Deel 1: Overwin je angst voor spreken in het openbaar

Welkom bij deel 1 van de video serie “Overwin je angst voor spreken in het openbaar“!

In deze video onthul ik enkele geheimen die ik toepas in mijn eigen trainingen.

Ik laat je exact zien hoe je zelfverzekerd en ontspannen op een podium of voor een grote groep staat.

Wanneer je de video hebt bekeken, nodig ik je uit om te delen wat jij wilt bereiken met het geven van presentaties, groepssessies of het trainen van grotere groepen.

Gebruik hiervoor het commentaarveld hieronder. En kom nog eens terug om bij te dragen aan de conversatie!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

29 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elvira Noot
7 years ago

Dat is een goede om te onthouden: ‘there to serve’.
Thanks, dat vergeten we weleens!

Ik wil graag leren hoe ik ervoor kan zorgen dat ik van tevoren niet zo zenuwachtig word voordat ik een workshop geef; ik kan niks meer eten een uur van tevoren. Terwijl tijdens de workshop zelf als ik eenmaal aan de gang ben is er niks meer aan de hand.
Demo’s zijn nog veel erger, daar kan ik uren vantevoren zenuwachtig van worden en tijdens de demo heb ik zelf het gevoel dat ik struikel over mijn woorden en ‘incoherent’ ben; ondanks alle complimenten over de weinige demo’s die ik heb gedaan.

Michiel Klaarwater
Michiel Klaarwater
10 years ago

Bedankt voor deze duidelijke tips. Ik kan ze zelf goed gebruiken. Ik merk bij mezelf dat als ik over iets kan praten dat me passioneert het ook makelijker gaat. Maar grote groepen toespreken is best moeilijk en het is mooi om jezelf naturel te kunnen presenteren. Deze tips zijn waardevol en ik kijk uit naar de volgende video.

Annelies Vroomans
9 years ago

In het verleden zong ik regelmatig voor publiek.
Om je zangstem goed te gebruiken zijn een aantal zaken essentieel. Rust nadat je het podium op bent gekomen, staan met je voeten iets uit elkaar en benen van het slot.
En laag ademhalen, niet naar je borst en hals, wel naar je buik.
Door al die zaken te doen zing je gewoon beter en mooier.

Ik kom uit het onderwijs. Als er ergens een plek is waar je voortdurend ‘presenteert’ is het wel als je voor een groep kinderen staat, aan wie je iets wilt leren.
Je weet dat je de materie beheerst, je weet dat je ‘publiek’ aan je lippen hangt als je het op een eigen aansprekende manier brengt. En gaat er iets mis, dan heeft de hele klas gezonde lol.

Zo fijn nu te horen dat rust, houding en ademhaling ook veel kunnen bijdragen aan je bewuste innerlijke rust bij een presentatie.
Wat goed te horen dat mijn boodschap bij een presentatie op mijn manier gebracht mag worden, compleet met vergissingen en uitglijders.

Wat gaaf me te realiseren dat ik zoveel al in huis heb. Dat haalt de druk van de ketel!

Suzan Jong
10 years ago

Wat ik wil bereiken met spreken voor grotere groepen mensen is om te vertellen over vitaliteit en gezondheid en de rol van voeding daarin. Het doel is om mensen bewust te maken van hun eigen gewoonten, en om die te helpen doorbreken, op weg naar een betere vitaliteit en gezondheid.

Een eye-opener uit deze video vind ik het stuk over ademhaling. Ik merkte dat ik inderdaad zelf m’n adem inhield op het moment dat Nisandeh voordeed hoe je het beter niet kunt doen. Voor mezelf een belangrijk aandachtspunt. Als je zelf ontspannen bent, is je publiek dat ook. Dank je wel, Nisandeh!

