Referral Systems – 10/14

.
Welkom bij deel 10 van de 14-delige videocursus over krachtige systemen voor mond-tot-mond reclame die je helpen bij het succesvol laten groeien van je business.

Elk van de 14 referral systemen die ik met je deel, kun je direct implementeren!
(tegen nul kosten)

In deze video vertel ik je wat jouw introductie bij nieuwe prospects een stuk gemakkelijker maakt.


.
En aangezien onze business ook voor 90% groeit door referrals, mijn vraag aan jou:

Ken jij ZZP’ers en ondernemers die ook kunnen profiteren van deelname aan de Business Bootcamp? Stuur ze naar businessbootcamp.nl of geef ze jouw persoonlijke Business Bootcamp vriendenlink.

Je vindt jouw vriendenlink in iedere wekelijkse e-mail nieuwsbrief of nog makkelijker: in de e-mail met de link naar deze videopagina.

Heb je ideeën, vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze video?

Laat een reactie achter in het commentaarveld hieronder. Deel je resultaten, kennis en ervaring en kom nog eens terug om te lezen wat anderen hebben bijgedragen.

Op jouw succes,

Nisandeh

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

42 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Simone Swinkels
8 years ago

Now and again I asked clients to write something, but it never was a system. When I transform it into a system the results will be far more better.

Monique de Neef
Monique de Neef
8 years ago

Great! I do get testimonials and recommendations but didn’t use it *so far* for communication with new prospects after referral. And it’s so powerful with such a personal message!

Martine Verweij
8 years ago

Nice!

Thinking of how I can implement this, because I don’t work with clients one on one in personal. I think I have to call my clients for asking this. A great lesson for me, because I don’t like calling people, so it takes me out of my comfort zone.

I’m looking at the systems I got so far (I put each one on a notecard) and still figuring out how I can implement this system in all, most or few of them.

Han van Goeverden
7 years ago

Als ik iemand aanbeveel geef ik eigenlijk altijd een korte toelichting. Dat heeft veel meer effect.
Ik heb er nooit aan gedacht om dit ook van een ander te vragen. Dit ga ik dus voortaan doen.

Naomi Dongelmans
8 years ago

Ik blijf het moeilijk vinden om het in een systeem te zetten. Ik vergeet het gewoon. Er zijn steeds zoveel dingen die moeten gebeuren. Misschien camera in mijn “meeneemlijst” zetten om dan indirect te linken naar de referrals.

Marjolein Kalter
7 years ago

Hoi Naomi,

Kan je ook de camera van je mobiel gebruiken?

Grootse groet,
Marjolein Kalter

Rob Meijer
8 years ago

Ook al weer zoiets ontzettend logisch dat je wel doet, maar nooit consistent en systematisch. Soms vraag ik na een concert of de solisten en/of orkestleider waar ik mee gewerkt heb een klein stukje willen schrijven voor mijn nieuwsbrief of iets dat ik kan plaatsen op de website van de muziekverenigingen waar ik mee werk. Dat doen ze maar al te graag, omdat het ook voor hun een stukje reclame oplevert. Maar voortaan ga ik dit dus standaard ALTIJD doen. Het is zo’n kleine moeite en, zoals eerder genoemd, een win-win situatie voor beide partijen. Hoe makkelijk kan het zijn!

Annelies Vroomans
8 years ago

Met deze tip doe je de klant die jou aanbeveelt ook meer recht.

Je gaat in op zijn aardigheid je te willen aanbevelen. Je gaat door op zijn Ja. Je verdiept je op deze manier in je klant.

Dat is een goed gevoel voor je klant, geeft jou meer informatie over je klant én je krijgt er wellicht nog een nieuwe klant mee. Da’s allemaal winst

Klaas van Oosterhout
8 years ago

Deze is super en erg krachtig om toe te passen. Voorlopig kan ik alleen nog maar notities maken en onthouden om straks toe te gaan passen, maar deze komt ver boven aan op het lijstje. Thanks

Erika Lunsche
7 years ago

Dit is een gouden tip. Dit helpt bij de introductie. Anders lijkt het net koude acquisitie en een voet tussen de deur. Nu word je warm aanbevolen door een ander.

