Goede MLM versus slechte MLM


Vorige week schreef ik een artikel getiteld Zakelijke kans of tijdsverspilling? waarin ik de redenen deelde waarom ik denk dat je al je middelen (tijd, energie en geld) alleen zou moeten focussen op je business en alle andere kansen om geld te verdienen die buiten je kernactiviteiten liggen zou moeten vermijden.

Eén van die kansen waarvan ik je aanraad om op dit moment niet in te stappen was Multi Level Marketing (MLM) ook wel Network Marketing genoemd.

En ondanks dat ik keer op keer zei dat ik niets tegen MLM heb en dat ik vind dat je ermee door moet gaan als je in een goede organisatie zit en er goed geld mee verdient… heb ik ook uitgelegd waarom het nu niet de goede tijd is om in te stappen.

Echter, het blijkt dat sommige MLM’ers zich aangevallen voelen en dus wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om heel duidelijk te maken wat ik van MLM vind.

Dit is slechts mijn mening. Ik heb hiermee geen gelijk en geen ongelijk. Het is niet waar en niet onwaar. Het is slechts mijn mening.

Ik vind MLM als marketing systeem niet per definitie fout. Echter, in de loop van de tijd heeft MLM een slechte naam gekregen bij het grote publiek door vage en aggressieve praktijken die door veel MLM’ers worden gebruikt om mensen te werven voor hun organisatie.

Afijn… dit is hoe ik het zie en waarom MLM een slecht image heeft opgelopen.

Er zijn 2 soorten MLM’ers, ik noem ze de “goede MLM’ers” en de “slechte MLM’ers”.

Dit heeft niets te maken met de organisatie waarvan zij deel uitmaken (hoewel er organisaties zijn die hun distributeurs trainen om “slechte MLM’ers” te worden) en het heeft niets te maken met de producten die door de organisatie worden verkocht (hoewel het wel zo is dat als de producten slecht zijn, de distributeurs agressief moeten verkopen en daardoor toch “slechte MLM’ers worden).

Aan onze evenementen (vooral de gratis evenementen) doen zowel de “goede MLM’ers als de “slechte MLM’ers mee, en mijn observaties met betrekking tot hun gedrag en karakteristieken zijn als volgt:

  • Goede MLM’ers komen met het doel om te leren, terwijl slechte MLMers komen om mensen te werven voor hun organisatie.
  • Goede MLM’ers investeren hun middelen (tijd, moeite en geld) in leren, terwijl de slechte MLM’ers op zoek zijn naar strategieën om snel rijk te worden.
  • Goede MLM’ers zijn gewoonlijk enthousiast, gepassioneerd en deskundig (door ervaring) over het product dat zij verkopen, terwijl de slechte MLM’ers opdringerig en agressief bezig zijn geld te verdienen.
  • Goede MLM’ers komen vanuit de oprechte wens om anderen te helpen, terwijl de slechte MLM’ers zich alleen maar druk maken over hun eigen financiële doelen.
  • Goede MLM’ers zijn fantastische luisteraars en zijn geïnteresseerd in wat de ander hem of haar te leren heeft, voordat hij of zij een aanbieding doet. Slechte MLM’ers beginnen een gesprek vaak met een zin al “Ik heb iets interessants voor jou” of “Je kunt heel veel geld verdienen met…” zelfs nog voor ze de persoon die ze voor zich hebben, hebben leren kennen.
  • Goede MLM’ers zijn geïnteresseerd in de persoon en zijn of haar behoeften en wensen.
    Slechte MLM’ers zijn alleen maar geïnteresseerd in het netwerk van de persoon (het is ongelofelijk hoeveel aanbiedingen ik elke Business Bootcamp weer krijg, zodra mensen door hebben hoe groot mijn netwerk is… ).
  • Slechte MLM’ers gebruiken een bepaald soort jargon met woorden als “snel geld verdienen”, “passief inkomen”, (unieke) zakelijke kans, terwijl goede MLM’ers vooral communiceren over de oplossing die zij met hun product bieden.

In de afgelopen maanden hebben wij klachten ontvangen van onze studenten (vooral in de gratis evenementen zoals de Business Bootcamp), dat zij door slechte MLM’ers werden benaderd tijdens het evenement of daarna (gebruikmakend van de visitekaartjes die zij in de pauzes of tijdens netwerkprocessen hadden verzameld).

