Werk jij hard?

6783 views | 109 reacties |
shares


Ik hoor dat vaak van mijn studenten, “Ik werk zo hard, maar ik kom maar niet vooruit”, of “Ik heb zo hard gewerkt de afgelopen maanden, ik moet er even tussenuit”…

Werk jij hard?

Wanneer je deze blogpost leest, ben ik weer terug in Nederland, maar ik schrijf dit nu op mijn laptop, in mijn gehuurde vakantiehuis in Koh-Lanta, één van de mooiste en minst toeristische eilanden van Thailand.

Mijn huis ligt vlak bij een klein visserdorpje. Terwijl ik dit schrijf varen er een aantal long-tail boten uit. De afgelopen dagen zijn de mannen bezig geweest met het repareren van hun netten en boten. Ze vertrekken nu voor een reis van 2 weken, waarbij ze gedurende de hete dagen en de meeste nachten zullen zeilen en vissen (18 uur per dag). Dat noem ik hard werken.

Voorafgaand aan Koh-Lanta zat ik in Phuket, in het zuiden van Thailand, voor 3 weken Muay Thai (Thai boxing) training.

Ik trainde elke dag in privé sessies met een trainer.
Ik begon om 10:30 uur voor een training van 90 minuten, daarna at ik wat, nam een douche, kreeg een massage en sliep. En dan weer een training van 90 minuten om 18:30 uur, diner, douche en slapen.

Deng, mijn 48-jarige trainer, had zijn eerste sessie om 7:00 uur ‘s ochtends, en was klaar als ik klaar was om 20:00 uur. Zijn enige pauze was een uur voor de lunch. Hij droeg de hele dag zijn boxhandschoenen, werd geschopt, instructies roepend, massages gevend en over het algemeen – naar mijn mening – was hij echt hard aan het werk.

O ja, hij doet dat 6 volle dagen per week en een halve dag op zondag…

Elke dag na de eerste sessie ging ik terug naar mijn bungalow, at lunch, nam een douche en om 14:00 precies klopte Klin op de deur. Ze is 39, single moeder, haar oudste dochter is 24! Alle drie de kinderen wonen nog thuis.

Ze geeft Thaise massage. Elke dag, 7 dagen per week, ook op Koninginnedag – een nationale feestdag.

Ze geeft me een uur lange Thaise massage. Als je dat ooit hebt meegemaakt, dan weet je dat dat hard werken is. Ze kneedt me, strekt me, loopt over me heen – ze doet er alles aan om de ‘knak’ te horen die uit mijn gewrichten komt. En elke keer dat ze die hoort, lacht ze. Ze spreekt helemaal geen Engels – dus dat lachen is het enige dat we kunnen delen…

Als ze klaar is, springt ze op haar scooter en rijdt naar haar volgende afspraak.
Ze geeft 12 sessies per dag. Dat is hard werken.

Denk je nog steeds dat je hard werkt?

Je grootouders werkten wellicht nog hard – op de boerderij of in de fabriek.

Maar die tijd is voorbij. De meesten van ons gebruiken onze lichamen niet als machines. De meesten van ons werken in een kantoor, aan een bureau. Ja, we zitten daar lange dagen. Maar laten we ‘lang’ niet verwarren met ‘hard’.

In het verleden betekende hard werken, meer werken en meer produceren (meer appels plukken, meer kolen mijnen, meer staal maken).

Het harde werken van deze tijd is iets totaal anders:

  • Het is hard werken om moeilijke emotionele beslissingen te nemen.
  • Het is hard werken om een werkelijk opmerkelijk product of dienst uit te vinden.
  • Het is hard werken om te stoppen met wat in het verleden werkte, en een nieuwe business model te bedenken.
  • Het is hard werken om goede keuzes te maken als je niet beschikt over alle data.
  • Het is hard werken om risico’s te nemen en op je intuitie te vertrouwen.

Richard Branson, Bill Gates, Steve Jobs en andere succesvolle mensen die je kent, werken waarschijnlijk niet meer uren dan jij. En weet je wat, ik denk niet dat ze slimmer zijn dan jij. Ze zijn succesvol omdat ze hard werken.

Hard werken gaat over risico’s nemen. Het begint ermee dat je aandacht besteedt aan die dingen waaraan je liever geen aandacht besteedt – faalangst, verlegenheid, angst voor afwijzing.

Toen ik met het idee kwam van de Business Bootcamp – een tweedaags evenement vol GRATIS training en netwerken voor kleine bedrijfseigenaren en ZZP’ers, heb ik verschillende business hotshots in Nederland benaderd en gevraagd om hun feedback.

ALLEMAAL zeiden ze “dat gaat nooit werken“.
Ze kwamen met een hele lijst redenen, waaraan ik hier geen ruimte wil verspillen. Ik luisterde.
Ik knikte. Ik bedankte hen voor hun tijd. En ik besloot het harde werk te doen en zelf de beslissing te nemen.

Je kent het resultaat…

Dus vanaf nu, als je naar je werk gaat, werk echt hard.
Je zult de uitkomst niet geloven…

Wat denk jij?

  • Ben je het ermee eens? Of juist niet?
  • Wat is hard werken voor jou?
  • Wat ben jij bereid vanaf nu te doen – dat hard werken is, maar je een meer dan goed resultaat zal geven?

Ik ben benieuwd om van je te horen. Gebruik simpelweg het commentaarveld hieronder.
Als dank voor je bijdrage, stuur ik je met plezier de 4-minuten durende video “When you don’t get what you want…” – in deze video kijken we nog eens naar ‘hard werken’ en hoe je buiten de normale kaders kunt gaan denken…

Trouwens… TROMGEROFFEL…. er zijn een aantal winnaars die de Write Your Book in 28 Days training gaan doen n.a.v. de blogs van de afgelopen weken!

De winnaar met de meeste comments bij Ik raad je aan de Business Bootcamp te volgen… is… Astrid Flamand, met meer dan 11.000 duimpjes bij haar comment!
Gefeliciteerd Astrid
, de Write Your Book in 28 Days training is voor jou!

De blog Laat ons jouw blog promoten veroorzaakte een nek-aan-nek race tussen Esther Molenaar en Baukje Westerlaken… we hebben daarom besloten de prijs zowel aan Esther als aan Baukje toe te kennen!
Gelefeliciteerd Esther en Baukje
, en tot ziens in de Write Your Book in 28 Days training!

En aan iedereen die comments heeft geplaatst of duimpjes heeft gegeven, dankjewel voor je bijdrage!

Door jouw inzet is ons blog levendig en actief en daardoor waardevol voor velen!
Zoals Edwin Glaser zijn inzicht verwoordde – “Nisandeh, bedankt voor het inzicht in mijn netwerk dat ik gekregen heb dankzij deze blog. Ik wist niet dat ik het in mij had”.

Op jouw succes, Nisandeh

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

109 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Coba
Coba
12 years ago

Beide zijdes van deze medailles zijn mij bekend:

Nog geen 5 jaar geleden:
– een zoon van een jaar, met de 2e opkomst
– Een nieuw netwerk opbouwen – bekendheid krijgen vanwege mijn verhuizing van Friesland naar Limburg
– Een nieuwe strategie opzetten om mijn bedrijf te kunnen voortzetten. Voorheen was ik altijd onderweg voor mijn werk maar met een kind is dat niet haalbaar.
– Vele fysieke klachten na en van de zwangerschap(pen)

Als positieve denker zou dit voor mij geen problemen moeten opleven dacht ik. Gewoon een beetje harder werken, dan komen we er wel en het is maar een periode dacht ik.
Ik verdeelde mijn tijd tussen gezin en werk en al snel kwam ik tot de conclussie dat werk mij meer energie opleverde en dat mijn gezin een energieverslinder was. (voor de duidelijkheid, ik hield en hou heel veel van mijn kids onvoorwaardelijk! alleen de roze wolk heb ik nooit gezien) Het gevolg van deze conclussie was dat ik nog meer tijd en energie in mijn werk stopte. Namelijk mijn business was succesvol en kreeg veel goede referenties waardoor het niet moeilijk was om mijn klantenkring op te bouwen.
De uitdaging en vooral de spanning tussen het verdelen van de tijd naar werk en gezin werd steeds groter. En hoe groter de spanning werd hoe harder ik ging werken.

2 jaar later kreeg ik er nog een uitdaging bij:

Mijn al 20 jarig durende migraine sloeg op hol! Als ik migraine heb, is dit in heftige mate maar toen dit uit de hand liep was ik blij dat ik 2 dagen zonder migraine door het leven ging. Mijn bovengenoemde programma liep gewoon door en vooral ontkennen, daar was ik een ster in! Geloof me: dit was ECHT hard werken! Mijn waardering voor mezelf en voor mijn gezin was voor mij geen punt van discussie, dat bestond even niet meer. Ik stond op de overlevingmodus en had een burn-out. Ik heb zowel fysiek als mentaal veel hulp moeten zoeken om deze spiraal te kunnen doorbreken en dat was ECHT HARD WERKEN, hard werken aan mijzelf. frustratie en acceptaties.

