De belangrijkste stap als netwerker

3131 views | 292 reacties |
shares

Er is één vraag die ik in vrijwel al onze trainingen stel… waar komt al jouw geld vandaan?

Wellicht heeft God er iets mee te doen, hoewel ik van God nog nooit geld op mijn bankrekening heb ontvangen. Planten en dieren dragen gewoonlijk ook niet bij aan geld verdienen.

En zelfs dat apparaat aan de muur spuugt geen geld uit als niet eerst iemand dat geld erin gestopt heeft.

Het antwoord op de vraag is simpel. Wij krijgen AL ons geld van andere mensen. Al jouw geld wordt je op de één of andere manier door iemand gegeven.

En waarom zou iemand jou geld geven?

Daar is maar één enkele reden voor – wanneer jij in ruil waarde levert.

Als ondernemer lever je waarde door… problemen op te lossen en door mensen te helpen.

Er is een definitie van de ondernemer die ik erg leuk vind, die luidt: een ondernemer is iemand die problemen oplost voor winst.

Toen ik nog in-company trainingen gaf probeerde ik altijd om de deelnemers een nieuwe definitie te laten creëren van wat zij deden met hun verkooporganisatie.

Want er worden veel ‘harde’ verkooptechnieken gebruikt door verkopers om meer te verkopen. Ik probeerde hen dan te laten zien en begrijpen dat ze eigenlijk helemaal niets hoefden te verkopen. Het enige wat zij hoefden te doen was mensen te helpen om datgene te bereiken in het leven dat zij wilden.

Als je het op die manier benadert, gaan je verkoopcijfers met sprongen omhoog.

Want als jij mensen helpt om te krijgen wat zij willen, dan zullen ze zaken met je willen doen.

De clou is namelijk dat mensen zaken willen doen met mensen die ze kennen, waarderen en vertrouwen.

Maar hoe zorg je er nu voor dat mensen je leren kennen, waarderen en vertrouwen? Door GOED te netwerken!

Ik ben introvert en ik vond het altijd heel lastig om te netwerken. Totdat ik een andere doelstelling koos voor mijn netwerkactiviteiten.

En sinds die tijd, wanneer ik met mensen in een 1-op-1 gesprek ben en ik iets specifieks te bieden heb, zeg ik vaak: “Ik ben gekomen om te zien of ik jou op wat voor manier dan ook kan helpen. Als dat zo is, laten we dan een manier zien te vinden die voor jou werkt. Als ik je niet kan helpen, dan is dat ook OK. Maar laten we op zijn minst de mogelijkheden onderzoeken.”

Wanneer mensen een dergelijke benadering horen, gaan ze niet in de verdediging. Ze denken niet direct “Wat wil deze man mij nu weer verkopen?”.

Je bent er niet op uit om iets te verkopen. Je bent er op uit om te helpen.
Je bent er niet op uit om te krijgen. Je bent er op uit om te geven.
En wanneer je geeft, zet je een positieve stroom in werking.

Mijn les was dat wanneer je netwerkt en je doet dit om te helpen of om anderen een dienst te bewijzen, dit je leven compleet verandert. En wanneer je dit toepast in je business, dan wordt zaken doen pas echt leuk.

De meesten van ons hebben het beeld voor ogen van de standaard netwerker die mensen afstruint op een netwerkbijeenkomst en zoveel mogelijk visitekaartjes uitdeelt.

Dat is dus NIET waar ik het over heb als ik het heb over netwerken. Ik bedoel dan iets totaal anders, nl. netwerken in de zin van relaties opbouwen.

En een hele eenvoudige manier om een relatie op te bouwen, is te vragen: “Kan ik iets voor je doen?”.

Door steeds deze vraag te stellen, leren mensen je kennen als een ‘gever’ en als iemand op wie ze kunnen bouwen. Op enig moment zullen ze ingaan op jouw aanbod om te helpen en heb je de start gemaakt van een stevige, wederzijds ondersteunende relatie.

Klinkt logisch eigenlijk, niet?

Maar er dient zich wel direct een vraag op… namelijk: hoe doe je dat dan praktisch? Hoe kom je in aanraking met de juiste mensen? Hoe zorg je dat je ze te spreken krijgt? Hoe zorg je dat jouw intentie van geven doorkomt bij de ander? Enzovoort, enzovoort.

Dat zijn nou precies de vragen die ik beantwoord ik de Networking Master Class die binnenkort wordt gehouden. De Networking Master Class wordt slechts eenmaal per jaar gehouden, dus als jij wilt leren hoe je een meester in netwerken wordt, dan mag je deze Master Class niet missen!

De Master Class is echter niet geschikt voor iedereen… Voorwaarde is dat je werkt wilt maken van “netwerken door te geven” in plaats van “netwerken door te halen”.

En dus is het nu aan jou!

Welke tips heb jij voor het opbouwen van waardevolle relaties door middel van netwerken? Wat werkt goed bij jou? En wat werkt er niet?

Ik nodig je uit om jouw ervaringen en tips te geven in het commentaarveld hieronder. Zodat we er allemaal van kunnen leren!

Zodra jij jouw comment hebt geplaatst, krijg je de informatie over de Networking Master Class per e-mail toegestuurd.

Op jouw succes,

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
292 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pim de Rooij
9 years ago

Wanneer ik tijdens het netwerken te weinig tijd heb om een persoon écht goed te helpen, dan verwijs ik diegene altijd met alle plezier naar mijn gratis video’s online.
Daar kan diegene, in haar eigen tijd en op haar eigen tempo, mijn kennis tot zich nemen en het direct toepassen als ze wil.
Op deze manier bouw ik een relatie op en geef ik waarde weg zelfs na het netwerken in persoon ..werkt erg goed!

