Jouw steun en toeverlaat

5547 views | 175 reacties |
shares

.
Wanneer je jouw business ontwikkelt (vooral in de eerste jaren), kun je veel steun gebruiken.
In het bijzonder de steun van je levenspartner.

Maar wat doe je als je die support NIET krijgt?

Hoe krijg je de steun van een partner die zelf ook worstelt met de onzekere economische situatie of frustraties heeft over de eigen carrière?

In het ideale geval staat jouw partner pal achter je, wat er ook gebeurt. Maar in de praktijk hebben veel zzp’ers en kleine ondernemers te maken met weerstand (vrouwen vaker dan mannen) in plaats van de gewenste onvoorwaardelijke steun.

Heb je ooit wel eens gedacht, terwijl je een investeringsplan voor je business maakte: “Hmm…ik denk niet dan mijn partner dit gaat pikken”.

Dan weet je waar ik het over heb!

Ik krijg vaker van studenten te horen dat ze – bij het najagen van hun ondernemersdroom – onvoldoende steun krijgen van thuis; de klachten variëren van “Mijn vriend twijfelt over mijn zakelijke idee” tot “Mijn vrouw is bang dat ik het hele gezin de financiële afgrond in stuur!”

Hoewel het frustrerend is, kunnen er goede redenen zijn waarom je partner angst of twijfel uit. Het is niet omdat hij niet van je houdt, en ook niet omdat zij je liever van 9 tot 5 ziet ploeteren als werknemer.

Acht redenen waarom levenspartners jou in je business onvoldoende steunen

 1. Ze begrijpen jouw business idee niet
  …meestal omdat je het niet goed genoeg hebt uitgelegd om het te kúnnen begrijpen
 2. Ze hebben onvoldoende informatie over jouw business
  …om te bepalen of het levensvatbaar is, dus nemen ze aan van niet
 3. Ze hebben diepgewortelde angsten over geld en risico nemen
  …die niets met jou persoonlijk te maken hebben
 4. Ze denken anders dan jij
  …ze stellen kritische vragen over je zakelijke plannen omdat dit hun manier is om jouw ideeën beter te kunnen begrijpen, wat nodig is om jou te kunnen steunen
 5. Ze hebben je al vaker projecten zien beginnen en stoppen
  …hierdoor is er weinig vertrouwen dat het deze keer wél gaat lukken
 6. Ze weten niet of je een back-up plan hebt of een plan B
  …voor hen is het alsof je je schepen achter je verbrandt; wat als het écht niet lukt?
 7. Ze zijn bang dat je hen gaat verlaten
  …als je straks helemaal gelukkig en succesvol je eigen ding doet. Het klinkt misschien raar, maar sommigen baart dit echt zorgen
 8. Ze balen dat alleen jij vrijheid en plezier kunt hebben in je werk
  …terwijl zij hun leven ‘opofferen’ als werknemer

Er zijn nog meer redenen waarom jouw partner geen begrip toont voor de tijd, inspanning en geld die jij in jouw business steekt.

“Ja, jij hebt makkelijk praten Nisandeh!”
Ik neem het je niet kwalijk als je dit denkt. Eerlijk gezegd, omdat ik het geluk heb dat mijn partner volledig en enthousiast achter mij en mijn business staat, besef ik waarschijnlijk onvoldoende hoe pijnlijk en gevoelig deze situatie voor iemand is.

Daarom wil ik je vragen met mij mee te denken aan oplossingen voor deze belangrijke kwestie.

Mijn vraag aan jou…
Wat zijn de situaties, omstandigheden en perioden waarin jij je door je partner onvoldoende gesteund voelt in je business? Maak het specifiek met voorbeelden van gedragingen of discussies. En trap niet in de valkuil van verwijten. Je partner kan goede redenen hebben, weet je nog? Schrijf je comment in het commentaarveld onderaan de pagina.

Met jouw input ga ik een oplossing bedenken…
Wat het wordt, weet ik nog niet; een seminar, een video cursus, een PDF rapport, alles is mogelijk. Vered (mijn vrouw) en ik gaan werken aan de beste oplossing voor deze gevoelige kwestie voor zzp’ers en kleine zelfstandigen.

En als je zelf een oplossing weet voor situaties die in de comments worden beschreven – deel alsjeblieft jouw oplossing. Zo kunnen wij leren van jou en komen er echt goede ideeën in het beloofde product.

Dus, nogmaals…Schrijf nu een comment het commentaarveld hieronder, zo specifiek mogelijk:

 • Situaties, omstandigheden en perioden waarin jij je onvoldoende gesteund voelt door je partner (met betrekking tot jouw business)
 • Jouw ideeën, tips en ondersteuning voor degenen die hier nu mee worstelen

Als dank krijg je het eindproduct van ons (video, seminar, pdf, dat blijft een verrassing), helemaal kosteloos natuurlijk.

Hebben we een deal?

Op jouw succes, Nisandeh

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier links te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
175 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Danielle Krabshuis
8 years ago

Mooi stuk over een niet veel besproken probleem!

Mijn partner staat gelukkig achter mij. Hij wil zelfs graag dat ik achter mijn dromen aan ga en me vooral financieel de ruimte geven met zijn goede baan. Hij weet dat ik gelukkig wordt als ik achter mijn passie aan ga en hij is geïnspireerd door mijn droom om een passief basisinkomen op te bouwen.

De kritiek komt helaas vooral van mijn familie, die heeft het er moeilijk mee. Ik zie wel goed dat zij zich zorgen maken om mij en mijn plannen, maar vooral omdat zij het nooit eerder hebben zien werken. Een passief inkomen bestond nog nauwelijks in de tijd dat mijn ouders geld moesten verdienen. Passief geld verdienen over internet bestond nog niet, en nu wantrouwen ze het door alle spookverhalen over piramide-verkoop scams.

Het komt erop neer dat mijn ouders weten dat het in hun tijd en hun ervaring niet zou werken. Ze wantrouwen dit omdat ze van mij houden. Maar ik weet dat ik ze kan overtuigen en dat ze me alle steun in de wereld zullen geven!

An Geuens
An Geuens
8 years ago

Ik ben alleenstaande mama van 2 kinderen, heb een partner maar we wonen niet samen. Financieel sta ik er helemaal alleen voor wat weliswaar druk met zich meebrengt. Ik kan met mijn partner wel goed brainstormen over ideeën, next steps. Hij beseft heel goed dat dit financieel druk geeft maar ook dat dit helemaal bij mij past om als zelfstandige te werken.

De steun die ik bij hem vind gaat vooral over het kunnen aftoetsen van ideeën, manier van aanpak maar het praktische en de uitwerking ervan ligt helemaal bij mij. Stiekem verlang ik toch wel naar wat meer steun… Misschien moet ik het hem eens wat duidelijker zeggen…

Dank je Nisandeh om daar even bij stil te staan!

Joyce Beckker
8 years ago

Als startende ondernemer in 2001 werkte ik de eerste maand vele uren (ook ‘s avonds en in het weekend) op het internet voor research en verzamelen van info. Mijn toenmalige partner liet mij bijna dagelijks weten dat vervelend te vinden omdat ik er die uren niet was voor het gezin. Ook al legde ik hem uit dat deze tijdsinvestering nodig was voor een goede start, hij bleef bij zijn standpunt dat mijn eigen bedrijf geen extra tijd mocht kosten.

Nu was het van kinds af aan de droom van mijn partner om nog eens (horeca)ondernemer te zijn. Iets wat hij nooit heeft doorgezet. Ik heb altijd gedacht dat die onvrede heeft meegespeeld bij zijn gedrag naar mij toe. Uiteindelijk heeft dit onbegrip en de ontstane scheve verhouding er mede toe geleid dat we uiteindelijk gescheiden zijn.

Daarom ben ik me er bijzonder goed van bewust dat een levenspartner tot op zekere hoogte helemaal achter mij als ondernemer en mijn bedrijf mag staan. Net zoals ik helemaal achter hem en zijn werk mag staan.

Zeer belangrijk topic Nisandeh!

Sigrid van der Laan
Sigrid van der Laan
8 years ago

Mijn ervaring is dat de steun van mijn omgeving – mijn man en familie – groeit naarmate ik meer communiceer. Zolang ik niet duidelijk was over wat ik wil bereiken, was de steun maar zo-zo.

Een van de discussiepunten tussen mijn man en mij was ons verschil in opvatting over hoe je aan klanten komt. Hij heeft vroeger gewerkt met het oude systeem van koude acquisitie en bij hem werkte dat. Ik ben anders en de tijden zijn veranderd, en hier hebben wij heel wat discussies over gehad. Helemaal gerust is hij er volgens mij nog niet op dat het mij gaat lukken om een succes van mijn onderneming te maken, maar tegelijkertijd is hij een sparringspartner voor mij, bijvoorbeeld wanneer ik vastloop met mijn blog.

Gelukkig heb ik een geweldige steun aan mijn moeder, die tegelijkertijd een soort mentor voor mij is. Zij is een van de voorlopers in het vakgebied van loopbaanadvisering en ik neem het stokje van haar over. Zij gelooft in mij en laat mij dat regelmatig weten, onder andere waar mijn man bij is en dat stimuleert hem ook meteen.

Mijn conclusie: je partner zoveel mogelijk betrekken bij je denk- en werkprocessen en daarnaast iemand in je omgeving zoeken die in je gelooft en je zo nodig weer even een mentale oppepper geeft als je dat nodig hebt.

Anne Buiskool
8 years ago

Tja en dan is het even slikken, want sinds 2 jaar geen levenspartner. Wel een wens sinds kort. Die wens kwam op nr 4 te staan tijdens Elements of Success. Er staat: I live with a powerfull man, independent, happy with himself and happy with what he is giving to the world. In that flow we meet eachother.
Zo dat was niet het onderwerp van deze blog…nu verder.

Steun heb ik aan vele vrienden en vriendinnen, collega’s.
Eigenlijk weet ik precies waar ik moet zijn om te vragen, te geven en te ontvangen.
Dat is heerlijk. En waar er geen partner is heb ik bijvoorbeeld aanstaande zondag een bijeenkomst georganiseerd van mensen die minimaal de Master Entreprenuer hebben gedaan om elkaar te helpen met implementeren. Iedereen kan zondag een stap doen, zich gesteund, gehoord of geholpen voelen.

