Referral Systems – 13/14

.
Welkom bij deel 13 van de 14-delige videocursus over krachtige systemen voor mond-tot-mond reclame die je helpen bij het succesvol laten groeien van je business.

Elk van de 14 referral systemen die ik met je deel, kun je direct implementeren!
(tegen nul kosten)

In deze video vertel ik over het belang van de juiste follow-up actie. Het is zo simpel, krachtig – het verbaast me dat het vaak NIET gebeurt.


.
En aangezien onze business ook voor 90% groeit door referrals, mijn vraag aan jou:

Ken jij ZZP’ers en ondernemers die ook kunnen profiteren van deelname aan de Business Bootcamp? Stuur ze naar businessbootcamp.nl of geef ze jouw persoonlijke Business Bootcamp vriendenlink.

Je vindt jouw vriendenlink in iedere wekelijkse e-mail nieuwsbrief of nog makkelijker: in de e-mail met de link naar deze videopagina.

Heb je ideeën, vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze video?

Laat een reactie achter in het commentaarveld hieronder. Deel je resultaten, kennis en ervaring en kom nog eens terug om te lezen wat anderen hebben bijgedragen.

Op jouw succes,

Nisandeh

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

42 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liesbeth Raepsaet
8 years ago

I do this by email, heard about it 2 years ago and found it a little strange but it does work and people are surprised that you care! It’s now build in in the system I use (database for the clients).

I don’t do it by phone. If you treat more than 50 cliënts per week (as a dentist, osteopath, doctor), then it takes too much time to call each one (at least when you don’t have a secretary 😉 )

Liesbeth Raepsaet
8 years ago

Forgot to mention something… So I send emails to ask how my patients are doing but concerning asking for a referral I added a fixed sentence with my signature in the email since 10 days now and already see results! Thanks Nisandeh!

Lisette Doesburg
8 years ago

Mooi een stapje lagere drempel Liesbeth en wat sneller in te voeren.
Jammer dat de linkjes niet werken …zou graag doorklikken naar je site!

Meriam Jansen
7 years ago

Dát vind ik een goeie! En vooral door te bellen. Want ik vind het zelf storend wanneer ik daarover een mail krijg: is me te onpersoonlijk. Bellen toont meer de échte interesse.

Naomi Dongelmans
8 years ago

Systemize! I need to buy a big agenda. Thanks for the tip

Bianca van Rooij
8 years ago

I always think about it, but I postpone it to a point that I cann’t make that call anymore. WHY?! I didn’t use it as a system! Thanx Nisandeh

Mariska van Gennep
8 years ago

Mooi, eng, maar zeker te doen! Ik ga telefoonnummers opzoeken (deed veel via email, dit is persoonlijker).
Thanks, again!

Elvira Noot
7 years ago

Dit doen we al en het werkt prima. De referrals beginnen langzaam aan op te stapelen nu!

Simone Swinkels
8 years ago

As simple as that. I used to send an email, but a phone call might even be better! I am going to try it out.

Annelies Vroomans
8 years ago

Na-bellen doe ik altijd.
Voor de klant fijn te horen dat ik nog steeds met ‘m meeleef. Voor mij een mogelijkheid om te horen waar mijn dienst gewaardeerd wordt en wat ik kan verbeteren.

Alleen er een referral bij vragen .. nooit aan gedacht. Vanaf nu wel natuurlijk!

Marjan Crabtree
8 years ago

Weer zo’n goede. Deze neem ik zeker mee alhoewel ik het misschien in een email doe.

Marjolein Kalter
7 years ago

Dat is een goeie tip! Vooral het agenderen van het telefoontje.

Ik kan me voorstellen dat het ook een opening biedt naar een volgend aanbod. (wellicht zelfs 2x bellen)
Hoe is het nu met je?
Is er iets wat je nu het beste kunt gebruiken?

Grootse Groet, Marjolein

Marcel Oerlemans
8 years ago

Ik denk dat het heel belangrijk is om contact te houden met de klant, ook om te horen of alles goed gaat, of ze eventueel een review willen schrijven, en het vragen om referrals is dan inderdaad een goede tip.