Mansour Aghsami
9 years ago

Ik vind het eveneens lastig te netwerken en zeker als je een introverte karakter hebt. Wel blijf ik altijd mezelf en probeer ik door goed te luisteren c.q. de juiste vragen te stellen het vertrouwen van de tegenpartij te winnen. Soms helpt mijn aanpak maar vaak ook niet. Ik geloof dat ik nog veel moet leren om de juiste netwerker te worden.

Tjitske de Boer
9 years ago

Meestal zeg ik wat ik doe, ik zal dus echt even na moeten denken over mijn manier van connectie maken. Hoe kan ik mijn hulp aanbieden, vertellen vanuit het belang van de ander. Wat ik wel weet is wat ik tot nog toe doe, niet echt werkt. Ik ben heel geïnteresseerd in het verhaal van de ander en dan vertel ik mijn verhaal. Maar ik ben daar ook niet echt op zoek naar iemand die mij helpt, maar probeer relaties op te bouwen. Dat is niet echt succesvol tot nog toe.

Irina Paun
9 years ago

I love to be around people, so for me networking is something i like doing.And it’s not about selling my service, is about getting to know the people and listen to their story..
I am a low vision therapist and that’s why i’m networking with my senses and it’s absolutely amaizing the energy that people have.
I have two ways of building my network – one is using my blog and the other one is getting to know people and see if they really need my help. And if they do, then i try to earn their trust, i give them all kind of experiences in order to understand what i am doing, how and why.

Love and give and the world will smile you back!

Ronald Heij
9 years ago

Als startend financieel zorgverlener merk ik dat her erg moeilijk is om bij mijn doelgroep binnen te komen. Het onderwerp ligt gevoelig maar meer nog merk ik dat de al bestaande relaties moeilijk kunnen worden losgelaten. Zelfs als er onvrede is. Ik heb gemerkt dat men niet zit te wachten op alweer iemand die zijn of haar diensten wil verkopen. Daarom gooi ik het nu op een andere boeg. Door een kosteloze en vrijblijvende presentatie aan te bieden waarin ik onderwerpen bespreek waarover de nodige onduidelijkheden en argwaan bestaan. De eerste positieve reactie is al binnen.

Anne Goldsmits
9 years ago

Netwerken begint bij mij met ACTIEF luisteren en OPRECHT belangstelling hebben voor wat de ander te vertellen heeft.

Daarna loopt het vanzelf zoals het moet. Soms kan ik helpen, soms weet ik iemand die kan helpen. Soms is er geen vervolg, Maar altijd wil ik een zo positief, maar reeel mogelijk, beeld van mezelf achterlaten.

Inge Pauwels
9 years ago

In verband met netwerken en omgang met klanten en contacten geloof ik in het leren vissen van mensen die minder goed zijn in “vissen” in plaats er vis voor te (blijven) vangen…. Zo kunnen mensen zelf evolueren en groeien in plaats van afhankelijk te zijn.

Jolanda van der Horst
9 years ago

Netwerken was voor mij vroeger een opgaaf. Ik wist nooit goed op wie ik af kon stappen en hoe ik een gesprek aanging.
Tegenwoordig gaat dat goed. Ik houd van goede gesprekken en die heb ik dan ook. Zoals veel mensen hierboven, vraag ik waar de ander naar op zoek is, wat ze doen etc.
Op de één of andere manier echter, is er na het goede gesprek vaak geen opvolging. Misschien help ik op het moment zelf al zo, dat dit ook niet nodig is.
Dat opschrijfboekje is een goed idee: minder op het moment zelf, meer achteraf. Ga ik zeker eens uitproberen.

Maurice Spees
9 years ago

Ik heb de ervaring dat het ook andersom werkt. Ik ben van nature gedreven om mensen te helpen, en ik zit boordevol creativiteit, vanuit de bron waar ik alleen maar dankbaar voor mag zijn. Omdat ik mezelf vaak helemaal verlies in mijn werk is het voor mij vaak moeilijk mijn werk een waarde te geven. Dat is net dat gene wat ik mis. Maar wel erg belangrijk: waardebepaling. Soms denk ik dan dat het kunstenaarschap op mijn lijf is geschreven en het ondernemerschap iets is wat ik aan moet leren, het is iets onnatuurlijks voor me. Ik wil de natuur erin ontdekken.
Ik vind creatieve projecten heerlijk om te doen, maar wel voor mensen die ook geven, en dan voelt het goed. Aangezien ik in het verleden heel wat mooi werk voor mensen heb verricht vanuit mijn hart, gratis of voor peanuts, zelfs op momenten waarop ik erg struggelde met rondkomen. Het is zover gegaan met mij dat ik uiteindelijk een overtuiging creëerde waarin ik dacht dat mensen mij gewoon gebruiken. Aangezien zij rijk werden van mijn werk, en ik moest vechten dat ik mijn rekeningen kon betalen. Daar heb ik heel veel van geleerd. Vooral dat ik mijn eigen leven zo had vorm gegeven vanuit beperkende overtuigingen. Het liefste help ik mensen volledig vanuit mijn hart, onvoorwaardelijk. En daarom kies ik voortaan mijn klanten uit vanuit gevoel. Voor mij is het een heel mooi onderzoek of serendipity en dit gevoel ook online werkt. Ik ben er dagelijks mee bezig.
Eigenlijk alleen maar omdat we geld nodig hebben om van het bestaan te genieten, gebruiken we dat als waarde bepaling. Business Bootcamp heeft me enorm veel nieuwe inzichten gegeven, waaruit mijn conclusie is gekomen dat dalijk iedereen onvoorwaardelijk bijdraagt en als je van nature geeft, je ook iets terug mag krijgen. En met die mindset heeft Business Bootcamp me erg geholpen. Nu moet het nog resoneren met wie ik al was. 😉

Anita Trinks
9 years ago
Reply to  Maurice Spees

Hallo Maurice,

Wat herkenbaar! Ook ik loop er tegenaan dat ik af en toe het gevoel heb dat mensen mijn kennis graag gratis willen gebruiken. Ze willen mij niet of weinig betalen, omdat ze geen geld hebben en vervolgens huren ze wel dure mensen in voor allerhande andere zaken. Dan voelt het inderdaad of ik word gebruikt. Ik wil graag delen, maar met alleen delen krijg ik geen brood op de plank. Ik ben erg benieuwd hoe jij dit hebt weten te veranderen.