Ook zorg ik al bijna een jaar voor 3x per week een half uur skype met een collega vriendin, waar we elkaar scherp houden in alle gebieden van ons ondernemerschap

Uit ervaring weet ik echter dat de sparring, de kaders voor mij als vrouw nodig zijn en die zou ik graag van iemand krijgen die me dierbaar dichtbij is. Daarbij zijn jullie Nisandeh en Vered grote voorbeelden voor mij.

Ik realiseer me dat ik eigenlijk wel die support heb…de vader van mijn dochter, mijn ex (rotwoord want we zijn vrienden) helpt me met mijn blogs, kijkt mee en kan af en toe heerlijk kritisch zijn. …he he wat een support!

Jet Sebus
8 years ago

Beste mensen,

Mooi thema, mooie reacties,

Toen mijn mijn partner en ik gingen samenwonen, hebben we drie afspraken gemaakt en die afspraken werken na 28 jaar nog steeds:
1. We zorgen op basis van 50-50 voor de huishoudelijke taken, de zorg voor het gezin en het gezinsinkomen;
2. We hoeven niet mee naar elkaars familie- of vriendenbijeenkomsten (het mag wel!).
3. Ik hoef ‘zijn’ aangekoekte melkpannetje niet af te wassen. 😉

Op de een of andere manier hebben we op deze manier de balans goed kunnen vinden tussen dingen samen doen en elkaar de ruimte geven.

Soms was het wel even zoeken, zeker op momenten dat gezin, werk of zorg voor familieleden veel aandacht vroegen. Dan is het heel belangrijk om met elkaar te blijven praten en terug te gaan naar wat echt belangrijk is – voor ieder van ons.

Het gaat er misschien vooral om dat je de ander zijn geluk gunt en dat je hem dus ook gunt dat hij zich ontwikkelt op de manier die bij hem past- en omgekeerd. En intussen toch allebei je verantwoordelijkheid blijven nemen en elkaar daarop aanspreken.

Steun en af en toe stevige feedback van iemand die je door en door kent heb je beide nodig om te groeien, ook dat is een kwestie van balans.

Het thema is voor mij in ieder geval breder dan steun bij je onderneming of steun in je werk: het gaat ook om steun in je gezin en steun om te mogen zijn wie je bent.

Zoiets, veel beter kan ik het niet uitleggen, geloof ik.

Bonnie Allart
8 years ago

Helaas voel ik me ook niet gesteund. Mijn vriend gelooft in het traditionele systeem, niet de Nisandeh-manier van ondernemen. Ik heb hem al eens naar een Business Bootcamp meegenomen, om hem wat enthousiaster te krijgen. Mislukte missie.

Het is fijn als mijn vriend mij zou ondersteunen, maar mijn zaak is mijn ding dus daar kan ik wel mee leven. Wat ik erger vind, is dat ik een bepaalde financiële toekomst voor ogen heb, en dat ik hem daar ook niet actief in meekrijg. Als hij daar de waarde van inziet, komt de steun voor mijn zaak ook wel.

Dus Nisandeh, misschien is het een idee om het breder te trekken dan alleen de onderneming.

Krista Steenbergen
8 years ago

Lijkt mij erg verdrietig en soms eenzaam om de weg van je passie niet met je geliefde te kunnen delen.

Het zou mooi zij als Open Circles hier ruimte voor maakt, juist gericht aan de partner van zodat die zich herkennen en misschien in het zonnetje worden gezet voor alle steun ze ondanks wantrouwen misschien toch bieden.

Aramik Garabidian
8 years ago

Hoi Krista,

Hoe doe jij het dan in je relatie?

Heb jij tips of adviezen vanuit jouw expertise? (iets met mannen en liefde en passie, toch? 🙂

Ik ben erg benieuwd hoe jij hierin staat! 🙂

Reynold Chandansingh
8 years ago

Dank voor de blog en aanzwengelen van de discussie.

Ik realiseer me net pas echt goed hoe gelukkig ik mag zijn met mijn vrouw. Ze heeft mij de afgelopen 8 jaren altijd gesteund. Vooral op de momenten waarin ik (aan me) zelf ging twijfelen gaf zij mij het vertrouwen om door te gaan.

Vandaag neem ik de tijd om haar dit te vertellen. A lucky man 🙂

Erik Hofstra
8 years ago

Tja, punt 3 is erg aanwezig, alleen dan heeft het wel met mij persoonlijk te maken.
Ik neem graag risico.

Dat is in het verleden niet altijd even goed gegaan.
Daar heb ik van geleerd. De vraag is, of de andere partij, je partner dat ook zo ziet.

Kortom, veel praten, uitleggen, vertrouwen geven en successen vooral delen.
Dat maakt het echt leuk.

De meeste verhalen die ik lees hebben 100% steun.
Lijkt me heerlijk. Werk aan de winkel dus.

Succes weer allemaal!
gr.
Erik

Zefanja Vermeulen
Zefanja Vermeulen
8 years ago

Ik heb ook als jou Nisandeh een partner die mij onvoorwaardelijk steunt.
Na een aantal proef relaties in mijn leven waarin ik dit niet heb ervaren is er nu al 8 jaar iemand die dit wel doet.
In onze relatie is alles bespreekbaar, en niet dat we het altijd eens zijn met elkaar maar, we komen er altijd uit. Ook als we het niet eens zijn dan is dat wat er is.

Voor mij is het heel belangrijk dat er steun en draagvlak is op het gebied van ondernemen. Maar het is voor mij ook belangrijk dat iemand een rem zet af en toe op mijn ideeën en plannen.

Groetjes Zefanja

Thorsten Meininger
8 years ago

Ik heb met mijn partner samen gewerkt en toen zijn wij er gaandeweg achter gekomen dat dit voor ons niet werkt. Wij hebben toen besloten om ons eigen weg te gaan (zakelijk) en hierdoor ontstond er voor mij rust en ruimte en voel ik mij nu meer gesteund dan tevoren.

Sylvia de Goede
8 years ago

Hi Caroline,

Ik heb je verhaal met aandacht hier gelezen en wil je met alle plezier helpen meer tools te krijgen voor jou als partner en als onderneemster.

Waardoor je meer begrip krijgt voor elkaar en steun zal ondervinden in je onderneming.

Aramik Garabidian
8 years ago

Even een algemene tip voor iedereen:

http://businessbootcamp.nl/blog/gezin-nummer-1

is een supermooie blogpost met een aantal tips over hoe je je bedrijf rondom je gezin bouwt!! Ik had deze post helemaal nooit gezien!

Nogmaals bedankt Nisandeh voor zoveel waarde toevoegen aan ons levens en die van onze partners! 🙂

Julia Arnscheidt
8 years ago

Leuk Aramik, die kende ik ook nog niet.

Dank voor het delen.

Caroline van Wijk
8 years ago

Mijn lief, zelf al jaren ondernemer, vond het best als ik een onderneming zou beginnen, als ik maar zou blijven solliciteren. Mijn laatste sollicitatie – ik was bijna aangenomen! – heb ik afgewezen.

Na een half jaar zag hij dat ik hard werkte aan mijn PR en dat ik, zij het nog niet met het inkomen van mijn vaste baan voorheen, ging verdienen. Mijn inzet heeft hem over de streep getrokken, maar hij zal afhaken als mijn inkomen substantieel daalt. Intussen betaalt hij wel het meeste zonder klagen.

Soms geeft hij advies als ik het expliciet vraag, maar ik ben te eigenwijs om hem in alles te betrekken. Hij zal mij nooit advies vragen want hij is nog veel eigenwijzer ;-), behalve als het over mijn expertise gaat: (interne) communicatie. Hoewel ik toen ik nog een baan had hem daarmee net zo goed had kunnen helpen, vraagt hij het nu. Dat bevestigt voor mij wel zijn vertrouwen.

Ten slotte: we zijn in deze maatschappij de maakbaarheid wel voorbij. Mijn lief en ik hebben een goede relatie, maar niet op alle vlakken. Voor sommige zaken heb ik vrienden en vriendinnen en andere relaties. Zoals mijn vrienden van Open Circles ;-)!

Nina Meiling
8 years ago

Dat is nou toevallig, ik dacht net een paar dagen terug, laat ik hem eens vragen wat hij ervan vindt. Ik vroeg hem of hij vertrouwen had in dat ik succesvol zou worden met mijn bedrijf.
In eerste instantie zei hij: ik kan niet in de toekomst kijken dus ik weet het niet, maar hij sprak wel uit dat hij vertrouwen had dat ik het ging redden.

Of ik er ook daadwerkelijk (veel) geld mee ga verdienen betwijfelt hij nog maar dat heeft meer te maken met zijn vertrouwen in de economie (en hij gelooft dat ik daar afhankelijk van ben, ik denk van niet :p )

Dus hij staat achter mij maar heeft me ook wel eens gevraagd waarom ik niet gewoon een baan kan gaan zoeken van 40u per week. Dat zou hij wel prettiger vinden, omdat hij van zekerheid houdt. Sinds hij uit het niets ontslagen is, ziet hij nu ook wel in dat een baan niet per se gelijk staat aan zekerheid…

Frank ter Braak
8 years ago

Na 22 jaar samen leven, minnen en werken zijn we de laatste 5 jaar meer en meer gescheiden. Er is nog veel liefde en waardering, maar van samen leven, werken en of minnen is geen sprake meer.

Ik sta er versteld van hoe dat “samen” voor mij altijd een motivatie en inspiratie is geweest en hoe stuurloos en ambitieloos ik mezelf nu terugvind.

Of ik nu nog meer moet rouwen en al mijn oude plannen en toekomstvisies moet loslaten om me weer van de grond af aan moet opbouwen…..

Of dat ik me juist aan mijn nekvel uit de modder omhoog moet trekken en me dan maar single toch weer aan de al lopende vertanwoordelijkheden moet wijden weet ik nog niet…..

Het leven is boeiend en mooi maar NIET makkelijk !

Julia Arnscheidt
8 years ago

Hoi Frank,

Hoe verdrietig ook dat het samen er niet meer is zoals het was… het lijkt ook op een enorme kans voor jou persoonlijk. Hoe zou het zijn als je eenzelfde soort inspiratie ook zou hebben zonder dat samen?

Als je er zelf voor kon zorgen en dus niet afhankelijk zou zijn van het samen? Wat zou je dat opleveren?

Heel veel succes de komende tijd!

