Wat is jouw passie?

Afgelopen zaterdag gaf ik mijn seminar ‘Elements of succes’. Tijdens dit seminar hebben we het onder andere gehad over het vinden van je passie.

De één weet al op een jonge leeftijd wat zijn of haar passie is. De ander heeft moeite om een passie te vinden. Hoe zit dat bij jou? Wist je al op een jonge leeftijd wat je passie was? En is dat nog steeds je passie of is dat veranderd in de loop der jaren?

Ik kom veel mensen tegen die moeite hebben met het vinden van hun passie en hierdoor vastlopen.

Maar hoe vind je je passie dan?

Ik zie het vinden van je passie als het kopen van schoenen. Stel, je hebt dit weekend een bijzondere gelegenheid waar je speciale schoenen voor zoekt. Hoe ga je dan te werk? Ga je eerst een lijst maken met eisen waar de schoen aan moet voldoen, zoals kleur, vorm, etc?

Als ik schoenen ga kopen bezoek ik verschillende schoenenwinkels, ga ik kijken wat er allemaal te koop is en pas ik net zo lang verschillende schoenen tot ik de juiste heb gevonden.

Zo gaat het ook met het vinden van je passie. Ken je iemand in je omgeving die gepassioneerd is over iets? Probeer het eens en kijk of deze passie ook bij jou past. Mijn klimavontuur is begonnen doordat een vriendin van mij gepassioneerd is over rotsklimmen. Haar passie en enthousiasme zorgde ervoor dat ik dat ook werd en het ging proberen. En wat bleek, het was niet mijn passie. Mijn laatste berg was de Elbrus, een doel wat ik niet heb kunnen bereiken.

Dus ging ik verder met mijn zoektocht naar het goede paar schoenen. Deze zomer ben ik een maand gaan Thaiboxen in Thailand. Na een maand lang afzien ben ik tot de conclusie gekomen dat dit ook niet mijn passie is.

Ik weet dus nog steeds niet wat op dit moment mijn passie is, maar ik blijf zoeken. En ondanks dat het mijn passie niet is, ik heb heel erg genoten van mijn klim- en Thaiboksavontuur!

Hoe zit dat bij jou? Heb je nog steeds de passie die je vanaf jongs af aan had of ben je nog steeds zoekende? En als je op zoek bent naar je passie, hoe ga jij dan te werk en wat heb je tot nu toe gedaan om je passie te vinden?

Plaats een comment hieronder om jouw ervaringen te delen met mij en de andere lezers.

En neem dan de tijd om de ervaringen van anderen te lezen, om nieuwe ideeën op te doen.

 

Op jouw passie,

PS. het comment dat de meeste duimpjes kreeg in de blog post ‘Help mijn onderneming groeit!’ is Saskia Steur! Gefeliciteerd Saskia, je ontvangt de gratis dvd ‘Elements of Succes’.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

42 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Krista Steenbergen
9 years ago

In mijn geval is mijn leven een opsomming die mij steeds meer naar mijn passie leidt. Door mijn nieuwsgierigheid en zoeken naar bewustzijn blijkt alles in mijn leven samen te vallen.

Ik geloof dat je grootste pijn kunt transformeren tot je grootste kracht. Dat wat je meemaakt in je leven, helpt je om dichter bij je passie te komen ook als het vervelende dingen zijn. Iedereen is bedoeld om zijn passie te leven!

Vaak is je passie iets waarvan je nooit doorhad dat het iets bijzonders was. Het is namelijk heel vanzelfsprekend voor jou, het maakt jou tot wie je bent. Dat wie jij bent, is normaal voor jou en daarom zie je de bijzonderheid er vaak niet van in. Dat wat jou uniek maakt, juist dat kom jij bijdragen aan de wereld.

Maar het kan heel spannend zijn om dit te gaan zien en leven!

Het is mijn passie om mannen te helpen om hun passie bewust te beleven. Dat gaat zowel over passie in je werk als over levenslust en sensuele passie. Je passie vind je denk ik vooral in gesprek met anderen. Ik spar er graag eens over met je!

Verder denk ik dat ik nooit uitgezocht ben naar mijn passie. Het wordt steeds rijker, dieper, voller, meer, concreter en veelzijdiger!! Heerlijk om mijn passie te mogen beleven!

Warme groet,

Krista

Elly Mezach
Elly Mezach
9 years ago

Is jouw doelgroep ‘mannen’? Waarom?

Patrick van Burgel
11 years ago

Ik ben nog zoekende naar mijn ‘echte’ passie, maar kom steeds een stapje verder. Laatst las ik het boek Good to Great van Jim Collins en daar heb ik nieuwe ideeen opgedaan. In het kort komt het hierop neer: Passie is zeer belangijk, maar niet het enige wat je nodig hebt om GREAT te worden. Er zijn 3 cirkels die in elkaar schuiven en in het overlappende gedeelte, daar moet je zijn. Focus je daarop! (FOCUS!: hoor ik Nisandeh nog zeggen tijdens business bootcamp)

De drie cirkels zijn:
1) vind je passie
2) doe waar je de beste in kunt zijn (en doe andere dingen niet)
3) wat zorgt voor jouw economische vooruitgang?(what drives your economic engine)

Het blijkt uit empirisch onderzoek dat bedrijven die dit “hedgehog” concept hebben toegepast zeer succesvol zijn. Sommige hebben de markt 15x verslagen. Voor personen zou het concept net zo goed kunnen werken.

Marga Sijm
9 years ago

Ik ben een laatbloeier. Als jong kind/puber en jong volwassene wist ik absoluut niet wat ik wilde of waar ik goed in was.

Mijn gezin bracht hier duidelijkheid in: nadat het laatste kind drie jaar was geworden kwam de gedachte: en wat ga ik straks doen als hij net als zijn broer en zus ook naar school is? Ik werd eindelijk wakker, ontdekte dat ik graag gesprekken wilde voeren met mensen, zorgde ervoor dat ik de juiste papieren hiervoor haalde en ging aan de slag!

In deze periode ervaarde ik dit als één grote drive; ik werd er als het ware toe gedreven om te starten met een opleiding, ook al waren deze 6 jaar tropenjaren. Na de opleiding heb ik ook nooit getwijfeld of er wel een baan voor mij zou zijn, ook al was ik al 43.