Hartelijke groet,
Anita Trinks

Julia Arnscheidt
9 years ago

Ik ben erg blij met deze manier van netwerken. Geven voelt erg goed. Mensen blij maken is waar ik voor ga.
Wat ik nog wel moeilijk vind is om van daaruit te gaan naar het geld verdienen. Als je vrienden met iemand bent vraag je toch niet om geld voor een dienst?! En wanneer is het tijdstip er om over te gaan op het aanbieden van een betaalde dienst?
Blijkbaar is er toch nog een shift in mijn mindset nodig.

Daarnaast merk ik dat ik ook nog onhandig ben in het plannen. Ik creëer voor mezelf situaties dat ik te snel toch moet verkopen (door investeringen die ik doe, bijvoorbeeld huur voor een locatie). Ik zie het maar als duur lesgeld.

Dave de Lange
9 years ago

@Julia:

Ik denk dat je de vraag eens moet omdraaien:
“Waarom zou ik een vriend geen geld GEVEN voor iets wat hij voor mij doet?”.

Waarschijnlijk zou jij dit graag doen. En waarom jouw vrienden/vriendinnen dan niet?

Stel je voor dat al jouw zakenrelaties vrienden van je zijn; zou zaken doen dan niet heel prettig zijn?

En dan doe je dus zaken met je vrienden…geen enkel probleem!

Ans Cornel
9 years ago

En nu hopelijk met avatar erbij…..

Netwerken, ik had er nooit zoveel mee, vond het vaak oppervlakkige praatjes met een dubbele agenda….tot mijn eerste weekend van de Life Skills University van Open Circles in januari. We moesten er op uit, de wijde wereld in, om te oefenen met vragen stellen en iets te krijgen waar je niet voor hoefde te betalen. Sick to my stomach was mijn reactie toen ik de opdracht hoorde. Die middag bij Ikea merkte ik echter hoe ontzettend leuk ik het vond om iets van wild vreemde mensen te krijgen. Een hele andere invalshoek van netwerken, maar de ervaring wat vragen stellen oplevert heeft mijn ogen doen openen, evenals een stroom van plezier en dedication voor meer. Hierna een klant oefengesprek geregeld om mijn aanbod te leren “verkopen”, geheel en al toegespitst op het feit dat ik de ander met hun probleem heel graag wil helpen. En dat is ook zo! Vanuit deze benadering had ik geen enkele moeite, was het ook geen oppervlakkig, met dubbele agenda’s gesprek. En opnieuw merkte ik hoe leuk ik het vond en hoeveel energie het mij en de ander gaf, omdat we allebei onszelf konden laten zien en konden laten horen.

Pieter van der Kaaij
9 years ago

Vorige week was ik in Kenia. Ik hielp daar een familielid met de financiële administratie van haar bedrijf.

We gingen op bezoek bij een vriendin van haar die ook een onderneming heeft. Ook zij had problemen met haar administratie, omdat de accountant alleen maar een onleesbare jaarrekening produceert en verder geen begeleiding geeft.

Ik heb haar mijn gegevens gegeven en gezegd dat ze altijd vragen bij mij kan stellen. Ik kan haar dan helpen met haar administratieve problemen. Ik kan zeggen:”Ik heb er een vriendin bij!”.

Volgens mij heb ik hier de essentie van jouw betoog te pakken Nisandeh. Deze opstelling heb ik te danken aan de lessen die ik in verschillende cursussen van jou heb geleerd. Thnx daarvoor.
Pieter

Rietje Buwalda
9 years ago

Eigenlijk ben ik nog maar net begonnen met netwerken voor ons bedrijf. Ik stap niet heel gemakkelijk op mensen af en als ik erover nadenk wat ik dan moet zeggen gaat het al helemaal lastig. Maar als ik dat loslaat, wat ik bijv. deed tijdens het Blogseminar, gaat het veel gemakkelijker. Dan komt mijn enthousiasme over het kunstbedrijf wat ik vertegenwoordig boven en op die manier gaat het contactmaken vanzelf. Ik kan geen ‘hulp’ aanbieden in de, maar wel een andere kijk op de werkelijkheid.

Suzan Jong
9 years ago

Tijdens het netwerken ben ik erop gericht om te luisteren naar de pijnpunten van de ander en te kijken of ik kan helpen.

Als de ander me vraagt wat ik doe, dan zeg ik niet standaard “ik ben vitaliteitsverbeteraar”, maar zeg ik “ik help [mijn doelgroep] om [hun grootste/belangrijkste doel] te bereiken”. Dit lokt de meeste keren een diepergaand gesprek uit.

Verder heb ik tijdens het netwerken altijd in m’n achterhoofd dat ik niet per sé de persoon die ik op dat moment spreek hoef te helpen. Meestal is het zo dat zij wel iemand anders kennen die m’n hulp kan gebruiken. Dit maakt netwerken voor mij een stuk meer ontspannen.

Esther Ketelaar
9 years ago

Wat ik belangrijk vind aan het netwerken is om goed naar de mensen waarmee je contact hebt te luisteren. Zo kun je gericht ingaan op waar hun behoeftes liggen.

