Help, mijn onderneming groeit!

Als je onderneming een enorme groei meemaakt heb je alle reden om de vlag uit te hangen en het te vieren.

Maar als de eerste vreugde voorbij is bedenk je opeens wat deze groei betekent voor je onderneming………

Er moeten dingen worden veranderd, anders worden aangepakt en naast alle positieve dingen komen er ook problemen op je pad. Problemen die je als kleine onderneming nog niet had.

Heb je dit al eens meegemaakt? Dat je onderneming zo hard groeide dat er opeens allerlei problemen op je pad kwamen die je voorheen niet had?

Ik nodig je uit om jouw ervaring te delen met mij en de andere lezers. Op deze manier kun je andere ondernemers helpen om zich voor te bereiden op een grote groei van hun onderneming.

Wat voor problemen liep jij tegenaan bij de groei van je onderneming?

Plaats een comment hieronder om jouw ervaringen te delen met mij en de andere lezers.

Op jouw succes,

PS. het comment dat de meeste duimpjes kreeg in de blog post ‘Vijf tips voor het schrijven van het perfecte persbericht‘ is Ron de Joode! Gefeliciteerd Ron, je ontvangt de gratis dvd ‘Elements of Succes’.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wesley Boer
10 years ago

Mijn onderneming groeit op dit moment heel hard.

Ik moet er eigenlijk iemand bij zoeken maar ben er nog niet uit in welke vorm.

Saskia Steur
12 years ago

Mijn bedrijf groeit, niet langer uitsluitend op een organische manier, maar ook omdat ik me daar zeer doelbewust op richt. Wat mij daarbij helpt is het volgende:

Mijn netwerk – ik kan de gekste vragen stellen aan veel mensen die ik ken en vertrouw

Mijn time management – ik heb mezelf met behulp van goeie tips van succesvolle ondernemers aangeleerd om taken te prioriteren. Ik werk minder uren en draai meer omzet.

De hoeveelheid taken lijkt wel onvermoeibaar toe te nemen. Ik pak, voor zover me dat lukt, één ding tegelijk aan als het gaat om bedrijfsontwikkeling. Dat vind ik erg moeilijk, van nature doe ik meestal tien dingen tegelijk, maar ik heb opgelet op mensen die ik als ondernemer respecteer en leer steeds beter hoe belangrijk die focus is.

Nee zeggen wordt steeds belangrijker. Nee zeggen voorkomt dat de groei van mijn bedrijf steeds meer van mij gaat vragen. Ik weet het wel, maar ik vind het moeilijk om daar naar te leven.

Ik maak meer fouten – dus ik leer meer en bereik meer. Toch moet ik daar erg aan wennen.

Ik kan niet langer alles alleen. Dat is voor mij een grote verandering. Nu wil ik meer delegeren en uitbesteden, dat vraagt een andere manier van denken en een andere aanpak. Daar komt nog wel onzekerheid bij om de hoek kijken.

Waar ik ook tegen aan loop is dat ik meer moet investeren. Daar heb ik nog geen oplossing voor…

Romeo Haas
11 years ago

Deze posting valt onder de categorie:
Leren van de fouten van een ander
Titel : Schijngroei

Eind 2007 mijn baan als syteembeheerder en concierge op de herderscheeschool in Utrecht opgezegd om voor mezelf te beginnen met een heel klein start kapitaaltje van 20.000 euro.
Mijn omzet eerste jaar was 120.000 euro tweede jaar 140.000 euro en tot en met het derde kwartaal 2010 was de omzet 170.000 euro In totaal dus meer dan 400.000 euro omzet gedraaid.
Veel klanten met veel plezier en door keihard werken geholpen
Ik was er trots op dat ik dat helemaal in mijn eentje voor elkaar had gekregen.
Todat ik de Master Entrepeneur seminar in Oktober 2010 had gevolgd.
Een van de meest opmerkelijke en meest waardevolle seminars waar ik ooit aan heb deelgenomen.
De seminar Master Entrepeneur gaf mij zeer pijnlijke maar waardevolle inzichten en ook super eye openers en een super boost.
De pijnlijke conclussie was, dat datgene waar ik zo trots op was namelijk het resultaat “ helemaal in mijn eentje” bereikt nou juist de allergrootse fout is.
NEVER EVER BUILD A BUSINESS ALL BY YOURSELF.

That’s one of the biggest mistake a entrepreneur can make.

