Deel 2: Overwin je angst voor spreken in het openbaar

Welkom bij deel 2 van de video serie “Overwin je angst voor spreken in het openbaar“!

Herken je ook dat je gedachten je soms zo afleiden van dat wat je aan het doen bent?

Of dat je zo je best doet om niet nerveus over te komen?

In deze video geef ik je tips om van je niet ondersteunde gedachten af te komen, je niet meer nerveus te voelen tijdens een workshop of presentatie. Maar ook hoe je je publiek in ‘the spot light’ zet.

Laat na het bekijken van deze video je comment achter over wat jij graag wilt leren of veranderen om ervoor te zorgen dat je presentatie of workshop een gegarandeerd succes wordt.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josephine Wierdsma
9 years ago

Twee geweldige tips ontdekt, dank je Nisandeh:
1. Bedank de kritische stemmetjes vriendelijk voor hun bijdrage. Toepasbaar in mijn hele dagelijkse leven.
2. Zet je publiek in het middelpunt. Ik merk dat wanneer dat goed lukt, het heerlijk is om een presentatie te geven. Er is dan werkelijk contact tussen de ander en jou en anderen onderling en pas dan zijn de meeste mensen in staat om iets te leren. En dat is tenslotte mijn doel als ik voor een groep sta.

Waar ik op dit moment het meeste moeite mee heb, is de beperkte tijd en energie van toehoorders. Ik heb moeite om los te laten dat ik niet alles in 1 keer kan bespreken, wil te veel tegelijk. Voor ik bij het stuk kom wat echt leuk wordt en wat mensen willen horen, heb ik – in mijn beleving – een aantal wat saaiere stukken te bespreken, die tijd vergen maar niet overgeslagen kunnen worden. Daar stoei ik mee.

Marco te Kloeze
9 years ago

Dat waren 2 leuke, leerzame video’s mbt presentaties geven. Thanks Nisandeh. Kan ik zeker wat mee.

Maria Simons
10 years ago

duidelijke tip ‘thanks for sharing” .
een soort van jezelf horen…zoals anderen gehoord willen worden.
Nooit bij stil gestaan en zeer waardevol.
dank je wel.
Maria Simons

Madeleine Bletterman
10 years ago

Thank’s for another great video. I can definetely relate to it. Although I don’t find it difficult to speak in front of groups of people now, this wasn’t always the case. What really helped me is to realise that the people who take the trouble to come to listen to me do not have a written transcript of what I am going to say. Therefore, it is impossible to ‘fail’. Also, they want to learn about the topic and I am the expert, so really, what can go wrong???? 🙂

Good luck to all!

Debbie de Jong
10 years ago

Wat ik nog meer zou willen leren is om die stemmetjes, die me vertellen wat ik niet goed doe, eerder te horen. Meestal hoor ik die stemmen pas wanneer ik al erg onrustig ben en de zenuwen me al behoorlijk in de weg zitten. Dan pas ontdek ik dat die stemmetjes elkaar lopen te overschreeuwen. Gek eigenlijk dat ik dat pas nu ontdek! Ik had er ook nog niet over nagedacht dat ik die stemmetjes beter kan erkennen dan wegduwen! Hier heb ik veel aan en dat ga ik uitproberen. Bedankt voor deze zinvolle info Nisandeh.

Jos Zwart
10 years ago

Hoewel ik spreken in het openbaar nooit echt eng heb gevonden, hoor ik toch een hoop waardevolle tips om het nog makkelijker te maken. Vooral het “in the spotlights” zetten van je publiek is mooi. Het benadrukt maar weer dat het uiteindelijk helemaal niet om jou gaat, maar om de mensen die naar je toe komen. Je bent alleen een boodschapper, het resultaat hangt 1-op-1 af van wat de ander ermee doet.
Thanks Nisandeh
Een hartegroet,
Jos

Bianca van Rooij
7 years ago

Om mijn expert status te verhogen ben ik me ervan bewust dat ik dat zelf moet uitdragen. Onlangs ben ik (out of the blue) gevraagd om te doceren. Mijn 1e vraag aan mezelf was ‘waar moet ik het in godsnaam over hebben’ en mijn 2e vraag/opmerking ‘dat kan ik toch nooit’.
Nu ik deze (en de vorige) video heb gezien, krijg ik er steeds meer zin in. Nu heb ik besloten het maar gewoon te doen en te kijken hoe het gaat lopen.
Ik weet dat ik een rooie kop ga krijgen (is altijd bij meer dan 2 onbekende personen), maar ik zou daar graag relaxter mee om willen gaan. Nu vertel ik mezelf ‘het is niet erg, laat lekker rood worden’, maar onbewust ben ik er toch mee bezig merk ik.

Anna Sofia van Hooijdonk

To be a good teacher and give a good presentation it’s all about passion, spontaneity, knowledge and experience. Dare to make a lot of “mistakes” and learn every time more and more and more and more. And suddenly it will be an habit to speak in public.

Jeannette Bal
10 years ago

Nisandeh thank you for sharing that I can tell this to my mind 😉

Leo van Veenendaal
9 years ago

Ben de laatste tijd veel in het openbaar aan het spreken. Natuurlijk ken ik nog steeds angst, maar het werkt. Zeggen: Thanx you for sharing.

Het enige wat ik denk is: ik moet het publiek dienen.
Het wordt vanavond toch gewoon 23.00 uur, wat er ook gebeurt.

Diana van Rijn
10 years ago

Hallo mensen,
Geweldig om de tweede video te zien omtrent het spreken in het openbaar, zonder angst.
Wat ik wil leren is om nog meer de dingen bij het publiek te laten en niet mezelf aangesproken te voelen. Ik ben er voor hen, het gaat niet om mij. Ik ga meer oefenen met mijn actieve brein om er dank je wel voor te zeggen als hij druk is.
Dank je wel Nisandeh!
Warme groet van Diana

Elvira Noot
7 years ago

Thanks! Weer een goede om over na te denken. Gelukkig zit ik sinds wat meer dan een half jaar nu samen in het bedrijf met 2 partners, en die vertellen me geregeld ook; je ziet er helemaal niet zo zenuwachtig uit als je denkt!

Erg fijn… en zeker nu het groeiende aantal klanten dat ook begint te bewijzen.

Saskia van Velzen
10 years ago

De mensen in het publiek zijn de sterren! Dit past bij de eerste video dat het gaat om service, het gaat om hen en niet om jou.
Ik wil mijn focus nog meer verleggen van mij (en mijn stemmetjes) naar mijn publiek.

Vandaag twee lachworkshops te gaan, lekker oefenen!

Suzan Jong
10 years ago

Ja, de stemmetjes herkennen en erkennen dat ze er zijn. Dat is het erkennen van stukken van jezelf die het ego juist wil maskeren. Het ego is er echter om je te beschermen en klein te houden. Door de stemmetjes van het ego te erkennen, mogen ze er zijn. Dat is alles wat ze willen. Als je ze erkent, zullen ze ophouden om je te belemmeren met hetgeen je bezig bent.

Een eye-opener voor mij was, dat het publiek wil dat je succesvol bent. In plaats van een angst geeft dit direct het gevoel van ondersteuning. Dat is fijn!

Dank je wel Nisandeh!

Karin Overbeek
10 years ago

Ik wil graag MBO leerlingen met de opleiding Disign leren om als ZZP’er werk te krijgen. En leerlingen leren meer zelfvertrouwen te geven in hun talenten. Want iedere leerling is goed in iets!

Ik zal zeker de Business Bootcamp aan docenten en leerlingen aanraden.

Gr, Karin Overbeek