Het vertrouwen was er gewoon, ik was op mijn plek waar ik werkte en dit is nog steeds zo; al 12 jaar werk ik met veel plezier als maatschappelijk werker met mensen met een beperking.

In deze 12 jaar ben ik mijzelf nog meer gaan leren kennen en kwam in aanraking met Transformatiewerk.

Om een lang verhaal kort te maken: hier ligt mijn echte passie: mensen helpen hun eigen waarheid naar boven te krijgen.

Van één op één ondersteuning ga ik binnenkort ook in kleine groepjes van 3 á 4 vrouwen dit aanbieden. Rete-spannend maar ook erg leuk!

arnoud wennekus
11 years ago

Passie

Hoe vind je je passie, dat is kennelijk de vraag.

Volgens mij zou de vraag moeten zijn: Wat is jouw passie Nisandeh?

En als je het niet zou weten wat zou het dan zijn?

Esther Voortman
Esther Voortman
7 years ago

Mooie verhalen, maar weet niet hoe ik te werk moet gaan om mijn passie te ontdekken. Weet wel dat ik hem mis!! Hoe kan ik hem vinden, praktisch gezien?

Robert Rosier
Robert Rosier
11 years ago

Als kleuter lag ik in mijn bed liedjes te zingen, in het Engels. Ik sprak geen woord Engels, dus het was Brabbelish. Verzinnen, fantaseren en muziek zijn dus mijn eerste liefdes.

Al snel droeg ik als jochie gedichten voor op bruiloften en partijen, speelde ik in toneelstukjes en na jaren muziekles zat ik in een orkest en later in twee rockbands.

Tegelijkertijd ontwikkelde zich vanaf een jaar of dertien bij mij een enorme trek in sport. Dat heb ik op hoog niveau beoefend, met als resultaat een muur vol gouden medailles. En ook wat zilveren. En een handjevol bronzen.

Eerst wedstrijdzwemmen, later vechtsport, maar voor je het weet geef je les in sport en verdiep je je in mentaliteit. Ik heb een flinke Zen training ondergaan en me later op NLP gestort met dezelfde overgave als de sport trainingen.

Na jaren shoppen, om in Nisandeh’s metafoor te blijven, oftewel na allerlei studies en cursussen en hobbies en opleidingen en baantjes en banen en projecten en experimenten komt alles bij mij bijeen in film maken. (Mijn tweede studie, Communicatie & Media, sluit daar bij aan, waarbij ik me als een vis in het water voelde.)

Acteren, camerawerk, schrijven, voice-over, monteren, muziek erbij bedenken maar ook een marketing plan, regisseren, organiseren, PR, reclame maken, ga zo maar door… ik kan het allemaal. heb het allemaal gedaan.

En ik sta pas echt in lichterlaaie van passie en vuur als ik het ALLEMAAL kan doen, of op zijn minst op alle vlakken kan meedenken, maar vooral als ik het kan doen met gemotiveerde vakmensen om me heen.

Hoe ik dat voor elkaar kan krijgen ben ik nu aan het uitzoeken met de elementen van succes die Nisandeh zo rijkelijk met iedereen deelt. Want het klinkt mooi, maar ik zou wel eens willen dat ik maar één iets leuk vond en beheerste.

Tijdens Elements of Success bleek “Spiritualiteit” op 1 te staan voor mij, daarna acteren, daarna film maken. Maar hoe moet ik in hemelsnaam mijn geld verdienen met acteren???

Zo, ziehier mijn comment, nu snel verder met Elements of Succes om het stappenplan verder uit te werken en toe te passen.

Jahoeeeeeeeee!

Aranka Reeuwijk
10 years ago

Voor mij betekent leven in passie, mijn hart volgen en doen wat ik het liefste doe. Het mooie hiervan is dat dat zo veel energie geeft in plaats van dat het je energie kost. Sinds ik daadwerkelijk gekozen heb om te doen waar mijn hart en mijn passie liggen voel ik mij veel prettiger, energieker en vrijer.

Twaalf jaar geleden ging het roer in mijn denken, voelen en handelen om toen ik een training volgde “het doorbreken van pijn en stress patronen bij de chronische patiënt” bij Trilemma.nl. Ik begon daaraan met het idee mijn patiënten (ik was fysiotherapeut) beter te kunnen helpen. Echter, hùn insteek was om je eigen pijn en stress patronen te herkennen en te doorbreken! Pijnlijk confronterend. Vanaf dat moment is er bij mij een knop omgegaan en ben ik langzaam maar zeker anders in het leven komen te staan.
Hierna volgde ik nog heel veel trainingen en cursussen. Net als bij een ui ging er (en gaat er nog steeds) telkens een laagje af.

‘Toevallig’ was ik vier jaar geleden op een bijeenkomst waar een spreker vertelde over biofeedback. Mijn hart ging direct sneller kloppen. Twee maanden later begon ik met de opleiding en nog iets later had ik alle apparatuur in huis om er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.
Mijn patiënten toentertijd heb ik vaak aangeboden om deze werkwijze in de behandeling in te zetten. En wat mij vooral opviel is dat vrijwel iedereen enthousiast was en heel snel resultaat boekte. Bovendien gaf ik met deze manier van aanpak iemand zijn of haar autonomie terug. En daar gingen ze van stralen, het gaf ze kracht en moed. En dat had weer een positief effect op mij. Een coaching opleiding specifiek voor stress gerelateerde problematiek volgde.

Uiteindelijk heb ik de stap gewaagd, heb mijn oude vak vaarwel gezegd en ben mij geheel gaan richten op stresspreventie met inzet van biofeedback. Ondanks dat mijn bedrijf nog niet financieel dekkend loopt voel ik mij heel gelukkig en vrij. Het vertrouwen dat ik de juiste keus heb gemaakt is er iedere dag.

Het belangrijkste advies wat ik aan anderen zou willen geven om vanuit hart en met passie te leven is:

Voel!!! wat voor jou klopt. Je lichaam liegt nooit, je hoofd wel. Als je binnenkort voor een keus staat, wacht dan even, adem rustig uit en voel wat je lichaam te zeggen heeft. Krijg je een kriebel in je borst of een knoop in je buik? Ga voor het eerste ook al lijkt het een sprong in het diepe.

