Zeven tips voor succesvol zakelijk bloggen

20654 views | 156 reacties |
shares


Bloggen is een fantastische manier om gebruik te maken van sociale media om jezelf neer te zetten als expert – de persoon om-naar-toe-te-gaan wanneer iemand een probleem heeft dat jij kunt oplossen.

En bloggen is waarschijnlijk de beste manier om in contact en in gesprek te blijven met je prospects en klanten.

Maar… om effectief te bloggen is het belangrijk te weten hoe je dit het beste doet.

Hieronder volgen 7 tips die ik gebruik bij het schrijven van mijn blogs:

1. Schrijf voor je doelgroep
Wie is je publiek? Terwijl je schrijft, stel je voor dat een vertegenwoordiger van je doelgroep naast je zit. Hoe krijg je hun aandacht? Wat kun je schrijven wat hen gaat helpen om het probleem waardoor ze slecht slapen, op te lossen?

2. Focus je op de inhoud en help je lezers een werkelijk probleem oplossen
De kans is groot dat je weet hoe je je klanten kunt helpen een probleem op te lossen, anders zou je niet in business zijn. Je artikel dient in een behoefte te voorzien, anders is het niet relevant.
Bijvoorbeeld: Gebruik Twitter voor je Business

3. Geef waardevolle informatie, geen promotie
Een blog krijgt bestaansrecht door de waarde van de informatie, niet door de mate van promotie. Geef gratis weg en probeer niet te verkopen. Het is de uitgelezen gelegenheid om te laten zien dat je weet waar je het over hebt… door mensen te helpen een probleem op te lossen zet je jezelf neer als expert, en je verhoogt de kans dat ze jou bellen als ze iemand nodig hebben.
Zoals: Top tips over LinkedIn om je business te laten groeien

4. Bied je lezers de mogelijkheid om zich in het gesprek te mengen
Comments, enquetes en social media buttons moedigen je lezers aan om in gesprek te gaan met jou en met de anderen. Je doel is niet om je lezers iets te laten kopen. De conversatie, de betrokkenheid en de feedback zijn belangrijker. Betrokkenheid versterkt de relatie.
Neem een kijkje op: Het beste advies ooit over succes voor een goed voorbeeld van de kracht van comments.

5. Schrijf leesbaar
Je maakt de meeste indruk op mensen als je boodschap duidelijk overkomt. Je schrijven dient daarom eenvoudig te zijn, zodat je lezers je kunnen volgen en snappen waar je het over hebt. Schrijf gewone taal en vermijd jargon.

6. Schrijf regelmatig
Bloggen is vast niet je voltijdbaan, terwijl het consistent uitgeven van je blogs discipline en tijd vraagt. Discipline kun je leren, maar tijd moet je vrijmaken. Een manier om dat te doen is om altijd een blog vooruit te werken. Als je wekelijks een blog plaatst, zorg dat het blog van volgende week af is voordat je het blog van deze week plaatst.

7. Vraag je lezers wat ze willen
Het gebeurt vaak dat je blijft hangen in het soort informatie waarvan jij denkt dat het waardevol is. Echter, nadat je een paar maanden blogs hebt geplaatst is het belangrijk om je lezers te vragen wat ze willen. Aannames zitten er vaak naast, dus houd een korte enquete over je zakelijke blog om belangrijke feedback van je lezers te krijgen.
Kijk bijvoorbeeld op: Join the Conversation

Dit zijn mijn 7 tips voor succesvol zakelijk bloggen.
Ik weet zeker dat er nog veel meer goeie tips zijn, dus nu is de beurt aan jou.

Wat zijn jouw beste tips over bloggen?

Plaats jouw tips alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.

En neem dan de tijd om de tips van anderen te lezen, om nieuwe ideeën op te doen.

Tot slot

Als je meer weten over hoe je – naast bloggen – jouw klandizie en inkomen kunt laten groeien in de nieuwe economie….

Kom dan naar de Business Bootcamp, onze GRATIS 2-daagse training commerciële vaardigheden voor zelfstandige professionals.

Meer dan 20.000 ondernemers gingen je al voor en profiteerden van de praktische strategieën, tools, systemen en netwerkcontacten die ze in de Business Bootcamp hebben opgedaan.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden voor de komende Business Bootcamp

Op jouw succes,

Nisandeh

PS. Deel alsjeblieft dit artikel via de Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+ knoppen, want… zo kunnen bevriende ondernemers in jouw netwerk óók van dit materiaal profiteren.

PSII. Wist je dat bloggen een cruciaal onderdeel moet vormen van jouw social media activiteiten?
Dus…

Download nu gratis video cursus: Social Media for Business

156
Leave a Reply

avatar
97 Comment threads
59 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
118 Comment authors
John ten CateRoos JansenJan de BlaeijCline van WijkDonna Hoogstraaten Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat het mij weten wanneer er
Katrien de Graaf
Gast

Bedankt voor de tips. Sta net op het punt om dan toch eindelijk zakelijk te gaan bloggen. Met name tip 6 & 7 heb ik veel aan. Ik ga maar alvast beginnen met schrijven zodat ik enkele blogs klaar heb liggen zodra mijn blog online is.

