De meest destructieve overtuigingen over geld

9974 views | 323 reacties |
shares

.
Als je niet zo veel geld verdient als je zou willen, dan heb je negatieve overtuigingen over jezelf en hoeveel geld je kunt verdienen of over de hoeveelheid geld die past in jouw leven.

Gelukkig weten de meesten van ons dat sommige overtuigingen over geld nergens op slaan, zoals “alle vrouwen hebben een gat in hun hand” en “geld is de bron van alle kwaad”.

Maar… je hoort ook andere geluiden over geld: De zogenaamde “waarheden” die misschien onschuldig lijken, totdat je beseft welke impact ze hebben op jouw financiële situatie. En juist als je er niet bewust van bent, kunnen ze enorme negatieve invloed hebben op de manier waarop je met geld omgaat.

Hier volgt een lijst met 6 van de meest voorkomende destructieve overtuigingen over geld.

Overtuiging 1: “Ik kan het me niet veroorloven.”

Vroeger dacht ik dit vaak…”Ik kan dit huis niet betalen”, “Ik kan me die auto gewoon niet veroorloven”, “Die vakantie, dat hotel, dit restaurant, etc. is me gewoon veel te duur”.

Deze zin: “Ik kan het me niet veroorloven” is een gewoonte – een negatieve mantra – waarmee je je creativiteit direct blokkeert. Je blokkeert hiermee alle mogelijkheden om jouw wens wél te vervullen. En als een buitenkans zich voordoet, zal je deze kans niet eens zien als gevolg van deze overtuiging.

Nadat ik flink aan mezelf had gewerkt, kon ik deze nare gewoonte vervangen door een nieuwe, bekrachtigende gewoonte. Dus daarna, wanneer een kans zich voordeed – zelfs als ik dacht dat ik het me niet kon veroorloven – schakelde ik automatisch naar een vraag-modus – “HOE kan ik het me veroorloven?

Deze vraag opent je ogen en geeft ruimte voor creativiteit. Het is mijn ervaring dat ik meestal wél een manier vind om het me te veroorloven, wat ‘het’ ook moge zijn op dat moment.

Overtuiging 2: “Rijke mensen zijn gierig, oneerlijk, snobs…”

Gek genoeg zijn de enige mensen die deze overtuiging hebben… arme mensen. (Denk hier eens over na…)

Als jij rijk zou zijn, zou je dan ook automatisch oneerlijk, gierig of snobistisch worden?

In mijn leven heb ik honderden welgestelde en ontzettend rijke mensen ontmoet en hoewel er natuurlijk wel een paar eikels tussen zaten, was de rest – gul, eerlijk, open en ontzettend leuk gezelschap!

En wist je… velen van hen hadden al lang de gewoonte om gul te geven vóórdat ze veel geld kregen. Toeval? Ik dacht het niet! Alle rijke mensen die ik heb ontmoet, volgden (de meesten ook bewust) spirituele principes die leiden tot overvloed. Bijvoorbeeld: geef en je zult ontvangen, je trekt aan wat je uitstraalt, etc.)

Overtuiging 3. “Als ik succes krijg, raak ik mijn vrienden kwijt.”

Dit heb ik lange tijd gedacht: “Als ik succesvol ben, zullen mijn vrienden jaloers zijn en me niet meer aardig vinden.”

Nadat ik op 23 jarige leeftijd een selfmade miljonair was geworden, verdwenen sommige oude vrienden uit mijn leven. Ik nam aan (zonder het aan ze te vragen) dat jaloezie de reden was. Met de pijn van het verlies, roestte deze overtuiging in mij vast: “als ik succes heb, blijf ik alleen achter.”

… Ik zeg overigens niet dat mensen nooit jaloers zullen zijn, dat zullen sommige zeker… maar de ‘jaloersen’ zijn niet de ‘juiste mensen’ die je om je heen wilt hebben. Mensen die afgunstig zijn omdat jij wél iets hebt bereikt, geloven in schaarste en zij hebben een destructieve invloed op jouw succes en jouw mindset die gericht is op overvloed.

Laat die mensen gaan en stel jezelf open voor nieuwe contacten…

Deelnemers aan onze Financial Freedom training melden vaak dat een van de voornaamste resultaten van deze 3-daagse training is, dat hun vriendenkring verandert. Plotseling verschijnen er rijkere mensen in hun leven, mensen die hun successen toejuichen, succes op welk gebied dan ook.

Overtuiging 4. “Geld is niet zo belangrijk. Het is tenslotte maar geld.” 

Als je steeds zou zeggen “mijn partner is niet zo belangrijk” – hoe lang denk je dat hij of zij nog bij je blijft?
Die is snel gevlogen, denk je niet?

Voor geld geldt hetzelfde!

Ik zei jaren tegen mezelf dat geld niet belangrijk was, totdat… juist! Ik was totaal BLUT.

Pas nadat ik geld (en financiële vrijheid) als een van mijn topprioriteiten had gesteld, begon ik geld in mijn leven aan te trekken, en dat doe ik nog steeds…

Let op… ik zeg niet dat geld HET belangrijkste in het leven is. Maar als je wilt genieten van overvloed en financiële vrijheid, zal je geld wel als een van jouw topprioriteiten moeten stellen.

Overtuiging 5. “Ik kan niet goed met geld omgaan”
(Of “Mijn partner kan beter de geldzaken doen.”)

