Hoe je uitstekend beslissingen neemt

4224 views | 69 reacties |
shares


Oké, hoe kun je leren snel beslissingen te nemen?

Het eerste wat je moet begrijpen is dat géén beslissing nemen hetzelfde is als een slechte beslissing nemen, omdat je een geweldige kans zou kunnen laten liggen.

Misschien heb je de lancering van je product, je website, of wat dan ook uitgesteld. Je blijft maar wikken en wegen om de best mogelijke website te maken, over welke autoresponder service je moet gebruiken, welke profielfoto nu de beste is voor LinkedIn, etc.

Het resultaat is dat je al deze tijd besteed aan “denken” en niet genoeg tijd aan “doen”.

Het is tijd om daarmee te stoppen. Nu en voorgoed!

Denk eens aan alle dingen die je “gaat doen”, “moet doen” en “zou moeten doen” die je NIET doet omdat je te druk bent met jezelf afvragen: “Wat als ik de verkeerde keuze maak?”

Het is een goede vraag. Maar dit is wat ik heb geleerd…

Je kunt erop terugkomen en je eerdere beslissingen corrigeren.

Yep. Het is waar.

Wacht niet totdat de perfecte oplossing zich aandient. Wacht niet totdat alle omstandigheden juist zijn. Zeg niet: “Laat me er nog over nadenken”.

Als jij een belangrijke beslissing moet nemen en je blijft wachten tot het “perfecte moment”, blijf je eeuwig wachten. In de tussentijd laat je waardevolle kansen aan je voorbijgaan.

Leren beslissen is als leren schaatsen (of welke andere vaardigheid dan ook)  –  hoe meer je oefent, hoe beter je er in wordt.

Oefen iedere dag met het snel nemen van beslissingen over onbelangrijke zaken.

Bijvoorbeeld, wanneer jij tussen pasta en rijst moet beslissen, gebruik dan niet meer dan 5 seconden om te beslissen. Deze techniek heeft mij geholpen om ook belangrijke beslissingen makkelijker te kunnen nemen.

Geef jezelf vervolgens een deadline voor elke belangrijke beslissing die je moet nemen, zodat je die beslissing niet uitstelt.

Hier volgen 7 tips die je gaan helpen snellere EN betere beslissingen te nemen.

Sommige van deze ideeën gaan in tegen de volkswijsheid of het gezond verstand, maar… Alle succesvolle personen gebruiken ze – niet alleen om snelle, zeer goede beslissingen te nemen, maar ook om hun leven makkelijker te maken!

Tip #1 – JIJ staat op nummer 1
Wanneer je beslissingen neemt, wijs jezelf aan als meest belanghebbende.
Het is belangrijk dat JIJ er iets mee opschiet als resultaat van het nemen van de beslissing.

Tip #2 – Neem je eigen beslissingen
Als jij anderen beslissingen voor je laat nemen in plaats van je eigen beslissingen te nemen, maak je anderen tot de bestuurders van jouw leven. Het effect is dat jij leeft zoals zij denken dat jij moet leven.

Tip #3 – Neem verantwoordelijkheid
Wanneer je verantwoordelijkheid neemt, wordt het leven een stuk interessanter:

  • Als dingen niet volgens plan verlopen (zoals ze soms niet doen) ben je nooit een slachtoffer.
  • Je gaat onmiddellijk overwegen wat je anders kunt doen en hier actie op ONDERNEMEN.
  • Je bent vrij om – op welk moment dan ook – een andere beslissing te nemen.
  • Je bent voorbereid op de gevolgen, wat die ook mogen zijn.
  • Andere mensen respecteren je.
  • Je maakt het anderen gemakkelijker om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen beslissingen.

Tip #4 – Hoe gaat het uitpakken?
De meeste mensen willen weten hoe dingen uitpakken voordat ze een beslissing nemen.
Dit is een foute gedachtegang en is meestal contraproductief.
De wereld is chaotisch, onvoorspelbaar en er gebeuren constant onverwachte dingen.
Het is veel zinvoller om zaken stap voor stap aan te pakken.

Om een beslissing te nemen, hoef je alleen maar te weten wat de volgende, enkele stap is die je dichter bij je doel brengt. Pas ná het nemen van deze stap besluit je wat je volgende stap is.