Bedankt!

Eduard Bosch
Gast
Eduard Bosch

Goed idee Katrien om ‘voor te werken’, dan heb je tenminste al de informatie klaarliggen als je een blog wil posten.

Esther Molenaar
Gast

In je blogs, tweets en andere uitingen moet het geven van waarde voorop staan. Je moet de lezer iets geven. Een lezer vraagt alleen maar ‘What’s in it for met?’ Als de lezer niets krijgt, zal hij afhaken en nooit weer terugkomen. Zorg dat je de lezer iets geeft, zodat hij door middel van mond-tot- mond reclame anderen naar jou gaat sturen en zelf ook weer terugkomt. Het gaat daar bij om geven, geven, geven, geven en oh ja, geven. Als je niets geeft, moet je ook niets terug verwachten. Als je iets vraagt (dat mensen een dienst of product… Lees verder »

Ranica Heinemann
Gast
Ranica Heinemann

Hallo Esther, ik heb nog nooit een blog geschreven, begin me er nu pas in te verdiepen. Het begint me duidelijk te worden hoe je het schrijft en dat het waarde moet hebben. Maar waarover schrijf je dan? Beschrijf je een probleem dat je hebt opgelost, een casus, een situatie? vrgr.

Ranica Heinemann
Gast
Ranica Heinemann

Sinds de Business Bootcamp van januari laat het idee van een blog schrijven me niet los. Ik heb echter teveel onderwerpen in mijn hoofd, die de moeite waard zijn om over te schrijven: kinderen en gezondheid, kinderen – preventie van ziektes, opvoeden, als ondernemende ouder opvoeden en geld verdienen. De onderwerpen zijn duidelijk gerelateerd. Is het nu verstandig om er meerdere blogs van te maken of 1 grote blog met verschillende subonderwerpen? Ik sta open voor ideeën! Wat denken jullie dat het beste is?

Rozelinde Warmoes
Gast
Rozelinde Warmoes

Dag Ranica,
Ik zou me eerst focussen op 1 blog, gericht op jouw specifieke doelgroep en hun kernprobleem. Met andere woorden dus gericht op jouw specifieke bedrijfs-expertise die je aanbiedt. Daar kan je dan een 4- tal kern-onderwerpen rond kiezen en artikels rond maken. Kan dus inderdaad over gerelateerde onderwerpen gaan.

Ik denk dat 1 focus belangrijk is en als je daar succes mee hebt, kan je altijd uitbreiden. Zo ben je tenminste begonnen. Je kan nog steeds aanpassen later en daar leer je uit.

Groeten,
Rozelinde

Tjitske de Boer
Gast

Hallo Esther,
Hij komt bij mij binnen. Natuurlijk is het er al veel overgegaan. Maar zo nadrukkelijk als jij het beschrijft met: ‘What’s in it for me’ maakt het me net weer even extra helder en waar ik eerst dacht ‘Ja en hoe dan?’ valt nu het kwartje pas echt!
Dank je, Tjitske

Marian Palsgraaf
Gast

Goeie tips! Ik blog nu sinds een aantal maanden en echt je moet er veel tijd in steken. Zelf probeer ik meer dan 1x per week te bloggen om content te maken. Elke keer als je een blog hebt geschreven kan je dit via media sites zoals hyves, twitter, linkedIn en Facebook bekend kunnen maken dat er een nieuw artikel is geplaatst. Niet snel opgeven maar weten dat het tijd en investering vraagt maar dit wordt zeker beloofd. Waar je je aandacht op richt dat groeit is mijn motto. 🙂

Vanessa van Loon
Gast

Super tips Alex. Wat geweldig dat je ze met ons deelt. Bedankt!

Alex Mooyman
Gast

Hier zijn mijn 7 tips Tip1. Schrijf minimaal 3 artikeltjes per week. Deze hoeven niet heel erg lang te zijn, maar wel zeer relevant met de titel van je artikel. Zorg dat de titel (het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden) regelmatig terug komt in je tekst en: Vooral in de eerste regels. Tip 2 Pas Google analytics toe op je blog. Zo kun je zien op welke zoekwoorden jouw blog gevonden wordt. Aan de hand van de zoekwoorden waar je op gevonden wordt, kun je bestaande artikeltjes uitbreiden en verbeteren. Je kunt ook nieuwe artikeltjes schrijven als je merkt… Lees verder »

Sandra Brandt
Gast
Sandra Brandt

Ik zou zeggen: Alex, ik gun jou die prijs!! Nuttige info, word ik blij van.

Liselotte Visser
Gast

Beste Alex, Bedankt voor je heldere, direct toepasbare tips. Ik ga er gelijk mee aan de slag! Liselotte

Manuela van Prooijen
Gast

Hoi Alex,

Heldere en makkelijk toe te passen tips. Je tips om een cliffhanger in te bouwen is een heel goede tip. Beloof een ebook of een videoserie.

ga ermee aan de slag…

succes!