Ik heb bij de Master Entrepreneur geleerd dat het helemaal niet eng is om klanten te bellen, maar ze het juist vaak waarderen. Hiermee zou ik vandaag al kunnen beginnen…

Marjolein Kalter
7 years ago

🙂 Hoi Marcel,

Je schrijft: Hiermee zou ik vandaag al kunnen beginnen…

Mag ik je even plagen?

Ga je het ook doen vandaag? Het lijkt alsof er nog iets tussen je wens en je actie zit. Enig idee wat je tegenhoudt?

Groostse groet,
Marjolein

René Arns
7 years ago

De kracht van deze is dat je het als een systeem moet doen. Daar zit hem de crux. Heel consequent doen en dan ga je gewoon veel referals krijgen, kan niet missen. Bedankt!

Lidwina Charpentier
7 years ago

Ik ben een aantal tips aan het uitproberen. Volgens mij doe ik iets fout omdat degenen die ik vraag om een aanbeveling te schrijven op mijn LinkedIn of op Facebook te zetten nogal afstandelijk reageren en het uiteindelijk niet doen. Tetwijl zij ontzettend te vreden zijn.

Dit geldt voor mijn lessen en workshops . Zou het ook zo kunnen zijn dat mensen het opdringerig vinden of absoluut niet bewust hoe belangrijk dit is?

Marjan vd Brink
Marjan vd Brink
7 years ago

Lidwina, ik herken je probleem!

Een paar handvatten om aan echte klanten referrals te vragen, tips die bij mij hebben gewerkt:

– houd het KORT
– vraag naar “wat vind je TOP en wat geef je mee als TIP”
– geef zelf een voorzet: wat was je probleem, hoe heb ik je geholpen, wat vind je mooi/fijn/goed aan de oplossing.

En wellicht helpt het ook om een wow-element in het vragen om referrals te brengen.

Ik krijg zelf een sik van al die ‘zeurende’ enquêtes en klanttevredenheidsdingen als ik ergens geweest ben of gekocht heb.
Ik geef het probleem nog even tijd en broed op een LEUK referral-system 🙂

Esther Molenaar
7 years ago

He Lidwina,

Jij bent degene die naar hun toe moet aangeven hoe belangrijk het is voor jou. Je mag er niet vanuit gaan dat zij dat weten.

Als je aangeeft dat je onderneming groeit door middel van aanbevelingen, dan ben je al een heel eind op weg.

Je kunt ook aangeven dat je zo veel meer mensen wilt helpen en dat je met behulp van hun aanbeveling (hun ervaring, hun resultaat) kunt laten zien dat het werkt/helpt/de oplossing biedt.

Succes!
Ik hoop dat dit helpt.

groet,
Esther Molenaar

Arjen Kiers
Arjen Kiers
7 years ago

Tegenwordig bel ik al na een bepaalde tijd terug naar de klant. Een vaste tijd ervan maken lijkt me een goed plan. Een systeem ervan maken. Ik moet wel meer lef vertonen en altijd vragen naar die referrals, ook weer binnen dan systeem van vorige tips.

Dennis Deridder
8 years ago

Deze tip doe ik het liefst in twee stappen. Na een week even een telefoontje om te informeren hoe het met hen gaat en vragen of er iets is wat ik eventueel nog extra voor hen kan doen. Dat gesprek afronden en bij de volgende sessie de vraag stellen of ze nog mensen kennen die baat kunnen hebben bij mijn service.

Zeker aan het eind van het coachingstraject, wanneer de cliënt tevreden is, wordt die vraag goed onthaald.

Ik heb er gewoon wat moeite mee om deze twee doelen te verbinden aan één gesprek. Of ik bel ze om te horen hoe het met hen gaat, of ik bel ze om doorverwijzingen te krijgen. Het eerste zal altijd prioriteit krijgen, het tweede kan eventueel terloops of in het volgend gesprek.

Buitengewoon interessant om deze video reeks te volgen. Ik heb vandaag 5 video’s na elkaar bekeken en het wekt heel wat los. En wat consequent in iedere video terugkomt is die ene boodschap, wat het ook is dat past bij de business: “maak er een systeem van!”

