ZZP’er of ondernemer

7367 views | 84 reacties |
shares

Ik hoor van veel ZZP’ers dat ze zichzelf zien als ondernemers of bedrijfseigenaren.
Echter, in hun mindset en in hun handelingen gedragen ze zich nog als werknemers.

Ik heb met duizenden ZZP’ers gewerkt en gezien hoe velen in eerste instantie de corporate wereld hebben verlaten om vrijheid, onafhankelijkheid en financieel succes te vinden, om vervolgens na een paar jaar ZZP-schap meer uren dan ooit tevoren te werken, meer stress te ervaren dan voorheen en lang niet zoveel te verdienen als waar ze van droomden.

Mijn vraag is: hoe komt dit?

Ik bedoel, er is geen twijfel dat het hebben van je eigen bedrijf de kortste, snelste en veiligste manier is om vrijheid en welvaart te creëren.

Als… en het is een grote ALS… je weet wat je doet.
En van wat ik zie… doen de meeste ZZP’ers die ik ontmoet het niet zo best.

Ik open deze blog post graag voor een discussie over het verschil tussen ondernemers en ZZP’ers; wat maakt iemand een ‘echte’ ondernemer en hoe komt het dat de ondernemersdroom van vele ZZP’ers na een aantal jaren in duigen valt.

Om bij te dragen aan de discusse – je meningen, inzichten en suggesties – vul het commentaarveld hieronder…

En kom regelmatig terug, om de interactie te kunnen volgen.

Op jouw succes, Nisandeh

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

84 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Suzanne Glorie
Suzanne Glorie
12 years ago

Ondernemen is plannen, vooruitzien en tijd nemen om te overzien waar je nu bent en waar je wilt zijn.

ZZP’ers (maar ook veel kleine MKB’ers) focussen vaak alleen maar op het hier en nu. Ze rennen van de ene klus naar de andere klus. Zeker in een tijd waarin de business wat minder is wijken ze vaak af van wat ze eigenlijk bedacht hadden (die doelgroep, die focus) en pakken ze alles aan.

Ondernemen is keuzes durven maken, en jezelf daarbij niet teveel beperkingen opleggen, hoe lastig ook.
Echte moed is bang zijn en toch doen.
Wees creatief en durf te vragen!

Suzanne

Marjolijn
Marjolijn
12 years ago

Als ondernemer ben je mijn inziens bezig met bedrijfsvoering rondom producten die je verkoopt of diensten die je verleent. Alles rondom dienstverlening of producten komt daarbij kijken: inkoop, inhuur, ontwerp, marketing, visie, strategie, verkoop, relatiebeheer etc etc.
Als ZZP-er verkoop je je eigen talenten, jezelf.

Chantal Brosens
Chantal Brosens
12 years ago

Voor mij is dit in één zin samen te vatten en dat is wat ik mijn vader al heel mijn leven hoor zeggen: “Chantal, als je succesvol wil zijn, ga je daar dag en nacht voor moeten werken”. Dat is wat ik hun heb zien doen, heel mijn/hun leven lang en dat is wat ik gedaan heb, met regelmatig ziek zijn tot gevolg. En dat is waar ik mega veel schrik van heb. Ik zie het ook nu nog vele succesvolle ondernemers doen: zij behalen hun succes niet door van 8 tot 5 te werken… en ik zie ondernemers die wel succesvol zijn maar die dan weer geen waardevolle relatie kunnen onderhouden. Dus ik zoek een balans: waar ik én mijn creatief ei in kwijt kan en mijn balans rond gezondheid en relatie goed kan bewaken… Dus op naar het resetten van mijn overtuigingen 😉 !

Mirjam Stoffels
12 years ago

Als ZZP’er doe je het allemaal zelf[standig], zonder personeel. Als ondernemer onderneem je. Het is allemaal een kwestie van mindset! Je bent [en krijgt] wat je denkt!

Michiel Wiegman
Michiel Wiegman
12 years ago

Ik ben ca. 30 jaar actief in de fitnessbranche. Van eigen sportcentrum tot verkoop van fitnessapparatuur en sportvoeding. Het was altijd hard werken, lange dagen (80 uur p/wk) en veel kosten. Het meest heb ik nog verdiend aan mijn eigen panden, die ik later verkocht heb..
Via een vriend kwam ik in aanraking met Netwerkmarketing, een bedrijf in kwaliteitssuppletie. Mijn kennis in voeding is alom aanwezig, dus ik zag hier wel wat in. Alleen MLM was voor mij volkomen nieuw. Je begint weer helemaal opnieuw, maar het ligt mij wel. Ik bouw nu aan mijn eigen netwerk en creëer hiermee een goed passief inkomen. Ik bepaal nu zelf wanneer ik werk, zelfs vanuit het buitenland en ben niet meer alleen afhankelijk van mijn eigen inzet. Dat wil toch iedereen? MLM is te leren, maar je moet er wel wat voor doen…en durven investeren.
Dit is geen reclame voor MLM, maar er zijn jammer genoeg nog teveel sceptici. Voor mij is dit een goeie business en je persoonlijke vorming groeit enorm.
Michiel Wiegman

Ard
Ard
12 years ago

Als ondernemer denk je een stap verder dan alleen maar geld verdienen. Het bekende “MASSIVE PASSIVE INCOME is zeer belangrijk. Je eigen de rompslomp werken en dan merken dat het niets heeft opgeleverd als je 60 bent. Kijk naar de ZZP ers die een zwaar beroep hebben zoals loodgieters etc. de vakmannen dus.
Ze verdienen leuk maar wat biedt het over 20 jaar. Ik ben ook een ZZP er in de schade herstel maar ben bezig in mijn vakgebied om iets te ontwikkelen wat een vast inkomen geeft ook als ik op vakantie ben. Denk een stap verder in je eigen vakgebied. Ik heb het wel allemaal te danken aan Bussines Bootcamp.