Manuela

Ranica Heinemann
Gast
Ranica Heinemann

Hallo Alex, wat een bruikbare tips. Ik wilde vandaag een blog gaan schrijven maar wist niet waar en hoe te beginnen. Jouw tips helpen, ik ga er zeker gebruik van maken. Dank je voor het delen.

Rob Westerhout
Gast
Rob Westerhout

Dank je wel Alex voor je uitgebreide tips. Leuk als voorbereiding voor de trainingsdag.

Groet Rob

Sylvie Mellenbergh
Gast

Sinds een aantal maanden heb ik een zakelijk blog. Leuk om te doen, maar ook best lastig af en toe. Waar ga ik deze keer nu eens over schrijven? En hoewel ervaren bloggers soms beweren dat ze maar een kwartier nodig hebben voor een artikel, lukt mij dat echt niet. Bij deze mijn tips voor inspiratie: Maak een verzameling van interessante artikelen, nieuws en tips uit andere media. In combinatie met je eigen kennis en mening kun je daar een nieuw artikel over schrijven. Maak voor je gaat schrijven eerst een MindMap over het onderwerp, met alle mogelijke punten die… Lees verder »

Karin Miedema
Gast

Bijzonder dat dit zo’n super platform is voor kennis delen. Hartelijk dank Sylvie en alle anderen

Veronika Wuyts
Gast

Bedankt sylvie, ik ben op het bootcamp gewest en begrepen dat ik meer zou moeten bloggen! ben met de hulp van een collega gestart en daar is het dan bij gebleven! jouw ideeen, ben zelf ook coach, vind ik inspirerend. Ervaringen met klanten zijn vaak een goede bron.Bedankt.
Veronika

Mariëtte Verlaan
Gast

Deel je kennis, deel je passie, schrijf vanuit je hart, geef waarde.
En het allerbelangrijkste is: begin NU. Wacht niet tot het goed of zelfs perfect is. Learn by doing! Take action! Start NOW!

Zo ervaar je de kracht van het bloggen en word je vanzelf een “expert”. Met alle bovenstaande tips wordt het fantastisch en bovendien is het hartstikke leuk om te doen!

– – – – – –
Ik ben erg onder de indruk van het verhaal van Verity Price. http://www.youtube.com/watch?v=HRQF_-C8-ko
Puur, eenvoudig, vanuit hart en passie: you are meant to shine. Prachtig!

Nisandeh, jouw tips, inspiratie en energie zijn goud waard! Thanks xxx

Edwin Glaser
Gast

Over bloggen ( ref. http://www.problogger.net ) Ik wilde de volgende informatie niet onthouden welke ik gevonden heb op de site van Daren Rowse. Ik ken deze blogger van de Digital Photo School. Ik ben geabonneerd op zijn RSS feed. Hij kan als geen ander ook super bloggen en twitteren.. Dus ga naar zijn website en lees zijn tips en tricks… Hier alvast een paar stukjes van zijn blog zodat je weet wat je te wachten staat: Hoe schrijf je een geweldige blog Technieken • Maak Uw Schrijven “Te scannen” – een van de belangrijkste tips over online schrijven • Hoe… Lees verder »

Syreeta Francis
Gast

Bedankt Edwin voor de tip. Naast dat Nisandeh al een hele goede opsomming heeft gegeven over bloggen heeft de link die je me in deze blog gaf naar de website van Daren Rowse nog veel meer handige tips en tricks gegeven. Hier kan ik wat mee!

Ron Jenner
Gast

Wat een goede tips over bloggen! Hier krijg je MIJN duimpje!

Margaret Rekers
Gast

Wow, wat een uitstekende aanvulling op de prima tips van Nisandeh Neta. Fijn dat je ook aangeeft van wie jij deze informatie hebt.

Dave de Lange
Gast

Dat zijn nog eens extra tips, Edwin. Super !

Manuela van Prooijen
Gast

Je hebt goed onderzoek gedaan voor ons, Edwin 🙂

Merk dat er bij behoorlijk werk aan de winkel is. Dat gemiddelde van 1 blogpost per dag haal ik bij lange na niet….

Fijn dat je de bron vermeld. Ga zeker naar deze website voor meer.

succes!

Manuela

Cityrun
Gast
Cityrun

Bedankt voor de tips.
We gaan ze zeker gebruiken.

Jeroen Boersma
Gast
Jeroen Boersma

Ik loop ook met het idee om te gaan bloggen.
Gewoon doen en learning by doing zijn goede tips.
Ik kan geen tip geven vanuit ervaring maar wel vanuit mijn eigen boeren verstand. Blog niet alleen over dategen wat jouw lezers willen lezen maar blog vooral over datgene dat jezelf bezighoudt. Zie het bloggen als zoektocht door je eigen hersenspinsels. Maak het persoonlijk.

