijk weten met wie ze (alleen in noodgevallen!) contact op kunnen nemen.

Zorg dat je een achtervang hebt om bijvoorbeeld op reacties via je contactformulier te reageren. Daarmee voorkom je dat je elke dag je e-mail moet gaan bekijken. Voor je het weet, ben je dan zomaar weer een uur aan het werk. Maar, belangrijker: je bent dan niet echt op vakantie, maar bezig met een verzameling ‘dagjes uit’.

En last but not least: laat je klanten ook duidelijk weten wanneer je weer ‘back in business’ zult zijn. Dat is niet de dag nadat je ‘s nachts weer thuis bent gekomen, maar de dag dat je klaar bent met het doornemen van de digitale en virtuele vakantiepost, je kleren weer schoon in de kast liggen en je werkplanning af is. 😉

Fijne vakantie!

Groeten, Renée Daniëls
De Paarse Olifant Bedrijfsondersteuning

Koen Snoek
7 years ago

Een van mijn eerste bazen zei vroeger altijd..
Al ga je maar 1 week weg, al is het maar 3 dagen op een camping 4km van je eigen huis, GA WEG!!!

Ga uit die dagelijkse “sleur”. Dit heb ik van harte tot mijn genomen en deel ik nog regelmatig met anderen, nu met jullie!

Ook al heb je geen budget, dan is er vast wel iemand die via iemand een huisje voor een prikkie weet te bemachtigen.

Mijn tip: ga weg! ook al was je dat niet van plan!

Leni Minderhoud
7 years ago
Reply to  Koen Snoek

Goed idee! Ik was nog een twijfelgeval. Ik woon dichtbij strand en dan ‘s avonds in je eigen bed is ook best fijn en relaxed… En toch heb ik ook een keer 10km van huis op een camping gestaan, en het is hetzelfde vakantiegevoel als bij een verblijf in het buitenland.

Dus dank Koen, je gaf me een duwtje. Airbnb is trouwens ook een geweldige manier om goedkoop waar dan ook een verblijf te vinden.

Martine Verweij
7 years ago

Mijn tip:

Als je nog een zzp’er bent, zoals ik, automatiseer zo veel mogelijk van de terugkomende werkzaamheden, zoals social media, e-mail, blog en ‘nieuwsbrief’.

– Social media met Hootsuit.
– E-mail met een autoresponder waarin staat dat je voor een X aantal dagen / weken op vakantie bent.
– Blog door alle artikelen voor te bereiden (hm, misschien kan ik deze ook op verzenddata zetten).
– Nieuwsbrief door alle nieuwsbrieven op verzenddatum te zetten.

Fijne vakantie!

Robert van der Wulp
9 years ago

Ik laat mijn klanten altijd ruim van tevoren weten wanneer ik wegga. Ik maak hen er op attent dat als ik nog iets voor hen kan doen ze dat voor die tijd moeten laten weten. Ik laat hen ook zien wat de gevolgen voor hen zijn. Bijvoorbeeld als een klant producten heeft besteld die tijdens mijn vakantie op zullen zijn vertel ik hen dat zodat ze voor die tijd nieuwe aan kunnen schaffen.
Ik krijg daarvoor altijd veel begrip en klanten hebben daardoor echt het gevoel dat we samen werken aan hun doelstellingen.

Nicolet Groen
11 years ago

Ik ga een maand naar Amerika en als ondernemer zonder personeel is dat best een uitdaging. Ik heb een aantal makelaars als opdrachtgever. Wanneer hun huizen in de verkoop gaan is het niet mogelijk om mijn werk als fotograaf en stylist uit te stellen tot ik terugkom. Ik heb echter al lang geleden binnen mijn netwerk een collega gevonden waarop ik vertrouw dat ze mijn werkzaamheden kan en wil overnemen tijdens mijn afwezigheid en die ook dezelfde kwaliteitsnormen heeft. Mijn opdrachtgevers heb ik hier al een aantal maanden geleden van op de hoogte gesteld.

Wat betreft mijn andere werkzaamheden: De laptop gaat mee op vakantie. ‘s avonds is er de ruimte om even de mail te checken en eventueel iets aan onderhoud van websites van klanten te doen. Dat geeft ook niet. Mijn zaak dat ben ik en wanneer ik krampachtig werk en vrijetijd/vakantie moet scheiden dan kan ik niet mezelf zijn en zal ik dus ook niet kunnen genieten van de reis.

