Van klant tot ambassadeur

5750 views | 81 reacties |
shares


Wat is de gemakkelijkste, meest effectieve, goedkoopste manier om meer klanten te krijgen?

Wanneer je ideale klanten dit voor je doen!

Het enige dat je hoeft te doen is je ideale klanten systematisch vragen om je business aan te bevelen aan mensen net als zij.

Neem geen genoegen met passieve aanbevelingen.

De kans is groot dat je beste klanten jouw business sowieso van tijd tot tijd aanbevelen.

Je klanten sturen mensen naar je door omdat ze de waarde die je biedt waarderen en omdat ze anderen ook hiervan willen laten profiteren.

Jammer genoeg blijft het hierbij voor veel ondernemers. Ze nemen genoegen met het kleine beetje business dat deze passieve aanbevelingen met zich meebrengen – zonder hun klanten ooit actief om aanbevelingen te vragen.

Laat je gedachten eens gaan over de hoeveelheid business die je momenteel krijgt door middel van passieve aanbevelingen. Stel je dan vijf of tien of twintig keer die hoeveelheid voor. Dat is het resultaat van een formeel, actief aanbevelingensysteem (referral system).

En wat helemaal geweldig is – klanten die door anderen naar jou zijn doorverwezen besteden gewoonlijk meer geld, kopen vaker, zijn trouwer en verwijzen meer mensen door naar jouw business.

Hier zijn een paar regels voor een succesvol aanbevelingenSYSTEEM:

 1. Je moet een opmerkelijk product hebben
  Je zou nooit iemand aanbevelen om naar een OK film of een OK restaurant te gaan, nietwaar?
  Dus, als je product of dienst nog niet opmerkelijk is, ga er dan even voor zitten en verbeter het voordat je mensen vraagt om het aan te bevelen.
  In de Business Bootcamp geef ik je de basisprincipes van het ontwikkelen van een opmerkelijk product.
  In de Master Entrepreneur doen we een workshop waarin je tot in detail leert hoe je je product of dienst opmerkelijk kunt maken.
 2. Vraag om aanbevelingen
  Misschien ben je wel één van de mensen die aarzelen om te vragen om aanbevelingen omdat je het gevoel hebt dat dat “niet hoort”.
  Maak deze fout niet!

  Wanneer je een geweldig product of dienst levert, zijn je klanten dankbaar. En ze weten dat anderen ook kunnen profiteren van jouw product of dienst.
  Maar je kunt niet verwachten dat klanten jouw business aanbevelen totdat je hen erom vraagt.
 3. Wanneer vraag je om een aanbeveling
  Het moment dat een klant je bedankt voor wat je voor hem of haar hebt gedaan, is het beste moment om te vragen om je aan te bevelen bij iemand (of 3 of 5 mensen) die je klant kent met een vergelijkbaar probleem.
 4. Wees specifiek
  Wanneer je om een aanbeveling vraagt, wees heel duidelijk over de aanbeveling waarnaar je op zoek bent.
  “Ken je iemand die zou kunnen profiteren van mijn diensten?” is niet specifiek genoeg, en veroorzaakt vaak antwoorden als “laat me er even over nadenken” – wat nooit gebeurt.
  Een vraag als “Ken je een zwangere vrouw in Amsterdam?” resulteert in een onmiddelijk antwoord – een “nee”  of een “ja”, inclusief de namen en telefoonnummers van de betreffende vrouwen.
 5. Geef iets speciaals
  Maak het gemakkelijk voor je klanten om je aan te bevelen, door iets speciaals te geven aan hun contacten – een korting, een gratis sessie, een monster van je product, etc… Dit moedigt hun contacten aan om sneller actie te ondernemen, en minimaliseert hun risico.
 6. Wees dankbaar
  Wanneer iemand je aanbeveelt, bedank hem of haar.
  Een handgeschreven bedankbriefje, een telefoontje of een fles wijn is voldoende.
  Vroeger stuurden wij bij wijze van bedankje een lot uit de loterij naar iemand die ons had aanbevolen. Goedkoop en leuk.
  Tegenwoordig geven we cadeau’s voor het aanbevelen van de Business Bootcamp aan mensen, middels ons vriendschapsprogramma.
 7. En het belangrijkste … maak er een SYSTEEM van
  Vind een manier om het proces te systematiseren.
  Bijvoorbeeld, zodra je klaar bent met de sessie met een klant – vraag of hij of zij tevreden is.
  Als het antwoord ja is, geef 3 visitekaartjes en vraag om deze door te geven aan vrienden “net als hem of haar” en zeg erbij dat je de eerste sessie met hun contact met plezier gratis doet.Of, stuur een email naar al je beste klanten met daarin zoiets als:
  Ik schrijf je om je te laten weten dat mijn consulting praktijk extreem vol begint te raken en ik nog slechts een stuk of twaalf klanten erbij kan hebben.
  Voordat ik klanten van buitenaf accepteer, wil ik je laten weten dat als je partners of vrienden naar me wilt doorverwijzen, ik hen prioriteit geef.
  Stuur dan een reply naar dit emailadres met de namen, zodat ik weet hoeveel ruimte ik moet reserveren.
  Ik waardeer het zeer zaken te doen met je…

Wacht niet!
Begin vandaag met het bouwen aan je aanbevelingensysteem en ik garandeer je dat je binnen 4 tot 6 weken meer klanten krijgt. Misschien nog wel veel meer.

Hoe werk jij met aanbevelingen in jouw business?
Ik hoor graag hoe jij hiermee omgaat in je business.
Plaats je ideeën, gedachten en tips in het commentaarveld hieronder.

En lees ook wat anderen aan tips die waardevol voor je zijn.
Ken je mensen in je omgeving die baat kunnen hebben bij dit artikel?
Deel het met al je:

 • - Facebook-vrienden
 • - Twitter-volgers
 • - LinkedIn connecties
 • en bloglezers...

Op jouw succes, Nisandeh Neta

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
81 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Saskia van Velzen
10 years ago

Tot nu toe ben ik niet bezig geweest met het actief vragen van een referral. En ik merk dat ik graag doorverwijs als ik een vraag krijg van iemand. Dus ik kan er vanuit gaan dat mensen ook graag doorverwijzen naar mij als dat is wat past.

