Mariken van de Loo – Entrepreneur van de Week

158 views | 13 reacties |
shares

Door Lizzy de Wilde
Mariken werkt al jaren als trainer/adviseur. Eerst in loondienst en sinds 2011 als zelfstandige. Ze heeft een berg ervaring in het geven van trainingen en is goed in acquisitie, maar van ondernemen had ze nul kaas gegeten. Tijdens de Business Bootcamp in mei 2012 ontdekte ze dat ze als hobbyist bezig was op een paar vierkante meter. Daar moest verandering in komen! En zie daar: inmiddels is haar 1e boek op weg naar bestseller!

‘Ik heb acht jaar voor werkgevers gewerkt. Ik had een urentarget en was drie van de vijf dagen elders aan het trainen. Geweldige baan, maar het viel niet goed te combineren met het hebben van twee jonge kinderen én ik kon mij niet ontwikkelen. Uiteindelijk ben ik opgestapt. Middenin de crisis ben ik voor mezelf begonnen in een markt die 75 procent in omzet gekrompen was.’

Expert
‘In het begin lukte het nog wel met wat freelance klussen voor mijn oude werkgever, maar echt lekker liep het niet. Iemand tipte me op Open Circles. ‘Dat moet je doen.’ De trainingen hadden haar inzicht gegeven in hoe je je bedrijf opbouwt en dat was precies wat ik nodig had. Tijdens de Bootcamp werd ik wakker geschud. Ik was helemaal geen ondernemer! Ik dacht nog te veel als medewerker. Ik moest gaan zorgen dat ik expert werd op mijn vakgebied. Dat betekende dat ik moest gaan focussen op mijn doelgroep, mijn ideale klanten en vooral veel aandacht aan marketing moest gaan besteden. Om dat te leren heb ik me ingeschreven voor de Master Entrepreneur, Financial Freedom en Breakthrough to Success

Investeren
‘Het werd me duidelijk dat je als ondernemer vooral in en aan je bedrijf moet werken en niet alleen met de inhoud bezig moet zijn. En dat je moet durven om er geld in te investeren en zaken uit te besteden. Niet alles zelf doen, vooral niet als je er geen verstand van hebt. Ik heb meteen iemand ingeschakeld om een social media plan te maken. We hebben teksten van mijn website en mijn blog geplukt om te twitteren en dat heeft 5000 volgers opgeleverd. Ik had al een E-book geschreven dat gratis te downloaden was en ik blogde ook al wekelijks, maar ik had het niet slim ingezet waardoor het weinig opleverde. Met dat plan ontstond er een systeem en dat zorgde voor een uitgebreide mailinglist en bekendheid.’

Doelgroep
‘Ik heb mijn website door een professional laten aanpassen, een grafisch vormgever aangetrokken voor mijn E-book en hardcover boek. Ik heb ook een virtual assistent in de arm genomen. Ik was er ondertussen achter gekomen dat mijn doelgroep niet zit te wachten op trainingen op het gebied van authenticiteit maar veel meer geïnteresseerd is in zelfsturing en intern ondernemerschap. Ik richt me nu op organisaties, en daarbinnen de (HR-)managers, en help om de toegevoegde waarde van hun medewerkers te verzilveren met krachtige interventies. Mijn tweede E-book is een mini-versie van het echte boek waarin ik mijn methode zelfsturingskompas uitleg. Het is in zes weken tijd meer dan 500 keer gedownload en heeft me ruim 900 e-mailadressen opgeleverd. Ik heb mijn doelgroep ermee gebombardeerd op Twitter en Linkedin! Dat werkt, als je maar relevante content biedt.’

Stay in line
‘Het is echt zaaien, zaaien en nog eens zaaien. Ik geef me suf! De investering gaat voor de baat uit. Dat is de belangrijkste les die ik geleerd heb: Get in line and STAY in line! Iets neerzetten en succesvol maken kost veel tijd. Je hebt een lange adem nodig. Haak niet af, want dan moet je weer opnieuw beginnen. En onthoud dat elke ‘nee’ je dichterbij een volgende ‘ja’ brengt.’

Boek
De Write Your Book in 28 Days training heeft me handvatten gegeven om in anderhalve maand mijn manuscript te schrijven. Ik heb een top vier gemaakt van uitgevers die goede titels op mijn gebied publiceren en het manuscript opgestuurd. Het was bijna meteen raak! Daarna heb ik een belangrijke tip van Nisandeh opgevolgd: betrek je lezerspubliek bij je boek. Ik heb mijn mailinglist gebruikt om potentiële lezers mee te laten stemmen over de keuze van de titel. En dat leverde veel respons en aandacht op. Mijn boek gaat me helpen om mijn expertstatus nog verder uit te bouwen. Het is nu te koop bij Managementboek. Nu ligt er de uitdaging om boek en bedrijf elkaar te laten versterken!

Mariken van de Loo van L’eau’Z

Ben je na het lezen van het verhaal van Mariken tot inzichten gekomen, geïnspireerd, gemotiveerd of heb je vragenLaat het Mariken weten in het commentaarveld hieronder. Zodra je comment is geplaatst, krijg je van Mariken GRATIS de eerste hoofdstukken van haar boek PERSOONLIJK Ondernemerschap.

P.S. Word JIJ straks geïnterviewd door Lizzy als de volgende Entrepreneur van de WeekKlik hier en deel jouw succesverhaal

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Henrike
8 years ago

Bedankt voor je Inspirerende verhaal. Erg inzichtelijk hoe je stap voor stap dichterbij ‘dat wat werkt’ komt! En hoe je de lessen van Open Circles hebt toegepast.