Saskia Steur
8 years ago

Totally refreshed after our walking challenge in Odoorn (Drenthe) I understand this!!!

Soooooo simple and soooooo effective. I am going to do this and I will report back!

Miriam Luijken
7 years ago

Ik bedenk me dat ik aan het eind van een workshop kan vragen: en wie in jouw netwerk zou je deze workshop graag willen aanbevelen en waarom? En dan vraag ik het emailadres van deze persoon en stuur een uitnodiging voor de volgende workshop, waar ik in de tekst de reden en naam van de aanbeveler zet….

Het wordt steeds leuker;-)

Erika Lunsche
7 years ago
Reply to  Miriam Luijken

Deze ga ik ook toepassen Mirjam, vooral de vraag: waarom zou je deze workshop aanbevelen. Dank voor de tip.

Elvira Noot
7 years ago

Goed plan! En dit zorgt er ook nog eens voor dat we sneller testimonials verzamelen. Want wat mensen al een keer hebben geschreven, kunnen ze gemakkelijk kopieren en plakken 😉

Arjen Kiers
Arjen Kiers
7 years ago

Dit gaat beter werken dan zomaar bellen. Past mooi in het geheel. En inderdaad, je kan testimonials krijgen. Kijken of ik die op de website kan zetten.

Marlies Kerremans
8 years ago

I use not only referrals as a system but also the way i communicate with my daughter (keep repeating but in different ways (things like, if you eat your veggies, it is good for your metabolism, or when you eat your veggies, your biosystem works better or when you finish your veggies, do you feel the difference from eating cupcakes?)
It makes her say the same things to her friends……..did not notice until it came up at the dinner table…..we also do the two tumbs up and say to my succes! (we are a crazy family)….thanks for the energy-level in every video, it is great!

Liesbeth Raepsaet
8 years ago

Good idea Marlies, not only apply this in business but in family as well… shall try this with my stepson 😉

Marjolein Kalter
7 years ago

Aha, het meteen opnemen of laten bellen is iets wat ik zelf niet zou doen. Ik voel me dan voor het blok gezet en blokkeer. De vraag om op te nemen of (meteen) te bellen zal ik altijd met ruimte geven.
In algemene zin vraag ik aan de ander: zou je het willen opnemen met iemand die jij dit ook gunt? En de vorm laat ik dan aan de ander.

Wat ik wel doe, maar vooral als netwerktip, is wanneer ik het idee heb dat mensen wat voor elkaar kunnen betekenen (nadat ik ze beide gevraagd heb of ze het zien zitten om met elkaar in contact te komen)
dan stuur ik een mai naar beide personen en stel Jan voor aan Piet en Piet aan Jan op een manier waarop de ander op zijn kwaliteiten gezien wordt.

Ik kan me voorstellen dat dit bij het refereren ook gebeurt.
Kan ik dan vragen aan mijn klant: hee als je deze persoon een mail stuurt over waarom hij of zij door mij geholpen kan worden, wil je me deze mail dan ook (in cc) sturen?

Ik ben zelf selectief (en succesvol) in het refereren. 9 van de 10 keer dat ik iemand tip om bijvoorbeeld de business bootcamp te gaan doen, doen ze dat ook. (en zijn ze er blij mee). Ik snijd dat niet aan vanuit een systeem (iedere dag eentje of zo) maar wanneer er een concrete aanleiding is.
Misschien dat ze het ook wel van me aannemen omdat ik ook heel kritisch kan zijn

Rob Pauw
Rob Pauw
7 years ago

Het systeem van een ander (goede relatie) voor je te laten werken is even wennen, maar het werkt wel!! Testimonials ofwel ervaringsverhalen kan ik op mijn website en in mijn LinkedIn profiel (laten) opnemen. Nieuwe relaties vroeg ik om evaluaties en aanbevelingen waardoor bijna als vanzelf hier testimonials ontstonden.