Francine van Rosmalen
8 years ago

Hallo Frank,

Bijzonder dat je nu zo ervaart hoe het leven van samen en apart is. Vanuit jouw perspectief was het kennelijk tot nu toe vooral samen en verdween je in apart. Hoe pijnlijk ook voor je op dit moment, ik vind het ook prachtig hoe je dit nu ontdekt. Jezelf ontdekt. Het mooie en boeiende van het leven is juist als we door zo’n bewustwording door elkaar geschud worden. Niet altijd even makkelijk en de bewustwording is al je eerste stap.

De intensiteit klinkt door als je zegt van de bodem af opbouwen. Zo voelt het nu. Het mooie is dat je tijdens je tocht merkt hoe je bodem steeds dichter bij komt. Ik wens je een mooie reis toe.

Groetjes Francine

Aramik Garabidian
8 years ago

Hoi Frank,

Wat verdrietig om te horen. Het raakt me echt!

Dank je wel voor je eerlijkheid en openhartigheid!

Het begint allemaal met PASSIE en het eindigt met PASSIE!

Yvonne van Loon
8 years ago

Mooi onderwerp om eens over na te denken. Ik dacht altijd dat hij mij niet helemaal steunde (mijn gevoel). Nu ik daar zo overna denk, doet hij dat wel. Hij motiveert me, helpt me bij technische aspecten van mijn website, ontwikkelt databases op maat voor het beheren van mijn informatie en ik kan met sparren over ideeën. Bedankt voor dit inzicht.

Waar wringt de schoen dan? Mijn omzet dit jaar is al 3x zoveel als vorig jaar, maar ik heb nog niet voldoende winst om ervan te kunnen leven. Nu het geld bijna op is, komt de angst om de hoek kijken. Alleen op zijn salaris redden we het niet. Bang om ons huis te verliezen en financieel in de problemen te komen, wil hij graag dat ik nu toch maar voor de zekerheid een baan zoek……

Ik wil dat niet. Ik wil nu al mijn tijd in mijn bedrijf stoppen. Het liefst ga ik in zee met een coach, die mij daarin coacht om meer uit de comfortzone te komen. Maar die investering wil mijn man nu niet meer maken. Het spaargeld dat er nog is, is om van te kunnen leven. Ik wil daar geen ruzie over, dus ik respecteer zijn mening. Het blijft wel lastig.

Caroline van Wijk
8 years ago

Beste Yvonne,

Dus je zit in een stijgende lijn! Als je nu (in deze markt) gaat solliciteren voor een baan die je niet echt wilt, krijg je geen werk. Zoek (binnen Open Circles?) een coach die je pas betaalt als je omzet daarnaar is (no cure no pay) of met wie je diensten uitruilt (bartering). Er zijn ook intervisiegroepen en netwerken met andere ondernemers met wie je ervaringen uit kunt wisselen – dat kost niets of rond de honderd euro per jaar. Het kan!

Succes

Aramik Garabidian
8 years ago

Hoi Yvonne en Caroline,

Ik ben het helemaal eens met Caroline. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

En by the way: ik zou juist een coach zoeken die ZELF ervaringsdeskundige is over hetgene waar je zo graag mee geholpen wil worden! Ga niet zomaar met een Business Coach in zee, ga op zoek naar een EXPERT in Marketing en laat hem/haar jou coachen 🙂

PS: Er zijn hier bij Open Circles Academy heel veel like-minded mensen die ook geloven in front end producten en diensten. Probeer eens een aantal uit! 🙂

PSS: Hoe graag wil JIJ zelf dat je bedrijf slaagt en hoe gecommiteerd ben jij zelf aan je bedrijf en aan je groei?
Geloof JIJ zelf in “voortdurende educatie injecties”, zodat jouw clienten dat ook bij jou kunnen doen? (Jij kan hen immers alleen maar brengen tot waar jij bent!)

PSSS: Ik heb heel lang geleden al deze les van Nisandeh geleerd:

Wil jij dat anderen in JOU en JOUW business investeren, dan moet JIJ dat ook in anderen doen!

Wil jij dat anderen jouw BLOG lezen EN reageren, moet JIJ dat ook doen!

Excuus voor het geval ik te direct ben naar je! Het begint allemaal met hoe JIJ erover DENKT en wat JIJ wil, dat is het begin van het Manifestatieproces!

Yvonne van Loon
8 years ago

Aramik,

Bedankt voor jouw reactie.

UITERAARD wil ik er voor de 100% voorgaan. Ik heb de afgelopen periode al flink geïnvesteerd in educatie. Ik geloof dat mensen zich moeten blijven ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang. Dus dat zit wel goed.

Ik ga aan de slag met het vinden van iemand die bij mij past.

Groetjes,
Yvonne

Yvonne van Loon
8 years ago

Hoi Caroline,

Bedankt voor jouw reactie. Met iemand in zee gaan die werkt op no-cure-no-pay basis, had ik nog helemaal niet aan gedacht. Diensten ruilen doe ik op dit moment al wel. Raar dat ik daar voor dit onderwerp nog helemaal niet over na heb gedacht.

Bedankt voor dit geweldige inzicht.

Groetjes,
Yvonne

Hetty Kerssies
8 years ago

Ik mag van geluk spreken dat mijn man, GEEN vertrouwen had in mijn onderneming. Dat klinkt wel een beetje raar misschien, maar het klopt voor mij wel. Zijn openheid en eerlijkheid kwam natuurlijk hard aan, maar ik heb er zeker van geleerd. Zolang ik bleef ‘hobbiën’ en mijzelf niet volledig zou zien als ondernemer, zou er voor hem onvoldoende duidelijkheid zijn (basis) om op te vertrouwen.
Na de bootcamp, dit voorjaar, ben ik samen met mijn vennoot flink aan de slag gegaan. Resultaat: een e-book, een sapkuur-online, nieuwe website, schrijven van een artikel, film etc. Dit alles geeft meer fundament aan mijn vof, mijn ondernemerschap en mij als persoon. Gevolg, er is weer vertrouwen door mijn man! Het is voor mij duidelijk, als iemand geen vertrouwen in je heeft, kijk dan eens naar jezelf en stel jezelf de vraag: heb je eigenlijk wel vertrouwen in jezelf?
Het heeft mij geholpen!

Rozemarijn van der Vinne
Reply to  Hetty Kerssies

Superpunt Hetty! Altijd weer goed te realiseren en daarmee is je partner meestal een goede spiegel.

Als ik zeker van mijn eigen zaak ben, heb ik zijn steun ook niet zozeer nodig. Veel vrijer voor beide! Herkenbaar.

Michaëla Wierdsma
8 years ago
Reply to  Hetty Kerssies

Dag Hetty,

Het is een gegeven dat bij sommige mensen het heel goed werkt als iemand zegt dat je iets niet kunt of dat het je wel niet zal lukken. Een ‘trigger’ om het toch te doen.

Super dat jij door het commentaar van je partner ter harte te nemen je hebt laten leiden door nog beter te ondernemen en weer vertrouwen van partner te winnen. Gefeliciteerd daarmee.

Succes in wat je doet en fijne dag, Michaëla

Monique Bal
Monique Bal
8 years ago

Met deze vraag realiseer ik mij ineens dat ik al weer een paar jaar single ben. Enerzijds heerlijk dat niemand in huis zich zorgen maakt om mijn werk. Anderzijds mis ik dat juist wel eens. De support (of soms niet-support) voor mijn stappen als ondernemer komt van mijn familie en vrienden.

Er is één heel dierbare vriend in mijn leven die mij als ondernemer graag “wat harder” zou willen zien. Vanuit die wens is hij er ontzettend goed om mij te bestoken met super kritische vragen, alle risico’s te benoemen en beren op de weg te zien. Hij is van mening dat het leven je overkomt, ik stel dat ik alles in mijn leven zelf creëer.

Vooral dat laatste moet ik mezelf van tijd tot tijd in onze gesprekken goed voor ogen houden. We hebben een heel verschillende kijk op het leven. De verleiding om hem daarom niet series te nemen ligt bij mij altijd op de loer. Desondanks komt hij vaak met rake inzichten waar ik niet eens over na wil denken, terwijl ik weet dat ik dat wel zou moeten doen. Hij kan mij heel goed een spiegel voorhouden.

Op de momenten dat ik mij durf te openen voor zijn visie en ik mijn angsten, passie en motivatie deel, krijg ik alle aanmoediging terug. En: don’t take anything personal 😉

Esther Reijns
8 years ago

Hallo mede-ondernemers,

Ook ik heb het enorme geluk dat mijn man voor de volle 100% achter me staat. Hij is juist degene die alle ‘beren op de weg’ verjaagt, zodra ik ze daar op zie verschijnen.

Bij mij zijn het de familieleden die mijn onderneming niet serieus nemen, het meer zien als een soort hobby. Dat is soms lastig, maar daardoor ben ik me minimaal twee keer in de maand enorm bewust van het feit hoe blij ik met het vertrouwen van mijn man mag zijn.

TIP: mocht je ook zo’n partner hebben, neem het niet voor lief, maar vertel zo af en toe dat je de steun en het vertrouwen erg waardeert 🙂

Een stylvolle groet,
Esther Reijns

Koen Snoek
7 years ago

Herkenbaar en pijnlijk onderwerp! Ik had graag naar de Master Entrepreneur willen gaan…. Maarja.. Dat stomme geld!

Ik snap mijn partner wel, maar zij ziet ook dat mijn bedrijf blijft groeien, alleen niet “snel” genoeg. Toch wordt mijn gedrag dan weer als eigenwijs beschouwd en vallen er kreten van.. Dat zei je de vorige keer ook al of waarom zou het met die cursus wel goed gaan.. Kortom.. Ik zie mezelf niet als eigenwijs, maar bijt wel door omdat ik weet dat die “ene dag” ervoor gaat zorgen dat mijn inspanningen beloond zullen worden!

Judith Henstra
8 years ago

Mijn man steunt me helemaal, helpt vooral met “technische” zaken zoals de website en Google Adwords. Dat laatste vindt hij heel interessant, en hij zoekt allerlei manieren om meer mensen naar de website te trekken.

Vanuit dat doel probeert hij mij ervan te overtuigen, diensten aan te bieden waar ik eigenlijk weinig vanaf weet, want “dat is wat de mensen willen”. Maar ik bied liever niet iets aan waar ik weinig verstand van heb. Uiteindelijk is de keus aan mij, maar ik vind het af en toe wel moeilijk om tegenstand te bieden. Hij kan nogal overtuigend overkomen!

