Tegenwind als opstap naar succes

3183 views | 64 reacties |
shares

Jouw succes, daar gaan wij voor bij Open Circles Academy. Jouw succes op zakelijk, financieel en persoonlijk vlak.

De laatste tijd brengt onze aanpak ons ook veel succes.  Je zou bijna denken dat het allemaal vanzelf gaat en altijd is gegaan. Het tegendeel is waar.

Ik heb mijn portie tegenwind mee mogen maken. Verkeerde beslissingen genomen, zaken achterwege gelaten, met als gevolg geworstel en zorgen.

En toch, die tegenwind heeft ons gebracht waar we nu zijn!
Oftewel, ik heb geleerd van mijn fouten en ze kunnen inzetten als opstap voor succes.

In een interview in het Financieele Dagblad van afgelopen zaterdag lees je meer.
Het beschrijft uitgebreid de tegenwind die ik heb ervaren – want het is belangrijk om te weten welke beslissingen hebben bijgedragen aan het mislukken.
Minstens even belangrijk vind ik het om lering te trekken uit de mislukkingen en ze te gebruiken als opstap voor succes.

Klik hier om het volledige artikel te downloaden

Nu is mijn vraag aan jou: met welke tegenwind ben jij geconfronteerd in je onderneming en wat heb je gedaan om dit tot een succes te maken?

Deel jouw ervaringen in het onderstaande commentaarveld, zodat we er allemaal van kunnen leren en er ons voordeel mee kunnen doen.

En breng deze blog post onder de aandacht bij je contacten via LinkedIn, Twitter en Facebook.

Op jouw succes, Nisandeh

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
64 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karin Hogenboom
11 years ago

Ik ben recent begonnen met mijn eigen bedrijf, sinds maart. En ik ben blij dat eerst de Business Bootcamp op mijn pad kwam en ervaar veel steun van de tips die ik steeds ontvang. Ik geef cursussen om weer te leren zien zonder bril of lenzen en begeef me echt op onbekend terrein. Bijna niemand heeft ervan gehoord dat je je ogen zelf kunt herstellen. Ik zie het als mijn missie mensen hiermee bekend te maken, maar het valt af en toe niet mee. Ik heb inmiddels meerdere cursussen gegeven, maar vaak met 2 of 3 mensen. En dan haal ik weer een hoop moed en vertrouwen uit een opmerking van Nisandeh bij ‘Elements of Succes’ dat de weg naar succes eerst horizontaal loopt en opeens stijgt hij de lucht in. En zo komen er steeds weer mensen op mijn pad die me verder helpen en heb ik laatst een fantastische cursus gedaan om veel mensen op mijn website te krijgen. Want mijn huidige website is geen goede daarvoor, maar ik ga een tweede aanvullende website maken, ben al hard bezig. Ik had nooit gedacht dat een eigen bedrijf hebben zo leuk en leerzaam kan zijn. Mijn dank is groot aan ieder die me steunt, onderwijst, inzichten geeft en me verder op weg helpt.

Krista Steenbergen
8 years ago

Wat stoer dat je zo innovatief bezig bent! Kan me voorstellen dat mensen liever een quick fix willen en weinig moeite willen doen om zelf te genezen. Geloof in jouw revolutie! 😛

Karine
Karine
11 years ago

Karin, echt TOP dat jij je richt op het op deze manier herstellen van ogen/zicht, ik weet dat dit werkt!

Mariëte Verlaan
11 years ago

Hallo Karin,
Wat een plezier. Ik denk nog vaak aan jou en wat je me uitgelegd hebt over het zien tijdens de Breakthrough to Success.
Je hebt me geprikkeld om zo ontspannen mogelijk te kijken en ik zet mijn bril (om in de verte te zien) steeds minder vaak op. En het resultaat… ik zie echt veel beter!
Bedankt voor het delen van jouw passie en veel succes,
Met een zonnige tuingroet, Mariëtte

Judith van Lohuizen
11 years ago

Dank je wel Nisandeh. Je verhaal is inspirerend! Het geeft de moed om door te gaan omdat je weet dat het bij bijna niemand zomaar vanzelf gaat.
Ik moet zo vaak denken aan Edison en zijn gloeilampen. Bij een mislukking denk ik dan, dat was weer een gloeilamp, weer een stukje verder, bij Edison was het uiteindelijk ook een keertje raak!

Anouk Plantinga
Anouk Plantinga
11 years ago

Een hele goede reminder, Judith! Dank je.

Ingrid
11 years ago

Het eerste woord dat bij mij opborrelt bij het lezen van je interview is ‘Halleluja !”. Vraag me niet waarom. Of toch wel.

Jij durft (berekende) risico’s nemen én je blijft geloven in je aanpak, je filosofie. En hard werken uiteraard :-).

Geven om te ontvangen. Ik geloof daar rotsvast in. Het gebeurt al op kleine schaal. Het moment is daar om een paar versnellingen hoger te schakelen. Samen met mijn collega-coach Carine Verbelen geef ik bv. een gratis workshop rond persoonlijk leiderschap…te kleinschalig nog…but we will get there, that’s for sure !

Toch eens een Business Bootcamp volgen bij jullie …

Monique Appels
Monique Appels
11 years ago

Goed verhaal maar voor mij niets nieuws natuurlijk 😉

Door jou, Nisandeh, ben ik ook gratis workshops gaan geven. En inderdaad: het werkt. Alleen heb ik nog te weinig vervolgopdrachten. Ik begrijp dat dat tijd nodig heeft en die tijd neem ik.

