Referral Systems – 14/14

.
Welkom bij deel 14 van de 14-delige videocursus over krachtige systemen voor mond-tot-mond reclame die je helpen bij het succesvol laten groeien van je business.

Elk van de 14 referral systemen die ik met je deel, kun je direct implementeren!
(tegen nul kosten)

In deze laatste video in de serie vertel ik je hoe je jouw evaluatieproces gebruikt als een systeem voor aanbevelingen.


.
En aangezien onze business ook voor 90% groeit door referrals, mijn vraag aan jou:

Ken jij ZZP’ers en ondernemers die ook kunnen profiteren van deelname aan de Business Bootcamp? Stuur ze naar businessbootcamp.nl of geef ze jouw persoonlijke Business Bootcamp vriendenlink.

Je vindt jouw vriendenlink in iedere wekelijkse e-mail nieuwsbrief of nog makkelijker: in de e-mail met de link naar deze videopagina.

Heb je ideeën, vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze video of de hele serie?

Laat een reactie achter in het commentaarveld hieronder. Deel je resultaten, kennis en ervaring en kom nog eens terug om te lezen wat anderen hebben bijgedragen.

Op jouw succes,

Nisandeh

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
59 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Klaas van Oosterhout
8 years ago

14 geweldige tips, met als laatste de kers op de slagroom taart. Ik zal de videos nog vaak herhalen om zeker van te zijn dat ik wat ik kan implementeren ook systematisch toe pas. Thanks

Esther van den Enden
8 years ago

Mooie afsluiting van een zeer waardevolle serie. Voor mij was de belangrijkste eye-opener om het systematisch aan te pakken: elke keer te doen, niet alleen als ik er aan denk. Heel veel tips passen prima in mijn bestaande werkwijze: implementeren is kwestie van zin toevoegen oid. En dan telkens gebruiken en aanpassen aan mijn ervaringen.

Hartelijke groet,
Esther van den Enden
HuisartsenTeamwork

Monique de Neef
Monique de Neef
8 years ago

Thanks for all the great tips and this last one, Nisandeh!
I will add the 2 extra questions on my evaluation form right away.

How about this idea:
Give them a greeting card with stamp in the goodybag, to write a personal note to those people they have in mind. On the card is a preprinted link to a special landing page on which the referrer and those people can download a free gift.

What do you think?

Marjan Crabtree
7 years ago

Wat een goed idee van die ansichtkaart!

Naomi Dongelmans
8 years ago

@moniquedeneef Super idee Monique. En alvast een postzegel erop, zodat ze hem ook echt versturen!

Annelies Vroomans
8 years ago

Wat een goed idee Monique!
Bij mij gaat deze als Tip 15 op mijn lijst van Referral-systems. Dank je wel

Jaap Nauta
8 years ago

Dank voor deze serie. De vijftiende les die ik leer is: maak op 1 middag 14 opnames en stuur er iedere dag 1. Zo blijf je 2 weken lang in het hoofd van je klanten. 1 x werk, 14 x resultaat/herhaling van je boodschap. Supergoed gedaan Nisandeh!

Naomi Dongelmans
8 years ago
Reply to  Jaap Nauta

@jaapnauta Of mailtjes met quote of the day mbt jouw business. Het liefst nog met mooie plaatjes als achtergrond en mooie grafische teksten.

Saskia Steur
8 years ago
Reply to  Jaap Nauta

Ja, dankjewel Jaap, dat is ook een prachtig inzicht!!! Dat kan ook met 7 (als je ergens 7 tips over hebt), zolang het maar een reeks is en je jouw klanten helpt!

Bianca van Rooij
8 years ago

You looked pleased, Nisandeh! This last tip is powerfull. Not only to get new clients but to actually see what your clients think of you in writing. Everyone can say ‘you’re the best’ but only a few ones really means it and put it in writing!

Thank you so much for all your tips!

Jelly Bijlsma
8 years ago

Dank je wel voor de 14 systemen. Ik ga er 2 of 3 uitkiezen en implementeren. Ook heerlijk om het via de filmpjes te bekijken. Ik kon het op het tijdstip doen waar het mij uitkwam en soms 3 achter elkaar. Dank je wel en ook dank je wel voor het laten ervaren van elke dag een kort filmpje.

Klaas van Oosterhout
8 years ago
Reply to  Jelly Bijlsma

Hoi Jelly,
Ik heb ze ook alle 14 gezien en ik denk dat ik in de toekomst zo’n 12 kan toepassen. Dat is een hoop. Ik ben erg benieuwd om te weten van jou hoe je gaat bepalen welke 2 a 3 je gaat gebruiken en waarom juist die!?
Succes

Meriam Jansen
7 years ago

Ik proost op ons allemaal, voor ons succes, met dank aan onze inspirator Nisandeh!