Vered (mijn partner) had deze overtuiging ooit. Nadat zij hard aan zichzelf had gewerkt, kon ze deze overtuiging laten varen. Tegenwoordig helpt zij duizenden vrouwen om financieel onafhankelijk te worden. (… lees hier meer over haar boek)

Het probleem met deze overtuiging is, dat je echt gelooft dat je financiële IQ vastligt bij je geboorte. Net als bruine ogen en blond haar. Niets is minder waar! Je financiële IQ kun je trainen!

Met geld omgaan is net als koken, het repareren van een auto of wat je dan ook, kun je leren. Denk je dat er ooit iemand geboren is met de kennis en vaardigheid om een oliefilter te vervangen?!

Als je tegen jezelf zegt dat je er niet goed in bent – of nog erger: NOOIT goed in zult zijn – dan ben je ook niet geneigd om de eerste noodzakelijke stappen te zetten op de trap naar jouw financiële vrijheid.

Overtuiging 6. “Je moet hard werken voor je geld.”

De meeste studenten beginnen onze trainingen in de modus ‘overwerkt’ en ‘onderbetaald’. Dit is een direct gevolg van de overtuiging dat je hard moet werken voor je geld.

Dat gezegd, moet ik wel bekennen: Ik ben DOL op mijn werk. Ik zie ook niets mis met plezier hebben in je werk en niets mis met hard werken. Maar als je gelooft dat 60 uur per week werken de enige manier is om vooruit te komen… dan is je leven niet alleen uit balans, je gaat financieel ook niet ver vooruitkomen. Je voert een verkeerde strijd.

Mijn overtuiging is… als je toch hard werkt, waarom niet met financieel vrijheid als resultaat!

Tot slot… 3 vragen voor jou. Denk er goed over na terwijl je ze beantwoordt: 

  1. Ben jij BEREID om financieel vrij te worden (en meer geld te verdienen)?
  2. Ben jij BEREID om te doen wat er voor nodig is (en niet alleen wat gemakkelijk is)?
  3. Ben jij BEREID om te beginnen met stap 1 (elke reis begint met een kleine stap)?

Is je antwoord 3 keer ’JA’, laten we dan aan het werk gaan! Kom naar het (eenmalige) Financial IQ seminar en zet die eerste stap op jouw pad naar financiële vrijheid.

Het enige dat je nu hoeft te doen om deze kans te grijpen is het volgende: Laat me weten – in het commentaarveld hieronder – welke destructieve overtuiging(en) over geld jij hebt en welke prijs je hiervoor betaalt.

Zodra je commentaar is geplaatst, sturen we jou een e-mail met uitleg over deze unieke kans om deel te nemen aan het Financial IQ seminar, het startpunt van jouw reis naar financiële vrijheid.

Op jouw succes,

Nisandeh

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier links te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
323 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Van Overbeke
Jan Van Overbeke
8 years ago

Mijn destructieve overtuiging over geld is dat ik zoveel mogelijk van wat ik verdien moet sparen en zo vergeet ik nu te leven en leuke dingen te doen in het heden.

Een tweede destructieve overtuiging over geld die ik heb is dat ik wel een product in een multi level marketing onderneming zou moeten gaan verkopen om veel geld te verdienen. Wat mijn creativiteit beperkt om andere manieren te vinden om een tweede passief inkomen naast mijn vaste inkomen te generen.

Ingrid Langen
8 years ago

Alle overtuigingen had ik wel last van. Van huis uit kreeg ik mee dat ik zuinig moest zijn, want geld is schaars. Ik dacht altijd dat ik niet met geld om kon gaan, want ik spaarde niets. Nu, na jaren van worstelen en echte schaarste, ben ik erachter gekomen dat ik best heel goed met geld kan omgaan. Of moet ik zeggen met het tekort. Tegenwoordig zeg ik niet meer: ik heb het geld niet. Ik zeg: het geld is onderweg. En het is er altijd op tijd. Maar die zorgen iedere keer, of het nu ook goed komt, daar ben ik wel klaar mee. Daar zit nog iets, dat je je geld moet VERDIENEN door hard te werken. Of zoiets. Nog iets om op te ruimen.

Marian Osse
8 years ago

Ik heb ongelooflijk veel geleerd in de afgelopen jaren van de cursussen van Open Circles, met als gevolg dat ik binnenkort op een kasteel woon, dat mijn vermogen groeit als kool, en dat ik inderdaad rijke mensen ontmoet, die lekker leuk zijn, en dat ik niet zit te piekeren, maar gewoon een soort basisvertrouwen heb ontwikkeld.

Nog niet gelukt, geef je op en laat je confronteren…

Urja van Tongeren
8 years ago
Reply to  Marian Osse

3 van de 6 got me..ik kan mij niks veroorloven.. ik raak vrienden kwijt bij succes vol zijn en ik vind geld niet belangrijk..It all holds back s6..en abundance..I see now! Mijn doel is door te gaan met wat ik al doe hoe ik mijn maar geld kan veroorloven is door meer actie..meer zelf daar te vertrouwen. Geen angst partners te verliezen als ik successen boek. En geld is een middel om mijn visie te leveren en te leven ipv.te overleven. Ik ga geld aan uitgeven belangrijk vinden dus ook belangrijk vinden dat ik geld verdien met bakken on overvloed.

Stef Linsen
Stef Linsen
8 years ago

From July 2012 till now I did 15 OCA days. It came at the right moment, fitting into my development, already being busy with lowering my life style costs etc.