Vier je succes!!

Mariken van de Loo
8 years ago
Reply to  Henrike

De lessen van Open Circlesblijken zo simpel, de praktijk vind ik erg weerbarstig en is niet zo rechtlijning en eenvoudig vind ik. Het blijft zoeken met ups en downs, met misstappen en successen!

Danielle Sax
Danielle Sax
8 years ago

Proficiat Mariken, je daadkracht en doorzettingsvermogen raakt me enorm!

Zelf ga ik volgende week mijn eerste Business Bootcamp doen en je verhaal heeft me enorm geïnspireerd want ik ben zelf met mijn eerste boek bezig.
Vanuit het hart veel succes verder!

Mariken van de Loo
8 years ago
Reply to  Danielle Sax

Dank je wel! Leuk dat je al druk bezig bent met schrijven! waar gaat je boek over? De training van Nisandeh heeft me erg geholpen om het boek ook werkelijkheid te laten worden. Het was een pittige weg, dat wel.

Veel plezier bij je eerste Business Bootcamp! Laat je maar onderdompelen in de kennis en de sfeer!

Lizzy de Wilde
Lizzy de Wilde
8 years ago

Hallo Mariken,

Gefeliciteerd met je boek!! Tijdens het interview was het in de maak en nu dus in de winkel. Hoe voelt dat? En wil je ons op de hoogte houden van de impact van je op boek op je onderneming? Ik ben benieuwd naar wat je doet om het te promoten en wat dat je oplevert. Is denk ik ook interessant voor alle boekschrijvers en potentiële boekschrijvers onder de studenten van Open Circles.
Voor nu: geniet ervan!

Mariken van de Loo
8 years ago
Reply to  Lizzy de Wilde

@missliz Dag Lizzy, ja het boek is nu te koop bij managementboek en alle andere (digitale) boekhandels. Ik heb mijn boek via een uitgever uitgebracht, als onervaren boekenschrijver. Wat dan direct opvalt is wat zij verstaan onder marketing en hoe anders ik daar dan in sta! Ik heb veel eigen promoties bedacht, omdat ook het budget van de uitgever beperkt is. Het probleem is wel: je weet niet welke promotie aanslaat, dus het is trial and error, en goed evalueren wat het effect van een actie is geweest.
Uiteraard moeten boek en bedrijf elkaar gaan versterken!

Lizzy de wilde
8 years ago

Ha Mariken,

Ben benieuwd welke promoties aanslaan! Dat zijn meteen waardevolle tips voor anderen… Geweldig dat je het gewoon DOET, met vallen en opstaan. Mooi voorbeeld!

Leni Minderhoud
8 years ago

Top Mariken en ik ben vooral ook geïnspireerd hoe je met het schrijven van je boek te werk ging. Heel gericht en wat goed dat je bij managementboek staat.!

Met ondernemende groet
Leni Minderhoud

Mariken van de Loo
8 years ago

@lenim Dag Leni,

Bij het schrijven heb ik allereerst mijn systeem bedacht, conform de training How to Write Your Book in 28 Days. Eigenlijk had ik al een model dat ik in stappen heb opgedeeld. Hierdoor was de structuur van het boek helder. Een verdere verfijning met een blueprint, maakte inzichtelijk hoe je iedere stap/ deel van het boek, kunt onderverdelen in hoofdstukken.
Het schrijven heb ik niet conform training aangepakt. Mijn schrijftempo lag al hoog na 2 jaar bloggen en ik kon niet werken met 3 steekwoorden en 5 minuten schrijven.

Volgende keer denk ik dat ik nog wel meer houvast zou zoeken bij de blueprint.
Maar ook heb ik veel gehad aan de marketing van het boek, waar je tijdens het schrijven al rekening mee kunt houden. ZO heb ik in het boek een code zitten waarmee je een werkboek kunt downloaden. Zo krijg ik ook de gegevens van mijn lezers, ipv dat managentboek die alleen heeft. Nu kan ik producten gaan verkopen op basis van mijn boek.

Het boek staat inmiddels in de top 500 en klimt gestaag, dus ben zeker niet ontevreden met eerste resultaten… maar ook hier geldt; get in line, stay in line…!!!

Jelly Bijlsma
8 years ago

Hoi Mariken,

Geweldig om je reis te lezen! Hoe was het ook alweer 2% inspiratie en 98% transpiratie. Ik heb me aangemeld op je website dus ik ga binnenkort lezen! Ik wens je veel succes met je bedrijf. Maar zo te lezen komt dat wel goed!!

Hartelijke groet,
Jelly Bijlsma

Martine Verweij
8 years ago

Hoi Mariken,

Bedankt voor je inspirerende verhaal. Ik wist al wel dat ik goed bezig ben, maar jouw verhaal bevestigt het weer voor me. Vooral de tips:
– een lange adem hebben
– get in line and STAY in line
– werken AAN je onderneming i.p.v. erin
– je doelgroep betrekken bij de publicatie van je boek

Succes!

Mariken van de Loo
8 years ago

@plantenliefde Dag Martine, fijn dat mijn verhaal je bevestiging geeft dat je op de goed weg bent, al had ik zelf gehoopt dat je sneller resultaten zou krijgen (lekkere quick wins) maar helaas, die heb ik nog niet gevonden!

Floortje Schuttevaer
8 years ago

Hoi Mariken,
Wat ben je goed bezig zeg, zo inspirerend om te lezen (ik blijf nog even volhouden) en ja, ik zie je ook regelmatig voorbijkomen in de Social Media, dat doe je echt goed. Benieuwd waar het je allemaal nog gaat brengen in de toekomst. Succes!