Jeroen Boersma

Lot Vekemans
Gast
Lot Vekemans

Na alle tips over vaardigheden en technieken, voeg ik graag nog het volgende toe: Blog onvoorwaardelijk. Schrijf alleen als het je er niet per se om gaat dat er meer mensen naar je bedrijf komen. Het mag, maar het mag ook niet. Social media wordt mijn inziens veel gebruikt als ego media, met als enige doel de aandacht op jezelf en je bedrijf te richten. Alles wat je geeft met als doel er uiteindelijk toch wat voor terug te krijgen, kan zich niet vermeerderen. Elke voorwaarde maakt van bloggen uiteindelijk een hele zware en frustrerende klus. Deel je passie, niet… Lees verder »

Jeremine Holt
Gast
Jeremine Holt

Hier ben ik het helemaal mee eens. Deel je passie, niet je doel. Zo gauw mensen te veel met dat doel bezig zijn, ga je dat merken en haak je af.

Wat mij nu op gang helpt om te bloggen is een kort lijstje met de onderwerpen waar het over kan gaan. Die heb ik in WordPress ook bij de ‘categories’ staan, zodat die categoriën geleidelijk aan gevuld raken met artikeltjes.

Anita Trinks
Gast

Misschien is dat de reden dat ik er nog niet mee ben begonnen. Het moet een onderdeel worden van je bedrijfsvoering en niet een doel op zich. Ben erg benieuwd naar morgen! Ik hoop dat ik daar de motivatie krijg om er nu ook daadwerkelijk mee te gaan starten!

Satish Jawalapersad
Gast

Ik ben sinds kort ook begonnen met het schrijven van blogs. Kijk maar naar http://bit.ly/agf3Ot Ik vond mijn blogs altijd veels te kort of anders weer veels te lang. Ik had het gevoel dat ik niet goed overkwam in al mijn blogs. Ik laat nu altijd mijn vrouw mijn blogs lezen voordat ik deze upload. Mijn vrouw weet weinig af van mijn vakgebied en als zij snapt wat ik wil overbrengen dan is de blog geslaagd. Het gaat dus niet perse om hoe lang of kort je blog is het gaat erom dat je blog duidelijk overkomt voor zowel experts… Lees verder »

Monique van der Schans
Gast

Voor mij zijn al zoveel supertips gegeven, dus wat kan ik nog zeggen? Misschien alleen nog dit: HOUD ZAKELIJK EN PRIVE GESCHEIDEN…gebruik je blog voor de zakelijke artikelen en gebruik BIJV. Hyves voor de privé verhalen.

Mariëtte Verlaan
Gast

Nog een tip waar ik alert van blijf!
Je kunt op Google alerts zoektermen instellen die voor jou en jouw bedrijf belangrijk zijn. Dan krijg je dagelijks nieuws en weetjes over wat er speelt in jouw branche.
Superhandig, vol inspiratie en je zit nooit zonder input. Zorg wel dat je je eigen teksten schrijft of zorg voor een correcte bronvermelding.

Ben je nu nieuwsgierig naar mijn blog? Ik zie je graag op http://tuincoach.wordpress.com/
Have fun! Met een zonnige groet, Mariëtte

Tania Keijer
Gast

Over 2 weken ga ik beginnen met het op poten zetten van een blog. Dus heel erg bedankt allemaal voor de tips, super!

thyraxx
Gast
thyraxx

Mijn 1 tip:

Laat een ander het schrijven die er veel meer ervaring in heeft dan wat jij zou kunnen schrijven

Tjitske de Boer
Gast

Hallo Thyraxx,

Dan mis je wel heel erg je persoonlijke stijl en dus de mogelijkheid om je als persoon ook in je geschrijf voor te stellen.

Mijn dochter heeft mijn laatste blog geredigeerd en zei: ‘ik heb niet alle stijlfouten er uit gehaald, want dan is het niet meer jouw stuk. Jij hebt wel een heel aparte manier van dingen vertellen en dat wil je ook zo, toch?’ Misschien wil ik dat niet heel speciaal, ik wil bijv. niet dat er fouten in zitten, maar ze heeft wel gelijk dat ik mijn eigen wijze in mijn tekst wil hebben.

Hartelijke groet, Tjitske

Stan Lenssen
Gast

7 waardevolle tips. Mooi!

Een 8e nog erbij? Komt ie:
Schrijf met passie en persoonlijk. Zo laat je je lezers zien wie jij bent en draaien ze warm voor jouw boodschap. Het versterkt jouw micromerk maakt je doelgroep ontvankelijk.

Jessica Zuidinga
Gast

Stan, ben het helemaal met je eens, passie en persoonlijkheid! Ik ben zelf mijn business en dat wil ik ook laten zien met mijn blog. Authentiek zijn en blijven, ook naar je (potentiële) klanten toe. Ik leer nog elke dag en dat wil ik graag zo houden, dit geldt ook voor het schrijven van een blog.

Marco te Kloeze
Gast

Goede tips, kan er zeker wat mee. Sterker, ik doe er wat mee!

Marco te Kloeze
Gast

Genoeg food for thought als je wit bloggen. Geldt zeker ook voor mijzelf ;-). Ook tips van mensen hierboven zijn bruikbaar.

Leon Romeyn
Gast
Leon Romeyn

Ik denk dat je een blog zou moeten afsluiten met een soort van ‘cliff hanger’. Dat nodigt lezers wellicht uit om nieuwsgierig te worden naar de volgende omdat ‘er nog iets aan zit te komen’. In mijn eerste echte blog komende dinsdag 27/9 (zie: leonromeyn.blogspot.com/) ga ik mijn best doen om zo’n ‘cliff hanger’ aan te brengen.

