Erika Morren – Schuldenvrij leven

990 views | 17 reacties |
shares

Erika Morren is expert in het begeleiden van mensen naar een schuldenvrij leven. In 2010 richtte zij de organisatie BilancioBudget op, met als mission statement: ‘begeleiding en ondersteuning bieden bij het rentmeesterschap en balans creëren in persoonlijke levens’. In 2013 volgde Erika de training Write Your Book in 28 Days

In juni 2013 verscheen haar boek: Schuldenvrij leven: van debet naar credit in 6 stappen

Erika, hoe kwam je op het idee voor dit boek?
Als budgetcoach en bewindvoerder heb ik veel te maken met klanten die kampen met financiële problemen. En ik zag ook dat die mensen behoefte hadden aan een handvat, iets tastbaars dat ze zou kunnen helpen.

Wat was je motivatie om dit boek te schrijven?
Armoede en rijkdom heb ik beide gekend in mijn leven. Ik wilde graag tools aanreiken die mensen écht kunnen gebruiken. En niet alleen om hun schuldproblemen op te lossen, maar ook om de drastische levenslessen een waardevolle plek te geven in hun leven.

Hoe heeft de cursus Write Your Book in 28 Days je geholpen?
Deze training was voor mij precies het handvat dat ík nodig had. Het schrijven van een boek werd ineens tastbaar, bereikbaar in plaats van een droom. Door de eenvoud van de technieken die werden aangereikt kon ik het ook goed combineren met mijn drukke bestaan.

Waar gaat jouw boek over?
Schuldenvrij leven gaat over het zelf oplossen van je schulden en hoe je de weg naar herstel vindt, naar een schuldenvrij leven. Als lezer krijg je een helder fasen-plan, mijn zogenoemde CREDIT-methode. De letters staan voor: Crisis, Redding, Evenwicht, Draagkracht, Inventarisatie en Toepassen. Maar het boek gaat niet over deze methode alleen, je leert ook hoe je bewust met geld omgaat en hoe je de juiste keuzes maakt op financieel gebied.

 

Welke mensen moeten jouw boek lezen en waarom?
Schuldenvrij leven stelt je in staat om het heft in eigen handen te nemen. Iedereen die gebukt gaat onder schulden en hiervan dagelijks problemen ondervindt, is gebaat bij het lezen van mijn boek. Maar de kracht ligt natuurlijk in het DOEN, het toepassen. Als budgetcoach kan ik advies geven en dingen aanreiken, maar als je het niet doet, blijf je stilstaan en dat geldt zeker voor zoiets belangrijks als budgetteren.

Stel, je staat in de lift met een exemplaar van Schuldenvrij leven. Iemand stapt in en vraagt: “Hee, wat is dat voor een boek?” Wat zeg je dan?
“Leuk dat je ernaar vraagt. Dit boek is voor mensen die gebukt gaan onder schulden en beschrijft een krachtige methode van 6 stappen naar een schuldenvrij leven. En een leven zonder schulden is toch een leven met veel meer plezier, vind je ook niet?”

Ben je door het verhaal van Erika geïnspireerd, gemotiveerd, wil je het boek bestellen of heb je vragen? Laat het Erika weten in het commentaarveld hieronder en/of neem contact op met Erika via www.schuldenvrij-leven.nl

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ron Scheerder
Ron Scheerder
8 years ago

Erica,

Dit boek zal zeker in de huidige tijd erg welkom zijn en veel mensen kunnen helpen.

Ik denk dat ik het boek zelf ook ga aanschaffen 🙂

Groeten,
Ron

Erika Morren
8 years ago
Reply to  Ron Scheerder

Ron,

Dank voor je comment. Het was zeker de bedoeling van het boek om mensen te helpen. Ik hoop dat ook dat het boek inspireert, motiveert en vooral aanzet tot actie!

Gr. Erika

Hester Hool
8 years ago

Ben blij dat ik geen schulden heb maar zie wel wat schulden voor ellende kan veroorzaken. Iedereen krijgt een moeilijke tijd in zijn leven. Een buffer kan je hier doorheen helpen. Maar als je die niet hebt dan denk ik dat een boek heel welkom kan zijn. Fantastisch initiatief!