Mijn tip voor ondernemers zonder personeel: Wees niet te krampachtig in het niet mee willen nemen van werk naar je vakantiebestemming. Wanneer je geen back-up hebt en je uiterste best moet doen om niet te reageren op mailtjes en vragen kun je in mijn opinie ook niet genieten. Natuurlijk is loslaten belangrijk maar alleen als je het echt kunt en niet omdat je het moet.

Marné van Veenendaal
9 years ago
Reply to  Nicolet Groen

Hoi Nicolet, waardevolle tip.

Ik ga een maand naar Bali en neem idd ook mijn laptop mee.
Ik deel je mening dat een paar minuten per dag /per week een blik op je mail zeer gerustellend kan zijn.

Jenny Crone
11 years ago

Wat voor mij heel goed werkte toen ik nog directeur was van een bedrijf was op vakantie te gaan naar een heel andere cultuur. Ik ben onder andere een paar keer in India geweest en toen ik daar rondliep besefte ik de betrekkelijkheid van mijn eigen problemen.

Juist in die geheel andere cultuur kwam ik helemaal los van mijn eigen besognes en deed ik inspiratie op om uit te kunnen putten het komende jaar.

Jenny Hack
11 years ago

Ik ben een ondernemer die veel netwerkt door multi level marketing en ik geef ruim van te voren iedereen in mijn netwerk een seintje dat ik weg ben. Ook de gebruikers krijgen ruim van te voren een bericht. Met MLM draait je zaak gewoon door omdat iedereen die je ingeschreven hebt gewoon producten blijft bestellen en andere mensen in blijft schrijven. Voor degene waar ik érg nauw mee samenwerk is er een “telefoonnummer” waar in de ergste gevallen op gebeld kan worden. Maar doordat iedereen goed ingewerkt is, hebben ze dit nooit hoeven te gebruiken.
Ik geef meestal ook telefoonnummers door waar iedereen eerst naar toe kan bellen.
Via de mail laat ik weten wanneer ik weer bereikbaar ben en waar ze in uiterste nood naar toe kunnen.
Als je je zaakjes goed regelt, kan je ongestoord van je vakantie genieten. En je laptop gaat natuurlijk mee, want iemand met een eigen zaak laat dat ding nooit thuis. [ ik niet in elk geval ]
Goede zaken toegewenst,
Groetjes, Jenny Hack

Suzan Jong
11 years ago

Vakantie… noodzakelijk om even helemaal los te komen van alle beslommeringen en zo nieuwe inspiratie en energie op te doen. Een goede voorbereiding is voor mij wel heel erg belangrijk.

De belangrijkste dingen die ik doe voordat ik op vakantie ga:

– Klanten ruim van te voren aangeven wanneer de praktijk gesloten is. Dit mes snijdt aan 2 kanten; niet alleen ikzelf, maar ook m’n klanten plannen dan efficienter een afspraak in of plaatsen nog net een bestelling voor de vakantie.

– Een (prioriteiten)-checklist maken van de dingen die gedaan moeten worden direct na de vakantie. Dit helpt om sneller weer in het ritme van het werk te komen ;-).

Op vakantie neem ik wel een schrift/schrijfblok mee om nieuwe ideeen in op te schrijven, zodat ik na de vakantie met de ideeen aan de slag kan (en niet meteen weer opga in de normale routine).

Cynthia Strijbos
9 years ago

Als ondernemer heb je het echt nodig om je af en toe volledig te ontspannen en je bedrijf los te laten. Mijn tip: Zet je telefoon UIT en kijk hooguit 1 x in de 3 dagen of er iets dringends is!
Denk niet: Ik ben Onmisbaar……… dat is je Ego!
Denk wel: Ik mag ontspannen en onbereikbaar zijn en geniet van mijn vakantie!
Ik hou me de laatste week voor de vakantie alleen nog bezig met wat ik mee wil nemen en zorg dat ik alles heb afgerond, zodat ik al ontspannen op vakantie ga.
Als je dat niet doet, ben je een stressfactor voor je gezin!