Dirk
Dirk
12 years ago

Ik voel me een zelfstandig professional (zp-er). Geen ondernemer. Desondanks investeer ik in kennisontwikkeling en advies- en trainingsproducten. Ik ga verdienen als ik zo’n product herhaald kan verkopen. Na 10 jaar loopt dat enigsins. Ik moest wel een paar keer opnieuw beginnen – opnieuw focussen en opnieuw mijn klantrelaties opbouwen. Dat lijkt wel nooit te stoppen.
Ik denk niet dat een werkgever me die ruimte had geboden.
Dirk.

arnoud
arnoud
12 years ago

Het volgende zou een rol kunnen spelen. We weten dat er ZZP-ers zijn die niet uit vrije wil “zelfstandige”” zijn geworden, hun keus is niet uit louter positieve overwegingen gemaakt, maar vele hebben hun baan verloren, en is het min of meer gedwongen (ontslag, en geen baan kunnen vinden bijv.)

Ze zijn ook nog in hoofd nog steeds werknemer, als ze een baan aangeboden krijgen, zijn ze dan ook vaak weer snel zelfstandige af.

Als het ondernemerschap uit vrije keuze is, is mijn ervaring, is het beter voorbereid, en wellicht meer een logisch gevolg van iemand zijn persoonlijke groei.Dat heeft waarschijnlijk een grotere kans van slagen.

Martine Verweij
8 years ago

Ik haat de term zzp’er. Het klinkt in mijn oren als minder. zzp’er is niet eens een woord, het is een afkorting. Vanaf het moment dat ik weer uit loondienst ging, heb ik mezelf ondernemer genoemd. Dit klinkt in mijn oren serieuzer.

Het grootste verschil tussen een zzp’er en een ondernemer, is dat een zzp’er vooral aan zijn eigen behoeften denkt, een ondernemer denkt groot. Een ondernemer is meer gericht op de wereld om zich heen en welke bijdrage hij kan leveren met zijn producten of diensten.

Koen Snoek
8 years ago

Ik ben het hier helemaal mee eens Martine!
Denk aan het grotere doel, heb een visie en een vooruitzicht.

Het komt niet vanzelf, maar stapje bij beetje wordt de ondernemer beloond!

Een muzikale groet,
Koen

E. Croese
E. Croese
12 years ago

ZZP-er:
– geen (flink) bedrag durven vragen voor product of dienst
– ‘uurtje-factuurtje’
– alles alleen doen
– op safe spelen
– niet investeren

Ondernemer:
– groot denken
– fouten durven maken
– team creeëren
– ‘handel’ zien
– jezelf / bedrijf bekend maken

Peter Kuijpers
12 years ago

Ik vind dit een beetje merkwaardige discussie en dat komt vooral door de gekozen term “zzp-er”. De discussie zou wat mij betreft zuiverder zijn als je het hebt over freelancers vs. ondernemers. Een ZZP-er is niet meer of minder dan iemand die geen personeel in dienst heeft. Dat kan dus óók de kruidenier op de hoek zijn… en dat is toch echt wel een ondernemer.

Voor wat mijzelf betreft: ik ben een ondernemer, met een duidelijke lange termijnvisie en ik ben hard aan het werk om mijn concept in de markt te zetten. Daarbij hoort het uitvoeren van freelanceklussen, maar op termijn zal dat niet langer de kernactiviteit zijn.

Het belangrijkste verschil is de mind-set. Een freelancer die alleen aan een volgende klus denkt, maar geen ambitie heeft om een succesvolle onderneming neer te zetten zal nooit een ondernemer worden

Dion
Dion
12 years ago

Geen van 2 is beter of slechter. Het gaat er in eerste instantie om wat het beste bij je past: zzp, ondernemer of als tussenweg de ondernemende zzp’er. Ik vergelijk het met de kunstenaar en de fabrikant. De kunstenaar is bezig met zijn vak, heeft een impressariaat oid, soms een mecenas, en hij doet wat hij te doen heeft in het leven. Het bloed stroomt blijkbaar waar het heen moet. Daar doe jij of ik helemaal niets aan. Bij de fabrikant/ondernemer idem dito. Geld is een gevolg en geen doel op zich. Een goed gevoel is de weg en dat is continu voelen, afwegen en beslissen. Wellicht niet spectaculair, helaas voor de meesten van ons de realiteit. Het was voor mij zeer pijnlijk en verdrietig te beseffen dat ik een normaal mens ben. Niks bijzonders en toch weer heel bijzonder. Eén ding vind ik van groot belang: forceer jezelf niet!

