Verbrand je schepen

4358 views | 285 reacties |
shares

Ken je de uitdrukking ‘je schepen achter je verbranden’?

In het artikel van vandaag ontdek je de kracht van dit principe en hoe jij dit kunt gebruiken om te groeien als ondernemer en de resultaten te creëren die je wenst.

beach HastingsEén van de verhalen over de oorsprong van ‘je schepen achter je verbranden’ is het verhaal van Willem de Veroveraar. Willem voer in de 11e eeuw naar Engeland en vernielde zijn vloot nadat ze aan land waren gegaan. Het was een strategie om zijn manschappen duidelijk te maken dat ze niet terug konden en móésten vechten.

Als er geen weg terug is, MOET je wel met 100% focus en commitment doorgaan. En andersom geldt ook: Het hebben van een (bewuste of onbewuste) vluchtweg zal jouw ondernemerssucces in de weg staan.

Dus zie ik het als mijn taak om je met dit artikel te helpen om meer focus en commitment te krijgen en te laten nadenken over welke schepen jij zou kunnen verbranden.

Laat ik beginnen met een extreem voorbeeld om de kracht van het principe te verduidelijken.

I BURNED MY BOOTCAMP!

De Business BOOTcamp is het SCHIP dat ik net achter me heb verbrand. 🙂BOOST YOUR BUSINESS kopie

Hoe heb ik dat gedaan? Ik heb GROOTS aangekondigd dat op 25 en 26 juni de allerlaatste Business Bootcamp ooit zal plaatsvinden. Terwijl ik er ook voor had kunnen kiezen om het tijdens de komende Business Bootcamp vanaf het podium aan te kondigen. “Sorry guys, this was the last one.

Maar… dan was ik misschien in de verleiding gekomen om het niet te doen, omdat de Business Bootcamp zo’n succes is en ik zo geniet op het podium met 1800 ondernemers om mij heen die zullen zeggen: “Doe het alsjeblieft niet Nisandeh!”

Nu ik mijn beslissing WEL heb verkondigd, kan ik mij na de Business Bootcamp volledig focussen om van mijn NIEUWE programma “From Zero To A Million”, net zo’n daverend succes te maken als de Business Bootcamp. In de video in het artikel van vorige week licht ik een tipje van de sluier op.

Ik kan nog veel meer voorbeelden bedenken (mijn carrière switch van software-ontwikkelaar naar trainer, verhuizen van Israël naar Nederland, stoppen met SEO, vervangen van de LIVE Write Your Book training door een online training, etc.)

Maar NU gaat het over JOU…

Welk schip moet JIJ verbranden?

Maak je geen zorgen als je angst of andere sterke gevoelens hebt bij het lezen van bovenstaande vraag.

Een eigenschap van succesvolle ondernemers is dat ze – als het nodig is  – hun schepen durven te verbranden, óók als ze geen garantie hebben over het succes van hun volgende stap en angst voelen.

Er is geen krachtigere manier om door twijfel heen te breken dan het BEWUST afsluiten van je vluchtweg. We noemen dit ook wel een ‘forced commitment’. Zie hieronder een video met een Zen verhaal om dit te illustreren.

Maar nu de GROTE vraag…

Wat kun JIJ doen?

Ik ken jouw situatie niet precies, maar er is een grote kans dat je door 1 of meerdere van onderstaande schepen aangesproken zult worden.

Hier komen ze…

10 schepen die jij kunt verbranden

 • Neem afscheid van een lastige klant en focus op je ideale klanten.
 • Stuur een aankondiging van een actie die je lang hebt uitgesteld. “Beste [First Name], aanstaande dinsdag neem ik telefonisch contact met je op over…”.
 • Kondig de lanceerdatum van een nieuw product/dienst of nieuwe website aan.
 • Stuur een bericht om een onvermijdelijke confrontatie aan te gaan. “Ik wil even face-to-face met je praten over…”
 • Zeg een abonnement of lidmaatschap op.
 • Neem ontslag van je (bij)baan om je helemaal te focussen op jouw ondernemerschap.
 • Stop met de loterij en investeer het bespaarde geld in de promotie van jouw product of dienst.
 • Zet jouw spreekbeurt op de agenda als je jouw spreekangst wilt overwinnen.
 • Investeer in een cursus, zonder de mogelijkheid om te annuleren.
 • Stop met een (software) programma wat je nu veel tijd, geld en frustratie kost.