After the Business Bootcamp in July 2012, September 2012 Breakthrough to Succes. I said to someone else there one of my goals is making 30000 euro’s more in 2013 compared to 2012. It’s gonna happen!
> May 2013 I’m 100% freelance, 9,5 years before that I was 50- 50%. It feels great.

Starting this september I’m gonna earn the same amount in 75% of the time (compared to 2012). Not financially free, but on the move. I gives me time to start to write a series of books. I also expanded my network for work income. Making usefull contacts for my book writing plans.

Money convinctions (as son of a middle class couple); fear was central. Being vulnerable, not to much trust in the world or people. To much emphasis on risk and difficulties, not fun, adventure, discovery etc.

Essential antidote is; selftrust, knowing and using your proven money making capabilities in a smart(er) way. That always involves your whole you.

Wendy Lorist
8 years ago

Laag eigenwaarde, sinds de Business Bootcamp in mei en trainingen, straks de Financial Freedom is personal development van 16 naar 61 gegaan. Ik vraag nu wel 10 keer zo veel want zo veel meer waard ben ik geworden, en omdat ik het met overtuiging doe wordt het betaald. Ken je het uitgeven als moeder in de stad en thuiskomen voor iedereen wat behalve jezelf……nou, ik wel. Dat is ook veranderd. Na 23 jaar in de zorg, een non profit organisatie moest het concept “winst maken” voor mij geboren worden. Ook dat is gebeurd.

Wat rijke mensen betreft, heb ik altijd mijn petje afgehaald, wetend dat ze bijna allemaal hard voor gewerkt hebben om daar te komen.

Na mijn 1e Business Bootcamp in mei verloor ik door keuzes vele familie en vrienden, na de Master Entrepreneur nog meer, na de Breakthrough to Success de laatste en toen was de weg vrij om mensen in mijn team te brengen om al mijn dromen uit te laten komen!

Ik kan heel erg goed omgaan met geld, doe het al mijn hele leven. Ik begrijp nu pas dat geld ervoor gaat zorgen dat ik al mijn dromen ga laten uitkomen, dat is echt feest!! En ik besef nu dat door mijn geld in te zetten in de dromen die ik wil verwezenlijken het niet hard werken is!

Rani Goederee
Rani Goederee
8 years ago

Wat mij nog in de weg zit om financieel vrij te zijn, is dat ik het niet durf om het geld dat ik heb om vóór mij te laten werken, ook werkelijk voor mij te laten werken. Ik durf het risico niet te lopen dat ik het kwijt raak. Ik denk nog steeds dat het beter is dat het ‘veilig op de bank’ staat. Zucht…

Er is nog werk te doen, dus!

Een positieve noot: sinds ik aan de gang ben gegaan met het materiaal uit de Financial Freedom heb ik veel meer geld tot mijn beschikking, terwijl mijn inkomen niet veranderd is. Rara, hoe kan het? Ik ben er van overtuigd dat het de veranderingen in mijn mindset zijn, die daarvoor verantwoordelijk zijn.

En da’s een goeie overtuiging, die hou ik erin :-)!

Rani Goederee
Open Circles Academy

D Jansen
D Jansen
8 years ago

Geld, Ik ben er wel achter dat mijn gevoel over geld veel te maken heeft met hoe ik me sowieso voel…

Anna Tjumina
Anna Tjumina
8 years ago
Reply to  D Jansen

Hi D,

Wat tof dat je gevoel benoemt bij het onderwerp GELD. Meeste mensen vinden die twee niet bij elkaar passen of hebben een haat-liefde relatie met geld. En dat terwijl deze relatie precies de basis vormt voor je financiele situatie!

Goed dat je daar bewust van bent!

Warme groet,
Anna
Open Circles Academy

Susanne Ramselaar
8 years ago

Waar het bij mij eigenlijk om gaat is dat ik nog steeds denk dat met het werk wat ik leuk vind er niet genoeg te verdienen valt. Gewoon omdat het leuk is. En helaas manifesteer ik dat dan ook.

Inge Suik
Inge Suik
8 years ago

Heel lang heb ik mijn ouders de schuld gegeven van mijn kromme verhouding met geld. Ik ben opgegroeid in een behoorlijk arm gezin, hoewel mn moeder erg haar best deed ons alles te geven. Maar met haar zelfgemaakte kleren werd ik op school gepest en elke dag hoorde ik: jeetje wat is dat duur, nee hoor dat kunnen we niet betalen.

Koopjesjagen werd verheven tot een sport, maar met een ondertoon van: we kunnen het anders niet betalen.
Een paar jaar geleden realiseerde ik me dat ik die stemmen nog steeds in mn hoofd had en ben ik begonnen daar afscheid van te nemen, dit lukt me echter niet goed. Ik verwijt mn ouders niks, maar het lijkt wel of geldzorgen een deel van mn leven MOETEN zijn, anders hoor ik er niet bij of ben ik een overdreven verwend persoon.

Geldzorgen beheersen mijn leven, ik wil dit heeeeel graag op een positieve manier veranderen. Zelf de touwtjes in handen nemen ipv elke dag mn rekening checken en tegen mezelf zeggen wat een loser ik toch ben. Graag wil ik leren HOE dit te veranderen.
Groet van Inge

Alice Scheerder
8 years ago

Interesante info!
De eerste en de laatste overtuigingen zijn het wel die mij duidelijk belemmeren.
Als ik dit schrijf denk ik al ik heb toch alles en kan toch alles waarom zou ik harder werken?