Kunst is dus om die ene tip eruit te halen die je al moeiteloos systematisch kunt integreren en dat eerst ook echt te doen. Dan een tweede tip integreren en vervolgens een derde. Laat dat even wat inwerken en kijk dan eventueel naar een vierde en vijfde tip. En wie weet kan je de tip die nu nog onmogelijk lijkt op die wijze ook ooit systematisch geïntegreerd krijgen in je onderneming.

Thanx Nisandeh

Zefanja Vermeulen
Zefanja Vermeulen
8 years ago

Ik vraag altijd al terug maar koppel het nooit aan een verwijzing. Dank je voor de tip!

Julia Arnscheidt
8 years ago

De follow-up doe ik inderdaad al, dus alleen nog combineren met een verwijzing of aanbeveling vragen. Dat is een mooie om meteen te implementeren. DANK.

Rob Pauw
Rob Pauw
7 years ago

Het is zo makkelijk om dit referral systeem te implementeren in mijn business door in mijn agenda de “belletjes” te reserveren en mijn klanten bij herhaling te vragen of ze ook andere mensen kennen uit hun omgeving die tevens gebaat zouden zijn met mijn kennis, vaardigheden, ervaring en netwerk.

Hierbij moet je niet uitgaan van wat jij denkt dat de klant nodig heeft, maar wat de klant zelf wil. Nisandeh merkte dit al eerder op. Een waarheid als een koe.

Maar met alles: “De kracht zit hem in de herhaling”. Een mooi principe….. Je moet er een systeem van maken en steeds weer vragen naar deze referrals.

Spannend om te ervaren dat het werkt. Een systeem is extra waardevol. Ik kijk uit naar de Business Bootcamp van april. Ik neem weer iemand mee, die het zeker erg waardevol en leuk zal gaan vinden.

Martine Verweij
8 years ago

This is a big thing for me. It takes me out of my comfort zone, but I put it in my ‘Brian Tracy – checklist’, so I will do it when they received 4 lessons.

At this moment I have 16 new students, so I can do it myself, but when I have more than a hundred new students every month I will get a secretarry or two, looking forward to that moment ;).

Ellen van Buiten
Ellen van Buiten
7 years ago

Deze boodschap straalt veel warmte uit. Onze maatschappij is aan de kille kant, terwijl we allemaal dienstverleners zijn. Op kleine schaal draag ik deze boodschap uit. Niet iedereen kan de warmte, aandacht waarderen. Als de ijsklonten beginnen te smelten merk ik hoe blij een cliënt kan zijn omdat het ontdooien in het genezingsproces meebeweegt. Bedankt voor deze vooral warme boodschap.

Caroline van Wijk
7 years ago

Deze is briljant! Ik vraag het wel, maar niet systematisch en vervolgens doe ik er niets mee. Aan het werk dus!

Klaas van Oosterhout
8 years ago

Weer een goede tip. Inderdaad zegt de stem in mijn hoofd nu, wat als ze nu zeggen dat ze niet tevreden zijn… Thanks

Arnoud Kas
8 years ago

Hoi Klaas,

Als de klant niet tevreden is is dat natuurlijk vervelend te horen, maar wel goed dat je het nu weet. Dit is uiteraard niet het moment voor een referral, maar wel om bij de betreffende klant het probleem te achterhalen waar jij nog niets van wist.
Een telefoontje, inlevend luisteren en vragen stellen om de situatie helder te krijgen en dan met een voorstel voor een vervolgstap komen werkt altijd.
Wikkel je zo’n verborgen klacht goed af dan werkt het zelfs versterkend voor de relatie en kun je daarna bellen voor de referral. Succes

Klaas van Oosterhout
8 years ago
Reply to  Arnoud Kas

Hoi Arnoud,
bedankt voor de tip, geweldig. Elke klant met een klacht ga ik nu als een uitdaging en mogelijkheid zien om een nog sterkere band op te bouwen.
Fijne dag

Cor van Gompel
8 years ago

Zo simpel en effectief.