Ik denk dat ik die scorecard wel in zou kunnen voeren. Dat kan per e-mail achteraf na een lachworkshop. Dat is gelijk weer een contactmoment en als iemand reageert met een suggestie om van een 9 een 10 te maken (of van een 5 een 10) dan is gelijk duidelijk waar werk aan de winkel is.

De vraag om doorverwijzing naar relaties kan vervolgens actief gesteld worden.

Karin Hogenboom
11 years ago

Bedankt weer voor deze leerzame les. Eigenlijk ben ik nog niet verder gekomen dan een referentie te vragen aan het eind van de cursussen die ik geef en folders meegeven om te verspreiden. Ik geef cursussen om weer beter te leren zien. Iedereen is altijd heel enthousiast over mijn cursus. Het lastige is dat mensen in de omgeving van mijn cursisten vaak sceptisch zijn, ze geloven het niet en willen eerst zien wat er bij de ander gebeurt. Ze willen direct resultaat zien, terwijl mijn ervaring is dat mensen op een pad terecht komen, waar ze niet meer vanaf willen, maar die niet altijd makkelijk is. De weg naar beter zien wordt een persoonlijke ontdekkingstocht naar inzicht.
Ik ben wel begonnen met een promotie actie zoals open circles doet. Als mensen die op mijn lezing of cursus zijn geweest mensen naar mijn lezing krijgen, dan verdienen ze korting op de (vervolg)cursus. Maar dit heeft nog niet tot resultaten geleid. Ik ben blij met de nieuwe tips en ga er direct mee aan de slag.

Rozelinde Warmoes
Rozelinde Warmoes
9 years ago

Ik ga starten met een korting-systeem waarbij mijn tevreden klanten die een referral meebrengen zowel een korting voor henzelf krijgen als een korting aan hun kennis kunnen geven. Daar ga ik een voorgedrukte korting-bon voor maken waarbij mensen hun naam kunnen inschrijven.

Ik las een dergelijk systeem hier ook al bij anderen.

Daarnaast ga ik het inderdaad ook actief vragen aan mensen die geholpen werden door mijn diensten, en 3 business kaartjes geven aan tevreden klanten met dat aanbod.

Fiorella Martijnse
9 years ago

Standaard na elke cursus vragen we de deelnemers om een evaluatie op een gestandaardiseerd formulier, dat regelmatig aangepast wordt, als er nieuwe inzichten zijn.Ook om een cijfer te geven. Het is een goede tip om ze te vragen : wat moet ik doen om er een 10 van te maken : gaan we doen

Annet Nijhof
10 years ago

Ik geef gratis strategie sessies. Mijn potentiële klant wordt de pijn bewust, en krijgt meteen zicht op een oplossing. Mensen zijn vaak blij verrast met zo’n gratis consult en goed gemotiveerd om ermee aan het werk te gaan. Daardoor is het resultaat ook beter en dat geeft weer mond op mond reclame.

Klaartje Loose
10 years ago

Ik evalueer mijn begeleiding al tijdens trajecten met clienten, zodat ik eventueel kan bijsturen. Voor de afsluiting van trajecten heb ik een evaluatieformulier wat meestal heel enthousiast wordt ingevuld. Ik had niet de gewoonte om dan direct te vragen om mij aan te bevelen bij ‘mensen zoals jij’ maar doe dat de laatste maanden wel, en het werkt; wat een simpele manier om van passieve verwijzingen naar een actieve rol in mijn eigen referrals te gaan!

Ik vraag tegenwoordig ook om recommendations op LinkedIn als mensen mij spontaan een bedankbief of mail sturen, werkt prima, ik had niet gedacht dat het zo gemakkelijk was! heb tijden aangehikt tegen de vraag, maar mensen zijn blij iets te kunnen doen… 🙂

Giel Boes
9 years ago

Mond tot mond –> ambassadeurs doen dat graag!
Beter kun je het niet hebben.

De gouden tip van Nisandeh tijdens zijn Business Bootcamp seminar om klanten te VRAGEN om je AAN TE BEVELEN werkt echt! Bedankt!!

Ik kan het iedereen aanraden, don’t think and just ask! Je hebt niks te verliezen, nee heb je en ja kun je krijgen!

Groeten, Giel

Ronald Dingerdis
10 years ago

Ik werk als expert in klantgerichtheid al langere tijd met het systeem dat ik mensen vraag hun waardering uit te spreken over de training of begeleiding.

Mensen zijn wel mondig maar van nature voorzichtig in het zeggen van wat ze echt vinden. Daardoor vraag ik ze me een cijfer te geven tussen 1 en 10. Veel mensen geven bijvoorbeeld een 8 of 8,5.
Vervolgens vraag ik ‘wat kan ik doen om één punt hoger te scoren? ‘
Soms kan men niets verzinnen en in voorkomende gevallen krijg ik waardevolle tips waar ik ze heel erg voor dank. Meestal kan men niets verzinnen en vraag ik dan had het net zo goed een 9 of 10 kunnen zijn. Meestal wordt het dan een 9 want 10-en worden niet gegeven. Hierna dank ik ze voor het compliment en de tips.

Hierdoor gaan mensen naar huis zonder dat er een negatief gevoel is blijven hangen, ik overdeliver omdat ze het niet op deze positieve manier verwachten en brand ik deze mening in het geheugen in doordat ze er een emotie bij ervaren.

Wanneer ik later vraag naar een testimonial dan constateer ik dat er veel positieve reacties komen en ze ambassadeurs zijn geworden.

Niet als trucje, maar ik vraag alleen naar tips en verbeterpunten, Maslow ontdekte het al ‘mensen willen invloed uitoefenen op hun omgeving’, het motiveert ze.

O ja, bedenk wel dat onze hersenen maximaal 7 seconden nodig hebben om antwoord te geven op een moeilijke vraag. Nadenken over hoe de training beter kan is voor veel mensen een moeilijker vraag waar ze hard over nadenken, gun ze dan aub de bedenktijd……. 7 seconden lang.

Ronald Dingerdis

Wout-Jan Slob
8 years ago

Bij het lezen van je post dacht ik: Top dat DEED ik ook. Oeps.. Wat een gemiste kans dat ik daar zo ongemerkt mee gestopt ben.