Om onze studenten te beschermen tegen slechte MLM’ers en om de integriteit van onze evenementen te behouden, hebben we een strikt anti-slechte-MLM beleid ontwikkeld.

Elke klacht die wij ontvangen over MLM’ers die mensen werven, zal resulteren in het verwijderen van de slechte MLM’er uit het betreffende evenement en toekomstige evenementen.

Aan de andere kant verwelkomen we van harte de ‘goede MLM’ers’ om deel te nemen en te leren, netwerken en bij te dragen aan onze community en aan een betere wereld.

Mocht je vragen hebben, plaats deze dan in het commentaarveld hieronder.

Op jouw succes,

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
34 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Robert van der Wulp
9 years ago

Beste Nisandeh,

Bedankt voor je verhelderende artikel. Ik werk al vier jaar met veel plezier met MLM. Het is een product dat mijn eigen diensten perfect aanvult. Het verbetert de resultaten van mijn klanten aanzienlijk.
Wat je beschrijft zie ik ook om mij heen. Ik baal er enorm van. Het zijn praktijken die mijn werk schaden zonder dat ik ook maar iets te maken heb met dat bedrijf.
Ik zie dat de eerste reactie gelijk de andere kant op slaat: Klachten indienen over concurrenten. Dat is inderdaad wel heel slecht gedacht. Zoals de waard is,… 😉
Ik wil je graag aanmoedigen dit beleid voort te zetten. Hopelijk komt er een dag dat iedereen beseft dat de waarde van hun product (lees hun bijdrage aan het leven van anderen) ze veel gelukkiger zal maken dan de cijfers op hun bankrekening.

Ik blijf graag om te leren!

Sjonny van der Tuin
9 years ago

Nisandeh,

Mijn vrouw Mariska is ook distribiteur van een MLM bedrijf en wat je schrijft is inderdaad waar.

Je moet leren hoe je product kennis krijgt, hoe je mensen met het product in aanraking laat komen en aan die ervaring kun je zien hoe mensen het product vinden.

Het is dan de keus van de persoon zelf of hij/zij het product verder wil gebruiken.

Groet Sjonny

Andrea Cusinello
Andrea Cusinello
9 years ago

Ik heb ook veel aanbieding van MLM ontvangen tijdens de Bootcamp.
Ik heb een soort gevoel ontwikkeld waarmee ik na een paar zinnen negeer ik die soort mensen. Dat stoort mij niet enorm, maar ik heb gewoon geen tijd voor.
Tijdens de laatste evenement, Business Blogging Master Class, geen aanbieding ontvangen… Is dat de universe law?
Hebben jullie ook een soort allergie, of direct gevoel van iets dat niet klopt als je een slechte MLM tegen komt?

Mariëlle Jansen
9 years ago

Hallo Andrea,

Ik las net het artikel en de commentaren tot nu toe en dacht … kan ik dan gaan zeggen dat ik op mijn gevoel afga? En zie vervolgens jouw commentaar … en kan niet anders zeggen dan dat ik dat herken en ook zo handel. Met MLM-ers is het heel direct voelbaar, terwijl ook andere deelnemers erg ‘gretig’ kunnen zijn in het hun bedrijf aan de man brengen. De huidige tijd vraagt om een andere aanpak, dat zie je zelfs bij Nisandeh zelf tijdens het Business Bootcamp … een paar jaar geleden was dat ook veel meer een verkoopverhaal, en nu is het een gebeuren van verbinding en samenwerking. Nu spreekt dat veel meer aan en zie je mensen er positief op reageren … ook in hun business.

Hester Hool
9 years ago

Ik ben heel bij dat je dit nog extra aanhaalt Nisandeh.

Wil je mijn oplossing horen?

Ik heb, nadat ik na de Master Blog Cursus benaderd ben, op mijn LinkedeIn profiel aangegeven dat ik NIET benaderd wil worden voor MLM en WIN.

IK NOEM WIN APART OMDAT ZIJ ZEGGEN GEEN MLM TE ZIJN.

Ook ik ben, voor de zoveelste keer, direct na het seminar telefonisch benaderd. Er komt eerst een heel verhaal en je hebt het niet door omdat ze bij WIN blijkbaar goed getraind worden. Voor je het weet zit je een uur aan de telefoon.