Wanneer iemand uiteindelijk klant is geworden, waardeer dit dan ook door af en toe wat extra’s te doen. Een klein kadootje bij de volgende bestelling, bepaalde data onthouden zodat je ze dan een kaartje kunt sturen.

Dit waarderen ze echt en daardoor blijven ze ook bij me terugkomen.

Paula Onink
9 years ago

Hoi Esther,

ja het ´over deliver´ principe ben ik ook groot voorstander van. Afgelopen kerst al mijn klanten een kleine attentie (chocolade) gegeven i.p.v. kerstkaart en 2 weken geleden 3 van die attenties aan ze verkocht, want ´het was zo lekker en het was zo leuk om te ontvangen´. Waardering alom! Heel belangrijk in netwerken.

Gerda Mulder
9 years ago

Ik kijk uit naar 27 maart : Networking Master Class.

Als rasechte netwerker hoop ik op die dag nog wat nieuwe eyeopeners te horen.

Naar netwerkbijeenkomsten ga ik om nieuwe mensen te ontmoeten en informatie te delen. Nieuwsgierigheid hoort daarbij.

Tot ziens op de 27 e maart.
hartelijke groet Gerda Mulder

Lauren Valbert
9 years ago

People think I’m good at networking, but I used to be terrible at it, because I told myself I’m an introvert. I was comparing myself to people who seemed to be able to strike up a conversation with anyone about anything. But after reading an article on “networking for introverts”, I realized I didn’t want to talk to anyone about ANYTHING, I wanted to talk to people about SOMETHING: what their passion was, be it work or play. If you ask somebody about something they care about, they are the most fascinating people to listen to. And I became more interesting too, because I shared my passion.

I learned another tip from my first Business Bootcamp, and that point is made above: find out what you can help a person with. I look for opportunities to help other people, with small tips, or ideas that come to mind when I listen to them, or simply a story about something that helped me in a similar situation. I find that people remember me, and tell me that my comments were helpful to them, long after we spoke. And it has even led to business!

Saskia Frankena
9 years ago
Reply to  Lauren Valbert

Volgens mij is dit een grote misvatting dat je niet goed kunt netwerken als je niet extravert bent. Volgens mij kunnen introverte mensen juist erg goed luisteren. En daardoor beter horen waar ze de ander mee kunnen helpen.

En ik las hier vanochtend nog een commentaar van Marja Klaver die vertelde dat ook zij het lastig vond ondanks dat ze extravert is.

Misschien is het wel zo dat eigenlijk de meeste mensen het lastig vinden omdat het iets is wat tegennatuurlijk is. Alleen maar zenden, verkopen. Tenminste zo ervoer ik het eerder.

Nicky Koopmans
9 years ago
Reply to  Lauren Valbert

“I realized I didn’t want to talk to anyone about ANYTHING, I wanted to talk to people about SOMETHING”

Thank you, Lauren for this comment! That is exactly how I often feel. Now I know how to put that into words.
Nicky

Maurice Spees
9 years ago
Reply to  Lauren Valbert

Wow thanks for sharing Lauren. Where can i find that article, that you wrote, that you can only talk about something, I can truly recognize. It sometimes seems for me too, that I only go for deep conversations. The usual chit chat is also very hard for me.
I talked with a lot of introverts, and it seems that they all have a gift to give to the world, but unlike extrovert have a harder time to start to live it. But when they do, they flourish. So once again, I thank u for your comment. Sure helpful.
One question, can you also find out where you can help a person with online?

Jan van Baardewijk
9 years ago

Netwerken is een principe van zaaien en oogsten. Maar er komen altijd kansen bij kijken. Soms krijg je kansen om te zaaien en soms kansen om te oogsten. Zorg dat je die kansen niet mist en je wordt een goede netwerker!

Ben Oostrum
9 years ago

Mijn eerste ervaringen met netwerken waren niet erg positief. Ik kwam op de startersdag van de KvK en was omringd door coaches, trainers en consultants die me allemaal wat probeerde te verkopen omdat ik één van de weinigen was die ander werk deden. Sowieso had ik als startende ondernemer budget noch behoefte aan dergelijke diensten. Ik daarentegen liep er als product-ontwerper rond in de hoop daar ergens een opdracht of leed te halen. Kortom we wilden allemaal alleen maar halen! De meeste visitekaartjes heb ik thuis meteen weggegooid omdat ik me nog niet realiseerde dat deze mensen ook een netwerk hebben.
Inmiddels is netwerken een tweede natuur voor me geworden en doe ik dat met veel plezier. Een deel van de tijd besteed ik aan het ontmoeten van nieuwe mensen en een deel van het onderhouden van m’n bestaande contacten.
Ik ben er nog niet.
De komende netwerkbijeenkomsten wil ik voor ik ga mezelf een duidelijk doel geven. Volgens mij worden deze events dan nog efficiënter.
Ik las ook in de comments nog een paar goede tips. Ga ik ook doen!

Johannes Rodenburg
9 years ago

Het is net als bij bloggen; je geeft waardevolle info, maar het blijft toch binnen de grenzen van het ontvangen. Eigenlijk is niets gratis. Het is ruilen. Maar je moet dit als een strateeg aanvoelen.
In zakelijk verband natuurlijk.

Marion Stoekenbroek
9 years ago

Heel eerlijk: Netwerken valt me niet altijd mee. Tenminste ik stap niet snel zo op iemand af. Ik wil graag mezelf zijn en op een fijne normale manier contacten leggen.

Soms is het moeilijk “de drempel” over te gaan.
Contact vind ik zeker erg belangrijk, maar dan persoonlijk contact.

Patrick Verheij
Patrick Verheij
9 years ago

De onlangs overleden Zig Ziglar had het als lijfspreuk: “you can get anything out of life if you just help enough other people get what they want.”