Aan de andere kant is hij ook wel weer een prima klankbord om nieuwe ideeën op uit te testen.

Katrin Van de Water
Katrin Van de Water
8 years ago

Een advies dat ik zelf vaak geef aan (startende) ondernemers is om hun ideale werkdag te beschrijven, vandaag binnen 1 jaar. Vanaf het moment dat ze opstaan tot ze gaan slapen. En heel concreet. Waar staan ze op, naast wie staan ze op, wat gaan ze doen enz… en dit voor te lezen aan de partner (ervan uitgaande dat dat degene is naast wie ze binnen een jaar nog graag wakker willen worden:-). Het is voor een partner geruststellend te weten dat er nog plaats is voor hem/haar in het verhaal.

Daarnaast raad ik hen aan om op zoek te gaan naar succesvolle rolmodellen. Wie werkt er en leeft er zoals zij het willen en is daar succesvol en happy mee?

Als de partner bang is, vragen waarvoor hij/zij bang is. En kijken hoe je mogelijke risico’s kan beperken zodat angst plaats maakt voor vertrouwen!

Suzanna van der Laan
8 years ago

Leuk onderwerp en mooie reacties!

Mijn partner en ik hebben beide een eigen onderneming vanuit huis en dat werkt heel goed. We kunnen sparren, elkaar motiveren en ondersteunen waar nodig. Maar hebben toch elk de vrijheid om ons eigen pad te gaan.

Vijf jaar geleden hadden we beide nog een vaste baan, maar mijn vriend begon er een eigen onderneming naast. Het werd steeds drukker, maar hij durfde de stap niet te nemen. Ik heb hem over de streep getrokken en stond 100% achter zijn ondernemingsplannen. Een maand nadat hij had opgezegd, kreeg ik ook te horen dat ik kon vertrekken. Het eerste dat hij riep was: dan begin je toch ook voor jezelf. Nu was ik degene die twijfelde en was hij het die me overtuigde. Maar op het moment dat ik de knoop doorhakte wist ik dat het de juiste beslissing was en heb nog geen moment spijt.

De omstandigheden waren niet altijd ideaal (zwanger, baby, klushuis dat nog maar half af is et cetera.) maar we zijn beide enorm gegroeid als ondernemer en mens. En hebben beide nieuwe, spannende stappen gezet in het ondernemerschap.

Juist omdat we nu beide heel veel tijd moeten investeren in die nieuwe initiatieven en er nog niet zo veel uit terugkomt, is er een groot wederzijds begrip. En een rotsvast vertrouwen in elkaars kunnen en potentie. Wie heeft straks als eerste een miljoen omzet?

Angelique Slatius
8 years ago

Mijn partner steunt me volledig (en is zelfs mijn webmaster), maar is geen voorstander van de advanced trainingen van Open Circles, omdat ze veel te duur zijn. En nu?

Jolanda Schoorl
Jolanda Schoorl
8 years ago

Op zich steunt mijn man Sandor mij zeker wel, maar de uitvaartbranche is niet een markt waar hij gelijk zoiets van had als “daar kan ik me in vinden en je in steunen”. Hij had zeker wel informatie nodig van mij (in het begin en nu ook bij alle implementaties) om goed te begrijpen wat het precies inhoudt.

Ik kan me voorstellen dat een partner niet 100% achter je staat, soms puur door onbegrip of onzekerheid. Mijn oplossing daarvoor is: vraag of je partner je met werkzaamheden zou kunnen/willen helpen. Dan kan jij je richten op de belangrijkste zaken voor je bedrijf én is hij/zij ook betrokken bij wat er gebeurt.

In mijn geval bijvoorbeeld heeft mijn man aangeboden de administratie voor mij bij te houden; een tijdrovende klus. Dus daar ben ik heel blij mee!

Else van der Sloot
8 years ago

Een pijnlijke vraag voor sommigen, daar hoor ik ook bij. 🙁 Nisandeh!

Want, ook al heb ik een partner die mijn grootste supporter is/wil zijn, hij KAN mijn bedrijfje niet echt steunen.
Door een aantal herseninfarcten is hij namelijk zowel lichamelijk als psychisch niet in staat mij die steun te geven die ik eigenlijk nodig zou hebben om een goede doorstart te kunnen maken…
sterker nog, ik ben relatief zó veel tijd kwijt met zaken (voor hem en voor ons beiden) te regelen die mij afleiden van mijn business, dat ik daardoor maar heel langzaam vooruit kom.

Ik weet héél zeker dat, als hij wèl kon doen wat hij wilde, ik het veel gemakkelijker zou hebben en veel sneller verder zou komen.
Voor beiden een frustrerend zaak dus. Niet echt op te lossen ook Nisandeh, zelfs niet door jou en Vered ;'(

Mijn enige “oplossing” is stug maar vooral gemotiveerd doorgaan. Dan maar hele kleine stapjes vooruit. en op zoek gaan (ben ik druk bezig) met een mogelijke verlichting voor ons allebei in de vorm van (professionele) hulp van buitenaf.

Maar als iemand een echt lumineus idee en wondermiddel heeft, (en dan bedoel ik niet de bekende en geëigende trajecten in de zorg en thuiszorg) laat maar weten!
Maar de meeste oplossingen ken ik al….

Ondanks alles leer ik wel steeds weer van jullie Blogs en zeker weten ook van de Business Campus! Waarvoor mijn dank!

Francine van Rosmalen
8 years ago

Beste Else,

Dat is een pittige situatie waar je voor staat. Ik weet niet wat je nu al hebt aan ondersteuning en wat er nodig is. Kan je me iets meer vertellen, want ik denk graag met je mee.
Hartelijke groet Francine

Anneke Panella-Drijver

Ik ben begin oktober 2012 begonnen met de trainingen bij Open Circles maar door het jaar heen vond ik het steeds lastiger om te delen wat ik er leerde, waarvoor ik steeds terug wilde en waarom ik het zo belangrijk vond. Ik vond het ook erg lastig om de vervolgtrainingen aan te schaffen omdat ik het gevoel had dat ik dit geld mijn gezin ‘ontnam’.

In de tussentijd is mijn mindset gelukkig enorm veranderd en wat echt super fantastish was is dat mijn man mee is geweest naar de Business Bootcamp. Hij gaat misschien nooit helemaal om, maar het begrip is enorm en hij komt ook met goede ideeen n.a.v. wat hij heeft gehoord. En hij gaat ook mee naar de Social Media training.
Yeah! Pfff… wat een opluchting!

Maaike Frankena
8 years ago

Partner maar niet vriendenloos begon ik aan mijn zelfstandigen avontuur. Steun en toeverlaten heb je echt nodig, voor die momenten dat.. en om te sparren.
Ik kwam er laatst achter dat ik zelf een nieuwe partner een beetje buiten de deur hou omdat ik “alles”(?) al “op orde” (??) wil hebben. Beetje rare ontdekking.

Veel van de verhalen die ik hier lees heb ik ook van anderen bij Open Circles gehoord.
Wat mij tot de conclusie leidde dat het misschien handig is om een partner te zoeken die, net zoals ik, bezig is met een eigen bedrijf. Dat is haast een luxe positie, een partner vinden in een nieuw gedeelte van je leven. Misschien wel makkelijker dan je partner mee te nemen door een transitie in je leven. Ik denk zeker dat daar een kans ligt voor Open Circles. Door veel partners wordt Open Circles verantwoordelijk gehouden voor veel veranderingen en redelijk wantrouwig bekeken. Een nadere kennismaking is dan misschien wel handig.

Ik wil nog één ding toevoegen wat ik wel eens gedacht heb. Het lijkt bij sommige mensen wel eens een beetje jaloezie. Partner 1 komt laaiend enthousiast thuis, VOL energie en plannen en partner 2 krijgt misschien wel eens het gevoel dat Open Circles er voor de lol en het leegtrekken van de portemonnee is en hij/zij met de dagelijkse ellende (die spontaan 10 keer groter is) zit.

En dan is partner 1 ook nog eens helemaal blij, happy en…heeft het over allerlei positieve dingen..dromen…En partner 2..??

Peter Galloway
Peter Galloway
8 years ago

Beste Maaike,

Sommige mensen houden nu eenmaal niet van verandering.
Met die mensen is niets mis, zij leven nu eenmaal graag in ‘het hun bekende’ , in hun ‘eigen veilige comfortzone’.

Hier zijn allerlei redenen hiervoor aan te wijzen waarom zij dit doen, maar laten wij ons hier bezig houden met ons zelf, wij, actieve deelnemers hier, die ons heel goed bewust zijn van ons zelf, onze wens om meer toe te voegen, onze grenzen op te rekken, zo ver oprekken dat het bijna pijn doet, en als we gewend zijn aan die nieuwe situatie dan gaan we nog verder en rekken deze grenzen weer op.

Ik zelf leef iedere dag op de grens van mijn eigen comfortzone, probeer iedere dag te leven volgens CNEI – constant never ending improvement, ik streef naar een 1% verbetering iedere dag, niet veel denk je wellicht? moet je eens kijken wat een koersverandering dat geeft na 1 jaar….

Doordat jij hieraan deelneemt rek jij op jouw manier jouw eigen grenzen op, ik respecteer je daarom enorm. Als je omgeving niet met jou kan mee veranderen of niet mee wil veranderen, dan kan het inderdaad zo zijn dat jullie uit elkaar groeien, jij bent daar niet de schuld van, Open Circles niet, maar die mensen hebben er zelf voor gekozen achter te blijven.

Ik hoop je graag te zien op de bootcamp,
op jouw succes, Peter

Marie-Astrid Zeinstra
8 years ago
Reply to  Peter Galloway

Jij zegt hele zinnige dingen, Peter! Ik ben blij dat mijn man Peter en ik samen naar de Business Bootcamp komen in oktober. Ik kijk ernaar uit om je daar te ontmoeten!

Peter Galloway
Peter Galloway
8 years ago

Hallo Marie-Astrid,

Het lijkt me heel erg leuk met jullie kennis te maken daar.

Mijn vrouw Dini komt ook, wordt vast gezellig. Ik stel het op prijs van je te horen.