Lidy van Oord
8 years ago

I work hard to get the right mindset. But when I am tired, or so, it is very difficult to stay in the right way. So I would like to learn how I stay in energy and do the things that give me financiel freedom.
and how much is good for me?

Maryse Lindeman
Maryse Lindeman
8 years ago

Hoe beweeg je mensen ertoe om geld uit te geven in deze tijd van bezuinigingen? Ik weet het antwoord daarop niet en dat stelt mij somber, want ik heb genoeg in mijn mars, maar mensen moeten wel hun geld uit willen geven.

Sascha Meyer
Sascha Meyer
8 years ago

Door te weinig geld had ik mijn leven ‘on hold’ gezet. Ik mocht alleen de hoognodige nuttige dingen kopen. Nooit eens een avondje weg of uit eten meer, weinig sociale contacten, laat staan vakanties.Het heeft me ook veel inzichten gegeven. ‘Geld’ werd te belangrijk (als je het niet hebt) en de beperking had ik mezelf opgelegd. Dat was een inzicht. Ik was in een zeer afhankelijk positie terecht gekomen.

Ik ben op zoek gegaan naar mijn eigen kracht, en kwam zo in een onafhankelijkere positie terecht. Het leverde een onontgonnen schrijftalent op. ‘De nieuwe arme’. Ik bleek een schrijver. Nu is mijn doel: interonafhankelijkheid (The 7 habits of highly effective people). In mijn voortuin heb ik een wensput gemaakt, daar zit al 20 eurocent in. Vereds boek gelezen (mijn kids ‘werken’ thuis en kozen hun betaalde taken, dank Vered), Rich dad, poor dad (ik speel met mijn zus nu ‘Rich sister, poor sister) en de Cashflow quadrant.

Ik heb inzicht gekregen in mijn geldpatroon en denken. Voor innerlijke rijkdom heb je geen pincode nodig. Ik vertrouw weer op mezelf. Zo nu in de actie. Na een super yoga les, ga ik nu 3 hoofdstukken schrijven voor mijn nieuwe boek. Daar ligt mijn hart. En net als ‘Rich dad’ heb ik eerst mezelf betaald! Top. Als dank kreeg ik een bos bloemen van mijzelf.

Joyce Wagter
Joyce Wagter
8 years ago
Reply to  Sascha Meyer

“Voor innerlijke rijkdom heb je geen pincode nodig.” Prachtige mantra! Heel inspirerend en je hebt helemaal gelijk, Sascha.

Jacqueline Hanssen
8 years ago

Sinds een eerdere bewustwording bij Open Circles, denk ik al heel anders over geld, dan een paar jaar geleden. Het blijft me boeien hoe je jezelf onbewust toch nog kunt blokkeren.

Op dit moment heb ik nog steeds een aantal overtuigingen over geld die mij niet helpen.

De afgelopen tijd heb ik ook keuzen gemaakt om meer voor kwaliteit te kiezen maar neem ik dit echt aan van mezelf?
Met drie JA’s ben ik van de partij tijdens het Fiancial IQ seminar.

Anna Tjumina
Anna Tjumina
8 years ago

Hoi Jacqueline,

Mooi dat je erbij bent tijdens het aankomende Financial Freedom weekend!

Je zegt dat er op dit moment een aantal overtuigingen zijn die jouw tegenwerken. Welke zijn dat? En waar komen ze vandaan denk je?

Warme groet,
Anna Tjumina
Open Circles Academy

Dennis Aalbers
8 years ago

Wat je ook vaak hoort en zegt (en vooral tegen je kinderen) is dat je toch niet alles kunt krijgen. Ik ben er van overtuigd dat als je iets echt wilt je het voor elkaar kunt krijgen.

Als je echt je doel met een waarom waar je niet omheen kunt hebt is alles mogelijk.

Financieel gezien moet je niet kijken naar hoeveel geld je wilt hebben, maar wat je er mee doet. Hierna volgt het geld vanzelf met een goed plan!

Kristien Langenakens
8 years ago

My biggest hurdle concerning earning money is: I’m/My work is not worthy enough; little by little I change that mindset by telling my customers “indeed I sell products and I charge for my hours, but you always get more value than just the goods and time spent” – by saying that I focus on delivering value, which is positive and fulfilling and the money/value balance feels good.

Anne Buiskool
8 years ago

Bottom line verloor/verlies ik regelmatig het gevoel van ‘waarde’
Verkregen bewustzijn op geld lijkt veel te doen om financieel onafhankelijk en vrij te worden. Ik heb in ieder geval winst behaald.

en….Regelmatig vind ik mezelf terug zonder visie, zonder plan, zonder dat ik echt snap hoe het zit, gevolgd door momenten van helderheid, begrip van cijfers.
Dit is al heel wat stappen verder dan toen ik december 2011 het seminar Financial Freedom deed en als ik me daarop richt zie ik dat ik stap voor stap verder kom.

Ik realiseer me nu opnieuw dat het hardnekkige overtuigingen zijn en dat het zo zonde is van de expertise die ik heb en die daardoor niet komt waar het van waarde is. Ga jezelf verzilveren zei eens een vriendin. Vergulden maakte ik ervan tijdens Financiel freedom. I am on my way.

Nu ik mijn niche markt heb gevonden wordt het een stuk makkelijker om richting te houden en de momenten van ‘waardeloosheid’ te zien als simpelweg gedachten tegen wie ik vriendelijk zeg: o ben je daar weer, Dank voor je bewezen diensten, maar ik ga nu een stap verder.