Er zijn nog tientallen, honderden dingen te bedenken die je zou kunnen doen.

Luister naar jouw hart om te ontdekken waar je moeite hebt om je 100% te committeren.Hartslagbloggen

BELANGRIJK: Wat je ook kiest te doen (groot of klein) neem 100% verantwoordelijkheid voor je beslissing of actie. Dan kun je ook 100% genieten van het bevrijdende effect, de toegenomen focus en de resultaten.

En mocht je op de lange termijn niet de resultaten krijgen die je wenst, vraag je dan af:

 • Heb ik ECHT mijn vluchtweg afgesloten of houd ik nog ergens aan vast?
 • Wat is de les die ik hieruit kan leren?

Het is geen schande om erachter te komen dat iets niet werkt, maar zonder 100% commitment heb je het geen volledige kans gegeven.

Het belang van een sparringpartner

Als je voor belangrijke beslissingen staat over belangrijke kwesties (koers van je onderneming, partnerrelatie, verhuizen, etc.) zorg er dan voor dat je er met iemand over kunt sparren. Bespreek het met jouw partner, vriend of zoek een coach of mentor met expertise over de desbetreffende kwestie.

En over een mentor gesproken…
Als je erin geïnteresseerd bent om je door mij (Nisandeh) te laten mentoren voor de groei van jouw ondernemerschap, en jouw jaaromzet is hoger dan €100.000, stuur dan een e-mail naar support@opencircles.nl met jouw CV, de link naar jouw LinkedIn profiel, een beschrijving van jouw bedrijf en jouw motivatie waarom je je door mij wilt laten mentoren.

Tot slot

Ik ben eens heel benieuwd naar jouw kwestie(s)…sloepje

Welke schip ga jij verbranden (of heb je verbrand) naar aanleiding van dit artikel?

Laat het me alsjeblieft weten in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Het hoeft geen spectaculaire actie te zijn, neem een gepast risico. En als je niets kunt bedenken, geef dan in het commentaarveld jouw commitment om naar dit artikel terug te keren om een actie of beslissing te delen zodra je deze hebt genomen.

Laat je vooral ook inspireren door de bijdragen van anderen om je op ideeën te brengen. Gebruik de kracht van het Open Circles netwerk.

Vul ook alsjeblieft je voornaam EN achternaam in bij je comment, anders kunnen we deze niet goedkeuren.

Om je te belonen voor je moed en je te stimuleren vooruitgang te blijven boeken, krijg je van mij – zodra jouw comment is geplaatst in het commentaarveld hieronder –  een GRATIS ticket voor het eendaagse Elements of Succes seminar (t.w.v. €997)

Op jouw succes,

Nisandeh

PS. Deel dit artikel met jouw netwerk via de social share knoppen hieronder, want op die manier kunnen bevriende ondernemers in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

285 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Esther Molenaar
6 years ago

Volgens mij heb ik in het verleden al zo veel schepen achter me verbrand. Voor mij is dat gelijk aan de groei die ik heb doorgemaakt.

Nu heb ik echt sch*^&*t aan wat anderen denken en ga voor wat mijn hart me ingeeft en dat betekent dat ik niet meer naar die stemmetjes in mijn hoofd luister en duidelijke beslissingen neem.

Ook luister ik niet meer naar bepaalde mensen in mijn naaste omgeving, vooral de mensen die het goed met je voor hebben en je willen behoeden voor ‘verkeerde’ beslissingen.

Gelukkig heb ik het hier niet over mijn partner. Die staat naast me en is mijn helpende hand……Zo belangrijk….

Leo Steijn Fiets expert

Vaker gedaan en het werkt. het geeft me meer focus. Dit heb ik in jou trainingen geleerd. Afscheid te nemen en focus op iets nieuws en mijn hart te volgen

Donna Hoogstraaten
6 years ago

Ik ben al bezig schepen te verbranden.

Het is mij duidelijk geworden door o.a. de Business Bootcamp dat 1 op 1 werken en per uur niet voldoende oplevert. Voor mijn klanten en voor mij.

Ik heb mij jarenlang gefocust op 1 op 1 gezondheidscoaching, ik hielp iedereen, en op alle mogelijke manieren die ik tot mijn beschikking heb. Maar mijn zaak groeide niet. Ik liet mij betalen per uur, maar de klant kreeg vaak veel meer dan een uur terwijl ze maar 1 uur hoefde te betalen. Ik gaf veel, maar het rendeerde niet.