Gelijk maar als agenda punt mee genomen voor maandag in de werk bespreking van het team.

Nps score toepassen en vragen bij ieder klant contact.

Goed boek trouwens van F.Reichheld The ultimate question

Rozelinde Warmoes
Rozelinde Warmoes
9 years ago

Hoi Ronald,
Heel goede tips heb jij gegeven: Vragen aan mensen hoe ik het nog beter kan doen, zal ik zeker toepassen.

Daar kunnen nog goede ideeën ook uitkomen om mijn zaak te verbeteren en zo krijgt men ook opbouwende kritiek, waarbij mensen toch de gelegenheid krijgen om hun mening te zeggen. Ik denk dat dit ook drempelverlagend is om feedback te geven: dus GOEDE TIP! Dank je wel hiervoor.

Ik ga eens uitproberen of ik het op een standaard invul-formulier zet, of beter rechtstreeks vraag aan de mensen.

Ook een goede tip om mensen 7 seconden te laten denken. Als ik naar mezelf kijk is dat inderdaad ook zo, voornamelijk met vragen die ik niet direct had verwacht of waar ik niet zo vaak aan denk.

Groeten

Margaret Rekers
10 years ago

Tot nu toe heb ik nog geen aanbevelingensysteem.
Ik geniet van spontaan gegeven complimenten, maar maak er onvoldoende gebruik van.

Bijzonder: zelf geef ik graag op allerlei manieren aanbevelingen aan mensen als ik enthousiast ben over hun producten of diensten. Het voelt goed om te geven.

Omgekeerd geef ik mijn klanten niet de kans om het goede gevoel van aanbevelingen geven te ervaren.
Weer iets om actief aan te gaan werken (vanaf volgende maand, want voor deze 30 dagen heb ik al mijn activiteiten bepaald om aan te werken).

Alle andere lezers bedankt voor hun tips en ideeën. Heel waardevol.

Anja Leinders
9 years ago

Bedankt voor deze waardevolle tips Nisandeh. Vooral het specifiek zijn bij het vragen is belangrijk voor mij.
Ik ga er van bij de start van mijn bedrijf meteen een systeem van maken!

Martine Verweij
7 years ago

Ik heb na een kruidenwandeling een vriendenkaartje meegegeven aan de deelnemers. Dan kunnen zij de volgende keer samen met een vriend/vriendin gratis aan een kruidenwandeling deelnemen.

Tot nu toe krijg ik nog geen aanbevelingen / doorverwijzingen. Ik heb er ook nog geen systeem van gemaakt. Dat ga ik deze maand doen en daarbij gebruik ik de 14 systemen van Nisandeh.

Ronald van Domburg
11 years ago

ik heb een aantal grote veranderingsprocessen begeleid bij verschillende organisaties. Dit waren processen die 1-2 jaar duurden. Na afronding van het programma, heb ik met de opdrachtgevers een afspraak gemaakt om nog eens terug te kijken op het hele proces, de doelstelling daarvan en wat het de organisatie opgeleverd had. Vervolgens heb ik hun gevraagd een korte referral te schrijven en me de namen te geven van enkele organisaties die net als zij van mijn dinesten zouden kunnen profiteren. dit heeft geleid tot verschillende verwijzingen naar nieuwe klanten.
Op mijn linkedin profiel staan twee voorbeelden van referrals van klanten en op mijn website heb ik enkele business cases opgenomen, waarin beschreven staat wat we gedaan hebben met welk resultaat

Margaret Rekers
10 years ago

Dank je Ronald, voor het idee om de aanbeveling te vragen tijdens de follow-up.
Dan kunnen klanten de meerwaarde op langere termijn goed aangeven.
Ik ga het zeker ook toepassen.

Succes met je eigen business,

Margaret

Cees Koot
Cees Koot
9 years ago

Inspirerend allemaal! Ik ga dit zeker doen als onderdeel van het veranderingsproces. Heb het ingepland!

Gabrielle Nijhuis
9 years ago

Vanmorgen een blij gevoel door het simpele feit dat ik met een licht gemoed mijn client kon vragen om 3 kaartjes mee te nemen en te geven aan personen waarvan zij dacht dat die , net als zij, een fantastische massagesessie konden gebruiken….. En ze had direct concrete ideeën en was blij om ze mee te nemen!! 🙂

Suzan Jong
11 years ago

Op het moment heb ik geen referral SYSTEEM. Een aantal clienten verwijst heel ijverig anderen naar me door. Daardoor heb ik veel werk, waar ik tot nu toe zelf niets voor heb hoeven doen (behalve natuurlijk goede reflexbehandelingen te geven).

Ik zie wel het belang in van een referral systeem en met de tip van Esther is dat eenvoudig op te zetten. Dat ga ik vandaag doen, zodat ik het clienten deze week al mee kan geven.

Wat ik verder al wel deed, is: als het behandeltraject bij clienten is afgerond, dan vraag ik om een evaluatie. In feite ga ik de evaluatie nu eerder doen, zodat ik ook tijdens het proces beter kan bijsturen.

Edwin
11 years ago

One of the most important wake-up tips was to keep be pro-active on possible leads. It gave me the the job in the end ! Thanks for the tip!

Rozelinde Warmoes
Rozelinde Warmoes
9 years ago
Reply to  Edwin

Ah Edwin, dat is een goede herinnering voor me: wakker blijven, kansen blijven aannemen als ze zich voordoen en zelf ook actie nemen!

Fijn dat jouw idee me daar weer aan doet denken.

Marijke Minten
10 years ago

Dit doe ik nog veel te weinig. Aan de slag dus en een gedegen plan opzetten.

Dank je wel. Marijke

Jose Dolstra
11 years ago

Ik heb kort geleden een formulier van een zakelijke relatie gevraagd. Het werkt goed. Ik ga de tips van Esther Molenaar ook zeker toepassen samen met de bovenstaande tips.
Gratis behandelingen deed ik al. Dat is echt een aanrader.

