Boele Ytsma – Entrepreneur van de Week

152 views | 13 reacties |
shares

Door Lizzy de Wilde 
De zoektocht van Boele naar vitaliteit en gezondheid resulteerde in een ander eetpatroon. Hij ondervond aan den lijve de effecten van ‘plantaardig eten’ en wilde dat graag met de wereld delen. In grote lijnen wist hij hoe hij zijn verhaal wilde gaan vertellen. Hij had al diverse bedrijven gehad, werkte sinds 2009 als zzp-er en had veel ervaring als spreker, schrijver en adviseur. Alleen het verdienmodel was nog niet duidelijk. Totdat hij naar de Business Bootcamp ging.

‘Een vriend van mij was naar een Business Bootcamp geweest en kwam daar ‘in de gloria’ van terug. Hij raadde me aan om er ook naar toe te gaan. Maar ik zat middenin een sabbatical en deed even helemaal niets op bedrijfsmatig gebied. Ik had een turbulente periode achter de rug en het roer radicaal omgegooid, zoals ik trouwens wel vaker doe in het leven. Het was tijd voor bezinning, lezen en nadenken over hoe ik mijn energie weer terug zou kunnen krijgen. Ik begon namelijk een hekel aan mijn eigen lichaam te krijgen, voelde me een diklijvige veertiger en zat hijgend en zwetend in de trein als ik een sprintje had moeten trekken.

Marathon
Ik ontdekte de plantaardige lifestyle, schrapte onder andere vlees, vis, eieren, en melk uit mijn dieet, en boekte opzienbarende resultaten: ik viel 25 kilo af, had geen hoofdpijn meer, een stralende huid, voelde me weer fit en liep binnen een jaar een marathon. Er wordt beweerd dat eten van planten helpt bij een heleboel ziekten, ook ernstige. Ik ontdekte dat voeding veel effect heeft op je welzijn en dacht: dit moet iedereen weten, ook als het niet waar is. Ik wist er ondertussen flink wat van af, had ook al jaren mijn eigen groente en fruit verbouwd en me verdiept in onderzoek. Ik wilde iets doen met mijn bevlogenheid en de informatie en ervaring die ik had opgedaan.

Het kwartje viel
Tijdens de Business Bootcamp van oktober 2012 vielen heel veel stukjes op hun plek. Ik vond het verhaal van Nisandeh over zijn manier van bedrijfsvoering geloofwaardig en sympathiek. Ik hoorde niet veel nieuws, maar Nisandeh stelde mij in staat om allerlei dingen binnen te laten en te verbinden tot actie. Hij sprak de juiste woorden op het juiste moment, waardoor ik het snapte en voelde: op deze manier durf ik het ook!

Geld
De grootste eyeopener was hoe ik mezelf in de weg zat met mijn overtuigingen over geld. Geld is immers slecht, immoreel, gaat niet samen met een spiritueel leven, is een noodzakelijk kwaad en rijk word je alleen ten koste van anderen. Ik was altijd uitgegaan van het ‘genoeg is genoeg’ principe: precies voldoende verdienen om van te kunnen leven, meer niet. Tijdens de Busines Bootcamp zag ik in dat dat eigenlijk heel egoïstisch is omdat je zo ook niets kunt weggeven. En ik heb zoveel te geven aan sociaal en intellectueel kapitaal! Dit hielp mij om mezelf toestemming te geven om geld te gaan verdienen, om wat ik te bieden heb te koppelen aan geld.

Implementeren
Na de Business Bootcamp heb ik gewerkt als een paard. Ik had een enorme drive, ik was het zat om me nog langer ‘klein’ te houden. Ik heb in feite alles wat ik geleerd heb letterlijk toegepast. Best bijzonder, want gewoonlijk geef ik graag mijn eigen draai aan dingen. Ik was al begonnen met het schrijven van een cursus, maakte deze af, bood het eerste deel gratis aan, zette social media in en ging twee weken later online met ‘Word een planteneter in 28 dagen’. Op de eerste dag had ik al zeven verkopen van mijn cursus á 79 euro per stuk. Dat was hilarisch! Het werkte dus. We zijn meteen uit eten gegaan. En dat terwijl ik de 47 euro voor de Bootcamp had moeten lenen…

Mindset
Ik volgde nog een Business Bootcamp, samen met mijn vrouw, een aantal gratis seminars en de Master Entrepreneur. Door die training ben ik me ondernemer gaan voelen. Ik kreeg het lef om groot te denken en dat veranderde mijn mindset. Ik heb grote doelen gesteld, zoals het schrijven van een boek en het organiseren van een event. Inmiddels is het er allemaal. En als het blijft gaan zoals het gaat, behaal ik dit jaar ruimschoots de 80.000 euro omzet die ik met mezelf had afgesproken tijdens mijn eerste Business Bootcamp.

Energie
Het mooiste van Open Circles Academy is misschien wel het besef dat ik heb gekregen dat alles energie is. Als ik het beste van mijn energie geef, krijg ik veel terug. Klanten komen sneller, ik werk effectiever en het is een stuk leuker om te doen. Ik zie nu ook in dat ik goed voor mezelf moet zorgen, dat dat een voorwaarde is om te kunnen geven. En ik hoef mijn idealen niet te verloochenen. Voorheen dacht ik: of je blijft een idealist, of je wordt zakelijk. Dankzij Open Circles Academy ben ik nu een succesvol ondernemer die kan opereren vanuit zijn idealen.’

Boele Ytsma van De Planteneter

Ben je na het lezen van het verhaal van Boele tot inzichten gekomen, geïnspireerd, gemotiveerd of heb je vragen voor Boele? Laat het Boele weten in het commentaarveld hieronder.  Als jouw bijdrage is geplaatst, krijg jij van Boele de gratis 7-daagse basiscursus planteneten!