Na lang denken over welke methode de juiste gaat zijn en te reflecteren met anderen heb ik besloten om nog wel 1 op 1 te werken, maar geen losse sessies meer te verkopen. Ik ga enkel nog met totaalpakketten werken, wat een grotere investering in een keer is voor de klant. Maar op die manier gaan ze ook een echt commitment aan, met zichzelf en met mij. Ik ga mij focussen op 1 bepaalde doelgroep en ik ga mij meer focussen op groepssessies geven. Ik ga mij m.n. op 1 thema richten.

Ik schreef de aankondiging voor deze veranderingen al, staat op de agenda om hem deze week te versturen naar mijn klanten. Daarbij komt dat ik een overgangsfase heb aangekondigd waarbij ik mijn tarief voor nieuwe klanten al heb verhoogd.

Ik vind het spannend welk effect dit alles gaat hebben.

Thea van Zevenbegen
6 years ago

In december 2015 heb ik het samenwerken met een partner die me veel tijd, energie en geld heeft gekost verbroken. De breuk kostte me wederom tijd, energie en geld, echter… wat ik ervoor terug heb gekregen zijn vleugels ;-))

Geen onnodige ballast, veel energie, de omzet schiet omhoog, heerlijk dit bevrijdend gevoel. Ik kan me nu richten op mijn doel en doorgaan met mezelf en mijn bedrijf verder te ontwikkelen.

Atty van der Schoot
6 years ago

Eerlijk gezegd loop ik nog rond met de lucifer in de hand…….. Zal ik ‘m aansteken en het schip (a5congresbureau – congresorganisatie) in de fik steken en verbranden? En vervolgens starten als travel counsellor? Ik ben midden in de onderzoek- en nadenkmode. Welke opleiding is nodig? Is het halen van deze target wel reëel?

Ferry Mulders
6 years ago

Tja, zo is het natuurlijk wel!

Blijf focussen en doe wat je in eerste instantie hebt bedacht dat was er niet voor niets. Maar durf ook toe te geven dat iets niet werkt en neem er dan afscheid van en focus op dat wat wel werkt. Scheelt veel tijd en vooral negatieve energie. Dus ja klopt helemaal, en we weten het wel maar nu dan ook elke keer doen! En er zijn altijd 100 redenen om iets niet te doen maar het gaat om die 2 waarom je het juist wel moet doen.

Hilda Heyman
6 years ago

Mee eens; iets afsluiten opent een mogelijkheid voor groei.
Zelf ga ik een B&B met coaching in Cornwall beginnen en ik kom van alles tegen….Iemand nog goede contacten daar?
Een goede sparring partner is ook heel belangrijk.
Succes met jullie nieuwe stappen!

Lilian Bezemer
6 years ago

Schepen verbranden is eigenlijk het moeilijkste dat er is, maar het geeft ook weer lucht om iets te laten bloeien. Als je het ooit hebt gedaan, probeer dan weer bij dat gevoel te komen. Het gevoel dat je weer mocht gaan dromen, gaan experimenteren omdat je met je keuze schepen achter je te verbranden stappen kon gaan zetten.

Ik heb dat nu 2 keer gedaan en sta op het punt het weer te gaan doen. Is het eng? Ja maar ik weet ook dat het vooruitzicht goed is, meer energie, meer creativiteit, nieuwe mensen en de oerkracht weer voelen. Ik ga er voor!

Ronald Gorter
6 years ago

Ik neem afscheid van de negatieve meningen om me heen. Ga ik volledig aan voorbij zonder daar nog iets in te investeren.

Marjolein Kalter
6 years ago

Brrrrrrrrrr eng.
Mijn huidige ervaring is (juist) tegengesteld.
Metafoor:
Als ik weet dat er een vangnet hangt durf ik over het slappe koord te lopen en dan val ik er niet af.
De telefoontjes plegen! Dat is er eentje voor mij

Yvonne Evers
6 years ago

Zo dat lucht idd op! Ben gestopt met die lastige – niet betalende klant joehoe goed bezig! De loterij ook opgezegd want die win ik ook al jaren niet!
Nu ervan uit gaan, niet hopen (want dat doet een hond) 😉 maar het universum sturen dat jij contact opneemt met MIJ !!
Fingers crossed
Heb er zin in!

