Deel 3: Overwin je angst voor spreken in het openbaar

Welkom bij deel 3 van de video serie “Overwin je angst voor spreken in het openbaar“!

Denk je echt dat het uitmaakt dat je een stuk tekst vergeet?

En maakt het je nerveus als je herinnert dat je wat vergeten bent?

In deze laatste video deel ik met jou wat ik doe als ik een stuk tekst vergeet, maar ook onthul ik het geheimvan het drinken van water tijdens je presentatie.

Heb jij nog een goede tip die je zelf toepast om af te rekenen met je angsten voor het spreken in het openbaar?
Plaats ze in het commentaarveld hieronder, zodat we er allemaal wijzer van worden!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Thea van Dijk
10 years ago

Dit is waardevolle informatie. Het klopt dat het publiek niet weet wat je gaat zeggen. Ze komen om te luisteren om wijzer te worden van jou. Als ik vanuit mijn eigen oprechtheid praat. Niet de mooie woorden die ik denk dat mensen willen horen, dan gaat het goed. Ook al is mijn praatje kort.

Anna Sofia van Hooijdonk

Once I had to speak for a public tof 500 people, most doctors en specialists. I remember I was very afraid, because my knowledge is not the same as theirs, I could here my knees rattle! But I persisted and overcome my fear.
After the seminar a woman came to me and she thanked me for the spectacular presentation and she shared with me that if her husband, also a doctor, (who just died 6 months earlier) could hear this he would be very happy. And I felt gratitude, because if I can reach one person it’s been worth it.

An other time I did get the remark that I looked so certain on stage, my answer to this lady was: “Well that is because I’m certain that I’m uncertain and I’m sure more people have this phenomenon, so there I do not have to be ashamed!”

Suzan Jong
10 years ago

Het allerlaatste stuk over ‘vertrouwen hebben’ is voor mij essentieel in deze video. Het idee dat alles goed is zoals het is, geeft rust en vertrouwen. En dat geldt voor alles :).

Josephine Wierdsma
10 years ago

Presenteren vind ik erg leuk, ontdek ik steeds weer, ondanks mijn zenuwen en onzekerheden.
In het hier en nu zijn (het IS okee) en dat niet te erg vrezen, is denk ik een kernkwaliteit van presenteren.

Recent interpreteerde ik de inbreng van een vader op een ouderavond verkeerd en gaf ik een niet-passende reactie. Ik voelde spanning ontstaan in de groep. Op dat moment ging ik gewoon door en vertrouwde ik op mijn integriteit en intuïtie. Enkele minuten later ‘zakte’ het bij mij van binnen op het juiste plekje en ik sprak de man publiekelijk aan, dat ik merkte dat ik zijn woorden verkeerd had begrepen en dat mijn reactie niet erg geschikt was. Hij bevestigde dat en gaf aan dat het voor nu zo goed was en we verder konden. De spanning in de groep viel direct weg en ik ging verder.
Ondanks dat de onzekere stemmetjes in mijn hoofd mij probeerden te overtuigen dat deze man mij nu waardeloos vond, gaf hij aan het eind van de avond zich op om mijn blogs te gaan ontvangen en beoordeelde hij de avond zeer positief.

Het gaat er niet om dat je geen fouten maakt, maar hoe je er daarna mee omgaat.

Verder misschien nog een ideetje als je even een denkpauze voor jezelf wilt. Krijg je een lastige vraag, kun je bijvoorbeeld reageren met een zin als “Dat is een goede vraag, ben blij dat je hem stelt.” Ook kun je een klein grapje tussendoor maken bijv. met behulp van wat zelfspot. Bijvoorbeeld iets als: “Ben zelf ook benieuwd wat ik nu weer ga antwoorden?” Werkt erg goed bij mij.

Saskia van Velzen
10 years ago

Doordat mijn workshops een hoog interactief gehalte hebben, heb ik bijna altijd altijd water mee, zowel voor mezelf als voor de deelnemers. Ik plak er een sticker op met “lachwater” en de workshop begint al goed. Het is heerlijk om water te drinken na een vraag of om een korte adempauze in te lassen.

En het is inderdaad heerlijk om te kunnen bedenken dat alles wat gebeurt goed is. Soms ook als je niet te weten komt wat dan precies.