Jacqueline Evers
Jacqueline Evers
11 years ago

Mijn passie is zeilen en dat heb ik deze zomer ‘per toeval’ herontdekt. Als kind woonde ik in Friesland. Ik had mijn eigen zeilbootje en ging met school ook op zeilkamp. Later kreeg ik een relatie met een zeiler en zeilden we jarenlang elk weekend op het IJsselmeer en af en toe op de Waddenzee. Heerlijk vond ik het. Op mijn 25e verhuisde ik en heb ik het zeilen achter me gelaten.

Deze zomer raakte ik op een feestje in gesprek met een zeiler van 75 wiens vrouw al jaren niet meer mee wilde zeilen. Hij nodigde me uit om mee te zeilen en ik vond het fantastisch. Ik mocht het schip zelf zeilen en genoot met volle teugen. Op foto’s die ik later van mezelf te zien kreeg zag ik mezelf intens stralen, zo kende ik mezelf niet. Ik was diep ontroert. Vervolgens kreeg ik nog drie keer de vraag om te zeilen. Ik mocht een keer een schip terugvaren van Makkum naar Muiderzand, we kregen storm en alles liep anders, maar ik genoot opnieuw met volle teugen. Ik voelde me vrij en een met de elementen.

Vervolgens dacht ik ‘als dit mijn passie is, hoe kan ik het dan combineren met mijn werk?’. Dat zou geweldig zijn. Ik ben therapeut en trainer en gespecialiseerd in burnoutbegeleiding. Daar valt zeilen goed mee te combineren. Naast de workshops biedt ik nu ook zeiltochten aan zowel op het IJsselmeer als in Barcelona waar ik gebruik kan maken van een zeilschip van 16 meter. Een van de mensen aan boord gaf me de volgende feedback: ‘een paar dagen zeilen, dan kan geen jaar psychotherapie tegenop’. En zo voelt het ook. Ik ben dankbaar dat mijn passie weer in mijn leven is gekomen. Ik had er geen idee van en kwam onverwacht op mijn pad. Er stroomt nu zo ongelooflijk veel energie…

Jelle Derckx
9 years ago

Enorm bedankt voor deze tips!

Ria Jekautz
11 years ago

Ik heb geprobeerd te sporten omdat ik vond dat het moest, leuke dingen gedaan omdat ze leuk zouden zijn, maar zo werkt het niet voor mij.
Mijn werk is mijn passie, mijn passie mijn werk. Ik wilde als kind al met mensen werken. Na een lange dwaling heb ik sinds 10 jaren een eigen praktijk. Ik merk alleen dat de manier waarop ik met mensen werk steeds weer verandert (eerst via massage, toen magnetiseren, daarna kinesiologie, nu voornamelijk via allerlei vormen van stressregulering) maar steeds weer vol passie.
Ik ging cursussen geven (voor mij een hoge drempel waar ik over heen moest, maar eigenlijk ging het cursusgeven als vanzelf) omdat ik met groepen wilde werken en inmiddels geef ik (nog kleine) groepsbijeenkomsten, die ik steeds verder wil uitbreiden.
Zie mezelf al in een grote zaal staan en mensen aanleren hoe ze hun stress, hun angsten en belemmerende overtuigingen kunnen loslaten. Vol passie natuurlijk, as always.
(kwam ook bovenaan te staan op mijn lijstje tijdens Elements of Success seminar)

Esther Verwoord
Esther Verwoord
11 years ago

Mijn passie was Dans. Maar door omstandigheden en een dramatische wending in mijn leven nooit uitgegroeid tot meer dan dromen over zalen vol mensen en staande ovaties.
Niet meer voor mij. Dus wat dan?
Daarna kwam tekenen, omdat ik er goed in ben.Niet meteen Passie. Meer iets waar ik erg rustig van wordt. Maar ook ongeduldig, om te zien of ik het kan waarmaken wat er in m’n hoofd zit. Ongeduldig om te zien wat er allemaal mogelijk is. Wat zijn mijn verborgen mogelijkheden…
Passie: mensen om me heen raken en geraakt zien worden. De connectie met mensen. Getuige zijn van bevrijdende bewustwordingsprocessen bij mensen. Van plezier in het leven. Ik probeer het met mijn yogalessen. Ook een passie? Ik weet het niet, het is er al zo lang. Niemand hoeft me daarin te vertellen dat het prima is als ik geniet van de weg, zonder vastomlijnd einddoel. Ik laat me verrassen.
Passie: Zonder terughoudendheid leven. Geliefd zijn, liefhebben, bemind worden, beminnen, het leven vol in je lijf laten komen en dat voelen! Passie komt van diep van binnen.

Annet Nijhof
10 years ago

Mijn criteria voor passie is ” lekker gevaar”. Mijn hart moet sneller gaan kloppen en de adrenaline die dan stroomt geeft me het groene licht om het beste uit het puntje van mijn tenen te halen. Dat gebruis, dat heet passie. Mijn passie heeft altijd te maken met authentiek aanwezig zijn op een zo mooi en goed mogelijke manier zonder reserve mijzelf geven. In mijn praktijk als rouw en verlies verwerking’s therapeut en in mijn artistieke hobby’s

Anja Leinders
10 years ago
Reply to  Annet Nijhof

Wat mooi, Annet, dat je het over authentiek zijn hebt.
En zéker bij rouw en verlies.
Niets mooier dan iemand die dan op een échte manier naast je staat. Heb ik veel bewondering voor!

Anja Leinders
10 years ago

Mijn passie is om mensen in hun kracht te helpen zetten.
Vanuit mijn jarenlange eigen struggle met het leven en de lessen die ik daaruit geleerd heb, ben ik gaan kijken hoe ik vanuit de diepte naar de toppen ben gegaan. En ik heb ontdekt dat er een systeem in zat.
Dat systeem ben ik in kaart gaan brengen en hanteer ik nu om anderen ook in hun kracht te zetten.
En o, wat ben ik er dankbaar voor dat ik dit mag doen!