Marloes van der Kamp
9 years ago

Nog een tip voor als je dan wel echt vakantie hebt gehouden: noteer alle wachtwoorden van alle systemen voor je weggaat.

Als in de vakantie je wachtwoordengeheugen gewist is om plaats te maken voor neuwe inspiratie, dan kun je als je terugkomt toch gelijk weer aan de slag 😉

Koen Snoek
7 years ago

Haha, die vind ik erg leuk! Dank je wel.

Marijke Willems
8 years ago

Dat is best een goede tip, mijn ervaring is dat ik alle wachtwoorden kwijt ben als ik terugkom. Dan heb ik wel goed vakantie gehad, dat dan weer wel…

Martine Verweij
7 years ago

Hoi,

Ik heb van een vriend geleerd om een standaard wachtwoord te hebben voor alles.

Voor iedere login gebruik ik dan alleen een andere uitgang. Op die manier hoef ik nooit meer wachtwoorden te onthouden.

Een voorbeeld:
Mar1oes@XXX. De XXX staat dan voor het platform waar je inlogt.

Een fijne en inspirerende dag!

Groetjes,
Martine

Alwin Cornelisse
11 years ago

Als je langere tijd op reis gaat kan de vakantie ook in je voordeel werken:
Als je je grote klanten opbelt met de mededeling dat je over een maand vertrekt zullen zij zich door deze persoonlijke benadering als een koning behandeld voelen. Bovendien zul je vaak de reactie krijgen “nu ik je toch aan de lijn heb…” waarna zij nieuwe ideeën / opdrachten / prospects opnoemen waarvoor zij je niet gebeld zouden hebben, maar waar jullie beiden beter van worden.

Fijne vakantie!

Alwin Cornelisse,
webdesigner,
KNSMdesign.nl

Hans
11 years ago

Vakantie: Dan heb je alles geregeld en gedelegeerd en kun je eindelijk met een gerust hart weg. Toch sleept er een koortje achter je aan dat je verbonden houdt met je bedrijf. Het zorgt voor dat kleine beetje schuldgevoel of onrust die jou in je achterhoofd souffleert.

Knip het door en laat het gaan! Besef dat de wereld je nodig heeft en de aandacht moet krijgen die het verdient! Alle redenen dus om jezelf aan de wereld te laten zien. Op zoveel mogelijk plekken. En daar is nu juist vakantie voor bedoeld. Onverdeelde aandacht voor de plek waar je dan bent. Volop genieten van het moment. Om daarna vol inspiratie weer aan de slag te gaan. Een echte win-win situatie. Mooi toch?

Edwin Glaser
11 years ago

(ref. Lifestyle 15 mei 2010: http://freelancefolder.com/category/lifestyle/ )

15 Tips om uw bedrijf draaiende Freelance terwijl op vakantie

Volg deze 15 onderstaande tips om je carrière gaande te houden terwijl je op vakantie gaat en gelijktijdig het maximaliseren van uw vrije tijd te benutten en je reis een beetje meer ontspannen te laten verlopen.