Marian Osse
10 years ago

Lekker duidelijk en heel herkenbaar om toe te passen. Ik ben er zelf nog al gek op om op toneel te staan en om mijn verhaal te vertellen. Maar toch fijn om nog wat theorie als ondergrond er bij te hebben.

bedankt, en tot de volgende video
Marian

Lieke Hoogland
10 years ago

Geweldige tips en erg herkenbaar. Door de angst probeer ik altijd onder het presenteren uit te komen.Mijn keel gaat dicht zitten en er komt gewoon geen geluid meer uit :(. Maar…. ik heb mezelf onder druk gezet en ga binnenkort een powerpointpresentatie geven tijdens mn eerste workshop “Verkoopstyling”. Ik vind het eng maar weet ook dat de enige manier om dat te overwinnen is het gewoon te doen! Ik ga zeker alle tips en trucs gebruiken 🙂

Francien van der Lee
10 years ago

Zo simpel en zo de spijker op zijn kop: ” It is not about you, it is about them!” Wat een handige praktische tip, die gelijk alle stress laat verdwijnen..

Debbie de Jong
10 years ago

Ik heb net mijn eerste training achter de rug en ben er tevreden over. Het lastigste moment vond ik de start, de eerste 10 minuten. Heel herkenbaar voor mij die angst, het gevoel van zenuwen en de ademhaling die hoog zit. Na ongeveer 10 minuten was dat weg en heb ik plezier gehad, de hele dag. Dit had ik een jaar geleden niet gedacht dat ik dit punt ooit zou kunnen bereiken. Nu ik het heb ervaren weet ik dat ik hierin verder kan ontwikkelen en groeien.

De dingen die ik uit de video van Nisandeh heb geleerd zijn waardevol voor me. Eerst de tijd nemen om te staan en in balans te komen, gewoon adem te halen en de rust weer in je lijf laten komen. Het staan, op twee benen naast elkaar en de knieën van het slot. Ik merkte dat ik vaak met mijn benen gekruist stond, dit werkt ook niet mee als je nerveus bent.

Zenuwen zullen er altijd zijn maar door deze dingen toe te passen heb je de controle weer en kun je verder.

Ik wil nog een boel leren en daarbij helpt dat het niet perfect hoeft te zijn. Leren en ontwikkelen is leuk en daar geniet ik van.
Nisandeh bedankt!

Nico Pleijsier
10 years ago

This is giving me air.
It helps me to find the guts to do what I know I can be good at.
Thank you.

Monique Slikkerveer
10 years ago

Donderdag 15 maart ga ik een mindset training geven voor mensen die bezig zijn met FM; netwerkbusiness/mlm. Ik ga zeker deze tips gebruiken. Ervaren of het anders gaat dan vorige keren.

Dank je wel!

Monique

Renee Merkestijn
Renee Merkestijn
10 years ago

Fijn om nog even op een rij te krijgen hoe je voor een publiek kan staan, ga dit weekeind met een groep oefenen, spannend. Laat het weten.

Marco te Kloeze
10 years ago

Mooie, goede tips om van plankenkoorts af te komen. Food for thought

Anna Sofia van Hooijdonk

Wanneer ik een presentatie geef gaat het voornamelijk om het geven van expertise ten dienste van het publiek.
Inmiddels doe ik dit al jaren en gaat dit op een vrij natuurlijke wijze.
Hetgeen Nisandeh vertelt is wel herkenbaar, al doende heb ik al die stadia doorlopen, kunnen relativeren en loslaten.

Sigrid van der Laan
10 years ago

Heel herkenbaar, dit filmpje, in de zin van de verbeterpunten die ik in mijn presentaties kan aanbrengen. Stevig staan, knieën los, lage ademhaling. Volgens mij is het volgende: contact maken met het publiek en rustig praten.

Walter Jongenelis QC.
10 years ago

Een interessante video en eigenlijk maakt dit hongerig naar de rest.

Zoals Nisandeh aangeeft gaat het vooral om zelf relaxed worden en focussen en goed voorbereid zijn op wat je wilt gaan doen.

Het is heel belangrijk om voor jezelf je zonder publiek op hoofdlijnen voor te bereiden op de kernboodschap die je wilt overbrengen en in mijn vakgebied van Controller is Powerpoint een perfecte tool hierbij.

Een goede powerpointpresentatie maakt het makkelijker voor je om niets te vergeten en je kunt tevoren in alle rust je concentreren op de boodschap die je wilt overbrengen.

