Marijke Slieker – Verborgen Vrouwenleed

480 views | 10 reacties |
shares

Dr. Marijke Slieker-ten Hove is directeur van het ProFundum Instituut in Dordrecht en mede-grondlegger van de opleiding bekkenfysiotherapie in Nederland. Als ervaren bekkenfysiotherapeut geeft zij op eenvoudige, herkenbare en soms humoristische wijze advies en oplossingen voor problemen die dikwijls verborgen blijven of waarvan de ernst wordt onderschat.

In december 2014 verscheen haar boek: Verborgen Vrouwenleed

Marijke, hoe kwam je op het idee voor dit boek?
Ik werk al heel veel jaren als bekkenfysiotherapeut voor patiënten met bekkenbodemproblemen. In 2009 ben ik gepromoveerd met onderzoek naar de frequentie van vóórkomen van bekkenbodemproblemen bij vrouwen in Nederland. Ik heb mijn bevindingen geïmplementeerd in de directe patiëntenzorg en het onderwijs aan bekkenfysiotherapeuten, verloskundigen, huisartsen en medisch specialisten in opleiding. Wat mij opviel is dat ik dag in dag uit, aan iedere patiënt opnieuw hetzelfde verhaal vertelde.

Wat was je motivatie om dit boek te schrijven?
De meeste mensen vinden het moeilijk vinden om over hun bekkenbodemklachten te praten. Ze verzwijgen het omdat ze zich schamen. Ze vinden dat ze zich niet moeten aanstellen of dat het gewoon hoort bij het ouder worden. Door mijn expertise weet ik dat het niet nodig is dat hun kwaliteit van leven vaak ernstig geschaad wordt. Men weet niet dat er veel aandoeningen zijn waar ze zelf iets aan kunnen doen.

Na mijn promotie heb ik een website gebouwd: bekkenbodemonline.nl met heel veel informatie en deze site krijgt minimaal 800 – 1000 unieke bezoekers per dag. Ik had al 4 jaar een idee voor een boek, maar ik ben eerst gaan bloggen om mensen te helpen en ervaring op te doen met het delen van mijn kennis via ‘het geschreven woord’. Begin 2014 wist ik dat de tijd gekomen was om mijn kennis en expertise vast te leggen in boekvorm.

Hoe heeft de cursus Write Your Book in 28 Days je geholpen?
De blauwdruk en de snelheid van schrijven bleken voor mij doorslaggevend. Ik kreeg een prachtige leidraad om mijn boek in stelling te brengen. En als je het overzicht eenmaal hebt, is het schrijven daarna eenvoudig op te pakken. Ja, het kost tijd en denkwerk, maar uiteindelijk brengt Write Your Book in 28 Days je zover dat je het liefst de dag na de training aan de slag gaat. En dat heb ik gedaan.

Waar gaat Verborgen Vrouwenleed over?
Verborgen Vrouwenleed gaat over de bekkenbodem. Wat het is en wat de functie is. Maar ook over het soort klachten dat hiermee gepaard gaat. Urineverlies kennen we, maar wat te denken van pijn bij het vrijen, steeds weer urineweginfecties, een zwaar gevoel onderin je lijf, een lage rugklacht die maar niet over wil gaan… Het boek maakt duidelijk dat je niet de enige bent. Maar het allerbelangrijkste: er staat een methodiek in waar je zelf mee aan de slag kunt om van je klachten af te komen. En als het minder goed lukt, geeft mijn boek een overzicht van waar je de juiste hulp kunt krijgen.

Welke mensen moeten Verborgen Vrouwenleed lezen en waarom?
Ik heb dit boek geschreven voor alle vrouwen, omdat iedere vrouw een bekkenbodem heeft. En 65 % van hen krijgt bijvoorbeeld te maken met urineverlies. Wist je dat 64 % van hen niet bekend is bij de huisarts? Ik wil met mijn boek ook het taboe doorbreken dat vrouwen ervan weerhoudt de hulp te zoeken waarmee ze de kwaliteit van hun leven aanzienlijk kunnen verhogen.

Verborgen Vrouwenleed is een handboek. Voor moeders, dochters, oma’s, vriendinnen. Voor vrouwen die kinderen hebben gekregen, maar ook voor vrouwen die nooit kinderen hebben gebaard. Gewoon om iets te begrijpen van het gedeelte van het lichaam dat je leven zuur kan maken, terwijl er toch vaak een eenvoudige oplossing voorhanden is. Misschien denk je: dus niet voor mannen? Maar ik hoop dat als vrouwen dit lezen zij wellicht hun partner gaan herkennen die ook klachten heeft. Want ja, een man heeft ook een bekkenbodem…

Stel, je staat in de lift met een exemplaar van Verborgen Vrouwenleed. Iemand stapt in en vraagt: “Hee, wat is dat voor een boek?” Wat zeg je dan?
Dit is HET taboe-doorbrekende bekkenbodemhandboek voor vrouwen. Een boek waar je alles kunt lezen over je eigen bekkenbodem en hoe je van je lastige klachten af kunt komen.