Ellen van Buiten
7 years ago

In de reacties van mede bloggers is een mooie wetmatigheid. Allemaal stralen we uit dat we beter willen worden. Ik heb veel geleerd van jullie overpeinzingen of ervaringen die jullie hebben opgedaan in deze videocursus. Het zou goed mogelijk zijn dat we elkaar zullen ontmoeten eind januari. De wil om met elkaar te delen springt van mijn scherm. Ook mezelf blootgeven, anders dan voor de klas/groep/therapeutische sessie voelt anders. Ervaringen delen via de computer was mijn vuurdoop. Ik heb van harte meegedaan aan de videocursus.
Succes allemaal mooie kerstdagen en een inspiratief nieuw jaar, Hartelijke groet, Ellen van Buiten

Marijke Popma
Marijke Popma
7 years ago

Zo. De hele cursus bekeken. Van Video 1 tot en met 14. Dank je wel Nisandeh! Wat me het meest is bijgebleven: Implementeer het als een systeem. Niet zo nu en dan es als je je je er goed bij voelt, maar pas standaard een of meerdere referral systems toe.

Wow. Uit mijn comfort zone dus!

Ellen van Buiten
7 years ago

Mijn contacten zijn veranderd dankzij de videocursus. Waarom wel reageren als de bank wil weten hoe het contact is geweest met een van hun medewerkers? Het blijkt dat er veel meer behoefte is om dieper bij zichzelf te kunnen kijken.

Vaak krijg ik de vraag: waarom is mij dat nooit gevraagd??? Veranderingsprocessen beginnen met een waarom vraag, dat ben ik helemaal met je eens Nisandeh. Als kind was ik diegene die vragen stelde, als vanzelfsprekendheid. Jaren later heb ik het vragen stellen weer moeten verwerven en ik ben er steeds verder mee gekomen.

Misschien is er moed voor nodig. Het vragen stellen werkt naar twee kanten. Iedereen succes en bedankt voor deze geweldige videocursus.

Hartelijke groet, Ellen van Buiten

Stef Linsen
Stef Linsen
7 years ago

Thx Nisandeh for this practical and clearcut vlog series.
You delivered what you announced; easy to implement.
Thx again.

Renée Daniëls
8 years ago

Dankjewel voor alle mooie en goeie tips, Nisandeh! De tips waar ik persoonlijk niks mee kan (ik werk bijvoorbeeld niet met grote bedrijven) inspireren wel om te kijken of ik iets kan met een aangepaste vorm. Ook waardevol, dus.

Een dingetje bij de toevoeging bij tip 14 (waar ik ook weer een paar mooie toevoegingen op langs heb zien komen bij de commentaren): als je namen van particulieren doorkrijgt op je evaluatieformulier, benader die dan niet per e-mail. Da’s namelijk spam. Gewone post valt gelukkig niet onder de anti-spamwetgeving. 🙂

Martine Verweij
8 years ago

Thanks again!

I will implement another step. If they gave 8 or lower, then I ask them what I can change to raise up the number for them.

I can imagine why at Open Circles you say that people are only really satisfied when they gave 9 or 10. I think that these people will be or can become soon the ideal clients. And when they give 9 or 10 they will be only positive about the product or service they got to others and will be the best ambassadors.

Too bad that this was the last one. But I have to look out that I love learning new stuff, but forgetting to implement what I’ve learnt. So now it’s time to implement.

Have a succesful day!

Laura Bouwmeester
8 years ago

Zijn dit de enige vragen op het evaluatieformulier of vraag je bijvoorbeeld ook naar mogelijke verbeteringen en wensen?

Liesbeth Raepsaet
8 years ago

Ik zou het alvast doen 😉 Als ik opleidingen volg wordt dit ook steeds gevraagd. Of ze dan iets doen met aanbevelingen is aan hen maar het geeft alvast het gevoel dat men het nog beter wil doen.

Monique de Neef
Monique de Neef
8 years ago

Hallo Laura,

Ja, op mijn formulier staat ook de vraag naar wat er nodig is om een 9 of 10 te geven. Verder heb ik een vraag opgenomen wat zij onderscheidend vinden in mijn aanpak en aanbod. Dat helpt mij om waar ik sterk in ben nog verder te benutten.

Succes met het implementeren, Laura!

Hartelijke groet,
Monique

Else Hultink
7 years ago

Wat een mooie serie referrals waren dat! En de meesten zijn vrij eenvoudig toe te passen, wow! Het lijkt me nu veel minder eng dan ik voorheen dacht dat het zou zijn, om aandacht te vragen voor mijn business!