Cynthia Strijbos
10 years ago
Reply to  Anja Leinders

Mooi Anja,

Ik heb dat ook wel. Dat wat je zelf moest ontberen en je hebt overwonnen, kun je het beste doorgeven aan anderen en geeft je ook energie!

Mijn passies: Anderen laten zien dat geluk in jezelf zit, intuitie gebruiken, verbinden met de natuur, anderen zien groeien, en zo zijn er nog veel meer.

Je komt erachter door eerst jezelf goed te leren kennen en in je kracht te komen. Je kunt er niet naar op zoek, maar ontstaat vanzelf als je in de Flow zit….

Linsy Hellegers
11 years ago

Toen ik deze weblog las dacht ik: Nee zo werkt het volgens mij niet. Je passie vind je niet door het nadoen van wat anderen vol passie doen. Als je een appelboom bent en je weet niet dat je voorbestemd bent om appels te maken en je staat tussen perenbomen. Dan is het niet handig om te proberen peren te maken. Je passie vind je volgens mij als je diep in je hart gaat kijken. Waar word ik echt warm van? Waar ga ik van stralen? Ik was dan ook blij dat in de reacties veel voorbeelden staan van mensen die hun passie ontdekten door terug te denken aan hun jeugd. Als kind doe je waar je echt blij van wordt, je leeft je passie als vanzelf. Bij de een is dat heel duidelijk, bij de ander zijn het meer onopvallende dingen. Het zijn de dingen die je ( ook als volwassene) vaak als vanzelf doet, dingen waarbij je de tijd vergeet, waar je energie van krijgt. Zo heb ik gemerkt dat een passie van me is anderen te adviseren en enthousiast te maken, te inspireren. Dat doe ik zonder dat ik er erg in heb….het is geen duidelijke passie zoals klimmen of tuinieren…maar sinds ik door heb dat het ook een passie is en dat je er je werk van kan maken… het dus bewuster doe in omgevingen waar men er blij mee is…voel ik de energie stromen. Heerlijk!
Mijn kindertijd vertelde me al heel duidelijk dat toneel een grote passie van me is. Maar ik was even vergeten dat ik als kind ook vaak de grote inspirator, adviseur, en motor was…

Robert Rosier
Robert Rosier
11 years ago

Leuke metafoor, van die perenboom. Ik gebruik hem voor mezelf ook vaak. “Wat voor vruchten zou je van nature afwerpen als je eenvoudigweg bloeide?”

We hebben als mens wel wat complexere mogelijkheden natuurlijk, dus wat dat betreft is het prima toch om te experimenteren en ontdekken?

Hillie Koning
10 years ago

Nisandeh zei afgelopen zaterdag: laat je streven naar perfectie los – grow up!!
Het laatste niet tegen dovemansoren trouwens.

Maar laat het nou net mijn passie zijn om “perfection at work” te zien. Ik vind het geweldig als ik bij mijzelf of anderen zie hoe dingen, zaken, situaties of wat dan ook bijdragen aan de persoonlijke groei en ontwikkeling. Juist de failures, waarvan ik mij nu zo bewust ben dat die mij telkens verder hebben gedreven in de richting van waar ik nu ben.

Als ouste van vijf kinderen van gescheiden ouders, zelf twee huwelijken op de klippen en een faillissement op de koop toe had ik rond mijn 30ste een aardige rugzak vol.

Toen is het pellen van mijn ui begonnen. Het heeft even geduurd maar nu voel ik mijn zelf en het bruist van energie.

The (sometimes not so) happy learner is also a (good enough) happy teacher.

Marjolein
11 years ago

Mijn passie?… dat is mijn kreativiteit… Kreativiteit is de rode draad in mijn leven. Mijn kreativiteit laat mij stralen als een blij kind, laat mijn ogen glimmen en buik kriebelen.
De verwachtingsvolle spanning die ik voel bij een nieuw idee…
De uitvoering daarvan, en de interactie tussen mijzelf en het materiaal waarmee ik werk, maken mij zielsgelukkig.

Een progressieve chronische ziekte dwingt mij sinds mijn 12e om steeds weer een stukje gezondheid in te leveren. Mijn kreativiteit is hierbij altijd mijn reddingsboei geweest. Door mijn kreativiteit kan ik me uiten, kan ik de achteruitgang verwerken en blijf ik contact houden met een enorme positieve kracht in mij.

5 jaar geleden verloor ik mijn administratieve baan, en werd ik voor 100% afgekeurd. Gek genoeg bood deze situatie mij een enorme kans. De weg was ineens vrij om te kiezen voor dat wat mij het meest gelukkig maakt. Ik koos voor een opleiding kreatieve handvaardigheid. Terugkijken was dit de beste keus die ik ooit had kunnen maken.

Nu ben ik de trotse eigenaar van Kinderatelier Kunstkriebels, een atelier waar kinderen de ruimte krijgen zichzelf op kreatieve wijze te uiten, zichzelf te ontdekken, zichzelf te ervaren en te verbeelden.

De kunstkriebels die ik van binnen voel, om vanuit je eigen gedachten, en met je eigen handen een kunstwerk te maken… Jezelf en anderen in dat proces te ontmoeten en daarvan te groeien… Het enorme plezier dat je hierbij van binnen voelt… Dat is wat ik op kinderen wil overbrengen! Er is niets mooiers…

De ziekte blijft mij uitdagen… Maar mijn passie is het beste medicijn!

Marjolein

Anouk Plantinga
11 years ago

Ik heb verschillende passies.

Vanaf dat ik kon lezen, deed ik het liefst niets anders. En als ik het nu de hele dag zou mogen doen: ik teken ervoor! Het is een ingetogen soort passie, in je eigen binnenwereld. Van daaruit is mijn andere passie ontstaan: schrijven, dat mijn vak aan het worden is.

Een andere passie van me, en mijn officiele beroep, is kleding. Die passie gaat met me mee tot ik dood ben, dat weet ik zeker. Vorm, snit, kleur, ze boeien me mateloos. Ik kan er werkelijk geen genoeg van krijgen. Als ik een energietekort heb, werkt kleding passen altijd om het weer aan te vullen. Het is heel dichtbij, iedereen draagt kleding.