Hans
11 years ago

Ja, wat een goede tips, met betrekking om er een systeem in te brengen. Als creatief en intuitief performer is het lastig om structuur aan te brengen voor mij.Wat ik wel doe tijdens elk optreden, mensen elkaars talenten of beroepen delen en zo met elkaar in contact laten komen. Het vragen van ieders email adres na een optreden, vergeet ik dan weer, doordat er iets anders gebeurt.. Eigenlijk gaat het om geven van aandacht, wat ook wezenlijk is in mijn optredens. Groet Hans

Anja Leinders
9 years ago
Reply to  Hans

Mooi ja, dat geven van aandacht.
En als je ze over hun talenten laat vertellen, is dat ook weer positief voor het delen van successen. De energie kan op een hoger niveau gebracht worden op die manier.

Gabrielle Nijhuis
9 years ago

Wat een waardevolle tips!
Hoewel ik ven de inhoudelijke kwaliteit van mijn sessies met cliënten overtuigd ben, voel ik nog altijd schroom om op een directe manier te vragen naar aanbevelingen.
Maar afgelopen week heb ik dan toch voor de eerste keer heel bewust een client 3 kaartjes van mij meegegeven met de vraag of hij bereid zou zijn om deze te geven aan specifieke mensen waarvan hij denkt dat die bij mij op hun plek zouden kunnen zijn.
Hij nam het zonder twijfel aan…
Ik zie wel dat ik het echt tot een systeem moet maken…
Ik heb de tips die me aanspraken even op een rij gezet en ga besluiten wat voor mij nu zou kunnen werken.

Hugo Janzen
9 years ago

Op mijn LinkedIn profiel heb ik een paar mooie aanbevelingen. Ik werk ook graag met klanten voor lange tijd. Liever weinig klanten met en diepe relatie dan veel oppervlakkige klanten. Dat past beter bij me.

Linda Zadelaar
Linda Zadelaar
11 years ago

Loesje:
…..goed idee die kaartjes en als ze je dan laten weten welk cijfer ze hebben gegeven kan je ze bij hun volgende bezoek, etentje dat cijfer in procenten korting of Euro’s aanbieden?

Wat zou een leuke voor aktie zijn van een interieurarchitect.
Ik en mijn mastergroupleden lopen steeds vast met ideeen, bv een quickscan…..eenmaal op bezoek geweest en een advies uitgebracht blijft het hangen op budget, het probleem bij mijn klanten is dat de geldstromen niet vrij komen (gezondheidzorg, educatie, kinderopvang), eigen personeel eerst aan het werk wordt gehouden (architectenburo’s waar ik eerder voor werkte)….

Gaan mij klanten zich niet helemaal gek lachen als ze horen dat ik het zo druk heb dat ik nog maar 12 klanten kan plaatsen?

Esther Verdonk
11 years ago
Reply to  Linda Zadelaar

Hai Linda,

Is het misschien een idee voor een interieurarchitect om het kleiner te trekken?

In plaats van een quickscan aan te bieden, een gesprek te voeren waarin de kleuren van hun karakter worden belicht (als give away). Of een kleine verandering door alleen over accessoires te praten? Zoals je zelf weet kunnen accessoires veel uitmaken. En de omgeving veranderen door accessoires is voor elk budget denk ik beschikbaar. Zo vergroot je je naamsbekendheid en creëer je tevreden klanten die weer kunnen leiden tot grotere klanten.

Succes!

Groet,
Esther

Hetty Hanekamp
11 years ago

Mijn volgende actie (na het goed inrichten van mijn social media marketing) is het systemizen van mijn referral systeem. Zelf vraag ik actief naar doorverwijzingen, ben ook lid van een netwerkclub waarbij het realiseren van referrals voor elkaar een doelstelling is. Wat voor mij ook goed werkt is het bovenste deel van mijn factuur gebruiken om een bericht te sturen. Iets in deze trant: “Bedankt voor de opdracht en voor de waardebepaling achter. Ik vond het heel prettig om met jullie te werken. Als je bedrijven kent die net als jullie ook hun focus op de toekomst willen richten, stel ik het op prijs als je mij daar aanbeveelt. Wanneer ik nog iets voor jullie kan betekenen hoor ik het natuurlijk ook graag” Alsje een uitgebreide factuur hebt, kun je er ook een persoonlijk briefje bijvoegen. Mijn klanten reageren hier altijd positief op! Niemand doet dit namelijk……:-)

Groeten en succes, Hetty

Mariken de Kok
10 years ago

Op Twitter bied ik via verschillende tweets mijn videocursus aan. Achter de tweets zet ik dan PLS RT (please retweet). Dit is ook een vorm van referal. Mensen sturen het door naar hun volgers.

Melvin Jansen
9 years ago

Voor de salon van mijn vriendin heb ik een leuk referral systeem bedacht. Als een vaste klant 2 nieuwe klanten aanbrengt, krijgen de nieuwe klanten 33% korting op de eerste behandeling en krijgt de vaste klant ook 33% korting op een behandeling. Op deze manier gaat de vaste klant zich ook echt inzetten om de nieuwe klanten binnen te halen.

Wilko van der Ploeg
9 years ago
Reply to  Melvin Jansen

@Melvin: Zelf werk ik ook al bijna een jaar met een dergelijk referral systeem (heb in het verleden zelfs een blogpost geschreven over mijn ervaringen met dit systeem… in de praktijk waren er aardig wat hobbels die ik moest nemen) en sinds kort heb ik hier zelf speciale visitekaartjes voor laten drukken, waarbij op de achterkant het verhaaltje van de korting al gedrukt staat. Tijdens netwerkevents en in persoonlijke contacten deel ik mijn ‘gewone’ kaartjes uit, maar mijn ambassadeurs krijgen een aantal kaartjes met deze speciale kortingscode op de achterkant.

Het is een systeem wat prima werkt en wat ik zeker mensen kan aanbevelen!

Melvin Jansen
9 years ago

Hi Wilko, dat klinkt goed zoals jij het opgezet hebt.

Waar kan je blogpost vinden?

Wilko van der Ploeg
9 years ago
Reply to  Melvin Jansen

@Melvin
Het artikel staat op wordxpression.com/een-affiliate-systeem-zonder-software/ … de speciale visitekaartjes zijn hier nog niet in genoemd, omdat dat idee later weer ontstond… (dat is het mooie van beschrijven wat je doet: je krijgt er nieuwe ideeen door).