Iemand vertelde mij opdat moment: aan elke negatieve ervaring zit ook wel weer iets positiefs en je wordt er altijd beter van!
Ja ja dacht ik. Maar deze persoon heeft toch gelijk gekregen.
Ondanks de situatie bleef ik mijn programma draaien (met veel vallen en opstaan) en werkte hard. SInds 2009 merkte ik verbetering in mijn situatie en heb vele inzichten gekregen in dat diepe dal.

In februari 2010 heb ik de Bootcamp gevolgd en daar heeft Nisandeh mijn nieuwe plannen en ideeen bevestigd en aangevuld. Hij liet mij oa. inzien dat het goed was als ouder om GOED aan je business te werken en dat wanneer je binnen een bepaald kader zou blijven werken dat het kader van je kinderen ook nooit breder zal worden dan die van de ouder.
Dit was de zet die ik nodig had om een nieuwe weg in te slaan.

Mijn situatie een nu, een half jaar na Bootcamp:

– ik heb een mooie en betaalbare bedrijfruimte gehuurd
– mijn projecten bieden meer kansen met slimmer werken.
– ik doe het nu niet allemaal zelf meer
– ik heb weer een prive leven en waardeer mijn gezin en besef waaarvoor ik het allemaal doe.
– mijn focus wordt met de dag beter en tastbaarder
– ik voel mij fysiek met de dag beter!

Nisandeh, ik ben je nog elke dag dankbaar dat ik deze inzichten heb mogen krijgen.

Ik werk momenteel erg hard! maar dan wel op een slimme manier met een duidelijke focus en strategie, goede samenwerking en een goede balans tussen werk en gezin.
Ik zal nog wel vaker vallen en dan weer opstaan maar hoop bij elke val weer een stukje verder te kunnen komen dan waar ik stond en wel binnen 5-7 jaar financieel onafhankelijk zal worden.

Coba
Coba
12 years ago
Reply to  Coba

Ter aanvulling:

Live what you love.
Stop dreaming, start living.
life is not about finding
yourself, it is about
creating yourself. it is
hard toe fail but
worse never to have
tried to succeed.

Irma Essers
Irma Essers
12 years ago
Reply to  Coba

Dankje Coba, voor mij heel herkenbaar allemaal en het geeft weer moed dat er kennelijk na een burnout meer mogelijk is dan je soms denkt.

Coba
Coba
12 years ago
Reply to  Irma Essers

Dank je Irma voor je reactie. Soms moet je heel hard vallen om er beter uit te komen. Ik was altijd van mening dat ik toch niet kapot te krijgen was en met een positieve instelling is het dan een harde les. Uiteindelijk heeft het me veel opgeleverd 😉

Nanette Popken
Nanette Popken
11 years ago
Reply to  Coba

Ik vind je vooral dapper en doorzettend. Is je migraine weer minder geworden?

Debbie
Debbie
12 years ago

Hard werken voelt voor mij nu als een worsteling om mijn hoofd boven water te houden, vooral financieel. Hoe ik mijn bedrijf nou eindelijk eens op gang kan helpen…. het eigenlijk gewoon niet goed weten, dus. Die passie omzetten naar resultaat, dat vind ik hard werken en ligt helemaal niet binnen mijn comfort zone.

Ik ben dan ook erg benieuwd naar aankomend weekend, ik vind het heel spannend allemaal. Ik hoop dat ik mijn worstelen kan omzetten in werken vanuit mijn passie. Ik hou van mijn werk, het geeft me energie en dat voelt dus helemaal niet als hard werken. Alle gedoe erom heen om het werken te kunnen doen voelt als hard werken!

Astrid Flamand
12 years ago

Esther en Baukje, van harte gefeliciteerd met de mooie prijs die ook jullie hebben gewonnen.

Om iets te bereiken moet je er tijd, energie en soms ook geld in investeren. Wat je ervoor terug krijgt is zoveel meer en het daardoor dubbel en dwars waard.

Mijn enorme boost aan stemmen van afgelopen dag/nacht heb ik ontvangen door een goede voorbereiding (flinke inspanningen) maar wat ik er voor terug kreeg waren meer dan 5000 duimpjes binnen 4 uur (actie). Mijn inspanningen werden beloond.

Hieruit blijkt dat je met een elkaar gigantische resultaten kunt bereiken. Hierbij gaat deels de stelling op:
“Dont work hard, but smart”.

Ook voor deze wedstrijd wens ik iedereen veel succes !

Reinier Bloem
Reinier Bloem
12 years ago

I just doubled my free time……

Marina de Haan
12 years ago

Hèhè, hard gewerkt vandaag.. even onderuit en wat mailtjes doen. Oh nee, een mail van Nisandeh over hard werken.. ik dacht dat ik zomervakantie had van Open Circles (twee maanden zonder valt troiuwens helemaal niet mee..)

Nee, Nisandeh .. sinds jij me leerde om 6 doelen per dag te stellen, werk ik veel minder hard en kom ik veel sneller vooruit.

Maar ik ben er nog lang niet hoor. Ik ben een meester in uitstellen. Ik kan heel druk DOEN, waardoor iedereen denkt dat ik heel HARD WERK. Jeetje, wat werk ik hard. Ik geloof het soms zelf. Echt waar!

Hard werken is voor mij veranderd in hard aan mezelf werken. Mijn niet ondersteundende overtuigingen over boord gooien, dingen doen die ik eigenlijk niet durf. Ideeèn volgen waar ik nauwelijks in durf te geloven. Gewoon doen!

Ja Nisandeh, je bent een geweldig voorbeeld en prachtige leermeester. Als jij nou even hard doorwerkt, kan ik binnenkort weer een training bij je volgen. En ik beloof je.. ik zal heel hard aan mezelf werken!

Bedankt voor alles. Je zei ooit dat er geen weg terug is. Je hebt gelijk, ik kan alleen nog maar vooruit… en daar wil ik hard aan werken.
Samen met al die andere inspirerende mensen die ik hier en elders tegenkom!

Marijke Eggink
12 years ago

Nou de naam van mijn bedrijf is hier wel heel van toepassing: Watwerktwerkt!. Graag deel ik een anekdote met jullie waardoor ik het begrip hard werken van de andere kant ben gaan bekijken. Een omkering van hard werken is zacht werken. Ik ontdekte een paar jaar geleden een betekenis hiervan die mijn leven zeer heeft veranderd.

Ik was herstellende van uitgezaaide borstkanker en vooral van de behandelingen daarna; operatie, bestraling, enz. Ik was doodmoe en lag 4 uur per dag op de bank, depressief en angstig. Na een lange zoektocht kwam ik in contact met een methode die het denken niet weg wil hebben maar het met begrip tegemoet wil treden en daarna wil onderzoeken of het waar is wat je denkt. – The Work van Byron Katie.

Sinds ik mijn eerste stressvolle gedachte onderzocht, begon mijn energie terug te keren. Dat gebeurd ik een zeer snel tempo. Ik raakte natuurlijk zeer enthousiast en al gauw stak ik anderen aan met mijn enthousiasme en begon mensen te coachen. Korte tijd later gaf ik mijn eerste workshop. Een hele dag werkte ik met mensen. Toen de laatste persoon weg was, stortte ik doodmoe neer op de bank en raakt in paniek. Ik vroeg de vriendin die er nog was om mij te helpen mijn gedachten van dat moment te onderzoeken. Ze vroeg me alleen maar de vraag : is het waar wat je denkt? terwijl ik nog steeds niet wist wat mijn gedachte was die mij zo moe had gemaakt. Maar plotseling werd ik me bewust dat mijn moeder vroeger tegen mijn vader, en mijn broertje en zus zei als een van ons moe was: “dan had je ook maar niet zo hard moeten werken”

Op de vraag van mijn vriendin of dit waar was, antwoordde ik Nee. Ik had die dag wel degelijk zo hard moeten werken, dat bleek wel, dat was de realiteit, dat was wat ik had gedaan die dag. .Ze stelde me nog drie andere vragen en daarna keerde ik de gedachte om. Ik keerde hem o.a. om naar het volgende: Ik had niet zo ZACHT moeten werken. ik ging eens kijken of dat misschien ook waar was, aan de hand van een voorbeeld uit mijn leven. Algauw vond ik een voorbeeld: tijdens mijn ziekte werkte ik heel ZACHT: ik was erg voorzichtig met mijzelf, wilde mezelf niet moe maken en vooral geen stress krijgen, want stel je voor dat ik weer kanker zou krijgen. Ik werkte dus wel heel erg zacht, eigenlijk bijna niet. Toen ik dat onder ogen zag, is er veel veranderd in mijn leven: ik ben gaan werken, niet hard, noch zacht, maar gaan werken vanuit mijn hart, om ook anderen te helpen hun stress en lijden ten gevolge van wonderlijke stressvolle en onware gedachten te bevrijden. Veel van de beschikbare tijd ben ik hiermee bezig, maar of het hard of zacht is, ik weet het niet, ik tel niet in uren, maar in helderheid, vervulling, liefde, betrokkenheid. Ik heb geleerd om geconcentreerd te werken en als ik moe ben te rusten. Daarna weer aan het werk te gaan met de vervulling van het moment. Het overkomt me nog weleens dat ik over de grens ga van de flow – nog even dit en nog even dat -, maar steeds sneller voel ik het als dit gebeurt. en ik geef me over aan rust. Op die manier is mijn slogan geworden; Wat werkt werkt, zonder het oordeel of het hard, lang of zacht is. Als het werkt werkt het en als het rust rust het. Een prachtig Chinees gezegde komt plotseling bij me op, dit ter afsluiting van dit lange verhaal: als ik het druk heb ga ik 5 minuten zitten; heb ik het heel druk, dan ga ik 5 minuten liggen!