Zo dat gezegd hebbende besef ik me na 8 jaar zelfstandig interim manager/projectleider dat ik van opdracht naar opdracht hobbel, alle risico zelf loop en het ergste: des te succesvoller ik ben, des te drukker ik het heb. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Ik heb 3 ondernemers als commissaris gevraagd om mij een stap verder te helpen. Dat waren spannende gesprekken want er is maar 1 weg en dat is Doen. Niet teveel nadenken, niet teveel plannen, maar de drempel over naar het doen en dan maar zien wat er gebeurt. Creëer naar buiten toe een punt van no-return, verbrand je schepen en zorg er desondanks voor dat je je niet forceert. Dus zeer vindingrijk zijn. Bijstellen, bijschaven, nog een keer, net zolang tot het werkt. De les van de commissarissen was dat je zeer hoogstwaarschijnlijk heel ergens anders uit komt dan je aanvankelijk dacht of had gepland. Who cares? Enjoy the ride. Misschien ben je morgen wel dood.

Gerben
Gerben
12 years ago

Ik zie ZZP als een start van een onderneming. ZZP is voor mij het proeven aan ondernemerschap, toespitsen van kennis en netwerken. Doelstelling is om later van het ZZP een BV te maken en daarbij personeel in dienst te nemen voor de continuiteit. Kortom ZZP is voor mij wel zeker ondernemen.

Leo van Veenendaal
11 years ago

De mindset is volgens mij het essentiële verschil tussen ZZP’er en ondernemer.
Vooral dat je kan inzien door jezelf centraal te stellen als ZZP’er je uiteindelijk op termijn gaat uitputten. Uren maken is gebonden aan een limiet..
Een ondernemer stelt zijn klanten centraal, in eerste instantie een hele stap. Het kost je gewoon moeite om klanten het werk te laten doen in het systeem wat jij gecreëerd hebt.
Voor dat laatste wil ik helemaal gaan, het smeermiddel heet volgens mij internetmarketing. Maar dat hoeft nog steeds niet. Een franchiseformule is ook ok.

Tycho
Tycho
12 years ago

Ben benieuwd!
Ik ervaar veelal dat in mijn vakgebied men (opdrachtgevers) de kracht niet zien van fotografie en daardoor het zien als kosten ipv investering dat hun product weer verkoopt. Of het stukje image building. Komt er op neer dat men het vaak te duur vind. Ook al is het marktcomform.

Paul Holst
Paul Holst
12 years ago

Ik ben een echte ICT zzp-er. Daarmee heb ik mijn werkrelaties anders gedefinieerd. Zowel de relatie tussen mijn opdrachtgevers (degenen waar ik het werk voor doe) en mij als de relatie tussen het werk zelf en mij. Over beide ben ik (meestal) zeer tevreden. De balans tussen prestatie en waardering heb ik veel meer zelf in de hand. Raakt deze balans verstoord dan ben ik degene die daar wat mee moet. Als ik er voor kies om veel uren te maken is dat mijn keuze. Die kan mede ingegeven zijn door marktomstandigheden, afspraken met de klant etc., maar het blijft mijn keuze. Wel een keuze met consequenties.

Daarvoor heb ik wel ondernemersvaardigheden moeten leren. Want hoe je het ook wendt of keert, je bent ondernemer. Ik vind het wat goedkoop om zzp-ers af te schilderen als opportunistische zakkenvullers met een “arme mentaliteit”, gebrek aan durf en visie etc. Jawel, ik zie ook wel dat er een verschil is met ondernemers die een product ontwikkelen en op de markt brengen, groot willen worden etc. Maar ook ik moet veel doen aan productontwikkeling voor het product dat ik als zzp-er ben en dan moet ook ik dat zien te vermarkten. En ik moet visie hebben of ontwikkelen, anders is mijn product snel uit de tijd en waardeloos.

Ik heb geen geld hoeven lenen om dat product op de markt te zetten, dat levert voor mij een enorme vrijheid op. En ik verdien soms ook een periode niks. It’s all in the game die ondernemen is. Laat mensen doen waar ze goed in zijn, wat bij ze past. En laat ze daarbij in hun waarde. Het is toch nergens voor nodig om laatdunkend te doen over een ander die andere keuzes maakt? Ik ben scherp genoeg om dat andersom ook te kunnen doen, maar daar heb ik geen enkele behoefte aan.

Koen Lucas
Koen Lucas
12 years ago

Ik ben nog teveel op zoek naar “veiligheid” die ik lijk te vinden in zoveel mogelijk betaalde klussen doen (uurtje-factuurtje). Als ik even geen betaalde opdracht heb, besteed ik mijn tijd aan netwerken en acquisitie.
In beide situaties besteed ik nauwelijks of geen tijd aan de ontwikkeling van mijn onderneming. Zou ook niet goed weten he dat aan te pakken.
Een ander punt is de angst voor de risico´s van het in dienst nemen van werknemers.
Op deze manier blijf ik zzp-er “in loondienst”.