Mijn persoon, als mijn bedrijf moeten meer zichtbaar zijn en meer naamsbekendheid krijgen o.b.v. goede teksten van de tevreden klanten. Klant voelen zich bij mij op hun gemak en dat willen zij ook voor een ander bewerkstelligen. Je krijgt er een partner in business bij!

Tevens is het mogelijk sneller testimonials te verzamelen. Want mensen hebben dit reeds eerder op geschreven.

Bianca van Rooij
8 years ago

Een erg goede tip die ik de eerst volgende keer absoluut ga gebruiken. Ik zat al te bedenken hoe ik nou echt commitment van hem zou kunnen krijgen. En dan is vragen naar een klein berichtje het beste!
Bedankt Nisandeh.

Voor wat betreft je Business Bootcamp: ik heb geleerd dat ZZP-er zijn helemaal niet moeilijk hoeft te zijn en niet zo veel geld hoeft te kosten als ik eerst dacht. Marketing, bbbrrrr don’t speak of it! Maar dankzij jou heb ik geleerd dat het helemaal niet eng, moeilijk, lastig of duur hoeft te zijn. Als jij bereid bent ‘the next step’ te nemen dan ben je bij Open Circles aan het juiste adres. Maar let op……het is verslavend!

Marjan Crabtree
Marjan Crabtree
8 years ago

Ook deze stop ik in de zak met tips. Ik weet nog niet helemaal hoe ik die praktisch uit zou moeten werken, maar dat komt wel.

Patricia Budding
Patricia Budding
8 years ago

De avond voordat ik deze video zag, ben ik uit eten geweest in een restaurant. Toen ik om de rekening vroeg, kreeg ik een postcard. Hierop kon ik de naam en adres van iemand invullen en aanvinken wat deze persoon gratis krijgt wanneer hij/zij ook gaat eten in hetzelfde restaurant. Ik kon uit 2 dingen kiezen.
Zij doen vervolgens de kaart op de bus.

Het was de eerste keer dat ik dit mee maakte en vond het een heel simpel en goed idee. Ik had het gevoel dat ik een gratis een kadootje mocht weggeven, en een ander doet het werk voor me.

Ik heb nu van de andere kant ervaren hoe leuk en simpel deze manier van mond-tot-mond reclame is. Nu nog invoeren in mijn bedrijf.

Julia Arnscheidt
8 years ago

Die vind ik ook wel erg leuk, Patricia! Jij hebt als tevreden klant een dubbel blij gevoel omdat je ook nog eens een cadeautje weg mag geven. En omdat je zelf mag kiezen wat het wordt, dus je besteed er nog extra aandacht aan, wat het geven leuker maakt dan wanneer je niet de keuze hebt. En dat cadeautje mag alles zijn: een aardigheidje of een discount op jouw dienst of product.
Leuk. Dank voor het delen!

Heb een hele mooie dag!

Julia

Naomi Dongelmans
8 years ago

@patriciab Supercool idee. Hij staat er als tip nummer 11 bij (dus het worden er 15). Bedankt om dit met ons te delen.

Marjolein Kalter
7 years ago

Oh DAT is leuk Patricia!
Dat is veel breder in te zetten. Bijvoorbeeld een gratis gesprek of een gratis workshop.
Doordat niet de ander, maar ik de kaart op de bus doe weet ik zeker dat het bericht verzonden wordt.

Je zou zelfs een multiple choice aanleiding kunnen geven die iemand kan hanteren.

Grootse groet
Marjolein

Bianca van Rooij
8 years ago

Oh wauw, dat is een mooie afsluiter! Ik had er ook nog nooit van gehoord maar ik zou ook absoluut genegen zijn om EN iemand blij te maken EN nog eens terug te komen. Wat een origineel idee!