Netwerken werkt niet als je niet de intentie hebt om een ander te helpen, heb ik aan den lijve ondervonden. Als je alleen maar met je kaartjes staat te wapperen in de hoop dat mensen je gaan bellen of je site bezoeken, dan ben je volledig afhankelijk van toeval.

Ik laat tegenwoordig mijn kaartjes zoveel mogelijk in mijn zak en geef ze alleen aan mensen waarvan ik (sterk) vermoed dat ik ze kan helpen.

Andersom was ik vroeger een verwoed verzamelaar van business cards. Mijn adresboek puilde uit van “contacten” waarvoor ik niets heb betekent en die ook nooit iets voor mij gaan betekenen. Waste en dus weg ermee.

Eerst nadenken over wat je zelf kunt betekenen voor iemand maakt het verschil tussen kansloze en kansrijke marketing.

Marieke Smeding
9 years ago

Wat een goede tip Esther. Ik vind het ook altijd fijn om meer gericht te zijn op luisteren dan op praten.
Mijn tip: Als je lekker aan het praten bent met iemand, is een stilte in het gesprek ook heel fijn. Jij kunt dan je aandacht bij die persoon houden (geven). Je ontspant er zelf van door niet met jezelf bezig te zijn. De ander ook, want die ziet dat jij ontspant en ontspant dan zelf ook.

Ik vond de tip van Nisandeh ook heel goed: denk bij jezelf wat ik voor jou doen. Wees er altijd op uit om iets te geven, houd je aandacht naar buiten gericht, wees nieuwschierig naar het volgende moment!

Suzanne Wartenbergh
9 years ago

Voorheen kreeg ik altijd de kriebels bij het woord netwerken. De enige associatie die ik hierbij had, was een bijeenkomst van een groep mensen die z.s.m. hun pitch aan zo veel mogelijk mensen willen vertellen en daar zo snel mogelijk business uit willen halen. Met die gedachte sloeg ik bij netwerkbijeenkomsten altijd direct op slot en waren het nooit prettige ervaringen.

Nu kijk inderdaad tegen netwerken aan als elkaar helpen. Wat kan ik voor jou betekenen. Zelf of via één van mijn contacten.

Hierbij stel ik mezelf wel altijd een doel. Ik wil tenminste naar een x-aantal mensen luisteren om te horen of ik iets voor ze kan betekenen.

Wat me hierbij ook helpt, is voor de bijeenkomst de lijst met aanwezigen vast bestuderen. Zien of ik dan al in kan schatten voor wie ik wat kan betekenen en wie ik dus graag wil spreken.

tamara maerschalck
9 years ago

Ik herken mezelf in verschillende dingen die door anderen reeds aangegeven worden. En volgens mij slaat Gerard de nagel op de kop door te verwijzen naar de mentale verandering in onszelf.

Volgens mij heeft het ook veel te maken met onze mindset. Ik hou er ook niet van als een ander me iets wil aansmeren en dus wil ik een ander ook niet iets gaan aansmeren.

“Helpen” associeer ik nog steeds met iets onvoorwaardelijk dat je graag doet, dat je doet zonder daarover na te moeten denken en waar je al helemaal niet denkt aan iets er voor terug te willen. Dus helpen is gratis.

Ik kan dan ook wel honderuit over mijn passie gaan praten en aangeven waarmee ik anderen kan helpen, maar het lukt me dan niet om mezelf te verkopen. Want zogauw er een prijskaartje naar boven moet komen, zit je in de verkoopsfase en die wringt een beetje met “helpen”.

En daar is het me nog niet duidelijk hoe ik mijn mindset kan veranderen, wat wel nodig zal zijn als ik mezelf ook effectief wil kunnen verkopen.

Maureen Birney
9 years ago

Ik ben 3 jaar lang lid geweest van BNI, professioneel netwerk waar alles draait om te geven. Wekelijks help je de ander aan ingangen bij bedrijven, aan waardevolle contacten, aan goede tips. Het idee er achter is ‘wat je geeft krijg je terug’. Maar in de praktijk bleek dit lang niet altijd te werken. Er waren leden die gemakkelijk kregen maar weinig teruggaven (vaak toegankelijke dienst, bijv drukwerk) en er waren leden die zich wekelijks uit de naad werkten en er toch weinig voor terugkregen.

Zo ben ik een half jaar chapterdirecteur geweest en leidde de vergadering en de groep, waar ik wekelijks zeker 12 uur mee bezig was. Het kostte veel energie en was onbetaald werk. In die tijd heb ik niet één opdracht eruit gehaald. Het half jaar daarna slechts 1. Het was niet in verhouding met wat ik gaf en ook niet wat het lidmaatschap kost. (bijna € 2000 per jaar)

Het is lang niet altijd zo dat wat je geeft je ook daadwerkelijk terugkrijgt. Het gaat mij in dit stukje even over de financiële kant.
Ik heb er wel andere waardevolle dingen uit gehaald, maar de bedoeling is natuurlijk wel dat je inkomen genereert.
“Does it show on your bakaccount?” hoor ik Nisandeh zeggen…
Nee dus wat dat betreft.

Audrey van der Linde
9 years ago
Reply to  Maureen Birney

Herkenbaar, Maureen. Veel mensen vinden krijgen makkelijk, maar geven …niet echt.
Veel mensen weten mij te vinden als ze hulp nodig hebben, maar omgekeerd, zelfs na hulp vragen, is zeldzaam. Gevaar daarbij is dat jezelf ook wat meer reserves inbouwt, terwijl dat misschien helemaal niet je natuur is.
Blijf jezelf, blijf geven. En ja, het moet ook iets opleveren.

Maureen Birney
9 years ago

Hey Audrey, bedankt voor je comment.