Planning
Planning is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding van uw vakantie. Hier zijn enkele tips voor de planning:
• Werk vooraf; Op vakantie gaat is dubbel zo duur voor een freelancer. Niet alleen moet je op vluchten, accommodatie en het uitgeven van geld een budget maken, zoals iedereen, je hebt ook rekening te houden met het feit dat je geen geld maakt terwijl je weg bent. Als je een stabiel inkomen wilt handhaven, verspreid dan extra werk uit over de weken voorafgaand aan je vertrek.
• Kies uw data-voorzichtig; voor de hand liggend, maar niettemin zeer belangrijk-zorg ervoor dat u uw vakantie boekt in een periode waarin je relatief weinig werk hebt. Als u seizoensgebonden downtime in uw branche heeft, is het identificeren van de beste tijd voor een vakantie eenvoudig. Als je dat niet doet, probeer een line-up van uw reis te laten samenvallen met de voltooiing van diverse grote projecten.
• Informeer alle Clients- Je niet alleen een Out-of-Office reply maken, de nacht voordat u weggaat. Een auto-reply is essentieel, zeker, maar je moet op voorhand je klanten goed op de hoogte houden van uw vertrek. Belangrijke klanten moeten worden geïnformeerd persoonlijk -wees niet bang, ze zullen je begrijpen. Zorg ervoor dat ze weten dat je bereikbaar bent in geval van nood. Een kort berichtje moet worden toegevoegd aan je email handtekening, maanden voordat u vertrekt, om iedereen te informeren.
• Maak een “Auto respond” E-mail -al dan niet of u van plan bent om te werken terwijl hij op vakantie. Om tijd te besparen, moet u een aantal vooraf gemaakte antwoorden voorbereiden om een potentiële nieuwe klanten te beantwoorden, die in contact zou kunnen treden met je tijdens je afweizgheid. Zoiets als ” ik ben op reis van 25 febr tot en met 12 maart, maar ik zou graag op uw voorstel in willen gaan, wanneer ik terug ben. Stuur mij alle details en ik zal contact met u op zodra ik terug ben.
• Outsource-Als het echt niet lukt al het werk dat u moet doen in de weken voorafgaand aan uw vakantie uit te voeren, overweeg dan dit werk uit te besteden aan een betrouwbare collega. Je zal wellicht geld verliezen op de korte termijn, maar ze zijn wel aan jou gebonden en wanneer ze zelf op vakantie gaan, kan je aan de slag voor hun. Bovendien is het beter om op werk welke aangeboden wordt door een cliënt aan iemand anders te geven die u vertrouwt dan het werk af te slaan.

Lees de rest volledig op http://freelancefolder.com/category/lifestyle/

Wat neem je mee?
• Smart phone
• Laptop
• 3G USB dongle:
• USB Flash Drive: Backup
• Passwords: Zorg dat je ze weet: Er zijn handige applicaties voor….

Wat je nodig hebt wanneer je er bent
U bent aangekomen op uw bestemming, wat moet je nu doen? Hier zijn enkele tips:
• Wireless Internet Access-
• Stroomvoorziening
• Mobiele telefoon dekking
• Time Management Vaardigheden
• Een sterke wil-Je bent niet op vakantie gaat om te werken, je gaat om te ontspannen, plezier hebben en tijd doorbrengen met uw geliefden.

Veel ontspan plezier,

Edwin Glaser

Renée Daniëls
11 years ago
Reply to  Edwin Glaser

Dag Edwin,

Als eerste even een tip:
Je bijdrage leest als een geleend artikel dat (slecht) vertaald is door een vertaalmachine. Of dat ook zo is, laat ik in het midden; het komt in ieder geval weinig ‘profi’ over. Haal een lange bijdrage desnoods door een spellingscontrole of laat ‘m door een ander nalezen.

Dan mijn inhoudelijke reactie:
Je ontkomt er inderdaad niet aan om je bestaande klanten (tijdig) te informeren over je vakantie-afwezigheid.
Een ‘out of office-reply’ of een ‘auto respond-reply’ is echter niet iets dat ik een freelancer of ZZP-er zou willen adviseren. Over het algemeen is het bij de KvK of op de eigen website getoonde adres immers het huisadres.
Minder goed willenden komen zo wel heel makkelijk aan informatie over de periode waarin bepaalde waardevolle zaken relatief makkelijk ‘verkrijgbaar’ zijn. 😉

Groeten, Renée Daniëls

Edwin Glaser
11 years ago

Beste Renee,
Allereest wil ik je zeggen dat je volledig gelijk hebt. De tips heb ik van een Engelse site. Maar zoals je wellicht gemerkt hebt bij deze blog, terwijl je aan het typen bent en even eruit springt ben je alles weer kwijt. Ik ben opnieuw begonnen en had toen niet de puf meer om opnieuw de correcties door te voeren. Ik ben er oen over geweest en heb tot twee maal toe de links van het interessante artikel genoemd, zodat de mensen zelf het originele artikel kunnen lezen. Ik pretendeer niet de punten zelf verzonnen te hebben, nog zou ik dit op deze manier in een iegen blog ( ik blog niet ) doen.

Ik heb even naar je website gekeken om te zien of jij een taal purist bent of niet en ik zou je adviseren je eigen advies van harte te nemen en de eerste regel nog eens te lezen. Ook in de rijke ervaring beschrijving lijkt het alsof je een cosmonaut bent met “ruimte ervaring”.
Toch wil ik hartelijk danken voor deze bijdrage in de blog – ook al is het off topic- want juist met deze oplettendheid kunnen we elkaar helpen deze foutjes weg te werken.