Tip #5 – Evalueer en verbeter
Zodra je jouw beslissing hebt genomen en in actie bent gekomen, is het belangrijk om continu te evalueren hoe het gaat. Brengt wat jij doet je daadwerkelijk dichter bij jouw doel?

Zo niet…

Tip #6 – Je mag van gedachten veranderen
Als jij ooit een commitment hebt afgegeven voor iets wat niet langer nuttig is voor je, mag je dat commitment laten varen en een andere beslissing nemen.

Maar…

Tip #7 – Verander niet te snel van gedachten…
Succesvolle mensen nemen snel beslissingen, maar veranderen deze beslissingen niet zo snel. Onsuccesvolle mensen hebben de neiging om veel van gedachten te veranderen.

Betekent dit dat succesvolle mensen nooit van gedachten veranderen? Natuurlijk doen ze dat wel.
Ze weten dat het dom is om bij voortschrijdend inzicht vast te blijven houden aan oude beslissingen die niet meer voor ze werken. Ze nemen een ander besluit wanneer duidelijk wordt dat het doel dat ze nastreven niet langer relevant is, of wanneer er iets beters op hun pad verschijnt. Dan committeren ze zich 100% aan de nieuwe beslissing.

Nu is de beurt aan jou…

Welke van deze 7 tips ga jij implementeren vanaf… NU?

Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder.

Durf uitstekend beslissingen te nemen, durf te slagen!

Op jouw succes,

Nisandeh

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
69 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karin Karis
8 years ago

Mijn grote valkuil is #4. De laatste jaren heb ik geleerd dat wat meer los te gaan laten en dat geeft veel ruimte en ontspanning. Waar ik dan wel op moet blijven letten is om mijn focus te blijven houden en voldoende te evalueren en verbeteren op een systematische manier!

Lisette Doesburg
8 years ago

Tip 3 en 4. Eigen verantwoordlijkheid …die zakt wel eens weg. Goed om bewust te kijken hoe ik dat doe …vandaag dus!

4. Maakt niet uit hoe het uit gaat pakken…want na iedere stap kan er iets bijgesteld worden. Voor vandaag zijn de stappen duidelijk en één stap daarvan is dat aan het einde van de dag, de eerste stap voor morgen ook duidelijk is.

Jolanda Schoorl
Jolanda Schoorl
8 years ago

Voor mij geldt tip #1 – IK sta op nummer 1!!
Ik wil nog wel eens de mening van anderen zwaarder laten meewegen dan wat ik eigenlijk van plan was en dat eindigt vandaag (voelt bijna bevrijdend om dit alleen al op te schrijven!!).

Bedankt voor de goede tips!

Harro van den Berg
Harro van den Berg
8 years ago

Heel eerlijk gezegd kan ik de punten, uitgezonderd #1, maar moeilijk los van elkaar zien. Met het gevoel dat ik mij jarenlang heb weggecijferd om het anderen maar naar de zin te maken, met een heel onbevredigend resultaat tot gevolg, is #1 de afgelopen maanden steeds meer mijn uitgangspunt geworden.

De andere punten kan ik niet los van elkaar zien, maar ik hanteer ze in een andere volgorde:
#5: ik neem mijn beslissingen nu mede op basis van wat ik geleerd heb uit het verleden.
#4: Ik wil niet wachten totdat ik weet hoe alles gaat uitpakken.
#3: ik wil mijn eigen verantwoordelijkheid nemen
#2: ik wil mijn eigen beslissingen nemen
#7: ik wil vasthouden aan waar ik voor gekozen heb
#6: als ik merk dat een beslissing toch niet voldoet aan #1 en #5, wil ik van gedachten kunnen veranderen. Waarbij #4, #3 en #2 weer net zo hard een rol spelen.

Marjolein Kalter
8 years ago

hahaha, wat geweldig om het zo aan te bieden!
Het kan niet zo zijn dat ik nu geen comment achter laat natuurlijk!
Over toetsen van je uitspraken ´gesproken´.