Gonny de Wit
8 years ago
Reply to  Hester Hool

Hallo Hester,

Mensen hebben meer schulden dan ze soms beseffen. Velen vinden een koophuis een bezit, terwijl er toch een hypotheek op rust.

Welke andere valkuilen ken jij?

Pas als men het huiswerk van de training Financial Freedom hebben gedaan komen ze erachter binnen hoeveel maanden ze failliet kunnen zijn. Zeker als ze de uitleg van Nisandeh horen hoe dit ingevuld en geinterpreteerd moet worden.

Hester Hool
8 years ago
Reply to  Gonny de Wit

Hallo Gonny, ik begrijp je bedoeling maar volgens mij is het iets genuanceerder. 😉 Een hypotheek is geen probleem als je overwaarde hebt en je daarnaast nog een een paar ton op de bank hebt waar je een hoger rendement haalt dan dat je hypotheek netto kost. 🙂 Dus bij 6,2 % hypotheek rente heb je bij 52% belasting tarief ongeveer 4,1 % rendement op je vermogen nodig. 🙂

Er zijn helaas veel mensen die een hypotheek hebben en onvoldoende liquide middelen hebben en dus nog geen jaar vooruit kunnen als zij geen inkomen hebben. Ja, dan heb je zeker een probleem! Zeker als je dan ook nog eens onderwaarde hebt en je huis gedwongen moet verkopen. Idem bij echtscheiding.

Veel mensen rekenen zich rijk. Ze maken maandelijks alles op voor de buitenkant, “luxe”, inplaats van hun eigen leven te leven en te volgen. 🙂 Dat aantal is overigens schrikbarend hoog heb ik gemerkt bij FI. 🙂

Dus leef niet boven je stand, leef je eigen leven en laat de buurman lekker die nieuwe auto rijden zeg ik altijd maar. Sluit geen lening af voor een auto of een nieuw bankstel want je betaald hem drie keer. 🙂 Spaar en koop dan wat je graag wilt hebben. Je leert dan ook de waarde kennen. Verbouwing? Pas als je een hele hoge overwaarde in je huis hebt zitten zodat je zeker weet dat je geen verlies op je huis hoeft te hebben bij gedwongen verkoop. En ja, zo zijn er nog veel meer punten van aandacht om geen schulden te krijgen.

Erika Morren
8 years ago
Reply to  Hester Hool

Hester,

Wat inderdaad ook heel belangrijk is om te weten dat het niet per se zo hoeft te zijn dat je in de financiële misere terecht komt als je een inkomen op bijstandsniveau hebt. Het kan iedereen overkomen! Dat hebben we nu de afgelopen jaren ook wel gezien. Je groeit vaak mee met het inkomen wat je in de loop der jaren verdient. Het is net zo moeilijk om met geld om te gaan als je er veel van hebt dan dat je het met minder moet doen. Als er dan een tegenvaller is moet een ieder een buffer hebben om dit te overleven. Hoe hoog die buffer is hangt af van je huidige budget. Soms zijn we geneigd om dat te vergeten. We weten allemaal wel dat sparen moet, maar willen graag ‘nu’ iets hebben en niet ‘morgen’. Het daadwerkelijke doen ontbreekt vaak.

Je geeft ook zeer waardevolle tips in je laatste alinea hierover. Ben ik het helemaal mee eens!

Hester Hool
8 years ago
Reply to  Erika Morren

Dank voor je reactie Erika,

Ja, ik weet dat je ook vanuit een heel hoog inkomen op bijstandsniveau kan uitkomen. Dit kan in Nederland ook door ziekte als je ziekte bijvoorbeeld niet in het rijtje van het UWV voorkomt. Veel mensen beseffen dit veel te weinig. 🙂 Of bijvoorbeeld door een echtscheiding waar veel vrouwen/mannen mee te maken hebben omdat ze de rechtspraak in Nederland niet goed genoeg kennen terwijl ze denken dat hun huwelijkse voorwaarden goed in elkaar zitten.