Ik ben er – na de seminars bij Open Circles Academy – meer dan ooit van overtuigd dat je moet blijven volhouden als je ergens in gelooft. En ik geloof erin. Zo sterk zelfs dat ik nu voor het eerst in mijn leven als ondernemer iets doorzet ook als het niet direct succes oplevert. Hiervoor haakte ik snel af met als gevolg dat niets een succes werd. Ik moet daar heel hard voor werken want het komt mij niet van nature aanwaaien. Maar ik ben vastberaden en dat is het begin van alles……

Esther Verwoord
Esther Verwoord
11 years ago
Reply to  Monique Appels

Wat voor workshops geef je Monique?

Rick van Elmpt
Rick van Elmpt
11 years ago

Mooi artikel. Microsoft doet dat ook. Die geeft nu bijvoorbeeld een probeerversie uit voor de Mac.
Trouwens wat vind je van de uitspraak: Stilstand is achteruitgang?

Marijke Willems
8 years ago
Reply to  Rick van Elmpt

Ik denk dat je soms juist even stil moet staan om te bezinnen en om overzicht te creëren. Maar dit moet bewust stilstaan zijn. Als het onbewust is of als copingstijl, dan is het achteruitgang. Net als te lang stilstaan, dan hobbel je achter de feiten aan.

Nicole Nagelgast
6 years ago

Wauw! Heel mooi gezegd. Ik denk dat veel mensen daar tegen aan lopen. Als het even tegenzit of je gewoonweg niet weet hóe je verder moet, dat verlamt. Het eerste halfjaar van 2015 heb ik mij helemaal suf gewerkt, ik dacht dat dat moest.

Het gevolg was dat ik volledig was uitgeblust en het plezier van de opdrachten niet meer voelde. In dat eerste half jaar heb ik dus niet bewust stilgestaan bij alles wat er gebeurde en wat mijn strategie was. Zoals jij al zei: je hobbelt achter de feiten aan en je wordt geleefd i.p.v. dat jij in controle bent van je eigen leven.

Harry
11 years ago

Ja, tegenwind is af en toe beter dan windstilte. Zelf heb ik dat ook regelmatig ervaren dat er een enorme potentiële energie vrijkomt als zaken anders lopen dan gepland.Het heeft dan weinig zin om te blijven hangen in het verleden of jezelf nog meer zorgen te maken over de toekomst. Net als een zeiler is het de kunst om die tegenwind achter de zeilen te krijgen en daar je voordeel mee te doen. Na veel ICT ondernemingen (met veel mensen) focus ik me nu op processcoaching en geef ik o.a. les (ik ben 63) aan HBO studenten en ik merk dat ik iedere dag leer! Dat lesgeven zo inspirerend is zou ik nooit heben ervaren zonder die tegenwind. Harry Kippersluis

Robert Benninga
11 years ago

Dear Nisandeh, Vered and Open Circles Team. Congratulations with this very fine article. It does justice to all your great efforts and contributions in market approach, sincere interest in the needs of your clients, the content of your courses and the wonderful inspiration & powerful instruments you all give to thousands. Let’s keep going, growing anf flowing to all of our next steps in our personal and professional lives. Bravo! Robert Benninga

Debbie Houtman
11 years ago

Tegenslagen heb ik genoeg meegemaakt de laatste jaren en dan kan ik natuurlijk naar de crisis wijzen, maar ik ben het natuurlijk gewoon zelf! Het afgelopen jaar ben ik gelukkig in aanraking gekomen met Open Circles Academy en heb ik al een heel aantal trainingen gedaan. Dat heeft behoorlijk wat impact op mij en mijn aanpak gehad.

Op dit moment heb ik even een trainingenstop om nu het een en ander in praktijk te brengen. Ik heb daar heel veel zin in, maar vind het ook eng aangezien ik knopen doorhak die gevolgen zullen hebben waar ik de uitkomst nog niet van kan overzien.

Zo heb ik gisteren voor het eerst in 8 jaar het lidmaatschap van mijn activiteitenclub verhoogd en de leden daarvan per brief op de hoogte gesteld. Vandaag komen natuurlijk de eerste opzeggingen al binnen, brrr, wat gaat er gebeuren en waar gaan we naar toe.

Ik ga er vanuit dat de meeste leden Ugo4it leuk genoeg vinden om 10% meer te betalen en dat degene die afvallen toch al niet zo’n grote (of helemaal geen) positieve bijdrage leverden aan de club. Ik ga er dus vanuit dat we een totale opschoning zullen krijgen, waarbij ik financieel niet al te veel zal verliezen en de club waardevoller zal maken dan ooit.

Nieuwe leden komen dan straks in een frisse en levendige club met gemotiveerde leden die een belangrijke bijdrage leveren aan het voortbestaan en de vrolijkheid van de club.

Naast deze beslissing ben ik ook druk bezig met internet marketing en andere geldstromen aanzetten zodat die straks het eventuele verlies kunnen opvangen en er voor kunnen zorgen dat de club hoe dan ook kan voortbestaan. Voor veel mensen is de club namelijk een belangrijke thuisbasis voor een druk en gezellig sociaal, maar soms ook zakelijk netwerk.

We zullen doorgaan…..

Groetjes Debbie

Marga Sijm
9 years ago

Mijn grootste tegenwind was ik zelf…. Net gestart als deeltijd ondernemer met een Transformatie praktijk was ik veel te enthousiast en niet gefocust. Het hebben van weinig cliënten maakte me erg onzeker, onzekerheid die ik ook meenam in de gesprekken met de clienten.
Het beste wat ik tot nu toe heb gedaan is de trainingen volgen van Nisandeh en Vered, vooral de laatste: Breakthrough to Success.
Mijn doelen worden scherper, de tools die worden gegeven bruikbaarder en ik voel mij vooral gesteund.