Miriam Luijken
7 years ago

Echt tof! Ook ludiek om dat met een postcard te doen. is weer eens wat anders dan mail;-))
Kan ik vast ook wel wat mee. Zelf een kaart laten tekenen aan het eind van de workshop door de deelnemer naar aanleiding van zijn grootste inzicht. En dan die naar een collega laten sturen met een reden waarom hij die collega deze workshop ook ‘gunt’.

Cathy Faber-Corlett
Cathy Faber-Corlett
8 years ago

Deze tip vind ik heel slim omdat iemand luistert beter naar iemand waar hij/zij al een band mee heeft. Dus aan beide kanten worden mensen bij betrokken: degene die jou helpt en degene die je probeert te bereiken.

De Business Bootcamp heb ik meerdere keren gedaan en heeft mij vooral geholpen om overzicht te krijgen en het gevoel te hebben dat het mijn zaak is. Ik voelde me vaak zinken in details en taken, zonder vooruit te komen, terwijl ik nu veel meer overzicht heb over wat ik zou moeten doen en hoe ik dat kan aanpakken. Stapje voor stapje.

Lisette Doesburg
8 years ago

Ja dat vraag ik niet voldoende. Het is inderdaad zo dat mensen vaak toezeggen een actie te ondernemen maar dat het niet gebeurd. Gelijk een klein flimpje maken op mijn mobiel zou een zeer goede stap zijn. Moet eerlijk bekennen dat ik daar nog wat moed voor bij elkaar aan het rapen ben …

Naomi Dongelmans
8 years ago

Video’s, heb er al vaker aan gedacht, maar durf het niet zo. Ik ga een heel nieuw systeem schrijven voor september, en deze komt er zeker bij. Ideaal idee! Mensen schrijven wel actief reviews, dus video’s moet een makkelijke volgende stap zijn.

Albert Kramer
7 years ago

I think you can also give your referral a short handwritten invitation for the persons your referral knows. And you can even write the name of this person on the ‘handout’. This way he or she will remember his or her promise to you that he should recommend your business to others.

Mariska van Gennep
8 years ago

Goede tip, vraagt inderdaad wat meer lef. Maar als je klant toch al toegezegd heeft je aan te bevelen, is dit een klein stapje verder. Het doen zeker waard! Dank je wel Nisandeh.

Sabine Schalkwijk
8 years ago

Ja, geweldige tip. Je merkt zo dat je meer betrokken raakt en het gaat helemaal vanzelf en zo natuurlijk

Erika Lunsche
7 years ago

En volgens mij raakt de klant zo ook veel meer betrokken bij jou. Elke keer als ze ja zeggen op een verzoek, committeren ze zich weer een beetje meer en vertrouwen ze jou steeds meer.

Ellen van Buiten
Ellen van Buiten
7 years ago

Wonderlijk, soms voel ik mij een geestverwant. Het werkt allemaal hetgeen jij aanreikt. Testimonials ofwel ervaringsverhalen heb ik op mijn website geplaatst. Nieuwe klanten heb ik gevraagd om een “evaluatie”, hieruit ontstonden als vanzelf testimonials en de gesprekken gaan nu ook over de vraag hoe mijn bedrijf meer bekendheid krijgt. De klant voelt zich bij mij gezien en dat wil hij/zij ook voor een ander. Je kunt je voorstellen dat ik mij verheug op het weekend in januari 2015.

Marit Hendriksen
7 years ago

I really enjoy the little tips and tricks because i can do it in the middle of other things. No need to take time…. just sit back and enjoy. thank you so much and let my friend enjoy you the same way as i did! Sincerely Marit from Holland!

J. A. de Blaeij
6 years ago

lijkt me een goede manier van klantenbinding die niet alleen werkt voor oudere klanten maar ook zorgt voor nieuwe door het rechtstreeks te vragen of te filmen waarom zij het consult of de workshop waardevol voor anderen vinden.