Niet iedereen heeft een goed schrijfhandschrift. Schrijven op een Flipover moet je ook een beetje oefenen. Je kunt ook een Flipover gebruiken die je al deels hebt gevuld met informatie, waarop je dan tijdens de presentatie nog wat extra aantekeningen maakt bijvoorbeeld van reacties uit je publiek in brainstormsessies of open vragen.

Door bezig te zijn met schrijven, lezen en praten vergeet je je angst want daar heb je geen tijd meer voor. Zorg wel dat je duidelijk blijft praten en vooral bij presentaties in een andere taal.

Probeer jargon te vermijden of maak eerst duidelijk wat het jargon betekent. Je toehoorders hoeven niet hetzelfde kennisniveau te hebben als jij als professional.

Ga niet langdurig met je rug naar je publiek staan en je eigen presentatie voorlezen maar zorg dat je je richt op je publiek en kijk regelmatig de mensen aan die geïnteresseerd zijn in je verhaal.

Verleg wel je aandacht naar meerdere personen en niet alleen op 1 persoon. Lang naar iemand staren kan op den duur als hinderlijk worden ondervonden. Lang staren hoort bij intimiteit. In presentaties kort de aandacht af en toe een glimlach en vragen om een reactie werkt goed voor de interactie.

Presentatie is vaak ook scherp timemanagement. Vaak wil je teveel zeggen in te korte tijd. Training leert je hier beter mee om te gaan.

Stem je presentatie af op de doelgroep die je wilt bereiken. Bijvoorbeeld managers willen kort en zakelijk, puntsgewijs, niet teveel details. Analisten hebben oog voor de grote lijn en details en zijn vooral geïnteressserd in risico’s en kansen en kennis die zij zelf kunnen toepassen in de advisering van hun klanten.

Kunstenaars houden van een gezellige babbel, zijn gericht op creativiteit, praten graag actief mee en zijn minder stille toehoorders.

Jongeren kunnen zich vaak minder goed langdurig concentreren dan wat ouderen. Alles moet vooral snel zijn, to the point en mogelijk ook gelardeerd met hun eigen taal.

Het zijn slechts wat voorbeelden maar bedenk dat iedere doelgroep voor de meest effectieve benadering zichzelf moet kunnen herkennen.

Presentaties voor grote groepen moeten daarom een combinatie in zich hebben om een breed draagvlak te krijgen.

Kort en zakelijke hoofdlijnstructuur met niet te lange kortijdelijke verdieping op een paar aspecten, met een glimlach rustig en duidelijk gepresenteerd en met een uitnodiging tot interactie en meedenken en meedoen.

Aan het eind van de presentatie vat je zeer snel nog even in een korte samenvatting weer wat de essentie is geweest van de presentatie en laat je de zaal 10 minuten vragen stellen. Daarna nodig je mensen uit die meer willen weten om na afloop na te praten en naar je website waar zij meer info kunnen vinden en met je in contact kunnen treden. Dan bedank je iedereen en kan je eventueel nog persoonlijk netwerken met mensen die meer willen weten.

Uit ervaring kan ik zeggen dat ik vooraf altijd nog steeds nerveus ben doch met deze aanpak tijdens de presentatie mijn nervositeit volkomen kwijt raak en mij vol overgave kan wijden aan de presentatie en aan mijn toehoorders.

Veel succes

Walter

PS momenteel heb ik nog ruimte om mensen te helpen om hun zakelijke dromen te realiseren. Woon je in de Randstad of nog beter in de omgeving van Zoetermeer schroom dan niet om te kijken wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen.

Een goede controller kost minder dan hij opbrengt. Jij kan de volgende gelukkige zijn.

Karin van Toor
10 years ago

Hoi Walter,

Wat een geweldig uitgebreide comment.
‘k Heb je zojuist uitgenodigd via LinkedIn om eens samen te sparren. Welliswaar woon ik niet rond Zoetermeer maar vanuit Stellendam (Goeree-Overflakkee) is dat aan te rijden.

Met een hartelijke, muzikale groet,
Karin

Walter Jongenelis QC.
10 years ago
Reply to  Karin van Toor

Hallo Karin,

Het is normaliter niet mijn rayon, maar dat hoeft geen probleem voor mij te zijn. Daar komen we samen wel uit. Mogelijk zal de begeleiding dan ook wat meer via de email gaan, als het komt op snelle terugkoppeling. Kan je summier aangeven wat voor soort ondersteuning je zou willen ontvangen. Totaal (strategie, marketing, organisatie,produktontwikkeling,coaching, financieel, fiscaal of een deelaspect) . Mijn email is info@applicontrol.nl
Ik hoor het wel.

Mvg.

Walter

Alle andere mensen die blij zijn met mijn tips wens ik veel succes. Je zult merken dat je presentaties steeds beter worden als je het meer doet.

Een andere leuke oefentip kan zijn om voor je een echt zakelijke presentatie moet gaan houden, een keer echt te oefenen met familie en of vrienden of vriendinnen. Je kunt dan nooit echt in de fout gaan en leren van hun feedback. Probeer het wel serieus te doen al mag er natuurlijk ook gelachen worden.

Wat je ook zou kunnen proberen, maar dan is bij de toehoorders ook wat kennis nodig om meerdere mensen dezelfde soort presentatie te laten doen en goed kijken naar elkaar en wat je van elkaar kunt leren. Mogelijk wat klasgenoten of vriendinnen of vrienden. Het kan leuk zijn om zo met elkaar te leren je angsten te overwinnen. dat je zenuwachtig bent in het begin is heel normaal.

Het helpt om voor je het podium opgaat even een moment voor je zelf te nemen. Ga staan op een rustige ontspannen wijze als Nisandeh aangeeft in de video. Laat je armen volledig los hangen langs je lichaam en je schouders laag. Doe dan een paar keer diep inademen, hou je adem 30 seconden vast en blaas krachtig alles uit.

Na een paar keer kan je mogelijk gaan geeuwen. Dat is een tekening dat je het goed doet want geeuwen duidt op ontspanning. Na deze korte ontspanning span je even je spieren en ga je ervoor, denk aan tsjakka van emiel Ratelband. Geef jezelf de kik en drink wat water.

Zorg dat je tijdens je presentatie een glas water bij de hand hebt. Het beste is gewoon kraanwater of spa blauw of iets dergelijks.

Water drinken tussen de presentatie is professioneel en zorgt er ook voor dat je langer duidelijk kan spreken. En dat is toch dat je wilt. Dat je boodschap duidelijk overkomt en dat je stem het niet begeeft.

VEEL SUCCES

Walter

Willy Triest
10 years ago

Schitterende video, Nisandeh!

Jaren geleden begon onze jongste dochter viool te studeren aan de plaatselijke academie. Na weken was haar toon nog altijd niet wat hij moest zijn, en de vioollerares had al alles geprobeerd … zonder succes.

Op een bepaald moment viel het kwartje: mijn dochter blokkeerde haar knieën!!! Even aandacht en die knieën los, lichtjes gebogen en het wonder geschiedde: Sieglinde haalde ineens een mooie toon uit haar viool.

Wat heeft het op slot zetten van je knieën nu in hemelsnaam te maken met viool spelen?

Wel, Nisandeh legt het hier haarfijn uit: met geblokkeerde knieën hou je ongelooflijk veel spanning en stress vast in je ganse lichaam.

Dave de Lange
10 years ago

Bedankt voor de video, Nisandeh.

Ik geef regelmatig les aan groepen tot zo’n 40 personen en ik ben op het punt gekomen dat ik er echt van geniet.

Het is zelfs zo dat ik liever voor grotere groepen sta; hoe groter, hoe leuker ik het vind.

Mijn bedoeling is om steeds meer mensen te bereiken en ze anders te gaan laten denken zodat ze hun eigen leven kunnen verbeteren…

En ik herken het omgaan met angst zoals je dat in de video noemt. Ademhaling en de tijd nemen om de groep te “voelen” is naar mijn idee het belangrijkste.

Leon Romeyn
10 years ago

Met presentaties kwam ik in het verleden altijd wel goed weg. Inhoud goed voorbereiden, weten wie je publiek is, tijd nemen voor de presentatie zelf, respons vragen etc.
Maar gisteravond had ik toch weer een geheel nieuwe ervaring. Ik deed een try-out van mijn nieuwe workshop er daarin komt het nogal nauwkeurig aan op het aanleren aan mijn publiek van een stuk (moeilijke) tekst en bijbehorende bewegingen. Al snel had ik in de gaten dat het thuis voor de spiegel allemaal best lekker ging, maar dat deze combinatie van factoren voor een publiek toch even andere koek is. Vooral de combinatie van tekst, bewegingen en spiegelbeeld (want ik sta voor mijn publiek) maakte het geheel knap lastig. Daar moet ik dus een stuk steviger op oefenen, wil het er allemaal een beetje vlot en dynamisch uitkomen. Nu was ik nog te veel en te vaak op zoek naar ‘waar was ik ook alweer’? Maar ja, het was een try-out en dan mag er nog wel het een en ander mis gaan. Goeie oefening, dat wel en ook lekker om weer eens helemaal uit je comfortzone te komen.

Saskia van Velzen
10 years ago

Door de vraag: wat wil jij bereiken met je presentaties realiseer ik me dat het goed is om van te voren het waarom van de presentatie helder te hebben. Zowel voor jezelf als voor het publiek.

Ik help mensen bij het terugvinden van hun lach door het geven lachworkshops en dat vind ik heerlijk. Doordat ik de kennis en de vaardigheden van het vak zelf steeds meer in de vingers heb kan ik ook meer en meer ontspannen voor de groep staan en de groepsenergie volgen. Soms is meer up-tempo nodig, even wakker schudden en soms ontspanning en even ademhalen. Alles op z’n tijd.

Gaan staan en ademhalen zijn supertips. Werkt altijd.

Geesha Alaran-Williams
10 years ago

Wonderful tips! I am in the process of developing my own e-course with a focus on public speaking and more specifically, in the English language.
My target group is students as well as working adults.
I totally agree that: ït’s not about you, it’s about them”~Service!
See you in May for the Business Bootcamp!

Jacqueline Moleman
10 years ago

When I do presentations I realize that – like in doing business – my audience wants me to add value to their business. They actually want me to do well on stage, isn’t that great?!

It makes me calm enough to breathe and it gives me the self-confidence to actually start delivering that value by means of sharing my expertise.

My main goal is to enjoy myself while presenting, because that’s the energy I am sharing with my audience, as important as the content of my presentation.

Jeannette Bal
10 years ago

Ook ik wilde perfecte presentaties geven. Ik had geleerd hoe ik moest staan, waar, wanneer, waarom. Hoe de inhoud over te brengen etc. Ik bereidde me perfect voor en dan … ging het mis.
In mijn hoofd was het chaos .. overal aan denken etc. en als dan iemand ook nog commentaar gaf, sloeg ik dicht.

Door veel trainingen en workshops te geven heb ik geleerd dat aan het eind de meeste mensen blij zijn weer iets geleerd te hebben. Soms hele elementaire dingen die ik als “normaal/gewoon” ervaar.

Blijf bij jezelf, de kennis die je hebt is voor anderen vaak nieuw en inspirerend.

Succes

Maria Simons
10 years ago

Dit begint al waardevol, belooft heel wat voor het Master Presenter Seminar.
Fijn om deze info al toegezonden te krijgen, kan ik al op het spoor terecht komen.
Ik kijk ook met verbazing hoe je zoveel info geeft, opgebouwd als een soort fundering.

Groet, Maria Simons

Josephine Wierdsma
10 years ago

Wat een heerlijk onderwerp, presentaties geven.
De Power Point heb ik sinds 4 presentaties laten vervallen, ik mis er niets aan. Ik voel me eerder vrijer in mijn verhaal (dat ik wel degelijk in principe puntsgewijs volg) en verlies geen energie meer aan praktische onbenulligdheden.
Het meest geniet ik als er echt gesprek ontstaat met de groep (ik sta voor kleine groepjes tot 20 man).
Ik sta eigenlijk altijd met veel emoties (ook de minder prettige) voor een groep, echter door ze openlijk te onderkennen hinderen ze mij en de presentatie maar beperkt.