Veel dank hiervoor!

met welke tegenwind ben jij geconfronteerd in je onderneming en wat heb je gedaan om dit tot een succes te maken?

Krista Steenbergen
8 years ago
Reply to  Marga Sijm

Oef ja onzekerheid heel herkenbare tegenwind! Heb ook de Breakthrough gedaan, en dat heeft zeker geholpen! Maar het blijft keer op keer op nieuw iedere dag ergens doorheen breken! Thanks voor de reminder!

Annemarie Bergh
11 years ago

In de aanloop naar de start van mijn bedrijf Weight & Mind en nu, tijdens de eerste maanden, heb ik véél tegenslag ervaren. Tegenslagen die ervoor zouden kunnen zorgen dat ik niet meer doorging. Maar na even uithuilen, stond ik weer op. Groter en sterker dan voorheen en weer een stukje wijzer! En de grap is dat het werkt! Nadat ik weer was opgestaan, stond ik weer open voor nieuwe inzichten en nieuwe paden en plots was daar de oplossing!
Dat Nisandeh zijn manier van werken en denken deelt, helpt mij enorm! Het sterkt mij om door te gaan en ik weet: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Wat kan ik anders doen en ik pak de draad naar het opbouwen van een waardevol bedrijf weer op!

Petra van der Hoeven
7 years ago

Beste Nisandeh,

Bij toeval stuitte ik op bovenstaande blog. Ik wil je graag mijn complimenten geven! Het is de uitdaging om naar ons ‘inner voice” te luisteren!! Jouw bijdrage biedt dan ook veel herkenning!

Graag bericht ik je over het zeer bijzondere boek van Leo van der Hoeven, getiteld Boek Opstaan in het donker (subtitel Wake up Hero!).

Zijn biografie gaat over bovenstaande thema’s, over business, geld, succes, the sky was the limit, daarna meerdere grote tegenwinden…. wat leidde tot de grote ommezwaai in zijn, ons leven!

Boek Opstaan in het donker, wordt door lezers een pageturner genoemd, en ontving al veel lovende kritieken. Afijn lees de reviews op Managementboek en op bol.com.
Het boek krijgt de hoogste score van 5 sterren.
Een grote aanrader dus om te lezen!

Wij vernemen na het lezen zeer graag de bevindingen.

Ik wens je met jouw activiteiten veel succes toe!!

Hartelijke groet vanaf Mallorca, Petra van der Hoeven

Renée Daniëls
11 years ago

Ik heb nooit tegenwind, wel veel leermomenten. 🙂

Logischerwijs geloof ik ook niet in verkeerde beslissingen. Tenminste: als je die neemt op basis van de kennis en ervaring die je op dát moment bezit. Achteraf kun je misschien concluderen dat er betere beslissingen mogelijk waren geweest, maar dat is alleen maar mogelijk omdat je achteraf meer ervaring en kennis bezit dan op het moment van het nemen van de beslissing. Waarschijnlijk mede op basis van de uitkomst(en) van je beslissing. 😉 Het spreekwoord is niet voor niets “hindsight is always 20/20”.

“Fouten’ geven feedback en zijn het begin van mogelijke groei. De afwezigheid van ‘fouten’ – zelfs als dat per ongeluk gaat – zorgt in de meeste gevallen voor stilstand of zelfs achteruitgang, met name als perfectionisme ‘in the mix’ zit. Er bestaat niet zoiets als een ex-perfectionist, maar ik doe elke dag erg mijn best de allereerste te worden. En ondertussen leer ik me rot! 🙂

Groeten, Renée Daniëls

Anna Sofia van Hooijdonk

Als tegenkracht je toelacht!!

Zo zou ik mijn ervaringen van tegenslagen willen benoemen. De tijd heeft mij geleerd dat al mijn tegenslagen (en ik heb er vele gehad) me uiteindelijk ook gebracht hebben waar ik nu ben. En…. ik ben er sterker door geworden en gegroeid!

Al vroeg in mijn werk binnen de gezondheidszorg werd ik geconfronteerd met de wijze waarop met sterven en dood (met name in ziekenhuizen) werd omgegaan, aandacht voor emotionele wonden, tijd voor echte verwerking, was er nauwelijks. Niet alleen voor de patient en zijn naast betrokkenen, maar ook voor de zorgverleners zelf.

Dit heeft mij doen besluiten een, voor die tijd, uniek initiatief neer te zetten: Een huis waar mensen Gezond ziek konden zijn, waar konden leven en sterven en waar de naast betrokkenen net zo belangrijk waren als zijzelf.
Mijn man en ik begonnen zonder geld, met een idee en een “bedrijfs” plan en binnen enkele maanden hadden we een pand, vele giften en donaties, mensen die bij ons wilden werken en ook de zorgvragers dienden zich aan. Het initiatief groeide in 8 jaar uit tot een goedlopende organisatie. Doch nadat mijn man plotseling stierf, veranderde alles. Alles wat we hadden opgebouwd ontglipte mij. En uiteindelijk was ik niet alleen mijn man, maatje en collega, maar ook mijn baan, huis en mijn toekomst kwijt. Het koste me de nodige kracht en energie om weer vanuit het niets te herrijzen, maar dit lukte. De wetenschap dat ik mijn man verloren had, maar zijn liefde niet kwijt was, leerde mij het pad der wonderen opnieuw kennen.
Inmiddels ben ik opnieuw oprichter van een uniek initiatief en werk daarbij aan de realisatie van een Gezondheidsboerderij!
Mijn bedrijfsfilosofie?
Het gaat om het kunnen Geven, Ontvangen en Delen!

Renée Daniëls
11 years ago

Jeetje, Anna Sofia: Respect met een hoofdletter R!

