Paul Golembiewski – Entrepreneur van de Week

315 views | 7 reacties |
shares


Door Lizzy de Wilde
Ruimtelijk en grafisch vormgever Paul Golembiewski bevond zich in de comfortabele positie dat het werk ‘naar binnen vloog’. En dat al sinds hij voor zichzelf begon, zo’n twintig jaar geleden. Hij werd gebeld door banken, musea en de vastgoedsector met opdrachten die veel verder gingen dan alleen grafische vormgeving. Het ging steeds meer om een totaal-concept. Tot de crisis toesloeg en het ineens stil werd. Paul gebruikte de vrijgekomen tijd om na te denken over het ondernemerschap.

“Ik was altijd aan het werk, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Het was mijn hobby. Ik heb nooit voor een baas gewerkt. Ik ben een soort ideeënbureau, ik heb snel overzicht, alles valt mij op. Ik wilde me ook nooit specialiseren. Ik focus me op het totaalplaatje, dat moet kloppen. Bedrijven gingen me steeds meer advies vragen, ook over marketing, productontwerp, communicatie en het bouwen van websites. Ik bemoeide me overal mee en gedroeg me alsof ik zelf de directeur was. Blijkbaar word je dan toch als een expert gezien want iedereen kende me en wilde me hebben.”

Zenuwachtig
“In bijna twee jaar tijd was ik 75% van mijn opdrachten kwijt. Banken vielen om, musea gingen dicht, de bouw lag op z’n gat. Ik was totaal niet gewend om zelf actief naar werk te zoeken. Ik ging nadenken: wat heb ik tot nu toe gedaan en wat kan ik daarmee doen. Ik wilde niet langer als zzp-er werken maar een eigen bedrijf opbouwen. Hoe ging ik dat aanpakken? Ik googlede op ‘entrepreneur’ en kwam terecht bij Open Circles Academy. Vanwege de gunstige prijs ben ik naar de Business Bootcamp gegaan, dat was in … 2012. Ik heb het tot 15.00 uur volgehouden, toen ben ik weggegaan. Waar was ik beland? Ik zat ineens tussen mensen die het allemaal niet wisten en aan het begin stonden. Ik herkende dat niet, werd er zenuwachtig van. En al dat ‘huggen’… Ik voelde me uitermate ongemakkelijk.”

Bewust bekwaam
Toch bleef er iets hangen, want Paul schreef zich in voor de Master Entrepreneur, Financial Freedom en Elements of Success. “Vanwege een hernia kon ik niet naar de Master Entrepreneur, en als mijn vriendin niet op me ingepraat had, was ik ook niet naar Elements of Success gegaan. Terwijl daar het kwartje viel. Ik ben gaan luisteren, zonder oordeel en ben tot het einde blijven zitten. Een unicum. Ik ontdekte dat ik heel goed kan visualiseren. Al mijn aantekeningen zijn kleine stripverhalen. Ik kan ideeën omzetten in beelden. Zo heb ik eigenlijk altijd gewerkt: ik zie het plaatje, teken het tot in detail, zet het om in een stappenplan, maak het concreet en voer het uit. Bij Open Circles werd ik ‘bewust bekwaam’ van mijn werkwijze, terwijl ik daarvoor ‘onbewust bekwaam’ was. Ik realiseerde me dat elk advies dat ik geef een template, een systeem is.”

Podium
“Ik voldeed altijd aan de vraag van een ander, voerde het idee van de ander uit. Het was tijd om de rollen om te draaien. Ik ging mijn droom werkelijkheid maken: dat eigen bedrijf, iets groots neerzetten. Daarvoor moest ik wel weten wat ik precies wilde en dat verhaal helder communiceren. En daar zat de moeilijkheid. Ik was veel te bescheiden, durfde niet te laten zien dat ik succesvol was, was nooit trots op wat ik gedaan had. Ik ben de Life Skills University gaan doen om mezelf te ontwikkelen. Dat zaken doen, dat kon ik wel, maar ik wilde het podium op, mezelf overwinnen. Door die trainingen heb ik geleerd om te laten zien wie je bent en te durven vragen wat je nodig hebt. En, heel belangrijk, ik heb ervaren hoe het is om op anderen te kunnen vertrouwen en dat je met een groep veel meer voor elkaar krijgt dan in je eentje. Nu vraag ik anderen om aan mijn dromen mee te werken.”

Paul Golembiewski van Impulz Creative Consultancy

Ben je na het lezen van het verhaal van Paul tot inzichten gekomen, geïnspireerd, gemotiveerd of heb je vragen voor Paul? Laat het weten in het commentaarveld hieronder.

P.S. Word jij straks ook geïnterviewd door Lizzy als de volgende Entrepreneur van de Week?  Klik hier en deel jouw succesverhaal!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ellen Faber
8 years ago

Paul, bedankt voor je mooie verhaal.
De zin ‘Vertrouwen op anderen en met een groep krijg je meer voor elkaar dan in je eentje’ laat ik doorklinken in mijn denken. Ik hoop dat ik ook een groep vind waarmee ik kan samenwerken en dat we elkaar kunnen inspireren.

Fenna Janssen
8 years ago

Gefeliciteerd Paul! Heb je inmiddels weer groei in je omzet?

‘Vertrouwen op anderen en met een groep krijg je meer voor elkaar dan in je eentje’ …dank. Hier ligt voor mij de volgende stap.

Samenwerken om mijn producten beter te vermarkten en om samen meer nieuwe klanten te bereiken.

Mijn Kerstvakantie gebruik ik ondermeer om partners te zoeken voor marketing v mijn boek “Liefde in plaats van chocola” en voor online membership programma Emotie-eten de baas.

Coen Tuerlings
8 years ago

Gefeliciteerd Paul,
… en herkenbaar je verhaal.

Ik ben door de trainingen van Open Circles ook bewuster geworden van mijn kwaliteiten.
Deze kwaliteiten met de juiste training hebben ervoor gezorgd dat mijn droom een uitvoerbaar plan is geworden.

Er zijn veel experts die hier ook een bijdrage aan willen en kunnen leveren.
En met een team krijg je echt veel meer voor elkaar…

Succes,

Hartelijke groet
Coen

Jannie Maasdam
8 years ago

Ha die Paul!

Wat leuk om jou als entrepreneur van de week te zien…Gefeliciteerd!!!
Ja…durven vragen wat je nodig hebt en dat vooral ook eerst duidelijk hebben voor jezelf. Herkenbaar.
Wat mooi hè, dat dat dit afgelopen jaar bij Life Skills zo duidelijk werd. Ik wens je een prachtig team die aan JOUW dromen werken!

Anita van Hooijdonk
Anita van Hooijdonk
8 years ago

Super Paul, wat mooi om dit nu zo in een verhaal van jou te zien. Voor mij ook heel herkenbaar, dat van die bescheidenheid! Te weinig in je eigen capaciteiten geloven.
Ik ga er weer voor! Je buddy Anita

Thomas Monsma
Thomas Monsma
8 years ago

Tja, een heel bekend verhaal. En ik blijf er in hangen. Hoe ben je er uit gestapt. Hoe overtuig je mensen samen met jou een business te doen. Ik moet het blijkbaar allemaal alleen doen? Hoe krijg je mensen over de streep. Ik heb al moeite mensen naar “Open Circles” te krijgen. Laat staan, dat mensen met je mee gaan in je ideeën.

Anouk Plantinga
Anouk Plantinga
8 years ago

Paul, wat mooi om jouw verhaal te lezen! Goed dat je je eerste weerstand bij Open Circles niet de baas hebt laten worden. Ik ben benieuwd of de zaken inmiddels beter gaan en of je nu kunt zeggen dat je een bedrijf hebt en dat jij de controle hebt….