Melvin Jansen
9 years ago

Dank je Wilko!

Nicole Nagelgast
6 years ago

Allebei geweldige tips, Melvin en Wilko!

Je vaste klanten een extra waardering geven door korting te bieden en een incentive om weer terug te komen. Dan voelt het ook minder als alleen een gunst voor jezelf vragen, maar je doet hen er ook een plezier mee. Deze tips ga ik zeker gebruiken, bedankt!

Esther Verdonk
11 years ago

Vaak durven mensen niet om een referral te vragen. Ik behoorde ook tot deze groep, totdat …

Ik had hulp gevraagd voor een issue in mijn bedrijf. De mensen die mij hebben geholpen deden dit gratis (hun give away), waarvoor ik ze heel dankbaar was. Op het moment dat zij om een referral vroegen, was ik blij dat ik wat voor ze kon terug doen. De bekende wet van de wederkerigheid trad in werking.

Degene waaraan jij een referral vraagt, vindt het vaak prettig dat ze iets kunnen teruggeven, dus denk daar de volgende keer aan als je om een referral vraagt.

Marielle Meijer
9 years ago

Dit is inderdaad een belangrijk onderwerp. En óók nog een onderwerp wat ik moet implementeren. Ik ga het in ieder geval standaard in mijn nieuwsbrieven zetten. Bedankt voor alle tips!

Erik van Gulik
7 years ago

Ik heb vorige week voor het eerst actief gevraagd om een recommendation en het werkte direct. In de zin van dat deze vrijwel gelijk op LinkedIn werd geplaatst.

Actief hiernaar vragen was voor mij een eye opener. En klanten vinden het ook leuk als ze iets kunnen bijdragen.

Naast een heel grote ‘dank je wel’ wil ik nog iets verzinnen wat extra leuk is om te geven en te ontvangen.

Ria Jekautz
11 years ago

De belangrijkste tip voor mij: MAAK ER EEN SYSTEEM VAN.

Ongeveer 80% van mijn nieuwe cliënten komt (altijd al) binnen via passieve aanbeveling van tevreden cliënten.

Ik heb sinds enige tijd een werkwijze waarmee cliënten veel sneller weer op eigen benen staan, dus minder behandelingen nodig hebben. Maar de vraag naar nieuwe cliënten is daardoor groter geworden, iets waarop ik niet actief ingespeeld heb.
Ook wordt inderdaad niet elke tevreden cliënt uit zichzelf van klant tot ambassadeur, maar wil dat inderdaad graag voor je zijn als je er naar vraagt.

Naar aanleiding van Business Bootcamp en Master Entrepreneur ben ik dan ook cliënten actief gaan vragen om aanbevelingen, ook schriftelijke.
En heeft een client al met een prospect over mij gepraat, dan geef ik een visitekaartje mee met een gevouwen A4tje met bedrijfslogo, mijn foto, gegevens en behandelwijzen er aan vastgeniet, dat maakt de drempel lager.

Maar er zit nog geen systeem in. Dat heeft nu prioriteit.

Gabrielle Nijhuis
9 years ago

O ja, ik zie nu ook dat ik bijv. bewust kan vragen of cliënten hun waardering evt. op mijn Linkedin profiel kunnen zetten…
Ik zal nog werk hebben aan mezelf om dit soort schroom-hobbels te nemen…
Maar oefening baart kunst, daar ben ik van overtuigd,

Albert de Haan
Albert de Haan
11 years ago

Via LinkedIn vraag ik regelmatig aanbevelingen en het is heerlijk om ze te krijgen. Het is ook leuk om ze te geven. Bij mijn klanten heb ik het nog niet gedaan, maar dit ga ik zeker doen.

Evelien Bos
11 years ago

Als je dit leest vraag je je inderdaad af, waarom ik dit nooit heb durven toepassen. Maar het blijkt inderdaad als je gaat zitten wachten dat er dan niets gebeurt.

Ik ga hier mee aan de slag en de tips van met name Esther en Ria spraken me erg aan.

Dank jullie wel allemaal!

Irma
11 years ago

Ik ga zeker aan de slag met alle tips die ik hierboven heb gekregen. Ik heb een praktijk voor coaching, massage en triggerpointtherapie. Wat is in jullie ervaring het beste, om te werken met korting of een Vip bon voor de contacten die worden aangeleverd of om een gratis consult cq massage.Wanneer je een gratis consult of massage weggeeft, heb je dan niet te maken met eenmalige “genieters”, dit natuurlijk even los van het feit dat ik mijn diensten/producten van uitstekende kwaliteit vind. In mijn praktijk lopen de tarieven en tijden nogal uiteen dus adviezen en tips zijn welkom!!

Esther Verdonk
11 years ago
Reply to  Irma

Hai Irma,

Je geeft drie diensten aan. Wellicht is het verstandig om de dienst die de minste bekendheid geniet te promoten door kortingsbonnen o.i.d. te geven bij het aanbrengen van een nieuwe klant in de andere dienst.

Daarnaast kun je werken met de eerste x krijgen een kleine x% korting en de x-ste klant die je aanbrengt is een grote korting.

Bv. De eerste 5 aangebrachte klanten geven je recht op 25% korting op een …. behandeling. De 10e aangebrachte klant is een korting van 60% op een dienst naar keuze.

Zo heb je toch cashflow, promoot je je andere dienst en geef je de klant een super korting. De hoogte van de korting is helemaal aan jou. Je kunt ook met 100% korting werken. Ligt er maar aan of je daarmee meer klanten denkt binnen te halen. Ik ken je markt niet … dus dat zul je zelf moeten inschatten.

Succes!

Esther

Joost Baelemans
11 years ago

Als ik met klanten aan het trainen ben en we zijn bezig met de cooling down, is er altijd een moment van “bezinning” waardoor ook feedback van de klant gevraagd wordt.
Nooit Needy overkomen, Zaken gaan goed, mensen zijn tevreden. Vertel ook niet tegen mensen als dingen slecht gaan is mijn tip, mensen gaan dan een negatief gevoel bij je zaak / persoon krijgen.

Beindig consulten ook altijd met een positieve afsluiter.