Mijn grote uitdaging is nummer 1.
Kiezen vanuit mezelf. (En dan vooral voor mezelf en niet tegen iets of iemand anders)

Maar al te vaak probeer ik in te schatten welke belsissing goed zal vallen. En mijn krachtigste beslissingen waren de beslissingen vanuit mezelf en voor mezelf, vanuit een intentie of doel wat er echt toe deed en niet over iemand anders heen. (Ik geloof dat daar mijn aarzeling zit)

Natascha Dorder
8 years ago

Te weinig aandacht voor nummer 1 is mijn grootste valkuil van deze 7 denk ik. Ik beslis gemakkelijk, vind het niet erg om fouten te maken, evalueer voldoende, maar mijzelf als prioriteit stellen bij de beslissing, dat kan mag veel vaker.

Bianca van Rooij
8 years ago

Tip nr 1 kwam binnen als een bom, dus ik ga die maar eens implementeren!

Joost van Diepen
8 years ago

I get stuck on how to start a website with blog. All the other things don’t scare me off. There is ample content available.

It will be a site with blog that helps to find your way through complementair and integrated cancer therapies.

Lisa de Bruin
Lisa de Bruin
8 years ago

en dank je wel Nisaneh dat je op mijn pad bent gekomen. Ik heb 5 maanden op Bali gewoon en vier maanden in India.., eenmaal terug in Nederland leek alles wat ik geleerd had verdwenen te zijn. Hoewel ik een netwerk van vrienden heb over de hele wereld die hetzelfde denken als ik, is het moeilijk om terug te zijn in een maatschappij te leven waar mensen niet letten op ‘woorden’ en ‘gedachten’, als je snapt wat ik bedoel. Je boek ‘het recept voor succes’ vat alles samen wat ik de afgelopen jaren geleerd heb. En meer. Dank je wel!

Tom van Haaften
Tom van Haaften
8 years ago

Tip 4 is volgens mij de wortel bij mij. Het laten varen om te willen weten dat het goed gaat of wat er gaat gebeuren na de beslissing geeft me ruimte.

Dan pas kan ik helder de voors -en tegens naast elkaar leggen en daarna een besluit nemen en het proces met de gevolgen in gaan.

Ja, en dan kan het fout gaan.. Spannend…

Patricia Budding
Patricia Budding
8 years ago

Voor mij is nr. 4 heel herkenbaar. Vaak weet ik wel wat ik wil, maar ga dan toch zitten twijfelen en alle andere opties bestuderen. Uiteindelijk kom ik dan toch weer bij mijn eerste keuze terecht. Zonde van mijn tijd! Dus nu, gelijk gaan voor mij eerste ingeveing.

Line Raaijen
Line Raaijen
8 years ago

#6: van gedachte mogen veranderen! Ik realiseer mij nu dat ik de onbewuste overtuiging heb dat dit niet mag. Alles moet in één keer perfect zijn. Vanaf nu neem ik beslissingen waar ik op terug mag komen. Zo, dat werkt bevrijdend!!!

Roeland Bridié
8 years ago

Tip 1 steekt er voor mij bovenuit. Door zijn eenvoud en keiharde juistheid. Want als je er zelf beter van wordt, is dat ook beter voor je omgeving.

Erna Hanse
8 years ago

Dan ga ik voor: Ik neem mijn eigen beslissingen. Onzekerheid of niet: doen! En die 7 seconden spreken me ook aan (in artikel kiezen tussen pasta of rijst)

Michaëla Wierdsma
8 years ago

Nummer 1 en nummer 5 zijn essentieel voor mij.
Soms neem ik een beslissing die niet echt voegt. Ik liet een worskhop doorgaan terwijl er eigenlijk te weinig deelnemers zijn om het rendabel te maken. Alles wat tegen kon zitten zat ook tegen.

Bij het evalueren van de workshop ervoer ik dat het nemen van het besluit om door te gaan op verkeerde gronden was gebaseerd.

Dat houdt in dat een volgende keer ik me beter voorbereid voor ik een workshop überhaupt uitzet. Meer focus op het vol krijgen van een workshop en daar een MGSPI op zet.

Judith Valk
Judith Valk
8 years ago

Allemaal en ik ga daar de tools voor krijgen tijdens de Business Bootcamp

Elfriede Krauth
8 years ago

# 2 is mijn favoriet, ook al verwoord ik hem anders. Ik vind als ik een fout ga maken, wil ik liever dat het een fout van mij is, en niet een advies van iemand anders. Op die een of ander manier vind ik het dan makkelijker om voor dingen te kiezen die onzeker zijn (maar wel hartstikke leuk :-))

en bedankt voor het delen!
Elfriede

Angela Timmerman
8 years ago

Dat is ook zo, als een besluit je niet meer past, maak je weer een nieuwe beslissing!!! 5 seconden en ik loop weer op een ander pad!

