Madeleine Bletterman – Entrepreneur van de Week

158 views | 11 reacties |
shares


Door Lizzy de Wilde
Drie jaar geleden noemde Madeleine zichzelf ‘bijlesjuf’, nu deelt ze visitekaartjes uit waarop ‘Engelse Taaldiensten’ staat. Ze begeleidt middelbare scholieren die worstelen met hun eindexamen Engels. Een lastige doelgroep die vaak pas om hulp vraagt als het bijna te laat is. Bij Open Circles Academy leerde Madeleine om van deze doelgroep haar ideale klant te maken.

‘Het lag voor de hand dat ik met mijn Schoeversdiploma aan de slag ging als directiesecretaresse en officemanager. Ik heb er veel geleerd over timemanagement en efficiënt plannen, maar het was niet mijn ding. Ik besloot om iets te gaan leren wat ik echt leuk vond en koos voor een studie Engels met als master letterkunde (literatuur). Omdat ik absoluut niet voor de klas wilde staan, maar wel het onderwijs in wilde, ben ik examenontwikkelaar geworden. Ik weet dus precies hoe examens in elkaar zitten, hoe je goede toetsvragen formuleert en hoe je je moet voorbereiden om goed te scoren op examens.’

Stroef
‘Na de geboorte van mijn kinderen ben ik begonnen met het geven van bijles. Dat was leuk, maar verliep stroef. Ik had slechts een paar leerlingen per week en die waren meestal niet bijster gemotiveerd. Het was bovendien moeilijk om aan nieuwe leerlingen te komen. Ik zette weleens een rubriekje in de krant of benaderde scholen, maar dat leverde weinig op. Mijn man raadde mij aan om naar de Business Bootcamp te gaan. Hij had er zelf een gedaan en was er zeer enthousiast over. “Je leert er echt wat.“’

Praktische handvatten
‘Dus daar zat ik in februari 2011. Ik vond het een totaal andere wereld. Allemaal vrolijke mensen en een hoog energieniveau. Wat mij vooral aansprak waren de vele praktische handvatten die we kregen. Daarmee kon ik mijn creativiteit en ideeën omzetten in acties. De vraag of ik een hobby had of een bedrijf was een eyeopener. Ik kwam erachter dat ik geen van beiden had. Sterker nog, ik had een ‘ergernis’: ik kreeg mijn leerlingen op een ongunstig moment binnen, ik kon ze niet bieden wat ze nodig hebben én ik kon ze moeilijk bereiken.’

Implementeren
‘Na de Bootcamp wist ik zeker dat ik van dat hobby-stadium af moest. Ik heb mij de volgende dag ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ben alles wat ik gehoord en gezien had gaan uitwerken en toepassen. Ik ben erg van het toepassen! Als ik iets een goed idee vind, zet ik het om in actie. Mijn man had al meer trainingen bij Open Circles gevolgd en hielp bij het nadenken over de volgende stappen. Ik besloot om een online training Tekstverklaren Engels te ontwikkelen. Daarmee zou ik meer leerlingen kunnen helpen en niet vastzitten aan het lesgeven in de avonduren, wat best belastend is.’

Perfectionisme
‘Ik verzamelde tips van experts over concentratie en motivatie en combineerde mijn kennis van tekstverklaren en examen doen in video’s. Filmpjes maken met mijzelf in de hoofdrol was helemaal nieuw en confronteerde mij met m’n perfectionisme. De informatie was goed, maar het geheel kon natuurlijk veel beter! Alleen had ik daar geen tijd voor. Dus ik paste de slogan van Vered toe: de enige oplossing voor perfectionisme is: ‘get over it!’. Het was goed genoeg om te gebruiken en als volwaardig lesmateriaal te dienen.’

Passie
‘Een half jaar later heb ik Financial Freedom gevolgd, Breakthrough to Success en de Life Skills University. Ik heb mijn online training als betaalde pilot kunnen testen op een school en dat leverde me 300 leerlingen en drie nieuwe scholen als klanten op. Door mijn prijs te verhogen, nam ik mezelf serieus en onderscheidde ik me van bijlesgevende studenten. Daarmee kreeg ik ook automatisch meer gemotiveerde kinderen. Ik durfde hun inzet te vragen als voorwaarde voor succes. Met als resultaat dat ze gemiddeld een tot tweeënhalve punt omhoog gingen op hun examen.

Mijn werk is dus veel leuker geworden en ik verdien veel meer! Het is mijn passie om eindexamenleerlingen te helpen. Ik stel mijzelf als voorbeeld, net zoals Nisandeh en Vered doen. Mijn leerlingen vertel ik dat ik ooit eens ben blijven zitten op het vak Engels. Toch ben ik het gaan studeren en nu geef ik er les in. Als het mij lukt, lukt het hun ook!’

Madeleine Bletterman van Engelse Taaldiensten

Ben je na het lezen van het verhaal van Madeleine tot inzichten gekomen, geïnspireerd, gemotiveerd of heb je vragen voor Madeleine? Laat het Madeleine weten in het commentaarveld hieronder. Als je comment is geplaatst, ontvang jij van Madeleine 5 tips waarmee je jouw tiener kunt helpen het examenjaar prettiger, soepeler en efficiënter door te komen.

P.S. Word JIJ straks geïnterviewd door Lizzy als de volgende Entrepreneur van de WeekKlik hier en deel jouw succesverhaal!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorien Ketel
8 years ago

Dag Madeleine,

Gaaf verhaal, dank je wel!

Ik vind je een goed voorbeeld hoe je ook kan ‘ondernemen als onderwijzer’, dank voor deze inspiratie & succes met je dienst.

Hartelijke groet,

Dorien Ketel

Marie-José Huffmeijer

Dag Madeleine,

Wat geweldig jouw ervaring en succes te lezen! Ik heb afgelopen weekend je man gesproken bij Write Your Book In 28 Days. Over jouw keuzes en het resultaat daarvan! Over enkele maanden contact ik jullie , om ideeën uit te wisselen en elkaar verder te helpen.

Mag ik je benaderen om enkele vragen te stellen over mijn 1e boek voor werkende vrouwen; Makkelijk Kiezen – Hoe word ik een vrouw met ballen? Jouw Keuze is een inspiratiebron voor anderen.
Succes komende maanden, met examens voor de deur!

Enthousiaste groet,

Marie-José Huffmeijer

Madeleine Bletterman
Madeleine Bletterman
8 years ago

Dag Marie-Jose,

Dank je voor je enthousiaste reactie. Natuurlijk ben ik graag bereid om met je te helpen met je boek! Leuk!

Lieve groeten,
Madeleine

Marie-Astrid Zeinstra
8 years ago

Hoi Madeleine,

Heerlijk inspirerend verhaal, leuk filmpje op je site! Als “pianojuf om de hoek” voel ik me erg aangesproken door jouw aanpak. Heb je misschien ook tips voor tieners die wel goed zijn in Engels, maar daar geen plezier aan beleven?

P.S.: wat doet je man met de trainingen van Open Circles?

Veel succes voor jullie beiden, dat komt zeker goed!

Hartelijke groet, Marie-Astrid Zeinstra

Judith Henstra
8 years ago

Echt goed zeg! Fantastisch dat je nu zoveel meer bent dan ‘bijlesjuf’. Die online taaltraining is een hartstikke goed idee – de website ziet er ook mooi uit, lekker eenvoudig. Alleen feedback toevoegen van klanten (leerlingen en ouders) zou misschien nog een idee zijn? Succes!

Madeleine Bletterman
Madeleine Bletterman
8 years ago
Reply to  Judith Henstra

Ha Judith,

Dank je voor de tip… ga ik zeker toepassen!

Saskia Steur
8 years ago

Geweldig leuk om jouw verhaal zo te lezen, Madeleine. Vanaf een afstandje en een gedeelde passie voor de Engelse taal maak ik jouw ontwikkelingen een beetje mee.

Dit artikel heeft me er ook weer aan herinnerd dat ik je in contact zou brengen met iemand die ik goed ken en waarvan ik hoop dat zij jou verder kan helpen 🙂 De mail is al onderweg naar je!

Je inspireert mij ook weer met jouw verhaal, dus dankjewel en ik wens je heel veel succes!

Groeten en hugs,
Saskia

Anja Driessens
Anja Driessens
8 years ago

Veel dank. Jouw verhaal helpt me. Ik heb net een weekend Starter Bootcamp achter de rug en heb me opgegeven voor Master Entrepreneur.

Ik was een paar jaar geleden begonnen met een bedrijfje, maar opgeslokt door baan in onderwijs. En teveel angst. Ook wilde ik iedereen helpen. Na 25 jaar onderwijs ga ik voor mezelf, op mijn eigen wijze bied ik service aan jonge kinderen die niet lekker in hun vel zitten. Uit het hokje, out of the box.

Na een weekend Starter Bootcamp heb ik mijn doelgroep, ben ik gefocust en geef niet meer op. Ik durf sinds vandaag over wat ik wil/doe te schrijven. Jij stelt je kwetsbaar op en dat helpt mij om een blog te gaan schrijven. En stap voor stap is belangrijk begrijp ik uit jouw verhaal.
Veel succes, Warme gr Anja

Marjolein Kalter
8 years ago

Oef, blijlesjuf, dat doet mij denken aan hoe ik mezelf jaren lang naar beneden heb gehaald:

Ik werkte in een seniorpositie in het bankwezen. als projectmanager en trok miljoenenprojecten gericht op het aanpassen van de ICT-infrastructuur.
MIjn oorspronkelijke opleiding was docent beeldende vakken. Dat was zoooo niet relevant (inhoudelijk) voor de business dat ik mezelf een verdwaalde knip en plakjuf noemde.

Je inspireert me om heel goed na te denken over hoe ik me nu afficheer. Ik help ZZP-ers om hun niche winstgevend(er) te maken. Maar nichecoach of businesscoach blijft vrij afstandelijk als label.

Ik ga het maar eens in mijn netwerk van klanten en medestudenten vragen!

Sylvia van de Ven
8 years ago

Fantastisch verhaal Madeleine, je site en programma ziet er echt goed uit, vorige week heeft een vriendin van mij jou gebeld voor haar dochter! Heel veel succes! Warme groet, Sylvia

Coen Tuerlings
8 years ago

Helder verhaal Madeleine,

Ik herken dat je inzet van je klanten dient te stimuleren. Dat is een voorwaarde voor succes. Door jezelf serieus te nemen als entrepreneur zal je klant jouw expertise ook als serieus beschouwen en daarmee ook echt verder komen.

Heel veel succes

Hartelijke groet
Coen