Voor de webshop heb ik een klanten feedback systeem. Een klant kan een recensie schrijven en eventueel 1 tot 5 sterren geven over een product zodat iedereen eerlij kkan zien wat de gebruiker er van vindt en niet de leverancier.

Daarnaast kun je altijd met mensen praten over wat je doet en of hebt, maar pas op dat het niet opdringerig overkomt, dan kom je terug bij het needy en krijgen mensen weer een slecht gevoel.

Blijf eerlijk open en oprecht zodat je met jezelf door één deur kunt, dan straal je dat uit en komen mensen graag met je praten.

Door mensen eerlijk te woord te staan en te helpen, verspreiden mensen automatisch wat ik doe en waar je producten kan vinden.

groeten
joost

Kees van der Stel
10 years ago

Door een systematisch relatiemanagement, onderhoud ik voortdurend contact met mijn klanten en ik deel met hen in een bepaald stadium van de zakelijke relatie ook wel een inkijkje waar ik met de opbouw van mijn bedrijf mee bezig ben. Zo bouw ik aan een team van ambassadeurs die mij ondersteunen.
Dit is vanzelfsprekend een proces dat jaren vergt.

Ook vraag ik al mijn klanten een aanbeveling als een coachtraject of groepsprogramma afgelopen is. Dit resulteerde in tientallen aanbevelingen die alle op mijn website staan en voor een belangrijk deel ook op mijn profielpagina van Linkedin.

Onder invloed van het Business Bootcamp bouw ik momenteel (2012) aan een team van ambassadeurs dat mij concreet ondersteunt in de (her)positionering van mijn bedrijfsactiviteiten.

Be the change you want to be. Kees

Mariken de Kok
10 years ago

Ik gebruik trouwens ook de functie “pay-with-a-tweet”. Dit is ook een soort referal-systeem.

Mensen kunnen gratis een pdf downloaden in ruil voor een tweet over mijn videocursus, Ze promoten dan aan hun volgers mijn videocursus (die ze zelf al hebben aangevraagd).

Marijke Willems
8 years ago
Reply to  Mariken de Kok

Op die manier kan het natuurlijk ook… Ik denk dat ik een korte video cursus geef in ruil voor een mailadres en een tweet/comment. Waar ik sinds bang voor ben is om niets meer over te houden om betaald aan te bieden, als je alle waardevolle informatie weergeeft, hoe verdien je dan je geld?

Esther Molenaar
8 years ago

Hoi Marijke,

Onthoud dit:
Je geeft het WAT weg, met de HOE verdien jij je geld.

Marijke Willems
8 years ago

Bedankt voor deze waardevolle tip. Hmmm, ik ben wel heel erg enthousiast in weggeven… Gelukkig staat het nog op papier en moet het nog verder ontwikkeld worden. Ik vraag me wel af: hoe kan het nu echt waardevol zijn als je niet vertelt hoe? Ik erger me vaak als ik worstjes krijg voorgehouden maar ze later moet kopen. Ik wil toch wel een beetje hoe horen. (o nee, ik eet geen vlees 😉 ) Ik heb nog een hoop te leren maar de kwartjes beginnen te vallen geloof ik…

Wilko van der Ploeg
8 years ago

@Marijke Willems: In aansluiting op Esther haar commentaar, zelfs als je ook nog (deels) het ‘HOE’ zou vertellen, kun je naar mijn ervaring nog steeds je informatie/diensten verkopen… In mijn boekje ‘Verleid je Klant’ vertel ik zowel veel over het WAT als het HOE… maar talloze mensen kiezen ervoor om het niet zelf hun website te bouwen, maar het door mij te laten doen bijvoorbeeld omdat ze helemaal geen zin hebben in de ‘HOE’ of de ervaring ervoor missen.

Misschien een leuk vergelijk. Als ik mijn kamer blauw wil verven, weet ik WAT ik wil… en de Gamma, Praxis etc. geven mij maar al te graag gratis informatie over het HOE. Omwille van andere zaken, ik mis de ervaring als schilder en heb de tijd niet, laat ik zoiets echter liever doen door een vakman.

Jouw gratis e-boek of video’s moeten vooral het gevoel geven, dat jouw potentiele klant bij jouw in goede handen is…

Esther Molenaar
8 years ago

Hoi Wilko,

Klopt! Je kunt ook een stuk HOE weggeven. Er zijn genoeg mensen die het dan nog net doen, omdat ze moeite hebben met implementeren of niet weten waar ze moeten beginnen of het gewoonweg zelf niet willen doen.

Dan heb je nog steeds de mogelijkheid om een betaalde dienst te verlenen. Als je de mogelijkheden maar wilt zien.:-)

Wat is het ondernemerschap toch mooi!

Marijke Willems
8 years ago

Dank je wel voor de fijne aanvulling, dat maakt het nog weer even iets duidelijker…

Mick Laarman
9 years ago

Bedankt Esther, voor jouw tip. Na ervaren te hebben, hoe behulpzaam veel (onbekende) mensen zijn, heb ik zelf ook de stoute schoenen aangetrokken en een vragenlijst gemaakt. Nadat ik klanten eerst een mail stuurde met de vraag of zij tijd/zin hadden om mij te helpen, heb ik ze de lijst (10 vragen) gestuurd. De laatste vraag is of een aanbeveling willen schrijven. Als dank stuur ik ze een kleinigheidje. Tot nu toe heeft iedereen enthousiast gereageerd en is met zinnige suggestie (blog onderwerpen) gekomen. Dus voor mij werkt dit goed.

Loesje Houtkoop
Loesje Houtkoop
11 years ago

In ons restaurant ben ik er nu mee bezig, hoe moet ik een goed referral system maken? Wanneer vraag ik de gasten om wat voor ons te doen?
Ik dacht zelf aan een vragenkaartje op de bon meeprinten of een los kaartje, met daarop een cijfer van 1 tot 10 , voor hoe was de bediening, het eten, de sfeer? Mailadres en naam invullen Bij volledig ingevuld kaartje een voucher voor “iets” gratis of korting.
Follow up over de mail, met daarin een uitnodiging om vrienden en familie uit te nodigen om bij ons te komen eten, met een bepaalde code krijgen zij dan korting of “iets” gratis.
Is dit een idee? Heft iemand een andere tip?