Suzan Jong
12 years ago
Reply to  Marijke Eggink

Hai Marijke,

Mijn thumbs up heb je! Ik ben ook bekend met het werk van Byron Katie en ik vind dat je een pakkend voorbeeld bent voor hoe je “the work” heb toegepast. Petje af! Bedankt voor het delen van je ervaring. Ik heb er veel aan, omdat ik na een burn-out bang ben om “te hard” te werken. Het valt nog niet mee om smarter te werken.

Liefs,
Suzan

marijke eggink
12 years ago
Reply to  Suzan Jong

Hallo Suzan, dank je wel voor je eerlijke reactie. ik geef jou ook een duim zometeen. Je zegt dat je nog niet hard durft te werken, en dat je ook nog niet “smart” kan werken. Beide overtuigingen kun je, met zorg en mildheid en vooral moed, onderzoeken op waarheid. waarschijnlijk kun je wel voorbeelden vinden dat je hard werkt (bijvoorbeeld over je angst om hard te werken na een burnout) en kun je ook voorbeelden van daar waar je smart werkt, al zijn ze misschien in jouw ogen klein. Juist als je die gedachten onderzoekt, ontspant het denken zich en daarna volgt het lichaam vanzelf. Nieuwe creativiteit komt dan “binnenstromen” en voor je het weet werk je zonder enig oordeel en dus zonder angst over of het hard of zacht, smart of lang, kort of dom is. En als je zover bent kun je je bezig gaan houden met de effectiviteit van je werk, of je de mensen bereikt die je wilt bereiken etc. Dat zijn dingen waar ik ook nog veel kan leren, o.a. van Nisandeh, jou en al die mensen die hier schrijven over “hard” werken. I

Edwin Glaser
12 years ago
Reply to  Marijke Eggink

Marijke, dank je wel voor het delen in je ervaring. Ik heb je een Thumbs Up gegeven, niet alleen voor jou blog maar zeker voor jouzelf.
Blogs zoals jij deze schrijft laat een stukje van je persoonlijke ervaring zien die sommigen heel moeilijk kunnen delen met anderen. Dank je wel voor je openhartigheid. Ik las jou blog met aandacht en bewondering.

Edwin Glaser

marijke eggink
12 years ago
Reply to  Edwin Glaser

Hey Edwin, bedankt voor je reactie. Ik ben blij dat je mijn openhartigheid waardeert. ik denk dat dat, naast humor, mijn grootste talent is. en juist daarom is het nog steeds soms wat eng om die openhartigheid te leven.
Jij krijgt van mij een thump, vanwege je reactie en artikelen en eh zo’n grtis fotosessie kijk daar ben ik niet vies van. veel succes met je onderneming. ik zie het wel gebeuren gezien jouw visie.

Els Broekhuijsen
Els Broekhuijsen
9 years ago
Reply to  Marijke Eggink

Dank je wel Marijke voor deze waardevolle aanvulling.Het inspireert mij om op deze manier te kijken naar hard of zacht werken. Werken vanuit je hart, daar gaat het om. Van hard werken naar ‘hart werken’. Met hart voor de ander en hart voor jezelf.

Karin Hulsman
9 years ago

Het leven in verschillende werelden geeft verschillende belevingen, ook van werk. Wij hebben een camping in Portugal, werken het hardst als andere mensen vrij hebben, ontspannen zijn en bediend willen worden. Wij genieten ervan als anderen het naar hun zin hebben, maar dan stap ik wel bekaf in m’n bedje. In Portugal is het ritme anders dan in Nederland en dat blijft me verbazen. Zo komt er iemand een stel loodzware ijzeren ketels ophalen en tilt dat eigenhandig in een laadwagen, wat nou ARBO etc…Oude vrouwtjes staan op het land te zwoegen om de plantjes weer in de grond te krijgen, zodat ze deze zomer weer te eten hebben en kunnen inmaken voor de winter. Men noemt dat ruraal, landelijk en dat vinden toeristen prachtig, maar de armoede is groot. Wij werken heel veel uren, nooit van 9 tot 5 en ik geniet van het buiten zijn, de natuur, de lieve mensen en ben soms bijna overspannen, omdat er zoveel moet….maar dat ben ik zelf die dat zegt 😉 En ik wacht op het moment dat de Bussiness Bootcamp in Portugal komt!!

Jan Camus
12 years ago

Hier in België is de regel “wij weten het, maar pakken er niet mee uit ; de nederlanders weten het maar half maar pakken al uit met een vierde”. Wie werkt er dan hard ?
Nisandeh, je betoog heeft wat van de amerikaanse naïeve charme. Ik ben een nieuwsgierig scepticus. Spijtig dat je berichtgeving over je weekends al voor de derde keer te laat komt voor mijn agenda. Misschien wat harder werken ?

Paul Ontwikkelaar
11 years ago

Niemand kan het voor jou doen en je hoeft het niet alleen te doen!!! een heel belangrijke tip die ik niet al te lang gelden van iemand heb gekregen. Dat scheelt een heleboel hard werken op gebieden die ik niet onder de knie heb en daardoor kan ik ook van de expertise van een ander gebruik maken. Door samen over dingen te brainstormen en ideeën uit te wisselen en lekar te versterken komen er veel betere ideeën en oplossingen. Natuurlijk heb ik dan zelf nog de beslissing te nemen om het uit te voeren, want niemand kan het voor mij doen. Ik bepaal mijn eigen strategie, alleen soms stellen mijn brainbuddies nog veel betere vragen aan mij dan ikzelf.
Vroeger deed ik mijn best vond ik dat ik hard werkte. Het waren lange uren en niet altijd heel effectieve zinvolle uren. Gelukkig ben ik door schade, schande en trainingen wijzer geworden. Bewuster van de vragen die ik mezelf stelde waardoor ik niet effectief was en nu ook bewuster over de vragen die ik mezelf wel te stellen heb. Ik heb geleerd de juiste vragen te stellen zodat ik niet meer hard hoeft te werken in de fysieke zin van het woord. Dus eerder smart dan hard.
Ik maak nog voldoende uren alleen geniet ik veel meer van het succes en heb meer tijd voor andere dingen. Allemaal passies van mij
Ik geniet er iedere dag van!

Bertine
12 years ago

Mooie discussie om te volgen.

Ik heb pas onverwacht en in enkele dagen mijn moeder moeten verhuizen. Dat was hard en efficiënt werken. Resultaat na afloop: voldaan en tevreden gevoel.

Gisteren workshop gegeven. Dat was intensief werken. Resultaat na afloop: voldaan en tevreden gevoel.

Heb eergisteren na 3 weken vakantie mijn mailbox opgeschoond en wilde activiteiten voor mijn klanten plannen en de mailing verzorgen. Na 6 uur was mijn mailbox leeg, maar van plannen kwam niets meer.
Resultaat na afloop: een duf en ontevreden gevoel.

MAAR: komend weekend ga in naar de Business Bootcamp in Nieuwegein. Daar heb ik enorm veel zin in. Hard of intensief werken??? Resultaat na afloop: jullie horen van me.

Bertine

René Kortman
12 years ago

Dag Nisandeh,
Ik ben het eens met de stellingen, zoals geponeerd, dat hard werken in deze tijd totaal anders is.

Heb kritisch gekeken naar mezelf en waar ik mee bezig was en daarbij mijzelf de vraag gesteld: “maakt dit werk je echt gelukkig. Nee, dat moet je harde beslissingen nemen.

Een belangrijke leidraad is voor mij de uitspraak van
Mahatma Gandhi:

“Als je een verandering in de wereld wilt realiseren,
dan moet je zelf die verandering zijn, met heel je hart, ziel en daden”.