Anita Brinkman
Gast

Hoi Leon,

Ik heb je blog gelezen hoor. Je schrijft erg onderhoudend en prettig. Ik vind je tip voor een cliff hanger een goed idee. Was die naar je zin? Van mij had het wat specifieker gemogen maar ver prima hoor.

Gr Anita

Jeremine Holt
Gast
Jeremine Holt

En voor wie wil beginnen met bloggen, maar nog niet weet hoe: wordpress.com biedt een supersimpele manier om ermee te beginnen. Vul je gegevens in en met een beetje goede wil heb je 5 minuten later je blog al staan. Mooi maken, theme kiezen enzo kan later. Ook alle opties uitzoeken kan later. Maar je eerste post neerzetten kan in no time. Kleine moeite, grote stap.

Walter Jongenelis QC.
Gast

Een interessante tip voor een blog is denk ik ook : Zoek de juiste plaats voor het plaatsen van je blog. Je kunt natuurlijk op je eigen site een bericht zetten, maar het heeft veel meer impact als je het plaatst op een site met een zeer hoge google ranking en die bekend staat als topsite binnen je vakgebied en die goed hoog wordt gewaardeerd door je doelgroep. Dus werk samen met de beste anderen in jouw vakgebied of de marketing binnen je vakgebied. Gun hen de zinvolle informatie die jij hen te bieden hebt en bedenk daarbij dat ooit… Lees verder »

Tjitske de Boer
Gast

Hallo Walter,
Dank je wel voor deze zeer goede tips!
Voor mij waren ze vrijwel allemaal nieuw en geeft weer nieuwe mogelijkheden.

Henriet Veen
Gast

Vergeet niet op je blog de mogelijkheid te bieden je te abonneren op je blog. Zo komen mensen die je schrijfsels interessant vinden steeds terug en houd je op een simpele manier contact.

Anouk Plantinga
Gast
Anouk Plantinga

Henriet, een goede manier om blogs te volgen en je lezers jou blog te laten volgen, is je aanmelden op bloglovin. Je vult daar in welke blogs je wilt volgen en als er een nieuwe blog is, krijg je een melding.

Lydia Verblackt
Gast
Lydia Verblackt

heel erg nuttige tips, ik ben er dan ook heel blij mee met alles wat ik gelezen heb.
Zelf vind het lezen van lange blogs vaak minder motiverend om er aan te beginnen.
Mijn enige tip is dan ook maak de blog niet te lang.

Léon Oud
Gast
Léon Oud

Een paar tips om mensen op je site te houden: 1. Zorg ervoor dat het makkelijk is om relevante andere items op je blog te vinden, bijvoorbeeld door middel van een tag cloud of een navigatie balk waar aanverwante artikelen te vinden zijn. 2. Zorg dat je artikelen in ongeveer 1-5 minuten te lezen zijn. Gecombineerd met tip 1 zorgt dat er voor dat mensen op je site gaan zoeken naar meer als ze interesse hebben in het onderwerp waar je over schrijft. 3. De titel van je artikel is de teaser. Zorg voor een korte inleiding, vertel wat je… Lees verder »

Karin van Toor
Gast
Karin van Toor

Echt geweldige tips en een geweldig medium.
Maar het vereist toch enige vaardigheid om het netjes te krijgen. Laat je dat doen of ga je zelf op ontdekkingstocht?

Met een muzikale groet,
Karin

Annet Nijhof
Gast

Bedankt voor deze nuttige tips. Ik ga er binnenkort maar eens stevig voor zitten om ze gefocust uit te voeren. Zelf vind ik het als blogbezoeker altijd fijn als het menu duidelijk en simpel is.

Kees van der Stel
Gast

Hè vervelend weer de tekst weg. Wat een gevoelige software zit hier nog achter deze blog. Hopelijk wordt dit snel opgelost. Ik wilde schrijven: Dank jullie (team Open Circles en medecommentatoren) voor de nuttige tips over bloggen. Het zal me zeker helpen in de komende weken als ik mijn eigen blog ga opzetten. Ik maak me wel een beetje zorgen over de hoeveelheid bloggers/blogteksten die de komende maanden/jaren op me af gaan komen. Het volgen en lezen van een aantal blogs en het erop reageren kost nu al heel veel tijd en aandacht. Hoe kijken jullie hier tegenaan. Zijn mijn… Lees verder »

Sigrid van der Laan
Gast

Hi Kees, Ik herken je probleem. Alles bijhouden is onmogelijk, maar het is wel belangrijk om andere bloggers te volgen en reacties te geven. Afgelopen zaterdag tijdens het waardevolle en informatieve seminar over bloggen, heb ik geleerd dat het belangrijk is drie soorten actieve (= goed gelezen, veel commentaren) blogs te lezen en hierop te reageren: 1. een blog van een vakgenoot gericht op andere vakgenoten 2. een blog die schrijft voor jouw doelgroep 3. een blog over het laten groeien van je onderneming Dat wil zeggen dat je uit de grote hoeveelheid blogs die op je afkomen, een gerichte… Lees verder »

Anita Trinks
Gast

Dank je wel Sigrid, jouw advies past goed binnen mijn “social-media”-dieet.