Ik denk nu terug aan het geldspel (money game) wat gespeeld werd tijdens de workshop Financial Freedom.
Heel in het kort; we speelden met echt geld, inzet tussen 20 en 200€ en waren verdeeld in groepen van ±25 mensen.
Het ging in 3 rondes; met het accent op nemen-geven-vragen.

In mijn groep waren een paar vrouwen heel emotioneel geworden. Ze hadden zoveel gegeven dat ze niets meer over hadden!
Typisch iets voor vrouwen? Veel geven, weinig nemen of vragen?

Martin de Werker
9 years ago

Mooi artikel. Geven loont. Maar pas op met geven. In plaats van te geven gebruik ik liever het woordje “delen”. Deel dus jouw kennis, ervaringen etc. Geef tips en adviezen.

Maar pas wel op dat je jezelf niet weg geeft!

Elke ondernemer is waardevol. Ook als je business alleen vaktechnisch is. Je kunt dan jouw netwerk delen met anderen. Maar ook jouw opgebouwde ondernemers expertise zoals kennis over netwerken, web-sites, bloggings, administratie, juridisch, werknemers etc.. Er is zoveel om te delen.

Netwerken is “net” werken. Maar als je werk je passie is hoef je nooit meer te werken.

Helmy Kleinlugtenbeld
9 years ago

Mooi geschreven Martin!

En je slaat de spijker op z’n kop met…’Maar pas wel op dat je jezelf niet weg geeft!’

Dit is zo waar! Ik ken de gevolgen ervan en daar werd ik niet vrolijk van. Nu leer ik dat ik ook mag ontvangen, want geven is mijn ‘eerste natuur’. Zo moeilijk als sommige mensen geven, netwerken of delen vinden, zo moeilijk vind ik ontvangen.

Goed dat je ook de andere kant even aanhaalt… zo zie je maar, we hebben elkaar veel te geven 🙂

Mirjam Kuster
9 years ago

Ha Martin, wat een mooie verfrissende kijk, ik word er blij van als ik het lees :-). En dan jouw laatste zin, mooi! Boeiende achternaam trouwens in dit verband.

Reinier Bloem
9 years ago

Netwerken volgens de manier die Nisandeh promoot is inderdaad erg leuk.

Geven is leuk. En je hebt inderdaad leuke contacten en gesprekken.

Het resultaat is veel beter dan wat ik met de oude methode ooit heb bereikt. Nadat ik iets heb gegeven komt er eigenlijk bijna nooit iets direct van die persoon terug. Nee, dat komt dan altijd weer uit een hele andere en absoluut onverwachte hoek.

Heb jij ook die ervaring?

Michiel Prins
9 years ago
Reply to  Reinier Bloem

Jazeker! Mijn collega Frank zat van de week bij een prospect en ze hadden daar een gezellig gesprek over van alles. Het gesprek duurde maar een uurtje want de prospect had een volgende afspraak. Geheel volgens onze methode heeft Frank hem niets verkocht. Maar even later stond er ineens een onbekende meneer bij ons voor de deur, of wij even tijd voor hem hadden… Dat was dus de volgende afspraak van de prospect en hij had lovend over ons gesproken waardoor deze meneer besloot meteen even bij ons langs te komen…

Lex Linsen
9 years ago
Reply to  Michiel Prins

Hahaha. geweldig Michiel.

Marleen Brood
Marleen Brood
9 years ago

Ik vind netwerken iets van nature. Ik zie het nu tijdens het weg brengen van mijn kind op de speelplein.
Het begint allemaal met hallo zeggen en de ander daardoor zien.
Daarbij kun je het contact verdiepen door bewuste vragen te stellen uit intresse voor de ander.
En ik merk dat als ik bewust geintresseerd ben in de ander en wat hij/ zij doet en wat hij/ zij voor hulp nodig heeft er vanzelf intresse komt in mij. In wat ik doe en wat ik te bieden heb.
Dit alles samen met een oprechte smile en houding.
En dat de hoeveelheid reactie voor jezelf en dat mensen jou gaan vragen voor hulp heeft te maken met oefen en aantallen! Hoe meer mensen je bewust spreekt en vraag waar je mee kunt helpen hoe hoger het positeve resultaat.
Ik vind het zo mooi!

Angelique Slatius
9 years ago

Ik vind netwerken bijzonder leuk als het gaat on contact maken en mensen helpen (en inspireren). Ik moet nog wel beter leren hoe ik het ZAKELIJK effectiever in kan zetten.

Frans van Heel
Frans van Heel
9 years ago

Na vele aarzelingen overwonnen te hebben, heb ik gemerkt dat het mij best wel lukt om door middel van netwerken nieuwe relaties op te bouwen. Het heeft een aantal keren tot mooie contacten geleid. Zelden hebben deze relaties echter tot een vorm van extra inkomen geleid.
De mensen die uiteindelijk wel mijn trainingen en workshops bezoeken, hebben eerst al voor zichzelf de besloten dat ze iets willen doen op het gebied van meditatie en zelfonderzoek. Vervolgens zijn ze gaan googlen en hebben ze mijn website gevonden. Op basis van de website nemen ze contact op en komen op proefles. Sommigen komen nooit meer terug en anderen blijven jarenlang in de leer.
Kortom mijn ervaring is niet dat netwerken zakelijk iets oplevert omdat de kans relatief klein is dat ik bij al die toevallige ontmoetingen mensen tref voor wie ik daadwerkelijk iets kan betekenen.