Groeten, Renée Daniëls

Anouk Plantinga
Anouk Plantinga
11 years ago

Jee, wat een tegenslag en wat een kracht tegelijkertijd.
Dat jouw initiatieven maar een groot succes mogen worden! En dat je je door de liefde gedragen mag voelen.

Marco te Kloeze
11 years ago

In het verleden heb ik een eigen bedrijf gehad en was ik afhankelijk van 4 grote klanten. 3 van de 4 gingen falliet en dit maakte me erg kwetsbaar. Grote les, risico spreiding, meer klanten, blijven acquireren , meer uitbesteden en samenwerkingen aangaan om zodoende grote accounts te bedienen.

Ada Gussinklo
11 years ago

En….. zelfbelemmeringen wegnemen.

En dan actie!

Anouk Plantinga
Anouk Plantinga
11 years ago

Gaaf artikel, Nisandeh! En een lekker actieve foto!

Mijn praktijk heb ik jaren geleden uit praktisch oogpunt opgericht (i.v.m. ziekenfonds). Doordat ik er te weinig mee verdiende (lees: te weinig mee deed), is het twee jaar geleden opgezegd.
Wat mijn grootste tegenwind is (geweest), ben ikzelf en het idee dat het allemaal niet zo´n zin heeft. Ik heb ontzettend veel laten liggen doordat ik een gevoel van nutteloosheid had en me er niet echt toe kon dingen kansen te grijpen. Door de Bootcamp, maar vooral door de Financial Freedom Intensive en ook door de Write Your Book-cursus, heb ik daar enorm veel inzicht in gekregen.
Nu zie ik weer wat ik wil en wat ik kan (bereiken) en dat daar een eigen bedrijf bij hoort. Voor het eerst in mijn leven denk ik in de toekomst en begin ik de inspanning die daarmee samengaat, leuk te vinden. Ik merk dat ik verslaafd begin te raken aan het werk dat ik ervoor moet doen. Yes! Ik heb er zin in!

Krista Steenbergen
8 years ago

Haha herkenbaar en inspirerend Anouk!

Jane Haridat
11 years ago

Nisandeh, je bent een ongelooflijke inspirator en realist die een voorbeeld is om van te leren. Het werkt heel erg motiverend om te beseffen dat het opbouwen van een succesvolle business niet zonder slag of stoot gaat. Wat nog belangrijker is te beseffen dat het altijd weer mogelijk is om van een mislukking een groot succes te maken. En dat we daar zelf de creators van zijn en blijven.
Dit soort ervaringen geven mij persoonlijk altijd weer een stimulans om verder te stappen op de trap om, strakjes, zo de hoogste tredes te behalen en met een trots en goed gevoel mijn eigen succes te overschouwen en er volop van te genieten. Ik maak dankbaar gebruik van alle extraatjes die Nisandeh en anderen mij schenken om deze top te halen!!
En dat voelt goed. En ik pas het geleerde toe in de praktijk, met resultaat natuurlijk!!

Krista Steenbergen
8 years ago

De innerlijke tegenwind waar ik keer op keer mee geconfronteerd word is faalangst en ‘ik ben niet goed genoeg’. Maar het maakt ook steeds zo’n vuur in mij wakker om aan mijzelf en de wereld te laten zien dat ik het WEL kan! Steeds een andere strategie kiezen om ermee te dealen en vallen en opstaan! Hoe meer stemmen tegen mij zeggen dat ik het niet kan, hoe groter de kracht in mij groeit.

Marijke Faling
Marijke Faling
11 years ago

Ik besef vaak dat ik bij tegenslagen twee kanten op kan: me erbij neerleggen en misschien zelfs geloven dat ik niet beter verdiend heb, òf het als een uitdaging zien, als een stimulans om me meer voor mijn eigen doelen in te zetten. Vaak vind ik me aanpassen makkelijker of lijkt dat me logischer. Ondertussen weet ik dat dat een enorme valkuil is…

Helmy Kleinlugtenbeld
9 years ago

Mijn tegenwind is een opeenvolging van mijn kind ernstig ziek, zelf reuma, 2 rechtszaken, enkele dierbaren verliezen, slechte verkoop van de zaak en schuldsanering. Vooral dat laatste heb ik mezelf aangerekend. Wat ik deed was tegen mezelf zeggen dat ik verantwoordelijk was voor die mislukking [terwijl we met 4 vennoten waren].

Nu heb ik geleerd: Succes is 100% inzet.
Aangezien ik me voor meer dan 100% heb ingezet, altijd, kan ik mezelf niks aanrekenen. Het heeft wel even tijd nodig om te beklijven, merk ik.

Tijdens de Business Bootcamps, Master Entrepreneur en Financial Freedom zijn er heel veel kwartjes gevallen [bakken vol].

Mijn angst.had vooral te maken met geld. Geld brengt een bepaalde zekerheid en geen geld onzekerheid. Ik heb altijd geleefd met veel onzekerheid en was bang voor het onbekende… zekerheid. Heel erg buiten mijn comfortzone.

In de Breakthrough to Success heb ik afgerekend met deze slechte gewoonte en sindsdien gebeuren er allerlei bijzondere dingen.

Een ding is zeker, mijn toekomst ziet er rooskleurig uit!!