Bas Beima
Gast

Om een idee te krijgen van het aantal actieve bezoekers van je blog, is het een idee om een enquête op je blog te zetten. Het voordeel is dat mensen die de enquête invullen daardoor een betrokkenheid gaan voelen met je blog en waarschijnlijk later terugkomen om de resultaten te bekijken. Het invullen van een simpele enquête is veel laagdrempeliger dan een reactie plaatsen of een stukje schrijven. Een ander voordeel is dat je meer zicht krijgt op wat mensen doen op je blog. Je kan ook meestal wel statistieken bekijken, maar daar staan alle bezoekers op, dus ook “toevallige”… Lees verder »

Kees van der Stel
Gast

In april/mei wordt mijn website vernieuwd en in de nieuwe versie zal een blog zijn opgenomen. Nu zie ik hier dat jullie elk comment modereren en middels plaatsing ‘akkoord’ geven. Wat zijn jullie ervaringen daarmee? Is het drempelverhogend of is er kritiek of ergernis over? Ik overweeg om deze moderatiemogelijkheid ook te laten inbouwen door mijn bouwers of in ieder geval de mogelijkheid comments te verwijderen (bij spam bijvoorbeeld of afbrekende kritiek)? Nou ben ik geen Open Circles, maar Kees van der Stel Coaching, expert in executive coaching en transformatiecoaching. Schept het geen wantrouwen of onnodige afstand tussen mijn prospects… Lees verder »

Rani Goederee
Gast
Rani Goederee

Hai Kees, Wij hebben er inderdaad voor gekozen om de comments handmatig goed te keuren en niet automatisch. Er zijn een paar redenen hiervoor: – We vinden het belangrijk dat de kwaliteit van het blog en de comments hoog is en blijft: we verbeteren taalfouten, als iemand een logo in plaats van een foto plaatst, dan vragen we dat eerst te veranderen voordat we het comment goedkeuren, als wij de inhoud van een bericht niet begrijpen, dan vragen we om opheldering alvorens het bericht goed te keuren. – Berichten die bijvoorbeeld kwetsend, discriminerend zijn etc. keuren we niet goed. –… Lees verder »

Kees van der Stel
Gast

Dag Rani,
Dank voor je antwoord. Fijn dan kan ik me weer wat minder op glad ijs voelen.

Wat vinden de meelezers ervan?Hebben jullie wijze opmerkingen of do’s and don’ts voor me?

Alvast bedankt. Kees

Anja Leinders
Gast
Anja Leinders

Bedankt voor deze tips!
De grootste eye-opener voor mij hierin is de laatste tip.
Hoe gemakkelijk is het om ervan uit te gaan dat je waardevolle content geeft aan je doelgroep, terwijl ze op hun honger blijven zitten voor bepaalde zaken…
En dan gaan ze dat natuurlijk zoeken bij een ander.
Ik zal het dus ook vragen welke informatie ze willen!

Justin Junier
Gast

Als je moeite hebt om aan een bepaalde hoeveelheid woorden te komen, begin dan gewoon met typen. Laat alles maar gewoon gaan en verbeter geen tikfouten of spellingsfouten. Houd je aan de simpele volgende regel:

Bij het schrijven, laat niks achterwege.
Bij het redigeren, verwijder zoveel mogelijk.

Succes!

Lodewijk Regout
Gast

“Bij het schrijven, laat niks achterwege. Bij het redigeren, verwijder zoveel mogelijk.” Waw. Dat vind ik wel een van de meest coole schrijftips ever. Heel draagbaar. Het ‘laat niks achterwege’ doet me denken aan het advies van Robert Pirsig, in zijn roman “Zen and the Art of Motorcycle maintenance”: hij zegt tegen iemand met een writers block iets van deze aard: “Schrijf maar op hoe je jezelf nu voelt, met die witers block van je; schrijf maar op waar je nu zit, wat anderen zitten te doen, wat je liever nu zou doen dan schrijven; schrijf maar anything, en dan… Lees verder »

Bianca van der Zwet
Gast

Bloggen is en blijft een onderwerp dat blijkbaar bij velen speelt.
Tips zoals: leesbaar, doelgroep, zoekwoorden en regelmaat zijn dingen die erg belangrijk zijn, maar vooral snel over het hoofd worden gezien.

Iedereen bedankt voor de tips. Ik ben nu wel heel benieuwd wat er morgen (2 juni) op mij af gaat komen tijdens de training. Ik heb er zin in!

Cecil Westerhof
Gast

Vooral tip drie vind ik belangrijk. Ik word horendol van al die zelf promotors. Ze doen alsof ze je iets geweldigs geven, maar meer als wat leuke termen gebruiken ze niet. Om dan te eindigen met: koop mijn product.

Hoe peil je op een goede manier wat leeft bij je doelgroep? Ik heb het een paar keer geprobeerd, maar er wordt eigenlijk niet op gereageerd.