Els Dekkers
9 years ago

Netwerken was voor mij ooit een niet te beklimmen berg. Toen ik in een beschermde omgeving me eraan wende om contacten te gaan leggen bleek het verrassend leuk om te doen. Netwerken is voor mij primair nieuwe mensen ontmoeten, elkaar leren kennen en kijken of je wat voor anderen kunt betekenen. Een contact leggen, informatie toesturen enzovoort. Ook stap ik soms met opzet naar iemand uit mijn doelgroep toe om hem/haar vragen te stellen over de vragen waar zij op het gebied van leven en loopbaan mee worstelen. Niet om ze een probleem aan te praten, wel om meer te weten te komen over wat er speelt en welke oplossingen ze vinden. Dat is altijd waardevolle informatie voor mij en ik geef graag tips of adviezen die mijn gesprekspartners kunnen helpen.

Maar o wee als ik iemand wil ontmoeten die ik op een of andere manier een bijzondere autoriteit toeken, dan kan ik ineens weer helemaal verlegen worden…

Diederik Maris
Diederik Maris
9 years ago

Bij netwerken is het goed om de tijd te nemen voor een ander, maar wel regelmatig weer “to the point” terug te komen.
Als het gesprek / contact afgelopen is , ga dan weer in de hoge versnelling naar het volgende.

Bianca de Wit
9 years ago

Ik houd helemaal niet van netwerken, of moet ik zeggen hield…
Want ik moet zeggen dat hoe meer ik het doe en ik merk dat mensen het leuk vinden wat ik heb te vertellen en dat mensen mij leuk vinden, vindt ik het eigenlijk steeds leuker worden.
Niet dat ik nu graag ga, maar de drempel om naar netwerkbijeenkomsten te gaan wordt al wel steeds iets kleiner.

Graag leer ik natuurlijk hoe ik die drempel helemaal kan verwijderen!

Groet,
Bianca

Monique Timmermans
9 years ago
Reply to  Bianca de Wit

Heel herkenbaar Bianca, ik hield er ook niet van, (kwam omdat ik het eng vond) maar merk dat ik het zo fijn vindt om met gelijkgestemden te brainstormen, en het positieve effecten heeft.

Het is toch nog steeds een drempel (mindsetting) die steeds lager wordt voor mij. Het is zoiets als doen en mezelf openstellen dan gebeuren en wonderen. Het is fijn om op deze manier bij te dragen in deze wereld.

Koen Snoek
7 years ago

Ik heb een snelle babbel, maar ben nog niet een hele goede netwerker…

Toch heb ik op de Business Bootcamp geleerd om gericht te netwerken. Deze manier van netwerken wil ik meer gaan uitbreiden. WOW… wat voelde echt goed.. en het was zo makkelijk. Dank voor die ene tip, ik wil me hier graag meer in verdiepen.

Een muzikale groet,
Koen

Suzanne Trieling
8 years ago

Netwerken is voor mij als een introvert persoon toch nog steeds een lastig iets. Het is niet mijn favoriete ding om te doen maar ik zie wel de noodzaak ervan en dus doe ik het gewoon. Weer uit je comfortzone treden en het gewoon doen! En ik moet zeggen dat het wel steeds makkelijker wordt. Wie weet ga ik het ooit nog leuk vinden ook.

Marloes van der Kamp
9 years ago

Ik vind het nog lastig om op mensen af te stappen en ik ga ook nooit naar netwerkbijeenkomsten. Maar ik ben wel bij de Business Bootcamp geweest, en ik kom ook naar de Networking Masterclass volgende maand.
Het is fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die koudwatervrees hebben/hadden. Ik ga vast heel veel leren, en ik hoop vooral dat ik het leuk ga vinden en er minder tegenop ga zien.

Monique van der Schans

Ik vond en vind netwerken nog steeds lastig. Toch gaat het me steeds beter af, doordat ik de tips van Nisandeh mondjesmaat toepas.

Wat mij altijd helpt om toch vooral naar netwerkbijeenkomsten te gaan, is samen met iemand die ik goed ken ernaar toe te gaan. Op de een of andere manier lukt het mij dan beter om mensen aan te spreken. Klinkt wellicht raar, maar mij helpt het…

Ik ga nu ook met een doel: minimaal 3 leuke gesprekken waarbij ik mijn visitekaartje achterlaat voor een nader contact. En als het gesprek nergens toe leidt en het loopt niet echt vlot, bedank ik mijn gesprekspartner netjes voor het gesprek en ga door naar de volgende.

Ingrid Louwerse
9 years ago

Ik vind netwerken het leukste onderdeel van mijn “werk”. Goed om andere ideeën en inzichten te horen maar ook de gewone ontmoeting ervaar ik als een verrijking. Mensen helpen zit in mijn natuur en ik zou het niet anders kunnen of willen. De overgang naar het zakelijke vind ik vervolgens erg lastig daar ligt mijn uitdaging!

Erik Poisquet
Erik Poisquet
9 years ago

Netwerken wordt nog teveel gezien als het uitwisselen van naamkaartjes en/of het linken op social media.

Wanneer je oprecht interesse hebt in anderen, in mensen, dan doe je vanzelf aan het “echte” netwerken: kijken wat je aan de ander kan geven.

En dat geven kan op 2 manieren:
– kijken hoe jij met jouw netwerk de ander kan helpen;
– de ander de mogelijkheid bieden om jou te helpen.
Dit laatste wordt vaak vergeten: mensen helpen graag mensen.
En door te vragen geef je hen de kans om jou te helpen.

It’s all in the beehive game 😉

Sandra de Leeuw
9 years ago

Ik zie altijd een beetje op tegen officiële netwerkbijeenkomsten, omdat veel mensen er vooral zichzelf presenteren en helemaal niet zo gericht zijn op wat de ander bezig houdt. In een informele setting gaat netwerken me juist heel goed af. Als organisatiecoach gaat het mij vooral om de vraag: Wat houdt je bezig en waar kan ik je/jullie mee helpen? Als die vraag centraal staat, dan voel ik me op mijn gemak. Maar als iemand op een netwerkbijeenkomst vooral zijn verkooppraatje staat op te dreunen, dan haak ik echt af.