Wat ik dus als sterkste mee kan geven is dat je emoties laten doorschemeren niet perse erg is. Misschien een prettige geruststelling wanneer het loslaten van de angst of wat dan ook, niet direct succesvol wil lukken. Dan ben je echt nog niet hopeloos verloren!
Het voorbeeld van het filmpje. Uit angst ga je achterop het podium staan, naast de flipover. Doe je dat, kun je die actie in je voordeel gebruiken. Daarvoor is het wel nodig dat je je bewust bent van die angst en je daaruit volgende gedrag.
Zodra ik mijzelf zou betrappen, achter op dat podium, met bijvoorbeeld 1 hand vast aan de flipover (is letterlijk steun zoeken) zou ik iets met een grote lach tegen het publiek zeggen als: “Valt het jullie ook op dat ik nerveus ben?! Het angstzweet staat me in de handen. Maar echt gezellig is het natuurlijk niet.” Dan zou ik de flipover loslaten en met een ‘onzekere’ lach en wenkbrauwen optrekkend naar voren lopen en iets zeggen als: “Als jullie nou beloven mij niet te verslinden, komt het vast goed.”
Het publiek zou wat lachen, zou mee ontspannen en zou mij als mens herkennen.
Hetgeen Helena zegt, denk ik: “Dat wat er bij mensen blijft hangen na een lezing, is voor een groot deel de persoon van de spreker.”

Ook als ik les geef aan kinderen benoem ik vaak eerlijk mijn emoties. Niet om zielig te zijn, niet om het op hun schouders te leggen, maar om de spanning te breken (bij mij en indien nodig bij de groep) en gewoon mens te zijn.

Toch hoop ik dat ik op een dag kan genieten van een intensieve training presenteren van OC (het er naar uit kijken geeft me nu al giegelige kriebels) en dat ik in de vingers krijg hoe ik onprettige emoties beter los kan laten.

Met mijn presentaties, wil ik graag duizenden ouders wakker schudden en hen aan zetten tot een actieve en bewuste seksuele opvoeding van hun kinderen. Hun kinderen zijn ten slotte de ouders van morgen. Op weg naar een gezonde seksuele identiteit voor iedereen!

Wing Ung
10 years ago

Erg handig dit 10 minuut durende filmpje! Ik weet uit eigen ervaring dat de eerste paar minuten op toneel gewoon even wat tijd kost om je te wennen aan je publiek en de sfeer. Als je alles strak volgens je scenario gaat doen, gaat bijna alles mis! Improvisatie en jezelf zijn, is de beste manier om hiermee om te gaan. Respect verdien je pas na de sessie en niet in het begin!

Waar gaat het bij communicatie namelijk om? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt het volgende:

55% fysiologie (houding)
38% tonaliteit
7% inhoud (boodschap)

Je hoeft maar 7% aandacht te besteden aan je boodschap (!) en 93% aan je verschijning. Kijk bijvoorbeeld naar de president van VS (alle aandacht gaat naar zijn zelfverzekerde stem en houding, terwijl hij alles voorleest!).
Dat is wat het publiek belangrijk vindt bij een seminar (je verschijning), anders gaan ze wel thuis een boek lezen over je onderwerp.

Dus, laat je hart spreken…

Helena van Arkel
10 years ago

Fijne video om naar te kijken. Ik heb geleerd dat wat er bij mensen blijft hangen na een lezing voor een groot deel de persoon van de spreker is en dat dat de basis is waarom ze later naar je toe komen.
Dus dit zijn waardevolle tips, 31 maart geef ik een lezing over autisme kan ik het meteen gebruiken.

Thea van Dijk
10 years ago

Duidelijk filmpje. Zondag ga ik weer een presentatie geven en ik zal daarbij goed op mijn ademhaling gaan letten.