Een meer sociaal soort passie, is het groepsgebeuren.
Ik ben een ontzettend gemeenschapsdier en dan vooral wanneer er sprake van enige diepgang is. Als wij vroeger als gezin onze wekelijkse familie-avond hadden, waarbij we elkaar positieve en minder positieve feedback gaven, was ik er als de kippen bij. Nog altijd wanneer ik aan een workshop mee doe of er zelf een geef, bloei ik helemaal op en ben niet stuk te krijgen!

Er zijn er meer, maar dit zijn wel drie belangrijke die me doen stromen, inspireren en blij maken met het feit dat ik leef. En het werkt besmettelijk; als ik gepassioneerd ben, krijgen anderen er ook ´last´ van.

Maarten Smit
11 years ago

Mijn passie gevisualiseerd:

De allereerste zonnestralen dwarrelen door het schemerige bos. Een koel windje ritselt door de zomergroene bIaderen. Ik sta aan de rand van het bos om precies het juiste licht te vangen met mijn camera en het mooiste plaatje ooit te schieten van mijn huis aan de overkant van de bosweg met de kleurige tuin. Verderop aan de rand van mijn maisveld kijkt een ree met me mee. De wind staat mijn kant op dus draai ik razendsnel een andere lens in en schiet ongetwijfeld de awardwinning foto ‘ree in eerste ochtendlicht’. De zon klimt langzaam en laat de kruidige geuren van het bos ontwaken als oversteek naar huis. Bo en Mo, mijn zwarte labradors liggen bij de ingang van de tuin rustig te wachten. Ze weten als geen ander dat als de baas de camera’s om zijn hals heeft dan mogen ze niet mee. Hun staarten zwaaien enthousiast. Vanaf de zanderige bosweg loop ik door een strook met kleurige wilde bloemen en een brede sloot over een landelijke houten brug de tuin. Bo en Mo rennen nu om mij heen.

Vandaag zal een engelse groep tuinfanaten op bezoek komen en daarom doe ik een laatste inspectiewandeling over het landgoed. Maar het ligt er allemaal prachtig bij.

Vanaf de brug beginnen de op kleur gevulde borders in rustige patronen richting het oude karakteristieke grote woonhuis afgewisseld door stroken van het mooiste gras. Alle kleuren van de regenboog zijn vertegenwoordigd en lopen van fel en heftig tot zachte pasteltinten in elkaar over eindigend in diepdonkerrood wat goed uitkomt tegen de witgepleisterde muren van mijn huis met het donkere rieten dak.

Terwijl ik over het pas gemaaide gras loop ruik ik de geuren van de vele soorte rozen die in de borders verwerkt zijn. Ik geniet van de exotische hoek die prachtige afsteekt tegen de meer traditionele borders. De hosta’s kleuren blauwig groen tegen de felrode papavers. Het grind knerpt vertrouwd als ik om het huis loop waar in de vele terracotta potten een keur aan eenjarigen en kruiden. Bo en Mo staan op het terras achter het huis en drinken uit de vijver. Via een hek in de ligusterhaag loop ik de moestuin in. Alle soorten groenten in grote verhoogde bedden staan te glinsteren in de eerste zon. Paralel aan de moestuin ligt de boomgaard met veel heel veel fruitbomen waar de eerste vruchten zich al aan het zetten zijn. En overal waar de zon de boel opwarmt zoemen insekten en prachtige gekleurde vlinders. Vogels zingen dat het een lieve lust is en zijn waanzinnig druk met het voeren van hun jongen in haag, boom of nestkastje. De moestuin en de boomgaard zullen menigeen laten kwijlen van culinaire dromen. Aan het einde van de moestuin draai ik mij even om en geniet van mijn bezit. Dan, bijna aan het zicht onttrokken door bramenstruiken kom ik bij mijn cottage die bij het landgoed hoort. Het is prachtig gerestaureerd en heeft naast ruimte voor workshops ook mijn eigen werkruimtes, een fotostudio, coachingsruimte en schrijfkamer met bibliotheek. Ik heb nog tijd om hier even te kijken of de zojuist gemaakte foto’s gelukt zijn. En dan kunnen ze opgestuurd worden naar het lifestyle magazine dat erom gevraagd heeft. Als ik bezig ben komt Paul zingend op zijn fiets door de boomgaard. Hij is altijd vroeg als hij een zangworkshop heeft in de grote ruimte hierachter. En hij zal me nooit storen in mijn heiligdom. Als de perfekt gelukte foto’s zijn verstuurd open ik de deur van mijn schrijfkamer die uitkijkt over de weilanden. Tijdens de zojuist gemaakte korte ochtendwandeling borrelden een paar ideetjes op die ik meteen aan het papier wil toevertrouwen. Morgen zijn er geen bezoekers voor de tuin, geen afspraken, dan is het zondag, mijn schrijfdag. De ruime hoge kamer heeft warme kleuren. Alle wanden hebben op maat gemaakte boekenplanken. De vloer is van oud licht hout. In het midden staat een grote tafel waar makkelijk twaalf man aan zouden kunnen eten. Er staat alleen een beeldscherm op en prettig geordende stapels papier met schrijfgerei. Drie wanden hebben een groot raam met brede vensterbanken met kussen en in de vierde wand is een levensgrote open haard omdat dit de enige ruimte is zonder cv. Ik heb hier mooie schrijfavonden gehad met -20 nulletje C buiten. Als ik mijn inspiratie heb opgeschreven check ik snel even of de coachingsruimte met uitzicht op de boomgaard klaar is voor de twee gesprekken die ik maandag zal hebben hier. En dan terug naar het ruime woonhuis om voor Bo en Mo en mijzelf een welverdiend ontbijt te maken. Als ik binnenkom is Brenda al bezig met koffie zetten. Dat is waar ook, zij zal de engelsen rondleiden wat ze veel beter kan door haar ervaring met Schotlandreizen en ze blijft vanavond om nieuw repertoire uit te zoeken voor het koor. Mijn telefoon gaat. Of Fluent, mijn succesvolle amateurkoor binnenkort wil zingen in de plaatselijke kerk. Ik zeg toe met een blik op Brenda, die ook de leidende alt is in het koor en ik weet dat ze het straks in mijn agenda zal zetten en versturen aan de leden. Als we aan de knapperig verse broodjes en hete koffie zitten komt de postbode met een flinke doos. De eerste exemplaren van mijn nieuwe boek, ‘Moestuin en eten’. Het is alweer deel 2 in een geplande serie. De eerste was ‘Coaching en fotografie’. De volgende zal gaan over muziek. Heerlijk die geur van een pas gedrukt boek. Ademloos blader ik door de pagina’s waar ook de meeste foto’s van mijn hand zijn. Wat is dat genieten van de geur en smaak van succes.