Karla Mooy
Karla Mooy
11 years ago

Ik heb een cursus ontspannen opvoeden onwikkeld en losse workshops. Er komen echter nauwelijks mensen op af. Terwijl mijn e-zine goed gelezen en gewaardeerd wordt. Het brengt mij regelmatig aan het twijfelen over de hele onderneming, maar het Business Bootcamp en het materiaal van Leef lekker boek helpen mij om door te gaan. Ik heb nu een enquête verspreid onder mijn lezers om beter helder te krijgen waar ze vooral behoefte aan hebben. En dat geeft mij inderdaad weer nieuwe ideeën. Ik merk heel duidelijk dat als ik het wil oplossen, dan loop ik vast en als ik het accepteer en erin ontspan, dan komen weer de creatieve ideeën en zie ik weer mogelijkheden. Kortom, ik ga door! En het is fijn om ervaringen van anderen te lezen en te weten dat het bij anderen ook niet “vanzelf” gaat.

Nisandeh, ik ben blij dat ik het Business Bootcamp heb gevolgd, en nu je nieuwsbrief krijg, zodat ik je inspirerende artikelen kan lezen, dank je wel!

Maja
Maja
11 years ago

Het is een geweldig artikel, precies zoals ik de trainngen heb ervaren. Het bijzondere er aan is dat je zo over duidelijk laat zien aan iedereen die het wil zien, dat je van linker hersenhelft schuift naar je rechter. Die is zo goed ontwikkeld dat tegenvallers niet lang duistere momenten zijn maar kruispunten waarbij je jezelf een mogelijkheid geeft een aandere weg te gaan bewandelen. Misschien is het idee om een training te ontwikkelen waarbij mensen hun rechter hersenhelft gewoon weer eens even lekker kunnen gebruiken. Het is volgens mij wel een voorwaarde om bewuste miljonairs te krijgen

Tiny
Tiny
11 years ago

He Nisandeh,
Het blijft een leuk verhaal en stoer dat je het in het financieel dagblad deelt.
groeten Tiny

Martine Verweij
7 years ago

Mijn tegenwind is de mislukking van mijn eerste onderneming. De schulden van deze mislukking blijven me achtervolgen in mijn huidige onderneming. Ik heb deze mislukking tot een succes gemaakt, omdat ik me heb gerealiseerd dat ik niet genoeg weet over ondernemen om succesvol te kunnen zijn. Vanuit dit besef ben ik nu aan het leren hoe ik moet ondernemen en weet ik wat ik destijds fout deed. Deze fouten zal ik niet meer maken, waardoor mijn huidige bedrijf wel succesvol zal zijn.

Veron Goemans
11 years ago

Ja, eerst geven en dan ontvangen. Dat concept spreekt mij heel erg aan en pas ik ook zelf toe in mijn business. Het leuke ervan vind ik dat als je geeft, dat je daar dan zelf altijd blij van word. En wat is er nu leuker dan blij door het leven te gaan? Daarom blijf ik geboeid om Nisandeh te volgen in wat hij doet. Hij is een voorbeeld voor mij, een inspiratiebron. Tegenwind heb ik zelf ervaren in de economische crisis. Het aantal opdrachten voor interim management klussen zag ik drastisch dalen. Juist toen ben ik gaan investeren in mezelf. Ik ben mij volop gaan verdiepen in marketing. Een gebied waar ik altijd al door geboeid raakte. Nu ga ik binnenkort een boek schrijven. Ik ga ervan uit dat het boek succesvol wordt. We gaan het zien!

Anouk Plantinga
Anouk Plantinga
11 years ago
Reply to  Veron Goemans

Succes met je boek, Veron!

Lieve Leysen
11 years ago

Zes à zeven jaar geleden ging ik in zee met een goede vriend en richtten we een meubelzaak op met eigengemaakte banken. Ik had me altijd voorgenomen alleen een zaak te starten waar ik geen materiaal moest inkopen of stockeren. Maar dit voelde zo goed aan , dit moest gewoon lukken.
Na een jaar moesten we het failissement aanvragen.

Ik had mij (samen met mijn ex-man!) met mijn huis, dat nog in onverdeeldheid was, garant gesteld. Het huis moest worden verkocht. Mijn zoon die het bewoonde moest een andere woonplaats zoeken. Al mijn reserve was op.

Het faillissement had veel te maken met het wanbeleid van mijn partner, de zaakvoerder. Nochthans heb ik hem nooit echt verwijten gemaakt, alleen gewezen op zijn fouten.

Mijn familie begrijpt dit niet, maar uiteindelijk trof mij onrechtstreeks evenveel schuld.
Ik had mij onvoldoende op het avontuur voorbereid. Bovendien had ik onvoldoende de competentie van mijn partner gecheckt. Hij was een heel goede stielman, dat had ik gecontroleerd, maar van een zaak voeren kende hij niets en daar heb ik weinig of geen aandacht aan besteed.

Gaandeweg ontdekte ik ook dat er illegale praktijken werden toegepast en uiteindelijk wreekt zich dat. Daar kwam nog bij dat ik toen zelf onvoldoende kennis van bedrijfsbeheer had.

Deze les samengevat:
– bereid je voldoende voor
– onderzoek zoveel mogeljik (een gewoon businessplan is niet genoeg)
– heb zelf voldoende kennis van zaken
– wees niet te naïef of te dromerig.

Daarna heb ik zelf een cursus bedrijfsbeheer gevolgd (met succes), want ik was ervan overtuigd dat ik terug met een zaak zou starten. Deze keer goed en voldoende voorbereid.

Afgelopen jaar heb ik bij Nisandeh een bootcamp, de Master Entrepreneur en de Financial Freedom Intensive trainings gevolgd.

Per 1 januari 2011 ben ik gestart met een nieuwe zaak en volg het systeem dat Nisandeh mij heeft geleerd. Het is een langzaam maar zeker proces en het geeft veel voldoening dit op te bouwen.

Eind dit voorjaar start ik met de Business Elite Coaching van Nisandeh zodat ik regelmatig een push krijg en alert blijf , en volg ik de Passive Income in 28 Days.