Dank je wel Nisandeh dat je me weer met mijn neus op de feiten drukt. Niet makkelijk, wel noodzakelijk om de volgende stap weer te zetten.

Dus om met de concrete voorbeelden te spreken:
1 gaat van ik kan het me niet veroorloven naar: ‘hoe kan ik het me veroorloven,
2 hoewel ik deze overtuiging niet heb, kan : ‘trek aan wat je uitstraalt wel op het lijstje waar mijn aandacht naar toe mag.

De prijs die ik betaal is dat anderen niet krijgen wat ze van me zouden kunnen krijgen en dat ik niet het geld verdien wat ik verdien.

Erwin van Litsenburg
8 years ago

Overtuiging 1 zit mij het meeste in de weg … daarmee gezegd hebbende dat de andere overtuigingen ook meespelen … kortom, nog veel te leren 🙂

Connie Ettema
8 years ago

Meer geld betekent meer rust. Niet meer hoeven te bewijzen. Blijft lastig als hard werken gewoon leuk is!

Anna Schroder
Anna Schroder
8 years ago
Reply to  Connie Ettema

Ben ik het helemaal mee eens.
Natuurlijk wel rust om zo nu en dan te herstellen en te reflecteren. En niet te vergeten lachen en lol.

groet.
Anna

Rita Meertens
8 years ago

Ik ben (financieel) aan het ‘ overleven’, in plaats van aan het leven. Dat kost me zoveel energie dat ik er doodmoe van wordt!

Esther Reijns
8 years ago

Mijn destructieve gedachte is veiligheid en zekerheid.

Ik wil niet aan mijn zorgvuldig opgebouwde reserves komen voor het geval dat er slechtere tijden komen en ik dat geld hard nodig heb om de vaste lasten te kunnen blijven betalen ……

Een stylvolle groet,

Esther Reijns
Stylachterover

Vida Niazian
Vida Niazian
8 years ago

Stof tot nadenken..
Ik heb er ook twee!
– Als je met pasie werkt, is geld niet belangerijk..
– Geld maak niet gelukkig..

humm, werk aan de winkel!

Leo van Veenendaal
8 years ago

Mijn beperkte overtuiging is:

Met geld kan je alleen geld verdienen.
in plaats van:

Met creativiteit verdien je geld.

Sander Klos
8 years ago

Voor mij is de overtuiging “ik kan het me niet veroorloven” een belangrijke om op te lossen, omdat het me blokkeert om geïnspireerd te raken door een hoger doel. Sinds de Financial Freedom werk ik met een duidelijker einddoel voor ogen, en plan ik een weg naar hetgeen ik wil bereiken. En durf ik mijn doelen ook hoger te stellen. Ook al lijk ik het me nu nog niet te kunnen veroorloven.

Juist een hoger doel dan hetgeen ik me op dit moment kan veroorloven zet me in beweging, bepaalt mijn keuzes, en scherpt mijn prioriteiten aan. Kortom: des te hoger het doel, des te meer geïnspireerd, gefocust, en gemotiveerd ik ben om het werkelijk te bereiken.

Dus ben ik nu met mijn nieuwe partner aan het bekijken hoe we het huis zouden willen verbouwen, om daar met veel meer plezier, meer inspiratie, meer ruimte, meer faciliteiten te werken, te wonen, te leven, te groeien. We hebben ons afgevraagd wat zouden we doen met 50 duizend euro. Aparte werkkamer? Open haard? Sauna? De keuken uitbreiden? Een moestuin? Een bar? Een bibliotheek? Een daktuin?

Wij hebben onszelf uitgedaagd om ons af te gaan vragen:
– WAAROM is deze keuze belangrijk?
– HOE kunnen we het ons veroorloven?
– WAT moeten we aangaan, veranderen, initiëren om daar te komen?

En alhoewel de oplossing er nog niet is, merk ik dat een andere mind-set wel degelijk mijn keuzes en acties verandert, die samen mijn toekomst bepalen. Inspirerend!

Hoe groot durf jij te dromen?

Krista Steenbergen
8 years ago

Nog een overtuiging die ik ontdek:

Ik mag geen geld verdienen met iets wat ik heel erg leuk vind!

Werk moet dus altijd zwaar en vervelend zijn.. Herkenbaar?

Om de Financial Freedom in december mogelijk te maken heb ik een Crowd Funding project gestart. Op mijn website lees je er meer over! Wil je mij helpen met een kleine bijdrage of door mijn pagina te delen in jouw netwerk?

Dank je wel!

Istvan Kruts
8 years ago

Ik heb jaren in de financiële problemen gezeten, totdat ik me af ging vragen of ik dit niet zelf in stand aan het houden was.

Ik kocht niets, ik deed niets, want ik kon het immers toch niet betalen, ik had er geen geld voor!!

Nu mijn gedachtes anders zijn, ben ik aan het groeien tegen de piepende mensen van de crisis in.

Ik ben er nu van overtuigd dat mijn beperkende overtuigingen mij de laatste 25 jaar in de weg gezeten hebben en mijn leven verlamd hebben.

Nu ik anders aan het denken ben, voelt het anders en zijn mijn resultaten anders aan het worden.

Dat voelt heel lekker moet ik zeggen.