Anita Brinkman
10 years ago

Men weet niet wat je gaat zeggen, water drinken en no matter what, het is goed zoals het is. Klinkt logisch, hier kan ik verder mee. Thx

By the way
My thoughts also go faster than my mouth. My fear is if someone asks me to go back to something I said earlier, I will not know where to ‘restart’ the story

Paulien van der Geest
10 years ago

Een waardevolle tip tijdens een presentatie cursus vond ik: Begin bij het eind.
Als je alles chronologisch vertelt, is het saai. Publiek weet nog niet waarom ze naar jou zouden moeten luisteren, als je het ‘juicy’ gedeelte tot het eind behoudt. Begin dus met iets als ‘deze presentatie/training/cursus zal je XYZ opleveren’. Verpak deze boodschap in een pakkende anekdote aan het begin van je presentatie om de aandacht van je publiek vanaf het begin te pakken.

Nisandeh doet dat ook vaak, hij begint met een grappige anekdote over hoe het hij zijn business (idee) startte als kind, succesvol werd, alles verloor etc. Daarna volgt zijn boodschap: ik kan er voor zorgen dat jij ook een succesvolle ondernemer wordt.
Als dit aantrekkelijk is, is je publiek vanaf dat moment geïnteresseerd.

Jos Zwart
10 years ago

Ik ben het (ook) vooral eens met de laatste tip: vertrouwen hebben in wat gebeurt en in jezelf. Ook fouten maken is niet voor niets. Je leert ervan en hoe opener je erover bent, destemeer ziet iedereen een “mens” staan.
Alle tips tot nu toe doen ertoe !
Thanks Nisandeh

Annelies Vroomans
9 years ago

Ha…dat water je zo kan helpen! Om je dorst te lessen, naar ook als nadenk-moment, als rustbrenger.

Echt een praktische tip om steeds weer te gebruiken.

Ik heb er ook nog een, voor je droge keel als je flesje water leeg is.
Wanneer je met je tong kort hard tegen je onder-voortanden aandrukt, activeer je de speekselklieren in je mond en is het met je droge keel direct gedaan.
Probeer maar eens 🙂

Gea van Doorn
10 years ago

De allereerste keer dat ik voor een echt groot publiek moest spreken had ik een wit t-shirt aan met daarover heen een kort, niet sluitend jasje. 5 Minuten voor ik “op” moest, kreeg ik een kop koffie over mijn witte t-shirt. Het was avond, de winkels waren dicht en ik had geen andere kleren bij me. In eerste instantie voelde ik paniek en daarna vertrouwen……. het is wat het is. Heb onder de blower op het toilet het t-shirt gedroogd, het andersom aan getrokken maar het zag er werkelijk niet uit. Toen “on stage” gegaan en iedereen welkom geheten . Mijn volgende woorden waren: “Voor iedereen die nu denkt, ze ziet er niet uit ………..U hebt helemaal gelijk!! Ik zal u vertellen wat er zojuist is gebeurd”. Ik heb er samen met het publiek hartelijk om gelachen en vervolgens hadden we een geweldige avond.
Voor mij was dit een geweldige les. Soms (lees: meestal) heb je geen controle maar heb je te dealen met wat er is. Ik heb er een succesvolle avond van kunnen maken door te vertrouwen op mezelf en wetende, dat datgene wat ik te vertellen had, belangrijker was dan hoe ik eruit zag! PS: De andere les die ik geleerd heb: Zorg dat je altijd schone kleren bij je hebt ;-))

Anita Brinkman
10 years ago
Reply to  Gea van Doorn

Mooi verhaal Gea.

Doet me denken aan lang geleden toen mijn zus ging solliciteren bij KLM. Een pittige procedure met meerdere gespreksmomenten. Op een van die dagen dag had ze een te grote panty bij zich. Ze bond de voorkant bijeen met een elastiekje en trok haar schoenen aan. Tijdens het gesprek zei iemand; zo, nu even een standaard procedure. Je lengte en gewicht. Trek je schoenen maar even uit…

Ik moet er nu weer om lachen als ik eraan denk. Een les voor haar ook idd dat de persoon belangrijker is dan de euh panty in dit geval. En die vergeet ze ook nooit meer!

Elvira Noot
7 years ago

Drie dingen die mij helpen zijn:
– Iemand anders mij laten introduceren
– Er voor zorgen dat er altijd een klant/partner aanwezig is waarvan ik weet dat die al geloofd in mijn capaciteiten
– Handjes schudden en een kort introductierondje met alle aanwezigen; laat ze over zichzelf vertellen

Ritska Van der Zee
9 years ago

Weer een heleboel geweldige tips. Degene waar ik het meeste mee heb is: vertrouw erop dat het gegaan is zoals het moest gaan. Alles gebeurd voor een reden!

Mooi om aan vast te houden.

sprankelende groet,
Ritska