P.S. Word JIJ straks ook geïnterviewd door Lizzy als de volgende Entrepreneur van de Week?  Klik hier en deel jouw succesverhaal!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Baudy Wiechers
8 years ago

Geweldig Boele!
Gefeliciteerd en van harte gegund!

Ik heb je boek gelezen en je zevendaagse gevolgd. Ik at al gezond, veel raw food, maar door wat je in je boek allemaal doorgeeft, wordt het gemakkelijker.
Als planteneter is het ruimer dan alleen raw food.
Mijn kinderen bekijken het met belangstelling, ze plagen me nu steeds als ik zeg dat ik steeds meer planteneter wordt……

Tot nu toe valt het me mee hoe je in restaurants toch uit de voeten kunt. Ik blijf dus nog even experimenteren. Heb intussen alweer een aantal nieuwe recepten uitgeprobeerd.

Yassir van Unen
8 years ago

Inspirerend Boele. Ikzelf werk ook in de gezondheidswereld en heb ook een drive om mensen te helpen een gezonder leven te bieden.

Ik moet zeggen dat ik moeite heb om te geloven dat je op dit gebied zo’n omzet kan maken. Ik kan er bijna niet bij met mn hoofd. Desondanks is het als dat zo is, wel een enorme motivator!

Wouter
7 years ago

Bedankt Boele voor deze inspiratie!

Wilma Keizer
8 years ago

Inspirerend verhaal, goed eraan herinnerd te worden dat alles energie is en de goeie mindset hebben. Dank je wel. Wilma

Judith Henstra
8 years ago

Ik heb je gezien op de laatste Business Bootcamp – geweldige prestatie in zo’n korte tijd.

Waar ik wel heel benieuwd naar ben: nu je de smaak te pakken hebt… what next? Wat zijn je volgende doelen? Veel succes!

Anouk Plantinga
8 years ago

Wat mooi om jouw verhaal te lezen, Boele! Geweldig hoe de Bootcamp je op de rit heeft gezet en hoe je lifestyle jouw business is geworden. Mooier kan het eigenlijk niet! Geniet van het verspreiden van je missie.

Anita Regout
8 years ago

Hee Boele,

Goed je op deze plek te zien staan waar je je succes nog eens kunt delen. Keep doing what you’re doing met die passie die jij uitstraalt!

Boele Ytsma
8 years ago

Dank voor jullie fijne woorden en felicitaties. Ik ben een dankbaar en trots mens.

Mijn ultieme doel, Judith, is 1 miljoen Nederlanders kennis laten maken met de plantaardige lifestyle. Dat leidt tot allerlei nieuwe plannen. Ik wil graag het planten eten introduceren in de zorg en in het onderwijs. Ook wil ik graag een centrum oprichten waar mensen deze lifestyle kunnen leren en oefenen en op die manier weer werkelijk in relatie met hun lichaam kunnen komen.

Kortom: ambities genoeg!

Boele

Judith Henstra
8 years ago
Reply to  Boele Ytsma

Dat lijkt me voorlopig een prima doel om aan te werken! Veel succes.

Marjolein Kalter
7 years ago

Wat een inspirerend verhaal Boele! En in je verhaal wordt ook heel duidelijk dat je alles tegelijkertijd aan leek te pakken. Hoe heb je dat gedaan? Ben je een succesvolle multitasker?
Ik merk dat als ik bezig ben met het verder uitwerken van mijn programma en met het uitwerken van een boek en een online programma dat ik relatief stil val.

En, hoe heb je jouw verdienmodel uitgewerkt?
Ik ben heel benieuwd!

grootse groet,
Marjolein Kalter

Yvonne van Uden
7 years ago

Hoi Boele,

Je oude gedachte over geld is herkenbaar voor mij. De Business Bootcamp heeft mij ook laten zien dat zakelijk en idealistisch goed te combineren is. Juist omdat het zo gevend is uiteindelijk.

Ik kwam in Wageningen de naam tegen van Loek Dijkman. Hij heeft hier een prachtig beeldendepot neergezet, gratis entree. Hij geeft terug aan de maatschappij waar hij ook aan verdiend heeft. Daar word ik wel warm van. Er zijn dus veel meer mensen die zo denken.

Ik heb een Praktijk waarin ik als ouderschapscoach moeders ondersteun in het vinden van stevigheid in zichzelf door anders te kijken naar problemen en weerstanden. Het loopt niet vanzelf en vraagt vasthoudendheid maar andere verhalen te horen bemoedigt wel. Dus dankjewel voor je verhaal.

Fenna Janssen
8 years ago

Gefeliciteerd Boele!!

Een heel terechte ondernemer van de week! Ik ben bij het eerste landelijke Planteneters event geweest op 4 okt.

Geweldig opgezet: landelijk bekende politici en sprekers op het podium! Dit heeft mij veel inspiratie en praktische ideeën gegeven voor de publicatie van mijn boek begin 2014.

Top!!! Op naar de 80.000 Euro Boele.

Kristel Lenaerts
Kristel Lenaerts
6 years ago

Hey Boele, heel inspirerend. Ik zat ook wat in een stilstand en ben afgelopen januari naar de business bootcamp geweest met terug extra motivatie en heel wat inzichten. Het implementeren gaat me momenteel iets trager als bij jou, maar toch blijft de energie van de business bootcamp er in zitten en volg ik alles van Open Circles op facebook en de blogs en de ideeën komen en ik ga door, want ik wil ook de target halen die ik op de business bootcamp heb gezet. Dank je.