Inmiddels met partners een nieuw bedrijf gestart (www.nextwave-benelux.nl ) met een aantal innovatieve producten. En aan de uitspraak van Mahatma Gandhi heb ik voor mijzelf het volgende toegevoegd:

“Want, hoe waardevol is het om in een positie te verkeren waarin je iets aan de samenleving kunt bijdragen. De juiste klank, de juiste toon. Een bijdrage aan gezondheid, verbeteren van kwaliteit van leven. Daardoor wordt ik gedreven”. Dat is mijn missie

En met Next Wave – Benelux of beter gezegd met de Physio Acoustic Sound producten ga ik die missie vervullen.

Belangrijk:
– Wees kritisch naar jezelf;
– Neem beslissingen in dingen waar je voor staat en in gelooft;
– Heb vertrouwen;
– Praat veel met anderen, netwerk;
– Zorg dat je betrokken bent;
– En last but not least zorg goed voor je gezondheid.

Dus werk ik hard? Ik ben de goede weg ingeslagen. En onderweg heb je tankstations nodig. En de eerste staat op het programma a.s. weekend de Business Bootcamp.

René Kortman

Ingrid
12 years ago

Als hard werken Hart-werken is, zijn tijd en transpiratie niet maatgevend.
F(kwadraat): Focus x Flow–> tilt je boven en buiten je zone uit.

Veel FF toegewenst!
tot ziens 4/5 september.

HarTelijke groet
Ingrid

Harm van Wijk
12 years ago

Er is m.i. een duidelijk onderscheid tussen fysiek en mentaal hard werken. Als je kijkt naar de hoeveelheid stress en aantal burn outs de ‘rat race’ veroorzaakt, dan kun je je afvragen wat gezonder is…

Belangrijker is echter om je af te vragen of jij hard werkt voor je geld of dat je geld hard voor jou werkt!

Belangrijk is ook om slim te werken in plaats van hard: staat de ladder tegen de juiste muur ipv alleen maar hard de ladder oprennen?

Werk om je te ontwikkelen en werk niet voor het geld. Laat het geld voor je werken en zorg dat je leert hoe je passieve inkomsten genereert als investeerder en/of als ondernemer.

Werk aan de winkel dus!

Veel succes en veel plezier hierbij!!

Miranda
12 years ago

Je hebt twee soorten werken: lichamelijk en intellectueel.

Nu heb je bij het eerste soort werken, het lichamelijke, snel bewijs van het feit dat er iets gebeurt. Je zweet, je ziet wat je doet en ziet ook vaak meteen het resultaat van je harde werken.

Bij het tweede soort werken, het intellectuele, hoeft er niet meteen bewijs te zijn dat er iets gebeurt. Je zit, je denkt, schrijft misschien wat op en dat zal niet meteen voor publiek te lezen zijn. Je heroverweegt, voegt toe, schrapt, noem maar op.

Dit proces kost veel energie, een ander soort energie dan bij lichamelijk werk. Bij intellectuele werkzaamheden krijg je niet meteen de beloning. Die komt pas achteraf, bij feedback van de mensen waar je mee werkt of van je klanten. Als een idee werkt, als een presenatie goed wordt ontvangen, als een voorstel wordt aangenomen. En dan nog mag je hopen dat iemand je ook daadwerkelijk een compliment geeft voor gedane arbeid.

Bij lichamelijk werk is dat duidelijk. Daarbij wordt je vanzelf al blij als je ziet hoe je bent opgeschoten èn van de adrenaline en de energie die het geeft om op die manier hard te werken.

Dit is volgens mij ook een van de redenen waarom medewerkers in deze tijd sneller burned-out raken. Er is minder voldoening uit het werk te halen, het kost meer energie dan dat het geeft, het resultaat is minder zichtbaar etc.

Wij zijn de generatie van het ‘nieuwe’ harde werken wat betekent: je erin gooien, je laten zien, met heel je ziel en zaligheid, je hoofd boven het maaiveld uitsteken en anders durven denken en doen dan anderen, verschil willen maken en vooruitdenken. Als je dan positieve resultaten en feedback krijgt is de beloning enorm en succes verzekerd.

Dus: durf te leven, durf te geven!

Hartelijke groet,
Miranda

Koen Snoek
8 years ago

Allereerst.. Wat een mooie voorbeelden in het blogbericht.

Ikzelf heb altijd gevonden dat ik hard werk.. Ik maak behoorlijk wat uren 7 dagen per week. Maar door het lezen van de blogs op deze site ga ik mijn “hard werken” anders benaderen!

Meer rust in weekend, maar juist meer focus doordeweeks. Ik denk dat de kleine pauzes daar een giga verschil gaan maken! In blokken van 1 uur werken en dan knallen, zonder enige afleiding.

On my way naar het nieuwe harde werken!

Veron Goemans
12 years ago

Chapeau Astrid! Heel knap van je om binnen 4 uur 5000 duimpjes te krijgen! Helemaal top! Gefeliciteerd met je prijs!
Ik sluit mij aan bij jouw opmerking “Don’t work hard, but smart”.

Daarnaast geloof ik erin dat mensen veel meer kunnen bereiken als ze voor 100% hun aandacht hebben bij wat ze aan het doen zijn.

In het NU zijn (mindfulness), geconcentreerd op wat je aan het doen bent. Uit het verleden en uit de toekomst blijven met je gedachten. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar in de praktijk is het nog best ingewikkeld.

Hard werken zoals Nisandeh dat beschrijft, kun je volgens mij ook alleen maar volhouden als je je werk met plezier doet. Gemasseerd worden zonder dat de masseur daar haar/zijn gevoel in legt (het niet met plezier doet) voelt heel technisch en onprettig. Dan ben je zo uitgerangeerd als masseur.

Daarom gaan ‘hard werken’ en ‘plezier hebben’ voor mij hand in hand.

Robert Kiemel
Robert Kiemel
12 years ago

Weet je wat hard werken is? Werkelijk te doen wat je hart je ingeeft! Je passie te volgen. Te doen waar je echt zin in hebt. Te gaan voor je eigen gedachten en gevoelens diep van binnen uit. De conditionering die ons voorgeschoteld wordt los te laten. En je af te vragen wat deze conditionering met je passie doet. De toekomst en dromen daar naar toe los te laten.

We laten ons steeds weer afleiden door goedbedoelde adviezen en regels van anderen. Ze beloven ons succes, geluk en tevredenheid. En dan volgen wij ze, doen mee, herhalen hun kunstjes en modelleren gedrag. We leren een nieuwe conditionering aan. En zo raken wij weer van ons eigen pad af. ‘In the box’ van iemand anders.

Om je eigen passie te volgen moet je toch eigenlijk vrij zijn? Onafhankelijk in jouw gedachten. Out of any box? Op je eigen pad. Luisteren naar je eigen hart. En dat is met alle meningen, oordelen en regels die ons vertellen wat we in de toekomst kunnen bereiken (of niet!) en waar jij je aan stoort, hard werken.

Voorbeeld van inspiratie als ik me vrij voel:
Gratis Cursus Financiële onafhankelijkheid in 2 seconden:
Wees NU tevreden met wat je hebt!

Leef, geniet, werk, volg je passie. NU is de Toekomst, de Toekomst is NU!

Groet van een harde werker.

Marcel
12 years ago

There are no excuses for not giving it the best I’ve got. Still, I find it difficult to bring up the gutts everytime my mind tells me it’s going to be difficult. I feel the urge to run away from myself and be busy with unimportant things. Even though being focused feels great and feels succesfull, changing my patterns on a daily basis asks me to let go of judging myself on the results. Now, it helps me to plan actions and write a weekly report on what I would do and what I have done. Accepting the results as they are, not as a reflection of how good or bad I am is my day to day lesson. Working hard is to not comprimize and to not listening to my thoughts but doing what I know is good and doing what I really want.

Annette
12 years ago
Reply to  Marcel

Hey Marcel,

The hardest work is to change your patterns!!! I see your courage and determination in your willingness and action to make this work, wonderful! I write a blog about some help that is available in changing those patterns. If you get stuck, it is always good to know that help is always there! For me it is helpful, even when I write about it!!!

Warm greetings,
Annette

Theo
Theo
12 years ago
Reply to  Annette

Hoi Annette,

N.a.v je opmerking dat het veranderen van patronen pas hard werken is het volgende.In een training die ik zelf heb gevolgd kreeg hiervoor deze rake typering aangereikt :
‘it’s simple , but it’s not easy !’ :..Het verlaagt voor mij de drempel om gedrag dat ik bij mezelf wil veranderen aan te pakken.
Theo van Ede

Heleen Verduin
Heleen Verduin
12 years ago

Mensen die hard werken, ik ken ze wel om me heen. Werk ik zelf hard? Ja, maar ik moet eerlijk toegeven, niet altijd aan de meest effectieve dingen. Ik doe veel, maar niet alles wat ik doe is ten gunst van mijn bedrijf. Denk ik. Ik neem ook pauzes, doe eens iets met vrienden, neem totale rust en laat wel eens iets schieten.
Wat is nu belangrijk? Vanuit de overtuiging: “Als je iets wilt bereiken moet je hard werken!” zou ik enorm mijn best moeten doen en veel, hard en vooral nuttig bezig zijn!
Wat levert het me op? Een nooit afwezig schuldgevoel en het gevoel, dat wat ik ook doe, het nooit genoeg is. Ik raak uiteindelijk uitgeput, functioneer slechter en raak verder en verder verwijderd van mijn oorspronkelijke idee om een eigen bedrijf te runnen.