Esther Verwoord
Esther Verwoord
11 years ago
Reply to  Maarten Smit

Als ik dit lees weet ik dat het inderdaad om de details gaat. Hoe meer tot in detail hoe meer je het ook echt kunt ruiken en proeven. Well done!
Ik ben net begonnen en het valt me niet mee om zo’n visualisatie of mood bord te maken. En ik ben N.B. in mijn vrije tijd yoga -en meditatiedocent!

Rachel
11 years ago

Van jongs af aan was ik altijd aan het tekenen, kwam dan helemaal tot rust, zat helemaal weggedoken in mijn creatieve wereldje. Toch ben ik nadat ik de mavo had afgerond een ander opleiding gaan doen namelijk als laborante, waarom? misschien door invloed van anderen. Na een half jaartje zag ik het echt niet meer zitten heb de labjas in de wilgen gehangen en regelrecht naar het grafisch lyceum gelopen.
Heb daar mijn opleiding met mooie cijfers afgerond, maar geen succes in het vinden van een grafisch baantje.

Doordat er toch geld in het laatje moest komen ben ik in de winkel gaan werken, geen slechte tijd maar was zo ontevreden omdat het totaal mijn ding niet was, ik miste iets. Zo gaat er snel tien jaar overheen, raakte zwanger, stopte tijdelijk met werken, een scheiding. Tja dan sta je er alleen voor met een kind, de eerste jaren van mijn kind kon ik nog thuisblijven en heb een paar opleidingen gedaan, namelijk een AOV opleiding (startend ondernemer) en een Webdesign opleiding omdat ik diep in mijn hart wist wat ik wilde. Toen mijn zoontje hele dagen naar school ging kon ik gaan werken bij een reïntegratie bedrijf omdat ik er al een tijdje niet meer gewerkt had. Via dat bedrijf kwam ik in contact met mijn huidige baas en heeft mij de kans gegeven om me te ontplooiien en verder te kunnen ontwikkelen als grafisch vormgeefster.

Er is een hoop gebeurd maar heb uiteindelijk mijn passie bereikt en ben zielsgelukkig met mijn baan.

Bert Wouters
10 years ago

Mijn passie?
Alle kennis die ik heb van mijn beroep overdragen aan anderen.
In eBook vorm, als cursus, in workshops, maakt niet uit.
Ik denk dat ik zoveel mensen verder kan helpen naar een “betere wereld”.
Aan de slag gaan met de mensen een plezier te doen.
Mijn focus ligt daarbij op persoonlijke groei van nieuwe klanten. Zodat zij tevreden zijn en mij gaan aanbevelen bij anderen.
Wat weer ten goede komt aan het success van mijn bedrijf.
Moeilijke klanten over de streep trekken met het leveren van een opmerkelijk product zodat zij mij door gaan verwijzen aan hun netwerk en in Social Media.
Vele ideetjes stromen er nog door mijn hoofd.
“Schuldig” daaraan is het Business Bootcamp.
Maar daar ben ik enorm dankbaar voor.
Mijn leven is toch wel aan het veranderen.
Meer passie en gedrevenheid, betere focus op mijn persoonlijke groei.
Kortom: ik voel mij GEWELDIG.

Marian Osse
10 years ago

Buiten, zingen en wandelen zijn mijn passies en ik heb het gecombineerd in mijn werk. Door zangoefeningen te doen kun je de spiertjes in je voeten voelen en zo ga je vanzelf mooier lopen. We porberen het buiten uit.

Mijn passies zijn zo sterk dat ik hoewel ik de wijs en de maat niet kon houden, vijftig jaar volhardend ben doorgegaan en nu is er een klinkend resultaat.

Oude mensen helpen om weer stevig te staan vind ik bijzonder.

Riet de Vlieger
11 years ago

Ik ervaar dat er passies zijn voor de korte en passies voor de lange termijn.

Al vanaf de middelbare school weet ik dat ik het fijn vind om mensen iets te leren. Dat is ook altijd gebleven. Maar wat ik mensen leer is steeds veranderd.

Verder weet ik al vanaf de basisschool dat ik het fijn vind om muziek te maken en samen met anderen te zingen. Al sinds mijn 21e leid ik koren, met name binnen de kerk. Fantastisch om de mensen in het koor, èn op zondag tijdens vieringen boven zichzelf uit te laten zingen.

Mensen dingen te zien doen, die uitgaan boven wat ze geloven, is in deze fase van mijn leven een duidelijk thema. Door mensen aan te moedigen dat te doen, sta ik automatisch mezelf ook toe boven mijn eigen verwachtingen uit te komen. Personal Branding is voor mij dan ook een vakgebied waarin ik me uit kan leven, en deze behoefte vervullen. Ik vind het buitengewoon spannend.

Ruim een jaar geleden stond het er wel wat anders voor. Ik had een aantal nare ervaringen achter de rug, en ik was ook mijn passie een beetje kwijt. Ik werkte heel hard, maar ik werd er niet echt gelukkig van. Met het boek “The artist way” van Julia Cameron was ik na een week of 4 weer in contact met wie ik ten diepste ben, en kon ik gaan experimenteren met nieuwe dingen.

Ik heb in die tijd een project gestart, genaamd “kettingen voor microkredieten”: om te beginnen heb ik een aantal kettingen (sieraden met een overvloed aan parels, glaskralen etc) gemaakt, waarvan de opbrengst bestemd is om via http://www.Kiva.org uit te zetten als microkredieten.

Kortom: Ik heb iets bedacht om bij te dragen / terug te geven aan de wereld. Want ik besefte maar al te goed dat ik niet vervuld was, ondanks dat ik alles heb wat mijn hartje begeert. Ik heb intens genoten van het maken van de kettingen. Afgelopen zomer heb ik het project vergroot, door een aantal vrouwen uit te nodigen samen met mij kettingen te maken. De maak-sessies waren oases van vrede, liefde en gemoedelijkheid. Samen hebben we nu in totaal ca. 70 kettingen klaarliggen voor verkoop.