Arnolda Posthuma
6 years ago

Deze zomer is mijn boek af. Dit boek gebruik ik om mijn expertise kenbaar te maken aan mijn professionele netwerk en hierdoor klanten te krijgen voor verschillende opdrachten.
Ik dacht gisteren: wat zou het mooi zijn om Elements of Succes nog een keer te doen. Wat geweldig om het op deze manier nog een keer te ontvangen!! Everything in life is Energy!! Thanks Nisandeh!!
Gisteren heb ik ook besloten om na de Master Enterpreneur in september the Business University te doen.

Henrike Koop
Henrike Koop
6 years ago

Quit my job as a freelancer. It is a steady form of income, but it prevents me, to focus completely on my own business. Income and the company’s future are very uncertain. To make it a success , I have to embrace it completely.

Which is pretty scary ….

Diederik Bakker
6 years ago
Reply to  Henrike Koop

Good Luck! I’m sure you can make it happen!

Elske van de Fliert
6 years ago

Mijn maatwerktrajecten zijn mijn koe. Alhoewel ik er van geniet om ze te doen en ze me ook zeker een boel opleveren, zorgen ze er wel voor dat ik niet zo hard groei in mijn workshops.
Ik vind het heel lastig om nee te zeggen omdat ik mensen graag help met hun problemen.

Elske van de Fliert
6 years ago

PS: ik vind zo’n Zen verhaal heerlijk om zo te horen!

Karin
6 years ago

Ik lanceer een nieuwe naam, laat projecten ALLEEN nog maar vooruit betalen en neem afscheid van een klant die altijd te laat betaald.

Arjen Broeze
6 years ago

Dat nieuwe product kan ik dan het beste hier aankondigen. Voor het einde van dit jaar verschijnt mijn eerste app in de Google Play Store en Android app-store. Kan er inhoudelijk nog niets over zeggen, behalve dat het idee van mijn overbuurman, en inmiddels goede vriend, komt en dat het absoluut een behoefte vervult.

Ad van der Linden
6 years ago

Na de Business Bootcamp heb ik al veel geruimd in mijn bedrijf. Heb zelfs de bedrijfspand aangepast om schoner te kunnen doorgaan. Een ding nog niet of niet voldoende gedaan: niet renderende opdrachtgevers de deur wijzen. Een vals gevoel van vangnet “het zijn wel klanten”, daarbij te weinig realiserend dat ze eigenlijk handen vol geld kosten.

Will van den Heuvel-Kastelijn
Will van den Heuvel-Kastelijn
6 years ago

De datum staat en dat helpt, ook nu al, om te focussen. Niets gebeurt voor niets. Door omstandigheden op m’n werk is er nu meer tijd om voor te bereiden, alles goed door te denken. Met de wetenschap dat niet alles bedacht kan worden; de grote lijnen staan klaar. Fantastisch om mee bezig te zijn en naar toe te leven. Hier abonnementen opzeggen en idd loterijen annuleren. Daar een netwerk opbouwen en voorwaarden scheppen; we gaan er voor!

Gina Baert
Gina Baert
6 years ago

Beste Nisandeh,

Ik lees net je artikel en besef dat mijn haven op 2 schepen na helemaal leeg is… 3 jaar geleden raakte ik een goede baan kwijt door een reorganisatie . In dezelfde periode verbrak ik mijn relatie na 20 jaar . Dus 2 grote schepen waren al verbrand. Nu 3 jaar later ben ik ook mijn huis kwijt ( het 3e schip)en per 1 juli heb ik voor mij en mijn 2 kinderen nog geen woning kunnen vinden. Ik heb nog een half jaar UWV en dan houdt dat ook op. Vorig jaar december heb ik besloten om voor mezelf te beginnen en ben er keihard mee bezig om het op te bouwen. Daarnaast ben ik een fulltime studie aan het volgen om een 2 e bedrijf te kunnen starten .

Ik heb nog geen stabiel inkomen met mijn bedrijf, maar ik geloof er absoluut in dat het goed gaat komen. Mijn grote angst is dat als ik over 6 maanden niet genoeg inkomen heb en ook geen uitkering meer heb van UWV dat ik een serieus probleem heb. Iedereen adviseert me nu om het eerste het beste baantje te nemen om voor zekerheid te zorgen, dat zou de makkelijkste weg zijn, maar dat is niet wat mijn hart zegt. en ik geloof in mijn bedrijfjes en dat het een succes kan worden.