Deze keer heb ik mij optimaal voorbereid en mijn zaak wordt een succes! 🙂

Marijke Faling
Marijke Faling
11 years ago
Reply to  Lieve Leysen

Lieve,
wat jij schrijft, dat herken ik heel goed.
ik check enkele gegevens héél grondig, en ga er dan min of meer van uit dat de rest dan ‘automatisch’ ook wel zal kloppen.
vaak voel ik intuitief zelfs heel goed aan dat ik nog wat kritische vragen zou moeten stellen, maar wil dan niet lastig overkomen.
en dàn loopt het mis.
daar kun je inderdaad heel veel van leren…

Anouk Plantinga
Anouk Plantinga
11 years ago
Reply to  Lieve Leysen

Hai Lieve.

Leuk om iets van je te lezen en je in het artikel uit de krant te zien! 🙂
Tjonge, lastige ervaring, maar mooi hoe je je verantwoordelijkheid neemt ervoor. Dat is de enige manier die werkt en waarmee je verder komt.
Ik zie je bij de Passive Income in 28 Days! En misschien een keer in een E-team?

Kees van der Stel
10 years ago

Het is net als bij het zeilen. Zonder wat tegenwind kan je niet goed laveren. In zaken doen en in het leven is het precies hetzelfde: zonder weerstand is er geen groei mogelijk. Denk ook aan het kuiken en het ei. Als het kuiken niet in staat is zelfstandig de eierschaal te breken heeft het geen overlevingskans.

Be the change you want to be. Kees

Marijke Willems
8 years ago

Grappig om te zien dat dit de dingen zijn die ik als meest belangrijke heb genoemd in het blogartikel waarin dit interview werd besproken. Alles is energie en waar je energie op richt dat groeit. Geven is een mooie voren van energie, dus laat maar groeien die business.

Manja Montagne
11 years ago

Ik heb een praktijk in coaching & counseling. Van de ene op de andere dag vielen mijn opdrachtgevers weg. Ik probeerde op de”oude weg”, door te gaan door de controle te houden en op mijn geld te gaan zitten. Nu ik dit loslaat ontstaan er allerlei kansen! Doodeng was het, maar nu stroomt de energie weer!
Er ontstaan allerlei ideeen en ik voel me meer relaxed. En de klanten komen weer.

Heleen Verduin
11 years ago

Inderdaad, ook mislukking leidt je waar je heen moet. Ik zou zeggen, juíst mislukking wijst je de weg. Ik ben nu niet succesvol op zakelijk gebied, qua geld is het zeuren. Maar ik ben bezig met de basis. Ik doe nu eerst wat er nodig is, ik maak mijn opleiding af. En dan verleg ik mijn focus naar uitvoeren van mijn plannen.
Het voelt soms als een mislukking, maar door goed te kijken naar de reden van deze mislukking weet ik waar ik heen wil en waar ik op moet focussen. Lang leve de fouten die maken, Zonder fouten geen leerproces!

Josephine Wierdsma
10 years ago
Reply to  Heleen Verduin

Hoi Heleen,
Kritisch naar jezelf kijken vind ik een pluspunt, maar ik denk dat je te hard bent als je het over mislukkingen hebt.
Je bent pas een mislukkeling als je achter de geraniums gaat zitten, terwijl je min of meer gezond in mind en body bent, en dan gaat zitten klagen dat er nooit iets leuks gebeurt. Of bedenk daar zelf nog maar een paar variaties op.
Zolang je zoekt, probeert en leert, is het volgens mij nooit terecht om over mislukkingen te spreken. Je hoeft jezelf niet naar beneden te halen omdat iets niet uitpakte zoals de bedoeling was.

En zo schrijf ik aan jou, wat ik ook aan mijzelf zou kunnen schrijven. Mild zijn over jezelf, voor jezelf, zelfs als het anders voelt.
Mijn tegenwind is mijn mindset over mijzelf. Overtuigd zijn dat ik niet waardevol bent sijpelt door in elk aspect van mijn leven. Die is zo hardnekkig low-energy dat na bijna 20 jaar er tegen/mee/naast te vechten ik er nog niet vanaf ben.
Ik heb sinds een paar maanden sterke hoop en een wankele overtuiging dat ik met 2 a 3 jaar min of meer van deze overtuiging af ben. Ik ken al veel van mijn potenties, kan ze al rijk visualiseren maar ik kan me voorstellen dat ik mijzelf nog aangenaam ga verrassen.
High-five, we zijn geweldig! (Ook al zijn we nog niet waar we wezen willen! So what!)

Helmy Kleinlugtenbeld
9 years ago

Mooi gesproken Josephine!
Ben het helemaal met je eens… nu wel tenminste.
Vorig jaar zou ik gezegd hebben: ‘Waar heb je het over? Een mislukking is een mislukking’.

Kees van der Waal
Kees van der Waal
11 years ago

Openheid voor inspiratie van nog meer ondernemers .. het blijft geweldig!

Ik zeg altijd “ik ben 2x miljonair, een keer in de plus en een keer in de min”. In 1998 legde ik met mijn vrouw de basis voor een regionaal beveiligingsbedrijf. In 3 jaar groeide dat uit tot een bedrijf wat bij de grote concerten ingehuurd werd maar ook bij begeleiding van speciale transporten. Geweldig leuk werk, afwisselend maar ook intensief. Ik heb toen mijn gezin behoorlijk verwaarloosd maar ook veel verkeerde keuzes gemaakt omdat alles gewoon sneller ging dan het geluid.

Na een flinke dosis pech en zelfs oplichting had ik met veel moeite een doorstartplan klaarliggen. Om iedereen te betalen maar ook om die honderd man aan het werk te houden.