Ik beseftej dat ik per uur minder verdiende dan een schoonmaker (interieurverzorger) omdat ik alles zelf deed inclusief mijn administratie en boekhouding.

Ik besefte dat als ik zo door zou gaan dat het niet lang zou duren of de zin “ out of business “ zou op de deur van de zaak komen te staan.
Ik heb als de bliksem mijn boekhouding aan een accountant overgedragen en besteed nu extra tijd aan het zoeken naar versterking zoals
– De juiste business partners/ business co-builders
– Een interieurverzorger annex gastvrouw
– Ict- stagiar(e) voor mijn website en online communicatie
– Stagair(e) management assistant
Het meest bijzondere effect van Master Entrepeneur en breakthrough to success was het wat ik noem “ontwaken uit de gadget trance”
Ik was de laatste jaren zo bezig met de Apple gadgets die ik verkocht dat Ik kompleet was vergeten of misschien ook nooit door had dat ik al die jaren net als een schildpad op mijn rug een enorme baggage draag aan kennis en inzichten op het gebied van marketing en verkoopkunde, reclamepsychologie creatief denken, praktische psychology en persoonlijke ontwikkeling.
Als kennis en boeken verzamelaar heb ik de afgelopen 27 jaar meer dan 100.000 titels met de ogen gescanned, door meer dan 25.000 boeken gebladerd en meer dan 2500 juweeltjes naar huis gebracht en grotendeels gelezen.
Ik realiseerde mij na de seminar dat ik door de gadget trance ergens gestopt was met het toepassen van wat ik had geleerd en meer bezig was hard te werken IN mijn bedrijf en nauwelijks AAN mijn bedrijf.
Master entrepeneur en breakthrough to success hebben ook geholpen mijn grote missie te ontdekken.

Ik wil de waarde en het plezier van het lezen van boeken weer in het bewustzijn van de (zaken)mens brengen.

Ik zal niet rusten voordat er overal op de beschaafde wereld het boek weer prominent in beeld is en (zaken) mensen de waarde ervan weer door hebben.
Ik wil ook lange rijen zien voor een boekhandel of bibliotheek net zoals bij Apple en UGGs.
Dus ook New York en Londen zullen binnenkort van mij horen.
Bol en amazon moeten het heel druk krijgen.

Ik heb de volgende doelen gesteld.
– Binnen drie jaar negen mijoen binnen halen voor een bibliotheek fonds
om kansarme kinderen te helpen met zelfontwikkeling door zelfstudie.
Mijn 80 jarige vriend probeert al jaren tevergeefs fondsen bij elkaar te krijgen voor een bibliotheek-pand in een kansarme buitenwijk van Paramaribo (bukutori.org).
De rijken beseffen onvoldoende ( of zijn onverschillig) wat het effect kan zijn als je kansarmen de gelegenheid geeft om zichzelf te ontwikkelen door zelfstudie.

-Binnen negen maanden zelf mulionair zijn en en het maximale dat fiscaal toegestaan is schenken aan mijn bibliotheek fonds.
De reden dat ik dit doel wil bereiken en ook binnen negen maanden is omdat ik na de Master Entrepeneur heb besloten om de komende 5 jaar ieder jaar iets opmerkelijks te doen.
Ook ben ik het de schrijvers van die boeken en aan mijzelf verplicht.
Ik heb een plan bedacht om mijn boekendoel te bereiken.
Ik zal met de iPad verhuur andere bedrijven zo goed laten verdienen dat zij mij een wederdienst zullen bewijzen door mij de gelegenheid te geven de boeken op dezelfde locaties te promoten.

Heb je affiniteit met mijn missie om het plezier en de waarde van (boeken) lezen weer in het bewustzijn van de (zaken) mensen te brengen of wil jij helpen om de iPad verhuur heel groot ( wereldwijd) aan te pakken neem dan contact met mij op via twittermijonair@gmail.com

Ik stel mijn bedrijfsruimte van 100 m2 op een supermooie locatie in Rotterdam gratis beschikbaar voor netwerkevenementen workshops lezingen en cursussen gerelateerd aan ondernemers met themas’s
marketing en sales,social media, creatief denken en persoonlijke ontwikkeling . Het wordt een glazenhuis voor vooruitstrevende ondernemers.

Dank voor je tijd en nu weer terug naar de groei vraag.

Als je ambities groot zijn moet je een groeistrategie en plan ontwikkelen en klaar hebben.
Ik heb tegen Nisandeh gezegd dat wanneer ik ben waar ik wil zijn, ja zelfs al onderweg er naar toe, het mogelijk is dat Buisness Boorcamp zoveel aanmeldingen krijgt dat hij mij gaat verzoeken om geen promotie meer te maken omdat hij de stroom misschien niet meer aankan.
So Nisandeh you better prepare.
Have a nice day!

Theo Thomas
12 years ago

Al heel jong ben ik ooit gestart met een eigen bedrijf. Dat groeide in 2 jaar tijd kapot vanwege gebrek aan financieringsmogelijkheden. Jong, heel hard werk en vooral veel geld willen verdienen. Zaken als visie, missie, doel of zelfs strategie waren toen voor mij nog hocus-pocus.
Vandaag de dag is het wel duidelijk dat je een gedegen bedrijfsstrategie moet hebben. Deze helpt te allen tijde (bij groei, crisis, kans of bedreiging) als handvat voor te nemen keuzes.
Veel ondernemers weten niet altijd goed wat ze met een kans of bedreiging aan moeten. Meestal vertaald het zich in ‘logische’ operationele actie zoals bij groei uitbreiden en bij crisis bezuinigen. Met een fundamentele bedrijfsstrategie kan een bedreiging zelfs wel eens uitpakken als een kans.
Bij de ‘kleine’ ondernemer ligt de bedrijfsstrategie vaak heel dicht bij de persoon. Als de onderneming (in aantal mensen) groeit verschuift het raakvlak van persoon naar cultuur. Dat alleen al is een complexe aangelegenheid.
Op mijn (net geopende) blog besteed ik veel aandacht aan deze zaken.

Inge
Inge
12 years ago

Als zelfstandige professional vind ik het lastig om de balans goed te krijgen. Heb je het ineens heel druk en groeien je opdrachten: moet/wil je dan personeel aantrekken? Heb je het ineens eens tuk rustiger: dat personeel weer ontslaan, zenuwachtig worden? Groeien gaat met stuipjes en dat is soms lastig om mee om te gaan want de zorgen mogen het plezier niet overrulen.

Helmy Kleinlugtenbeld
10 years ago
Reply to  Inge

En samenwerken Inge?
Je hoeft niet meteen personeel aan te nemen. Met samenwerken kun je ook veel bereiken. Dat stuur je zelf en daarmee kun je elkaars druktes opvangen.

Jeroen van Baardwijk
12 years ago

@ Esther Molenaar (en alle andere belangstellenden):
Ik ben het overzicht ook kwijt geweest maar heb ontzettend veel baat gehad bij het Getting Things Done systeem van David Allen. Alles is weer gestructureerd, er is weer overzicht — zowel zakelijk als privé! Als je belangstelling hebt wil ik je graag helpen GTD te implementeren in je bedrijf en je leven.

Pim de Rooij
12 years ago

Bij de groei van mijn bedrijf begon ik mij te beseffen dat ik veel taken op me nam waar ik eigenlijk geen energie in moest stoppen.
Dankzij het Business Bootcamp en Elements of Succes seminar weet ik nu mijn energie in de juiste dingen te steken en andere delen UIT TE BESTEDEN.
Voor mij was het dus erg belangrijk te leren NETWERKEN http://ow.ly/2MQFu iets waar ik sindsdien erg veel plezier aan beleef!
Het heeft me meer klanten bezorgd en de waarde van mijn product verhoogd!

** focus je op je ‘plussen’, vind een manier om je ‘minnen’ uit te besteden**

Marijke Faling
Marijke Faling
12 years ago

Als free-lance vertaler ben ik ergens doodsbang voor ‘groei’, omdat dat in feite betekent dat ik dan in sommige perioden dag en nacht zou moeten werken. Of snéller zou moeten werken, wat ik allebei niet wil…

Ik heb in het verleden enkele van mijn collega’s en vrienden – letterlijk – gek zien worden omdat ze te weinig opdrachten hadden, en dan plotseling ineens enorm véél werk dat ze niet durfden te weigeren, om vervolgens in de problemen te komen doordat ze de deadlines niet konden halen.

Helmy Kleinlugtenbeld
10 years ago
Reply to  Marijke Faling

Doodsbang Marijke? Let je daarmee wel op 🙂
Je maakt van de ervaringen die je gezien hebt jouw werkelijkheid. En dat lees ik direct terug in jouw tekst.