Fijne avond,
Peter

Caroline Hoogerwerf
8 years ago
Reply to  Peter Galloway

Dat is zo waar Peter,

Ik kom enthousiast thuis en mijn vriend snapt er niets van. Hij ziet inderdaad alleen de kosten voor OCA, niet wat het mij oplevert. Ja, zijn vriendinnetje wordt egoïstischer (kiest voor zichzelf).

Ik heb dus geen steun van mijn partner. Niet in mijn bedrijf (al wordt hij graag door mij gemasseerd) en niet met OPen Circles (raar Amerikaans gedoe). Laatst heb ik hem gevraagd naar zijn perfecte dag: dat is opstaan, ontbijten, om 9 uur op het werk, 12 uur thuis waar het eten op tafel staat en 13.00 uur weer op het werk. 17.00 uur naar de sportschool. Dan thuis eten en nog even klussen in de werkplaats. Waar is het vriendinnetje: ja die zorgt voor het eten. Dat is het perfecte leven van mijn vriend. Gewoon, simpel, normaal. Regelmaat. Meer hoeft hij niet.

Dat botst. Met name omdat ik groot wil dromen en dan stappen wil zetten daarnaar toe. En ik wil hem niet kwijt, maar hij gaat er ook niet in mee. Dus daar moet ik nog creatief in leren denken. Misschien moet ik meer begrip opbrengen voor zijn gewone, regelmaat. Misschien moet ik hem niet pushen om ook een eigen bedrijf te starten (hij is momenteel werkloos). Misschien moet ik hem niet pushen om te netwerken….ik weet het niet.
Overigens heeft het ook met mijn communicatie-stijl te maken. Mijn vriend heeft HEEEEEEEEL lang nodig om aan iets nieuws te wennen (controller/analyser). En ik wil alles wat nieuw is meteen doen en wens graag overdreven enthousiaste steun (promoter)

Mijn familie steunt hierin overigens ook niet echt. Ik ben de enige ondernemer in de familie. Rare eend in de bijt. Maar nu het begint te lopen, draaien ze langzaam bij.
Mijn steun krijg ik van de mensen en vrienden die ik heb gevonden bij Open Circles. En ook oude vrienden waar ik geen contact meer mee had, die ondernemen, komen nu weer op mijn pad en worden opnieuw vrienden. Dat is geweldig. Ik begin echt een kring van ondernemers in mijn omgeving te krijgen.

Ook een aantal klanten zijn ondernemers. Daar heb ik ook steun aan.

Ik hoor heel graag oplossingen van iedereen bij wie de partner niet steunt. Ik zou daar graag met anderen over willen praten, zodat ik er op een goede manier mee om kan gaan.

Marie-Astrid Zeinstra
8 years ago

Dit is heel herkenbaar, Maaike! Succes met alles.

Cara van der Oord
Cara van der Oord
8 years ago

Mijn man is vorig jaar zijn eigen zaak begonnen. Hij had zoveel ideeën die hij in zijn vaste aanstelling niet vorm kon geven. Hij werd er dood ongelukkig van. Ik heb hem gestimuleerd voor zichzelf te beginnen. Hoe spannend ik het ook vond. Maar verder leven met een ongelukkige man die zijn potenties opvreet leek me niets.

Een risico nemen leek mij het meer dan waard. Desnoods verkopen we ons huis en kopen een yurt om in te wonen. Wat blijkt is dat hij een snel groeiend bedrijf heeft. De opdrachten en het geld stromen binnen. Mijn man zit in zijn volle potentie. Echt geweldig om te zien.

Coen Tuerlings
8 years ago

Wat ik in 20 jaar ondernemerschap vooral ben tegengekomen is het verschil in opvoeding en opgroei. De ondersteuning in het bedrijf en in het gezin is vooral gegroeid door meer begrip naar de mindset van de ander. Wat is de basis waar je vandaan komt?

Mijn vader en mijn moeder zijn opgegroeid in een ondernemersgezin en hebben deze drive om te ondernemen doorgegeven. Werk en vrije tijd waren niet zo verschillend, er was altijd wel wat te ondernemen.

Mijn vouw is opgegroeid in een gezin met veel regelmaat en vrije tijd. De vader was leraar met veel vakantiedagen, waarin heel duidelijk het werk werd gescheiden van de vrije tijd.

Ik ben geneigd veel in beweging te zetten ook in mijn ‘vrije tijd’. Werk en vakantie hebben vaak geen duidelijke grenzen. Wanneer is er aandacht voor het gezin en wanneer niet?

Mijn vrouw is geneigd tijdens vrije dagen het werk buiten de deur te zetten. Nu ligt alles stil en hebben we tijd voor elkaar.

Dit verschil in de basis heeft voor veel onbegrip gezorgd. We kunnen het nu beter plannen dan voorheen, maar toch blijft de eerste neiging bestaan.

Als je met deze input een oplossing gaat bedenken Nisandeh, dan ben ik vooral benieuwd naar een manier hoe je deze verschillende ‘werelden’ dichter bij elkaar kunt brengen.

Julia Arnscheidt
8 years ago
Reply to  Coen Tuerlings

Hoi Coen,

Dank voor je bijdrage. Ik herken wat je schrijft en sterker nog, ik hink zelf op deze beide gedachten of werelden. Het heeft mijns inziens allemaal te maken met keuzes maken en naar anderen duidelijk zijn over deze keuzes. En dan kan de keuze misschien ook wel zijn om het op sommige dagen van de week zus te doen en op andere dagen zo…

Rob Wijnolts
Rob Wijnolts
8 years ago

Ik denk inderdaad dat ondernemen vaak een wig drijft tussen partners en soms ook tussen de ondernemende partij en zijn familie en vrienden.

Ook al komen er nu veel mensen op straat te staan, er zijn (gelukkig) ook nog zat mensen die nog wel hun baan hebben. Vaak hebben deze mensen nog nooit naar het ondernemersschap gekeken, puur omdat ze geconditioneerd zijn in een systeem van leren , werken, salaris………elke maand weer opnieuw. Zo was het vroeger, zo is het geleerd en zo zal het zijn.
Ze hebben helaas maar al te vaak niet door dat ze op een tijdbom leven… ook al zijn ze nog zo goed in hun werk, zijn bedrijf en werkgever nog zo leuk…..als de zaak op de fles gaat hebben ze niets meer en pas dan beseffen ze dat ze misschien al veel eerder het heft in eigen hand hadden moeten nemen.

Ondernemers hebben vaak al wel door dat het veiliger is om het heft in eigen hand te nemen (desnoods parttime) dan afhankelijk te zijn van een werkgever. Om te gaan ondernemen heb je altijd wel een vorm van lef nodig, je maakt per slot van rekening toch vaak een sprong in het diepe en neemt een bepaald risico.De mensen om je heen zien dit vaak als een onaanvaardbaar risico omdat ze vaak slechts alleen naar de gevaren kijken en de voordelen niet (willen/kunnen) zien.

Ook ik hoor regelmatig van mijn naasten ‘zoek toch gewoon een baan’ of ‘doe nou eens even normaal’. Op zo’n moment zeg ik dan ‘ga jij wel eens naar de slager toe ? Ik begrijp niet dat die man geen gewone baan zoekt’ . Dan kijkt men mij vreemd aan ja maar, als de slager ermee stopt en voor een baas gaat werken kan ik geen vlees meer kopen. Dan zeg ik op mijn beurt ‘dus’ ?
Soms is het een eye-opener maar vaak ook niet… dan weet je dat ze het nooit zullen snappen.

Over een internetbusiness hoef je meestal al helemaal niet te beginnen. Iedereen koopt via internet……… lekker makkelijk en het kost geen tijd. Mensen snappen dus wél dat er veel gekocht wordt via internet maar blijkbaar niet dat er daardoor dus ook veel verdiend wordt via internet. Kopen is ok… verdienen duidelijk vaak niet in hun ogen.

Deze zaken maken het soms uitermate lastig om je als ondernemer gesteund te voelen door je naasten.

Ik zou heel graag van jullie een vergelijkingstabel zien waarin de voordelen tussen zelfstandig ondernemen en werken voor een werkgever tot uiting komen.

Mede ondernemers, ik wens jullie een fijne dag en veel succes. Geef nooit op en luister niet (te veel) naar anderen.

Groet, Rob

Caroline Hoogerwerf
8 years ago
Reply to  Rob Wijnolts

Hoi Rob,

Geweldig argument van die slager. Ook over internet. Dank je wel. Dat geeft mij weer helderheid, want ik snapte er niets van. Nu kan ik plaatsen waar het probleem zit.

Dank daarvoor!

Esther Molenaar
8 years ago
Reply to  Rob Wijnolts

@Rob,

Wat een geweldige tegen argument over de slager. Die moet ik onthouden.

Het is zo waar wat je zegt. Ze kijken niet wat er achter een slager zit of een internet business. Dat zijn allemaal ondernemers die hun geld verdienen, omdat zij iets kopen.

Bedankt voor het delen!

Hug
Esther

Julia Arnscheidt
8 years ago
Reply to  Rob Wijnolts

Ha Rob,

De slager is een goede.
En je uitsmijter ‘geef nooit op en luister niet te veel naar anderen’ komt voor mij ook op het goede moment.

Dank je.
Succes verder!

Anne Goldsmits
Anne Goldsmits
8 years ago

Nu ik al die verhalen lees over communiceren met je partner….ik doe dat eigenlijk niet…..Waarom niet? Ik wil hem er niet mee lastig vallen….

Ik wil zelf de touwtjes in handen houden, zelf beslissen, zelf de touwtjes in handen hebben, dat gevoel van zelfstandigheid waarvoor ik dan zelf verantwoordelijk ben.

Terwijl hij mij volledig steunt, als ik naar trainingen wil of iets wil ondernemen om mijn klandizie uit te breiden.
Hij was zelfs razend enthousiast toen ik kwam vertellen dat ik mijn eigen zaak was begonnen (dit had ik op gevoel besloten, zonder hem er in te betrekken), ik had er tegenop gezien naar huis te gaan en het hem te vertellen. Hij reageerde super enthousiast; “nou heb jij nog eerder een eigen bedrijf dan ik!” Dit had ik nooit gedacht.

Dus eigenlijk heb ik geen reden om niet te delen…..maar waar ben ik dan bang voor?

Ik heb trouwens wel mijn zusje waar ik alles mee kan bespreken, zij zit in dezelfde business…..maar dat is toch anders.

Suzanne Trieling
8 years ago
Reply to  Anne Goldsmits

@ anne,
Zo herkenbaar jouw verhaal. Ik heb precies hetzelfde!