Esther Molenaar
8 years ago

Ik denk al heel anders over geld, dan een paar jaar geleden. Ik vraag me vaak af HOE ik me iets kan veroorloven, dan komen er vervolgens creatieve ideeën voor een oplossing. Niet alles werkt, maar soms zit er een geweldig idee tussen dat ervoor zorgt dat ik me iets kan veroorloven. Heerlijk is dat!

Op dit moment heb ik nog steeds een aantal overtuigingen over geld die mij niet helpen.
Dat er niet genoeg is voor iedereen (lees voor mij en mijn gezin), dat ik echt keihard moet werken voor een beetje geld, dat ik moet kiezen (en en is er al helemaal niet bij), dat ik niet alles kan hebben.

De afgelopen tijd heb ik het mezelf zelfs een paar keer tegen mijn kinderen horen zeggen. Ze willen iets heel graag (niet perse materiële zaken) en ik hoor mezelf zeggen. “Je kunt niet alles hebben.”

Ook bespaar ik zo veel mogelijk op mijn uitgaven. Het minimale van het minimale. Het lijkt dat mijn inkomen daarin meegaat en ook het minimale van het minimale is.

Met drie JA’s ben ik van de partij tijdens het Fiancial IQ seminar.

Jantina van der Waal
8 years ago

Ik zou graag financieel vrij willen zijn, maar tot nu toe heb ik bij alle tips om dat te berieken het gevoel: “dat is niet mijn manier”. Wat dan wel mijn manier is heb ik nog niet ontdekt.

Ik merk dat ik geen tijd van mijn huidige werk af wil halen om daarnaast aandacht aan financiele vrijheid te besteden. Het moet dus eigenlijk vanzelf gaan en het geld moet uit de lucht komen vallen.

Nasim
Nasim
8 years ago

‘Als ik succes heb, raak ik mijn vrienden kwijt’.
Ik ben nu (naar mijn idee) een ander pad in aan het slaan dan dat de meeste vrienden van mij zullen doen (wat betreft studeren om later een ‘veilige’ baan te krijgen). En dit is een gedachte waarvan ik merk dat ie zo heel af en toe door mijn hoofd schiet.

Josine van Lith
Josine van Lith
8 years ago

Mijn negatieve overtuiging over geld heeft een relatie met hoe in mijn familie wordt/ is gedacht over de positie van de vrouw en meer nog de moeder t.o.v. geld verdienen en succesvol zijn. Als vrouw en moeder faciliteer je je gezin. En je man zodat hij het geld kan verdienen en succes heeft. Ik heb dit in mijn huwelijk geleefd en in mijn scheiding pas geleerd. Hoe deze gedachte mij volledig berooid achterliet. Lange weg terug…

Marieke Mosk
8 years ago

Oh, leuke vraag. Sinds de 1ex Business Bootcamp houdt dat me al bezig. Ik heb: mijn soort werk is niet geschikt om rijk van te worden, ik zit in de alternatieve sector dus dat kan alleen maar minder worden met de huidige crisis, ik ben niet competatief, ik heb niet genoeg kennis over bedrijfsmatig denken, mijn leven is al druk genoeg… Interessant!

Ik wil wel financieel vrij zijn. Heel erg graag!

Thea van Dijk
8 years ago
Reply to  Marieke Mosk

Marieke waarom zou je niet rijk kunnen worden in de alternatieve hoek? Kijk naar Char en Derek Orgivile. En daarbij is dit ook niet een beperkende gedachte? De vraag zou mogen zijn: Hoe kan ik rijk worden in het alternatieve?

Bedenk dat fysiotherapie vroeger ook als alternatief werd beschouwd.

Sim Frantzen
Sim Frantzen
8 years ago

Idiote bij mij was, zodra ik weer geld had en dat weer stroomde, raakte ik het altijd ergens weer kwijt. Het zijn niet de standaardovertuigingen zoals hierboven, keerpunt is eigenlijk een echtscheiding geweest, na die echtscheiding heeft geld nooit meer echt gestroomd, ik verdiende wel goed, maar er waren altijd wel oorzaken waardoor geld weer even hard wegstroomde. Dan zou je denken aan eigenwaarde, het lijkt net alsof er soort vloek op rust zodra ik geld heb, komt er weer een of andere vette rekening of belastingaanslag. Dus ergens sluimert er in het onderbewuste een overtuiging.

Arny van der Plas
8 years ago

Mijn destructieve gedachte over geld is dat ik me vaak privé en zakelijk met een bepaald bedrag genoegen neem. Zo van als ik een X aantal euro verdien of omzet heb ik genoeg. Hiermee leg ik eigenlijk een plafond boven mijn inkomsten.

Henriette Wieldraaijer

Op de een of andere manier krijg ik altijd wat ik nodig heb. Creëer ik toch dat het kan. Dus de overtuiging: ‘dat kan ik me niet veroorloven’ heb ik de deur uitgegooid.

Wat ik bij mezelf merk is dat ik pas door geldgebrek gedwongen word om lef te hebben en in actie te komen. Daar wil ik wel eens vanaf.

Fenna Janssen
8 years ago

Dag Henriette, ga je 16 okt naar Utrecht? Samen financieel wijzer worden en samen rijden?

Rolinka van der Hoeven

Welke overtuigingen wil ik graag veranderen?
Heb je even? Want dat zijn er nogal een paar
Zal er een aantal noemen
Geld maakt niet gelukkig
Ik ben niet goed genoeg
Dat lukt alleen een ander
Daar heb ik geen tijd geld vaardigheden voor

Wil dolgraag positieve overtuigingen hebben, en het gaat iedere dag beter. Dus ik blijf posotief en hou vol!