Jammer, want dat heeft direct invloed op jouw bedrijf. Kijk eens naar ondernemers die er wel goed mee overweg kunnen. Maak een nieuw referentiekader en laat je angst los! Schenk jezelf die ruimte.

Succes!
Warme groet, Helmy

Gerard Buurman
Gerard Buurman
11 years ago
Reply to  Marijke Faling

Kun je daar iets meer over zeggen. Ik wil er graag meer over weten.

Gerard Buurman
Gerard Buurman
11 years ago

Mooi verhaal, ik wens je veel succes. Dromen zijn weleens een schaduw van de werkelijkheid.

Esther Molenaar
12 years ago

Op dit moment groeit mijn bedrijf enorm.

Ik verlies daardoor het overzicht en de planning uit het oog.
daarbij heb ik het gevoel dat ik mij drie slagen in de rondte werk en nog een beetje.

Tijd om weer een duidelijke planning te maken waarin werk, marketing en bedrijfsontwikkeling allemaal in de juiste verhouding aan bod komen.

Hans Peeters
12 years ago

Mijn onderneming groeit wel maar dat is zeer beperkt. Mijn bedrijf is nog steeds klein.
Ook dan ontstaan er problemen maar niet die problemen waar jij het volgens mij over wilt hebben. Mijn problemen onstonden vooral omdat ik naast diensten ook eigen producten ging verkopen . Hoe pak je dat aan? M.b.t. marketing van je product.
Kun je pieken in de productie aan? Hoe zit het met aansprakelijkheid en de algemene voorwaarden? Ik ben deze dingen zelf gaan uitzoeken oa. via Google en vandaar uit je eigen plan gemaakt. Soms wil ik wel harder groeien maar dan moet ik ook meer investeren. Daarbij de vraag verdien ik mijn investering terug? Die vraag vind ik lastig en wat is de terugverdientijd? Admionistratieve problemen en problemen met het op tijd betalen van mijn klanten heb ik in 10 jaar tijd nog nooit gehad. Zal wel aan mijn doelgroep liggen. Ik kan mij voorstellen dat jij wel liquiditeitsvraagstukken zit.
Als dat zo is ga dan eens praten met je bank naar de diverse mogelijkheden.
Ook leasing en factoring kan dan voor je heel interessant zijn want in feite kun je met deze instrumenten die liquiditeit beter beheersen.

Succes verder met je onderneming

Indra Radjkoemar
11 years ago

Ik heb sinds kort een boekhouder. Veel tijd hou ik daardoor niet over aangezien ik zelf alles moet bijhouden.
Het neemt toch wel veel zorgen weg, waardoor ik meer tijd kan besteden aan nieuwe projecten. Veel werken is niet erg, wel het gevoel dat ik nog iets moet doen waar ik geen verstand van heb. Dat geeft veel onrust en mijn accountant lost dat gelukkig op.

Avelien Jansen
12 years ago

Het rode kruis helpt!

Sinds deze zomer zit ik in een flinke groeispurt met mijn werk en dat is geweldig en heel erg spannend tegelijk. Ik wil heel graag groeien maar ik ben ook bang dat er zoveel komt dat ik alleen nog maar aan het werk ben en niet de kwaliteit kan leveren die ik wil leveren. Door het bericht van Nisandeh herinnerde ik me opeens weer een wijze raad van mijn leraar: Het rode kruis helpt! Dat wil zeggen dat je juist als je veel aan het uitgeven bent het belangrijk is om tijd in je agenda leeg te maken om weer op te laden. Zet dus heel bewust elke week een rood kruis in je agenda op een dag(-deel) waarop je niet gaat werken maar je de tijd en de ruimte neemt om iets te doen waar je van geniet. En dan per maand ook een keer 2 of 3 hele dagen rust in plannen. Dit lijkt heel veel als je het druk hebt en er allemaal werk ligt te wachten, maar het helpt juist om op de lange termijn te kunnen blijven leveren en niet uitgeput te raken. Ik heb vandaag zo’n vrije dag gepland en ga vanmiddag heerlijk een lange wandeling maken!

Helmy Kleinlugtenbeld
10 years ago
Reply to  Avelien Jansen

Een heel leuk anker, Avelien!
Dankjewel, die ga ik zeker gebruiken.

Warme groet, Helmy