“Sh*t: tekst kwijt …” => TIP: koffertje met vragen

. door Rudolph Huizinga van SpeechMaster SpeechMaster

Is het je wel eens overkomen dat je tijdens een presentatie plotseling niet meer weet wat je moet vertellen of hoe je verder moet? Het is mij meermalen overkomen.

Ik ken sprekers, ervaren sprekers zelfs, die hier bang voor zijn hoewel het ze nog nooit is overkomen. Stress voor niets dus.

Kan een sprekers-block worden voorkomen? Niet dat ik weet. Wat mij helpt is het paraat hebben van een aantal vragen waar ik uit kan kiezen op zo’n moment. Het zijn vragen die ik op ieder moment tijdens de training of presentatie aan de deelnemers kan stellen; vragen die de deelnemers (individueel of met een medecursist) aan het werk zetten.

Stel bijvoorbeeld de volgende vraag aan je publiek:

“Jullie gaan het volgende doen. Schrijf voor jezelf op wat jouw belangrijkste leerpunt of inzicht is tot nu toe. Neem daar even de tijd voor. Ga je gang.”

Of

“Jullie gaan het volgende doen. Bespreek met je buurman of buurvrouw wat jouw belangrijkste leerpunt of inzicht is tot nu toe. Neem daar even de tijd voor. Als je buurman of buurvrouw bezet is sluit dan aan bij een ander duo. Ga je gang.”

Jij hebt nu de ruimte om jezelf opnieuw te organiseren. Begin met een slok water. Neem dan je aantekeningen rustig door totdat je weet hoe je straks verder gaat. Als je zover bent, kijk de zaal in naar jouw deelnemers en geniet van de aanwezigheid van de mensen en hoe ze door jou zijn geïnspireerd.

Neem nog een slok water en vraag dan aan de deelnemers wie zijn of haar inzicht met de hele groep wil delen. Laat ongeveer 5 deelnemers aan het woord. Als je ziet dat er (te) veel mensen willen delen, kondig met lichtheid aan dat je het aantal beperkt tot 5. Na de laatste spreker eindig je met applaus voor ieders inzet en kun je verder met het programma.

De voordelen op een rij: De druk en aandacht is even van jou af en je hebt nu de tijd om je te organiseren. Deelnemers vinden het leuk dat ze meer kunnen doen dan alleen maar luisteren. Hun inzichten en leerpunten beklijven beter door het op te schrijven en het hardop uitspreken. Nieuwe inzichten ontstaan door het delen van elkaars inzichten voor de gehele groep. Cursisten inspireren elkaar….

Jij weet nu dat je geen angst hoeft te hebben voor een sprekers-block. Laat maar komen, jij weet wat je kunt doen.

Belangrijk!
Tijdens het delen van inzichten bedank je iedere spreker voor zijn of haar bijdrage voordat je het woord aan de volgende geeft. De sprekers bedanken vind ik belangrijk. Ze hebben de durf getoond om op te staan en hun ervaringen te delen. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk of vanzelfsprekend. Ze hebben jou tenslotte ook geholpen zonder dat ze zich daarvan bewust waren.

Wil jij je verder ontwikkelen als spreker voor publiek waardoor jij meer kansen kunt benutten om jouw product, dienst of bedrijf op de juiste wijze te promoten voor publiek?

Op 21 juni geeft Rudolph Huizinga van SpeechMaster de presentatie training De Verbinding

Klik op onderstaande link voor meer informatie, inclusief de speciale aanbieding voor Open Circles Studenten

http://speechmaster.nl/event/voor-open-circles-vrienden

Gebruik bij aanmelden de couponcode OCA2106

Let op! Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij!