Eelko Vooijs – Entrepreneur van de Week

214 views | 13 reacties |
shares

Door Lizzy de Wilde
Eelko dook na zijn middelbare school meteen het bedrijfsleven in en maakte in korte tijd flink carrière. Als jong leidinggevende moest hij grote teams aansturen en onder andere hierdoor ontstond zijn fascinatie voor het menselijk gedrag. Waarom was de een wel te motiveren en de ander niet? NLP gaf hem de antwoorden én zijn missie. Hij begon voor zichzelf als coach/trainer, draaide niet onaardig, maar realiseerde zich dat hij de vaardigheden en de juiste kennis miste om echt succesvol te kunnen ondernemen. Die leerde hij bij Open Circles. Met resultaat, want dit jaar is hij één van de Koplopers!

“Ik ben gewoon het diepe in gesprongen. Iedereen ging studeren maar ik had helemaal geen zin meer in leren. Dat ging me nogal gemakkelijk af en ik verveelde me snel. Het was tijd om iets te gaan doen! Ik zou opgeleid worden tot assistent accountant maar voor ik het door had, verving ik iemand met een schaal elf functie. Zonder enige begeleiding! Ik vond het fantastisch. Ik red me wel en ben op m’n best als ik onafhankelijk kan zijn en veel vrijheid heb.”

Aansturen
“Baantjes had ik al vroeg, ik had immers altijd geld nodig voor brommers en kleding, maar ik deed ook vrijwilligerswerk. Ik wilde graag een rol hebben, iets aansturen. Ik was liever de DJ die bepaalt welke muziek er gedraaid wordt, dan dat ik op de dansvloer stond. Echt uitgegaan ben ik nooit, ik was altijd aan het werk in de disco en op de schuurfeesten. Ik rolde van de ene managementfunctie in de andere, deed er nog een hbo opleiding bij en gaf leiding aan een team van 25 hoogopgeleide mensen. Met sommigen liep het ronduit stroef. Ik snapte het niet, waarom lukte het me niet om hen te motiveren? Een collega gaf me een aantal simpele aanwijzingen waarmee ik ineens wél kon bereiken wat ik wilde. Het bleek om NLP technieken te gaan. Waarom had niemand mij dit eerder verteld?”

Vaardigheden nodig
“NLP heeft mijn leven veranderd. Ik begrijp nu veel beter waarom mensen doen wat ze doen, ik ben zelf een veel effectievere projectmanager geworden, veel authentieker ook, én ik heb mijn missie gevonden: leidinggevenden helpen om veel meer uit hun teams te halen. In 2008 heb ik mijn coachingspraktijk opgezet, in 2010 mijn opleidingsinstituut. Dat ging niet onaardig, maar ik kwam erachter dat ik geen ondernemer was. Ik miste gewoon die vaardigheden, die had ik nooit geleerd. Mijn vrouw ging naar de Business Bootcamp, ik – rasechte autodidact – bekeek de video’s en dvd’s van Nisandeh met mijn aantekeningenboek op schoot en ontdekte dat ik de hobbyfase moest gaan ontstijgen om succesvol te kunnen worden.”

Het gaat niet om mij
“De grootste eye opener was: ‘Who cares, it’s not about you!’ Ik vertelde altijd hoe mooi NLP was, wat het mij had gebracht, maar ik vergat om de voordelen voor de ander te laten zien. Het gaat immers niet om mij, maar om mijn klant! Alles wat ik zag en hoorde sprak me zo aan, dat ik het deelde met mijn collega’s, een interne workshop organiseerde en met 7 mensen naar de Business Bootcamp (2013) ging. We zijn gaan implementeren. Werkt het niet? Dan doen we iets niet goed en moet het anders. Ik ben bereid om veel aan te nemen van mensen die zelf bereikt hebben wat ze propageren. En dat is bij Nisandeh het geval.”

Keuzes
“Coachte ik vroeger alles wat los en vast zat, nu beperken we ons tot leidinggevenden van teams van 6 tot 20 man. Dat betekent afscheid nemen van particuliere klanten en dat doet soms best pijn. We volgen het ‘turn strangers into friends into clients into ambassadors principe’ en hebben een gratis e-book waarmee we een e-maillijst opbouwen. We bloggen elke twee weken, delen kennis, quotes en tips via social media, hebben video’s gemaakt en op de website gezet, bieden onze diensten als pakket aan, hebben een eigen methode ontwikkeld, zijn bezig met een NLP-opleiding op dvd’s en noem maar op. Dat klinkt misschien enorm, maar het is niet zo ingewikkeld, dezelfde principes komen steeds terug.”

Een leukere wereld
“Als je consequent blijft toepassen, levert het op. Onze omzet is verdubbeld en over vijf jaar wil ik een bloeiende franchise onderneming zijn. De impact kan veel groter, we zijn nog maar net begonnen. Ik denk in miljoenen, dat had ik voordat ik Open Circles kende niet voor mogelijk gehouden. Maar het allerbelangrijkste is dat ik bezig ben met wat ik belangrijk vind en waar ik goed in ben en waarmee ik de wereld een stukje leuker kan maken. Want dat gebeurt er als mensen, en vooral mensen op sleutelposities, elkaar beter gaan begrijpen.”

Eelko Vooijs van Eviont

Ben je na het lezen van het verhaal van Eelko tot inzichten gekomen, ben je geïnspireerd of heb je vragen? Laat het Eelko weten in het commentaarveld hieronder. Zodra je comment is geplaatst, ontvang jij van Eelko gratis de Handout* ‘De 5 valkuilen voor leidinggevenden’. En nog een speciale NLP verrassing…

(*)Ook heel nuttig als je (nog) geen leiding geeft.

P.S. Word JIJ straks geïnterviewd door Lizzy als de volgende Entrepreneur van de WeekKlik hier en deel jouw succesverhaal

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anne Buiskool
8 years ago

Hallo Eelco,

Als Entrepreneur van de vorige Week weet ik nu ook hoe belangrijk het is om collega’s vrienden, klanten, netwerk te laten weten van je ontwikkeling. Ik wens jou heel veel succes en een hele mooie tijd als koploper!

Ik hoop je te ontmoeten.
Anne

Leonie Greve
8 years ago

Wat een aanstekelijk enthousiasme spreekt uit je verhaal!
Heel inspirerend! Goed ook hoe je draagvlak creëerde bij je eigen mensen met wie je daarna naar de Bootcamp ging!
Goed voorbeeld doet goed volgen: dank voor je verhaal!!!

Maria Simons
8 years ago

Mooi verhaal Eelco, kleine veranderingen maken een groot verschil. k Kom naar je Koplopers verhaal luisteren op de 28ste.

Martine Verweij
8 years ago

Hallo Eelko,

Bedankt voor je inspirerende verhaal. Je herinnert me eraan dat ik een team moet samenstellen om me heen, want samen met anderen bereik ik meer.

Warme groet,
Martine

Leni Minderhoud
8 years ago

Mooi verhaal Eelko. Ik ben benieuwd naar de vijf valkuilen en de verrassing.

veel succes verder!
Leni Minderhoud

Simonette Wiesman
8 years ago

Mooi verhaal Eelko. Heel herkenbaar. Ik denk dat als je werk puur om mensen draait, je soms vergeet dat je ook een bedrijf te runnen hebt. Jouw verhaal laat zien dat marketing/ commercie prima samengaan met mens en werk. Een mooie inspiratie, veel succes!

Sabine Schalkwijk
8 years ago

Dank voor je verhaal, Eelco! Inspirerend om te zien welke weg je bewandelt.
Geweldig om één van de Koplopers te zijn dit jaar!
Ik wens je veel succes met al je plannen.

Eelko Vooijs
8 years ago

Hallo allemaal,

Dank voor jullie mooie reacties. Leuk om te merken dat iets dat voor mij vanzelfsprekend is, ook inspirerend kan zijn voor anderen…

Groet,

Eelko

Marie-José Wesselink
8 years ago

Beste Eelko,

Ik word heel blij als ik lees dat jij je richt op communicatie door leidinggevenden. Ik heb ervaren dat de meeste organisatieproblemen zijn te herleiden tot communicatieproblemen. Ik wens je veel succes met het oprichten van een franchise-onderneming.

Marie-José Wesselink

Marie-Jose Huffmeijer
8 years ago

Hallo Eelko,

Van harte met je Koploperschap!! Welverdiend als ik lees hoe je aan het implementeren bent geslagen. Ik was een tijd geleden op een info avond bij jou over NLP, toen nog niet wetend dat je bij Open Circles je ondernemerschap aanscherpte. Ik ben ook druk aan het implementeren, en deel graag onze resultaten. Wellicht loop ik je wel eens tegen het lijf ‘in het dorp’!

Geniet van je presentatie op het podium binnenkort!!! Energy!!

Marjo Bloempaal
Marjo Bloempaal
8 years ago

Geweldig Eelko, ook ik start met het motiveren van collega’s dus ik kan wel wat tips gebruiken 🙂
Succes met de bouw van je franchise onderneming

MariekeH
MariekeH
8 years ago

Hallo Eelko,

Gefeliciteerd; je bent 1 vd koplopers en Entrepreneur van de Week!

Goed om te lezen dat je een team van mensen om je heen hebt verzameld, als je zo samenwerkt is het versnellen.

Ook goed om nog eens te lezen; it’s not about you, maar om wat je de wereld te bieden hebt als beste versie van jezelf!

Succes.

Jeannette Bal
8 years ago

Hi Eelco,
Inspirerend verhaal. Ben benieuwd naar je franchise avontuur. We zijn elkaar de 28e op het podium