Klik hier om Verborgen Vrouwenleed direct te bestellen

Ben je door het verhaal van Marijke geïnspireerd, gemotiveerd of heb je vragen over Verborgen Vrouwenleed? Laat het Marijke weten in het commentaarveld hieronder.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paul van Dooren
7 years ago

Baanbrekend Marijke om over dit onderwerp een toegankelijk boek te schrijven dat ook nog een stevige fundering heeft in de wetenschap. Het is een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven en dat zo typerend ook voor de fysiotherapie.

Daar waar we vroeger vooral oog hadden voor de levensreddende ontdekkingen gaan we gelukkig steeds meer belangstelling krijgen voor de kwaliteit van leven waaraan jouw studie en nu dit boek een belangrijke bijdrage leveren. Hulde!

Zal het zeker bij onze collega’s onder de aandacht brengen.

Marijke Slieker
7 years ago

Beste Paul,

Dank voor je woorden. Ik ben al heel blij ook als je de boodschap wilt doorgeven. Ik geef veel les aan fysios om meer kennis te krijgen over de bekkenbodem en de rol in lage rugklachten en dat helpt.

Iedere aandacht bij collegae is daarom welkom!

Als je wilt heb ik wel een poster voor je praktijk…..

info@profunduminstituut.nl
Groet Marijke

Marjolein Kalter
7 years ago

Wat goed dat je dit taboe onder de aandacht hebt gebracht Marijke! Mijn idee was, dat dit vooral een aandoening van de laatste jaren was, een modeverschijnsel. Als ik dit zo lees zou het zomaar kunnen zijn dat onze moeders en grootmoeders daar ook al mee te maken hadden maar dat het toen helemaal onbespreekbaar was.

Ik realiseer me dat het schrijven van een comment even het gevoel oproept: oh wat zullen ze wel niet van me denken. Dat ik ook een vrouw ben met bekkenbodemklachten? Of juist niet?

Zo zie je hoe het taboe nog in onze cellen zit.

Marijke Slieker
7 years ago

Beste Marjolein
Ik weet wel zeker dat ook onze moeders en grootmoeders klachten hebben gehad. Daar zijn genoeg aanwijzingen voor. Zelfs in de hiëroglyfen van het oude Egypte is al te lezen dat vrouwen last hadden van verzakkingen.
Het zijn gewoon klachten die iedereen kan hebben en het is niemands schuld of ook niet stom. Het is vervelend maar bedenk dat iedereen op zijn tijd naar het toilet gaat en daar doen we allemaal hetzelfde met meer en minder moeite……

Marijke

Josine van de Nobelen
7 years ago

Super Marijke! Van harte gefeliciteerd met je boek!!
Je hebt een heel mooi en specifiek onderwerp, waar inderdaad veel onuitgesproken klachten over zijn.
Dank je voor je inspiratie!

Marijke Slieker
7 years ago

Dank Josien!

Wim Bakker
Wim Bakker
7 years ago

Gefeliciteerd met je taboe-doorbrekende boek over bekkenbodem problemen bij vrouwen.

Dat er vraag naar is duidelijk en er lopen nog zat vrouwen die daar geen weet van hebben of wel weten, maar nog steeds niet de goede hulp/begeleiding krijgen en blijven doorsukkelen.

Bespreekbaar maken en er over communiceren is al een belangrijke stap en dat ze vooral niet moeten opgeven omdat er een keer iets niet helemaal heeft gewerkt. Het is ook bewustwording en niet opgeven.

Succes!

Marijke Slieker
7 years ago
Reply to  Wim Bakker

Beste Wim

Dank je wel. Het is vooral ook te hopen dat men ‘uit de kast’ wil komen om hulp te zoeken en als dit boek bijdraagt zou dat prachtig zijn!

Marijke

Eline van de Veen
7 years ago

Goed gekozen onderwerp, en zo te lezen weet je het luchtig op te pakken. Altijd fijn als er een taboe doorbroken wordt. Succes!

Marijke Slieker
7 years ago

Dank je wel Eline
We zijn blij met iedere stap die gezet wordt!
Marijke