Zou er wat waardevols voor mij in de video staan?

Esther Molenaar
11 years ago

Loesje,

Ik zou de cijfer vraag niet teveel specificeren. Als je dat wel doet, geef je naar mijn idee je klant weinig ruimte om op bepaalde vlakken verbetertips te geven (als het cijfer lager is dan een 10).

Iemand die een lager cijfer geeft bijvoorbeeld een 7 of een 8, weet zelf heel goed waar het aan schort, waardoor het geen 10 is. Laat je klant die vrijheid. Als ze een 10 geven dan weet je dat je goed bezig bent op ieder vlak.

Succes!

Marijke Willems
8 years ago

Je zou ze bij het afrekenen gewoon kunnen vragen hoe ze het hebben ervaren. Zijn ze tevreden dan kun je ze een aantal kaartjes meegeven met bijvoorbeeld het desert gratis. Deze kunnen ze zelf houden of weg geven… Het voorgerecht gratis als ze een uitgebreidere feedback vragenlijst willen invullen met nuttige tips, zoiets? En je mailinglist en nieuwsbrief en social media gebruiken.

Esther Verdonk
11 years ago

Hai Loesje,

Een goed idee zo’n kaartje. Ik zou het niet aan de bon printen, want ik denk niet dat er dan veel mee wordt gedaan omdat het zo onpersoonlijk is.

Maak het persoonlijk, jij vraagt … Wat me een goede aanpak lijkt is, als om de rekening wordt gevraagd het kaartje te geven (met pen) en persoonlijk te vragen of ze het zouden willen invullen met als dank je wel … verzin iets moois. Dit zeggen maar nog niet geven.

Bv. ik zou het heel fijn vinden als u mij laat weten wat u vond van uw bezoek aan mijn restaurant. Zou u uw ervaring op dit kaartje willen schrijven? Als dank je wel heb ik zo een klein cadeautje voor u.

De rekening halen. Als je de rekening komt brengen dan kaartje meenemen van de tafel en het ‘cadeautje’ geven, met nogmaals een dank je wel voor de deelname. Leg op het kaartje de follow-up uit.

Ik kan me voorstellen, dat mensen wel een waardering willen geven, maar geen email willen ontvangen. Denk hierover na. Bijvoorbeeld een gratis koffie of thee bon zonder emailadres en 2x gratis koffie of thee met emailadres, of een groter iets, zoals bv een dessert gratis. Een groter ‘cadeau’ bij meer informatie.

Ik hoop dat je er wat mee kunt.

Succes!

Groet,
Esther

Jeanne van Rijs
9 years ago

Naar aanleiding van de Business Bootcamp ben ik hier al wel mee bezig. Ik moet het alleen nog meer structureren.

Deze week staat het op het programma om hier iets goeds voor te bedenken waarbij ik jullie tips gebruiken kan!

Heb al wel een manier geimplementeerd om mensen na een gevolgde cursus naar een nieuwe activiteit te ‘loodsen, zij mogen een geinteresseerde introducee mee nemen, waarbij zowel hun eigen deelnameprijs als de prijs voor de introducee lager is.

Annette van der Put
11 years ago

Dit werkt inderdaad grandioos. Ik praat vaak met mensen in de trein of elders en geef aanbevelingen voor anderen door als ik hoor wat nodig is. Een website zoeken mensen snel op. Ik krijg vaak hele dankbare reacties terug van beiden!

Openheid, enthousiasme en ervaring durven delen is de sleutel! En geloofwaardigheid uitstralen… Dat soort vrienden/klanten zijn goud waard!

Ik doe dit graag voor anderen en ik geloof dat dat ook wel weer terug zal komen bij mij. Wat je zaait, zal je oogsten!

Super goed artikel, Nisandeh! Ik heb dit met veel liefde getweet (komt ook op LinkedIn) en op facebook gezet! En… ook aanbevelingen gevraagd voor mezelf. Het is goed om hulp te geven, maar ook om te ontvangen! 😉

Thea van Dijk
10 years ago

Het punten systeem dat ik hierboven een aantal keren gelezen heb, is iets wat ik ga doen. Cliënten kunnen op een simpele manier een waardering geven. De volgende vraag zal zijn, is hoe ik mijn product beter kan maken.
De vragenlijst die ik nu heb, kan in de prullenbak. Was veel te complex.

Het vragen van aanbevelingen werkte niet bij mij. Wat ik nu doe is, als iemand een positieve opmerking maakt of mailt, vraag ik toestemming of ik deze op mijn website mag zetten. Het vraagt wel alertheid van mij op deze opmerkingen direct op te schrijven.

Met een kortingskaartensysteem ben ik net begonnen. Ik weet op dit moment nog niet of dit werkt. Zelf vind ik het wel leuk om ze uit te delen aan cliënten die positief zijn.

Wanda Klomp
11 years ago

Omdat het binnen coaching nog niet zo gebruikelijk is om op een commerciële klantvriendelijke manier met je cliënten om te gaan heb ik een stickerkaart ontwikkeld. Bij elke nieuwe cliënt die ze aanbrengen ontvangen mijn cliënten een sticker die staat voor 5 euro korting op een sessie van min. 1,5 uur. Deze korting kunnen ze voor zichzelf of een ander gebruiken. Ze kunnen er ook voor kiezen om 10 stickers te sparen die ze vervolgens kunnen inleveren voor een gratis coachingsessie van 1 uur. Ik ben erg benieuwd hoe mijn cliënten straks op dit referral systeem zullen reageren, maar ben er zelf erg enthousiast over 🙂

Groetjes, Wanda

Jan Everts
9 years ago
Reply to  Wanda Klomp

Dag Wanda,

Goede tip, ik ga eens kijken hoe ik dat bij mijn eigen praktijk kan implementeren.

Dank je wel

Ruud Overstegen
10 years ago

Deze kwam goed binnen. Altijd sta ik klaar om anderen te promoten en heb er nooit over nagedacht dat dit een belangrijk middel is voor mijn eigen werk.

Terwijl ik het eigenlijk van de mond-op-mond-reclame moet hebben.

Ga direct aan de slag om een campagne te starten waarin ik de aanbevelingen vraag.