Het boek “The artist way” van Julia Cameron beoogt geblokkeerde kunstenaars te deblokkeren. Bij mij is dat gelukt. Ik blijk zelfs een kunstenaar te zijn……….. !

Jan van Poll
Jan van Poll
9 years ago

Er achter komen wat mijn passie was, was meer een samenloop van omstandigheden dan het resultaat van een zoektocht. Ik kreeg toen ik eind twintig was, last van rugpijn. Fysiotherapie hielp niet. Iemand adviseerde me yoga en dat hielp wel. Na een korte, intensieve zoektocht naar de yoga die bij me paste, heb ik me er met volle overgave ingestort en nooit meer losgelaten. Nog steeds ben ik verrast en dankbaar voor wat yoga me te bieden heeft. En nu, na meer dan twintig jaar heel intensief geoefend te hebben in mijn vrije tijd zet ik de stap om er mijn werk van te maken; to fulfill my potential voor 100%.

Marij van der Ham
11 years ago

Mijn passie? Creativiteit in anderen laten opbloeien. Laten merken dat iedereen een (soms) onondekte kant heeft en dat die kant: creatieviteit heet. Door middel van het uitwerken van Droomwerelden, draken, elfjes enalles wat met sprookjes te maken heeft, ontdekken veel kinderen in de leeftijd van 5/6 tot 80 bij mij hun eigen creativiteit. Mijn passie krijgt steeds meer vorm. Op jonge leeftijd bleek ik al een creatieve kijk op het leven te hebben, maar sinds 1997 is dit zich gaan toespitsen op het werken met zelfdrogende klei. Op dit moment werkt de passie zich toe naar een nieuwe speerpunt: laten weten aan de hele wereld dat werken met klei rustgevend is. Zelfs zo rustgevend dat het voor mensen met ADHD een prima aanvulling kan zijn op een behandeling. Er gaat zoveel rust uit van het werken met je handen en van het vormgeven van je fantasie.
Mijn passie? Creativiteit. Mijn grootste passie? Dit delen met iedereen en zoveel mogelijk mensen laten meegenieten van mijn passie en van hun eigen (aldanniet) onondekte talenten.

Edwin
11 years ago

Als ik kijk wat mij nu bezig houd dan kan ik zeker zien ik mijn passies heb gevonden. Ik kan me nog goed herinneren dat toen de Commodore 64 op de markt kwam ik reeds meer aan het programmeren was dan dat ik spelletjes met mijn broer erop speelde! Ik schreef vrij direct een beurs programma die ik dagelijks met beurs noteringen vanuit de krant vulde en de dollar, goud en andere koersen bekeek en analyseerde met mijn vader. Later toen de XT computer zijn intrede deed en deze betaalbaar werd ging ik op deze verder. Diverse varianten van programmeertalen eigende ik me al op vroege leeftijd dus al toe… Ik wist toen nog niet dat ik later als programmeur mijn geld zou gaan verdienen.

De tweede passie, waarvan jullie mij hier op deze blog wellicht al een beetje van zijn leren kennen is de fotografie. Al op jonge leeftijd (lagere school) stond ik in de badkamer met mijn vader zwart wit foto’s te ontwikkelen. Al snel later deed ik dit helemaal zelf. In al mijn studenten woningen werden badkamers of later hele kamers omgebouwd tot DOKA en ontwikkelde ik zwart films en drukte ik foto’s af met grote regelmaat. Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds een natte DOKA. Deze zal ik binnenkort toch moeten ruimen om vervangen te worden door een nieuwe foto printer die de kwaliteit van afdrukken op bariet of PE papier kan evenaren ( tot enkele jaren terug was ik daar niet van overtuigd…). Vele jaren als persfotograaf bij grote evenementen als muziekfestival als North Sea Jazz Festival ( Den Haag ) en later The Hague Jazz Festival aanwezig geweest. Fantastisch, totdat ik het een beetje jammer vond dat je toch als een van de 20 tot 30 fotografen op een rijtje je “bijna zelfde foto als de buurman” aan het schieten ben. De 3D tv van philipps maakte toen zijn entree. Er werd gesproken over de herintrede van 3D. Ik ben toen stereoscopisch 3D gaan fotograferen om mijn archief en kennis op te bouwen.

Eerst een extra Nikon D200 lenen van mijn broer. Nu gebruik ik twee Nikon D700’s in een stereo opstelling. Ik ben nog steeds aan het optimaliseren, wat het leukste is wat er is. LEZEN LEREN UITPROBEREN CONTROLEREN CORRIGEREN LEREN. ( Deming cirkel: Plan- Do- Check- Act ). Als er namelijk niets te leren meer is is de uitdaging weg. Ik weet dat ik mijn passies gevonden heb. Programmeren en fotograferen. Een nieuw idee wat ik heb gaat deze (eindelijk?) combineren. Ik heb er al helemaal zin in!

PASSIE in s3D

Janneke Thierens
Janneke Thierens
9 years ago
Reply to  Edwin

Hoi Edwin,
Ik fotografeer ook met Nikon!
Weet je dat een superleuk blad is met allerlei tips??
Is van de NCN, Nikon Club Nederland en deze vereniging telt 2000 leden!
Succes!
Janneke

Wilbert
11 years ago

Soms kom je op je levenspad tot zelf inzicht, zie mooie verhaal van Quirine en soms kom je op je levenspad iets tegen waarbij je de missing “r” van oppo tunity in de verste verte niet ziet.
Ik kwam het Talentenspel tegen en ging het doen. Aanrader voor wie het zelfinzicht nog even op zich laat wachten, doe het talentenspel! Het heeft me op een bijzondere manier duidelijk gemaakt wat mijn talenten zijn, maar bovenal mijn passie naar de oppervlakte gebracht! Wat overigens niet mijn grootste talent bleek te zijn, ook dat was een eye-opener. Ik ben/was alleen een speler van het spel, dus geen coach of aandeelhouder van dit spel. Volgens Nisandeh heet dit creating “massive passive income” voor de coaches van dit spel.