Wouter Siteur
8 years ago

1 & 2. Het is goed om rekening te houden met anderen, maar uiteindelijk is het ook goed om zelf de beslissingen te nemen.

Ik moet ineens weer denken aan wat ik in de 4 hour workweek las over beslissingen nemen: “vraag om vergeving, niet om toestemming: leer een rebel te worden en zeg sorry als je het verknalt”.

Jacqueline Moleman
8 years ago

Dit artikel lezende besef ik dat, wat me enorm geholpen heeft om goed te kunnen beslissen is:

De kunst van het onderhandelen

Voordat je namelijk met iemand anders kunt onderhandelen, moet je eerst met jezelf onderhandelen of wat je wilt en vooral over wat je niet wilt.

Ik dacht altijd dat snel beslissen niet zo’n handige eigenschap van me was, maar ik ga deze eigenschap nu koesteren!

EvaMaria de Belder
EvaMaria de Belder
8 years ago

Nummer 1, zeker en vast

Danny van Leeuwen
8 years ago

Ik ga vanaf nu #5 implementeren. En echt iets doen met mijn bevindingen. Totdat de stap mij niet meer dichter bij mijn goal brengt. Het is dan pas tijd voor een volgende stap.

Beter evalueren dus! En iets nuttigs doe met de juiste informatie.

Wim Viezee
8 years ago

Des te groter de beslissing des te lastiger is nummer 1 voor mij. Ik heb gemerkt als nummer 1 goed zit de rest van tips ook makkelijker gaan.

Anne-Tjerk Mante
8 years ago

Tip 3 en 4 geven voor mij nu de kern aan.
Mindset.

Jane Haridat
8 years ago

Ik herken alle 7 punten, pas sommige al vaker toe. Ik herken ook mijn eigen strijd erin om vanuit perfectionisme soms te lang te wachten met beslissen. Dus het nemen van een beslissing in 5 seconden zal mij zeker helpen om sneller en adequater te handelen. Thanks!

Katja Bloem
Katja Bloem
8 years ago

1 en 4.
Je kan ergens op terugkomen als het niet is wat je ervan verwacht.
Ik stop met uitstellen

Melle Stegeman
8 years ago

Voor mijn zijn 1 & 2 in relatie tot anderen belangrijk. Van kinds af aan heb ik mezelf op 1 gezet en voor mezelf mijn koers bepaald. Ik heb zo mijn eigen leven prima kunnen inrichten.

Nu wil ik vanuit wie ik ben nieuwe ideeën, diensten en wellicht producten op de markt brengen. ik wil graag vanuit mezelf iets betekenen voor anderen tegen de uitwisseling van geld.

Hoe volg ik mijn eigen koers, werk ik op hoog niveau samen met anderen en zorg ik ervoor dat anderen klant willen zijn? Dat wil ik graag leren.

Bea Blauwendraat
8 years ago

1 en 2. Ik ga me met mijn beslissingen meer richten op mijn doelen waardoor ik sneller en resoluter keuzes kan maken.

Liesbeth Drabbe
Liesbeth Drabbe
8 years ago

Mijn grootste struikelblok is zeker 1.
Ik zet mijn doelen regelmatig opzij voor anderen… dat wil ik gaan veranderen!
Mijn andere probleem is, is dat ik mij verantwoordelijk voel voor de levens van die ander. Ik wil dit los gaan laten. Hun leven hun verantwoordelijkheid. niet die van mij…

Judith Valk
Judith Valk
8 years ago

Allemaal en ik ga daar de tools voor krijgen tijdens de Business Bootcamp.

Ik ben een wikker, weger, denker en twijfelaar. Denk aan veel wat anderen zouden kunnen denken terwijl ik weet dat dat onmogelijk is.

Mijn tijd is nu en wat een ander daar ook over te zeggen heeft….