Esther van den Enden
Esther van den Enden
8 years ago

Briljant in al zijn eenvoud. Een follow-up / evaluatie gesprek is al onderdeel van mijn traject. Meestal na een maand of drie. Ik hoef in dat gesprek alleen maar (…) verwijzingen te vragen. Binnenkort is er een gesprek gepland, dus ik kan meteen oefenen. Dankjewel.

Hartelijke groet,
Esther van den Enden
HuisartsenTeamwork

Marjolein Kalter
7 years ago

Hoi Esther,

Ik ben benieuwd wat je overwegingen zijn om (pas) na 3 maanden te bellen. Wil je daar iets over vertellen?

Grootse groet,
Marjolein

Diane Bouwman
Diane Bouwman
7 years ago

Dankjewel Nisandeh,

Ik vind jou 14 referral tips erg waardevol en een aantal ervan heb ik gelijk toegepast. Spannend om te gaan ontdekken wat dat gaat doen. Vooral om dat het over systemen gaat, maken ze extra waardevol. Ik kijk ook uit naar de Business Bootcamp training in april. Ik neem daarbij ook iemand mee waarvan ik verwacht dat hij het ook erg waardevol gaat vinden.
Succes en tot april,

Harte groet,

Diane

Monique de Neef
Monique de Neef
8 years ago

Again a wonderful, simple tip and with lots of extra ‘karma points’!

I put it in my system to schedule the follow up call from now on.

Yesterday I put it into action and called a client. She was very happy about my personal approach and showing my sincere commitment to her success. She was very much willing to help me expand my business!

Right now I scheduled 3 other calls, so I’m looking forward to these ones!

Sascha Meyer
Sascha Meyer
8 years ago

Dit ligt ook aan het aantal klanten dat je hebt, lijkt mij. Als klant zou ik gillend gek worden als elk bedrijf waar ik mee in contact ben me op deze manier zou bellen. Ik koop vaak eenmalig iets waar ik over heb nagedacht en wil juist verder geen contact en tijd besteden aan de ‘leverancier’.

En ik wil verder ook niets kopen. Ik ervaar het ook als geveinsde belangstelling met een onderliggende boodschap: een soort koopverplichting.

Saskia Steur
8 years ago

Dit ga ik zeker doen met de opdrachtgevers van april en mei. Ik ben zeer benieuwd naar de resultaten van anderen.

To be continued

Cathy Faber-Corlett
Cathy Faber-Corlett
8 years ago

Het blijkt dat vrij weinig wat bij het ondernemerschap hoort mij niet uit mijn comfort zone haalt. Dat betekent dat ik mijzelf of heel klein hou, of veel persoonlijke groei meemaak als ik de juiste benadering gebruik en mij aan overgeven ipv met twee handen en twee voeten aan de grenzen van die zone te blijven vasthouden. Open Circles betekent voor mij vooral persoonlijke groei wat leidt tot zakelijke groei en deze tip hoort daarbij.

Meer vragen van mensen dan mij lief is maar wel goed is.

Marjolein Kalter
7 years ago

Hoi Cathy,
begin eens met 1 voet buiten je comfortzone, wetende dat je nog stevig staat. Het is niet ondersteunend wanneer je in de paniekzone terechtkomt.

Zoek me gerust op om eens te skypen oid.

Grootse groet,
Marjolein Kalter

Brigitte van Beek
7 years ago

De follow-up bel- of mailafspraak zet ik al in mijn agenda. Wat ik er inmiddels aan toegevoegd heb is dat ik dit ook vooraf aankondig tijdens mijn workshops/trainingen.
Het betekent wel dat ik dit strikt na moet/ wil komen en ook als ik iemand niet meteen te pakken krijg, ik mijn acties volhoud. Het is verrassend om te zien dat ook al duurt het soms een tijdje voordat iemand reageert men het zeer waardeert. En daarna om een aanbeveling vragen is een stuk gemakkelijker!

Jan de Blaeij
6 years ago

als je de filmpjes bekijk lijkt allemaal zo vanzelfsprekend en gemakkelijk te zijn maar als een éénmans bedrijfje brengt het best wel een hoop werk mee. en niet altijd het gewenste resultaat.