Ton
Ton
12 years ago

Opmerkelijk dat een ieder wel degelijk het verschil weet te omschrijven tussen een ZZP’r en Ondernemer.
Wat weerhoudt men dan om te gaan handelen als ondernemer?
Is het misschien De Kracht van Taal (NLP).
Ziet u zichzelf al voorstellen met: Ik ben…..Ondernemer zonder personeel?
Kent u die ondernemer die zichzelf voorsteld als: Bent u op zoek naar een oplossing? Als ondernemer herken ik uw probleem en heb daar de volgende oplossing voor etc. etc.
Het is mind set die maakt hoe jezelf gezien wilt worden.
Voel je jezelf een zelfstandig beroepsuitoefenaar benoem dat dan ook
Ben je ondernemer zegt dat dan ook!
Wat gaat de zakenwereld er anders uit zien als de term ZZP’r niet meer voorkwam!
Draag uw steentje daartoe bij! Vermijd ooit nog de term ZZP’r uit te spreken!

Peter Smith
12 years ago

Vanaf 1992 ben ik ZZP-er geweest, met ups en downs.
Tot voor kort zat ik in diepe down, stond zelfs op ‘t punt om toch maar een baan te gaan zoeken. Toen kwam ineens de Business Bootcamp langs. Omdat dit een gratis seminar was waren mijn verwachtingen niet al te hooggespannen. En al waren ze dat wel geweest dan nog zou het gebodene deze ruim overtroffen hebben.
Gegrepen door wat de Business Bootcamp bij mij heeft losgemaakt ben ik ook de Financial Freedom Intensive gaan doen. Als je de Business Bootcamp al goed vond… de Financial Freedom Intensive is nog 10x beter!
Die twee intensieve cursussen hebben mij zo’n boost gegeven dat ik nu al 4x zoveel omzet draai en daarnaast bezig ben om een echt bedrijf van mijn bedrijfje te maken.
Ik zie nu overal kansen in plaats van opdrachten, bovendien weet ik nu veel beter met m’n bestaande klanten om te gaan, neem weer contact op met reeds langs naar de achtergrond verdwenen klanten en durf zelfs ‘koude’ acquisitie te plegen, sterker nog: ik vind het zelfs leuk!

Vier jaar heb ik een opleiding gehad tot fotograaf, een ZZP-er dus. De Open Circles heeft in vijf dagen een ondernemer van mij gemaakt.

Callista
Callista
12 years ago

Wauw, wat een wijsheid staat er allemaal in de reacties. Ik ben nu 2 jaar zzp-er en ben sinds de Business Bootcamp bezig met een volledige mindshift. Ik ben 4 weken van de leg geweest na de Business Bootcamp en heb alles moeten verteren. Nu merk ik dat ik stukje bij beetje het vast kan pakken en er (in een powerpoint presentatie) vorm aan kan geven. Daarna het concreet in de wereld zetten.

Enerzijds vind ik het vreeeeeeselijk lang duren (na 2.5 maand slechts een powerpoint presentatie) en anderszijds merk ik dat er heel veel gebeurd in mijn eigen systeem, in omdenken, anders kijken, van jezelf verkopen, naar kansen zien, er op afgaan, keuzes maken, visie, missie maken, durven, anderen betrekken. Eind oktober is nog lang voordat de Master Entrepeneur training is.

Ik vind het vreselijk boeiend, heb besloten vanaf nu ondernemer te ZIJN

Ik worstel, geniet en LEEF!

En ik ben erg benieuwd hoe anderen werkelijk invulling geven aan datgene dat Nisandeh heeft aangereikt.

Adrienne Zoontjens
Adrienne Zoontjens
12 years ago

Omdat er een vals, romantisch beeld bestaat van zzp. En omdat velen van ons (tot voor kort dan) geloofden dat het genoeg is om passie te hebben en goede kwaliteit te leveren.

Henk
Henk
12 years ago

Het wezenlijke verschil tussen veel ZZP’ers en ondernemers is volgens mij dat ZZP’ers zichzelf en hun skills verkopen en dat ondernemers een gedefinieerd product/dienst verkopen.

Op het moment dat een ZZP’er (stomme naam eigenlijk) een opdracht aanvaardt wordt hij vaak een (externe) medewerker van het bedrijf van de opdrachtgever.

Je zou eigenlijk onderscheid moeten maken tussen ZZP en éénmansbedrijven: de ene is “have skills will travel” en de andere is “klussen klaar terwijl U wacht, wonderen duren iets langer”.

Als je dus ZZP’er van de eerste categorie bent ben je eigenlijk een luxe uitzendkracht en beslist geen ondernemer.

Harry
Harry
12 years ago

Ik heb voor mezelf een aantal afspraken gemaakt sinds ik aan het ondernemen ben geslagen (na meer dan 20 jaar in loondienst).
– ik probeer drie dagen ‘gedeclareerd’ te werken; daar kan ik aardig van rond komen. De illusie dat ik veel verdien (want dat deed ik…) heb ik achter me gelaten.
– ik werk 2 dagen vrijwillig en voor anderen. Ik vind dat prettig (goodwill) en in een paar gevallen levert dat ook nog betaald werk op.