Ik heb op FaceBook een Engelstalige pagina over Time Management en ga nu waarschijnlijk ook gast blogger (tekst) worden bij iemand anders. Dus mijn noeste arbeid begint eindelijk vruchten af te werpen. ;-}

Reinier Bloem
Gast

Plaats ook een foto bij je blog, liefst bovenaan. Een foto maakt een artikel veel aantrekkelijker. Een bord eten is ook veel aantrekkelijker als het mooi wordt gepresenteerd. Je laat zien dat je er aandacht aan besteed hebt.

Natuurlijk moet het wel bij het onderwerp passen. Dus geen fotootje van een visser bij je blog over bloggen. Eerder van iemand die vol verve zit te schijven.

Sigrid van der Laan
Gast

Veel geleerd tijdens het seminar over zakelijk bloggen, afgelopen zaterdag. Een antwoord gekregen op mijn vraag wat het verschil is tussen E-zine en blog of dat dit eigenlijk hetzelfde is. Nee dus.

Blog: waardevolle inhoud, informatie waar je doelgroep behoefte aan heeft, zonder persoonlijke mededelingen, verkooppraatjes, etc.

E-zine: e-mail bericht waarin je je nieuwe blog aankondigt en waarin je kort en krachtig vertelt welke resultaten je doelgroep bereikt met je (nieuwste) product of dienst.

Gebruik in je communicatie naar je lezers nooit de termen ‘blog’, ‘nieuwsbrief’, ‘Ezine’, etc.

Margaret Rekers
Gast

Ook ik heb zaterdag veel geleerd over zakelijk bloggen. Het hebben van een mailinglist om je blogartikelen te promoten. In dit blogartikel worden enkele tips op een andere manier nog eens beschreven. Nisandeh heeft over sommige blogzaken een eigen idee over wat al dan niet werkt. Dat de Google/zoekmachine niet blij is met blogs en deze links in een aparte groep plaatst vergelijkbaar met afbeeldingen. Helaas zoeken de meeste mensen in het algemene zoekdeel naar informatie en niet bij de blogs. Daardoor wordt een deel van de blogs slecht gevonden. Sterke tip die echt veel kan opleveren is: vraag je… Lees verder »

Cline van Wijk
Gast

Het is absoluut niet waar dat Google niet blij is met blogs. Ik weet niet hoe oud deze reactie is (toch jammer dat er geen data bij staan…), maar Google is juist heel erg blij met blogs! Juist door elke week nieuwe content te plaatsen met gerelateerde zoekwoorden levert je een goede plaats op!

Anouk Plantinga
Gast
Anouk Plantinga

Een lekker geschreven blog zonder taalfouten vind ik een stuk prettiger om te lezen dan een die vol fouten staat en niet goed geschreven is. Als je iets met tekst wilt doen, zorg dan dat het aantrekkelijk is en goed in elkaar zit. Zo trek je meer mensen. Als je taaltechnisch niet sterk bent, vraag er hulp bij. Cecil schreef het ook al, tip 3. Je blog gebruiken om jezelf te promoten is alleen maar heel vervelend en ik word er zelfs wantrouwend van. Niet doen dus, geef, geef, geef. Het draait niet om jou. Vraag je lezers wat ze… Lees verder »

Merlijn Smeele
Gast

Ik ben bezig met mijn blog en neig ernaar te linken naar andere interessante sites. Als ik deze laat openen in een nieuw scherm hoef ik mijn lezers niet te verliezen. Maar ik zie Nisandeh dat niet doen in zijn blogs.

Wat is jouw/jullie advies/ervaring?
Als je afraadt dat te doen neem je dan de tekst over met bronvermelding?

Cline van Wijk
Gast

Zeker wel doen, Merlijn! Google stelt dat erg op prijs, de lezer vindt het gemakkelijk en niet te vergeten de sitebeheerder van die andere site. Het is sympathiek en levert je zelf ook een betere vindbaarheid op.

Else van der Sloot
Gast

Fijn om zo’n duidelijk verhaal opgestuurd te krijgen Nisandeh!
Het aanmaken van een Blog staat al op mijn activiteitenlijstje, en met deze info zal het hopelijk ook gaan lukken om een opzet te maken.
Ik zal echter eerst over mijn schroom heen moeten. Maar ik begrijp dat een Blog ook een uitstekend middel is om je Mindset scherp te houden. Ook is het een leuke manier om mijn boodschap(pen) met betrekking tot mijn werk te delen met geïnteresseerde en gemotiveerde mensen.

Ik ga zeker uitproberen waar Jeremine het over heeft, want met pc’s heb ik nog steeds geen twee rechterhanden…

Jan van Baardewijk
Gast

Het is nogal een uitdaging om een goede blog te schrijven. Wat mij erg helpt is er eerst over vertellen aan anderen en als die positief reageren het verhaal op papier zetten en daarin dezelfde enthousiasme terug laten komen als in het gesprek.

Het kan natuurlijk nooit kwaad om anderen je blog eens over te laten lezen voordat je deze publiceert.