Dennis Aalbers
9 years ago

Referrals zijn inderdaad erg belangrijk. Ik weet alleen nog niet hoe ik het moet automatiseren.

Ik wil graag dat ik ‘andere’ visitekaartjes heb voor mijn klanten die ze kunnen geven aan referrals. Ik wil dan zowel de prospect als diegene die me heeft aanbevolen iets geven, maar wat?

Ik heb tijd ingepland om mijn referral systeem uit te werken. Ik ben het met Nisandeh eens dat het veel oplevert. Zeker in mijn dienstverlening.

Uiterlijk 19 februari zal ik mijn vorderingen in deze blog delen met jullie.

Hans Peeters
11 years ago

Ik heb nog geen referal systeem.
Ik plaats het wel op mijn actielijst.
Met name de tips van Esther en Ria spraken mij erg aan.

Esther Molenaar
11 years ago

Ik ben begonnen met het invoeren van het systeem: Cijfer 1-10.

Na een opdracht stuur ik mijn klant een e-mail met de volgende vragen:

1. Als je mijn dienstverlening een cijfer zou moeten geven tussen de 1 en 10, welk cijfer zou dat zijn?
2. Als dat cijfer onder de 10 ligt, wat kan ik er dan aan doen om er een 10 van te maken?
3. Wil je mij aanbevelen bij jouw klanten wanneer ze op zoek zijn naar een tekstschrijver?

Nu realiseer ik mij dat ik de laatste vraag opnieuw moet formuleren. De zinsnede: “mensen zoals jij…” vergeet ik nog.

Daarbij ga ik er ook niet verder op in. Ik doe bijvoorbeeld geen follow-up na een paar weken met de vraag of ze nog een aantal mensen hebben. Dat ga ik dus zo snel mogelijk invoeren.

Het mooie is, dat ik op de cijfer-vraag alleen nog maar 10’en heb gekregen en daar ben ik erg trots op.

De cijfer vraag kan ik overigens iedereen aanraden. Het voordeel is dat je maar twee vragen nodig hebt om er achter te komen of je dienstverlening/ product opmerkelijk is. Daar heb je echt geen enquete van 30 vragen voor nodig.

Suzanne Wartenbergh
9 years ago

En nu met het goede e-mail adres… Dank je wel Esther, voor het delen van deze eenvoudige maar daadkrachtige tip. Hier ga ik mee aan de slag!

Anja Leinders
9 years ago

Ik denk zelf ook wel dat mensen het waarderen als je de vragen kort houdt.
Je lijstje houdt in wat je nodig hebt.

Dubravka Vajagic
11 years ago

Hoi Esther,
ben je weer de eerste – super.
En ook je tip is zeker een duimpje waard. Dank je.
Groetjes
Dubravka

Suzan Jong
11 years ago

Hai Esther,

Inderdaad, je bent weer de eerste. TOP strategie ;-).
Ik vind je tip ook heel waardevol. Heel eenvoudig, maar het werkt wel – precies zoals we geleerd hebben in de Breakthrough to Success maar dan op zakelijk vlak. Dank je wel. Mijn duim heb je!

Groet,
Suzan

Suzanne Wartenbergh
9 years ago

Dank je wel Esther, voor het delen van deze eenvoudige maar daadkrachtige tip. Hier ga ik mee aan de slag!

Thies Kuijlman
11 years ago

Hoi Esther,

Als ik deze blog lees kan jouw derde vraag volgens mij nog specifieker. Nisandeh zegt: ken jij zwangere vrouwen? en het antwoord is ja. Jouw derde vraag nodigt uit om na te denken en niet gelijk te antwoorden.

Ik ken jouw business natuurlijk niet, maar stel dat je schrijft voor marketingmanager en je vraagt ken je nog meer marketing managers? Dan zal het antwoord ja zijn. En dan is vraag 4, wil je me aanbevelen bij die mensen, hier is een stapel kaartjes. Ik denk dat dat nog meer spin-off zal genereren.

Groeten Thies

Esther Molenaar
11 years ago
Reply to  Thies Kuijlman

Hoi Thies,

Dank je wel voor je waardevolle tip. Hier kan ik echt wat mee.

Ik vind het geweldig dat je mee denkt!

Marné van Veenendaal
9 years ago

hoi Ester,

Heel eenvoudig 3 vragen kort en doelstreffend.Idd zoals op de Breakthrough to Success geleerd en weer even in herinnering gebracht.

Dank je.

Dubravka Vajagic
11 years ago

Ik wil graag meer willen doen aan een referral systeem.
Tot nu toe gebeurde alles ad hoc en dat heeft niet zo veel resultaat op geleverd tot nu toe.
Mijn bedrijf is gevestigd in een groot sportschool en ik heb aan het personeel van de school een korting op behandelingen en massages aangeboden in ruil voor aanbevelingen in de sportlessen. Ook de nieuwe leden van de sportschool krijgen een VIP bon. Dat werkte perfect in het begin maar later is doorgegaan in gebruik van de kortingen en geen echte aanbevelingen. Dus het was niet echt een goed systeem.

Ik heb dan de video echt hard nodig om nog meer te leren en ik waardeer zeer zeker alle commentaar die hier krijg.
Alvast bedankt.

Evelien Bos
6 years ago

Een aanbeveling vragen is voor mij nog steeds lastig, maar ik moet zeggen hoe vaker je het doet, hoe meer het went en het is zo ongelooflijk waardevol dat je eigenlijk jezelf tekort doet als je het niet doet.

Nicole Nagelgast
6 years ago

Geweldige tip #7!
Sowieso is het goed om een soort ‘praatje’ klaar te hebben wanneer je om dit soort dingen wilt vragen. Ik lijd dan aan het klassieke syndroom oh-DIT-had-ik-toen-moeten-zeggen-maar-ik-kwam-er-niet-op-en-nu-is-het-moment-voorbij. Gewoon voorbereiden en dat je het zonder er teveel over na te denken kan zeggen!

Daarnaast vind ik de tip om een soort urgentie te creëren erg goed. Wellicht een beetje wrang, zeggen dat je bijna vol bent, terwijl dat misschien niet zo is.

Maar absoluut moet ik meer gaan vragen om aanbevelingen.