Ik weet nu dat het goed is om me bewust te zijn van mijn innerlijke drijfveren. Het klinkt heel hoogdravend, maar wat beweegt mij, wat is nu uiteindelijk mijn passie en voel ik me vitaal bij?
Ik werk nu hard om dit vorm te geven en om de beste manier voor mij te vinden om dit te doen. Het is inderdaad hard werken, want in mij zitten veel stemmetjes, die het heerlijk vinden om mij wijs te maken, dat ik veel geld moet verdienen, dat ik niet mag pauzeren, dat ik alles zelf moet doen en ga zo maar door!
Om die de mond te snoeren en in contact te blijven met dat diepere in mij: dàt is hard werken!
Al die andere niet “nuttige” dingen leveren mij ook veel op: beweging, ontspanning, inspiratie, uitdaging.
Voor mij speelt dus: wees trouw aan je innerlijke drijfveren.
Van daaruit wordt mij duidelijk, hoe ik kan handelen en waar ik me op moet focussen. En niet vergeten om goed voor mezelf te zorgen, want als ik dat niet doe, is ook mijn bedrijf straks uitgeput.

Maarten Bijleveld
12 years ago

Hard werken is inderdaad tegenwoordig niet meer lichamelijk hard werken, tenminste voor de “kantoorwerkers” onder ons.
Vooral tegen “negatieve gedachten” zoals jij ook beschrijft. Zonder je doorzettingsvermogen zou er immers geen bootcamp zijn en had ik geen leuk weekeind in het vooruitzicht.

Voor mij is hard werken vooral doorzetten, vooral als het even tegenzit. Blijf bij je plan en voer het daadwerkelijk uit. Ik heb hier een groot vel hangen met daarop mijn doelstelling. Als ik ervan af dwaal vallen mijn ogen vanzelf weer op dat vel en ben ik weer actief.

Het nieuwe harde werken: doorzetten en vechten tegen de harde tegenstroom. Uiteindelijk is er land in zicht en kom je waar je wezen wilt.

Simone Konigs
12 years ago

Hard werken, onze lijven zijn er niet meer voor uitgerust! Maar ook niet voor de stress, ik denk dat we onze lijven weer kunnen re-de-genereren! Ik zag een plaatje van een neanderthaler die recht was gaan lopen en daarna weer krom, achter de computer!

Laten we weer recht gaan lopen, de kinderen weer buiten laten spelen en niet dromen over lopen met je blote voeten door het gras of die wereldreis, maar ik zeg: gewoon doen!

Ik ben het met Robert eens, hard werken is je hart volgen, dat wat het beste voor je is is niet automatisch het makkelijkste, of zoals we dit weekend leerden: Succes ligt buiten de comfortzone!

Simone

Edwin Glaser
12 years ago

GELD MAAKT MEER KAPOT DAN JE LIEF IS…..not

FINANCIAL FREEDOM INTENSIVE
Ik wil een gevoelig punt aanspreken. TIjdens de Financial Freedom Intensive leer door dieper inzicht te krijgen in je eigen manier van met geld omgaan dat er binnen je (zakelijke) relaties maar zeker ook in prive kring er een groot verschil kan zijn in hoe met geld om te gaan.

In deze blog “werk-je-hard” wordt over een bepaalde afgewogen risico nemen gesproken welke je ook thuis moet kunnen ‘verkopen’. Hier is in een vorige blog al een stukje over gemeld.

TITEL
De titel / topic die ik gekozen heb ontkracht is direct de uitdrukking, want het is niet het GELD wat een relatie kapot maakt maar de manier waarop je ermee (samen) mee omgaat.

EMOTIONEEL
Ik denk dat er voor sommigen die bepaalde oefeningen in de Financial Freedom Intensive cursus redelijk emotioneel vonden het goed zou zijn als deze ondersteund worden in deze blokkade om uiteindelijk financieel vrij te worden.

SAMEN
Ik denk dat het goed zou zijn om vanuit de Open Circles een begeleidend samenzijn organiseert die op dit punt dieper en daarmee sneller/betere vooruitgang kan boeken. Vanzelfsprekend SAMEN met je partner.

MONEYMANAGEMENT
Als ook jij door de Financial Freedom Intensive cursus zoveel meer inzicht hebt gekregen in hoe met geld om te gaan, maar toch ook ‘thuis’ graag zou willen meekrijgen in de technieken, kennis en toepassing van money management dan vraag ik je vriendelijk om niet alleen je Thumbs Up te geven maar ook een reply op deze blog.

Met vriendelijk groeten,

“a Saver”

Michiel Kerkhoff
11 years ago

Ik maak onderscheid in twee dingen als het gaat om hard werken:
1.
Je werkt op wilskracht – dat is voor je mentale gevoel hard werken want je hebt jezelf doelen gesteld en doet er alles voor om die te bereiken. Vaak leid dat tot stress en/of burnout. Je wordt geleid door je verstand.

2.
Je doet de dingen op gevoel en die dus bij je passen en omdat je ze leuk vindt. Daardoor raak je in flow en heb je niet meer het gevoel dat je aan het werk bent. Alles is dan in balans en je hebt plezier in alles wat je doet waardoor je happy wordt en tijd niet lijkt te bestaan. Dat kun je heel lang volhouden.

Volgens mij is het een universeel gegeven dat geld na de passie komt. Geld op zich kan geen doel zijn. Het is een beloningsmiddel.

groet,

Michiel Kerkhoff

Mensen moeten altijd zoveel van zichzelf en hebben geen geduld. Meegaan met de stroom is makkelijker als er tegenin zwemmen, dat kost energie. Als je je passie volgt levert het energie op.

Anja Kwakkestein
12 years ago

Heb veel te hard gewerkt de laatste jaren en moet juist leren om ook eens niks te doen. Ik vind mijn werk hartstikke leuk, geniet er iedere dag van, maar echte ontspanning schiet er bij in. Een eigen bedrijf is wat dat betreft best gevaarlijk, voor je het weet werk je dag en nacht. Hoop bij het volgende weekend in Nieuwegein te leren hoe ik mijn zaken effectiever aan kan pakken, zodat ik ook nog eens af en toe een boek kan lezen dat niets met mijn werk te maken heeft….

Ad van Bussel
Ad van Bussel
12 years ago

Ik denk dat je gelijk hebt over het harde werken, van deze mensen en ook over vroeger.
Maar deze generatie werkt meer met het hoofd dan met handen en e.d.

Ik persoonlijk wil graag meer mensen goed laten werken met de nieuwe sociale media e.d. (linkedin e.d) maar dat kan ik toch niet voor niets doen, want ook ik moet mijn lasten betalen en gezin onderhouden. Ik geef heel veel, maar vraag wel vaak wanneer krijg ik wat terug.

Ik wil best hard werken, als ik ook zou merken daar de revenuen van te krijgen. Maar we leven toch toch in een wereld van Gunnen en Ikke, ikke.

Ik hoop bij de volgende Bootcamp aanwezig te kunnen en mogen zijn in November en dan te zien hoe het dan wel zou moeten.

En dat we elkaar dan kunnen helpen om mijn nieuwe bedrijfje vleugels te kunnen geven.

Nisandeh Neta
12 years ago
Reply to  Ad van Bussel

Ad, je schrijft dat “deze generatie werkt meer met het hoofd” – ik wou dat dat zo was, maar mijn ervaring door met duizenden mensen te werken laat zien dat mensen er alles aan doen om hun hoofd niet te hoeven gebruiken en na te denken.

Ze doen liever hetzelfde wat ze altijd al deden, of het nu werkt of niet

Ze luisteren liever naar het advies van anderen, dan zelf na te denken.

Ze verzinnen liever smoezen dan dat ze met oplossingen komen.

In mijn trainingen stel ik de deelnemers voortdurend vragen. De hele tijd. Het idee is dat iedereen gaat nadenken.

En toch, het is schockerend hoeveel mensen deze “Amerikaanse manier” van vragen stellen vervelend vinden en liever de antwoorden door de strot geduwd krijgen (bij voorkeur met een mooie Powerpoint presentatie).