Dat ze bijvoorbeeld hun reeds opgebouwde vermogen niet in onroerend goed, tweede huis, ondergebracht hebben zodat ze hun vermogen moeten op eten omdat de rechtspraak van mening is dat je 4 %’rendement haalt op een vermogen.

En misschien wel door beiden of dat je een man/vrouw hebt getrouwd die alleen maar aan zijn/haar eigen voordeel dacht. Ja, dan heb je drie punten die je naar de afgrond werken. Dit overleven, daar heb je een buffer voor nodig en die kan je alleen maar opbouwen als je zelf het heft in handen neemt en je levensstandaard vooraf bepaalt. Je niet laat meeslepen door wie dan ook.

Bewust kopen is niet een ieder gegeven maar kan je wel leren. Alles willen hebben is vaak ook een vorm van onzekerheid, angst om buiten de groep te vallen of er niet meer bij te horen. Jaloersheid is ook zo’n valkuil. In alle gevallen ben je niet trouw aan jezelf en laat je je financieel handelen afhangen van derden. Erg gevaarlijk lijkt mij vooral als je grote levenslessen krijgt waar je een buffer voor nodig hebt om die te kunnen overleven.

Shifra de Boers
Shifra de Boers
8 years ago

Super leuk om zo een concreet praktijkvoorbeeld te zien als uitkomst van de Write your book in 28 days cursus. Onderwerp is hot nu in de recessie. Geniet van je succes! Groeten, Shifra

Linda van Goch
8 years ago

Gefeliciteerd en goed getimed in een tijd waarin mensen met veel schulden leven. Top!
veel succes, ik ga m lezen…

Esther Molenaar
8 years ago

Wow Erika, wat een mooi verhaal over jouw boek.

Geweldig hoe jij mensen wilt helpen. Dank je wel voor het schrijven van dit boek. Een boek dat zeker heel veel mensen, inclusief mij, zal helpen.

Groet,
Esther Molenaar

Monique Vee
Monique Vee
8 years ago

Mooi onderwerp hoor. Het geld speelt in ieders zijn leven. Heel erg bedankt voor dit mooi artikel en interview.

Marjolein Kalter
8 years ago

Wow Erika,
Wat een goed initiatief! Het boek, je bedrijf.
Het lijkt me dat veel mensen geholpen zijn met je informatie
(als ze het toepassen zoals je zegt!)
Ben benieuwd hoe het nu is

Hartelijk groet,
Marjolein

Sabine Schalkwijk
8 years ago

Gefeliciteerd, Erika met je nieuwe boek!

Het is echt een boek voor deze tijdsgeest. Het zal een grote groep aanspreken en je helpt daar zeker heel veel mensen mee. Ook de titel spreekt meteen aan!

Heel veel succes en ik hoop dat het een bestseller wordt!!

Hartelijke groeten

Sabine

Michaëla Wierdsma
8 years ago

Dag Erika,

Top, een 6 stappen boek over het veranderen van gedrag in de financiën. Vast en zeker een aanrader ook voor mijn cliënten van Verander Gedrag Nu. Ik ga ‘t kopen, lezen en dan wellicht ook aanraden.
Succes met ondernemen.
Hartelijke groet, Michaëla

Monique van der Schans

Mooi interview, Erika. Het boek is zeer zeker een aanrader!

En natuurlijk ben ik blij dat ik je schrijfproces een beetje van dichterbij heb mogen ervaren via onze Master Mind Groep van Bestselling Authors. Het was me een genoegen om met zo’n voortvarende dame te sparren.

Het gaat al hartstikke goed met je, en toch wens ik je nog veel meer succes!!!

Groetjes,
Monique

Charlotte van Hien
Charlotte van Hien
3 years ago

Top Boek.
Nu probeer ik de website te vinden waar je wat voorbeelden zou hebben staan voor het opruimen van de administratie. Zou me een link kunnen sturen, het lukt mij niet om deze te vinden.
Dank je alvast. Groet Charlotte