Groet Rolinka

Robert van der Wulp
7 years ago

Mijn beperkende overtuiging over geld is dat ik het niet nodig heb om gelukkig te worden.
De prijs die ik daarvoor betaal is dat ik ook geen geld aantrek en mijzelf tekort doe in de vergoeding die ik voor mijn diensten en producten vraag.

Marijke van Sloten
Marijke van Sloten
8 years ago

Mijn overtuiging is als ik in overvloed leef, gaat het ten koste van mijn mede mensen. Als ik in overvloed leef krijg ik extra zorgen.

Als ik in overvloed leef moet ik mij verdiepen in financiële zaken en daar snap ik toch niets van. Mij kun je alles wijsmaken.

Sander Willemsen
Sander Willemsen
8 years ago

Volgens mij zie ik geld niet écht als middel om een beter leven te leiden. Het is prettig en handig en voor sommige dingen nodig, maar een doel, een richting, een plan, een systeem, heb ik er niet bij. Met een bepaalde hoeveelheid geld kun je je een bepaalde levensstijl veroorloven, met een andere hoeveelheid geld een andere.

Als er al een diepere overtuiging achter schuilgaat (denk gerust mee), dan zal het iets zijn van (veel) geld is niet netjes of niet nodig. In je eigen tijd je eigen huis bouwen, dan kun je verder op ‘t gemak de eenvoudige aardige dingen doen (mijn vader). Met bankgeld dat goed terug te betalen valt kan dat ook, maar minder zorgeloos.

Het nadenken (over geld) begint.

Natasja Hoex
8 years ago

Eentje die ik laatst heb ontdekt:
“Waarom meer betalen, als dat niet hoeft?”. Hoewel ik het soms ook echt een sport vindt om koopjes te vinden, merk ik ook dat ik altijd bang ben dat ik teveel betaal voor iets. Altijd afdingen, bang zijn dat iets een week later in de aanbieding is en me afvragen of het het wel waard was…….

Wel jammer hoor als je zo je etentje in een sterrenrestaurant, je nieuwe mooie schoenen of de diensten van een ander steeds naar beneden haalt.

En ik me maar afvragen waarom die klanten van mij toch steeds proberen te onderhandelen…. En ik ga er nog in mee ook, terwijl ik een van de beste op mijn vakgebied ben.

Tsja, die belemmerende overtuigingen……

Helma van der Kuilen
Helma van der Kuilen
8 years ago

Ik heb een haat-liefde verhouding met geld. Je hebt het nodig om leuk te leven en tegelijkertijd wil ik er niets mee te maken hebben. Ik kijk nauwelijks op mijn rekening (vertrouw erop dat ik ‘voldoende’ heb, wat niet altijd zo is moet ik bekennen), spaar niet (daar heb ik dus niet ‘voldoende’ voor), aan factureren heb ik een hekel (zo precies, al die cijfertjes), achter wanbetalers aangaan (echt niet mijn ding), administratie (ben ik te chaotisch voor) en praten over geld vind ik vreselijk (er zijn veel interessantere dingen om over te praten). Kortom ik wil er niet over nadenken en alles wat ermee te maken heeft staat me tegen. Behalve uitgeven. Niet dat ik veel uitgeef, want ik durf niet echt wat aan mezelf uit te geven (lees: ben het niet waard, er is niet genoeg, ik moet kiezen), maar ik wil eigenlijk niet beperkt worden door mijn bankrekening. En…nu zijn we er…om dat te bereiken moet ik me er eerst mee bezig gaan houden. Want dit schiet niet op.

Sylvia Verburgt
Sylvia Verburgt
8 years ago

Ik ben kort geleden begonnen met het lezen van “Rijke pa Arme pa’ van Robert Kiyosaki en daarnaast met het luisteren naar het luisterboek van ‘Why we want you te be rich” van Donald Trump en bovengenoemde.

Nisandeh’s blog geeft beide boeken in een korte pakkende tekst weer. Precies die reden waarom mensen geen geld hebben ligt aan het probleem dat hun financiële IQ niet is getraind waardoor mensen niet weten ‘hoe geld werkt’.

Het is juist op dit moment dan ook heel pakkend dat de blog van deze week juist hier over gaat! Toeval bestaat niet!!

Na kennis te hebben genomen van het feit dat we ons financiële IQ moeten trainen is het besef gekomen dat niemand geld problemen hoeft te hebben als je begrijpt wat je er zelf aan kan doen, en dat is meer dan we ons realiseren.

Ik ben anders naar geld gaan kijken en er anders over gaan denken. Negatief denken (ik kan het niet betalen, ik heb geen geld) heeft plaats gemaakt voor wat kan ik doen om er voor te zorgen dat ik dat kan kopen? Nu is het niet dat het geld opeens binnen stroomt, maar het zorgt er wel voor dat ik creatief ben gaan nadenken over HOE ik aan meer geld kan komen. Ik kan zeggen dat dit bevrijdend werkt. Neemt niet weg dat mijn financiële IQ nog een weg heeft te gaan. Ik kan niet wachten te leren dit te verbeteren!! Ik kan dus op alle 3 de vragen stellig JA zeggen.

Annette de Haan
8 years ago

Ik heb geen destructieve mening over geld, maar ik heb nog iets te weinig lef om door te zetten. Gaat de goede kant op, mede dankzij de Bootcamps.