Edwin Glaser
12 years ago
Reply to  Nisandeh Neta

You are totally right Nisandeh,
People DO keep doing what they are used to. Feels secure.
They don’t see that continuous changes are needed to grow and learn / improve.

15 Thumbs Up for Nisandeh 🙂

Regards,

Edwin Glaser

Nisandeh Neta
12 years ago
Reply to  Edwin Glaser

Yippee, I’ve got 15 thumbs up!
I just might win an hour coaching with myself.
Can’t wait… 🙂

Edwin Glaser
12 years ago
Reply to  Nisandeh Neta

Nisandeh, what would we do without you in a conversation WITH you? That’s why I yellowed you!

Edwin Glaser

Anneke Rabius
12 years ago
Reply to  Nisandeh Neta

You are a lucky man!! 🙂

I will see you this weekend! 🙂

Best regards, Anneke

Marina de Haan
12 years ago
Reply to  Nisandeh Neta

I’ll offer you one hour coaching absolutely free… might be more fun!

Tania Keijer
12 years ago
Reply to  Nisandeh Neta

Yeah, sure, why not do something in return? Great offer! Maybe we can all join forces. I’m all ears.

Mieke
Mieke
12 years ago

Quote uit het verhaal van Nisandeh: “Hard werken gaat over risico’s nemen. Het begint ermee dat je aandacht besteedt aan die dingen waaraan je liever geen aandacht besteedt – faalangst, verlegenheid, angst voor afwijzing”.

Uit je comfortzone komen, dat is het waar het volgens mij echt om draait. Het brengt je meer dan je mee laten slepen door de waan van de dag en als een bezetene achter feiten aan te hollen. Het vraagt lef om hard aan jezelf te werken, maar weten waar je knelpunten uit het verleden zitten , hoe daar mee om te gaan en daar naar te handelen maakt dat je vele malen effectiever wordt.

Het is niet genoeg te weten
Men moet ook toepassen
Het is niet genoeg te willen
Men moet ook handelen

Johann Wolfgang von Goethe

Menno Kuiper
12 years ago

Dat is inderdaad erg hard werken.

In mijn ogen zou niemand zo hard moeten hoeven werken. Maar deze mensen in Thailand hebben geen keuze: dit is werken om te overleven.

Ik vind het heel erg dat er mensen op de wereld zijn die onmenselijk lang moeten werken, terwijl er genoeg rijkdom op aarde is… Deze rijkdom is helaas voor velen slecht verdeeld.

Marco van Wijk
Marco van Wijk
12 years ago

Het verhaal dat Nisandeh vertelt over Thailand herken ik bij mijn opa. Hij was vanaf zijn 12e al aan het werk en werkte tot zijn 71e. Hij had 5 kinderen en 3 banen en alleen op zondag was hij thuis waar hij op de bank sliep.
Ik zelf heb ook “hard” gewerkt, weken van 70 uur, dagen van 48 uur. Maar uiteindelijk heeft het niets gebracht.
Ik merk dat het hardste werken is om je eigen grenzen te verleggen. Twee weken geleden heb ik voor het eerst de halve marathon gelopen (25 km) in 2 uur en 45 min. Dat was hard werken zou je zeggen, maar ik moet zeggen dat het moeilijkste was om mijn mindset te veranderen (“dat lukt me nooit”).
Nisandeh is duidelijk mijn inspiratie geweest hiervoor en zal dat ook in de toekomst nog geregeld zijn. Maar het harde werken zal ik zelf moeten doen.
Het harde werken zijn de “aha Erlebnissen” en de “clicks” die zorgen dat je meer bereikt met dezelfde 24 uur.
Hard werken is geloven in je droom en de drive om ze te realiseren.
Hard werk is passie en daar kun je van genieten, zeker niet iets om over te klagen.

Eva
Eva
12 years ago

Ik had precies die ervaring toen ik vorig jaar 7 maanden lang heen en weer reiste tussen Nederland en Burkina Faso, een van de armste landen ter wereld. Ik kreeg zo veel inspiratie van die mensen, ik werkte bijna dagelijks, gemiddeld 11 uur per dag maar als ik om me heen keek dan pas zag ik mensen en vooral vrouwen die hard werkten. Mijn schoonmaakster voor wie ik een fiets kocht omdat ze 25 km liep om ‘s ochtends om 7 uur bij de villa te staan en de hele dag schoon te maken, 6 dagen in de week, zonder drinken of eten. Want dat wilde ze niet, want ze was het niet gewend. En vaak nog op haar knieen. En dan om 5 uur nog eens terug te lopen om voor haar man en 3 kinderen te zorgen. Nederigheid en relativeringsvermogen hebben die mensen mij geschonken. Nu ben ik eerder bereid om mijn weekend door te werken als het nodig is, geen steken te laten vallen naar mijn klanten toe, gewoon je werk doen en er boven op zitten.

En vanochtend toen ik naar mijn werk reed in Amsterdam, besefte ik me dat datgene wat me stress geeft op dit moment in mijn nieuwe opdracht als fund raiser is om mezelf te laten zien (Nelson Mandela: het is onze grootsheid waar we bang voor zijn) door een gewaagde beslissing te nemen, buiten de gebaande paden te treden, een beslissling te nemen die een bedrijf geld kost, maar dan toch erachter durven staan omdat je denkt dat je uitendelijk een bedrag vele malen hoger binnen kan slepen voor het bedrijf en nieuwe ontwikkelingen. En het durven te verkopen, met enthousiasme, met passie! Dat is spannend, stressvol, maar eigenlijk ontzettend leuk:) Dat is ondernemen!

Josefine Logemann
Josefine Logemann
12 years ago

Inderdaad, hard werken zoals vroeger doen we niet meer, maar de klank blijft vaak hetzelfde. Hardwerken is hier dan een struggle for life. Doen wat er van je wordt verwacht en wat wellicht niet zo dicht bij jezelf staat, voor het brood op de plank.

Ik zie het ‘nieuwe’ hard werken niet meer als deze struggle for life.
Het nieuwe hard werken is je hart volgen en je met al je talent, wijsheid en voorwaardelijk verbonden met je passie overgeven aan het werk dat je wilt verrichten om je wens te vervullen en je doel te behalen.

Maar dat hoeft niet aan te voelen als een stressvolle bezigheid, dat zou meer de vloeiende en zoveel mogelijk moeiteloze beweging kunnen zijn door met je eigen stroom mee te gaan en spierkracht te ontwikkelen als dit soms ook tegen de stroom van je omgeving is. En indien nodig, als je ze ervan weet te overtuigen dat dit is wat goed voor je is kom je weer in je eigen stroom terecht.

Hard werken betekent ook dat je innerlijke dialoog ervan overtuigd is, als één geheel, dat je je passie de vrije loop durft te laten gaan, je wijsheid (rationeel en intuïtief) de keuzes laat maken en vooral vertrouwen hebt dat het je gaat brengen waar je met al je passie aan werkt. Succes!

Anouk Plantinga
11 years ago

Hard werken ken ik wel: dag en nacht beschikbaar zijn in een cursuscentrum waar je ook woont, de keuken runt, boekingen doet, iedereen te woord staat, op zoek gaat naar hulp als er iets mis gaat, zorgt dat alles er netjes uit ziet, klanten tevreden zijn etc., etc.
Allemaal mooi en wel, heel bevredigend voor het hart, maar de portemonnee werd er niet voller van. Sterker nog, toen ik uiteindelijk met een zwangere buik vertrok, was die portemonnee leger dan toen ik kwam.

Dat moet dus anders. Dat ik hard kan werken, weet ik. Als het voor een goede zaak is, kan ik keihard werken en dan heb ik ook tonnen met energie. Maar nu mag het ook financieel vruchten gaan afwerpen. Door de Business Bootcamp, de Financial Freedom Intensive a.s. weekend en de Write Your Book in 28 Days seminar krijg ik de handvatten die ik hiervoor nodig heb. En dan gaat het ook gebeuren, ik weet het zeker!

Max van der Put
Max van der Put
12 years ago

Er is een verschil tussen hard werken en smart werken, maar het werkt allebei

Esther Molenaar
12 years ago

Ik ben het helemaal met je eens. Hard werken doen wij tegenwoordig niet meer, niet als je hard werken vergelijkt met jouw voorbeelden.

Ik werk intensief, niet hard. Ik denk dat als ik harder zou werken, dus meer uren zou draaien, dat ik nog harder vooruit zou gaan.

Soms moet je ook een keus maken wat je wilt. Wil je genieten van je vrije tijd en je hobbies kunnen beoefenen, dan moet je niet hard gaan werken.

MAAR wil je in de nabije toekomst veel meer en vaker genieten van je vrije tijd, dus minder werken, dan moet je nu wel hard werken om dat te kunnen realiseren.

You have to see the bigger picture! Als je grote wensen hebt, dan zitten daar grote consequenties aan vast.

WORK HARD, PLAY HARD!