Dus mijn laatste 2 schepen : de zekerheid van UWV en een willekeurig baantje voor zekerheid worden ook verband nu. Na het lezen van je artikel dat precies op het goede moment komt weet ik dat het pad dat ik nu gekozen heb te gaan bewandelen het beste is om te doen voor mij en de toekoemst van mijn kinderen.Ik wil hun laten zien dat je in het leven moet doen waar je passie en hart ligt en dat alles mogelijk is als je bereid bent ervoor te gaan en te doen wat nodig is om je doelen te bereiken!

Al mijn schepen zijn verbrand, ik heb niets meer te verliezen en kan alleen nog maar omhoog nu.Doorzettingsvermogen en nooit opgeven , dat wordt mijn motto voor dit jaar! En als kapitein op mijn nieuwe schip bepaal ik de koers?Vriendelijke groet,
Gina

Lidyvan Oord
6 years ago

Schepen verbranden. Ook ik heb meerdere schepen verbrand en ben gegaan op die weg die me raakte. Na een 2e keer mijn levenspartner te zijn kwijt geraakt door een scheiding merk ik dat mijn pad gaat over mensen helpen. Maar daartoe moest ik eerst van mezelf gaan houden. en ik kan je vertellen dat dat tot nu toe de zwaarste klus is.

Vreemd eigenlijk hè! Maar de weg ligt open. Er is weer meer creativiteit en wat een liefde. Het nieuwe schip is voorzichtig begonnen om op weg te gaan. Met Roovim hoop ik veel jongeren te gaan helpen. Roovim de plek voor jonge mensen tussen 18 en 30 jaar die vastgelopen zijn in hun leven. die geen baan kunnen vinden, die schulden hebben enz. Roovim wil jullie met een parcipatiecontract helpen om die mens te worden die je al bent. website is in de maak

Sanne van der Hout
Sanne van der Hout
6 years ago

Wat er gezegd wordt over vangnet dat herken ik wel. Je denkt dat het zorgt voor veiligheid/ steun maar soms belemmert het je om een volgende stap te zetten.

Zo heb ik een expert in geschakeld om me te adviseren en laat ik los wat anderen ervan zeggen.

Agnes Janssen
6 years ago

Voorheen dacht ik in beperkingen: waardoor tegelijkertijd mijn natuurgeneeskunde praktijk niet van de grond kwam en ik totaal andere dingen ben gaan doen waar mijn hart niet lag.

Omdat ik toch niets meer te verliezen had ben ik mijn droom gaan realiseren: een (inter)nationaal thermografie intervisie platform met artsen en therapeuten en zie wat er gebeurd.

Aanstaande zaterdag heb ik mijn eerste grote lezing in samenwerking met een ander platform en de eerste succesvolle artsen melden zich met een bepaalde expertise zodat ik clienten daar naar toe kan doorverwijzen en met ze kan samenwerking in wetenschappelijk onderzoek.

Inmiddels wordt er belangstelling getoond uit het buitenland en willen ook deze natuurgeneeskundige klinieken het preventief borstonderzoek implementeren.

Wanneer Nederland draait dan is de verbinding tot stand gebracht en laat ik deze “koe” los en ga door naar het volgende land.
Nu zul je wel denken waarom?
Het loslaten en verbranden van oude koeien heeft mij gebracht bij mijn kern kwaliteit: en dat is mensen met elkaar in verbinding brengen.
Wat is er mooier om deze mensen ook hun kernkwaliteit naar voren te laten brengen?!

Ester Oude Nijhuis
6 years ago

Goed, het borrelt steeds al en dit is een mooi moment om het naar buiten te brengen en daarmee te bekrachtigen. Ik wil een andere doelgroep gaan bedienen en ga deze week de eerste stap naar buiten zetten. Ik ga 5 mensen (succesvolle dienstverleners) vragen of ik ze mag interviewen over hun interesse in bewust ondernemen. (duurzaam, maatschappelijk verantwoord). Eerste stap om te peilen waar de verlangens in deze doelgroep liggen.