De reden dat ik het vaak niet vertel aan mijn partner is dat hij het vaak ook beter weet en dan zoiets zegt van; “nee, dat moet je niet zo doen, maar zo”. Maar ik wil het graag op MIJN manier doen.

Michaëla Wierdsma
8 years ago
Reply to  Anne Goldsmits

Dag Anne,

Dat is een goede vraag, waar ben je bang voor. Vraag ook eens aan je partner in hoeverre hij meer betrokken wil worden bij je onderneming.

Bespreken met je zus is heel fijn, zeker als ze als een buddy met verse ideeën fungeert. Door je partner bij grote beslissingen eerder mee te laten denken (voordat je al besloten hebt), maakt het wellicht dat hij meer betrokken is.

Dan is ook nog de vraag. Wil je je partner erbij betrekken?

Mij bevalt het heel goed, grote lijnen samen, details met een intervisie groep en om de week met een buddy. Het is mijn onderneming, maar ook manlief moet meewerken, al is het maar om privé op rolletjes te laten lopen.

Succes met ondernemen. Fijne dag, Michaëla

Sylvia de Goede
8 years ago

Als ondernemer(ster) is het echt fijn gesteund te worden door je omgeving en zeker door een partner. Mijn specialisatie is juist ondernemers bewust te maken hoe belangrijk het is om de steun van de partner te hebben.
Ze te leren over de verschillen van communicatie tussen mannen en vrouwen.

Wat een onderneming en een privé relatie tot een groter succes zal brengen. “We willen elkaar maar al graag begrijpen, maar we communiceren totaal verschillend”.

Nisandeh dit is een inderdaad een kwetsbaar onderwerp, ik ben echt blij dat je deze discussie opent en ben ook geraakt door de prachtige verhalen en ervaringen van iedereen hier.

Als ik met mijn kennis over dit onderwerp jullie kan helpen doe ik dit met alle liefde.

Ireen Laarakker
Ireen Laarakker
8 years ago

Mijn ex had een bedrijf en was daar dag en nacht mee bezig. Toen ik hem vroeg wat belangrijker was; zijn werk of zijn gezin was het antwoord: ik wou dat je mij niet lastig viel met dat soort vragen, ik moet me concentreren op mijn werk. Dat was voor mij de druppel. Sindsdien gelukkig gescheiden.

En wat ook dodelijk is: als je ondernemer je partner je niet betrekt bij je ideeën, en adviezen afwimpelt met het argument: jij bent geen ondernemer, je snapt dat toch niet.

Conclusie nu ik zelf startend ondernemer ben: mijn zoon en (huidige) partner begrijpen dat nu af en toe werk voor gaat, maar dat ik evengoed zorg voor tijd met hen. Ik houd hen op de hoogte van mijn successen en teleurstellingen. Luister naar adviezen, maar neem wel zelf de beslissingen.

Sanny Stet
8 years ago

Het lijkt mij wel heel belangrijk dat je partner achter je staat en je steunt en motiveert. In ieder geval werkt dat wel beter dan iemand die sceptisch is en niet in jouw business gelooft. Dan heb je het idee dat je je dubbel moet bewijzen aan alle kanten. Bewijzen dat het wel lukt dat kost alleen weer veel (negatieve) energie.

Zelf ben ik pas ‘voor mezelf’ gaan werken toen ik van mijn partner af was, daarvoor was ik te ‘bang’ om een stap te zetten, maar is het ook nooit in mij opgekomen. Ik ging toen voor ‘veiligheid’ en ‘zekerheid’. Dat heb ik geweten, want de relatie met mijn ex was al heel veel jaren niet goed. Ik werd er niet gelukkiger op. Maar ik wilde die ‘zekerheid en veiligheid’ in stand houden.

Totdat ik in 2005 de knoop doorhakte en wij uit elkaar gingen. Toen heb ik de sprong in het diepe gewaagd. Daarvoor had ik al jaren geen vaste dienstverbanden (vanaf 1998 niet meer) dus het was schijnzekerheid. Nu ik alleen ben, mis ik wel de steun van een (vaste) partner, maar ik kan deze steun ook vinden binnen mijn vrienden- en kennissenkring en mensen (relaties)die in mij geloven. Ergens heb je die steun wel nodig als (startende) ondernemer.

Mijn advies is, als je geen partner hebt, om die steun binnen een kleine groep goede, betrokken vrienden en kennissen te vinden die je juist bewonderen om jouw lef, moed, geloof in jezelf en doorzettingsvermogen. Vooral in tijden dat het tegenzit, en het aankomt op volhouden, in jezelf blijven geloven, kun je de motiverende en stimulerende woorden gebruiken van deze mensen.

Anita Brinkman
8 years ago

Bijzonder onderwerp! En heel actueel voor ons allen. Maakt niet uit welke paden je volgt met je business, als je een partner hebt, vindt die er altijd wat van.

Mijn partner was het niet oneens maar eigenlijk ook niet echt eens met wat ik ‘aan het doen was’. Dit bemerkte ik echter pas in het najaar 2011 toen ik voor de eerste keer bij de Business Bootcamp was.

Daar gebeurde iets met mij. Nisandeh had het op de 2e dag over miljonairs. Niet mijn hoofdstuk dacht ik en begon na te denken over hoe de lunch zou zijn. Na een kwartier was hij nog niet klaar en werd ik achtereenvolgens geïrriteerd, erg boos en toen emotioneel?!

Ik ging huilend de zaal uit! Een van de e-members ving me op. Wat is going on? Het werd me ineens duidelijk dat ik ook iemand zou kunnen zijn die een zeer succesvolle business runt. Ja, ik! Boy, (girl eigenlijk) had ik me altijd kleingehouden. Maar het werd me duidelijk, die info die ik had, moesten meer mensen weten en wel nu!

Met deze enorme interne switch ging ik naar huis. Mijn man was gematigd blij voor me. Wat zou ze (nou weer) bedacht hebben meende ik in zijn houding te lezen. Een maand later waren we 10 jaar getrouwd. Hij wilde graag een nachtje weg. Ik naar de Elements of Succes. We hadden een deal want dat was precies op onze trouwdag.

Mijn man is iemand met een hele duidelijke eigen mening, tenminste, hij volgt altijd heel duidelijk zijn eigen pad, laat ik het zo zeggen. Vanaf het begin ging hij gewoon mee in de oefeningen etc van de dag. Ik vond dat bijzonder. De lijst van wensen die we daar gemaakt hebben, zit nog steeds in ons achterhoofd.

Echter stort ik me na zoiets altijd enthousiast in de nieuwe ideeën, hij volgt eerst wat er is om mee te werken (ideale combinatie niet?). Dat gaf vaak wrijving. Zo wilde ik graag met hem samenwerken, hij wilde dat (nog) niet. Balen! Ik zag alle kansen.

Toch was bij hem een zaadje gepland en konden we 2 maanden later samen naar Financial Freedom. Een best dure training als je normaliter daar geen geld aan uitgeeft. Die training heeft onze relatie heel goed gedaan. We hebben onze tieners op de kleintjes laten passen (voor mijn man heel lastig) en ik heb me 3 dagen echt met hem beziggehouden (voor mij heel lastig).

Onze mindset veranderde ook. We hebben wijzigingen in rekeningen voor beter overzicht aangebracht en de maandelijkse hypotheek iets verhoogd (een van de tips). Daarna hebben we een paar maanden gezamenlijk de financiën bijgehouden.

Helaas werd rond die tijd onze dochter van 16 ernstig ziek. Wat er toen gebeurde was dat oude patronen weer de kop opstaken. Mijn man werd behoudend en ik impulsief. Een ziekte heeft een enorme impact ook op het gezin. Echter ben ik niet vergeten wat Emmanuel steeds tegen me zei bij de cursus; wait, wait, wait! Finance first.

Sindsdien (dit is een jaar geleden ongeveer) ben ik nog duidelijker bewust geworden van de lessen die Open Circles je geeft. Tijd met je geliefden kun je maar eenmaal doorbrengen is voor mij de grootste geweest! Daarom bouw ik rustig verder aan mijn business. Ook ben ik milder geworden naar mensen en met name ook mijn partner toe en zie ik veel beter zijn kwaliteiten.

Daardoor ook is het makkelijker communiceren wat hem nou echt beweegt bij zijn uitingen en beslissingen. Hij wil een betrouwbaar bouwbedrijf (en he, dat heeft hij natuurlijk nu) om voor zijn gezin te kunnen zorgen. En we hebben het nodig! Ik moest alle tijd gebruiken voor ons gezin in de barre tijd die we (grotendeels) nu achter ons hebben liggen. En kon dus niet werken.

Zo had ik ook meer tijd om afstand te nemen en te kijken wat mij nou echt beweegt. En hoe ik dat het beste over kan brengen op anderen. En op welke manier. En met welke energie. En ondanks dat het spannend is en allemaal nog niet zeker, ben ik trots op hoe we de zaken gezamelijk hebben weten op te pakken. En dat is goud waard!

Sindsdien kan ik ook mijn man veel makkelijker vragen om me ergens bij te helpen. Hij ziet nu mijn struggle iets goeds neer te zetten en helpt me met 1 a 2 zinnen zo verder. Hij zegt dat mijn grootste strijd misschien wel komt doordat dit echt vanuit mij binnenste moet komen. En ik dat tot nu toe redelijk verborgen heb weten te houden. Maar dat hoeft nu niet meer.

Mijn tip zou zijn dat met elkaar praten mss je eerste intentie is maar dat dat het beste werkt als het ook echt een gesprek is via je hart. Dan voelt de ander wat je echt beweegt. En kun je samen de stappen bespreken die nodig zijn. En komt de ander ook makkelijk met ideeen die jij vervolgens weer makkelijker aanneemt. En komt er (toch) frustratie in het gesprek? Mooi! Deel het dan begeef je je uit je comfort zone, en daar zit de echte groei.

Wat een verhaal. Nog niet eerder heb ik een dergelijk lange uiting gedaan. En zie hier dan mijn groei! Gr Anita

Joan de Windt
Joan de Windt
8 years ago
Reply to  Anita Brinkman

Wat een prachtig verhaal Anita. Thanks for sharing.
Ook je tips lijken me bijzonder goed te kunnen werken.

