57 views | 7 reacties |
shares

Door Lizzy de Wilde

Ruud is een rasechte ondernemer. Op zijn 22e was hij de jongste directeur van een tennispark in Nederland. Nu is hij vinoloog en wil met zijn Wijntraining online de wereld veroveren. Toen hij vorig jaar op een dood punt kwam qua groei van zijn bedrijf, is hij naar de Business Bootcamp gegaan, nieuwsgierig naar de belofte om je omzet in korte tijd te kunnen verdubbelen. Het resultaat: Ruud verdubbelt inderdaad zijn omzet, hij wordt de grootste online wijntrainer in Nederland en hij verhuist naar zonnig Mallorca. De wereld ligt aan zijn voeten.

“Ik heb lang intensief getennist. In de sport leer je dat je in het leven vaker te maken krijgt met tegenslagen dan met successen. Opstaan en weer doorgaan luidt het devies. Dat heb ik altijd gedaan. Ik ben niet bang voor afwijzing, ik ben niet op zoek naar waardering. Ik weet wat ik wil en doe alles graag net even anders dan de rest. Die drive om me te willen onderscheiden en een beetje recalcitrant te doen, past goed bij het ondernemerschap en heeft me veel gebracht.”

Van topsporter naar vinoloog

“Toen het tijd was voor iets nieuws heb ik me laten omscholen tot vinoloog. Ik heb iets met wijnen. Het is een mooi, luxe product, er hangt een prettige sfeer omheen en ik vind wijn écht lekker. Vinoloog is een titel. Er zijn ongeveer 100 vinologen in Nederland en we moeten elk jaar een herhalingsexamen afleggen. In tegenstelling tot een sommelier die advies geeft over welke wijn goed past bij welk gerecht, gaat een vinoloog de diepte in. Ik ken alle wijnen, alle druivenrassen, kan proeven of een Merlot uit een warm of koud klimaat komt en weet hoe je wijn moet maken. Het is mijn passie geworden.”

“In 1999 ben ik ‘de wijn in gegaan’. Het werd al snel mijn missie om wijnkennis toegankelijk te maken voor een breed publiek. Ik wil mensen helpen bij het maken van de juiste keuze voor een glas in een restaurant of een fles in de supermarkt. Je moet toch weten wat je lekker vindt en waar je uit kunt kiezen! Met het oog op de Olympische Spelen in Athene in 2004 ben ik Griekse wijnen gaan importeren, samen met een Griekse zakenpartner. Griekenland werd voor het eerst kampioen met voetballen. De wijnen waren niet aan te slepen.”

“Nadat mijn zakenpartner weer teruggegaan was naar Griekenland, heb ik de zaak verkocht. Dat is niet goed gegaan. Mijn vrouw en ik moesten ons huis uit en hadden een vette schuld. Het was 2009 en ik moest helemaal opnieuw beginnen. Toen ontstond het idee voor online wijntrainingen. Ik breng graag kennis over en had intussen ondervonden dat er veel behoefte aan wijnkennis is. Mijn trainingen deden het goed, ik had weer een stabiele omzet en sinds vorig jaar zijn we schuldenvrij. Maar het lukte me niet om groei te genereren, ik stond stil.”

Spectaculaire groei dankzij Business Bootcamp

“Via Youtube ontdekte ik Open Circles. Ik raakte geïnspireerd door de manier van presenteren van Nisandeh en de hoge energie in de zaal. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? Dat wilde ik ook. De belofte dat je je omzet kunt verdubbelen heeft mij doen besluiten om naar de Business Bootcamp te gaan (januari 2014). Van die 2-daagse training plus een aantal eendaagse seminars heb ik geleerd om nóg groter te denken, focus te houden (mijn telefoon staat altijd uit), zaken uit te besteden (ik heb 15 ZZP’ers die trainen, de boekhouding verzorgen etc.), processen te automatiseren en samen te werken.”

“Aanpakken kon ik al, maar doordat Open Circles woorden heeft gegeven aan alles wat ik deed, weet ik nu beter waar ik mee bezig ben en werk ik doelgerichter. Mijn omzet is inderdaad verdubbeld, ik ben de grootste online wijntrainer in Nederland en ik verhuis half november naar Mallorca. De wereld ligt aan mijn voeten. Ik doe wat ik leuk vind en dat straal ik uit. Open Circles heeft mij dat laatste duwtje gegeven om mijn droom waar te maken.”

In the Spotlight: Ruud Weterings van Wijntraining online
Interview door Lizzy de Wilde

Ben je na het lezen van het verhaal van Ruud tot inzichten gekomen, ben je geïnspireerd of heb je vragen? Laat het Ruud weten in het commentaarveld hieronder.

Wil jij ook spectaculaire resultaten voor jouw business?

Meld je dan aan voor de Business Bootcamp

Deze 2-daagse training Commerciële Vaardigheden is gratis voor ZZP-ers.
(Je betaalt slechts €47 voor 2 dagen lunches, koffie/thee en materialen)

Inspireer nu jouw bevriende ondernemers en deel dit artikel via de Facebook-, LinkedIn-, Twitter- en Google+ Share knoppen hieronder.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marjolein Kalter
7 years ago

Mooi verhaal van ondernemingszin Ruud.
Ik merk dat ik huiverig ben om (veel) te investeren. Ik weet niet hoe ik de investeringen zo kan wegen dat ik anders dan op gevoel en zomaar opgeschreven gegevens een plan kan maken om de investeringen terug te verdienen.

Hoe was jouw plan daarin Ruud?
Of Nisandeh?
Hoe schat je in, of maak je een plan waarmee je een goede basis legt om investeringen te doen die je weer terugverdient?

Ruud Weterings
7 years ago

Hallo Marjolein, wanneer je plan echt goed is ga daarmee naar potentiele afnemers, vraag of dit is wat jouw klanten willen! Gebruik de feedback en creeer samenwerking…

Marlies van Casteren
7 years ago

Beste Ruus, heb even gekeken naar je site maar vind die wel wat onoverzichtelijk. Als je googled op Cees van Casteren, master of Wine vindt je iets meer overzicht en ook jij moet boeken gaan schrijven, dat gaat je dan nog meer opleveren.

Mijn favoriet, een Gruner Veltliner! (of champagne maar dat vinden zoveel mensen…)

Tot your succes!
Marlies

Ruud Weterings
7 years ago

Hallo Marlies dank voor je feedback! Cees is idd een zeer gewaardeerde collega! Maar hebben wel een verschillende doelgroep… We zijn druk met de nieuwe site, krijgt een hyper gaaf 2015 look & feel! Mijn boek 365 dagen wijn (Wijn en Gezondheid) zal ook in maart / april gelanceerd worden… laat je mail adres achter op http://www.wijntraining-online.nl en ik houd je op de hoogte!
PS familie van Cees?

Josine van de Nobelen
7 years ago

Prachtig, inspirerend verhaal Ruud!
Heerlijk om te lezen dat je vooral door moet gaan, kansen blijven zien.
Dank je voor het delen!

Ruud Weterings
7 years ago

Hallo Josine, Go for it! Een zonnige groet ☺️

Martine Verweij
7 years ago

Hallo Ruud,
Wow, wat een inspirerend verhaal.
Bedankt voor het delen.
Warme groet,
Martine