Ik word dit jaar 47, heb altijd braaf gedaan wat anderen van mij verwachtten en wat heeft dat opgeleverd? Ontslag, burn-out, het zwarte gat en zelfverloochening. Daar gaan we nu mee stoppen dus en groeien. Ik zie het als de wedergeboorte van mijzelf. Me 2.0

Joy Quist
8 years ago

1, 2 en 6 springen er voor mij uit.
Vooral 1 zal mijn leven veranderen, veel gemakkelijker maken.

Dank je Nisandeh, dit is echt een steun in de rug om te kiezen wat nu belangrijk is.

Lisa de Bruin
Lisa de Bruin
8 years ago

Ik was van plan om nog maar 3 dagen bij mijn huidige werk te gaan werken, zodat ik daarnaast mijn eigen onderneming kan opbouwen. Maar, ondertussen word ik niet gelukkig van die drie dagen. Ik heb de hele tijd gedacht “maar, hier verdien ik wel goed geld mee en ik heb lieve collega’s, ik heb het helemaal niet verkeerd”. Maar, tegelijkertijd, het gaat ten koste van mijn energie. Ik ga niet langer energie stoppen in iets wat me echt totaal niet interesseert, ik ga mijn energie stoppen in wat bij mij past. Voorlopig zal ik nog drie dagen ergens anders !! hetzelfde inkomen moeten vergaren, totdat ik volledig (en meer!!) van mijn passies kan leven. Maar ik ga er NU voor om dat te regelen. Tijd voor de volgende stap. Vandaag.

Diana Lo-A-Njoe
8 years ago

“Om een beslissing te nemen, hoef je alleen maar te weten wat de volgende, enkele stap is die je dichter bij je doel brengt. Pas ná het nemen van deze stap besluit je wat je volgende stap is.”

Ipv alles van tevoren willen uitstippelen.

Thea van Dijk-Vonk
8 years ago

Ik ben het helemaal met je eens Diana. Pas als ik de richting bepaalt heb, worden mijn stappen, stap voor stap duidelijk.

Wat bij mij wel een punt van aandacht is, is nr 1. Vooral wat het mij oplevert vergat ik in het verleden.

Vanaf nu ben ik de meest belanghebbende en mag ik zelf voordeel hebben van het resultaat.

Cynthia Zwart
8 years ago

Het zelf verantwoordelijkheid nemen voor eigen beslissingen en eigen leven, heb ik enkele jaren geleden geleerd. En het is één van de dingen waar ik het meest aan gehad heb in mijn leven.

Uit deze lijst is mijn volgende stap, nr. 4 Niet te ver vooruit willen kijken. Zeker als het om belangrijke beslissingen gaat, wil ik graag eerst helemaal in kaart brengen wat er allemaal gaat gebeuren als ik de eerste stap eenmaal heb gezet, en het liefst ook heel die weg voorbereiden… totdat ik erachter kom dat er na die eerste stap altijd onvoorziene situaties zijn…

Niet meer te lang twijfelen, de eerste stap zetten en me daarna pas druk maken om de volgende stap!

Gertrude Steenbeek
8 years ago

2 en 4: Eigen beslissingen nemen (niet de angst van anderen mijn eigen angst laten worden) en stap voor stap werken aan mijn bedrijf. En bij elke stap me afvragen: sta ik hier helemaal achter, of doe ik wat anderen willen dat ik doe?

Esther Molenaar
8 years ago

Voor mij zijn vooral #5 en #7 belangrijk.

Ik heb een beslissing genomen en daar moet ik me aan houden en er helemaal voor gaan. Heb ik ook gedaan met mijn training. Nu is het moment om te evalueren en verbeteren en vooral niet te snel van gedachten veranderen.

Alles valt op zijn plek: mijn doelen, mijn acties en mijn resultaten.

Colijn Buis
8 years ago

nrs. 1 & 2 : ik ga enkele vaste afspraken, die stilzwijgend doorlopen, stilzetten omdat ze nu niet meer nuttig zijn voor mij. De andere partij wil graag dat het doorloopt maar ik niet. Dus ik wil het stilzetten voor nu, en alleen hervatten wanneer er duidelijk een situatie is dat het wèl weer nuttig is voor mij

Marijke Ott
8 years ago

Mezelf op nummer 1 en eigen beslissingen nemen: 2. Van nature kan ik dat goed, maar ik heb het afgeleerd door me teveel te spiegelen aan anderen, Tegenwoordig word ik boos als ik het weer eens laat gebeuren. Nu de volgende stap.