Mijn grootste klant riep mij op kantoor en liet een enveloppe zien. De inhoud , een CD-tje, was gekraakt en had gaten gemaakt in de enveloppe. Ik herkende meteen het handschrift van een van mijn jongens. Toen de CD hoes helemaal open ging kwamen er 10 XTC tabletjes uit het randje vallen.. ik wist genoeg

Op dat moment stortte mijn wereld in. De details zal ik je besparen maar nog niet zo heel lang geleden kon ik me door dat akkefietje niet eens inschrijven bij de kamer van koophandel.

Ik heb geleerd van die fouten en ben gewaarschuwd, maar mijn vertrouwen in mensen heb ik niet verloren. Zonder dat vertrouwen kun je geen zaken doen. Of plezier beleven. En dat geef ik graag weg aan iedereen die het wil horen.

Gisteren heb ik de nieuwe versie van YESTERDAY BESTERDAY op youtube gezet. Als je weet wat jij wilt zie je slechts OPPOTUNITY en geen missing R’s (met dank aan VERED). Omdat het doorzettingsvermogen beloond wordt.

En als het niet gaat zoals jij wilt: 4 tips:

1. Neem verantwoordelijkheid
stop met klagen, geen niemand de schuld. Ook jezelf niet. Vertel wat er niet goed gaat en kijk wat jij anders had kunnen doen. Dit geeft jou kracht en je laat bij iedereen een positieve indruk achter

2. Vraag: Hoe?
Iedereen kan bedenken dat iets toch niet gaat lukken en zelfs argumenten noemen waardoor je dat op voorhand kunt aantonen. Denk daarom niet al te zeer in oplossingen waarvan je al weet hoe dat zal uitpakken. Stel jezefl en andere de vraag HOE?? en denk out of the box. Vraag een kind van 9 jaar hoe? en creatieve oplossingen voor jouw “grote mensen probleem”komen jouw kant op vliegen! ER IS GEEN BOX!!

BONUS TIP:
bedenk een doel voor jouzelf, je gezin of je team dat groter is dan de werkzaamheden… er is grote kans op meer inspiratie, creativiteit en samenwerken voor realistaie van grote dingen!

3. communiceer eerlijk
als je eerlijk bent over wat er niet goed gaat kan iedereen meedenken met een oplossing. Voor de hand liggende gesprekspartners zijn natuurlijk de bank of je verzekeringsagent maar denk ook aan je gezin, je concurrent, je klant of je leveranciers.. oplossingen komen soms uit onverwachte hoek.

4. Communiceer pro-aktief.

Wacht niet te lang! Neem vrijwel direct contact op wanneer je het vermoeden hebt dat je een afspraak misschien niet helemaal kunt nakomen. Ga liver niet uitleggen waarom iets niet lukt (smoesjes) maar excuses aanbieden is belangrijk evenals verantwoordelijkheid nemen. Bevestig bovendien dat je er alles aan gaat doen om zaken in de toekomst te voorkomen en zelfs wat je gaat proberen om dit toch nog voor elkaar te krijgen.
Initiatief toenen en vragen om medewerking geeft een enorme mogelijkheid voor een betere rlatie.Tijdig waarschuwen biedt de gelegenheid om mee te dneken aan oplossingen di evaak voor het oprapen liggen als je het maar bespreekt.

Dit werkt voor iedereen in je leven , ook voor schuldeisers, personeels, belastingdienst en je klanten..

Als je deze tips hanteert zul je merken dat klanten vaker terugkomen, meer reclame voor je maken en sneller betalen. Je krijgt betrokkenheid en medewerking van alle kanten.
Je staat er niet (meer) alleen voor en dezelfde bezwaren kun je ineens makkelijk het hoofd bieden. Dat scheelt kopzorgen en slapeloze nachten. Zo kun je een schuldsanering, faillissement of zelfs scheiding voorkomen. Je gaat meer plezier halen uit alles wat je doet..

Kijk maar naar Nisandeh..

ENJOY SUCCES!

Mariëte Verlaan
11 years ago

Hallo Kees,
Wat gaat het lekker bij jou! Heerlijk om te horen en dank voor je wijze woorden. Droom, doel en doorzettingsvermogen 😉
Ik ga je blog over het kasteel lezen. Eens kijken of je er een tuin bij hebt en woont.
Met een zonnige tuingroet, Mariëtte

Marijke Willems
8 years ago

Bedankt voor je verhaal en de lessen die je er uitgehaald hebt. Ik heb veel bewondering voor mensen die op verschillende manieren naar tegenslag kunnen kijken. Harde lessen zijn vaak de lessen waar je de meeste wijsheid uit kunt halen. Je hebt ze niet voor niets geleerd als je de lessen in de ogen kunt kijken en je er vervolgens iets mee kunt en gaat doen. Ik gun je veel voorspoed met je geleerde lessen en dank voor het delen!

Rik Konings
11 years ago

Hee Kees,

Sterk verhaal! Inspirerend, hoop dat de redacteur van FD de reacties op Nisandeh zijn blog ook leest.

Groetjes Rik

Kees
11 years ago
Reply to  Rik Konings

😉 dank je wel Rik!
re: FD.. vast wel. Veel belangrijker vind ik de eerste regel van mijn reactie. Doe er wat mee en het helpt je echt verder. In jouw geval .. geef het lekker weg! Jij hebt mijn tips niet nodig.

Vind je het leuk om meer inspiratie door te geven? kijk mijn blog over de vraag “hoe kan ik in een kasteel wonen?”
mijnmkbcoach.wordpress.com/2011/01/28/kasteel-hoe/

Krista Steenbergen
8 years ago

Ha Kees,

Bedankt voor het delen van jouw ervaring en tips!