Tussen de bedrijven door ‘onderneem’ ik: zoek nieuwe initiatieven die me aan staan en probeer me daar bij aan te sluiten. Dus veel op weg en (vaak!) boeiende gesprekken voeren.

Dat laatste levert me veel op: goodwill en behoud van energie voor mezelf (en voor mijn werk). Want nieuwe dingen doen, daar houd ik van.

Els Kleingeld
Els Kleingeld
12 years ago

Iedereen geeft in bovenstaande visies het verschil aan tussen een zzp-er en een ondernemer. Ik vind echter dat de zzp-er wel degelijk een goede, en vooral een integere ondernemer is. Ik zie juist een verschil tussen een freelancer en een zzp-er in mijn sector, de zakelijke dienstverlening.. De freelancer is een soort huursoldaat. Het maakt niet uit voor wie hij werkt, als hij maar goed betaald wordt. De bedrijfsfilosofie van de freelancer is in twee regels samen te vatten. “Ik wil met dezelfde inspanning zeven keer zoveel verdienen als bij mijn vorige baas. Daarvoor heb ik een vette auto nodig en een paar pakken die in mijn sector door directeuren gedragen worden”. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt is zijn slogan. Dit alles geld niet voor de zzp-er. Die heeft tijd genomen om in zijn ondernemersplan en website aan te geven waarin hij zich in de markt onderscheidt; dat hij een betrouwbare partner is dat ethische normen voor hem belangrijk zijn.
Ben dus trots op jezelf zzp-er en besef dat het, naast alle negatieve zaken die op je pad komen, ook fijn is om te kunnen werken naar je eigen waarden en normen om op die manier de wereld een beetje mooier te maken.

Jos Verheijden
12 years ago

Als zzp-er ben je vooral met je vak bezig, als ondernemer ben je meer met marketing en sales bezig. Door mijn inzet in mijn vak kom ik niet aan ondernemen toe. Maar dit kan ook een smoesje zijn omdat ik het vak veel leuker vind dan het verkopen.

Karin van Toor
10 years ago
Reply to  Jos Verheijden

Hoi Jos,

Jarenlang dacht ik er ook zo over, maar na de Business Bootcamp heb ik een LinkedIn account geopend, ben me gaan professionaliseren en zie nu veel meer mogelijkheden. Hier leer je veel van elkaar en je komt er achter dat jij ook veel voor een ander kan betekenen. Deze mogelijkheden aangrijpen voelt fantastisch en daardoor doe je je werk met nog meer plezier.Misschien ook wat voor jou?

Met een muzikale groet,
Karin

Andre
Andre
12 years ago

Een bedrijfseigenaar creeërt een systeem en een zzp-er is het systeem. Ze zeggen wel eens de vent is de tent. Bij een zzp-er is daar sprake van. Als je zelf de tent bent, dan kun je het niet verkopen, maar als je een tent bezit, dan wel. Bij dit verschil ligt de sleutel tot blijvende groei. Als de “vent de tent” is dan is de groei gemaximaliseerd.

Marian
Marian
12 years ago

Beste NIsandeh,
Hoe komt dit vraag je..
Bij mij komt het omdat ik een vak heb geleerd. Een vak waarin ik me prima voel en fijn vind om in te werken.
Daarnaast heb ik niet geleerd hoe een bedrijf te voeren en hoe ik samen zou kunnen werken om zo een onderneming te starten, ondernemer te zijn.
Met vriendelijke groet,
Marian

Femke van Bemmelen
11 years ago

Veel harder werken dat hoor je van iedereen maar dat wil ik dus helemaal niet. Ik ben moeder van drie kleine kinderen (1, 3 en 4) en startende zelfstandig ondernemer. Werkprive balans is voor mij heel belangrijjk, dus ik wil geen opdrachten heel erg ver weg of heel veel uren draaien.

Ik heb al redelijk specifiek benoemd wat ik wil doen. Maar als ik nu over een paar maanden nog helemaal geen klanten heb, zal ik toch uit financiele overwegingen concessies gaan doen en interim opdrachten aanvaarden die ik eigenlijk niet heel graag wil. (inhoudelijk danwel qua uren). Ik hoor wel van andere zzp’ers dat ze bijv 1 jaar bijna fulltime bij een opdrachtgever zitten, eigenlijk anders willen maar er niet aan toe komen. Dit motiveert me trouwens erg om klanten te gaan vinden! Echt ondernemen vereist volgens mij naast doorzettingsvermogen ook focus/visie, vertrouwen, geduld en doorzettingsvermogen. Het heeft bij mij een paar maanden geduurd voordat ik dat had. Hoop het nu vast te kunnen blijven houden!

Henriëtte
12 years ago

Ja, dat is precies waar ik nu in zit! Ik heb al vaker gedacht dat ik groter moest denken, gaten in de markt en minder aan de opdrachten afwerken, maar ja….te druk met opdrachten en alles wat er komt kijken bij een eigen bedrijf. Dat zal het verschil dan zijn tussen ZZP-er en ondernemer?