Pascal ten Theije
8 years ago

Ik doe al standaard een evaluatie na onze racefietsclinics, maar ‘blijf hangen’ bij vragen 1 (score) en 2 (paar zinnen). Actief naar contactgegevens van vrienden vragen is zeer bruikbaar. Dank daarvoor.

Misschien nog extra tip: geef na afloop een kortingsbon voor een vervolgproduct / -service.

Elske van de Fliert
8 years ago

Daar sluit ik me helemaal bij aan Pascal! Dus voor ons wordt deze tip makkelijk implementeren.

Ik heb nog wel eens dat ik er meerdere keren om moet vragen voordat mensen het ook daadwerkelijk doen, dat invullen van die evaluatie. Als iemand daar tips voor heeft, om dat proces makkelijker te maken, graag!

Het gaat bij mij vaak om trajecten die enige maanden duren en ik wil pas de evaluatie opsturen als het project is afgerond.

Ik bedenk me al wel dat ik dit kan combineren met tip 13: na een tijdje bellen, ik heb een extra aanleiding als ze het evaluatieformulier nog niet hebben ingevuld 🙂

Liesbeth Raepsaet
8 years ago

This one I’ll have to work out… I’m already very happy with all the other tips because I start to see the results! THANKS

Annemarie Leebeek
7 years ago

Fantastisch serie tips. Bedankt Nisandeh. Een groot aantal ga ik zeker toepassen. Vooral de ballon variant bevalt me erg goed.

Hannie Mommers
8 years ago

Veel van de voorgaande tips pas ik al toe op de een of andere manier. Maar dit is een goede om veel aandacht aan te besteden.
Dank je voor alle tips, Nisandeh!

Elvira Noot
7 years ago

We zijn nog bezig dit systeem te verbeteren voor ons bedrijf maar het begint te lopen. Of het werkt of niet lijkt ook echt veel te maken te hebben met hoe specifiek we zijn over onze doelgroep.

Sascha Meyer
Sascha Meyer
8 years ago

Thank you Nisandeh for all your tips. Ook heel veel dank aan alle mensen die een commentaar plaatsen. Leuk om jullie te zien en dank voor jullie bijdrage.

Als (interieur)stylist kijk ik naar het videobeeld. Wat ziet mijn oog? Het licht wat door het raam naar binnen valt, is heel dwingend en leidt de aandacht van Nisandeh af. Het is mooier als je het beeld rechts een paar centimeter aansnijdt, dan krijg je een spannender meer geintregeerd beeld.

Wat is de functie van de nette tafel met stoelen? Wat draagt deze setting bij aan het verhaal? Het neemt heel veel beeldruimte in waar verder niets mee gebeurt. En wat ik nu ineens bedenk, misschien wat ruimte maken voor opmerkingen die mensen kwijt willen ipv alleen gesloten vragen.
Dat heb ik nu net hierboven ongevraagd zitten doen. Daar voel ik me bezwaard over. Nisandeh, ik hoop dat je mijn beeld-tip kan waarderen.

Marjan Crabtree
7 years ago
Reply to  Sascha Meyer

Ik heb van Nisandeh gehoord dat dit een spontane actie was bij hem thuis. Dus niet in scene gezet en helemaal goed doordacht.

Miriam Luijken
7 years ago

Heel waardevol en vooral ook leuk, deze vlogs.
Vooral geleerd dat het vragen om referrals ok is en onderdeel van mijn business. En ook fun is.
Dus nu implementeren. En tot mijn grote verbazing kan ik 10 systemen meteen implementeren. Geweldig.

Naomi Dongelmans
8 years ago

De laatste alweer!
Hartstikke bedankt. Via allebedrijvenin.nl laat ik mensen reviews schrijven (en scores). Ik ding hiermee ook steeds mee naar beste bedrijf van (wat ik nu 2 jaar gewonnen heb 🙂
Dit gaat nu steeds makkelijker, volgende stap is nu gewoon die mensen vragen of ze het op video willen zetten (voor de website) of dat ze inderdaad vrienden hebben die van mijn diensten gebruik willen maken. Overzichtelijk en moet dus helemaal goed komen!

Mordechay Krispijn
8 years ago

Bedankt voor de duidelijke en relatief eenvoudig te implementeren tips!

René Arns
7 years ago

Thank you so much for the whole series! Really valuable.

I tried to refer a lot of people to the Business Bootcamp. Why? Because I think it is really valuable. But also because you offer great benefits, and that helps as well. So another great referral tip, offer them something, a special offer if they refer x number of people.

Simone Swinkels
8 years ago

I am already looking hire an empoye who can use the referral system work and makes it work, who can implement it as a system! Every time!

Thank you for the14 worthful tips I received!

Ellen van der Hall
Ellen van der Hall
7 years ago

Thanks a lot for all the tips. My mindset on referrals is changing. Right now I send beautiful quotes to my clients after their treatment. I need to make it a system that doesn’t give people a pushing feeling, but indeed a way to let them know how wonderful it would be when other people can benefit too.

Annelies Vroomans
8 years ago

Vraag: doe ik dat allemaal in dat ene evaluatieformulier? Door er iets bij te zetten als: als je tevreden bent, wil je dan namen geven,…enz.?
Of wacht ik af hoe de reactie is ( welk cijfer) en neem ik daarna de stappen om de namen te vragen? Hoe doen jullie dat?

Over deze serie: Ik pas : 1-2-3 en 6 inmiddels toe. Over de andere tips denk ik hard na hoe ik ze in mijn bedrijf blijvend kan inzetten. Want: It’s al about having a system!

Thanks Nisandeh 🙂

Bene Bailleul
8 years ago

Waouw, da’s terug een schitterende serie inspirerende tips.
Mijn email heb ik al onderaan aangepast (zie tip 3).
Andere nog te systematiseren tips: factuur-omslag met free-ticket (6), groepskorting geven (7), dankjewelgeschenk voor doorverwijzing (8), follow up call (13) en uitbreiden van het evaluatieformulier (14).
Dank ook aan allen voor jullie waardevolle extra informaties.

Rob Pauw
Rob Pauw
7 years ago

Dear Open Circles people, what great useful insights I have been learning out of these 14 Referral Systems tips, and all are almost costless.

Of course if you want to excel and really become visible in the implementation of most of the referrals I would think it would be wise to invest in stationary, pens, business cards et cetera. Maybe even an improved way of expressing yourself can add value to the process of Referral Systems. Success is not far away!!!

After the Business Bootcamp and also after this course in Referral Systems the recommendations are really easy to implement. It however requires a certain discipline and another way of thinking and acting upon it.

My mindset together with new insights and/or confirmed old insights is changing towards a more effective/efficient way of communicating.
Yesterday I telephoned with a man who has helped me in the past. I immediately asked him what was going on in his life and business. Almost 30 minutes he went on thrilled to share his ambition and results with me. I told him I’d know an organization to help him get new clients from them …… first giving really helps because he will introduce me to his client that is looking out for an experienced internal auditor and management consultant. Nice doing business that way!

To another successful day. Have a nice one too!

Marjolein Kalter
7 years ago

Dank! Heel erg waardevol Nisandeh.
Een aantal punten heb ik onmiddellijk geïmplementeerd.
Ook geplukt van de tips van anderen in deze serie.

Behalve systematiseren, denk ik dat ik ook een heleboel zou kunnen automatiseren.

Ik oogst nu al de eerste vruchten van de tips.
Grootse Groet,
Marjolein Kalter

John Verbruggen
8 years ago

Mooie en goede tips. De serie heeft me in het algemeen geprikkeld om de dingen die ik al doe meer systematisch te gaan doen.
Het valt me wel op dat je in deze laatste video meer ontspannen overkomt als in de andere video’s. Daar oog je wat gespannen Nisandeh. Met een frons op je voorhoofd 🙂 Natuurlijk is dit allemaal belangrijke informatie maar breng het iets meer ontspannen! Net als je grote voorbeeld Brian Tracey.

Arjen Kiers
Arjen Kiers
7 years ago

Thanks for all the referrals. Some of then I am going to implement and do it every time I finish a piece of furniture. This is going to work!

Marjan vd Brink
Marjan vd Brink
7 years ago

Vragen naar de waardering in een cijfer en dan doorvragen bij 1-8 en een aanbeveling vragen bij 9-10 blijft bij mij haken – dat neem ik op.

Mijn evaluatieforms zijn tot nu toe nogal ‘vrijblijvend’, en ik zie nu dat de aanzet tot actie (aanbeveling of geef me tips) tot veel meer waarde leidt.

Dank voor deze videoserie.

En ook voor alle commentaar hieronder – leuk, mooi en aha om te lezen!

Cora Hiebinger
Cora Hiebinger
7 years ago

Thanks again Nisandeh!

Another proof that mindset is at the beginning – just by watching these videos every day and thinking about what systems you suggested and how I could adapt some of them to my kind of business I had 3 totally new people last week. And I told them that word of mouth is important for me and they asked me for a couple of cards immediately.

