Suzanna van der Laan – Entrepreneur van de Week

128 views | 20 reacties |
shares

Door Lizzy de Wilde
Suzanna heeft scheikunde gestudeerd. Een ‘waanzinnig leuke studie’, maar toen duidelijk werd dat ze niet in een laboratorium wilde werken, herschoolde ze zichzelf tot wetenschapsjournalist. Ze schrijft namelijk graag. Dat leverde haar banen op als journalist en redacteur. Halverwege 2010 begint ze voor zichzelf. Ze heeft nu twee bedrijven en de groei is ingezet!

‘Ik heb zeven jaar bij een uitgeverij gewerkt. Ik wist dat ik schrijven leuk vond, maar daar ontdekte dat ik het nóg leuker vond om teksten van anderen te vervolmaken. Door een reorganisatie verloor ik mijn baan en ben ik voor mezelf begonnen. Ik kreeg de kans om via het UWV een begeleidingstraject te volgen tot ondernemer. Die heb ik met beide handen gegrepen. Ik vind het stimulerend om nieuwe dingen te leren én ik wist zeker dat ik zelf iets op wilde zetten.’

Vertrouwen
‘Op de een of andere manier had ik een rotsvast vertrouwen in mijn toekomst als ondernemer. Ik wist gewoon dat dit mijn pad was en heb nooit de angst gehad dat het niet zou lukken. In mijn eerste bedrijf De Boekenmakelaar fungeerde ik als een soort spil tussen uitgevers en schrijvers en maakte dankbaar gebruik van mijn opgebouwde netwerk. Het ging goed. Maar door de geboorte van mijn zoon kon ik mij er niet vol op storten. Pas toen hij naar de crèche ging, kreeg ik weer tijd, energie en ruimte om te ondernemen.’

Grote plaatje
‘Ooit had iemand mij aangeraden om naar de Business Bootcamp te gaan. ‘Als je voor jezelf wilt beginnen moet je daarheen, het is fantastisch’, had ze gezegd. Ik was er toen niet aan toe, maar het zaadje was gepland. Ik ontving de nieuwsbrief, las de blogs, bekeek af en toe een video en in mei 2012 zat ik in de zaal. Ik had net bedacht dat ik een uitgeverij wilde starten en tijdens dat weekend werd mijn enthousiasme verder aangewakkerd. Maar ik wist dat ik nóg een keer moest gaan, als de uitgeverij eenmaal draaide, om er veel meer uit te kunnen halen.’

Bewust
‘De Bootcamp vijf maanden later, in oktober, maakte inderdaad de meeste indruk! Ik zag opeens zoveel verbanden en mogelijkheden en ging voor het eerst naar het grote plaatje kijken. Mijn hoofd zat zo vol dat ik ’s nachts meteen mijn aantekeningen ben gaan uitwerken. Ik heb als het ware mijn bedrijf opnieuw uitgevonden. Ik wilde veel méér bieden dan alleen het uitgeven van een boek. Ik had niet alleen veel nieuwe dingen geleerd, maar ik was me vooral bewust geworden van alle kennis, capaciteiten en expertise die ik al bezat. Die moest ik inzetten en delen. En ik werd bevestigd in mijn geloof in samenwerking.’

Implementeren
‘Vervolgens heb ik een paar dingen geïmplementeerd, zoals het omgooien van mijn website – die net klaar was -, het organiseren van een auteursdag, het aanbieden van verschillende pakketten en het stapsgewijs verhogen van mijn tarieven. Daarvoor moest ik echt mijn mindset veranderen. De knop moest om, en dat was behoorlijk wrikken. Ik vind het nog steeds lastig, maar ik merk wel dat hoe meer mijn bedrijf groeit, des te makkelijker mijn prijzen meegroeien!´

Partnerschap
´Ik heb nu twee bedrijven, mijn uitgeverij en Boekenbusiness. De laatste met twee andere ondernemers, die ik via Open Circles heb ontmoet. We vullen elkaar ontzettend goed aan en ervaren de kracht van partnerschap. Samen hebben we honderd keer meer slagkracht dan alleen. Naast de Breakthrough to Success heb ik de Business Campus gedaan, dat waren tien eendaagse seminars. Bij BoekenBusiness passen we alles toe: we bloggen wekelijks, hebben een goed gelezen nieuwsbrief, geven gratis webinars. Bovendien hebben we voor een duidelijke doelgroep gekozen: ondernemers die een eigen boek willen schrijven. Die doelgroep weet ons steeds beter te vinden.´

Groei
´Het is niet echt slim om binnen een half jaar twee bedrijven te starten. Dat weet ik heel goed. Maar ik wil ze allebei, omdat ze bij mij horen. De consequentie is dat ik nu versneld veel zaken moet uitbesteden en een vakkundig team moet opbouwen om alles goed aan te kunnen. Mijn tijd is zo schaars geworden dat ik consequent moet structureren en plannen om zo efficiënt mogelijk te werken. Ik word eigenlijk gedwongen om snel te gaan. Ik maak flinke stappen en mijn bedrijven zijn nu klaar om te groeien. Mede dankzij Open Circles ben ik groot gaan denken. En mijn definitie van groot wordt steeds groter!´

Suzanna van der Laan van Booklight

Ben je na het lezen van het verhaal van Suzanna tot inzichten gekomen, ben je geïnspireerd of heb je vragen? Laat het Suzanna weten in het commentaarveld hieronder. Zodra je comment is geplaatst, ontvang jij van Suzanna GRATIS het e-book “Boost je business met een boek”

P.S. Word JIJ straks geïnterviewd door Lizzy als de volgende Entrepreneur van de WeekKlik hier en deel jouw succesverhaal

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paula Maassen
7 years ago

Een inspirerend verhaal, Suzanna. Het komt precies op het goede moment voor mij.
Ik schrijf blogs over diverse thema’s waarmee je te maken krijgt als je zaken wilt doen over de Nederlands-Duitse grens (tweerichtingsverkeer). Ik sta nu op het punt om – mogelijk samen met een netwerkpartner – opgedane kennis en ervaring te bundelen in een boek.

Richwald Feenstra
Richwald Feenstra
7 years ago

Mooi verhaal Suzanna. Ik weet dat je met bloed, zweet en tranen de bedrijven aan het neerzetten bent.
Je gaat echt voor goede kwaliteit!

Zet hem op!

Leonie Greve
7 years ago

Wat een goed verhaal als voorbeeld dat je ook 2 bedrijven kunt opstarten!
Ben wel benieuwd hoe je dat alledaags doet: bij iedere activiteit van pet wisselen of op vaste dagen in de week de ene dan wel de andere pet opzetten en daarin ongetwijfeld af en toe flexibel zijn?
Ik ga je nader volgen, Suzanna, want goed voorbeeld doet goed volgen en ben nu zeer nieuwsgierig naar je blogs!

Carine de Winter
7 years ago

Diepe buiging voor Suzanna!

Na de Business Bootcamp van juli heb ik het schrijven weer opgepakt. Ik schrijf nu 3 dagen per week en krijg er veel energie van. Ik heb na de Breakthrough to Success alleen nog maar zin en energie om mijn doelen te bereiken waarvan een doel hoog staat: het uitgeven van mijn boek.

Suzanna, ik heb je toegevoegd aan mijn adressenbestand en ingeschreven voor je nieuwsbrief. Ik blij je volgen en ik hoop op meer.

Judith Henstra
7 years ago

Hallo Suzanna.

Wauw, je bent erg goed bezig! Dat je groot denkt, wist ik al, want ik zag je kraampje op Manuscripta tussen alle grote uitgevers. Indrukwekkend! En je hebt een mooie, professionele aanbiedingsbrochure (ik heb er een meegenomen).

Veel succes met het groter groeien!

Suzanna van der Laan
7 years ago
Reply to  Judith Henstra

He Judith, dank je wel!

Wat leuk dat je er ook was, vorig weekend op de Manuscripta. Jammer dat ik je niet meer gesproken heb. Misschien binnenkort bij de volgende Open Circles-trainingen?

Ton Meurs (Meurs A.M.)

Voor mij is Suzanna van der Laan, op zijn minst, de ondernemer van het 2e decennium van de 21e eeuw. Zo! Vanaf het moment dat ze in 2011 als redacteur de vinger legde op inconsequenties in mijn roman Mijn liefde is scharlakenrood, en zeker toen ze ook nog eens de uitgave voortzette van de publicaties toen de uitgeverij van mijn boek ermee stopte. Zo kwam ik terecht bij haar Booklight.

Suzannna, van harte gefeliciteerd!

Mijn waardering voor Suzanna als ondernemer krijgt wellicht een extra accent omdat ‘ondernemer’ zijn op zichzelf me niks zegt. Iedereen noemt zich opeens ondernemer, alsof het een adellijke titel is. Zoals in de 2e helft van de 60-er jaren iedereen links was. Ik heb als iemand zich ondernemer noemt de neiging te reageren met: En wat onderneem jij dan wel? Ik geef geen cent voor wat heel wat ondernemers ondernemen.

Er wordt heel veel rotzooi en ook heel veel (vuile) lucht geproduceerd. Ook van een product, boeken, waar ik over het algemeen van hou. Er wordt heel wat uitgebuit.

Suzanna is een goede ondernemer, in de breedste zin van het woord. Die zijn er ook.

Rob Vreede
Rob Vreede
7 years ago

Erg inspirerend Suzanna wat je hier deelt, je ervaring en enthousiasme werken erg aanstekelijk waardoor ik zelf weer een aantal zaken opnieuw ga bekijken!

Jacqueline Blankenstein

Tof om te horen dat 2 verschillende bedrijven mogelijk is. Dit wil ik namelijk ook. En ook wat een kracht het geeft om samen te werken. Dit was nog niet mijn plan maar ga ik nu zeker mee aan de slag! Ik ben benieuwd naar je e-book!

Rene Gerritsen
7 years ago

Beste Suzanna,

Geweldig om te lezen dat je via het UWV begeleidingstraject tot ondernemer en de Open Circles trainingen zo succesvol bent. Mijn partner volgt hetzelfde traject! Wij hebben afgelopen weekend de ‘Breakthrough to Success’ driedaagse gedaan, erg bijzonder, heel enerverend en inspirerend. Ook mijn bedrijf vaart wel onder de stimulerende Open Circles trainingen, maar alles begint bij jezelf, de juiste mindset, dat is me wel duidelijk!

Groet en nog meer succes gewenst,
René

Martine Verweij
7 years ago

Hoi Suzanna,

Wat goed dat je Entrepreneur van de Week bent! Gefeliciteerd.
Uit je verhaal heb ik geleerd dat vertrouwen in je eigen bedrijf en kunnen belangrijk is.

Warme groet,
Martine

Esther Molenaar
7 years ago

Gaaf Suzanna!

Je ben geweldig bezig. Menig ondernemer kan hier veel van leren. Ik ook.

Gefeliciteerd!

Nynke Laanstra
Nynke Laanstra
7 years ago

ZO TROTS OP MIJN UITGEVER!!! Suzanna van der Laan – Entrepreneur van de Week!!! Mooi interview Suzanna!!

Saskia Steur
7 years ago

Wat heerlijk om jouw verhaal zo te lezen, Suzanna! Stoer ook dat je toch ook maar twee bedrijven tegelijk neer zet. Ik wens je heel veel succes, en kijk al uit naar onze toekomstige ontmoetingen!

Suzanna van der Laan
7 years ago

Wow, wat een mooie reacties allemaal! Dank iedereen! Ik loop op wolken vandaag 🙂

@Yvette – Ik heb een uitgeverij (Booklight) en een trainingsbedrijf (boekenbusiness.com) samen met twee partners. Was misschien niet helemaal duidelijk in het verhaal… Kijk anders gewoon even op de websites, dan zie je wat ik/we doen…

Floor Schuttevaer
7 years ago

Wow Suzanna, wat een inspirerend verhaal en wat een lef. Twee bedrijven starten in zo’n dynamische tak van sport als de boekenwereld, dat is pas groot denken. Geweldig!

Guido Vrencken
7 years ago

Hi Suzanna,

Erg inspirerend.

Ik heb net afgelopen weekend de Breakthrough to Success training gevolgd. Mede daarom ben ik ben ik benieuwd welke doelen je hebt gesteld.

Carlijn Dolmans-Hermans
Carlijn Dolmans-Hermans
7 years ago

Hoi Suzanne,

Wat een geweldig verhaal. het straalt energie, snelheid en inspiratie uit!
Ik ben sinds januari van dit jaar besmet met het Open Circles virus en herken de energie en bevlogenheid die jij hebt.

Ik lees dat jij de uitgeverij hebt voor ondernemers die een eigen boek willen gaan schrijven! Dan pas ik het volgende jaar in jouw niche. Ik sla je gegevens op zodat ik het volgende jaar na de training Write Your Book in 28 Days jou hierover kan benaderen!

Dank je wel en ik ben benieuwd naar je e-book!

Yvette Schul
7 years ago

Een goed verhaal Suzanna, wat een inspiratie! Ik ben benieuwd wat je met dat tweede bedrijf precies doet. Ik ben benieuwd naar je e-boek!

Carlo de Bruin
7 years ago

Wat een mooi verhaal van iemand die haar doelen stelt en ze achterna jaagt totdat ze succesvol is.