Ik wil ook kwijt dat niet iedere WINer dit doet. Ik heb er enkele in mijn netwerk die mij niet lastig vallen.

Jacqueline Wallé
Jacqueline Wallé
9 years ago

Hi Nisandeh,

Goed artikel, ben het helemaal met je eens. Leveren van agressieve marketing prestaties heeft uiteindelijk nooit gewerkt, toen niet voor het computertijdperk en nu in het computertijdperk al helemaal niet, het enige dat het uiteindelijk oplevert zijn een hoop slachtoffers. Integriteit, normen, waarden en kwaliteit zijn altijd al zaken geweest die een echt succes van je product voorstaan. Het is een weerspiegeling van je eigen ik, wie ben ik en waar sta ik voor! Zeker als je betere wereld voor staat. Puur financieel gewin ten koste van anderen heeft vele culturen tot de ondergang gebracht.

Geraldine Nesbitt
9 years ago

Het is zeker goed om bewust te zijn van dit soort praktijken. Ik ben ook tijdens en na de Business Bootcamp benaderd. Ik zou niet zo gauw een klacht indienen want ik ik hoef er niet in te trappen en ben vrij om wel of niet in zee te gaan met dit soort bedrijven.
Laat ze op hun manier mensen proberen te werven. Wij zijn ons bewust van hun bestaan en hun tactieken en zijn te allen tijden vrij om ja of nee te zeggen.
Na het zien van de video van Nisandeh van vorige week kunnen wij niet zeggen dat wij onwetend in iets zijn gestapt. Dank Nisandeh, voor je duidelijke uitleg hierover.

Hellen van Knippenbergh

Hi Nisandeh,

So true what you say, thats the biggest reason I continnued Business Bootcamp, Master Entrepreneur, Breakthrough to Success, and Financial Freedom Intensive. I had to follow the Business University for my personal development. I’m so thankfull to grow ……
I can help so many people, in the past I wanted to earn money.
Now my devellopment is amazing, also the results to help people.

See you soon.

Hugh Hellen

Marielle Meijer
9 years ago

Na de Business Bootcamp van oktober vorig jaar ben ik ook benaderd door een Mlm-er. Een slechte vrees ik. Ik heb nog steeds geen flauw idee wat hij me kan bieden, maar het gaat me een hoop geld opleveren in korte tijd. Zegt hij. Omdat hij zei dat hij belde nav het bijenkorfspel had ik het niet in de gaten en ben ik met hem in gesprek gegaan (telefonisch). Direct aangegeven dat ik geen interesse heb. Hij heeft me daarna een tijd lang bijna wekelijks gebeld omdat hij een geweldige bijeenkomst had waar ik bij iets zijn als ik snel veel geld wilde verdienen.

Het is echt opletten met deze mensen. Geef direct aan dat je geen interesse hebt en dat je niet meer benaderd wilt worden. Zet het telefoonnr in het geheugen van je telefoon en neem niet op als ze blijven bellen. Reageer ook niet op mails of allerlei uitnodigingen van bijeenkomsten. Zo veel mogelijk vermijden deze mlm-ers!

René van Bommel
9 years ago

In mijn ogen deugd het systeem niet. Het is een piramide systeem waar een heleboel mensen hard voor moeten werken om mensen hogerop in de piramide rijk te maken. Ik zou zeggen, doe het lekker zelf.

Agnes Bordewijk
Agnes Bordewijk
5 years ago

Haha….is dat niet hetzelfde bij een gewoon bedrijf? Al het onderbetaalde personeel aan de lopende band, die ervoor zorgen dat de directeur in zijn dikke Mercedes kan rijden?

Anna Super
Anna Super
4 years ago

Precies! Dit ben ik roerend met je eens. En dat gaat al vanaf vroegere tijden zo. Wie stond er de kanalen uit te graven? Wie stond er op de wal in zijn schone, nette pak, de sukkels uit te lachen die onderaan stonden?

Anna Super
Anna Super
4 years ago

Dit ben ik niet met je eens. Ik zit in een mlm waar je uitbetaald krijgt tot de 7de level. Dus vanaf daar krijg je niks. En diegene die met het product komt is diegene die rijk word. Net als een “gewone” directeur van een fabriek of anders wat. Alleen is hij diegene die alleen rijk word. Nu profiteren er nog meer mensen van.