Edwin Glaser
12 years ago

Esther, je stond bijna op 15. Dus ik heb je even een zetje gegeven zodat ook jij kans maakt om in prive gesprek met Nisandeh te komen voor je business. Succes ermee!

Edwin Glaser
s3D Fotograaf
– foto & video

Karin
12 years ago

Intensief: dat is inderdaad een goed woord vind ik.
Als ik (met mijn) harT werk, en in het nu, is het intensief maar wel heel vervullend!
Dan geniet ik van elke behandeling of workshop die ik uitvoer, elke ontmoeting die ik heb, of elk advies dat ik mag geven.
En dat verdient zichzelf op meerdere wijzen terug.

Bert Huisman
12 years ago

Hey Esther,

Gefeliciteerd met je prijs.
Kan ik je boek al reserveren?

Groet Bert Huisman

Esther Molenaar
12 years ago
Reply to  Bert Huisman

Ja hoor! Wil je een gesigneerd exemplaar?

Ik zal vast een reserveringslijst aanleggen, dan kan ik niemand vergeten.

Bert, dank voor je steun en je duim!

Loubna
Loubna
12 years ago

Hi Esther,

Wederom krijg jij een duimpje..en natuurlijk van harte met je prijs!

Loubna

Esther-Marieke Dekens
12 years ago

Hi Nisandeh,

Ik heb de afgelopen maanden wekelijks in 3 banen gewerkt (waarbij ik bij 1 ingewerkt moest worden op 3 functies, alleen maar heen en weer sjouw en ad hoc allerlei problemen loop op te lossen), een event georganiseerd, ben verhuisd, heb mijn angst voor vliegen overwonnen door naar Amerika te gaan, voor mijn kinderen gezorgd, zo goed en zo kwaad als het ging mijn huishouden gedaan, ergens tussendoor geprobeerd te slapen en aan mijn ontwikkeling gewerkt door moeilijke beslissingen te nemen, mijn belemmeringen onder de loep te nemen en boeken te lezen onder andere Wat is jouw excuus? van Esther Jacobs (aanrader!).

Alleen door het dag voor dag te nemen was het vol te houden.
Valt dat onder hard werken? 😉
Ik begrijp wat je bedoelt maar er zijn ook hier mensen die het niet zo luxe hebben en wel degelijk zouden willen dat een dag 48 uur heeft in plaats van 24.

Groot nadeel was dat ik veel van de Business Bootcamp berichten gemist heb… Nou maar hopen dat ik mijn nieuwe plannen van de grond krijg, dan kan het misschien een tandje minder.

Albert
Albert
12 years ago

(hard) werken is voor de dommen!
Het gaat erom dicht bij jezelf te blijven, te focussen op waar je ECHT goed in bent en daar je ziel en zaligheid in leggen.
Dan hoef je nooit meer te werken!

Gerard Schuurhof
11 years ago

Wat een herkenbaarheid!!

Ik hou al jaren meerdere bordjes omhoog en wil dat beslist niet langer.
Recalibreren en de focus scherpstellen dat wil ik.
Alle overbodige zaken weggooien (… of parkeren).
Hard werken, optimale inspanning met een ( maximaal ) haalbaar en bestendig resultaat op lange termijn.

F. Coenraad
12 years ago

Hard werken is niet meer van deze tijd. Slim en efficient werken levert juist veel meer resultaat op.

Door juist na te denken over wat je doet en wat je wil bereiken, ben je goed bezig, want waarom zou je hard gaan werken als je daar geen resultaat me bereikt! Dit werkt alleen averechts en demotiverend.

Ben van mening dat je iets beter goed kunt doen, zo niet dan kun je het beter helemaal niet doen.

Rani Goederee
Rani Goederee
12 years ago
Reply to  F. Coenraad

Ik denk juist dat het belangrijk is om steeds nieuwe wegen in te slaan, dingen uit te proberen die je nog nooit hebt gedaan (uit je comfortzone stappen) omdat je daar een vollediger mens van wordt. En dan kom je ongetwijfeld dingen tegen die je niet (meteen) goed doet. En dingen die je vantevoren niet kunt bedenken. Je komt er tenslotte vaak genoeg pas achter hoe iets werkt als je actie onderneemt. Dan vol te houden tot je het onder de knie hebt en je je doel bereikt, kan heel hard werken zijn. Maar noodzakelijk wil je succesvol zijn.

Succes!
Rani Goederee

Esther Verwoord
Esther Verwoord
12 years ago

Hard werken is voor mij: moeilijke (emotionele) beslissingen maken. Vooral als ik het gevoel heb dat mijn intuïtie me in de steek heeft gelaten of als mijn intuïtie me vertelt dat ik maar weg kan lopen. Het uit de weg gaan van het maken van de beslissing en proberen het zsm te vergeten. Het lukt niet! Als je dan toch doorzet en je beslist, dan wordt alles lichter dan je van te voren had kunnen bedenken. En dat betekent dat je de juiste keuze hebt gedaan. Dan is het ineens geen hard werken meer!

Eefje Driessen
11 years ago

Je zet me weer eens aan het denken!!!!
Thanks;
Eefje

Baye
Baye
12 years ago

Beste Nisandeh, jouw inzichten zijn een eyeopener, ik kijk uit naar de business bootcamp!

Wensen versus ambities
Vandaag laat ik graag een “bewust” – misschien zeer vanzelfsprekend – geluid horen. Waar doe je het voor? Met wie wil je over 10, 20 of 40 jaar leven? Ook uit de vele persoonlijke reacties hier, blijkt dat “hard werken” vooral een kwestie van perceptie is. Het is subjectief voor jezelf én dus ook voor de mensen om je heen. Hard (én slim) werken aan je ambities is waardevol voor jezelf én voor anderen. Het smaakt naar meer, levert veel op en je krijgt er zo veel voor terug! Is het niet fantastisch om je passie te volgen?

Hard werken heeft zo zijn gevolgen voor de relaties met je partner, vrienden en familie. Is het niet zonde dat persoonlijke ambities de liefde soms schijnbaar onopvallend overschaduwen? Maak onderscheid tussen je diepste wensen en je ambities. Waar doe je het voor? Als je een fantastisch liefdesleven hebt en echt voor elkaar kiest, informeer jouw partner/naaste(n) dan over de stappen die je nu ambieert en onderneemt. Controleer voortdurend of je allebei op dezelfde golflengte zit. Heb je allebei vertrouwen in de toekomst? Wees expliciet over de gevolgen van hard werken, controleer of je hier samen achter staat en plan toegewijde tijd in. Vrije tijd, voor én met elkaar. Jouw partner is misschien wel je allerbeste klant ;-).

Mijn reactie op hard werken met meer dan een goed resultaat is: Stel de relatie met jouw partner boven iedere uitdaging die je aangaat. Hierdoor komt energie vrij om de dingen goed te doen..maar ook vooral om de goede dingen te doen (slim werken).

Kees
12 years ago

Er is niets moeilijker dan in het HIER en NU blijven. Daar gaat het om!

Halbert Karssiens
11 years ago

Na 2 decennia in architectectuur, klassieke Feng Shui, en consulting, ben ik nu eenvoudig mijn “hobbies” aan het omvormen tot nieuwe activiteiten in internetmarketing en persoonlijke groei!

Al zeg ik het zelf – MyHappiness.biz *Jouw geluk is onze zaak*, is een bedrijfsnaam en motto dat ik (met hard werken?) de afgelopen weken heb ontdekt en geregistreerd. Nu mag ik kiezen uit 30 logo’s, nadat het idee er was om een logo wedstrijd uit te schrijven. Ze zijn echt geweldig – het wordt moeilijk kiezen op de deadline, vrijdag, als ik de winnaar de geldprijs mag toekennen!
De opdracht voor de wedstrijd geeft weer wat mijn passie is met dit bedrijf:

“Bedrijfsomschrijving:
MyHappiness.biz is een startende internetonderneming voor geautomatiseerde verkoop van producten, zowel digitaal als fysiek. Er zijn er nu twee operationeel, beide digitaal. Verder zijn we in gesprek met een Chinese producent van LED-verlichting om via een “dropshipping”-website voor hen de verkoop te verzorgen. Dat wil zeggen dat zij direct leveren aan onze klant, en wij dus alleen communiceren, hen betalen en de betaling van onze klanten ontvangen.

Naast deze commercieel/fysieke activiteiten, die nog heel “main stream” zijn, overwegen we op termijn ook veel verder te gaan met aanbieden van diepzinnige spirituele kennis en dagelijkse beoefening van spirituele discipline. Het Goddelijke Licht en de universele Goddelijke principes zijn onze motivatie en een snelle route naar geluk voor iedereen. De uitdaging is te bezien in hoeverre mensen ook via een zakelijke route naar en op die weg naar God kunnen worden begeleid.”