Eline van de Veen
Eline van de Veen
9 years ago

Bij het netwerken zoek ik naar een gemeenschappelijk maatschappelijk doel binnen mijn werkveld. Bv ik ontdek dat we beiden een bijdrage willen leveren aan natuurbehoud. Op dat gemeenschappelijk onderwerp kijk ik of ik hulp kan aanbieden of samen kan werken.

Dominique van de Wijgaart

Netwerken… Sinds de Business Bootcamp ben ik altijd nieuwsgierig naar datgene dat de onderneming/ ondernemer bijzonder maakt.
Door je daar op te richten, is het makkelijker om andere mensen daarmee te helpen. Je kan veel gerichter doorverwijzen en koppelen.

Sin Declerc
9 years ago

Ik netwerk graag. Omdat er soms echt pareltjes van mensen te ontmoeten zijn. Netwerken dient niet om te verkopen, maar om mensen beter te leren kennen. Verkopen werkt anders.

4/5 de van de zaal denkt niet goed te zijn in netwerken. Hoewel er niets griezeligs aan is: ga per twee, werk tafeltjes af en sla een praatje met een onbekende. Klikt het, vraag dan een 1 op 1 afspraak de week erop om elkaar beter te leren kennen. Nog steeds niet om te verkopen. Maar om een oprecht gesprek te voeren. Klikt het niet, dan gebruik je een standaardzin om naar een volgend tafeltje door te schuiven.

Is de 1 op 1 eens succes? Dan gebeuren er twee dingen: of je gesprekspartner wordt spontaan een klant, of hij/zij zal je in zijn/haar netwerk aanbevelen.

Hester Hool
9 years ago

Wat bij mij werkt is om mijn doelgroep, die ik reeds succesvol help, te vragen of zij ook andere collega’s kennen die mijn hulp zouden kunnen gebruiken.
Ik help slechts een selecte groep mensen die allemaal dezelfde visie hebben en ook elkaar willen helpen.

Heb een breed dienstenpakket wat ik gedeeltelijk zelf invul en deels ook uitbesteed aan andere professionals.
Kwaliteit, service, resultaat staat bij mij hoog in het vaandel en dit verwacht ik ook van de mensen die ik inschakel als ik diensten uitbesteed.

Op deze manier creëer ik een hele goede, vertrouwelijke band met mijn klanten. Voel mij gedeeltelijk ook zelf verantwoordelijke voor hun succes. Daarnaast heb ik ook met de andere professionals die ik inschakel een goed contact.

Het lijkt meer op een soort mastermind groep. Je leert van elkaar en gaat voor het zelfde doel en iedereen heeft er voordeel van…

Harold Meerveld
9 years ago

Sinds de start van mijn onderneming heb ik leren netwerken, niet zo lang dus nog. En ik leer nog steeds 🙂 Ook maak ik fouten merk ik. Maar dat vind ik niet zo erg, want dat leert sneller.

Ik heb vooral op de Business Bootcamp geleerd het leuker te vinden. Met name door de netwerk spellen en de pauzes waarin genoeg ruimte is om het te doen, en het ook te oefenen.

Belangrijkste netwerk lessen voor mij als introvert:

Gewoon doen en vooral vragen stellen
Kijk verder dan alleen de persoon zelf en zoek naar synergie
Luister goed naar de ander, vat samen wat de ander zei. Check of het klopt.
Bijna altijd is er wel iets te bedenken wat win/win is.
Plan netwerk momenten in
Online netwerk contacten offline verzilveren is ontzettend leuk!

Maar zoals ik al zei, ik ben een beginner, dus zal vooral kijken naar jullie ervaringen!

Maurits Riton Logtenberg

Persoonlijk geloof ik dat netwerken ook net als een relatie een “klik” moet bevatten. Als ik geen klik heb dan gaat het niet werken. Maar netwerken is ook geven en nemen, beide partijen moeten er beter van worden. “what’s in for us!!!

Anke Fokkens
9 years ago

Om eerlijk te zijn ben ik best goed in netwerken. Ik vind mensen leuk, ben nieuwsgierig en geef graag. Als ik niet op pas blijf ik geven 😉 Ik heb net geleerd dat vragen ook ontzettend goed werkt. Ik heb een nieuwe website gemaakt. Ik ben nog niet helemaal tevreden en heb via linkedin mensen benaderd om mij feedback te geven (in ruil voor een e-book, dat dan weer wel). Er hebben inmiddels al 75 mensen gereageerd en ik heb zulke fijne complimenten maar ook hele waardevolle tips gekregen! Als antwoord stuur ik het e-book en vraag hen wat ik voor ze terug kan doen. Daar komen ook weer mooie dingen uit.

Hellen van Knippenbergh

In my physiotherapy practice clients come in and while we deliver quality people talk about it.

For my second business, helping people to get old healthy and good looking, I did a lot of wrong things. I looked for clients, not friends first. I talked with the wrong target audience, but through Open Circles I found THE RIGHT PATH . Step by step I learn, and implement. Giving , what I do automatically in my practice, is different in my second business. I’m taking action in a better way now, helping people with their wants.

Thank you Open Circles, Nisandeh and Vered.

George Begemann
9 years ago

This training we are doing is also helping me to reflect and ask myself the question why the successes I had happened. Many of them were in my very early days, when I dared to follow my gut; my intuition. Somehow working for a multinational can make that confidence disappear… 🙁

Networking, as defined here, was second nature. Never thougth about it. On my way home, when passing a ‘friend’ I would often just stop and walk in. We would talk about his business and I would offer a listening ear. Some way or another orders would materialize. But that did not feel like ‘working’.

I like to share the knowledge and experience I have. It is what I have to offer, together with my smile and my positive energy.