Nisandeh, ik vind het echt geweldig dat jullie ook dit onderwerp willen aanpakken.
Ik denk wel dat wanneer 1 van de partners gaat ondernemen dat een lakmoesproef is voor de relatie. Een soort: Kun je nog groeien, groei dan mee! Want 1 van de partners gaat groeien en als de ander niet meekan is de relatie ten dode opgeschreven.

Opnieuw leren om samen te communiceren en te dromen vanuit het hart… als je mensen daarbij zou kunnen helpen…En ik denk dat partners het fijn vinden als er van hen ook een bijdrage wordt verwacht, in de nieuwe onderneming, zodat zij ook betrokken zijn en je als partners samenwerkt.

Denise Maassen
8 years ago
Reply to  Anita Brinkman

Lieve Anita,

Wat een prachtig, oprecht verhaal. Wil er als dank ook één met jou en de anderen delen:
Ik vroeg een nieuwe partner (kende hem enkele maanden) mee naar Financial Freedom. Ook veel behoudender als ik, spontane enthousiasteling. Onder het motto van: we willen het in de toekomst samen gaan maken, dus laten we goed beginnen.

Het bleek de beste manier om achter elkaars overtuigingen en opvattingen te komen over geld: en ook nog op een prettige manier. Onze relatie maakt een enorme sprong daarna: ik besloot op zoek te gaan naar een financier, en ineens zei hij: dat hoeft niet. Ik weet nu dat ik nu genoeg spaargeld heb om me veilig te voelen, dus ik wil je nieuwe business idee graag financieren.

Vond het erg gewaagd om dit aan te nemen… Net geliefden, en ook al meteen zakenpartners? Maar besloot uit te gaan van vertrouwen en overvloed.
Natuurlijk hebben we onze aanvaringen gehad de afgelopen 6 maanden: en ook ik heb het niet makkelijk na 25 jaar in loondienst te zijn geweest.

Maar ook wij hebben besloten, dat de liefde tussen ons het belangrijkst is. En veel qualitytime met de kinderen: maar dat zien we als een onderdeel daarvan. Intussen zijn we bijna een jaar samen, zakelijk leren we veel maar hoge verdiensten dat zal nog wel even duren. En hebben ons verloofd 🙂

Je thuissituatie zou de enige comfortzone in je leven moeten zijn. Als je je daar geen zorgen over hoeft te maken, geeft dat je de ruimte, om verder je eigen dromen te leven.
Een daarvan is bijdragen aan de dromen van anderen op deze wereld: keer op keer blijkt weer, dat dat mensen het meest gelukkig maakt.

Dat is hoe ik het zie. Leef je dromen Anita…

Marjolein Hartkamp
8 years ago

Omdat na ruim een jaar als zelfstandige de opdrachten nog nauwelijks komen en ons spaargeld slinkt, sloeg mij de schrik om het hart om 4 uur vanmorgen. Moet ik stoppen en toch een baan gaan zoeken? Ik las de laatste blog van Vered “Staying in line”, volhouden en doorzetten dus maar wel dingen anders doen dan ik tot nu toe gedaan heb.
Ik besefte dat ik eerst met mijn man moet gaan praten. Ik zocht deze blog op, ik had de titel gezien in de e-mail, maar hem nog niet gelezen (fijn dus dat je op rubriek kunt zoeken op de website).
Waarom heb ik dat praten niet eerder gedaan? Omdat ik bang ben dat hij precies dat zegt: dan ga je toch een baan zoeken? (Wat in deze tijd zeker ook niet makkelijk is als 52 jarige).
Ik ben ook bang voor de strijd. De laatste keer dat we uitgebreid over onze financiën en mijn bedrijf praatten ging in een ruzie-achtige sfeer en zei hij ook iets als, ik ben bang dat jij het niet kunt. Ik ben dus bang dat mijn eigen twijfels bevestigd worden.
Waarom vertel ik niet meer over mijn plannen en acties? Omdat ik hem niet wil belasten: hij heeft het al zo druk op zijn werk, reist veel is moe als hij thuis komt.
En als ik hem wat vertel, luistert hij soms half, lijkt soms niet geïnteresseerd en hij vraagt er nooit iets over. Mijn interpretatie: hij werkt al fulltime, moet hij mij nou ook nog helpen? Mijn andere interpretatie: hij heeft veel vertrouwen in mij dat ik het juiste doe, daarom hoeft hij mij niets te vragen en geeft hij mij deze vrijheid. Ik ben hem heel dankbaar dat hij zorgt voor een (deel)inkomen, waardoor ik deze stap heb durven te nemen.

Door de zin “alles is een spiegel, dus ook de reacties van je partner” besefte ik weer dat het praten met mijn man en hem betrekken bij mijn bedrijf het belangrijkste is wat ik nu voor mijzelf, mijn gezin en mijn bedrijf kan doen.
Het thema “mijzelf laten zien” speelt dus niet alleen in mijn marketing maar ook in mijn relatie.

Dank dus voor deze blog Nisandeh en dank ook aan de vele mensen die hebben gereageerd.
Ik ben heel benieuwd wat je met dit onderwerp gaat doen. Misschien is dit een onderwerp waar voor ik mijn man wel kan overtuigen om mee te komen naar een workshop.

Is het misschien een idee is om deze blog + reacties aan mijn man te laten lezen?

Christel de Buyser
8 years ago

Het heeft mij mijn relatie gekost en een aantal vriendschappen die zijn doodgebloed, omdat ik onder andere onregelmatige uren werk zoals ook ‘s avonds en in de weekends.

Waarom? Omdat ik mijn klanten tegemoet kom en ze niet vrije dagen hoeven op te nemen voor therapie. Dit werkt voor mij perfect, echter mensen uit mijn omgeving kunnen dat storend vinden.

Ik vind het zelf prettig en krijg ook energie van mijn werk. Het betekende wel dat ik een aantal relaties heb beëindigd en dit gaf zelfs een opluchting.

Liesbeth Drabbe Wijers

Ik krijg meer dan alleen steun van mijn partner en moeder.

Ze geven advies, ondersteuning en ze geven mij ook op mijn kop als ik weer eens teveel als werknemer denk en te weinig als ondernemer.

Soms is al dat advies alleen (nog) niet aan mij besteedt, omdat ik er nog niet aan toe ben om de stap te zetten of simpel weg omdat ook ik weleens zo eigenwijs ben om het beter te weten…

Gelukkig zijn ze beide geduldig genoeg en volhardend genoeg om met mij buien om te kunnen gaan.

Ook houden ze in de gaten dat ik op tijd vrij neem… onze eerste vakantie toen ik begon met mijn eigen bedrijf flopte omdat ik in mijn vakantie nog steeds werkte…
Na een paar duidelijke afspraken daarover loopt ook dat prima 🙂

Ik denk dat je als ondernemer verder kunt komen als je goede steun hebt van je thuisfront…
en je hoeft ze niet met ieder wissewasje lastig te vallen, maar het is wel belangrijk dat er wordt gecommuniceerd erover…

Soms wil mijn man meer dan dat ik notabene wil… (en het is niet eens zijn zaak.) Je moet er ook aan toe zijn ondanks alle goede adviezen die je krijgt.

Praten met elkaar is belangrijk
Geduld is ook heel erg belangrijk.
En je grenzen aangeven, zodat de ander weet waar jij aan toe bent en nog niet…

Clyde Henderson
Clyde Henderson
8 years ago

People usually react on your plans to start for yourself out of 1. Love or 2. Jealousy. If you think about it you cannot make your plans on either opinions.

So I recommend to first of all be crazy about you, love yourself immensely and take and make your own decisions so you cannot blame anyone if things go wrong.

Support is great and important but it can hold you back on your purpose and passions.

Love Clyde

Esther Groenewegen-Jonker

Ik ben ook gezegend met een partner die mij in voor en tegen spoed steunt.

Dit besef ik mij ook zeer. Mijn partner heeft ongelofelijk vertrouwen in mij en dit is best bijzonder.

Hij is nooit een belemmering geweest in mijn ontwikkeling en juicht het altijd toe.

Wat wel soms een stoor punt is dat ik wil dat hij ook mijn richting op gaat. En dit is eigenlijk niet eerlijk van mij.

Hij laat mij wel vrij en ik wil dingen van hem. Zo ook met Open Circles. Ik vind het geweldig wat ik allemaal leer bij Open Circles.

En dit zou ik ook voor mijn partner willen. Mijn partner is een echte ondernemer. Hij denkt dat hij alles al weet. Dit botst soms tussen ons sinds ik met Open Circle in aanraking ben gekomen. Ik zou zo graag willen dat hij zag wat Open Cirlces allemaal te bieden heeft. Hij vind het geweldig als ik naar de seminars ga, steunt mij daarin. Vind het ook geen probleem om naar mij te luisten als ik thuis kom. Maar dit is niet genoeg voor mij. Ik wil samen het Open Circle avontuur aan gaan. Ben ik nu te ‘stubborn’? Moet ik het los laten en komt het dan vanzelf. Ik worstel hier mee. Ik voel dat ik mijn man steeds wil overtuigen om mee te doen. Maar is dit fair?

Hij laat mij vrij in mijn ontwikkeling en ik wil hem mee nemen mijn richting op. Het dilemma is natuurlijk dat als de ‘koppen’ niet de zelfde richting op staan hieruit wrijving uit ontstaat, ik leer nu zoveel. Het lijkt alsof er dan afstand ontstaat tussen ons over bepaalde onderwerpen. En ik wil niet alleen maar een monoloog uiten over wat ik geleerd heb ik wil het samen ervaren en samen verder groeien. Nu heb ik het gevoel dat ik verder en sneller groei dan mijn man en dit kan soms eenzaam voelen.

Bastiaan de Koning
8 years ago

Gelukkig heb ik een partner die me volledig steunt. Zij heeft een baan, ondernemerschap is te onzeker voor haar. Maar ze wordt enthousiast van mijn enthousiasme.

Praten blijft belangrijk. De ene avond over mijn ondernemerschap de andere over haar werk. En open zijn over wat je van elkaar verwacht. Gelukkig hebben we financieel volledig een gezamenlijke huishouding. Anders lijkt het mij dat de ongelijke inbreng in financiën een discussiepunt kunnen worden.

Annemiek de Nijs
Annemiek de Nijs
8 years ago

Inmiddels alleen. Mijn vak altijd uitgeoefend als hobby. En als het aan mijn partner lag, moest dat ook zo blijven. Zijn enorme onzekerheid was killing….my business.