Gerda van Doorn
6 years ago

Afgelopen maand heb ik een opdracht opgezegd, dat vond ik heel moeilijk. Het ging om 4 uur per week maar het bezorgde meer stress dan mijn andere opdrachten die ik voor om ongeveer 16 uur per week doe. Mijn opdrachtgever vroeg veel te veel van me.

Ik was projectleider voor een complexe website die continu data van andere websites binnen kreeg, daarnaast moest ik volledige overview hebben over de ontwikkelingen in het veld. En de technische systemen waren gebrekkig waar ik me ook nog eens aan irriteerde.

Zo dat is eruit. Daarom nam ik die stap, en daar ben ik nu erg blij om. Ruimte voor nieuwe Zaken, kom maar op!

Nancy-Els de Jonge
6 years ago

Hallo Gerda, dapper! Hoop dat het je heel veel lucht geeft!
Mag ik vragen wat je precies doet? Ben benieuwd!
Groet, Nancy-Els de Jonge

Inge Scheiberlich
Inge Scheiberlich
6 years ago

Schepen verbranden.
Ik ga na 10 jaar solo met mijn vier nog thuiswonende dochters samenwonen ik laat mijn huis en vrienden achter en verhuis van Noordholland maar Utrecht. Ik ken daar niemand. Daar ga ik ook mijn onderneming opbouwen.

Zekerheden zijn er niet en garanties ook niet maar met inzet en samenwerken vertrouw ik erop dat het goed komt. Mede ondernemers spring met je verstand en gevoel in het diepe en je zult waarschijnlijk blijven drijven en uiteindelijk gaan zwemmen. Succes allemaal.

Elke Wiss
Elke Wiss
6 years ago

Ik ga om tafel met een opdrachtgever om een financiele kwestie af te handelen rond een project waar ik halverwege zelf uit ben gestapt.
Het gaat me dwingen om echt voor mijn keuze te gaan staan en mijn professionaliteit te laten zien.
Spannend.

Nancy-Els de Jonge
6 years ago
Reply to  Elke Wiss

Stoer! Zet ‘m op!

Arnoud Kas
6 years ago

Ik ga deze week stoppen met een lidmaatschap van een serviceclub waar ik al jaren bij betrokken ben. Ik heb er veel geleerd, maar voel dat ik eruit gegroeid ben. Laat hierdoor wel een groep fijne mensen achter, die ik dan waarschijnlijk niet meer zal zien.

Mariëtte Verlaan
6 years ago

Heel herkenbaar en doodeng. Toch al vaak in mijn leven gedaan. Nu koershouden en de gunstige wind blijven opzoeken. Dat heeft me veel gebracht. Hou van wat ik doe, wie ik ben en wat ik te bieden heb.
Ik ben tuin, ik leef tuin, ik adem tuin en maak tuinen leefbaar, kleurrijk en harmonieus.
Wat heb ik geleerd? Durf te vragen!

Anja van Diesr
6 years ago

De oude overtuiging dat ik toch nog een betaalde, vaste baan moet zien te vinden. En dat terwijl ik als ondernemer met mooie en zinvolle zaken bezig ben. Waarvan ik het gevoel heb dat daarin mijn toekomst ligt. Ook financieel. Dus ik ga die oude overtuiging verbranden!

Agnes van Goolen
Agnes van Goolen
6 years ago

Ik werk nog voor 2 opdrachtgevers die op dit moment voor een financiële basis zorgen. Als alleenstaande moeder heel handig om die zekerheid te hebben. Maar….ik ga er mee stoppen! Heb de beslissing genomen om het werk over te dragen en per 1 september vrij te zijn om te doen wat ik het allerliefste doe. Nog geen inkomsten uit dat werk maar wel rotsvast vertrouwen. Focus on the right things.

Fariël Bonapart-Godani

Ik neem afscheid van afnemers die niet het fatsoen hebben om op een fatsoenlijke, professionele manier, overeenkomsten aan te gaan of te beëindigingen.
Mensen met negatieve meningen laat ik achter mij. Ik omring mij alleen nog met mensen die mij opbouwen, stimuleren en goed op weg helpen.

Jorge Ober
6 years ago

Na een lastige periode wederom besloten door te blijven bouwen aan mijn bedrijf. Door een stille zomerperiode kwam ik in de verleiding om op te geven en een loondienst functie te nemen.