En dan nu valt het stil. Natuurlijk de tijd zit niet mee. Toch wil ik graag verder met mijn bedrijf, maar dan anders. Een stap verder, kijkend naar de toekomst. Ik ben dan ook erg nieuwsgierig hoe je dit zou kunnen aanpakken. Dus ik ben op zoek naar een “overstijgend” antwoord hierop…

Yvonne Hermans
Yvonne Hermans
12 years ago

ZZP’er worden, is dat leuk?
ZZP’er worden lijkt leuk en dat is het ook. Zelf kunnen bepalen wat je wanneer gaat doen en niet meer afhankelijk zijn is de grote drijfveer voor velen ZZP’ers. Een ZZP’er is vaak wat ouder en heeft meestal weiniger ervaring in het bedrijfsleven.

Waarom ZZP’er worden?
De drang naar vrijheid is de belangrijkste drijfveer voor mij. Daarbij kan het ook nog eens lucratief zijn, maar als het vullen van jeportemonnee de enige drijfveer is dan wordt het bedenkelijk. Om zelfstandig te worden dien je een aantal zaken van te voren te bedenken. Zonder vakkennis, ervaring en relaties zal het moeilijk worden. Daarbij komt nog een flinke dosis zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Als je daaraan kunt voldoen dan zijn er kansen en mogelijkheden. Bedenk ook dat als je geen opdracht hebt er ook geen geld verdiend wordt.

Yvonne Hermans

Margje van der Lei
12 years ago

Ik denk dat een zzp’r vak gericht bezig is en niet globaal het hele plaatje mee neemt.

Conny de Bresser
Conny de Bresser
12 years ago

Business Bootcamp en Financial Freedom Intensive hebben veel bewustwording gebracht. Ik ben nog lang niet daar waar ik wil zijn. Gestart als ZZP’er ben ik overtuigd dat ik echt een ondernemer moet worden wil ik ooit financieel vrij worden. Waarde toevoegen aan mijn bedrijf op lange termijn is een doel. Een manier om dit te bereiken en te realiseren heb ik nog niet heel duidelijk voor ogen, maar alle input gekregen tijdens de trainingen geven wel voldoende materiaal om er mee aan de slag te gaan. Eerste stap is om continuïteit te verkrijgen in mijn bedrijfsvoering en de volgende is om het uit te bouwen, zorgen dat er een concept is wat staat als een huis, dan is er ruimte om er boven uit te stijgen.

Suzan Jong
12 years ago

Een ondernemer is iemand met een rijke mentaliteit, die groot durft te denken, die durft te investeren en die zichzelf verkoopt (60% van het werk is marketing). Verder heeft een ondernemer een visie, een strategie en een (of meerdere) doelgroep(en) bepaald waarop gefocussed kan worden. Een ondernemer is ook bereid om de prijs voor succes betalen en om achterin de rij te beginnen (cafetaria of life).

Een ZZP-er wil vaak alles alleen doen, hanteert uurtje-factuurtje, verkoopt zichzelf niet of onvoldoende (is meer bezig met veel zaken, behalve de marketing) en heeft een ‘arme mentaliteit’.

Elise Ledderhof
11 years ago

Ik herken dit op zeker. Het opzetten van een eigen onderneming vanuit je passie is stap 1. Om vervolgens die dingen te doen die horen bij het ondernemerschap om ook daadwerkelijk je passie te kunnen blijven uitvoeren (maar dan ook nog ervan te kunnen leven en beter nog om dit floriserend te laten worden) is stap 2. En wat mij betreft is deze weer op te splitsen in 2 stappen: A) Wil je de dingen doen rondom het ondernemerschap? B) Weet je wat er allemaal voor nodig is om daar te komen waar je wilt komen??? En naar mijn idee ligt de uitdaging (en de kern van de discussie) daarmee bij stap 2B.

Thea van Dijk
11 years ago

Er is al veel gezegd. Voor mij is een zzp-er een werknemer die bij zichzelf in dienst is. Een ondernemen onder neemt, zoekt nieuwe mogelijkheden, kijkt naar wat hij/zij kan en dat op een andere, effectievere manier in de markt zetten.
Kortom een ondernemer gaat creatief om met zijn/haar talenten en mogelijkheden.

Debbie
Debbie
12 years ago

Ik volg mijn hart en wil dat wat ik heb geleerd en zo goed voelt om te doen uitvoeren. Ik heb alleen het ondernemen niet goed aan de orde gehad in mijn opleiding. Als je een eigen bedrijf start en alleen begint ben je zzp’er, maar ondernemer zijn is voor mij nog ver weg. De inhoud van mijn werk is dichtbij. Nu die twee op een lijn zien te krijgen.

Ellen
Ellen
12 years ago

Ik ben al 18 jaar zzp-er, ook al heette het vroeger freelancer. Ik werk als zelfstandig docent; taleninstituten kunnen mij inhuren om voor hen les te geven. Veel taleninstituten hanteren een vast tarief en onderhandelen is niet mogelijk.
Nu in de inburgering is het helemaal kommer en kwel: de tarieven dalen en er wordt steeds meer van de docenten verwacht en er komen ook taken bij.
Nee, ik voel me geen ondernemer, ik voel me een uitgemolken docent.