Tineke Huizenga
8 years ago

Wat zou ik graag naar het seminar willen.
Maar het is woensdag 16 oktober al.
Ik heb een organisatie beloofd om een presentatie te geven.
En nu?
Wat doe ik hier mee?

Esther Molenaar
8 years ago

Hoi Tineke,

Jezelf de vraag stellen: Hoe kan ik toch naar het Financial IQ seminar 16 oktober? en laat dan de ideeen maar komen.

Mijn eerste ingeving is, in overleg gaan met die organisatie.

Tineke Huizenga
8 years ago

Hallo Esther,

Dank je wel voor je opmerking!

Ik ben zonet gaan hardlopen in het bos en kwam tot de overtuigende conclusie dat Ik voor MIJzelf moet zorgen, FOCUS moet houden.
Dit seminar krijg ik in mijn schoot geworpen en is belangrijk voor mij, mijn bedrijf en de mensen om mij heen.

Het afzeggen van een presentatie die ik zou geven gaf een rot gevoel_beloofd is beloofd_. En toch doe ik mezelf er mee te kort!

Dank je wel, OCB ( Open Circles Buddy ) !!

Jaap Nauta
8 years ago

Ha Tineke,
Wat een rondje hardlopen al niet op kan leveren: een geweldig inzicht gekregen. Super gedaan!

Esther Molenaar
8 years ago

Graag gedaan Tineke!

Tineke van Meulen
8 years ago

Mijn destructieve gedachte over geld is dat ik zuinig moet zijn, dat ik moet sparen en er genoeg geld voor ‘later’ aanwezig moet zijn.
Het dringt steeds meer tot me door dat ‘later’ nooit zal komen en dat er alleen maar ‘hier en nu’ is. Dat betekent dat ik me niet meer dingen ontzeg, omdat ik het niet zou kunnen betalen. Als ik iets heel graag wil, dan doe ik het meer en meer en reageer ik meteen.
En hoe het kan weet ik niet, maar er is nog steeds genoeg geld voor ‘later’, dat nooit zal komen 🙂
Heel veel zin om meer te leren tijdens Financial Freedom in december!

Germa Brouwer
8 years ago

Hard werken voor je geld is de opvoedregel die wij mee gekregen hebben.

Inmiddels ben ik er wel achter dat hard werken een ding is maar plezier aan werken net zo belangrijk is.

Het is toch een andere mindsetting waardoor het werken anders is geworden.

Enja de waardering die je hoopt te krijgen is een aandachtspuntje…..

Coen Tuerlings
8 years ago

Met de Financial Freedom training heb ik veel van mijn negatieve overtuigingen overboord kunnen gooien.

Vooral de opmerking van Nisandeh “In football you count goals to win, in business you count money” kwam binnen.

Ik heb met veel passie mijn capaciteiten ingezet om mijn bedrijf te laten slagen… dus te laten winnen. Alleen mijn mindset hoe dat winnen eruit zag, had geen relatie met geld.

Ik was vooral gefocust om Soundfulness op de markt te brengen, een product waar ik achter kan staan, bekend te worden en contact te hebben met veel mensen. Dat is ook gelukt…

Pas nu ik het begrip financiële vrijheid begrijp en als topprioriteit heb gesteld, begin ik geld in mijn leven te waarderen en aan te trekken. Ik kan nu veel meer bereiken in minder tijd.

Mijn passie word ondersteund met meer middelen en mogelijkheden. Mijn capaciteiten groeien en dus ook de kans van slagen om Soundfulness in de markt te brengen.

Als ik succes ben, kan ik me veroorloven mijn passie werkelijk te leven…

Lambertine ter Haar
8 years ago

Ja en bij 1 knikte ik al ja met mijn hoofd. Ik ben nu al anderhalf jaar ZZP’er maar nog nooit zo gekeken naar GELD! Gaan we die nieuwe computers kopen of niet…. heb ik wel salaris als er zoveel cursisten zich aanmelden…. etc etc.

Het lijkt mij heerlijk om niet na te denken: hoe kan ik het mij veroorloven?

Veronika Rutten
8 years ago

Mijn negatieve overtuiging over geld was “ik vind geld niet belangrijk” en geld interesseert mijn niet. Tot ik achter kwam, dat deze overtuigingen mij belemmeren.
Ja en of, ik vind het heel belangrijk en het interesseert mij wel tegelijk. Ik heb er de laatste jaren heel veel boeken over gelezen en ben aardig op weg.

Anna Tijsseling
Anna Tijsseling
8 years ago

Overtuiging 1 – ik kan het me niet veroorloven – blokkeert me. Eye opener.

Paul van Aarle
8 years ago

De eerste overtuiging zit (kan ik niet betalen) zit in mij ook diepgeworteld. Ben er al 2 jaar me bezig om die eruit te krijgen. 🙂
Langzaam maar zeker lukt dat wel…

Anna Tjumina
Anna Tjumina
8 years ago
Reply to  Paul van Aarle

Hoi Paul,

Je zegt dat je al 2 jaar bezig bent met je overtuigingen aan te pakken. Wil je met ons delen wat je dan precies onderneemt om dat te veranderen? Waarom helpen ze jou en waarom denk je dat het niet zo snel gaat?

Misschien kunnen anderen daar ook namelijk iets mee…

Warme groet,
Anna Tjumina

Open Circles Academy