Gelukkig besloot ik dat schip alsnog te verbranden omdat ik daardoor mijn eigen (tijdens de BBC geleerde) missie niet kan verwezelijken.

Terug gaand naar de essentie van mijn eigen bedrijf is dat het bieden van hulp aan mede ondernemers door commerciële training en begeleiding op maat.

Bedankt Nisandeh en tot de 24e

Tine Krijnen
6 years ago

Ik heb de afgelopen 16 jaar 24 miniatuur 1:12 boeken laten drukken/gepubliceerd. Met de handicap dat ik degene ben die deze boeken ook moet fabriceren. Met de verkoop van deze boeken over de hele wereld ben ik succesvol heb ik veel naamsbekendheid mee gekregen (mede door alle tips en wijsheid van Nisandeh).

Maar het plezier van het maken en ontwikkelen van mooie miniatuur boeken en ideeën komt door tijdgebrek in de verdrukking.

Ik ga mij komende week, nee vandaag, focussen welk onderdeel van mijn onderneming de koe is die ik over de klif ga gooien.

Zodra ik het weet deel ik in een nieuwsbrief en op facebook.

Ingeborg Hofstede
6 years ago

Nieuwe websites:
Per 1 juni 2016 heb ik een nieuw product gelanceerd: Het Inspiratiewiel met 2 nieuwe websites.
Dit nadat ik in de laatste jaren mijn baan heb beëindigd, mijn huis verhuurd en een innerlijk schoonmaak heb bewerkstelligd. Wat een cadeau om mezelf te ontmoeten en niet meer te moeten!

Tineke van Berkel
Tineke van Berkel
6 years ago

Ik begeef me in een wereld die eigenlijk voornamelijk wordt gedomineerd door mannen, maar waar ik nu mijn stappen wil gaan zetten. Omdat er bij een groot deel van mijn toekomstige clienten vaak een wat conservatievere houding is, moet er dus nog een hoop persoonlijk “kneedwerk” gedaan worden om de neuzen dezelfde kant op te krijgen en zodoende hun medewerking te krijgen.

Vorige week zijn mijn nieuwe businesscards binnen gekomen en vanaf deze week heb ik de eerste kwekers benaderd. Er is nog wel wat terughoudendheid, maar enkelen zijn ook enthousiast. Het is het begin en ik heb nu de stap gezet. Ik heb het bekend gemaakt op Facebook en op LinkedIn. STARTEN !!!!

Diederik Bakker
6 years ago

(de meeste) Mannen houden van vrouwen, vooral als je ze charmeert. succes!

Tineke van Berkel
Tineke van Berkel
6 years ago

Ik doe hard mijn best, Diederik

Joyce Dompig – Vasilda

Wat een super inspirerende video weer. Het maakt mij weer even bewust dat ook ik al vele schepen achter mij verbrand heb. Maar nu de vraag, welk schip of welke schepen zijn nu aan de beurt. Als ik terug kijk naar de reeds verbrande schepen, ben ik best tevreden met de resultaten daar na. Dus waarom zou ik het nu niet weer doen? Dat is mijn grote vraag. Wat houdt mij nu tegen? Wat blokkeert mij? Daar hoop ik achter te komen tijdens de Life Skills Experience op Tenerife van Vered en Nisandeh.

Marjolijn de Rooy
6 years ago

Ik heb de beslissing genomen om, na verkoop van mijn huis, zo te gaan leven dat ik geen hypotheek meer nodig heb. Eigenlijk zo dat ik zo min mogelijk vaste lasten meer heb. Zo kan ik meer van mijn inkomsten weer in mijn bedrijf steken.

Marjolein van den Bosch
Marjolein van den Bosch
6 years ago

Wat een toffe beslissing, succes!

Lianne Pullen
6 years ago

Wat een waardevol artikel! Herkenbaar en idd het werkt goed. Ik heb m’n schepen afgelopen weken allemaal al verbrand nu focus ik me op mijn doel zonder afleiding. Het is alles of niets en het geeft veel rust om zo te werken. Leuk om te lezen dat anderen er ook voor gaan. Lijkt me leuk om je nieuwe seminar bij te wonen! Ga zo door met ondernemers supporten!

Annett Keizer
6 years ago

Na 2 gevallen van ‘veel tijd (en wat geld) erin steken zonder dat het iets opleverde’ stop ik met vrijblijvende intakes voor coaching van particuliere klanten.