Daarnaast heb ik de afgelopen weken mijn e-book gecompleteerd, blog-site geinstalleerd, sociale media activiteit voor het eerst echt ingezet, uitgaande van LinkedIn, waar ik al was met 145 volgers. Hyves, Facebook en Twitter toegevoegd. Daarmee eerste verkeer op site gegenereerd, en in een kleine week online staat het blog op de zoekterm “persoonlijke groei” nu op de onderste plaats van de derde pagina op Google! Het is nu iets gezakt naar halverwege de 4e pagina, er ging iets mis met posten van dit blog, dat op 8 december is geschreven.

Tegelijkertijd hebben twee grote organisaties positief gereageerd op mijn voorstel dat we verder praten over hun distributeurschap van My Shopping Genie. Het kan hun door de aantallen euro 160.000/maand opleveren of een veelvoud daarvan. Daarvan krijg ik 20%. Daarmee werd de doelstelling van 3 ton per maand per eind volgend jaar ineens een haalbare optie, dus die heb ik nu gesteld. Inmiddels weer iets bijgesteld naar 180.000/mnd. Hiervan is 150.000/mnd bestemd voor een heel specifiek goed doel.
Dat waren wel stevige passen afgelopen weken. De meeste nachten heb ik niet veel meer dan 5 uur geslapen, soms 3. Maar ik was, en ben, niet moe!
Dus van ‘t weekend eens lekker gaan schaatsen in het dorp op zaterdagavond met de kinderen. Daar werd duidelijk dat er fysiek inderdaad iets aan het veranderen is, en wel aan de basis: ik viel op mijn rechterheup. Ambulance, ziekenhuis, foto’s – niks gebroken, wel veel pijn.

Zondag gewend aan bewegen in een rolstoel op wieltjes, maandagochtend uitgeslapen. God diepzinnig gedankt dat we deze zuivering mogen ondergaan en overwinnen, en we zo weer dichter bij hem mogen komen. Alles lijkt ineens Lichter in huis, gek genoeg, mijn vrouw, Irene, de kinderen – eerdere problemen lijken onbetekenend!
Maandagochtend heel diep uitgeslapen, en toen weer aan het werk gegaan, mijn mobiliteit beperkt tot mijn burostoel op wieltjes, waarvan we er vanmiddag dus ook 1 achterin de auto hebben gelegd, voor bezoek aan de tandarts met ons vijven. Vandaag registreerde zich weer een distributeur voor My Shopping Genie!
Dus om terug te komen op het thema: nee, hard werken, geloof ik niet. Gepassionneerd LEVEN!!!!!!!!

Hartelijke groet,

Halbert Karssiens

Elvira Noot
7 years ago

Beiden zijn hier van toepassing denk ik. Ik werk hard (toegegeven niet zo hard als toen ik 8 maanden in Frankrijk op een stoeterij woonde en werkte van 6:00 – 22:00 non stop iedere dag).

Ik maak lange dagen, en heb fysiek zwaar werk, maar ik ben het zeker ook wel eens met de gedachte dat ik naar mijn gevoel veel meer doe dan dat ik in werkelijkheid ook iets mee bereik.

Eerste stap: doelen stellen, plannen plannen plannen, en…. opnieuw afspraken maken met mezelf over wanneer en hoe werken.

Edwin Glaser
12 years ago

When I read all of these quotes, on multiple blogs there is a certain buzz of energy coming from it. What I notice myself is that I really need to be part of the group to get myself going a little faster. Thanks to Nisandeh’s Business Bootcamp I got just what I needed. To work just a little harder, to make different choices in your business ( and personal ) life.

But I also think sometimes of a phrase that talks about free translated – When I feel a sudden impulse to do something, I sit in the corner and wait until that impulse is gone-

Sometimes you just can not get your energy level high enough to really start moving and doing something.

Life is hard and the fight and struggle in it sometimes comes with the pain and sorrow that flows is spread amongst us.

I just tell myself, pick yourself up, deal with the past and live for the future. Do not forget about your mistakes, but learn from it ( as Nisandeh said also in the Business Bootcamp ) .
Live in the present and emphasize the positive things in life and deal with the negative ones. If not you will find yourself spiraling down the drain of misery and unfortunate feelings.

So all of you who can find yourself in my words: Pick yourself up, get in the car next weekend and go to the Business Bootcamp.
Find the energy and work hard ( not longer as Nisandeh wrote in the beginning of this blog )

Good luck to all of you bootcampers!
Sincerely yours,

Edwin Glaser

Tania Keijer
12 years ago
Reply to  Edwin Glaser

Hi Edwin, jammer dat het niet gelukt was om de training te winnen een boek te leren schrijven binnen 28 dagen. Je gaat gewoon door voor de volgende prijs, helemaal top. Hier heb je twee duimen van mij. Succes!

Edwin Glaser
12 years ago
Reply to  Edwin Glaser

Wie helpt mij aan mijn 15de Thumbs Up?
Alvast bedankt !

Edwin Glaser ( blog “werk jij hard?” )

Tania Keijer
12 years ago
Reply to  Edwin Glaser

Je bent inmiddels ook geel zie ik, mooi zo. Als je de coach-sessie wint, kom ik erbij zitten okee? 😉

Marilyn
Marilyn
12 years ago

Hard werken is een mindset.

vaak klagen we dat we zo hard werken, naar als je dat vergelijkt met hard werken van vroeger, dan is dat niet vergelijkbaar. We hebben alleen meer keuzes en eisen.

Als je een heel duidelijk doel voor ogen hebt, dan is het makkelijker om hard te werken richting je doel.

En natuurlijk zijn er altijd dingen die gedaan moeten worden die minder leuk zijn, en

“just get it done”

Yvonne
Yvonne
12 years ago

De eerste keer naar de Business Bootcamp… wat kun je verwachten?

De inhoud ken ik niet, laat me graag verrassen. Maar wat ik bijna zeker weet; hard werken, compassievol op m’n snuit gaan en weer door, veel outflow en veel mooie glimlachen zien en voelen.

Tot zaterdag!
Yvonne

Els Broekhuijsen
Els Broekhuijsen
9 years ago

In onze maatschappij heeft hard werken een hoge status. Veel ‘DOEN’ is daarom makkelijker dan vooral ZIJN.
Iedereen heeft het druk, werkt hard, de één nog harder dan de ander. Daar niet aan meedoen is ook hard werken. Wat is echt belangrijk, waar zou je je energie aan moeten geven en waaraan niet? Daarin de juiste keuzes leren maken, daar gaat het volgens mij over.

Martine Verweij
8 years ago

Hard werken is voor mij datgene doen wat nodig is om succesvol te zijn. Dit betekent:

– discipline: iedere ochtend om 6:30 op staan en aan je doelstelling werken tot 17:00. Met een lunchpauze van 30 minuten. Ieder uur verschijnt als vanzelf het RSI-softwareprogramma en neem ik 10 minuten pauze, doe wat rek- en strekoefeningen en loop een rondje door de tuin. Daarna weer met meer helderheid en frisheid terug aan het werk.

– plannen: een planning maken met alle mogelijke stapjes voor het bereiken van mijn doelstelling. Iedere dag de planning volgen en doen wat er staat, zonder dralen.

– comfort zone: angsten overwinnen en doen wat nodig is om mijn doel te behalen. Hiermee uit mijn comfort zone stappen en oude patronen doorbreken. Niet moedig zijn, maar lef hebben en gewoon doen.

– geen afleiding: geen afleiding toe laten, alleen op afgesproken / geplande tijden telefoon en e-mails beantwoorden.

– nooit opgeven: Iedere dag datgene doen wat nodig is en nooit opgeven. Doen is de enige weg naar succes. ‘Iedere dag een naald gebreid is een trui in het jaar’.

En vergeet niet, hard werken is leuk en geeft energie!

Louise Jenei
10 years ago

Tot een jaar geleden maakte ik 90-urige werkweken en was ik fysiek en mentaal hard aan het werk.

Na 2 keer lichamelijk en geestelijk ingestort te zijn (ik ben een koppige leerling), wist ik dat ik het roer moest omgooien.

Lange dagen maak ik nog steeds en vaak ook 7 dagen per week, maar ik ben een stuk minder productief. Dat komt omdat ik me nog minder goed kan focussen dan voorheen.

Het is mijn doel voor 2012 is om de rollen om te draaien: Door beter te focussen, productiever te worden en minder lang te werken.

Pim de Rooij
Pim de Rooij
12 years ago

Voor mij betekent “hard werken” hard werken op alle fronten.
Een goede vriend van me werkt 70 uur in de week, maar ziet zijn ouders 3 keer per jaar en heeft de grootste moeite relaties te onderhouden en verantwoordelijkheden te nemen binnen het huishouden.
Voor mij ben je een harde werker als je in alles wat je doet je uiterste best doet.

Hard werken op alle fronten.