Nu kom ik als mens tot bloei en mijn business langzaam maar zeker ook. Word er blij van

Ik denk dat als je partner moeilijkheden wilt aanpakken, je daar een bredere aanpak voor moet inzetten en niet alleen gericht op de business?owner

😉

Gijs Terlaak
8 years ago

Hallo Annemiek,

In Wolvega komt een Mastermindgroep bijeen waarvan ik lid ben. Is het een idee dat ik ga kijken of alle leden van die groep jou erbij willen hebben?

Vriendelijke groeten, Gijs

Karina Grijzen
8 years ago

In mijn ervaring ging het moeilijk samen.

Mijn ondernemersbloed, mijn business doorstarten, altijd iets te doen, klusjes, plannetjes, administratieve zaken, promotie et cetera.

De ander met vaste baan, onregelmatig werk veel vrije tijd.

Praktisch ging het niet samen en ik vraag me ook sterk af of het samen gaat in een relatie. Ik ben benieuwd of daar een antwoord op is.

Esther Groenewegen-Jonker
Reply to  Karina Grijzen

Het geluk wat wij hebben als partners is dat wij beide ondernemers zijn.

Ik heb zelf nooit echt voor een baas gewerkt. Mijn man heeft ook al 15 jaar zijn eigen bedrijf.

Ik heb mij nooit gerealiseerd dat dit ook anders kan zijn. En dat andere situaties voor spanningen kunnen zorgen.

De risico’s die een eigenbedrijf met zich mee brengen zijn voor ons een vanzelfsprekendheid. Ook de gewekte uren die het bedrijf met zich mee brengt zijn geïntegreerd in ons gezin.

Vanaf 7 uur begint het werk van papa. Als de telefoon gaat kan er niet met papa gepraat worden. Ook op vakantie gaan deze uren door.

Voor ons is dit geen belemmering. Ook in het weekend wordt er gewerkt en gaat de telefoon. Allen als we aan tafel zitten wordt de telefoon niet opgenomen en is het diner voor ons vieren. We weten als geen ander dat we bevoorrecht zijn met een mooi leven. En daar horen bovenstaande punten dan ook bij.

Wat ik wel belangrijk vind is dat je goed op de hoogte bent van het bedrijf van je partner. Gelukkig heb ik een aantal jaren gewekt in het bedrijf van mijn man dus ik weer van de hoed en de rand. Persoonlijk zou ik het vervelend vinden als je partner niet goed op de hoogte is van je bedrijf. Het is fijn als je partner weet hoe je business in elkaar zit.

Ik ben inderdaad ook benieuwd op het antwoord van deze vraag!

Dank je wel Karina!

Karin van Toor
Karin van Toor
8 years ago

Helaas moet ik melden dat mijn man niet achter mij staat. Jaren heb ik mijn bedrijf als hobby gerund en nu zie ik alweer een paar jaar mijn bedrijf als een bedrijf.

Ik weet nog goed dat ik het eerste weekend naar Open Circles ging. Zijn reactie was destijds ‘en wie maakt er dan het huis schoon’. Oeps hier moest dus nog veel gebeuren.

Hij moet helemaal niets hebben van al ‘dat Amerikaanse gedoe’ en komt dus zeker niet een keer mee.

Met hele kleine stapjes kan hij wennen aan het idee dat ik een echt goed lopend bedrijf heb en hier bijna even veel mee verdien als hij. Daar ik veel meer achter de computer zit, netwerken en bloggen, probeer ik hem hier ook langzaam enthousiast voor te maken. Dit begint te lukken met Facebook en LinkedIn. Nu maak ik hem enthousiast om zelf een coachende rol te vervullen voor jonge directeuren in het basisonderwijs.
Door hem op deze manier langzaam een andere weg te laten bewandelen levert hij iets minder kritiek op mijn doen en laten.

Echt helemaal achter me staan en hier helemaal enthousiast over zijn, dat ga ik niet verwachten, maar enige balans in de werkverdeling dat begint een beetje te komen.

En dat enthousiasme dat ontvang ik van mijn mastermind groep en verschillende vrienden vanuit Open Circles, waar wij met elkaar mee denken en mee leven. Iedere dag weer ben ik dan ook bijzonder blij dat ik kennis gemaakt heb met Open Circles, alle geweldige mensen en alle E-team leden.

Gonny de Wit
8 years ago
Reply to  Karin van Toor

Oh Karin wat herkenbaar.

Klopt dit heb ik ook een jaar lang gedaan – training – dan naar huis en poetsen/wassen/regelen en vlug nog mee doen aan de faceboek wedstrijd. Paar uur slapen en weer terug.

De video van Nisandeh kan verwoorden wat ik niet kon: http://www.youtube.com/watch?v=Bi4mzu9ATRY Nogmaals super bedankt.

Nu kies ik steeds meer voor mijzelf op die momenten, maar ook in de werkweek.

Heel langzaam kan ik vertellen wat ik leer en heel heel langzaam verandert zijn mindset ook.

‘s Avonds hoort hij mij regelmatig skypen over mijn plannen en met mijn klanten. Nu is hij heel heel rustig verbaasd dat ik dit durf. We kijken minder TV – communiceren meer met elkaar.

Karin van Toor
Karin van Toor
8 years ago
Reply to  Gonny de Wit

Bedankt Gonny voor de link naar de video.
Echt een goede, want eerlijk gezegd deel ik niet echt met mijn man wat mij bezig houd en wat ik hiermee wil bereiken.
Dit heb ik wel eens gedaan, maar dan sprak hij er ‘gewoon’ over heen.
Misschien moet ik er toch eens achter komen waarom hij er over heen praat, is het angst, jaloezie.. en meer met hem delen wat mij bezig houd.
Nu hij ziet dat ik eigenlijk best aardig verdien, neemt hij ook een deel van de huishoudelijke taken over, maar in hele kleine stapjes.

Johanna Glas
8 years ago

Wat vooral van belang is, als je wilt dat je partner achter je staat en blíjft staan, is dat je dingen écht deelt.

Ik ben op dit moment een online platform aan het vormgeven voor ondernemende kunstenaars en creatieven, een machtig mooi werk! Ik kan er volledig in opgaan… Mijn partner is heel enthousiast over het idee, en hij gaat er ook een rol in krijgen (hij is zelf fotograaf en docent).

Toch hebben we er gisteren een pittig gesprek over gehad, omdat hij zich onvoldoende aangesloten voelde bij alles wat ik aan het initiëren ben. Ik ga af en toe met zevenmijlslaarzen dan heb ik opeens een afslag genomen die hij heeft gemist. We hebben goed gekeken naar de oorzaak hiervan, en het bleek vooral te zitten in de dingen waarover ik zelf onzeker ben, die wil ik dan liever nog even voor mezelf houden…

We hebben nu afgesproken dat ik hem beter ‘in the loop’ ga houden, en vanochtend bij het ontbijt heb ik direct de proef op de som genomen. Het werkt! Ik voel me nu nog veel beter gesteund en kan mijn volgende stappen makkelijker zetten omdat ik ze in volledige openheid met mijn partner kan bespreken en delen.

Op 1 september aanstaande ga ik in de lucht met ‘DuizendDoDo’s – mooie dingen die verdienen’.

Ingrid van Houwelingen
Ingrid van Houwelingen
8 years ago
Reply to  Johanna Glas

Wat een mooi initiatief Johanna ! Want woorden als ondernemerschap en ambitie lijken in de kunstenaarswereld nogal een taboe te zijn. Althans dat is mijn ervaring, ik ben zowel Financial als zangeres en leef tussen die 2 werelden in. Wellicht dat jouw platform dat een klein beetje doorbreekt, het zou zoveel helpen.

Graag blijf ik op de hoogte van de platform !

Yvonne Ruckert
Yvonne Ruckert
8 years ago

Dit jaar ben ik begonnen mijn eigen bedrijf op te starten. Mijn vriend steunt me hierin, ook al kan hij soms kritische vragen stellen en spreekt hij ook af en toe wel zijn twijfels uit. Ik probeer hier zo mee om te gaan dat ik me niet gedemotiveerd voel en toch de les uit zijn woorden kan halen. Dat valt niet altijd mee. Ik houd hoe dan ook mijn doel voor ogen en blijf hieraan werken.

Fouten zal ik ongetwijfeld maken, maar probeer hier vooral van te leren en me niet hierdoor uit het veld te laten slaan… Ook dit moet ik leren.

Marjolijn de Rooy
Marjolijn de Rooy
8 years ago

Hier ook een single, one woman business.

Zoals bij alles in het leven, er zitten voor en nadelen aan. Ik heb geen directe famile in mijn omgeving en vrieden wonen op dit moment te ver weg om op regelmatige basis mee te kunnen sparren. Dat mis ik enorm, even een soort spiegel iemand om tegenaan te praten. Feedback krijgen.

Dus moet ik op zoek naar een mastermind groep! Op de Business Bootcamp groep op Facebook een oproep zetten? Of wie krijg ik via dit bericht respons. Ik woon in Friesland en ben actief in de medical wellness.

Anne Buiskool
8 years ago

Hallo Marjolein,

Wat mij enorm helpt is om te skypen.
Ik skype nu met iemand die ik ken uit mijn leven voor Open Circles en die bij Open Circles nu zelf ook heel veel trainingen gedaan heeft. We skypen 3x per week een half uur van 8 tot 8.30

Op zondag sturen we elkaar de cijfers van de afgelopen week en de verwachtte cijfers van de komende week.
We zien elkaar 1x in de 6 à 8 weken live en nemen dat zaken door die we niet via skype kunnen doen. Beide bereiden we voor waar we het over willen hebben en welke hulp we nodig hebben.

Je zou iemand kunnen uitnodigen waar het mee klikt om dat een tijdje te doen. Ons helpt het enorm en we doen het in september een jaar. Je hoeft niet perse in het zelfde werkgebied te zitten en je hoeft zeker niet bij elkaar in de buurt te wonen.

Caroline Hoogerwerf
8 years ago

Hoi Marjolijn,

Zelf woon ik in Apeldoorn, maar mijn vriend woont in Friesland. Ik wil best een keer met je afspreken om te sparren. Kunnen we samen nadenken over de productfunnel en zo.

Ik doe sportmassage (dus ook tussen medisch en wellness in). Als je interesse hebt mail me dan even via mijn bedrijf Heel Fit.