Voortaan zeg ik liever ‘nee’ tegen particulieren of bied ik ze de optie om tegen betaling een intakegesprek te houden. Dit betekent dat ik mijn funnel moet aanpassen en (nog) sterker ga focussen op mijn doelgroep.

Marian Mulders-Klep
6 years ago

Tja altijd lastig maar ik ga afscheid nemen van een aantal klanten en me bezig houden met diegene die wel interessant zijn, verder is er een vergevorderd plan om dit jaar een nieuw product en dito website/webshop op te zetten.
Wat houdt me tegen? het probleem het financiele plaatje rond te krijgen

Karin Bloem
6 years ago

Besloten om administratieve en andere zaken uit te besteden, zodat ik me veel meer op marketing en relatiemanagement kan focussen.

Hanneke Boom
6 years ago

Als beginnend ondernemer vond ik het moeilijk om nee te zeggen. Iedereen mocht mijn klant worden. Nu merk ik dat sommige klanten veel energie kosten en weinig opleveren (energie en geld). Ik ga daarom meer focus aanbrengen in mijn bedrijf. Werken met abonnementen voor ondernemers die door mij hun volledige boekhouding laten doen. Dat wordt het!

Miranda tamminga
Miranda tamminga
6 years ago

Zo, ik heb meteen een afspraak met een mogelijke klant gemaakt. Meteen maar met de directeur van de organisatie.
Ik ga zo een abonnement opzeggen.
Continu ga ik al momenten aan om mijn ‘angst om midden in de belangstelling te staan’ te overwinnen. O.a. met filmpjes op FB.
Ennn. Ik vind dat ik zeker die laatste bootcamp kan winnen!
Bedankt voor alle tips!!

Nancy-Els de Jonge
6 years ago

Bedankt voor het mooie verhaal! Ik sta op het punt mijn bedrijf, waar ik de afgelopen 30 jaar goed van geleefd heb, en met plezier aan heb gewerkt, op eigen benen te zetten. Hierdoor kan ik iets heel anders gaan doen. Spannend, maar vooral leuk!

Renata Boltendal
6 years ago

Ik laat opdrachten los die ik wel leuk vind om te doen, maar die zakelijk niet interessant zijn. Hiermee creëer ik ruimte om nieuwe ideeën uit te werken en mijn ondernemerschap serieuzer vorm te geven.

Wendy vd Giessen
Wendy vd Giessen
6 years ago

Ik heb mijn twee lastigste en meest energie slurpende clienten gedag gezegd. Om nu ruimte te hebben om nieuwe clienten van dienst te kunnen zijn die beter bij mij passen. Zin in! Kom maar op!

Timo Widdershoven
6 years ago

Advies van mensen die het zelf niet voor elkaar hebben of die vanuit een loondienst verband met goedbedoelde adviezen komen voor het runnen van een bedrijf laat ik voortaan subtiel weten dat ik niet geïnteresseerd ben in hun fantasieën.

Ik stop dan ook onmiddellijk met een aantal samenwerkingsverbanden die mij eenzijdig veel geld en energie kosten maar uiteindelijk niets opleveren en ga op zoek naar gelijkgestemde mensen die dat al hebben bereikt wat ik graag wil bereiken en mij hun strategieën willen leren.

Diederik Bakker
6 years ago

Hoi Timo,
Goed plan! Kun je iets meer vertellen over wat je precies wil bereiken?

Timo Widdershoven
6 years ago

Sorry Diederik maar dat schip heb ik net verbrand om energie te steken in het uitleggen en verantwoorden van mij plannen 😉

Barbara del Court König

In Holland we have a saying if something’s nog coming along: ‘Don’t pull at a dead horse

‘…something along the lines of your ‘Throw the cow off a cliff’ (although as an animal lover I would prefer a different phrase;>).

And I can tell you, I would love to throw the non-replying companies off a giant cliff. Or maybe let them look over the cliff and see what they’re missing if they throw us off a cliff!!

Johan Koenders
6 years ago

3 jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd om te ontdekken wat ik écht wilde. Na een jaar met veel rust en ruimte wist ik het en ben ik een opleiding gaan volgen tot Vitaalcoach. Deze rond ik volgende week af en start ik een eigen praktijk: Vitaalpraktijk Breda. In juli inschrijving KvK etc. Ik heb er zin in!