Cuny
Cuny
12 years ago

Paul Vissers verwoordt het mooi.

Het verschil dat de Belastingdienst aanbrengt tussen ondernemers en zzp-ers laat ik even buiten beschouwing. Het lastig te onderscheiden verschil tussen ondernemers (kansen zoeken en benutten) en zzp-ers (klussen zoeken en aannemen) is deels dus ook een gevoelsmatige kwestie. Dat blijkt al uit de stelling dat veel zzp-ers zich wel ondernemer voelen. Maar dit in de praktijk vaak niet lijken te zijn. Ik vind het vaak ook lastig onder woorden te brengen aan anderen. Maar gevoelsmatig sluit ik me dus aan bij Paul.

Jeroen Boersma
Jeroen Boersma
12 years ago

Ik ben nog niet voor mezelf begonnen. Ik heb dus nog geen ervaring met me ondernemer voelen en ZZP-er zijn. Ik heb echter het vermoeden dat het te maken heeft met wat Cuny schrijft. Als ondernemer creeer je zelf kansen en vecht je ervoor om die te laten slagen. Lukt dat niet dan creeer je weer een andere kans. Als ZZP-er ben je blij met elke klus want dat brengt geld in het laatje. Een zzp-er is meer op de korte termijn gericht en een ondernemer meer op de lange termijn.

Leon Romeyn
10 years ago

Terugkijkend op de afgelopen jaren kom ik tot het besef dat mijn keuze voor ZZP’er meer voortkwam uit vluchtgedrag en noodzaak en minder uit motivatie. Gelukkig heb ik dat roer kunnen omgooien en heb ik nu mijn focus gericht op het ontwikkelen van een onderneming. Dit alles inclusief lange-termijn-plannen, targets en zeker ook niet meer eenzaam en alleen.
Het moet ook gezegd worden: ik voel me, zakelijk gezien, veel volwassener nu ik deze keuze heb gemaakt.

christina
christina
12 years ago

You are totally right! A business owner needs to know where he/she is going, have a clear vision and mission and focus on mainly how to get there and the ability to see opportunities, take risks and take action. I went from employee to business owner! I had managed the company many years and so many around me were convinced that the step to ownership would be peanuts so I took the jump! After a couple of years I saw the revenue going down year after year, I was good at managing the money and so every year there was a profit – however less employees and I needed to do more my self! So the company was going nowhere! At some stage there would be nothing! The problem: I realized that I was acting as an employee in my own company. I was focusing on paying the salaries and paying the bills. I did the job I was doing as the employee and not taking the responsibilities of a true entrepreneur. I had to change: started reading more literature, went to a personal coach and the more I realized that i really needed to change my way of thinking I was introduced to the courses of Open Circle which are currently giving me that push to change my way of thinking and taking action to build up my company again.

Jeannette
Jeannette
12 years ago

The biggest trap (valkuil) for me in my own business has been that I was to generalistic. Now I am focusing more and more so that I have a clear message. People now what they can expect when they come to me.

Helga Kos
12 years ago

Beste Nisandeh,

Allereerst bedankt voor al je goede adviezen. Ik heb er veel aan.

Er is hierboven al veel gezegd waar ik het helemaal mee eens ben. De vroegere titel ‘kleine zelfstandige’ vind ik zelf prettiger dan de term ZZP. Ik ben beeldend kunstenaar en ben na de academie voor mezelf begonnen. Ik ben nooit een werknemer geweest. Hoewel dat is waar de academie je voor opleidt werd er toen helemaal niet over ondernemerschap gepraat, laat staan dat er enig onderwijs in werd gegeven. Door schade en schande word je dan wijzer.
Ik denk dat het grote verschil tussen een ondernemer en een ZZPer is dat een ZZPer, zeker als hij/zij min of meer gedwongen voor zichzelf is begonnen, iemand is die er nog steeds vanuit gaat dat het werk naar hem/haar toekomt. Er wordt wel iets aan PR gedaan, maar vaak niet genoeg.
ZZPers, en zeker kunstenaars, hebben er vaak geen idee van hoeveel potten je op het vuur moet hebben staan om er een (lekker) maaltje van te kunnen genieten. Een echte ondernemer gaat meer uit van het enorme potentieel van de markt en hoe hij/zij daar toegang toe krijgt of meer nog hoe die markt gemaakt kan worden. Hoe creatiever je daar mee omgaat hoe meer kans je hebt dat je succesvol bent.
Maar het is lastig om alles zelf uit te vinden en producent en verkoper tegelijk te zijn.

Ik heb me ingeschreven voor de Business Bootcamp in september en heb er erg veel zin in.