Met vriendelijke groeten,

Edwin Glaser

Renée Daniëls
11 years ago
Reply to  Edwin Glaser

Dag Edwin,

Ik had het zojuist nog: even schermpje wisselen, weg bijdrage! Grrrr! Ik gebruik daarom meestal (zo ook nu, bij mijn tweede poging) kladblok. Voor een spellingscheck e.d. gebruik ik ‘m als tussenstap naar en van Word. Eventuele ongewenste opmaakcodes van Word worden dan volautomatisch verwijderd.

In de tussentijd heb ik gezien dat al je harde werk niet alleen de lezers wat heeft opgeleverd, maar ook jezelf: gefeliciteerd! Enne: tot november?! 😉

Bedankt voor je tip over m’n eigen website. Zowel ik als mijn ‘schaduwlezer’ hebben ‘m gemist. Sterker nog: ik moest zelfs met jouw tip nog even zoeken! Maar, hij is aangepast. 🙂

Groeten, Renée Daniëls
De Paarse Olifant Bedrijfsondersteuning

Thea van Dijk
10 years ago

@ Renée en Edwin

Door de toetsen ctrl en z tegelijk in te toetsen, is je tekst weer terug en kan je verder typen.

Renée Daniëls
10 years ago

@Thea Da’s een mooie tip zeg, bedankt!

Max van der Put
Max van der Put
11 years ago

Wat voor mij het beste werkte is om elke 2 maanden tenminste een lang weekend van 4 dagen of een hele week vrij te nemen. In die tijd kun je, zeker als het een week is, goed bijkomen, zonder het gevoel te krijgen dat er van alles gebeuren kan terwijl je weg bent. In de eerste twee dagen na zo’n break verzet je even veel werk als anders in een week, dus je bent zo weer helemaal bij. Elke twee maanden een beetje is veel beter dan een lange vakantie een of twee keer per jaar

Els Dekkers
9 years ago

Dit jaar had ik voor het eerst een laptop mee op vakantie, maar ik ben zowijs en verstandig geweest om hem alleen te gebruiken of informatie over mijn vakantiegebied op te zoeken, contact te houden met mijn dierbaren en om mijn foto’s te downloaden.
Tevoren je werk goed afronden, je cliënten en belangrijke samenwerkingsparners tijdig informeren dat je afwezig zult zijn en niet vergeten een afwezigheidsbericht op je voicemail in te spreken en bericht van afwezigheid op de zakelijke e-mailaccount.

That’s it. Prettige vakantie allemaal, veel licht, vreugde en liefde en graag tot januari.

Harm van Wijk
11 years ago

Mijn tip is: ga het hele jaar op vakantie 😀

Zorg dat je je business zo inricht dat je:

a) passive income genereert en je niet MOET werken
b) online kunt werken zodat je vanaf iedere plaats op de wereld KUNT werken.

Een inspirerende omgeving is van essentieel belang voor je business.

Wees creatief wanneer je denkt dat kan niet…Alles kan 🙂

Denk er eens over na…steeds meer business gebeurt immers online…CREEER je eigen kans!

Succes!!

Harm van Wijk

Jan van Baardewijk
9 years ago

Vooral in de vakantie vind ik het heerlijk om de verschillende taken van mijn werk uit te besteden aan verschillende ZZP-ers. Zo heb ik meer rust.
Ik breng mijn klanten van te voren op de hoogte van mijn tijd weg en adviseer hen voor de meeste dingen gewoon te mailen tenzij ze voor het einde van mijn vakantie echt reactie nodig hebben. Dan kunnen ze me bellen. Het geeft mij namelijk rust om tijdens mijn vakantie geen mail te checken.
Vanzelfsprekend gaat de business wel gewoon door.