Ber den Uijl
Gast

Ik ben van plan zakelijk te gaan bloggen, na een jaar wat oefenen in de privesfeer. Geweldige tips hier gelezen. Allen dank daarvoor. Ik denk dat je vooral moet nadenken over wat je kwijt wil i.p.v. te verzinnen wat een ander misschien wil lezen.
Wat is mis met een datumstempel bij de commentaren/suggesties/adviezen?

De tijd gaat snel en over een jaar denken we waarschijnlijk heel anders over het belang van een blog (of waar een blog aan moet voldoen). Wie weet reageer ik nu op een post van jaren terug.

Ongetwijfeld tot ziens allen.

Robert van der Wulp
Gast

Ik ben bezig met mijn nieuwe website en daar wil ik ook een blog op maken. Ik ben al enige tijd bezig met het verzamelen van content en ik wil graag een paar blogs klaar hebben. Ik weet dat consistentie mijn grootste uitdaging is. Die les heb ik ter harte genomen.

Bedankt voor alle tips. ik zal jullie op de hoogte houden over de vorderingen.

Josephine Wierdsma
Gast

Afgelopen maanden heb ik mij ingeschreven voor een aantal blogs van anderen. Naast de waardevolle inhoud, heb ik daar erg veel van geleerd als toekomstige blogger en ik kan het je ten zeerste aanraden. In plaats van er over na te denken hoe iets overkomt, ERVAAR je aan den lijve hoe iets overkomt. Veel duidelijker. Na constatering, natuurlijk wel even bekijken wat maakt dat die blog dat gevoel bij je oproept. Een valkuil waar ik in het verleden zelf ben ingevallen, is dat ik het liefst literaire hoogstandjes wilde schrijven om mijzelf te bewijzen. Nu begrijp ik dat de lezer… Lees verder »

Suzanne Glorie
Gast
Suzanne Glorie

Dank jullie wel voor alle super tips!

Nog een tip: stimuleer je lezers om jouw blog te liken en te delen. Niet alleen bereik je zo weer een groter publiek maar je scoort ook hoger in de zoekmachines.

Verder kun je online heel veel interessante informatie vinden over jouw vakgebied dat je in een blog kunt verwerken. Neem het niet klakkeloos over maar maak er je eigen verhaal van!

George Begemann, Persoonlijk Leiderschap
Gast

Hoe stimuleer jij je lezers? En hoe werkt dat ‘technisch’ gezien?

Coen Tuerlings
Gast

Hoe kan mijn vaardigheid in bloggen verbeteren en zorgen dat het geen ‘ruis-activiteiten’ worden?

Iedere keer als ik iets schrijft wat de lezer niet leest of niet begrijpt, heb ik tijd verspild.

Het antwoord dat ik ontving was; schrijf met een duidelijk doel!
Maak een concreet beeld van je eigen doel en het doel van de lezer!

Deze tip was voor mij een ‘wake-up call’ in zakelijk bloggen.

Dennis Aalbers
Gast

@Coen
Ik vind dat je het niet als ruis activiteit moet zien. Elke blog brengt je dichterbij een nog waardevoller blog. Vraag je publiek waarom ze niet reageren op je eerdere blogs. Kome offline in contact met je publiek.

Zodra je die info hebt kun je het aanpassen zodat er wel gereageerd wordt.

Let er wel op dat een blog geen snelle verkoop is, maar een fundament voor je bedrijf in de toekomst. Hoe meer blogs hoe meer info hoe meer waarde!!! Geef het de tijd.

Annemiek de Nijs
Gast
Annemiek de Nijs

Ook dank voor de goede tips. Heb er nu veel baat bij het blog gewoon te beginnen. Teksten schrijven. Doen, doen en doen dus.

Er is zoveel te lezen over dit onderwerp….

Ben Oostrum
Gast

Ik ben vandaag begonnen met het experimenteren met een blog, maar ik vraag me echt af of het iets voor mij is en of het voor mij werkt. Ik ben actief op Social Media, vooral Facebook, maar ook Linkedin en een beetje Twitter, en ik merk dat vooral Facebook voor mij werkt. Ik word door mijn posts als expert gezien op bepaalde gebieden en heb er op die manier ook al werk en verkoop uitgehaald. Op facebook probeer ik een mix te vinden tussen persoonlijke berichten en meer zakelijke berichten met af en toe een promotie. Het idee hier achter… Lees verder »

Willeke Huijsmans
Gast

Hier heb ik iets aan! Ik ben nog aan het stoeien hiermee. Ik mag vooral discipline en doorzettingsvermogen hierin ontwikkelen.

Coen Tuerlings
Gast

Laat je teksten aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep. Het is belangrijk om het inhoudsniveau los te laten ook al ben je de expert.

Laat zien dat je de lezer werkelijk begrijpt. Dan is de tekst succesvol.

Boukje Canaan
Gast

De link om tussen bloggen en andere social media voldoende aandacht te krijgen is lastig vind ik. Het automatiseren van een systeem hierin is dan belangrijk. Hierin heb ik graag hulp.

George Begemann, Persoonlijk Leiderschap
Gast

Ik zoek ook betaalbare hulp. Ik zoek ook discipline en focus.
Een beetje van mij en een beetje van … 😉