Bianca de Wit
8 years ago

Nummer 2: it’s my life en ik ben in control!

Doke Melman
8 years ago

Ik kies punt 3: neem verantwoordelijkheid.

Hannie Mommers
8 years ago

Voor mij is #6 een belangrijke om in mijn achterhoofd te houden. Ik ben nogal een vastbijter, maar dat is niet altijd in mijn eigen voordeel.

Esther Benard
Esther Benard
8 years ago

7 heldere en waardevolle tips. Bij mij pakte de aanloop ernaar toe me al..met name ‘wacht niet tot het perfecte moment, waardoor er waardevolle kansen blijven liggen’.

Gerda van den Top
8 years ago

voor mij is het nummer 1 en nummer 4. ik wil o, zo graag zekerheid dat ik het goede neerzet. en dan word ik afwachtend.
en gebeurt er niets. Terwijl als ik op ontdekkingsreis ga, ik kan creëren. En alle spanning en schaamte die dit oproept kan ik steeds beter containen

Petra de Haas
Petra de Haas
8 years ago

Tip 5 is voor mijn het meest van toepassing. Om ervoor te zorgen dat mijn drive ook blijft zal ik onderweg in het starten van mijn nieuwe bedrijf meerdere keren moeten evalueren en bij moeten sturen.

Bert Hogenes
Bert Hogenes
8 years ago

Met name punt 4 vind ik persoonlijk een hele belangrijke (je blijft anders twijfelen…). Hoe goed je je plan ook voorbereidt, je weet nooit helemaal zeker hoe het uit gaat pakken.

Door je ideeën uit te voeren kom je er achter en ben je pas in staat om vervolgstappen te nemen.

Anita Kooij
8 years ago

nr. 7. ga voor 100% voor een (nieuwe) beslissing, maar verander niet te vaak van gedachten.

Ik beslis meestal snel maar ga er niet helemaal voor….

Dank!

José Limpens
8 years ago

Ik ga meer verantwoordelijkheid nemen en mezelf meer toestaan te veranderen van gedachten.

Ingrid Höppener
Ingrid Höppener
8 years ago

Heel vaak neem ik me voor een hele dag te besteden aan mijn eigen onderneming. Maar zodra er ook maar iemand iets vraagt dan vlieg ik al voor die ander en stel ik mijn eigen werkzaamheden uit. Het resultaat: veel stress! Vanaf nu ga ik dus aan regel 1 en regel 7 werken. Ik moet nog veel leren, maar dit is een mooi begin!

Elvira Noot
8 years ago

Absoluut allemaal! Dankjewel, dit is nog nooit zo kort en duidelijk voor me uiteen gezet en ik zie nu ook wat mijn blokkades en wat wel mijn krachten zijn in het nemen van beslissingen.
Ik begrijp nu dat mijn kracht: moeilijk een beslissing omkeren, van gedachte veranderen, me ook in de weg zit. Ik ben bang dat ik dat niet mag of kan, en neem daarom geen beslissing en stel het uit.

Leni Minderhoud
8 years ago

Wat een goed thema om bij stil te staan. Gelukkig heb ik geen moeite met beslissingen nemen die behoorlijk impact hebben. Het lijkt erop dat ik dat makkelijker kan dan kiezen voor welke webbouwer bijv. Hoewel dat laatste ook veel impact heeft, realiseer ik me nu.

En welke kant ik uit wil, keuze, niche is allemaal wel duidelijk. De beslissing wanneér ik ergens mee start, kan veel beter.

Wat ik zelf ervaar is als ik nog niet aan een beslissing of keuze toe ben, lukt het ook niet, hoe lang ik ook dub. Dan ineens kan de volgende dag of een paar dagen later de keuze heel simpel zijn. Soms zelfs zonder nieuwe inzichten. Het onbewuste?

De evaluatie vergeet ik nog wel eens. Hoewel ik zelden op een beslissing terug kom. Ik zit in de implementatie fase en hoe meer ik implementeer hoe sneller het gaat. Dus ook dit is een patroon!

Ik heb net de video van Brian Tracey bekeken hoe je je major goal met de meeste impact kunt bereiken, door simpel een A-4tje te pakken, 10 goals op te schrijven en een er van te kiezen. Dit gaat mijn leidraad worden voor dit jaar!