Hartelijke groet, Helga

Cathy Ververda
Cathy Ververda
12 years ago

Ja Nisandeh, volgens mij heeft een zzp’er meer stress, meer werkuren en soms ook minder inkomen, omdat je bij de overgang van werknemer naar zzp’er ook de zekerheid van werk en inkomen achter je laat. Je bent op dat moment misschien wel een senior op jouw vakgebied, maar je bent ook een junior ondernemer. Alleen vertrouwen op jouw vakkenis en het overbrengen daarvan is niet genoeg.
Ondernemen is een nieuw vak, dat moet je leren, daar moet je lef voor hebben en boven alles moet je het leuk gaan vinden. De echte uitdaging zit in het ondernemer WILLEN zijn, daarin de groei doormaken van junior naar senior. Dat zijn boeiende ontwikkelingen, die er mede toe kunnen bijdragen dat Financial Freedom niet alleen een begrip blijft, maar ook inhoud voor je kan krijgen…..
Cathy

Eva Miravete
Eva Miravete
12 years ago

Ik vind dit een hele goede vraagstelling en hierbij probeer ik ook eerlijk naar mezelf te kijken in de afgelopen jaren en alles wat ik niet goed heb aangepakt of niet durfde. Voor mij heeft ondernemerschap te maken met een goed business plan, doorzettingsvermogen, passie, het vermogen om goed te netwerken en je idee te verkopen, stap voor stap iets opbouwen, de juiste mensen aantrekken en de middelen om je idee te ontwikkelen en op te bouwen. Het vereist tegen een stootje kunnen, niet bang worden als het tegenzit en de flexibiliteit van geest hebben om naar andere wegen te zoeken. Goed bij jezelf blijven. Dit is een proces die ik nog steeds bewandel en waarin ik probeer te groeien. Een zzp-mentaliteit heeft voor mij meer te maken met opdrachten binnen halen zelf of via bureaus tegen een bepaald tarief. Het is een soort zelfstandig werknemer zijn.

Janine Wolfs
Janine Wolfs
12 years ago

Ik denk dat er een groot verschil is tussen ondernemer zijn en ZZP-er: een ZZper is mulitfunctioneel inzetbaar in verschillende contexten met verschillende voorwaarden. Een ondernemer is naar mijn idee die duidelijker een visie en voorwaarden neerzet en ook nee-verkoopt als het niet aansluit bij zijn/haar expertise. Een ondernemer werkt vanuit visie en missie, met bijpassende acties en gedrag.

John Lieberwerth
12 years ago

ZZP-er of ondernemer van je eigen bedrijf is meer dan alleen maar de schil of de constructie hoe je je in de markt opstelt. Beide manieren van presenteren werken maar kunnen verschillende beelden bij de prospect/klant oproepen. En dus ook bij jezelf, uitgaande van de stelling dat ieder ander mens jouw spiegel is.

ZZP-er roept het beeld op van freelancer, VAR-verklaring, uurtje-factuurtje, eenling, vrije vogel, inhuren om een een klus te klaren. Geen eigen producten of goed omschreven diensten, acteren/diensten leveren op uitvoerend niveau, etc.

Ondernemer, directeur, van je eigen bedrijf of (senior) consultant geeft meer een bedrijfsmatig imago: producten, diensten, marketing, projecten aannemen, regie hebben en regie nemen, andere personen/ZZP-ers kunnen en willen inhuren, groeipotentie, acteren/diensten leveren op strategisch/directie niveau, etc.

Welke jas past jou het beste? Ga hiervoor bij jezelf te rade.

Leon Romeyn
10 years ago

Een ondernemer denkt verder, groter en heeft een focus op de lange termijn. ZZP’ers gaan – zo is mijn ervaring – van klus naar klus. Soms weten ze zelfs niet eens hoe lang ze aan een klus zullen werken en dan kunnen ze vaak ook nog eens niet een nieuwe opdracht aannemen. Het risico ontstaat daardoor dat er periodes zijn dat je als ZZp’er geen opdracht(-en) hebt en dus ook niets verdient.
Als ondernemer zie je veel meer het belang van het afschermen van die risico’s en zorg je daar dus ook voor. Dat geeft continuïteit, kwaliteit en consistentie.

Edwin Clement
Edwin Clement
12 years ago

Een ZZP’er of een ondernemer is nogal verschillend zoals hierboven gezegd. De ZZPer is niet per definitie een ondernemer. Daar ben ik het wel mee eens. maar als je wel ondernemer bent, kun je het ook alleen doen. Maar ben je dan ZZP’er? ik vind van niet. Ik had veel eigen personeel en investeringen gedaan, maar die markt heeft het voor mij niet gebracht, ik onderneem nu nog steeds, maar wel weer anders. Ik huur ZZP’ers in voor de opdrachten die ik heb. brengt minder op, maar heeft ook minder risico. even op de tanden bijten en dan weer doorgaan. Ondernemen is vooruitzien. durven beslissen. en dan kan het zo zijn dat je daar soms heel hard voor moet werken. Maar daar is niets mis mee, vind ik zelf.

Rosemarie van Wijnsberghe
Rosemarie van Wijnsberghe
12 years ago

Echte ondernemers zijn mensen die opstaan en gaan slapen met hun bedrijf. Dit wil niet zeggen dat ze dag en nacht moeten gaan werken, maar wel dat ze er steeds met hun gedachten bij zijn.
Echte ondernemers hebben een passie voor hun bedrijf, en blijven geloven als het ooit eens slecht gaat of minder goed.
Echte ondernemers geven nooit op.
Echte ondernemers hebben respekt voor hun personeel.