I also sent the people who referred them thank you notes – bought nice stationary and nice special pens and whipped out my best handwriting, and I bought real stamps; it was a pleasure to do that – so another win-win-situation.

I also particularly like the idea of an evaluation after the service has been completed – wanted to do that in another context for ages but never really got beyond the idea – so – as you suggested – I will do a first step towards that as we speak, so the current excitement helps the implementation.

To another successful day, have a great one!

Jessica Krul
8 years ago

Dank je wel voor de 14 tips heb ze doorgstuurt naar 2 vrienden die niet hadden gereageert op je aanbod en dankzij het doorsturen erg blij waren met jou tips.

Saskia Steur
8 years ago

Thank you very much, Nisandeh, for this extremely useful video course. I am implementing and implementing. Can’t see any results yet, but when I do, I’ll be sure to come back here (from 1 to 14) and share my experiences.
Have a great referral day everyone!

Marjan Crabtree
7 years ago

Wat een geweldige serie met makkelijke tips. Ik wil er wel meer. Ik ga een evaluatieformulier maken, Iemand daar nog tips voor?

Marjolein Kalter
7 years ago

Beste Marjan,

Kleine suggestie voor een paar onderwerpen:
– wat was het beste
– wat voor cijfer geef je
– wat, als het geen 9 of 10 was is je tip, feedback

En dan de vraag om referrals zoals aangegeven

Mocht je verder willen sparren, zoek me gerust op
Grootse groet, Marjolein Kalter

Lisette Doesburg
8 years ago

Ook hoe je zelf zo’n serie maakt is een les. Ze kunnen allemaal achter elkaar gemaakt worden en houdt ons 14 dagen bij de les.
Dank je wel Nisandeh ik ben er mee aan de slag!

Marc Müskens
8 years ago

Again and again…. It’s a system.
Het vergt zeker wat voorbereiding en dus ook tijd, maar als ik deze tips klaar heb staan is het gewoon een kwestie van FOLLOW UP.
Want tevreden klanten… dat is gelukkig geen probleem!

Dank je wel Nisandeh!

Titia van der Ploeg
Titia van der Ploeg
7 years ago

Bedankt voor deze tips Nisandeh, ze zijn simpel, logisch en doable. Top!

Ook leuk om ze zo in stukjes te knippen, daardoor bleef ik nieuwsgierig naar de volgende.

Groeten van Titia

Cathy Faber-Corlett
Cathy Faber-Corlett
7 years ago

Ik merkte dat ik deze laatste niet wilde openmaken, want dan was de serie voorbij en ik geniet van het dagelijks kort ‘contact’. Er zitten heel veel tips tussen en wat vooral bij mij veranderd is de mindset, de bereidwilligheid om mensen te vragen omdat je ook manieren hebt gegeven die niet echt pushy zijn maar wel effectief kunnen zijn. Bedankt voor deze serie!

Ineke van Mulligen
7 years ago

Een ontzettend leerzame en vlotte video serie. En inderdaad is het verwonderlijk dat ik er niet zelf op gekomen ben. De meeste onderwerpen zijn gewone vriendelijke manieren om met je klanten om te gaan. Heel erg bedankt en succes,
Ineke

Marij Hendrickx
7 years ago

Dank je wel Nisandeh,
Heel veel handige tips die ook laten zien dat je betrokken bent bij je klant. De meeste ga ik zeker gebruiken. En inderdaad moeten ze in je systeem zitten, zodat dat op den duur allemaal automatisch gebeurt. Heel leerzame serie.

Evelien Steenhoudt
Evelien Steenhoudt
7 years ago

just saw the 14 tips and loved it. it gave me energy and inspired me. Because like one month ago i just got the feeling that i want to improve be better in what i offer people, get to be known and get happy customers who come back and with more friends and friends of friends and i think that is also a special clue to get referrals. I really want to study all these tips to translate to use the bests for my business.

I really get satisfaction when i see I have already fixed customers knowing this is difficult as I work with tourists.
so guys lets use the referrals: if you are coming on holiday to Tenerife and need some shoes, me and my team will be pleased to serve you and if your not coming but you know someone coming, we will be happy to attend them.
thank you nisandeh neta i am already planning to visit a bootcamp of yours maybe june if not september, i was reffered by a person so there is so many truth in your way of seeing things, can´t wait to learn some more.

Jan de Blaeij
Jan de Blaeij
5 years ago

we waren al gestart met het uitgeven na een sessie of workshop van visitekaaartjes dit is wel een goede variant die weer net iets verder gaat.

Freek Zilvold
5 years ago

Thank you for these valuable tips. Will definately send helium balloons (video #12) to a future client to surprise him/her!