The joy is in the journey!

Kees van der Stel
10 years ago

Acht jaar geleden heb ik een grote ommezwaai gemaakt van directeursfuncties in het bedrijfsleven naar een praktijk in coaching en counseling. Zeg maar van de linkerhersenhelft naar de rechterhersenhelft. Na een sabbatical van een jaar heb ik mijn passie gevonden in dit vak van coach en counselor. Ik heb in de afgelopen zeven jaar meer dan zeven coach- en counseloropleidingen en -cursussen gevolgd, alsmede vele workshops. Dit heb ik gedaan om het vak van coach zorgvuldig en professioneel neer te kunnen zetten. Als ik nu zeg: I’m a fantastic coach dan zit daar een hele wereld achter van hard werken, aandacht en investeren in mijn ontwikkeling. Ik heb een fantastische tijd en ben vele anderen, maar ook mezelf diep dankbaar dat ik deze weg ben ingeslagen.

Ik leef dus mijn passie zou je kunnen zeggen.

Be the change you want to be. Kees

Monique Rijnen
9 years ago

In mijn leven is er 1 rode passielijn en dat is dansen. Met of zonder blessures. Een aantal jaar geleden dacht ik dat ik helemaal niet meer kon dansen (en ook niet rennen, duiken vallen en weer opstaan vanwege ernstige knieproblemen) maar die zijn zonder operatie verdwenen. Na een klassieke carriere heb ik een totaal andere vorm van dansen ontdekt en daar zit ook mijn tweede passie: het menselijk lichaam en wat dat jezelf te vertellen hebt zeg maar “lalaland” termen: wat wil je ziel/hart door je lichaam naar buiten brengen. Op het moment dat die hersenspinsel even stil zijn en door hard te dansen onthoudt die hersenpan zich even van commentaar kan je werkelijk (althans ik) in een soort flow komen en is alles mogelijk. En wanneer mensen/dansers/clienten etc zich naar dit stadium kunnen verplaatsten is dat zoo mooi om te zien, als ze hun werkelijke “ik” naar buiten kunnen brengen, geweldig! Dus daar ligt mijn passie…….

Tania Keijer
11 years ago

Ik ben voorheen altijd van baan naar baan gestapt, om te kijken wat ik leuk vond. En elke keer weer kreeg ik het benauwd, ik had altijd banen waarbij ik gewoon absoluut niet kon opschieten met de baas. Heb hierdoor ook een keer echt overspannen thuis gezeten, en uiteindelijk wist ik het: ik heb er gewoon een hele grote hekel aan als iemand me vertelt wat ik moet doen. Maar ja, daar zijn bazen nou eenmaal voor. Dus wat dan? Nou veel wikken en wegen, denken, voelen, enz hebben we thuis de knoop doorgehakt en besloten om voor mezelf te beginnen. Maar ja, waarmee dan? Ik wist dat ik ontzettend graag met mensen om ga, en dat ik er helemaal van geniet als ik iemand blij kan maken, dat vind ik het mooiste wat er is.
Ik merkte steeds vaker dat ik met mensen in gesprek raakte en hen hielp bij bepaalde beslissingen, dat ik ze inzichten bezorgde, of dat ik iemand een goed gevoel over zichzelf kon geven, dat ze hun eigen krachten konden gebruiken bij het bereiken van hun doelen. Dit was super, ik vond het geweldig. Dus vandaar dat ik een opleiding heb gevolgd in deze richting om eens echt te kunnen ervaren hoe het zou zijn, en ook dat was super, ik was met vlag en wimpel geslaagd zeiden ze. Dus vandaar dat ik in het coach-werk ben gestapt.

En of dat mijn passie zal blijven, tsja, dat zien we dan wel weer, voor nu is het perfekt.

Quiriene den Oudsten
11 years ago

Als kind speelde ik eindeloos buiten op het wilde landje achter ons huis met andere kinderen. Mijn werkende moeder bracht mij ‘s zomers naar kinderkamp waar we sliepen op stro, kookten op houtvuur en ons wasten zwemmend in de overijsselse Vecht. Zij is overleden toen ik net 14 jaar oud was. Mijn vader leerde mij vogels herkennen, jagen en vissen. Hij is overleden toen ik 19 jaar oud was. Jaren lang was ik stil en teruggetrokken en ontwikkelde me als communicatieadviseur in de culturele sector.

Vlak voor mijn 40e had ik een wereldbaan als communicatievrouw bij een klassieke muziektempel van NL, maar ik kreeg het er benauwd, wilde naar buiten, heb een volkstuin gekocht en ben gaan wroeten in de aarde om er achter te komen wat ik dan wilde: hovenier worden of ontwerpen met planten.

Ik ben in deeltijd een HBO opleiding voor tuin- en landschapsinrichting gaan volgen en ben 5 jaar geleden mijn eigen tuinontwerpstudio begonnen. de zusjes van mijn overleden moeder waren zeer geemotioneerd toen zij hoorden van mijn ommezwaai. je lijkt niet alleen op je moeder, je hebt hetzelfde vak gekozen als je moeder en werkt met dezelfde passie en eigenzinnigheid. ik had mij dat niet gerealiseerd en de kwartjes viele als regen uit de lucht.

Jaren lang was ik het contact met de natuur kwijt en zat ik in het warme bad van de muziekcultuur. Nu realiseer ik mij dat mijn passie, ontwerpen met planten liefst met ecologie als uitgangspunt, mij met de paplepel is ingegoten.

De natuur ziet er iedere dag, seizoen, jaar anders uit. dit is een vak dat nooit verveelt en dat ik tot mijn 70e kan blijven doen. buiten ontdekken en binnen tekenen. nu is het zaak om mijn passie om te zetten in een goed inkomen en tijdens die zoektocht ben ik bij Open Circles terecht gekomen: turning passion into profit. eind oktober duik ik in de training Master Entrepeneur en in december in Financial Freedom. Daarmee ga ik mijn passie in profit omzetten om vervolgens in 2011 te kunnen vieren dat Q Gardens 5 jaar bestaat en ik zelf Q 50 jaar word. ik kan mij geen mooier perspectief voorstellen.