Bene Bailleul
9 years ago

Schitterende beschrijving & sterk leiderschap.

Ine Ruijfrok
9 years ago

Dank je wel Nisandeh voor het nuanceren van de diverse MLM werkwijzen. Het beeld van de reclame over geld kwam in me op: geld kan voor goede doelen gebruikt worden maar ook voor slechte. Wij hebben daarin een keuze.
Ik herken veel in wat Stieneke schrijft: mijn gezondheid en energie hebben een flinke boost gekregen toen ik 14 jaar geleden met gezonde voeding in aanraking kwam. Al snel heb ik me ingeschreven en vanuit mijn enthousiasme en resultaten kreeg ik klanten. Nog veel waardevoller was dat ik nu voor mezelf durfde te kiezen en ontslag nam uit de baan waarin ik niet op mijn plek was. Na ruim 2 jaar ben ik met MLM gestopt en heb me volledig gericht op het mooiste werk dat er bestaat. Mede dank zij Open Circles wordt dit als onderneming steeds mooier.

Bas van Buuren
9 years ago

Eerlijkheid geeft je Concurrentievoordeel..

5 regels om Betrouwbaar te zijn:

1. Laat je menselijkheid zien. Wees empatisch, en open over je fouten..

2. Denk aan de lange termijn. Je kan niet betrouwbaar zijn als je alleen gefocused bent op de korte termijn..

3. Wees competent. Weet alles van je product en van je klanten..

4. Deel met anderen. Klanten delen graag met anderen, dus jouw business moet dat ook doen..

5. Respecteer bewijs. Oordeel niet te snel, maar verifieer door objectieve en accurate informatie..

Ron Scheerder
9 years ago

Nisandeh, Je hebt volkomen gelijk over de twee soorten MLM’ers. Het is zo jammer dat de slechte MLM’ers de naam van de industrie te grabbel gooien. Dat is precies de reden waardoor mensen een slecht gevoel krijgen als ze in contact komen met een MLM bedrijf.

Zelf ben ik ook aangesloten bij een MLM bedrijf en daar is de ethiek hoog in het vaandel. Het gaat om luisteren naar de mensen zodat er evt op hun behoefte kan worden ingegaan. Verder is het cruciaal dat de MLM’er enthousiast is over het product omdat hij/zij het product zelf gebruikt. Dat enthousiasme komt over en als er dan aan de behoefte van iemand kan worden voldaan is het ook geen verkopen.
De producten waar ik mee werk, geloof ik 100% in. Ik heb dan ook het idee dat ik andere mensen kan helpen en andere mensen het ook gun om die ervaring met het product op te doen. Daardoor hoef ik ook niet de mensen agressief te benaderen en het product door de strot te duwen. Als dat zo zou moeten was ik er nooit aan begonnen.

Eveline Bosselaar
9 years ago

Goed en helder artikel waardoor onderscheid beter te maken is in de toekomst.

Kies ook altijd voor de mensen die dezelfde normen en waarden hebben als jijzelf. Dan zal er een juiste energie op gang komen.

Dank je wel voor het posten!

Anita Eeltink
Anita Eeltink
9 years ago

Hmmm. Dit beleid geeft de slechte MLM-res wellicht dè kans om een ‘klacht’ in te dienen over hun concurrenten en ze zo uit te schakelen. Of denk ik nu wel heel slecht? Heb overigens geen enkele slechte ervaring met welke MLM-er dan ook. Niet tijdens en niet na de Business Bootcamp.

Bas van Buuren
9 years ago

Dank je wel Nisandeh… MLM organisaties groeien als paddestoelen uit de grond, ze maken elkaar onderling gek met huizenhoge targets… target niet gehaald? Dan zit jij achter de Geraniums, de rest op een Cruise in het Caraïbisch gebied…

De organisaties zijn ondoorzichtig, je krijgt er geen grip op. Mijn tip aan de leiders van MLM organisaties: begin eens met 100% van je overwinst als bijdrage aan een betere wereld… dan krijg ik vertrouwen…ik heb leergeld betaald en dat deel ik graag…

10 manieren om de Goede van de Slechte MLM´er te onderscheiden:

1. goede MLM´er werkt aan een betere wereld
2. slechte MLM´er werkt alleen in zijn eigen wereld
3. goede MLM´er legt business case haarscherp uit
4. slechte MLM´er voert sociale druk op in een team
5. goede MLM´er kan echt een vriend van je worden
6. slechte MLM´er blijft altijd een vreemde voor je
7. goede MLM´er laat je in je waarde, accepteert je keuzes
8. slechte MLM´er is niet open en manipuleert de boel
9. goede MLM´er nodigt je thuis uit en heeft alle tijd voor je
10. slechte MLM´er heeft haast en bezorgt je een rotgevoel

Stieneke Baas
9 years ago

Bedankt voor de aanvulling en nuancering! Met Baas Coaching &Training én met Baas Business & Wellness lever ik een bijdrage aan het fysiek, mentaal en financieel groeien van mensen. Ik ben hier open over en integriteit staat voorop!

WIN heeft mij door de voedingssupplementen lichamelijk ongekend veel vitaliteit gebracht. Dat gun ik anderen ook, helemaal als ze leiden onder de bijwerkingen van medicijnen of veel lichamelijke klachten hebben. Ik vertel er open over en bied de ander de mogelijkheid.

Wel verbaas ik me over mensen die ‘tegen’ zijn terwijl de Goeroes van deze tijd juist zeggen dat het de toekomst heeft.

Jaap Nauta
9 years ago

Ook ik ben na het Business Bootcamp door een aantal “slechte MLM-ers” benaderd. Eerlijk gezegd pik je de slechte er zo uit. Je voelt aan je water dat het “te mooi” is om waar te zijn.

Leni Minderhoud
5 years ago
Reply to  Jaap Nauta

Sterker nog Jaap, bij de eerste zin weet ik al dat het een MLM-er betreft. 😉 Door de onechte manier van interesse. Dus de tweede zin is altijd ‘Heb je het over MLM? En dat is dan waar. Helaas ben ik dit binnen Open Circles Academy te veel tegengekomen en heb ik er voelsprieten voor. In een koffierij staan en dan alleen je kaartje uitdelen zonder contact is ook zo’n verschijnsel.
Dank voor dit artikel. Schoenmaker blijf bij je leest. Ik ga echt naast mijn coaching, geen pillen verkopen. Dat haalt mijn bedrijf enorm omlaag.

Roswitha Beydals
9 years ago

Hallo allemaal,

Dank voor de mogelijkheid te reageren.
Dit alles is een goeie discussie. De ‘piramidebedrijven’ zijn misschien goed bezig, in hun eigen belang, maar als je iemand ontmoet die idd een productlijn aan de man wil brengen om die cruise te halen, is dat behoorlijk irritiant. Alle contacten kunnen door iemand als een financiele mogelijkheid gezien worden. De liefde voor puur menselijk contact zonder winstbejag is dan ver zoeken.
Maar ja. laten we eerlijk blijven en blijven zoeken naar de gulden middenweg; want wanneer is het oppervlakkig en opportunistisch winstbejag en wanneer zie je in een onmoeting een zakelijke mogelijkheid, een klant, met juist alle respect voor die persoon en zijn of haar verhaal en behoeftes?

Vriendelijke groet
Roswitha Beydals

Joke Nibelink
9 years ago

Wat ik me afvraag is wat deze opkomst van dit soort marketing betekend. Hoe zorgen we ervoor dat we internet marketing op een goede manier in ons leven gebruiken en toch menselijk contact blijven houden? En hoe kun je een vertrouwen opbouwen met iemand via internet? En hoe kun je iemand vertrouwen die je alleen via internet “kent”?

Groeten,
Joke

Liek Woudenberg
9 years ago

Hallo allemaal,

Jaren heb ik geleefd en gewerkt in een wereld waarin ik dacht abnormaal te zijn. Ik begreep niets van de spelletjes die gespeeld werden en voelde me alleen in een wereld waarin het alleen maar draaide om geld – macht – en jezelf profileren.

Wat ben ik blij dat ik nu, mede door mijn kennismaking met Open Circles Academy, dat ik niet alleen ben en dat de weg die ik gekozen heb, voor mij, de enige juiste is.

Dank je wel!!

Zonnige en warme groet,
Liek

Marijke Slieker
9 years ago

Dank je wel voor deze toelichting. Het is altijd jammer als de goede onder de kwaden lijden, maar that’s life.
De waarschuwing is goed, want eenmaal de ja knop ingedrukt is het lastig een weg terug te vinden en je in een soort bel me niet register op te laten nemen (die overigens ook maar matig werkt).
Volgens mij moet je niet al te gretig zijn en je netwerk secuur opbouwen. voor mij werkt dit. En ook als mensen verontwaardigd reageren op mijn (eerste!) blog, dan leg ik uit hoe ik aan hun email kwam en waarom ik dacht waarom deze informatie voor hen wellicht informatief zou zijn. Zeker in de beginfase erg leerzaam.
Wat ik wel storend vond was de flyer actie na de Business Bootcamp op zondag. Daar werden flyers uitgedeeld voor business trainingen……. heel raar…. of is dat slim? Hoe kijken jullie daar tegenaan?

Andrea Cusinello
Andrea Cusinello
9 years ago

Hallo Marijke,
Heb ik ook raar gevonden de flyer actie…
Maar lees je nog flyers?
Tegenwoordig gooi ik ze altijd weg, misschien soms er zijn interessante informatie daar, maar ik heb een soort allergie ontwikkeld.
Ik ben benieuwd naar je mening

Ben Veerbeek
Ben Veerbeek
8 years ago

Ik krijg de indruk dat het onderscheid dat wordt gemaakt

tussen de goede en slechte MLM-ers gelijk is aan dat van de

goede en slechte ondernemers,
goede en slechte werknemers,
goed en slechte bedrijven,
goede en slechte goede doelen organisaties,
goede en slechte landen,
etc. etc. etc.

Kortom: ons kent ons! En gelukkig leven we in een vrij land waar mensen zelf kunnen kiezen.

Greta van Buuren
9 years ago

Nisandeh, de spijker op z’n kop. Er zijn altijd slechte en goede MLM’ers. Je hebt het goed en overzichtelijk weergegeven. Fijn 🙂

Gerty Theeuwen
Gerty Theeuwen
9 years ago

Als je eerlijk met je cliënten omgaat,kost dat investeren.Dan wordt je uiteindelijk beloond voor je inzet.
Te snel veel geld verdienen lukt niemand of je bent een eendagsvlieg.Dus ben eerlijk naar jezelf,dan trap je in dit soort praktijken ook niet in.

David Delaey
9 years ago

I agree with analysis Nisandeh, thanks for clarifying that to the crowd.
To all the people, MLM or not, a really good book is “If My Product’s So Great How Come I Can’t Sell It”, written by Kim Klaver. The book is written from her experience. I actually have all her material, it gave some good insights that I also found back in what Nisandeh teaches.

My two cents for today,
David

Annemiek de Nijs
9 years ago

Heb niets tegen mensen die op deze manier geld willen verdienen, zolang ze mij niet lastig vallen. Het is lastig om bij een enthousiast verhaal van iemand over MLM, meer info te krijgen voordat je verder met hun in zee gaat. Het stoort mij enorm dat openheid vooraf over hun business minimaal is, (bewust?). Eenmaal met ze in zee moet je sterk in je schoenen blijven staan om nee te blijven zeggen of te bedanken.
Niets voor mij dus….,

Anita van Vliet
6 years ago

Ik ben het helemaal eens met bovenstaand verhaal op een puntje na. Passief inkomen is niet iets slechts, zie het als een mes dat gebruikt kan worden om een boterham te smeren maar ook om iemand mee verwonden.

voorbeeld A:
Ik vertel een vriendin dat supermarkt X geweldige producten heeft. Vriendin gaat daar in het vervolg boodschappen doen, hartstikke tevreden en verder niks, geen beloning van de supermarkt voor de reclame. Al doet ze daar nog 1000 keer boodschappen…. het blijft 1000 x niks is niks.

voorbeeld B:
Ik vertel een vriendin dat bedrijf X geweldige producten heeft. Vriendin gaat daar boodschappen doen, hartstikke tevreden en ik word beloond voor de reclame. Als ze hier 1000 x boodschappen doet (waar ik verder geen invloed op het, want ik weet niet wat en wanneer ze wat nodig heeft, dat bepaalt ze zelf) blijf ik beloning over die omzet ontvangen…. en dat is passief inkomen, een keer werk en zolang er maandelijks omzet blijft bestaan wordt je maandelijks beloond over die omzet.