Marlies van der Velde
Marlies van der Velde
11 years ago

Mooi verhaal. En ik realiseer weer opnieuw dat ondernemen gaat over hoe je een bepaalde mindset managen. Hoe kijk je naar je eigen ondernemerschap? Als een pad dat tot succes moet leiden? Als een pad dat je laat zien wie je bent? Ik merk dat het lastig is alle fouten te blijven zien als een opportunity for the next step. Maar ik word er steeds een stukje beter in!
Groeten Marlies van der Velde

Romeo Haas
11 years ago

Mijn lijfspreuk is
Niets kan mij breken,NIETS
Een van mijn belangrijkste rolmodellen
Is wijlen mijn Moeder 
een vrouw die een week na mijn geboorte ziek werd
En nooit meer beter is geworden.
Ze was 18 en mijn vader 20.
Mijn vader kon de situatie niet aan en nam de benen.

Ik werd dus een week na mijn geboorte al crisismanager.
Na anderhalfjaar heb ik de dood (die kwam flirten) weggejaagd
Volgens mij is de dood heel erg geschrokken en gevlucht naar ver.
Want Ik heb in mijn leven twee keer in een auto gezeten die over de kop ging
En beide keren zonder een schram er weer uitgekomen.
Ik ben twee keer met de dood bedreigd waarvan een keer door een berover met opgetrokken pistool op nog geen meter afstand.
De psycholoog of wijsneus in mij heeft steeds de situaties kunnen managen.
Bescherm engelen waren altijd paraat en behulpzaam.
Ik zoek dit soort situaties nooit zelf op. 
Als tegenslagen op mijn pad komen dan denk ik aan mijn moeder
Die door haar ziekte een haast bovenmenselijke veerkracht ontwikkeld had.
Bij tegenslagen haal ik moed uit mijn zelfgewonnen doodstrijd als baby
En uit de veerkracht die mijn moeder steeds demonstreerde.
En dan is er nog de zeer krachtige credo: Alles is tijdelijk!
Vaak gooi ik ook mijn spirituele overtuiging in de strijd
Het leven is een paradox : Het gaat slechter als het goed gaat en het gaat beter als het slecht gaat.
Problemen en tegenslagen vormen een mens en kunnen de zenuwen sterker maken
en mits op de juiste manier mee omgegaan werken als 
De wrijving die van een oester een parel maakt.
Ik las ook ergens : Problems? I crush them.
Zelf denk ik dat Aikido en Chi gong/tai-chi technieken ook als model gebruikt kunnen worden bij het omgaan met tegenslagen.

Anna Sofia van Hooijdonk
Reply to  Romeo Haas

Krachtige lessen en bijzonder levenswerk!
Wat heb je een bijzondere moeder als rolmodel!
Maar ja, je bent dan ook haar bijzonder kind!
En dus een bijzonder mens!
Groet,
Anna Sofia

Krista Steenbergen
8 years ago
Reply to  Romeo Haas

Wouw, bijzonder verhaal! Bedankt voor het delen!

Mariëte Verlaan
11 years ago

BALANS vinden en behouden is waar het in mijn leven altijd weer om draait. In mijn groei en ontwikkeling is dat de rode draad en is liefde, ruimte en vrijheid erg belangrijk. Droom, doel en doorzettingsvermogen inzetten om mijn passie op de juiste manier te laten werken voor mezelf, mijn bedrijf en anderen.

Het ‘hoe?’ is voor mij vaak een vraag en tegelijkertijd heb ik veel vertrouwen in het ‘nu’ en het natuurlijke verloop. De groeikracht zit in de wortels. Vandaar dat ik Feng Shui tuin en Create Destiny communicatie zo goed vind passen bij mij. Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal succesvol zijn als we doen waar we met passie voor kunnen gaan.

“Een mens is zo krachtig als een boom als hij maar durft geloven in zijn eigen droom”

Met een zonnige tuingroet, Mariëtte

Marijke Willems
8 years ago

Wat een mooie uitspraak Mariëte! Het heeft bij mij een poos geduurd om te kunnen begrijpen dat ik tegenwind als test moet zien, als mogelijkheid om mijn copingvaardigheden te kunnen oefenen en kunnen ontwikkelen.

Ik heb geleerd dat ik iets vervelend en stom en verdrietig mag vinden, maar dat ik er wel van kan leren, dat ik sterker word en ontwikkel naar een hoger level. In de situatie vind ik dit soms nog wel lastig om te kunnen blijven zien, maar ik weet dat het zo werkt.

Jeannette Bal
11 years ago

Deze tip had ik al meegenomen van de businessbootcamp en toegepast op mijn (nieuwe) magneet massage workshops.
Eerder al in Amersfoort gestart voor een prijs van 250 euro.
Wij wilden de mensen een “ervaringsdag” geven.
Verwend worden met lekkere lunchen, leren masseren en als “cadeau” magneet stenen, handboek en kleinigheidje leuk ingepakt. Hier kwamen te weinig deelnemers op.

Dus goedkoper gemaakt door alles uit elkaar te halen.
Workshop – lunch (zelf meenemen) – magneten naar keuze zelf aan te schaffen met korting voor 75 euro kennismaking in feb. en mrt. En zelfs 50 euro in Januari, voor de eerste aanmeldingen.

Nicole Nagelgast
6 years ago

Mijn eigen onzekerheid over de waarde van mijn product zit mij vaak in de weg. Hoeveel kan ik nou vragen voor een handgemaakt set design? Schrik ik ze niet af? Of dat ik juist niet goed uit kan leggen waarom mensen mij in zouden moeten huren. Oftewel, mijn elevator pitch heeft nog wat werk nodig.