Annet Nijhof
10 years ago

Ik kijk op vakantie 1x per dag op mijn voicemail en mail en beantwoord dan wanneer ik contact op ga nemen. Daarna zet ik de knop om, want op afstand kan ik toch niets doen…

Bart Jansen
9 years ago
Reply to  Annet Nijhof

Het op afstand niets (of weinig) kunnen doen voor de klant is ook een van mijn motivaties om tijdens vakantie helemaal uit beeld te blijven. Het gaat mij i.i.g. niet lukken om mijn complete studio, archief, bibliotheek mee op reis te nemen. Ik ben liever na een vakantie 100% scherp en uitgerust – in beide betekenissen van het woord – om mijn klanten te helpen, dan dat ik geen 100% dienst kan verlenen.

innertalent
11 years ago

Voor de ZZP-er en freelancer: schakel een telefoonservice in en check 1 keer per dag met de service of er nog belangrijke zaken zijn.

Saskia van Velzen
10 years ago

In januari ga ik een 5 daagse training doen + een 5 daagse vakantie erachteraan, in India. Inderdaad ben ik enorm aan het puzzelen hoe ik al mijn aanvragen kan (laten) beantwoorden. Een aantal kan namelijk niet automatisch beantwoord worden omdat zij via een andere weg binnen komen. Ik heb twee Ideeën:
– familie (dochter, moeder) mail laten lezen en beantwoorden
– laptop mee op vakantie, daar inloggen
Heeft iemand nog een goede tip?

Vanessa
11 years ago

Net als de andere ZZPers ben ik op vakantie toch ook een beetje bezig. Mijn blackberry zal mijn mail laten zien.

Een simpele tip die ik heb is zet onder je handtekening in de mail wanneer je met vakantie bent & hoe mensen kunnen reageren. Nu ik deze weken van te voren heb gebruikt, weten mijn klanten en relaties dat ik er niet ben.

Daarnaast geef ik het zoveel mogelijk aan.

Het bloknootje gaat ook mee…

groeten,
Vanessa

Ad van Bussel
Ad van Bussel
11 years ago

Als je een team hebt waarin je werkt, weet je wie wat wel of absoluut niet kan. Geef diegene die het wel kan het vertrouwen dat ze nog meer kan, door zaken al door te geven voor je weg bent en complimenteer haar of hem ook al is het niet 100 % gegaan zoals jij het zou doen. Iedereen werkt op zijn eigen manier. Dit heeft bij mij gewerkt iedereen wist waar men verantwoordelijk voor was. En dat men mij alleen mochten bellen in een noodgeval. Helaas is dat ook het geval geweest 2 weken later werd ik gebeld i.v.m. het overlijden van een van mijn medewerkers uit de buitendienst. Verder had men perfect alles geregeld.

GEEF VERTROUWEN, en je krijgt er veel meer voor terug!!

Anniek
Anniek
11 years ago

Ik heb een hele simpele maar zeker succesvolle oplossing: ik stuur al mijn klanten een op maat gemaakte nieuwsbrief.

Een positieve brief die een fijn gevoel geeft met tips, trucs en inspiratiebronnen.

Uiteraard vergeet ik niet wat USP’s te noemen, gewoon wat prikkelende nieuwtjes en een “wist u dat” …..en afsluiten met de mededeling dat ik na mijn vakantie weer vol enthousiasme
aan het werk ga.

Fijne vakantie

“Ik sta even stil
en dat is een hele vooruitgang”

Jorinde
11 years ago

Kijk de kunst af bij een succesvolle ondernemer en doe het dan exact na. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden!

Karin
11 years ago

Ik ben net 5 maanden geëmigreerd naar Portugal en ga voor 3 weken terug naar Nederland. Het is geen vakantie, hier gaat het bedrijf (een camping met bar) door. Als ik de tips lees besef ik dat ze vanuit de Nederlandse cultuur en werkwijze zijn bedacht. Hier in Portugal is het een kwestie van vertrouwen en weten dat er mensen in de omgeving zijn die willen helpen, soms moet je het vragen en organiseren, maar vaak wordt het aangeboden of wordt er gedaan wat er gedaan moet worden. Het is de eerste keer, dus ook erg spannend. Voordeel is misschien dat hier nog veel in persoonlijk contact gebeurt (bellen ipv mailen enzo….)
En tip: wees waar je bent……helpt mij altijd!!
Karin

Mariët Bloemendal
9 years ago

Ga op vakantie en laat los. Vanaf het moment dat je op pad gaat is het vakantie. Ervaar de andere wereld, rust, plezier en laat het werk even het werk. Hier in Italie, werkt het niet zoals in Nederland. Hier leeft men het leven nog. Ga en ervaar.